21 Декември, 2019 20:32 2 212 15

Русия и Украйна се разбраха за газовия транзит

  • газ-
  • украйна-
  • русия

Пробивът е направен - остава двете страни да се погрижат думите да бъдат последвани и от дела

Русия и Украйна се разбраха за газовия транзит - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една добра новина: Русия и Украйна постигнаха принципно съгласие транзитът на газ през територията на Украйна да продължи. Пробивът е направен - остава двете страни да се погрижат думите да бъдат последвани и от дела.

Коментар от Андрей Гурко

Каква добра предколедна новина: с посредничеството на ЕС, Русия и Украйна постигнаха в Берлин принципно съгласие да продължи транзитът на газ през територията на Украйна. Ще рече, няма да се стигне до повторение на събитията от 2009 година, когато доставките на газ за страните от ЕС през територията на Украйна бяха прекъсвани за по няколко седмици. Транзитът на руски газ към ЕС няма да бъде прекъсван и на европейците няма да им се налага отново да мръзнат през зимата.

В интерес на истината, и без постигнатата договорка те нямаше да мръзнат, защото днес ЕС е значително по-добре подготвен за кризисни ситуации с енергийните доставки, отколкото беше преди 10 години. Общността си извлече поуки от кризата тогава: изградени бяха свързващи тръбопроводи между отделните страни-членки, за да могат страните с по-големи резерви да снабдяват други, които изпитват недостиг; разширени бяха капацитетите на терминалите за втечнен газ, а газохранилищата са пълни догоре.

Политически спор с потенциал за ескалация на напрежението

С други думи, ЕС е добре подготвен за датата 31 декември, когато изтича 10-годишният руско-украински договор за транзит на газ през Украйна. И въпреки това новината от Берлин е допълнително облекчение. Защото в случая не става въпрос само за техническата страна на въпроса, т.е. за пренос на газ, а за един политически спор, криещ огромен потенциал за ескалация на напрежението. Сега този конфликт между Русия и Украйна изглежда обезвреден.

Приемам новината със задоволство, но ми липсва още нещо, за да се зарадвам истински. В Берлин е постигнат пробив, но (още) няма подписан договор, нито пък са известни каквито и да било детайли от договорката. Освен това не е излишна и доза скептицизъм, когато става въпрос за големи пробиви, каквито в последно време имаше няколко - например в търговския конфликт между САЩ и Китай или в ядрения спор със Северна Корея, които обаче с времето се оказаха не точно това, което първоначално обещаваха да бъдат.

И все пак някои неща говорят за това, че през следващите дни наистина е възможно Русия и Украйна да подпишат договор за пренос на газ. Така например на годишната си пресконференция в четвъртък руският президент Владимир Путин почти категорично се обяви за продължаването на транзита през Украйна – без вече да обвързва въпроса с други условия в пакет, за каквото доскоро Москва настояваше.

Отказва ли се Москва от предварителните условия?

Досега Русия поставяше две предварителни условия, за да продължи да експортира газ през Украйна: двете страни да се въздържат от предявяването на финансови искове за неустойки от предишни години и Украйна да поднови вноса на руски газ.

Означава ли това, че Москва се отказва от тези си искания? Или може би Киев сега е готов да изпълни руските желания? За какъв период от време е било договорено продължаването на транзита – една, три, десет години? Какво количество руски газ ще преминава през Украйна в бъдеще – 15-20 милиарда кубически метра годишно, както иска Москва, или по-скоро 30-40 милиарда кубика, на колкото се надяват в Киев? И не на последно място – какви транзитни такси ще плаща доставчикът?

Едва когато знаем отговорите на тези и на други основни въпроси около въпросната сделка, ще можем да преценим доколко тя ще носи ползи и за двете страни и дали доставките на газ ще бъдат стабилни – поне в средносрочен план. Или ще се окаже, че Москва и Киев са постигнали само едно краткосрочно решение, притиснати от обстоятелствата?

Дотогава европейците могат да се отпуснат и спокойно да празнуват Коледа. Но след шумното обявяване на постигнатия пробив Русия и Украйна трябва да се погрижат думите да бъдат последвани от дела: първо да подпишат договор, а после и по тръбите да продължи да тече газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА ХА

    8 1 Отговор
    Още едно доказателство че няма вечни приятели и врагове - само интереса е вечен!
  • 2 Бай хой

    11 6 Отговор
    Укритие клекнаха.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГруЮ

    4 1 Отговор
    Договор има подписан и то преди да излезе тази новина в дир.
    Русия плаща 3 милиарда, присъдени и от арбитражен съд, но Украйна се отказва от текущите искове за 12 милиарда, както и от всякакви други в бъдеще. За следващата година през украинските тръби ще минат 65 милиарда куб. м. газ, а през следващите -по 40 мил. годишно до 2025. Цени -средноевропейски + допълнителна отстъпка.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 ГруЮ

    2 0 Отговор
    Ето тук може да се види договора: https://www.kmu.gov.ua/news/protokol
  • 6 сухияТ

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГруЮ":

    Всичко зависи от това как ще се развият събитията около ДНР и ЛНР ., т.е. Минските пинизи . А там нещо накриво - и няма газ . До тогава ще заработи и Турския и Германския (ШРЬОДЕР) поток . Така че , камшика е в Милер . А пък за КРИМ вече всички забравиха .

    Коментиран от #10

  • 7 Гошо

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "ГруЮ":

    Нищо подписано няма има приципно споразумение Просто руснаците бавят топката Приказки много, реално нищо
  • 8 Някой

    3 2 Отговор
    За сега споразумението предвижда да има някакъв газ и транзит , но подробностите и параметрите тепърва предстои да се уточняват .Това значи дълъг процес във времето ,но все пак ще върви някакъв газ ,и няма да спре ,от раз. А времето работи за руснаците ,и изпарява. по малко украинските шансове.И ще стане така Украйна да разчита единствено на напъна на ЕС , и САЩ пред Русия.То и благодарение на ЕС сега има маса за преговори.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Руските подлоги всички знаят , че и на черното ще кажат бяло и ако ще Путкин да се оака като свиня в кочина , ще твърдят , че е "победил" , хахаххахах !!! Кого си мислиш , че заблуждаваш путиноиде омазан ?? Газпром капитулира и всички ревове и вайкания как от 1 януари Украйна "пресъхвала" отекоха , та се не видяха !!! И знеш ли какво е най-лошото за омазаната ви дружинка русофилска паплач ?? На самия ви вожд вече му е през оная работа ще ги бъде ли потоците или не !! След тоя договор транзита и то значителен остава поне до 2025 г , а дотогава Путкин я е президент , ч не !! Да не говорим , че Газпром със сигурност няма да го има в сегашния му вид , защото по новите европейски правила трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да престане да бъде монополист и да раздели напълно добива от преноса на газ !! Което просто значи , че находищата и добива ще бъдат харизани под масата на дружките на батя , а останалото от Газпром , тоест тръбите , разбито на части и продадено с участие на западни компании , за да се покаже "независимост" !!! Та така , "потоците" свършиха , с което и интереса на вожда към милиардите за строежите им , от транспорта пари не се правят , даже напротив , а при положение , че Газпром вече не може да налага 20-30 годишни заробващи договори с купуване на политици и трябва да работи на борсови цени , означава че става абсолютно безинтересен за джуджето !!
  • 10 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "сухияТ":

    И за тебе коментар 9 ! А русколизките си полюции ги разправяй на Копринка , тука няма кой да ти върже !!
  • 11 Я русский полюционер

    2 4 Отговор
    Клекнаха ушанките, няма къде да ходят, защото е по-добре да пренасят газ по вече съществуващи трасета, отколкото да бухат луди пари за нови, още повече, че без чуждестранни (западни) подизпълнители не могат и един метър газопровод да прокарат, понеже единственото руско в тия газопроводи е името "Газпром". Между другото, половината от тая газ се добива от шисти, обаче не го казват, защото ако всеки почне да си добива шистов газ, ушанките умират прави от глад, ето защо бухат луди пари за хибридни локуми колко вреден е шистовия добив.
  • 12 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Също така да те светна , че това е само началота !! Щото тоя договор засяга само газа на Газпром !! Само че до две години максимум право да изнасят газ ще имат ВСИЧКИ руски и неруски производители от федерацията , а те произвеждат почти още толкова и в момента за задължени да го продават на безценица на вътрешния пазар !! И тъй като са частни компании не им трябват никакви "междудържавни" договори ! А само едно частно договорче с новия независим оператор , който ще оперира украинските тръби по европейското законодателство !! Което значи , че капацитет резервира тоя , който даде ПО-ВИСОКА цена за транзит , хахахха !!! Май скоро проблема на Газпром или тоя който купи каквото остане от него ще са ВЪТРЕШНИТЕ конкуренти , хахаххаха !!! Та ти си чакай "постепенно намаление" , пък ние ще гледаме не много постепенно увеличение , хахах !!!

    Коментиран от #14

  • 13 Де бре!

    3 0 Отговор
    Не мога да си обясня тази злоба и пръски плюнки при всяка публикувана новина, свързана с Русия. Има само два варианта- здраво промит и сбъркан мозък или платено мнение. Както и да е. Това какво си мисли някой пишман бг специалист и реалността да две коренно различни неща. Русия притежава 28% от световните запаси от природен газ, а заедно с близкия до нея Иран - близо 40%. Колкото и да крякат такива като теб, това няма как да се подмине. Ако Европа иска да се топли и произвежда - няма друга алтернатива, освен руският газ. САЩ произвеждат толкова , колкото и Русия, но с тези количества задоволяват 90%от вътрешния си пазар.Оставт им 20 мил.куб м., които могат да изнесат, а руснаците доставят само в Европа 200 мил. куб.м. За Катар (3-ти по запаси), по-изгоден е азиатския пазар. Някакви логични доводи от твоя страна? Или само евтина пропаганда?
  • 14 Една римска сентенция

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Аби , не бъркай секса с боя , и разюздените ти фантазии с реалността.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.