Last news in Fakti

2 Януари, 2020 12:50 7 087 26

Русия отново всява смут в Черна гора

  • черна гора-
  • закон-
  • русия

Нови опити за влияние над балканската страна

Русия отново всява смут в Черна гора - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската федерация продължава с опитите да дестабилизира балканския регион на фона на приемането от Черна гора на Закона от 27 декември 2019 г. „За свободата на вероизповеданията и убежденията и правния статус на религиозните общности“.

Законът предвижда, че всички религиозни обекти, които са построени или придобити с държавни средства или са били държавна собственост преди 1 декември 1918 г., отново ще станат държавна собственост на Черна гора. По този начин Черна гора се опитва максимално да защити своята православна църква от чуждо /предимно руско/ влияние, авализират световни медии. За да приеме този закон,

Подгорица беше принудена да блокира и попречи на опозиционните депутати да гласуват в парламента. Просръбските опозиционни депутати в черногорския парламент, представлявани от Демократичния фронт (контролиран от Кремъл), организираха протести в Подгорица и блокираха пътища в големите градове на страната. С действията си тези политически сили се опитват да разделят гражданите на Черна гора в два воюващи лагера. За пореден път религиозният фактор е замесен на Балканите.

Наскоро между Сърбия и Косово възникна религиозен конфликт, сега между Сърбия и Черна гора. Москва е преследвана от провала на операциите на ГРУ и ФСБ в Черна гора през 2016 г., които трябваше да организират държавен преврат, за да се предотврати присъединяването на Черна гора към НАТО. Операцията беше провалена от специалните служби на Руската федерация, а самата Черна гора успешно се присъедини към НАТО година по-късно, през 2017 година. Ако през 2016 г. специалните служби на Руската федерация използваха военното си разузнаване под прикритие, сега те използват своите агенти от Сръбската православна църква.

Свещениците на Сръбската православна църква активно участват в неподчинението, ръководят, насочват и благославят протестното движение. Именно с такива напътсвия Руската православна църква благослови бойците за войната в Грузия, Украйна и Сирия. Подобно подгряване на протестните настроения, основано на отчуждението на имуществото на Сръбската православна църква, също е от руски произход. Москва се опитва да утежни и предотврати прехвърлянето на контролираните си енории и собственост под юрисдикцията на държавата или друга църква.

Кремъл вижда това като загуба на пропагандно влияние в региона, използвана за подкопаване на държавността и суверенитета. Твърденията на Черногорско-приморската митрополия на Сръбската православна църква за създаването на послушен режим на Автокефалната черногорска църква трябва да се разглеждат като желание да се предотврати окончателното откъсване на черногорските православни от влиянието на Москва. Сръбската православна църква е сляп последовател на Руската православна църква. Влиянието на Русия върху Сърбия е почти тотално - от правителството и администрацията до религията.

Преди приемането на закона руските медии вече викаха в едно гърло за нарушаване на правата на сръбската църква в Черна гора. Религиозният екстремизъм на Руската православна църква под ръководството на Путин и Кирил набира скорост. Руската федерация провежда ожесточена политика по въвеждането на Международната програма на православието, която се основава единствено на православните традиции и чиято цел е да влияе върху масите хора, които трябва да се подчиняват на църквата и да следват това, което църквата казва и преподава. Но всички тези опити за изпълнение на тази програма водят само до едно - да подбудят религиозен конфликт, използвайки религиозни фанатици и псевдопатриоти.

За пореден път Русия се готви да възобнови конфликта на Балканите, като обяви отново действителния ултиматум на ЕС. Започвайки с призива на проруска Сърбия за помощ към Руската федерация и въвеждането на войски в Косово, което се подкрепя активно от САЩ, сега е и налагането на Сръбската православна църква за Черна гора, което може да бъде началото на конфликт и военни действия. След като се провалиха в проекти като "Руски свят" и "Международно православие", Русия преминава в настъпление и се опитва да инициира поредица от събития в цяла Европа, които биха могли да прераснат във война на религиозни основания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаджи хаджи Българин

    75 36 Отговор
    Днес в къщи спря тока, а в Перник няма вода! Дългата ръка на Путин и до там се протегна! Такъв пасквил може само такъв като Иво МинДЖев да сътвори!
  • 2 равнение

    40 29 Отговор
    Това , което е писал № 1 няма нищо общо с темата . Може да е хаджи , но не е православен българин.

    Коментиран от #4, #18

  • 3 Дамммммм

    52 25 Отговор
    Едва ли такива мижави държавици имат някакво значение за Кремъл.Явно и тук формулата е"кой ми сра в гащите"....А като го гледам тоя от снимката как се е увил с амерското знаме-ситуацията е ясна...

    Коментиран от #6

  • 4 А си знаеш

    36 8 Отговор

    До коментар #2 от "равнение":

    То ако ти имаше малко акъл,щеше да разбереш намека на Хаджията...-ама явно нямаш
  • 5 нервен ( разбивача на тролове )

    23 47 Отговор
    Докато тая федерация не бъде разтурена на съставни части няма да спре да си пъха носа насам и натам
  • 6 нервен ( разбивача на тролове )

    23 23 Отговор

    До коментар #3 от "Дамммммм":

    Интересът на Москва в случая е крайбрежието кое не ти е ясно не знам . Иди направи си една екскурзия до Будва и ще разбереш за какво говоря

    Коментиран от #9, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Капитан Петко войвода

    51 25 Отговор
    Ами борят се за православието на балканите, а то без Русия като гарант е обречено, я вижте Македония с Нато как усърдно учи албански
  • 9 Дамммммм

    37 23 Отговор

    До коментар #6 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Какво крайбрежие бе пич...? Нито е развито с портове и да е икономически развито-нито е някако супер курортно крайбрежие-нито е стратегическо или пък с гео-политическо значение...Просто и там гнусните сорос-глашатаи са кресливи и им се дава повече медийна трибуна-нищо друго...Но и тази теза"за руското вмешателство " вече се изтърка.Никой сериозно не обръща внимание на соросоидните писъци...

    Коментиран от #12

  • 10 Демократично

    31 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Подгорица беше принудена да блокира и попречи на опозиционните депутати да гласуват в парламента. Ами какво да се прави, нали и там вече е демокрация...
  • 11 Путин

    14 10 Отговор
    Матушката е Пунта Мара.
  • 12 нервен ( разбивача на тролове )

    7 14 Отговор

    До коментар #9 от "Дамммммм":

    Личи си че си невеж ...за това ти казвам иди си направи една почивка до там и пак ще си говорим
  • 13 Ала бала

    4 1 Отговор
    Много некадърен превод затова ли не се е подписал?
  • 14 Иван

    11 16 Отговор
    Много е опасен религиозния фундаментализъм дали е ислямски или православен разпалван от Москва ,руската православна църква е доста далече от нормалното христянство сборище на фанатици ,монархисти бивши кадри на КГБ които са готови с цената на всичко да налагат своите изкривени разбирания,за съжаление много от нашите висши клирици им играе по свирката затова църквата трябва да е много далече от светската държава и единствено да се занимава с благотворителност и да не се допуска да се занимава със политика

    Коментиран от #16

  • 15 Румяна Костова

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Хайде първо малко хронология. В парламента на Черна гора се взима решение да се завземат църквите, които официално са към сръбския патриархат и да се предадат на новоизлюпените мафиоти в расо. А депутатите, които не са съгласни с това, решение са изведени от залата и затворени. После някои са освободени, а други още са под стража. И за цялата тази сага са виновни руснаците. Че кой друг? Откога в демократичните държави църковните въпроси се решават в парламента? Не беше ли църквата отделно от държавата?
  • 16 Румяна Костова

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Уважаеми, господин Стойчев, не зная дали Вие ясно, но в Черна гора има много хора, стс сръбско самосъзнание или поне със сръбско потекло. Та като им кажат техните политици, че ще им вземат манастирите и ще ги дадат на никому неизвестни черногорски свещеници с хъс да правят църковна кариера, на тези хора съвсем не им е нужна Кремълска ръка, за да, се разбунтуват. Същия сюжет както в Украйна А целта е да се насажда омраза между гражданите. Църквата си е църква, там хората ходят да се помолят и да запалят свещи за живи и мъртви. И тя трябва да си остане духовна територия, нямаща нищо общо с политиката. Сърби и черногорци говорят един език.

    Коментиран от #22, #24

  • 17 Георги

    8 4 Отговор
    Не видях кой е написал този пасквил по-горе, но или е някое току-що пръкнало се червейче, което си подава главата навън от ябълката, и си мисли, че е опознало вече целия Свят. Или е някой гъзолизач на средна възраст, който е убеден, че само като такъв може да се издигне в живота. Който и да е от двата варианта, този е поредното доказателство, че в България много хора правят това, от което най-малко разбират.
  • 18 Остап Бендер

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "равнение":

    Е тогава православния сигурно е Иво Минджев,а?Ами той нали е от "Алантиците"(баш националните предатели).И какво проповядва баш Атлантикът Монито Паси-"Майната му на православието".И какъв е изводът за всеки православен българин-"Майната ви на Паситата,Минджевците,Васко Дановците,генерал Симеоновците и всички останали Атлантически боклуци".Предателите рядко живеят дълго.
  • 19 Шекспир

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Крум Усаински Крупник":

    Този пак го изтърваха от психиятрията.Тази карикатура Крумчо,пак е лизълал отромния задник на Сорос.Там има храна за всички Крумчовци и други наши глисти.
  • 20 Не разбирам що е тази мания

    8 1 Отговор
    все Русия да е виновна за всичко. Руските наемници са най-решителни - и за убийства, и за изтравяния, и за политически поръчки. Все пишете руснаците бягат сами от родината си, ама иначе видиш ли, толкова са единомислени, че се скъсаха сложни заговори да правят. А какво пречи американец или италианец, да поръча на руски сенки да направят смута. Ето ти и мотив - за да искат да се присъединят към НАТО, че видиш ли, спешно имат нужда да ги защитава някой.
  • 21 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Крум Усаински Крупник":

    Неграмотен тъпанар !
  • 22 Другарката Гъзобарова

    6 13 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    Много си проста ма Костова Ушанките са античовеци и Антихристи под маската на уж Православни Християни
  • 23 Стефан

    4 10 Отговор
    Русия е против влизането на Черна гора в НАТО,защото така НАТО ще стане прекалено силно.
  • 24 Гъзобарова съм

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    Таварищ Костова Не знам дали сте наясно но Християните не избиват безпомощно цивилно население и бомбят Детски градини Болници Училища Също да спират Хуманитарни Помощи от Червения Кръст Това е Болшевизъм и Антихристиянство
  • 25 Иван

    2 1 Отговор
    Кажете нещо эа германската НПО,която финансира ГЕРБ.
  • 26 София

    5 2 Отговор
    Много смешна и жалка политическа пропаганда , цинично и грозно. журналиста написал статията е всичко друго но не е обективен, най много да е получил 10 долара