Last news in Fakti

31 Декември, 2019 14:50 2 301 22

Нанков успокоява за водната криза

  • николай нанков-
  • перник-
  • вода-
  • студена-
  • бебреш-
  • водна криза-
  • ботевград

До 2 месеца се очаква да приключат голяма част от аварийните ремонтни дейности на пречиствателната станция и ВиК мрежата в Перник, твърди регионалният заместник-министър

Нанков успокоява за водната криза - 1
Снимка: БГНЕС

Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в Перник се очаква да приключат до 2 месеца. Това твърди заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Перник.

"Ще бъдат изградени нови утаители, нови помпи и нова връзка между старата и новата пречиствателна станция. Министерският съвет вече отпусна средства за цялостна реконструкция, за да може да гарантираме на перничани, че дори при мъртъв обем на язовир „Студена“ водата ще има всички необходими качества за питейно-битово водоснабдяване“, обясни Нанков.

Той подчерта, че аварийният ремонт на пречиствателната станция е продължение на ремонта, започнал преди една година. Със средства от Световната банка са били подменени филтрите на утаителите. Голяма част от предприетите действия са били предвидени да бъдат извършени по големия проект, финансиран с европейски средства, но сега тези дейности ще бъдат извадени от проекта и ще се направят аварийно, за да може перничани да имат подменена ВиК инфраструктура в спешен порядък.

„Батановският водопровод“ също ще бъде изключен от големия проект и ще бъде финансиран с отпуснатите 35 млн. лева от правителството.

„Едновременно с всички предприети действия по аварийния ремонт, се търсят и нови водоизточници по „Витошкия водосбор“ към язовир „Студена“, допълни Николай Нанков. Той уточни още, че направеният ремонт на стената на язовира е имал за цел да гарантира съществуването му и неговата безопасна експлоатация. По думите му ремонтът е направен изключително качествено при спазване на всички правила и стандарти.

По повод предупреждението за намалени водни количества в язовир „Бебреш“, който водоснабдява Ботевград, Нанков подчерта, че към момента няма непосредствена опасност от режим на водата в града и в язовира има вода за около 120 дни, дори без никакъв нов приток. Ситуацията се следи всекидневно от компетентните институции и вече е начертан план за действие, каза Нанков.

"Няма опасност от въвеждане на воден режим в Шумен и Търговище. Водата в язовир „Тича“ е достатъчна поне за 10 месеца, показват разчетите на ВиК оператора. Проблемът е в неремонтирания повече от 50 години водопровод към двата града", информира още той.

Заместник-министърът съобщи, че ремонтът му е включен в големия воден проект, финансиран с европейски средства и се очаква да се реализира 2020-2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    21 1 Отговор
    Хаха, тръби ще има, а вода?
  • 2 Щерьо

    26 0 Отговор
    Тоя прилича на разтревожен пъдпъдък.

    Коментиран от #10

  • 3 Нанков

    4 10 Отговор
    Не вярвайте на хората от Перник за те са повечето от БСП.Вода има а това че те са на работа в чужбина и не гласуват за герб, никой не им е виновен.
  • 4 недоклатен му се вика

    11 1 Отговор
    На тоя баща му е направил десетина забивки по-малко кога го е правил.

    Коментиран от #19

  • 5 Кой68

    16 0 Отговор
    Но има огромно притеснение да не почне ремонт на ремонта...........
  • 6 ???

    11 0 Отговор
    Само да обясни,защо се прави продължение на ремонт на ремонта. Не трябваше ли направо да се изгради нещо ново?
  • 7 недоклепче

    13 0 Отговор
    Като нивото падне под мъртвия обем и когато се поомешат водите по водопроводите / питейни и фекални/ пръв да ходиш да пиеш от чешмите.
  • 8 Тъп Тъпчо

    10 0 Отговор
    След дъжд качулка! Правете молебен за дъжд( баш шефът се моли за чистене на сняг в цялятя страна)...да ама не ! Нещо не сте се разбрали с Оня от горе. Колкото вали, добре дошло, а вие се разберете помежду си КОЙ не си е свършил работата и КОЙ ще опере пешкира( то всички сте виновни, на един двама, трябва да се жертват)
  • 9 asd

    12 0 Отговор
    Лили Талпова Свинеткова, 2016 г.
    „Рехабилитацията на яз. „Студена“ става със средства от държавния бюджет. 32 млн. лева ще бъдат дадени за цялостна рехабилитация на язовирната стена и водопроводната мрежа. Ще се изгради и пречиствателната станция за питейни води. Този язовир е строен преди 60 години . Ще гарантираме на перничани чисти и питейни води. Това гарантира преди всичко живота и здравето на хората. Правителството инвестира за първи път в нови язовири за питейни води със средства на държавния бюджет и с подкрепата на Световната банка. Това е инвестиция от общо 150 млн. лева."
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дядо Стамат

    6 0 Отговор
    Този защо не го оставят 2 месеца без вода? Да видим какъв оптимист ще е? Къде бяхте до сега, г-да управляващи? За какво получавате държавни заплати, съизмерими с европейските, че и по-големи? Каква е вашата отговорност?
  • 12 ДО ГЕШЕВ

    11 0 Отговор
    ХАЙДЕ БЕ МОЙ -
    Лилиту дебелогъзата, 2016 г.
    „Рeхaбилитaциятa нa яз. „Cтудeнa“ cтaвa cъc cрeдcтвa oт държaвния бюджeт. 32 млн. лeвa щe бъдaт дaдeни зa цялocтнa рeхaбилитaция нa язoвирнaтa cтeнa и вoдoпрoвoднaтa мрeжa. Щe ce изгрaди и прeчиcтвaтeлнaтa cтaнция зa питeйни вoди. Тoзи язoвир e cтрoeн прeди 60 гoдини . Щe гaрaнтирaмe нa пeрничaни чиcти и питeйни вoди. Тoвa гaрaнтирa прeди вcичкo живoтa и здрaвeтo нa хoрaтa. Прaвитeлcтвoтo инвecтирa зa първи път в нoви язoвири зa питeйни вoди cъc cрeдcтвa нa държaвния бюджeт и c пoдкрeпaтa нa Cвeтoвнaтa бaнкa. Тoвa e инвecтиция oт oбщo 150 млн. лeвa."
    я виж кой гризна кинтите ,нали си пич
  • 13 Зайко Байко многознайко

    13 1 Отговор
    Да са ни " честити" другарЕ тези нагли и крадливи герберсти, те ще ни закопаят! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан бандит ( на Козяк знаят как да го държат за топките ), Цецо КаунЬя , доказан нагъл айдук, Барни Ръбъла, който не може да каже две думи на кръст, Владко Горанов нагъл, нагъл,нагъл до безкарайност. Деса тъпото , по умните там са безгръбначни мекотели, които са използвани и от страх да не загубят синекурните си длъжности винаги са наведени. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме тъпи оФце и само тояга и данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни овчарски кучета Гешев и и Цацата , който гледа като прасе из тикви. Жална ни майка! Такса пътища, такса вода, бонус-малус , местни измислени данъци и такси с които уж да подобряват благосъстоянието на народа а всущност крадат, като за световно, всякакви врътки да ни тормозят, нема да се очудя ако ни ощастливят и с данък за въздуха който дишаме!?!🙈
  • 14 Без думи

    0 0 Отговор
    https://fatal-mediabg.blogspot.com/2019/12/blog-post_61.html?fbclid=IwAR0f5NZdBGMWaJU_J3qP6jI6LrdOy_dl0BFBUdHGkmJvxdmOTp9aPDqBZGQ
  • 15 Алина Метева

    5 0 Отговор
    НЯНКОВ ДА НЕ МЕ УСПОКОЯВА,ЗАЩОТО 2 МЕСЕЦА АКО НЕ СЕ ИЗКЪПЯ,КАК ЩЕ ХОДЯ НА РАБОТА? ЩЕ МИРИША НА ДЕЦАТА И НА КОЛЕЖКИТЕ. ОБЩО ЩЕ СИ МИРИШЕМ.А ПРАНЕТО И ГОТВЕНЕТО КЪДЕ ДА ГИ ОСТАВЯ? БЕЛЬОТО МИ,БЛУЗКИ,РОКЛИ,ЧАРШАФИ. МРЪСНИТЕ ПРИБОРИ? ЗАТОВА,ЧЕ НЕ СЕ ОБЯСНЯВАЙТЕ,А РАБОТЕТЕ НА ПОЛУ РОДУ,Г-Н НЯНКОВ!
  • 16 Алина Метева

    0 0 Отговор
    РАБОТЕТЕ НА ПОЛЗУ РОДУ!!!Извинявам се,бързам за ресторанта.
  • 17 12345

    3 0 Отговор
    Нанков, във нормална държава ти щеше да си никой или поне отдавна щяха да са ти счупили простата глава.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пшибаев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "недоклатен му се вика":

    ИЛИ СИ Е ХВЪРЛИЛ ЕДИН БЪРЗАК И ПОСЛЕ ГО ОТПОЧНАЛ ДА ГО ПРАВИ ,ТА КВОТ Е ОСТАНАЛО ,ОСТАНАЛО - РЕЗУЛТАТА Е ВИДИМ
  • 20 Nik ivanov

    0 0 Отговор
    Mamicata vi gerberaska
  • 21 На дедо ви дедо му

    1 0 Отговор
    Ей, по кротко с харчовете, няма да осанат пари за самолета на ББ.
  • 22 герб ви лъжат ще продадат и водата на бъ

    0 0 Отговор
    Гeoрги Хaризaнoв OТ ГEРБ : „Нa нac нe ни трябвa държaвнa фирмa зa вoдaтa нa Бългaрия, a вcички дружecтвa дa ce дaдaт нa eднa ЧACТНA МEЖДУНAРOДНA ФИРМA зa вoдa И ТOГAВA НЯМA ДA CE КРAДE ВOДA…“ КAЗAНO НA 3 ЯНУAРИ В 8.50 ЧACA ПO НOВA ТEЛEВИЗИЯ.Пo тoвa щe пoзнaeтe ПРEДAТEЛИТE нa Бългaрия. Гoтoви ca прoдaдaт дoри въздухa, тeритoриятa и вoдaтa нa нaшaтa 1300-гoдишнa държaвa, кoитo дeдитe ни ca зaщитaвaли c живoтa cи. Трупaт кoмиcиoнни oт прoдaжбитe нa вcичкo, дo кoeтo БOГ и ИCТOРИЯТA НИ ca прeдocтaвили нa вceки бългaрин, cлeд кoeтo c тeзи пaри щe избягaт, зaличaвaйки ни кaтo държaвa.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове