Last news in Fakti

2 Януари, 2020 19:32 5 724 33

В началото Путин беше друг. Обратът започва след 2003

  • русия-
  • владимир путин

От 2000 до 2005 Андрей Иларионов е икономически съветник на руския президент

В началото Путин беше друг. Обратът започва след 2003 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От 20 години Путин управлява Русия. В началото страната преживя бурен растеж. Но от 2008 насам е в стагнация - по-тежка, отколкото при Брежнев. Обрат настъпи и у самия Путин, смята бившият му съветник Андрей Иларионов.

От 2000 до 2005 Андрей Иларионов е икономически съветник на Владимир Путин. Днес той е старши научен сътрудник в института Катон във Вашингтон. С него разговаря Марина Барановская:

Путин управлява Русия - като президент и премиер - вече от 20 години. Как оценявате развитието на руската икономика през този период?

Андрей Иларионов: Важно е да се отбележи, че тези 20 години управление на Путин се делят на две неравни части. Главният резултат от последните 11,5 години е икономическата стагнация. А през първия период, който е значително по-кратък - от 2000 до юли 2008, Русия преживя бурен икономически растеж. Тогава руската икономика отбелязваше годишен ръст от над 7%. Показателите бяха блестящи. Дори можем да говорим за икономическо чудо. От юли 2008 до днес обаче годишният ръст е между 0,4% - 0,5%. Тази стагнация е по-тежка, отколкото по времето на Брежнев.

Според Вас руската икономика няма структурни проблеми. Но защо тогава през последните 11 години тя така и не успя да се съвземе?

Андрей Иларионов: През тези години икономиката се развиваше неравномерно. Периоди на кратко нарастване на икономическия ръст се редуваха с периоди на спад. Но от 2014 година - началото на руската агресия срещу Украйна и анексията на Крим - настъпи стагнация, от която няма излизане. И основната причина за това са не толкова външните (наложените от Запада) санкции, колкото вътрешните - санкциите, които политическият режим на Владимир Путин наложи на руската икономика. Става дума за постоянно преследване на руски и чужди предприемачи, нарушения на правата върху собствеността, хвърляне в затворите на редица предприемачи. Този режим на политически терор съществува от няколко години насам.

Какви са щетите от санкциите, които Западът наложи на Русия?

Андрей Иларионов: Най-сериозното изследване на влиянието на санкциите върху икономическия ръст на Русия е направено от Международния валутен фонд. Детайлният анализ в него сочи, че вследствие на санкциите темпът на икономическия ръст намалява примерно с 1,5% годишно. Но имайки предвид, че средногодишният темп на икономическия ръст в Русия съставлява близо половин процент годишно, то без външните санкции той щеше да е 2%. А това изобщо не може да се сравнява с онези 7-8% икономически ръст в първите осем години от управлението на Путин.

В началото икономическите съветници на Путин бяха реформатори като Алексей Кудрин и Херман Греф - защитници на либерализирането на икономиката и минимализиране на държавното участие в нея. Как стана така, че Путин обърна гръб на либералните реформи?

Андрей Иларионов: Причината е в промяната на светогледа му. И тя се наблюдава не само в икономическата му политика, а и във външнополитическото позициониране на страната. В периода 2000-2001 година Путин няколко пъти говори за необходимостта от присъединяването на Русия към НАТО. Навремето това беше една от централните задачи за неговата администрация. А днес НАТО е главният му враг. И тази промяна на позицията беше налице още през 2007 година. Спомнете си само речта му пред Мюнхенската конференция за сигурност.

Каква е причината за тази трансформация?

Андрей Иларионов: Според мен повратът настъпи през 2003 година. Той е ознаменуван от важно събитие, променило представата на Путин за света - войната в Ирак. Именно тя, струва ми се, е оказала силно влияние върху светогледа му. От този момент нататък започва радикалната промяна от ранния Путин към днешния Путин, когото сега всички ние добре познаваме.

В онзи момент той енергично се противопостави на тази война, опита се да убеди Джордж Уокър Буш да се откаже от нея. Бях свидетел на ред подобни разговори и видях какво се случи. Путин беше абсолютно искрен и последователен. Той смяташе, че тази война ще доведе до катастрофа - в Ирак, в Близкия Изток, в целия свят. След като това действително се случи, Путин си направи няколко важни извода. Реши, че международното право може да се нарушава. И реши, че след като САЩ могат да вършат това в Ирак, то той може да го върши на други места по света. И Путин започна да следва това правило. Първото място, където го приложи, беше Русия, а първата жертва на новата му политика станаха Михаил Ходорковски и основаният от него концерн ЮКОС. Пълният обрат не се извърши за един ден, нито за една година. Но през 2003 година бе направена първата крачка.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПУТИН

    9 43 Отговор
    НА ЕРДОГАН МУ Е МНОГО ГОЛЯМ,АЗ ОТНАЧАЛО НЕ ВЯРЯАХ НА ПЕСКОВ,АМА САМ СЕ УБЕДИХ КАТО МИ ГО ПОСТАВИ НА БОТОКСА.!
  • 3 rusnak

    73 10 Отговор
    Така е, в началото беше приятелски настроен към западните боклуци, но после се осъзна и овреме им го заби четвъртит.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 rusnak

    35 6 Отговор
    Ердоганя го забива на Ганя от Банкя и неадекватното му племе което го избира.
  • 6 Роги

    40 2 Отговор
    Я,Дойче веле,нищо ново под слънцето естествено нищо позитивно.
  • 7 Borislav Popov

    5 35 Отговор
    Ми, естествено, в началото Путин си изпълняваше честно задъоженията като президент, но после като го побаряха разните там евреи - олигарси и той като тях се превърна в чифутин и ето вече толкова години, игоае по тяхната гайда.

    Коментиран от #14

  • 8 El chochone

    5 19 Отговор

    До коментар #3 от "rusnak":

    КЪВ рушнак СИ ТИ ВЕ МЕЛЕЗ НЕДОКЛАТЕН,ЩО ПИШЕШ НА ЛАТИНИЦА СИБИРСКА МАСТИЙО МНОГОБАЩИНА.???

    Коментиран от #11

  • 9 ****

    40 4 Отговор
    Плюйте сега по Русия,че била в стагнация,а капиталистическите страни как са,очаква се при тях да изпаднат в рецесия по тежка от 2007-2008.А като се има в предвид,че всички капиталистически страни са длъжници и дълговете им надхвърлят ВБП,тръгнали за Русия да говорят.
  • 10 El Pene

    6 22 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Слава на Русия....макар че тази новина ме
    убеди че,Русия вече е в колапс......................
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    слава на всички обикновени БЪЛГАРИ ПП ГЕРБ не ни водят към добро
  • 13 Пако

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Пако":

    Ако изтриете моят коментар,трябва да
    изтриете и на Путенц.то,защото впредвид това е името му
  • 14 Ххх

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Каскет, като видях заглавието на статията, и веднага се сетих за теб и Хрониката. Ама нещо много бледо се представяш за сега ! Преди седмица - две за Песков беше изредил фамилията му до девето коляно, сега очаквах поне толкова за Путин. Май и хонорара ти днес ще е като сиромашко лято, току виж те пратили трета резерва, май и ти си почнал да остаряваш, нищо, че през ден се правиш на голям мъж.
  • 15 соросоид дебил

    29 5 Отговор
    Пигмеите от нео-нацистката анти-руска медия дойче ле-ле пак с упражняват с Путин. Поврата настъпва не само с Ирак и дестабилизацията на Близкият изток за което Путин се оказва абсолютно прав, но и с много други събития след това...Идването на педофила Клинтън и бомбардировките на Сърбия, подкрепа на краварника и техните помияри от запада на сепаратизма в Русия и по специално подръжката на главорезите в Чечня и десетките терористичните актове извършени по цяла Русия сред това при което загинаха много хора включително деца. След това тези терористи бяха укрити в западните страни. Изнасяне на американските военни бази до границите на Русия, фашисткият преврат в Украйна, разгрома на Сирия и Либия и тн и тн.......
  • 16 ###

    25 4 Отговор
    И с вечни санкции не можа ги стигнете руснаците!
    Това е единственото което може да предложи прогресиращият капитализъм
  • 17 Гост

    26 4 Отговор
    Соросоидната паплач кърти мивки! Ха ха ха! Не може да му се качите на малкото пъстче на Путин! Направи Русия отново велика! Ако можехте, досега да сте влезнали сто пъти като ненормалниците Наполеон и Хитлер! Ама знаете, че ще ядете на мечока здравия и не ви стиска! Лаете от далеч като мръсни псета! Ми лайте си! На кой му дреме?!

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ххх

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Крум Усаински Крупник":

    Само че и ти ще свършиш някой ден, предполагам, много преди Русия. А като какво, или като кого ? И както казват, неведоми са пътищата божии ! Не копай гроб другиму, да не паднеш сам в него ! И без това си твърде нищожен, злобен и ограничен умствено, не ти отива да се правиш на пророк.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хрониките на Евразия

    6 8 Отговор
    Абе какво се опитвате да анализирате човек , който още воюва с Хитлер ..

    Има една журналистка Галина Сидорова – журналист, през 1992–1995 – политически съврник на министъра на външните работи на РФ Андрей Козирев..
    Тя най - добре описва откачалника и неговите мотиви ..

    Коментиран от #27

  • 22 Ххх

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Крум Усаински Крупник":

    Изглежда още не са ти ушили новата усмирителна риза, а е време да си лягаш. Не е лошо и да проверят да нямаш температура, с някой по - дебел термометър, на най - тъмното ти място. Пък дано не го изцапаш много.
  • 23 Я русский полюционер

    5 15 Отговор
    Много ясно, че в началото путин беше друг, защото първия отдавна храни червеите, а днешния путин е пета или шеста заменка. Всичките тия ботоксови процедури, разводът и куп други "обстоятелства", са един фарс. Самата русия е фарс.
  • 24 ZDF

    19 7 Отговор
    DW е най-мръсната пропагандна медия на Сорос.
  • 25 Я русский полюционер

    7 15 Отговор
    Интересното е, че първия путин изобщо не приличаше на китаец, какъвто е днешния, пети или шести по ред. С всяка изминала година имам чувството, че русия се управлява от изрусен китаец и имайки предвид, че в Сибир живеят вече над 4 милиона китайци, официалния език там е китайския, ми се струва, че това е подготовка за преминаване към Китай и то доброволно и безкръвно. С цялата тая незаселена територия в Сибир и прогресивно нарастващото китайско население, въпрос на време е конфликт Китай - русия и понеже ушанките знаят, че нямат никакви шансове, предпочитат постепенно и без много шум да се предадат на китайците.
  • 26 Балконский

    7 1 Отговор
    Писаница на човек изпаднал в криза инамерил изход от нея пишейки глупости.иначе глад и мизерия око не си срещу путин
  • 27 Балконский

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хрониките на Евразия":

    А КОЗИРЕВ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ .ЗАЩО ВООБЩЕ ГО СПОМЕНАВАШ..НЕ СА ЛИ ТЕ ОБУЧАВАЛИ СОРОСОИДИТЕ ЧЕ КАТО ПИШЕШ ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА КАТО ИСТИНА.
  • 28 Сезам

    5 16 Отговор
    Путин е карикатура.
  • 29 гост

    5 15 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Само факти !! БВП на бивши соц държави - Полша - 586 млд , Чехия - 242 млд , Румъния - 239 млд , Унгария - 155 млд , Украйна -124 млд , Словакия - 107 млд , България - 65 млд , Хърватия - 60 млд , Беларус - 59 млд , Словения - 54 млд , Латвия - 53 млд , Сърбия - 50 млд , , Литва - 34 млд , Естония - 30 млд , плюс 30% от Германия (бившо ГДР ) - 1200 млд !!!!! Общо - 3058 млд !!!!!! Русия - 1600 млд !!!!
    Дори бившите "колонии" , които СССР претендираше , че "субсидира" , днес имат ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ икономики от "великата " Раша и продължават да увеличават разликата !!

    Коментиран от #30

  • 30 Да де

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Да де ама първо 536 милиарда , не са равни на почти два трилиона и второ като извадиш от БВП -то външния дълг / без да отчитаме вътрешния дефицит / и установяваме , че балансът на тия паляци е минусов или много близо до нулев ...отваряш сайта на ЦРУ и гледаш.
  • 31 Едо

    6 1 Отговор
    факти, ИСКАТЕ ЛИ ДА СТЕ УВАЖАВАНИ? ЗНАМ, ЧЕ ИСКАТЕ! ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ ТОВА, ЗА КОЕТО НИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТЕ! ИЗТРИВАЙТЕ ЗЛОБНИТЕ ОТРОВИТЕЛИ НА ЕФИРА, КОИТО АБСОЛЮТНО НИЩО НЕ КАЗВАТ, ОСВЕН ДА СЪСКАТ ОТ ДУПКИТЕ СИ! ЩО СЕ КАСАЕ ДО DW, НАИСТИНА ТЕ СЕ НАТРАПИХА КАТО ЕДНА ЗЛОКОБНА МЕДИЯ, ОТ КОЯТО ДОРИ НЕМЦИТЕ СЕ ОТВРАЩАВАТ! А САМИЯТ ВЛАДИМИР ПУТИН ГОДИНИ НАРЕД Е КЛАСИРАН НА ЧЕЛНО МЯСТО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ СВЕТОВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ МЕДИИ! СОЛИДАРИЗИРАМ СЕ С ТЯХ!
  • 32 зара

    2 3 Отговор
    юда!
  • 33 СМЕРШ

    1 0 Отговор
    Некво соросоидско предателче и шпионче на хранилка в сащ седнало да се упражнява в писания и мислене. Като пийне новичока или полониевия чай друга песен ще запее.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания