Last news in Fakti

1 Януари, 2020 18:38 6 845 47

Тези думи на Путин разгневиха силно поляците

  • русия-
  • полша-
  • владимир путин

Полша също носи вина за избухването на Втората световна война, заяви руският президент

Тези думи на Путин разгневиха силно поляците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша също носи вина за избухването на Втората световна война, заяви руският президент. Путин не само манипулира, той изопачава историческата истина, скочиха срещу него експерти – не само в Полша.

Политическата дискусия в края на 2019-а беше белязана от нападките на Владимир Путин срещу Полша и реакцията на полския премиер Матеуш Моравецки. Близкият до правителството полски телевизионен канал TVP информира подробно за случая, окачествявайки казаното от Путин като „недостойно“ и хвалейки Моравецки за „ясните му думи“. А те звучаха така: „Президентът Путин много пъти е лъгал за Полша - винаги умишлено. Това обикновено се случва когато Москва е поставена под силен международен натиск - но не за поведението ѝ в миналото, а за действията ѝ днес."

Моравецки припомни в тази връзка продължаващите санкции на САЩ срещу газопровода "Северен поток-2", както и санкциите на Световната антидопингова агенция WADA срещу Русия заради държавния допинг. Путин иска да отклони вниманието именно от тези проблеми, смята Моравецки.

Носи ли и Полша вина за войната?

Вербалната „престрелка“ между Полша и Русия е за това чия е вината за началото на Втората световна война, започнала след пакта за ненападение между Хитлер и Сталин. Путин релативира този пакт, с който малко преди войната нацистка Германия и Съветският съюз тайно се договарят да си поделят Полша. На този фон Путин сега твърди, че Полша също носела отговорност за войната, тъй като политическото ѝ ръководство било с антисемитски уклон, а полският посланик в Германия до 1939 г. Йозеф Липски бил „антисемитска свиня“. Исторически документи сочат, че Липски е обещал на Хитлер да му издигне паметник във Варшава в знак на благодарност за депортацията на евреите.

Още в петък, 27 декември, полското Министерство на външните работи привика руския посланик заради поредния случай, в който Путин обвинява Полша, че носела отговорност за избухването на Втората световна война. Два дни по-късно полският премиер излезе с въпросната декларация, която е била съгласувана с президента Анджей Дуда.

Възмущение в Европа и в САЩ

Думите на Путин предизвикаха възмущение не само в Полша. Руският президент „иска да прикрие отговорността на Съветския съюз за нападението на Хитлеристка Германия над Полша“, каза за ДВ говорителят на Зелените за Източна Европа Мануел Сарацин. Според него, това са политически изявления, чиято цел е да легитимират днешната неоимпериалистическа политика на Русия в Централна Европа. Германският посланик в Полша Ролф Никел написа в Туитър следното: „Съветският съюз участва редом с нацистка Германия в бруталното разделяне на Полша“.

„Скъпи г-н президент Путин, Хитлер и Сталин извършиха заговор, за да започнат Втората световна война. Това е исторически факт. А Полша бе жертва на този жесток конфликт“, написа посланичката на САЩ в Полша Джорджет Мосбахър. Директорът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис също не скри своето възмущение от казаното от Путин.

Критични реакции има дори от Русия. Вестник „Коммерсант“ пише, че наближаващата 75-годишнина от края на Втората световна война дирижира действията на Кремъл и неговата версия за историята.

Политическо напрежение

„В Русия отдавна се наблюдава тенденцията за връщане към сталинистките описания на историята. Кремъл умишлено залага на това“, казва за ДВ Козма Злотовски, евродепутат от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“. Според него, Путин най-вероятно иска да повлияе на предстоящите в Полша президентски избори, а също така и да отслаби позицията на Полша в ЕС.

Съвсем неслучайно Путин възнамерява да не участва в тържествата в Аушвиц по повод годишнината от освобождаването на някогашния концентрационен лагер от червеноармейците. Причина за отказа му е може би и това, че полското правителство не го покани на тържествата по повод честването на 80-та годишнина от началото на Втората световна война през септември 2019 година.

Исторически обременени отношения

Втората световна война е свързана не само с нападението на Хитлеристка Германия в Западна Полша – само седмици по-късно войските на Сталин нахлуват в източните райони на страната. „За поколението поляци, преживяло разделянето на Полша, по-големият враг в онези години е не Германия, а Русия“, подчертава полският историк Збигнев Возничка. А и след войната полско-руските отношения са само формално приятелски - антипатията спрямо Русия е широко разпространена.

Руският президент се упражнява в исторически ревизионизъм в стила на сталинизма, посочва историкът Станислав Зерко. „Путин не само манипулира, той и изопачава фактите и документите и просто лъже. Мога само да предупредя полските привърженици на подобна политическа история да не вървят по стъпките на Путин. Историческата политика не бива да се използва за глорифициране на собствената нация“, казва още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    106 18 Отговор
    Кой подкокороса германците ? Кой ги финансира ? Всички западняци гузно се мъчат да вменят вината на Русия !!!

    Коментиран от #35

  • 2 Дядо Вангел

    23 74 Отговор
    Мдаа, Владо Поткен пак изака такова голямо ла...но че и Сергей Бубка не може да го прескочи на овчарски скок.
  • 3 Borislav Popov

    50 9 Отговор
    Всичко започва с обединението на Германия през 1871 г., когато десетките германски държави, съществували дотогава независимо една от друга, се сливат в едно, образувайки Втория райх. Унифицирането на всички области на политическия и стопански живот дава възможност на германците да проявят в най-голяма степен своя потенциал. За кратко време немската икономика настига и задминава по основните икономически показатели главните си конкуренти Англия и Франция, съперничейки успешно на огромните по мащабите си Съединени щати. За разлика от останалите империи, окупирали чужди територии – Великобритания, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Дания, Русия, САЩ – тя не разполага с достатъчно колонии, които биха могли да й обезпечат евтини суровини и където може да продава своите стоки без митнически тарифи. Поради това тя е принудена да се сблъсква с жестока конкуренция и да се бори за повишаване качеството на стоките си, което обаче се отразява благоприятно на нейната конкурентоспособност. Като индустриална държава тя значително изпреварва Великобритания, а към 1914 г. заема второ място след САЩ по обем и ръст на промишленото производство. С изгодните си цени и високото си качество германските стоки изместват английските, френските и американските от световните пазари и то не само в колониите и сферите им на влияние, но дори и в самите метрополии.
  • 4 Borislav Popov

    49 5 Отговор
    В тази мирна германска икономическа експанзия обаче едрият капитал в САЩ, Великобритания, Франция и в други страни вижда огромна опасност за своите интереси. Неспособен с мирни средства и в открита конкуренция да се справи с германската търговска офанзива, той постепенно стига до единственото възможно за него решение – войната! А именно едрията капитал определя политиката във всяка страна, тласкайки я в изгодна за него посока. Под негово давление дипломатите и политиците на Великите сили спъват по всякакъв възможен начин външнополитическата дейност на Германия с цел да ограничат нейните възможности за маневриране в морето на световната политика, което силно изостря международните отношения.
  • 5 Генерал

    90 12 Отговор
    Не Путин, а точно Дойче Веле манипулира и изопачава фактите...
    Тези поляци, които носят от девет дола вода, за да измият опетнената си съвест, са идиоти. Досега никой от тях не оспорва твърденията за колаборация и тесни връзки на полските политици с нацистка Германия, а въртят една и съща изтъркана плоча, как СССР ги била "вероломно" нападнала. И как да отречеш Германско-Полския договор за ненападение от 1934 г. и германско-полските планове за нападение над СССР от 1938 г., когато всичко това го има "черно на бяло" в пожълтелите страници на историческите документи. А забравят, че СССР влезе и си възвърна територии, които са откъснати от Русия през 1918-1920 г. насилствено - Западна Украйна и Западна Белорусия. Но по-важното, че Полша участва пряко в паленето на фитила на бурето с барут-ВСВ, заедно с Франция, Англия и Германия през 1938 г. с Мюнхенското споразумение и нахлуването с благословията на Хитлер в Чехословакия. Да, поляците имат голяма вина в избухването на ВСВ. Да си пискат колкото искат и Дойче Лъже да им приглася-полза никаква!
  • 6 Borislav Popov

    37 2 Отговор
    В основни линии ситуацията се повтаря и при Втората световна война, като причините са принципно същите – икономическият и политически възход на Германия, водещ в крайна сметка до възможност за териториални придобивки от нейна страна за сметка на СССР, нещо, което политическото ръководство в Берлин не крие. Тази стряскаща вероятност, която би предоставила в ръцете на германците огромни ресурси, кара политическия елит на Запад да впрегне целия си арсенал от подмолни прийоми, за да не допусне подобна фатална за неговите икономически възможности развръзка.
  • 7 Бачо Киро

    63 9 Отговор
    Само ще ви обърна внимание, че друга страна, освен Полша, която да чества НАЧАЛОТО НА ВСВ, аз не знам. Края да, победи, мобеди.. Но кой идиот би чествал неговото "вероломно нападение"??? Та поляците що не вървят... те си знаят къде...
  • 8 Бачо Киро

    62 7 Отговор
    Госпожата от САЩ също е добре да пази тишина, защото знаем как така Германия след загубата в ПСВ и забраната за армия и тн изведнъж се оказа на ниво да може да си позволи да води ВСВ... Знаем кой е спонсорирал Германия дори след началото на войната - същият, който и намаза най-много от ВСВ. Точно страната, чийто представител е тя. Хитлер не се е събудил един ден и е рекъл "а, я да почвам ВСВ"....
  • 9 И Полша

    45 6 Отговор
    като нас се втурна да прави трансатлантическо фелацио на историческа тема. Май се задави сериозно ...Така е, дяволът като си няма работа се знае какво прави...
  • 10 Икономика

    30 1 Отговор
    Фактите са си факти,коментарите не са факти.Историята се пише от победителите.През Полша и в Берлин не е влязла армията на САЩ.Но и Червената армия е била въоръжена със американска техника особено гвардейските части до 1944 гНяма нищо по лошо от войната за хората и по добро за капитала

    Коментиран от #22

  • 11 Еееееее

    25 5 Отговор
    Ами тоз Йозев Липски май е искал самода се оттърве Полша от еврейската сган.
    Па сега другите виновни нали?
  • 12 Нашите чорбаджии и тогава и сега

    45 10 Отговор
    Винаги са били с Германия срещу Москва ! А Германия ни реже през кръста в териториите ни по- ЖЕСТОКО както режат лозето на Трифон зарезан. 1876 в Истамбул отнемат Македония ! 1878 в Берлин ни делят на две ! 1914 във Виена връщат всичко освободено от Балканската война / Одрин, Чаталджа, Люлебургас, Тесалоники, Охрид, Щип, Ниш !/ 1919 участваме на страната на Германия срещу Русия ! 250,000 убити за Дойче, 250,000 пленени за Дойче, Зарязани на фронта без осигуряване болни , гладни , ранени осакатени на ВЛАДАЯ във вагоните а подложени на картечен огън от ЧОРБАДЖИИТЕ и ФЕРДИНАНД. 1919 ВЕРСАЙ РЕЖЕ 112 000 кв. км територия КОНТРИБУЦИИ - 60 милярда златни франка, едър рогат добитък , въглища в срок за 30 години. НАРОДА ИЗРЕВА от неправда уж със ЗАПАДА а дебелия край все у нас . 1923 СЕПТЕМВРИЙСКО ВЪСТАНИЕ - подавено в кръв. ОТ ЗАПАДА КЕЛЕПИР НАРОДА няма а ЧОРБАДЖИИТЕ те са друга каста - продажници на род и родина ! Та къде е правдата. Кой дърпа чергата и накъде и днес пред същата дилема. С Германия пак срещу МОСКВА ? ТОЗИ ПЪТ ДАНКЕ ДОЙЧЕ БЛАГОДАРЯ ! АЗ СЪМ СЪС МОСКВА !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 onq s konq

    44 10 Отговор
    Шляхтичите прекалиха с русофобската пропаганда и сега си получават заслуженото. На месец по един автентичен документ.
  • 15 Дориан

    38 4 Отговор
    Полето с милиони комплексари си беше същото и преди 5, и преди 10 века. Назадничава нация, която на база всичките си неуспехи в историята обвинява другите. Само че другите мислят за развитие и технологии, а поляка си гледа средновековието. Ситуацията в момента е, че в Русия вадят документи, а в Полша плява и злоба. Фактите са такива, че Полша участва в подялбата на Чехословакия. Полша не позволява СССР и Франция на изплатят контингент в Чехословакия и да спрат нацистката офанзива. Полша е тоталитарна земеделска държава между двете войни, като фалира многократно след 1934. СССР "напада" Полша след като Германия превзема голямата част от страната, а правителството е на хиляди километри. И това "нападение" е връщане на окупираните по-рано от Полша територии. Каква война се води срещу безстопанствена територия?
  • 16 Кой68

    32 3 Отговор
    Нация от комплекси....Комплексари и лицемери..
  • 17 Западът да се засрами

    41 4 Отговор
    А Путин няма ли право да се ядосва, когато го изкарват виновен за всички беди?
  • 18 Хрониките на Евразия

    12 51 Отговор
    Въпроса е защо Путин манипулира историята , както го обвиниха вчера полските евреи ?
    Както каза и в новогодишното си обръщение , " историка " провъзгласи за главно събитие през 2020 година 75 годишнината от победата над Германия .
    Очевидно е , че никакви други успехи не се планират и не се предвиждат .
    И за пореден път , населението ще го насищат с победата през Втората световна война .
    А и не само за руските граждани , изглежда Путин иска да я манипулира и излъска съветската мръсотия от историята на тази война за пред света !
    Накратко - Путин разчита на идиоти и на най невежата част на нашето общество ..

    Коментиран от #19

  • 19 Петро

    36 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хрониките на Евразия":

    Губиш 2 минути от живота си, за да ти цъкаме минусите на малоумния коментар
  • 20 Example

    40 7 Отговор
    DW е пеопагандна русофобска и българофобска медийна машина. Не си струва да четете и коментирате нейните небивалици.
  • 21 Хрониките на Евразия

    11 36 Отговор
    На този ден през 1467 година се е родил Сигизмунд I (1467 — 1548) — крал на Полша (1506-1548), Велик княз Литовски, Владетел на Рус ( Киевска ). През 1507-1537 година във войната против Московското княжество в битката при Орша , разбива московската и татаро- монголската войска и по този начин , спасява за 150 години Европа от нашествието на азиатските орди ..
  • 22 да попитам

    25 3 Отговор

    До коментар #10 от "Икономика":

    та каква е била американската техника?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Закономерност

    17 2 Отговор
    Всеки народ бил под чуждо владичество или робство носи хамута или кръста на "втора ръка". В такава група попадат и ПОЛЯЦИТЕ и за съжаление не само те. Няколко са нацийте в Европа, които нямат такава ОРИС !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 XYY

    5 35 Отговор
    Кремълското кретенче съвсем се пошашави.
  • 27 Бачо Киро

    26 3 Отговор

    До коментар #25 от "80 години":

    Само да те питам - ти карта на света някога поглеждал ли си? Ей тъй, от любопитство. Случайно да си забелязвал колко е територията на Русия? Над 17 милиона кв километра. Почти 2х колкото Европа (10.18 милиона кв километра) и около 70% от територията на ЦЯЛА Северна Америка (24 милиона кв километра). Та как точно си представяш нещата? Все едно да се подиграваш на Лондон, Берлин и Париж за Факултету или Столипиново или на Вашингтон за някое мексиканско гето примерно, с разликата, че всички в Русия чакат от едно място. Всъщност едва ли някой може да очаква такива необятни територии да бъдат огряти навсякъде от цивилизацията... Дори в САЩ има такива места, а територията е към половината... Практически не е възможно, това е положението.
  • 28 Хрониките на Евразия

    7 31 Отговор
    Ако се замисли човек , войната и победата през 1945 година, е единственото което обединява този нещастен народ .
    Всички тези чужди един на друг хора , от различни племена и народи , които официално се наричат - РОССИЯНИ , граждани на Российската Федерация , а не русские и Русская Федерация , както някои ги мислят.
    И този МИТ ще бъде жив , докато архивите са засекретени ...
    Ако не се обезцени тотално до тогава.
    Защото Путин вече става смешен с неговите победи, манипулации на историята и лъжите за Втората световна война .

    Коментиран от #29

  • 29 малоуууумник

    28 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хрониките на Евразия":

    не спиш ли , не ядеш ли , не сереш ли - живееш само заради скапаните си коментари тук соросня изтрещяла!

    Коментиран от #31

  • 30 Илия

    20 3 Отговор
    За да го каже Президента Путин значи има много точна информация и то от за секретен и документи .Човек като него не би казал нещо ако няма достоверна информация.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 одъртял комсомолец

    16 1 Отговор
    Манипулирал!!! Гледах изявлението на Путин по време на срещата на лидерите на ОНД. Всяка негова дума беше подкрепена с конкретен писмен документ. Руснаците превзеха Берлин, при което вероятно голяма част от нацистките архиви се намират в Москва! През 1936г, по време на гражданската война в Испания,англичаните и франсетата действат солидарно с Хитлер и Мусолини в подкрепа на Франко. Меко казано- съюзници. Между 1934-39г има цяла поредица от договори между Англия и Франция от една страна и Германия от друг, с които дефакто се денонсират голяма част ограниченията наложени на Германия с парижките договори. Франсетата и Англетата си трайкаха, когато Хитлер присъединяваше Австрия, разпарчотосваше Чехословакия, преразпределяше Африка заедно с Мусолини. Трайкаха си включително, когато Хитлер нападна Полша- "Странната" война на линията мажино. И малките деца разбират, че основната цел на тази англо- френска политика е била да накарат Хитлер да нападне СССР. Така наречените западни демокрации са не само преки виновници за войната, във връзка с наложеният от тях изключително несправедлив мир в Европа през 1019г, но те се явяват и преки подбудители на войната, разчитайки на Хитлер да унищожи болшевизма. За съжаление целта не винаги оправдава средствата, особено, когато правиш съюз с дявола. Добре е, че Путин им казва всичко това. Ако бяка внимавали в часовете по история и бяха чели истинска история, нямаше да сътворят идиотизма в Сирия. Всъщност Сирия се явява мини по

    Коментиран от #44

  • 33 одъртял комсомолец

    14 2 Отговор
    мини повторение на 30-те години. Тръгнаха да свалят Асад с помощта на ислямски фанатици, а после олелеле майко....2млн сирийски бежанци в Европа. 100-150 мъртви франсета смо в Батаклан и прочие....А иначе Путин просто извади от архивите конкретни документи! Те това е положението.
  • 34 Точно така

    2 15 Отговор
    "одъртял комсомолец". Западът е тласкал Хитлер към СССР. И какво прави СССР?Влиза няколкостотин километра в чужди територии, за да стане непосредствен съсед на въпросния Хитлер. Вместо да се укрепи на старата си граница. С един, два, три отбранителни рубежа. И тогава - Хитлер да заповяда. Но въпросният СССР струпва на границата с Германия небивало в историята въоръжение и войски, за които няма време да изгражда отбранителни рубежи, нито да ги приведе в някакъв ред. А са били и във враждебна среда. Като окупационна армия. През лятото на 41-ва година са бягали колкото от немците, толкова и от местните. какъв тук Мюнхен, договори на запада с Германия и пр. Кой му е крив на Сталин за лакомията.
  • 35 100

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Ай, стига бе, то не че западът не е сътрудничил с Германия на Хитлер, но СССР е сътрудничил много повече. СССР си сътрудничи с Германия във военната област, снабдяваги с големи количества суровини, договаря се с тях да си поделят Полша и т.н.... Ако западът има вина, то вината на СССР е поне 10 пъти по-голяма.
  • 36 Хрониките на Евразия

    5 9 Отговор
    Руснаците още ги болят очите , след като Путин ги направи разногледи на новогодишната нощ, с неговият поздрав с победата над Германия преди 75 години .
  • 37 стоян георгиев

    3 12 Отговор
    путин да вземе да попрочете малко кгб документи и спомените на неговия колега от разузнаването валтер кривицки.та от тях става ясно как сталин ближе задни.а на хитлер от 1933 до 41 година с цел да направят съюз и да окупират европа заедно.за тази цел сталин жертва почти цялата немска комунистическа партия избиваики я или предаваики лидерите и на хитлер,после подпомага хитлер със суровинини и оръжие както и военно го подкрепя до 22 юни 1941 година!та след като знаеш за тия неща да обвиняваш поляците е много нагло!що се отнася до антисемитизма след хитлер сталин е наи-големия антисемит.евреите в полсша при лошия полски режим живеят като царе спрямо евреите в ссср.единственото успокояващо е че освен евретие сталин трепа интензивно и останалите народи на ссср!

    Коментиран от #40

  • 38 Май

    7 4 Отговор
    Как тъй Сталин не вярва, че е нападната от Германия и че по цялата западна граница на 1000 км се отваря фронт за превземане на СССР и точно Сталин подпомагал Германия.
    А после 30 милиона загинали, като една част за освобождението точно и на Полша.
    Тези в концлагерите никога няма да забравят на кого дължат живота си, за разлика от съвременните поляци........
  • 39 Хрониките на Евразия

    3 6 Отговор
    Пациентите правилно мислят , в пределите на лъжливо представената им истина .
  • 40 Дрън дрън дрън

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Айн цу цвай, цу дрън - дрън -дрън ...

    Ти вземи да почетеш за пакта Пилсудски -Хитлер от 1934 г, и колко земи са присъединили поляците по протоколите от този пакт , вземи прочети и за пакта Хитлер - Боне / Франция / и как са разпределяни териториите в Африка по протоколите от този пакт, за Тихоокенското споразумение на Германия и САЩ , за разпределяне на островите в Тихия Океан ... и всичките тези сключени преди Молотов -Рибентроп .

    Коментиран от #42

  • 41 факт

    4 3 Отговор
    по зле у главата от поляк нема
  • 42 100

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Дрън дрън дрън":

    Я помисли пак пак! Какви точно територии присъединява Полша след този пакт, че нещо не се сещам?
  • 43 Хрониките на Евразия

    3 6 Отговор
    Нужна му е на Путин фалшива история ..
    А на нашите копейки , препоръчвам да се разходят до Русия и главно да гледат какви са взаимоотношенията между народностите там .
    Чеченци мразят дагестанци , татари мразят чуваши , кубанци мразят кавказци , а всички заедно мразят руснаците , те пък мразят не само себе си , но и целият свят .
    Затова на Путин му е нужна фалшива история и засекратява архивите .
    Нужни му са и победи , репресивен апарат , за да потискат всяка искра .
    Иначе такъв взрив ще се получи , че Втората световна война ще им се покаже , като разходка в парка ..
  • 44 И аз да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "одъртял комсомолец":

    Приятел, прочети НЕ СЪВЕТСКА история или се запитай какво правят хората на КОМИНТЕРНА в Испания? Защо не помагат през Гражданската война ? Как и защо испанският златен резерв се оказва в Москва?
    За мен също е любопитно защо сега вадят тези документи от архивите? Кой гарантира, че не са фалшиви? Какво секретно е имало, че ги криха над 70 години, дали пък не са чакали да измрат възможните свидетели?
  • 45 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    и къв е тоя пакт?вас комунягите като ви хванат в лъжи за да избиете почвате с нови още по-смешни лъжи.та препоръчвам ви книгата на кривицки ,аз бях агент на сталин.има я в книжарниците.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДОКО

    0 0 Отговор
    АМИ РАЗБИРА СЕ ЧЕ ПОЛША Е ВИНОВНА ЗА ИЗБУХВАНЕТО НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА..НЕ Е СПРЯЛА ФАШИСТИТЕ НЕ Е ОКАЗАЛА СЪПРОТИВА С ДВЕ ДУМИ ГЛЕДКАМЕ,ИДЕЯТА Е ДА СЕ НАПАДНЕ РУСИЯ И ТАКА ФАШИСТИТЕ ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ ПОЛША ..