2 Януари, 2020 20:39 2 187 7

Президентът се заема лично с драмата в Черна гора

  • сърбия-
  • черна гора-
  • александър вучич

Александър Вучич ще посрещне Бъдни вечер с православни сърби в северната част на съседната държава

Президентът се заема лично с драмата в Черна гора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич ще посрещне Бъдни вечер с православни сърби в северната част на Черна гора, предаде Танюг, като се позова на съобщение на кабинета на президента. Западните ни съседи празнуват Бъдни вечер и Коледа по Юлианския календар.

Вучич ще присъства на паленето на бъдника в Черна гора, за което е получил благословията на сръбския патриарх Ириней при неотдавнашната им среща в патриаршията в Белград.

Посещението на сръбския президент в Черна гора е планирано в момент, когато приемането на закон за свободата на вероизповеданията, който поставя под въпрос собствеността на имотите на Сръбската православна църква в страната, обезпокои сърбите в Черна гора.

Мисията на Вучич обаче не е да допринесе за политическото разединение в тази страна, а да потвърди единството на сръбския народ по всички важни въпроси, включително опазването на сръбските светини и сръбската църква, и то мирно, с правни и дипломатически средства, се казва още в съобщението.

Черногорският парламент прие на 26 декември закон, в който между другото се урежда въпросът за църковното имущество.

Гласуването на закона бе съпроводено с протести на привържениците на Сръбската православна църква, която действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

Сръбската православна църква се опасява, че законът ще я лиши от имуществото ѝ, включително средновековни манастири и храмове.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    6 11 Отговор
    Пак ще ядат бой тия проклети комуноидни сърби!!!:):):)

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    4 7 Отговор
    Да те прати Путин Командировка в чужда Държава БАШ на НГ за да му обслужваш Националистичните Геополитически интереси...прекалено Унизително и Нагло е,но явно се Случва на Вучич.Лично аз си мисля обаче,че Путин поради достатъчно "лични дела" е поверил Акцията "Черна Гора" на Поп ном.1 в Русия - Кирил,който от негово име юрка Вучич като Новобранка.А знаем че при тоя "Слуга господен" няма "не мога,няма недей" и това Той красноречиво го Демонстрира при посещението си У Нас като без проблем си позволи да размахва пръст и да тропа с ръка по Бюрото на Радев!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А нашият блее

    2 1 Отговор
    Де и Боко да беше като Вучич... Как пък не се сети един път да отиде за Божич в Македония и да загатне поне, че македонската църква е историческа митрополия на Българската православна църква, призната като такава и със султански ферман от 1870 г. Да, ама не. Боко си трае, блее и кара джипката в Камено... А България реално има интерес Сърбия да гледа на запад, а не към българските покрайнини от 1919 г.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: