ФАКТИ.БГ

Ето кой е отговорен за водната криза в Перник

Изобретение по принуда...

Публикувана: 1 Януари, 2020 13:07
83 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 40493
Ето кой е отговорен за водната криза в Перник
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 94 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според Бойко Борисов виновни за водната трагедия в Перник са кметовете и сушата. По-късно премиерът допълва, че прокуратурата и МВР разследват и който каквото е вършил да си носи отговорността. Звучи добре, но от министър-председателя се очакваше да посочи виновните за лошото управление на ВиК – Перник.

Това е в правомощията му по силата на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Не го прави, неясно защо.

Кой кой е в Пернишкото дружество ВиК?

Съгласно последната пререгистрация на основния капитал с дялово участие е разпределено между Държавата и Общините в Пернишка област, както следва:

Държавата представлявана от МРРБ 2091 дяла - 51%

Община Перник 1394 дяла - 34%

Община Радомир 328 дяла - 8%

Община Брезник 123 дяла - 3%

Община Трън 82 дяла - 2%

Община Земен 123 дяла - 2%

Тези субекти са собственици, те са заинтересованите страни дружеството да функционира правилно. Това обаче не става и се стига до кризата.

Петя Аврамова е министър от 20.09.2018 г.

Николай Нанков е министър от месец май 2017 г. След катастрофата на автобус до Своге с много жертви той подава оставка. По-късно премиерът Борисов го назначава за зам.-министър в същото министерство.

Лиляна Павлова става министър на 7.09.2011 г. На мястото на Росен Плевнелиев, който се кандидатира за президент. Павлова е министър и във втория кабинет на Борисов.

Росен Плевнелиев е министър на МРРБ от 2009 до 2011 г.

Като министър на МРРБ през 2016 г. Лиляна Павлова заявява:

„Рехабилитацията на яз. „Студена“ става със средства от държавния бюджет. 32 млн. лева ще бъдат дадени за цялостна рехабилитация на язовирната стена и водопроводната мрежа. Ще се изгради и пречиствателната станция за питейни води. Този язовир е строен преди 60 години . Ще гарантираме на перничани чисти и питейни води. Това гарантира преди всичко живота и здравето на хората. Правителството инвестира за първи път в нови язовири за питейни води със средства на държавния бюджет и с подкрепата на Световната банка. Това е инвестиция от общо 150 млн. лева. Проектът за язовир „Студена“ е толкова специален, толкова нов, че по никакъв начин водоснабдяването на перничани няма да бъде ограничавано“.

Хората са повярвали на Лиляна Павлова. И са сбъркали.

Информация има, действия - не

Министерството на Регионалното развитие и благоустройството е било регулярно уведомявано от Хидровъзел „Студена” за: нивото на язовир „Студена”, количеството вода на изход от язовир „Студена” и контрол на работата на дренажните помпи в дренажната галерия на язовирната стена.

На 09.11.2016 г е даден старта на „Проект за развитие на общинската инфраструктура, Проект за рехабилитация на яз.„Студена”, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Вместо подобрение се стига до воден режим.

Довеждащи водопроводи-Общата дължина на довеждащите водопроводи е 490,05 км. Главни водопроводи - най-важните основни водопроводи в мрежата са тези за доставка на вода от източници с голям воден капацитет. От язовир „Студена”до пречиствателната станция за питейни води има два водопровода. Единият е основен бетонен водопровод с яйцевидно сечение с размери 1,75 х 1,2 м и дължина 8455 метра. Вторият е авариен стоманен водопровод с диаметър 800 мм. От ПСПВ – гр.Перник по стоманен водопровод с диаметър 1200 мм се водоснабдява град Перник и част от селата на Община Перник. От „Витошките водохващания”, по чугунен водопровод с диаметър 250 мм,водата се подава към град Перник и населени места в община Перник. От ПСПВ -град Брезник по два основни водопровода - единият, стоманен с диаметър 250 мм е за водоснабдяване на град Брезник, а другият -от азбестоцимент с диаметър 150 мм - за водоснабдителната група „Брезник-Секирна”.

Всякаква повреда може да доведе до сериозно прекъсване на доставянето на вода до потребителите. Това означава висок риск за осигуряване на питейна вода. Състоянието на основните преносни водопроводи е лошо. Те са изградени преди повече от 50 години. Основните проблеми са течове, причинени от корозия на стоманени тръби или от неправилни връзки между бетонни или азбестоциментови тръби. Рехабилитацията на тръбите за гарантиране сигурността на водоснабдителните мрежи е необходимост с висок приоритет.

Техническото състояние на водоснабдителните мрежи в областта се дължи най-вече на тяхната възраст. Повечето от мрежите са на повече от 50 години. Цялата дължина на водоснабдителната мрежа е с изтекъл амортизационен срок, включително чугунените и стоманените тръби. Това означава, че в момента състоянието на водоснабдителните мрежи е лошо и води до множество течове.Освен това азбестоциментовите тръби представляват сериозен проблем, поради своята ненадеждност и потенциалните рискове за здравето.

Документи за управление и контрол колкото щете, но на кой му пука…

39 наредби, поправки в Закона за водите, Закон за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, ЗУТ, Закон за измерванията уреждат дейността по експлоатация и ремонт на водните съоръжения. За прилагането и спазването отговаря МРРБ. Отговаря, но нищо не се случва…

Защо? Трябва да отговарят преди всичко министрите. В Постановление на Окръжна прокуратура Перник от 10.12.2019 г. се казва, че министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда и водите Нено Димов са виновни за водната криза в Перник. В документа е записано, че с бездействията си министрите не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на което са последвали щети и вреди за човешкото здраве.

Решението вече е препратено към Спецпрокуратурата.

Отговорност обаче носи и министър-председателят. Съгласно действащата българска Конституция министър-председателят:

- предлага структурата на Министерския съвет за одобряване от Народното събрание;

- избира и предлага за одобряване от Народното събрание министрите в кабинета си;

- назначава и уволнява заместник-министрите на министерствата и другите ръководители на ведомства, които са пряко подчинени на МС.

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК

на Министерския съвет и на неговата администрация

Чл. 10. (1) Министър-председателят ръководи общата политика на правителството и координира дейността на членовете на Министерския съвет по нейното осъществяване.

(2) Министър-председателят ръководи текущата дейност на Министерския съвет, като утвърждава дневния ред, свиква и председателства заседанията на правителството.

Чл. 12. (1) Министрите са централни еднолични органи на изпълнителната власт със специална компетентност, които осъществяват държавната политика в ръководената от тях сфера на обществения живот в съответствие със законите и приетата от правителството програма за управление на страната.

(2) Министрите осъществяват общо ръководство и координация на дейността на създадените към тях държавни комисии, изпълнителни агенции и други административни структури.

(3) Министрите осъществяват координация на дейността на държавни агенции, държавни комисии и други административни структури към Министерския съвет, когато това им е възложено с акт на правителството или със заповед на министър-председателя.

След всичко това става ясно кой носи отговорност за водната криза в Перник. Разбира се, в момента абсолютен приоритет е осигуряване на вода за перничани. Успоредно с това обаче трябва да се търси отговорност от виновните за нея. А каква е гаранцията, че Николай Нанков и Петя Аврамова, които досега не са разрешили проблема, ще го направят сега?

И какво прави там икономическият министър Емил Караниколов? Как ще му се търси отговорност ако сгафи нещо?

Екип на Фрог нюз

Перник / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 94 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Факт
1 Отговор
Скоро няма да има нито България нито българи

Коментиран от #3


Оценка:
-21 +213

ало гешев
2 Отговор
Лилиту 2016 г.
„Рeхaбилитaциятa нa яз. „Cтудeнa“ cтaвa cъc cрeдcтвa oт държaвния бюджeт.
32 млн. лeвa щe бъдaт дaдeни зa цялocтнa рeхaбилитaция нa язoвирнaтa cтeнa и вoдoпрoвoднaтa мрeжa.
Щe ce изгрaди и прeчиcтвaтeлнaтa cтaнция зa питeйни вoди. Тoзи язoвир e cтрoeн прeди 60 гoдини .
Щe гaрaнтирaмe нa пeрничaни чиcти и питeйни вoди. Тoвa гaрaнтирa прeди вcичкo живoтa и здрaвeтo нa хoрaтa.
Прaвитeлcтвoтo инвecтирa зa първи път в нoви язoвири зa питeйни вoди cъc cрeдcтвa нa държaвния бюджeт и c пoдкрeпaтa нa Cвeтoвнaтa бaнкa.
Тoвa e инвecтиция oт oбщo 150 млн. лeвa."

Коментиран от #37


Оценка:
-9 +155

бл.134 в Зап. парк
3 Отговор

До коментар #1 от "Факт":


Нв е така .Виновни са " Турското робство " " Климатичните промени на Луната"
Солун е български....!!!поне по нова година ...яденье и пиенье

Коментиран от #41


Оценка:
-8 +138

audi a8
4 Отговор
Лошо само си предават топката а нямат гащи да си понесат отговорността за бездействието си.

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +159

Пак сбърка
5 Отговор
Виновни са сушата, кишата и Гришата.... и международното положение.

Оценка:
-10 +108

6
Този коментар е премахнат от модератор
ВВММ
7 Отговор
Да сушата е виновна за безводието и празният язовир на Перник.Да и спретнем тогава една предварително производство та да види, ще и пратим и НАП и БОП.Дъждовете беха виновни и за Мизия и за Бисер . Явно Господ не обича шефа колкото и да се кръсти.

Оценка:
-6 +121

Пакича
8 Отговор
И се намеси Той да се свети името му,и
всичко се разбра...,,,,,,

Коментиран от #32


Оценка:
-4 +65

Винкелберг
9 Отговор
Не е виновна сушата. Погледнете пернишкия вестник. Има линк за видео което показва преливника на язовир Пчелина. Той в момента е пълен с вода и прелива с 3100 литра в секунда. Няма грешка - три хиляди и сто литра в секунда се изливат в нищото, а перничани са на режим. Изглежда сушата е само над язовир Студена.

Коментиран от #63


Оценка:
-4 +147

Рьоне Артоа
10 Отговор
Стига сте ни баламосвали. ВЕЦ-овете източиха язовирите и оставиха хората без вода за пиене. В Перник никой не смее да пие вода от чешмата защото отдавна е достигнат мъртвия обем на язовира. Има снимки от дронове и се вижда как и 5-те отвора на водовземната кула са над водата.

Коментиран от #64


Оценка:
-3 +123

Ай стига бе
11 Отговор
Кой открадна водомерите преди веца? За да не се разбере колко вода е източена през него. Да, ама нали произведения ток е продаден, него не можеш скри под дюшека. Знае се за производството на 1 киловат ток колко вода отива. Стига да искат истината може много лесно да излезе наяве. Засега се спотайват като бълха в гащи и чакат да завали дъжд, белким се размине.

Оценка:
-5 +175

Обективно
12 Отговор
Ааа не.Герберопитеците никога не са виновни.Виновен е орешарски.

Коментиран от #76


Оценка:
-10 +136

As toi
13 Отговор
Tova e problem za nacionalnata sigurnost,za krajbite drugi xora tryabva da gledat.

Оценка:
-5 +24

Иванчо
14 Отговор
ДАНС спинка дълбок зимен сън. Да оставиш голям областен град без вода, близо до София ако не е проблем на национална сигурност то какво е? След 20 дена като свърши съвсем водата и плъзнат разни зарази ще стане ясно колко е опасно положението. Като се има в предвид, че 80% от перничани работят в София то заразата ще се разнесе много бързо и никой не е застрахован, че няма да го пипне рядкото щастие. И жандармеристите са хора и те носят гащи. Да не дойде момент когато те ще си държат гащите в ръце и няма да могат да пазят любимците на народа.

Коментиран от #35


Оценка:
-8 +140

ДЕБЕЛАТА
15 Отговор
Е ВИНОВНА!

Оценка:
-5 +66

Илия
16 Отговор
Защо забравяме, че има и Божия намеса? Това е наказание заради кукерите и езическите сборищата, които всяка година правят. И църквата им се напука, св. Иван Рилски сякаш искаше да има каже да се спрат, но не - сборищата станаха по няколко пъти годишно. На ви сега кукери, на ви сега бесовщина.

Оценка:
-66 +34

Някой криеш името си страхливец
17 Отговор
Ваша светлост, има решение на проблема! Перник да стане квартал на София! За вази само изборните гласове на София са важни! Те ви избират. Румъния получава евросредства и развива осем региона в държавата си, а вие ваше благородие? Само София с годишен отпуснат от държавата бюджет 1,5 милиарда лева като прибавим и данъците стават колко? Повече от средствата за останалата част от страната! Заселете останалите българи в софийското поле и обезлюдете България! Ако нямате амнезия този, когото охранявахте даваше 1,5 заплата на българските учители преселили се в Странджа и Сакар планина!

Оценка:
-6 +82

Дедо ви
18 Отговор
Всички тия планове които правят изискват 3-4 месеца време. Вода от пещерите? Само 100 - 200 литра в секунда. Нищо е това. Сняг и дъждове няма. Вода ще има в язовира най-много за 1 месец. Единственото реално решение на проблема е свързването на Перник с язовир Искър, колкото и да не им се ще на софиянци. И това ще стане ама когато няколко хиляди подивели некъпани орки изкалят жълтите павета.

Оценка:
-9 +79

Божидар Чеков
19 Отговор
НЯМАЛО ВОДА?
Как има в Гърция, как има в Сърбия и Румъния, а в България язовирите са пресъхнали? Отговорът е само един - в България вода няма, защото държавата я няма!
За тези които не са наясно, какво точно е ДЪРЖАВА, прибавям няколко допълнителни реда.
Държава е институция, която разполага с Независима Съдебна система, Здравеопазване и Образование за всички нейни деца. Свободна преса, която служи за коректив на властта.
Нито едно от тези условия не е на лице в настояща България. Не на последно място са манипулираните избори, които не позволяват на способни хора да поемат съдбата на България в ръцете си .

Оценка:
-3 +151

4977
20 Отговор

До коментар #4 от "audi a8":


Не е липса на гащи, просто всичко е една "споделена безотговорност" и на всички така им изнася. В най-лошия случай оставка на бушона, назначаването му на друго място и аре!

Оценка:
-4 +71

Мунчо
21 Отговор
Вината на кмета е на последно място, но го поставят на първо, защото Брисов глупака замита следи, то няма да замете присъдата си!

Оценка:
-9 +72

ПЕНКО
22 Отговор
БОУ БОЙЦИ... ПРОВЕРЕТЕ ОТ КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ НА БИВШИЯ ЗАМ.КМЕТ КРАДЛИЕВ И НА ВИК " ГРАНД ФАДЪР" НА ЦЪРИРЪФСКАТА!?!?

Оценка:
-4 +44

агент08
23 Отговор
Някога байхуй да е бил виновен за нещо в тая държава?!

Оценка:
-4 +76

боцмана
24 Отговор
Сега ще се разбере колко струва новия главен прокурор , но най вероятната констатация ще е неблагоприятна година по отношение на валежите , а за предишните милиони за рехаблитация на язовира и ремонт на пречиствателната ще е виновен някой дето клати гората , пък и е ставало по времето на Цацаров , който не бил сезиран на време и само оправдания да искаш от Герберите , за несвършена работа и "усвоени" милиони.

Оценка:
-3 +73

винету
25 Отговор
ОТИШАЛ БУДА В ЕДНО СЕЛО ПЕРНИШКО И КАЗАЛ НА ХОРАТА
ЩЕ ВИПОСТРОЯ МОСТ
ТЕ МУ КАЗАЛИ, ЧЕ НЯМАТ РЕКА, А ИСКАТ ПО=ВИСОКИ ПЕНСИЙ
И РЕКА ЩЕ ВИ ПОСТРОЯ
А МА НИЕ ИСКАМЕ ПО=ВИСОКИ ПЕНСИЙ
ТОЙ ИМ КАЗАЛ И УЧИЛИЩЕ ЩЕ ВИ ПОСТРОЯ
ТЕ МУ КАЗАЛИ, ЧЕ НЯМАТ ДЕЩА
И ДЕЦА ЩЕ ВИ НАПРАВИМ
А МА НИЕ ИСКАМЕ ПО=ВИСОКИ ПЕНСИЙ
А МА НЕ РАЗБРАХТЕЛИ, ЧЕ АЗ ТРЯБВА ДА КРАДА ОТ ВСЯКАДЕ, А ОТ ПЕНСИИТЕ ВИ НЕ МОГА ДА КРАДА

Оценка:
-4 +86

Тъй, какво ще рече..
26 Отговор
..това? Значи това правителство трябва да се махне, и на негово място да застане кой? Кои са следващите партии в парламента? Това са БСП и ДПС, ето тези две партии трябва да се върнат на власт и ще оправят България!!!

Коментиран от #66


Оценка:
-35 +20

ГЛАВАНАК
27 Отговор
КОВАЧКИИИИИЙЙЙ И ГОЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ СА КРАДЦИТЕ, ПРАВЯТ ТОК, И НИТО ДУМА ОТ ГЛАВАНАКА ОТ БАНКЯ ЗА ИЗГОРЕНИТЕ БОКЛУЦИ ПАК В ПЕРНИК, ВИЖТЕ КАКВО ПИШАТ ИТАЛИАНЦИТЕ ЗА НАС, 1 МИЛИАРД ТОНА БОКЛУЦИ Е ИЗГОРИЛА БГ, ТОВА АКО НЕЕ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО КАКВО Е, ЦАЦАРОВ, ГЕШЕВ, КЪДЕ СТЕ БРЕ, МИШОЦИ

Оценка:
-6 +88

Винкелберг
28 Отговор
Ето вижте как прелива водата в язовир Пчелина. Човека се е потрудил да го снима и застава с лицето си. Не трийте линка. Нека хората видят истината. https://www.facebook.com/gharizanov/posts/10218684277652376

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +51

Видях
29 Отговор

До коментар #28 от "Винкелберг":


Обясни сега изцяло, а не само частично, а за останалото да се досещаме.

Оценка:
-1 +13

хахахаха
30 Отговор
много баби,келаво дете !!!

Оценка:
-1 +12

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
31 Отговор
ОТ 1944 г.ДО СЕГА, ИЗБОРИТЕ В ТАЗИ СТРАНА СА ШМЕНТИ КАПЕЛИ,ПУНТА МАРА, ЗА НАЙВНИЦИ

Оценка:
-3 +34

Амин
32 Отговор

До коментар #8 от "Пакича":


Абе и маслото Му да се свети...

Оценка:
-0 +16

ЦААРОВ
33 Отговор
БОЧКОО ! :)) ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЕНЕ Е ВИНОВНО !
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ

Оценка:
-3 +28

Еее
34 Отговор
Ойдоа още две бушончета ............на друга ''отговорна'' работа разбира се , защото има и други подозрения и за различни от ''бездействие'' неща. Та ''бездействието'' ги пази.

Оценка:
-2 +23

ИМПЕРИАЛИСТ
35 Отговор

До коментар #14 от "Иванчо":


Така е, обаче ДАНС са "Свещената крава" на властта и няма начин как да им се търси сметка.

Оценка:
-1 +26

нещо контрол нещо превенция
36 Отговор
Нещо тая с Природата хич не ми връзва , та нали точно за да няма такава зависимост от капризите и се строят язовири , как така изведнъж се оказахме пред празен язовир ?

Оценка:
-1 +27

Ало ало Гешев
37 Отговор

До коментар #2 от "ало гешев":


Гешев върши си работата за която така се постара да е получиш та чак пернишките мутри ти бяха мажоретки на протестите Сега природата наказа всички Перничани Внимавай Гешев Като раследваш виновниците за водната криза да не последва природно бедствие.има сила която дори ГЕРБ ДПС И БКП НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЪТ За подкупност да бъдат съдени по Крумовите закони И най вече подкупността тя е убийца на Българщината

Оценка:
-3 +39

тешев шъ опраи работата
38 Отговор
Правилно уточнихме кой е отговорен , бедата е че няма да последва кой е виновен , така стоят нещата в Територията.

Коментиран от #45


Оценка:
-2 +20

запознат
39 Отговор
Има страни в света където трябва диктатура една от тази страна е нашата

Коментиран от #40


Оценка:
-6 +17

бъди по ясен
40 Отговор

До коментар #39 от "запознат":


Уточни каква , защото и сега си имаме някаква. Вероятно имаш пред вид военна хунта , да поразчисти малко.

Оценка:
-2 +22

Бачо Киро
41 Отговор

До коментар #3 от "бл.134 в Зап. парк":


Глупости, Живков и БКП са виновни, може ли да не се грижат за построеното? Какво като е умрял вече, това оправдание ли е... Я веднага да се задействат всички бивши и настоящи комунисти, няма все малкото Бойче да е виновно и да го плюят хората, той само едни 10 години е на власт, а кмет на Перник никога не е бил, нерви не му останаха на горкия....

Оценка:
-4 +35

факт
42 Отговор
единствено и само той е виновен

Оценка:
-3 +13

xxx
43 Отговор
виновни са: сушата, кишата и Гришата. Промяна нЕма!

Оценка:
-3 +17

Българин
44 Отговор
Всички имат вина за кризата с водата! Освен един - Тиквата!

Оценка:
-5 +31

гошо
45 Отговор

До коментар #38 от "тешев шъ опраи работата":


В района на перник кои има вец на кои му трябва вода ...... пеевски

Оценка:
-3 +34

46
Този коментар е премахнат от модератор
Бачо
47 Отговор
Няма никакво значение какво мисли Бойко. Той е неваж във всички области. Истината е някъде другаде.

Оценка:
-3 +21

Новичок
48 Отговор
Хората в Перник вода нямат.Бойко им изпрати министър на икономиката.Ако имаха проблем със сметоизвозването сигурно Каракачанков с дънките щеше да е там.А къде е джамбазки да сезира Брюксел???

Оценка:
-1 +37

Бойко Тиквата от Банкя
49 Отговор
ГЕРБ крадци,оле.

Коментиран от #67


Оценка:
-3 +22

50
Този коментар е премахнат от модератор
Чума
51 Отговор
Божке-ееелееее! Нито вие, нито дон Пъчон се сещате, че виновно за кризата в Перник е земетресението от преди няколко години. Разби тръбите, изтекоха водите, а другите изчезнаха в дълбините и не отиват в язовира. Елементарно,! Ако имаше нормални управленци щяха да го знаят и предприемат мерки отдавна!

Оценка:
-3 +15

Koko
52 Отговор
Куче влачи, диря няма.
Ще го заметат. Иначе, лошо.
Ще се разбъркат нещата.
Дано хората поне да имат вода скоро.

Оценка:
-1 +17

53
Този коментар е премахнат от модератор
гост
54 Отговор
безстопанственост гарантирано от ГРОБ и тиквун

Оценка:
-1 +14

МиГ 23
55 Отговор
Хищническата капиталистическа експлоатация на природните ресурси и безхаберие. Това е.
При социализма защо не пресухнаха язовирите а пресъхнаха при Баце?

Оценка:
-6 +13

Eistee
56 Отговор
Много интересно, когато стане някакъв проблем - Бойко Борисов е виновен. Когато се случи нещо хубаво - а-а-а, това така си беше или пълно мълчание. Съдейки по истерията, която се развива и свръх-експлоатацията на темата "Перник-вода", явно алчните за власт, които в момента са навряни в трета глуха и кражбите им са спряни, виждат в настоящия проблем единствения си шанс да дестабилизират обстановката в Държавата. Проблемът според мен не трябва да се преекспонира. Но и не трябва да се отказваме да търсим виновниците - докато ги намерим. Няма начин да не може да се открият - всяко нещо оставя следи, всяко действие по веригата е било санкционирано и дори и да няма документи, липсата на документи също е доказателство за небрежност или зла умисъл. Значи, ако на някое частно лице му се повреди електромера, от "Електроснабдяване" му смятат всички консуматори в домакинството и ги умножават по 24 часа и още веднъж по броя дни, които са изминали между предишната проверка и проверката, при която е установена нередността и му се налага да плати за цялата тази електрическа енергия. Ами, с ВЕЦ-овете, които са взимали вода от "Студена" и им са развалени водомерите да се постъпи по същия начин - времето от момента на последната проверка, когато водомерите са работили, до сегашния момент в дни да се умножи по максималния дебит, който водопроводът до ВЕЦ-а може да пропусне и цялото това да им се фактурира и ако не се плати до 90 дни ВЕЦ-ът да се вземе и ако не е достатъчна ст

Оценка:
-21 +6

Eistee
57 Отговор
..Ами, с ВЕЦ-овете, които са взимали вода от "Студена" и им са развалени водомерите да се постъпи по същия начин - времето от момента на последната проверка, когато водомерите са работили, до сегашния момент в дни да се умножи по максималния дебит, който водопроводът до ВЕЦ-а може да пропусне и цялото това да им се фактурира и ако не се плати до 90 дни ВЕЦ-ът да се вземе и ако не е достатъчна стойността му - да се вземе колкото трябва от имуществото на собственика. Абсолютно елементарно, бързо и законно. Да видим следващия крадлив келеш дали ще посмее да злоупотребява с ресурси от национално значение.

Оценка:
-1 +17

Хайде
58 Отговор
стига глупости. Още 2018г. се е знаело за ниското ниво на язовира и предстоящата криза. Всичко е криено заради изборите. Всеки може да сметне и да направи прогноза за водата в язовира. Само, че кой ще направи прогноза за постъпилите в инфекциозните отделения. Със затоплянето на времето и болестите ще се увеличават. И от минералната вода добри пари ще се направят. Перничани дремат и за това ще ги е....бат. Едни боклуци правят пари от мъката на бедните. Щом овците не блеят всичко е точно.

Оценка:
-3 +19

Планинар
59 Отговор
Гешев, качи се на хижа "Селимица" и виж с очите си един "авер" на Гоце и Киро СПА хотелиерите как е спрял и заградил приток на Струма и какво е построил в Национален Парк "Витоша" .Там сигурно е била и Председателката на някое от другарските ешмедемета.

Коментиран от #65


Оценка:
-0 +24

60
Този коментар е премахнат от модератор
гешев
61 Отговор
Такааааа , да видим сега напредъкът , стига ли за една ОПГ , Борисов , Павлова , Плевнелиев , Нанков , Аврамова , Димов .......... мдаааааа , ''напредъкът'' е достатъчен.

Оценка:
-1 +10

Спиро
62 Отговор
Виновни са пенсионерите и тяхната "студена вода", дето я пият всяка сутрин.

Оценка:
-1 +14

63
Този коментар е премахнат от модератор
pasi
64 Отговор

До коментар #10 от "Рьоне Артоа":


Точно така ВЕЦовете източиха водата без да плащат и сега парите ще ги вземат от народа. ДПС / ПЕЕВСКИ ВЕЦА е източил водата на перничани

Оценка:
-1 +11

Xxxl
65 Отговор

До коментар #59 от "Планинар":


То целия народ "дреме " ! И не обиждай хората ! Всеки е сам за себе си !Айде стига с обиди и не цензурни думи !

Оценка:
-2 +6

pasi
66 Отговор

До коментар #26 от "Тъй, какво ще рече..":


Можем и без крадливите партии само с гражданско общество си избираме кадърни млади хора ...

Оценка:
-1 +6

pasi
67 Отговор

До коментар #49 от "Бойко Тиквата от Банкя":


Предлагам всички перничани на баня на гости на тиквата у Банкя и на Пеевски у дома му

Оценка:
-1 +6

някой
68 Отговор
Нали ООН си имат резолюция и препоръки Водата не е стока,тя е необходимост.Водата е живот.При инвестирането от ЕС ,да се дава приоритет на подмяна на стари тръби,по които тече питейна вода.Тия евродепутати какво правят по въпроса?Има си и други изисквания за тръбите по които тече питейна вода. Нови съвременни тръби. Препоръки -Водата да не се дава на концесия.

Коментиран от #75


Оценка:
-0 +5

69
Този коментар е премахнат от модератор
Илия
70 Отговор
Бойко продаде водата на гърците, да точно така язовира се оттича в река Струма и от там стига до Гърция, за да могат да напояват в летните жеги. Парите са дадени под масата и са в джоба на Бойко. Разбира се устройството записващо нивото на водата в язовира липсва, защото ще докаже престъпнато изпускане на вода.

Оценка:
-1 +8

Рашо
71 Отговор
За я. Искър знам че го испризниха чрез веца под него да продават ток. Питеина вода за ток... И не само този язовир.. А още други. Ще има бунтове лятото заради Герб. Че са алчни и черпят ресурсите на земята без да мислят.

Оценка:
-1 +6

ТОЧКАТА
72 Отговор
язе знам кой е виновен!!!Виновен е винкело,оти е ръждесал и заровен от перничани...Ма то сме държава по параграф 22!!!!/справка ..правилника на МС,,/

Оценка:
-1 +4

не знаят ли
73 Отговор
Не знаят ли ,че азбестово циментовите тръби са канцерогенни.В света азбеста е забранен,като канцерогенно вещество.Примерно на кораб,който се строи забранено е азбест да се използва.,а на тия които им правят ремонт ,азбеста се подменя.Тръбите навред които са от азбесто цимент и тече питейна вода да се подменят,ако мислят за зравето на хората.Ето и една правдива статия."Канцерогенни тръби тровят водата"-Стари азбесто-циментови тръби тровят водата ни. Това признаха пред 19` експерти от столичното „ВиК“, като подчертават, че според статистиката в страната има над 70 хил. км водопроводи, голяма част от които са силно амортизирани,

Оценка:
-1 +2

герб пресушиха перник
74 Отговор
ВИК Перник шефа гербер,кмета гербер,всичко е под герберски управление и контрол и доведоха до тая криза.

Оценка:
-1 +8

ДО 68
75 Отговор

До коментар #68 от "някой":


Колко лесно се дават препоръки, мнения, заключения. Още ПО-ЛЕСНО е, когато никой от нас не носи и най-малката отговорност за нищо. Когато се отпуска финансиране от ЕС, ясно се показва в какво да бъдат вложени. Факт е, че ВиК тръбите в Перник са полагани през 50-те години. Нали соц.комунистическата партия БКП/БСП се гордеят със своята 128 г.партия, каква отговорност понесоха за фалитът, разграбването, приватизацията и т.н.? НИКАКВА! Колко ВиК тръбопроводи поеме биха, НИТО МЕТЪР? Какво построиха, ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! Но пък умело разграбваха хазната, че и парт.си каса. Едни вечни корупционни паразити с лидерка, видната приватизаторка К. НИНОВА, оставили 35 млн.дълг. Вие сте забравили, но аз не. Непримирима съм, докато не седне на подсъдимата скамейка. Ако бяхте нормални бели хора, нямаше да сте против тези, които създават, подменят, надгражда, и в защита на тези, които ви ограбиха. ДЕБИЛНА И КЪСОПАМЕТНА НАГЛОСТ !

Оценка:
-4 +3

ДО 12
76 Отговор

До коментар #12 от "Обективно":


Със сигурност използваш главата си само за декоративно приложение към зад@ника си. Как да просъществуват мързеливи паразити, неграмотни и късопаметни. В Швейцария предложиха увеличаване на платеният год.отпуск. Никой не се е съгласил, защото това ще повлияе на икономиката на д-вата им. Как биха реагирали в Б-Я ли, със сигурност с ръкопляскане и радост, без никой да се замисли за икономическият застой на д-вата, всейи си гледа себе си. Това не ви пречи да сравнявате техните заплати и пенсии. Но пък вещи лица във всяка област, с лопата да ги ринеш. Затова не се сравнявайте с която и да е д-ва. По работа последни, но по отпуски и фалшиви болнични, сме на 1-во място. Когато постигнете за Б-Я това, което работохоликът ББ ПОСТИГНА, ТОГАВА ЩЕ ИМАТЕ ПРАВО НА МНЕНИЯ. Готови сте и Господ да оплюете. КОГАТО ЗАСТАНЕТЕ НА МЯСТОТО НА ББ, ЩЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА КОМЕНТИРАТЕ. ББ ИЗМИНА ДЪЛЪГ ПЪТ И Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА ЕВРОПЕЙСКА Б-Я! НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА СКАЧАТЕ, ББ Е ВИСОКА ЛЕТВА ЗА ВАС!

Коментиран от #80


Оценка:
-5 +1

аде
77 Отговор
Помислих,че някой бездомник я е изпил.

Оценка:
-1 +1

Дерибеев
78 Отговор
Ало Перник, водата свършва ! Спите ли ? Водата свършва !!!

Оценка:
-0 +5

Обикновена Пунта Мара
79 Отговор
КМЕТОВЕТЕ са виновни!? Но, Перник нали има САМО ЕДИН кмет?! "Другарю" Борисов, от КОГА "управлявате"?! От КОГА "побеждавате"?! КОГО "победихте" и КАКВО свършихте по този ВЪПРОС, примерно?! Да, да за ВОДАТА говорим, НЯМА РЕМОНТ , НЯМА ВОДА, и ПАРИТЕ, МИЛИОНИТЕ също ги НЯМА!?

Оценка:
-0 +4

Ваня
80 Отговор

До коментар #76 от "ДО 12":


Не така. Не хората ще ръкопляскат за удължаване на отпуската. Я вижте депутатите - на тях отпуска никога не им стига. Да не говорим, че когато трябва да са на работа, в залата са почти половината от тях. Но като си гласуват заплати, субсидии ...

Оценка:
-0 +2

Велко
81 Отговор
да влезе язовира, да каже истината

Оценка:
-0 +0

възмутен
82 Отговор
Модератора е в услуга на власт имащите! Много критика имаше в изказванията, но от вчера може би е на работа и старателно е изтрил много мнения. "Честито ни медийна свобода и независимост"!

Оценка:
-0 +1

Гост
83 Отговор
Просто се забравиха с краденето някои хора,а и не можеш да я караме се все така,не случайно са казали,че който копае гроб сам пада в него.
Явно е време за рестарт на системата и всеки един от нас.
Водачите са нужни само на робите,а явно водачите които следваме не ги е грижа за нас.
Уважавай себе си за да те уважават и другите.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Алекс Алексиев
Председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания коментира химическата атака в Сирия
Башар Асад е един касапин, един изключително неприятен деспот"

Още бисери