Last news in Fakti

3 Януари, 2020 10:13 6 863 56

Когато ме изгониха от България

  • възродителен процес-
  • кърджали

Навремето просто го изхвърлят на турската граница. Заедно с жена му и малката им дъщеря. Днес известният художник Бурхан Ардагил е на 77. Не таи мъст, разчита на "онзи горе" за възмездие. И избира смеха пред омразата.

Когато ме изгониха от България - 1
Снимка: DW, V. Bairyamova
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Кърджали го помнят като Бурханедин Фаиков. Мълчаливият художник-карикатурист с горящите сини очи, който рядко се обаждаше в шумни компании, но думите му се помнеха дълго. В Турция приема фамилното име Ардагил и това не е случайно - родом е от града край река Арда, откъдето е прокуден заради съпротивата си срещу т.нар. „Възродителен процес“. Прошка или възмездие? „Онзи горе ще прецени“, казва Бурхан, който тези дни беше в родния Кърджали за откриването на поредната си изложба.

"По сто пъти ме питаха защо мразя българите"

В онези смутни дни ги обвинили в предателство и шпионаж в полза на Турция. Него и още 18 души. Защото изпращали сведения до турското външно министерство за убитите, пребитите и арестуваните по време на събитията от периода 1984-1989 година. Имали схема - предавали писмата на шофьори на тежкотоварни камиони. Един от тях бил заловен в София и издал всичко. Арестували Бурхан за 90 дни. По радиоточката в килията чул, че вътрешният министър Димитър Стоянов е заповядал „който тази вечер се възпротиви на смяната на имената, да бъде убит“.

Всяка сутрин го разпитвали трима следователи. „Питаха ме по сто пъти защо мразя българите. Не, не ги мразя. Не мога да ги мразя. Делили сме хляб, учили сме заедно, живеем заедно, приятели сме от деца. Аз повече от вас обичам Ботев, Левски, Вапцаров - заради идеалите. А вие обичате за пари, така им казвах“, спомня си Бурхан за дните в ареста в Кърджали. После бил преместен в килия в Хасково, а за шест месеца бил принудително въдворен в психиатрията в Кърджали - в корпуса, който някога е бил затвор за престъпници.

"Аз не заминах, изгониха ме"

В края на май 1989 началник в милицията му съобщил, че след 24 часа трябва да напусне България. Привикали и жена му, паспортите им за Турция били готови, без да са ги поръчвали, а срокът за тръгване бил веднага. Обработвали я да се разведе с мъжа си и в никакъв случай да не го придружава по трудния му път на изгнаник. С мъки успели да отложат заминаването за 9 юни, когато още по тъмно ги стоварили на Капитан Андреево - Бурхан, съпругата му и 14-годишната им дъщеря. Тримата пресекли пеша границата, откъдето ден по-късно ги прибрал техен познат. Пристигнал с камион, за да натовари покъщнината им. Но такава нямало - семейството взело със себе си само пособията за рисуване и няколко сака с дрехи.

В Истанбул на Бурхан му провървяло още в началото, тъй като срещнал хора, които познавали творчеството му. Работил е във в. „Тюркие“, в издателства, в рекламния бизнес, носител е на 75 международни награди от конкурси и фестивали на карикатурното творчество.

"Аз съм простил, но Всевишният вижда и наказва"

„Изхвърлиха интелигенцията на турците в България, а оставиха невежи хора, които си въобразяват, че правят политика. И плашат хората с повторение на онова, което Политбюро вулгарно нарече „Възродителен процес“. Това също е репресия - не може да си играеш със страховете на хората. Но Всевишният вижда и наказва - както онези от ДС, така и днешните", казва 77-годишният художник.

Бурхан не търси възмездие. Вече е отмъстил - с карикатурите си. Затворил е болката между кориците на двуезичната си книга „Помни преживяното“, издадена вече в два тиража. И избира смеха пред омразата. „Това ме спасяваше винаги - и в арестите, и в мизерията на емигрантството, и сега, когато гледам какво се случва в родината ми. Сърцето ме боли, но избирам да се смея“, казва карикатуристът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 4 Отговор
    днешните олигарси са лоши ще ни погубятгерб убиици алфа дог
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    5 35 Отговор
    Ха-ха ..скоро ще учите " Под игото" я оригинал , на турски..Джихатта почна ...теглете по един бърз кредит и се махайте

    Коментиран от #5

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 7 Отговор
    А ГАРА БУНОВО НЕ ВИННО ЗАГИНАЛИТЕ ДЕЧИЦА ЕДНОТО БЕШЕ ГЛУ ХОНЯМО

    Коментиран от #7

  • 4 Българче

    10 8 Отговор
    Да живее ВП !
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 10 Отговор

    До коментар #2 от "бл.134 в Зап. парк":

    вие що не се маанете към АНАДОЛА що газиш нашата родна БЪЛГАРИА

    Коментиран от #17, #42

  • 6 Значи Байо

    45 17 Отговор
    Ето това е един достоен и вероятно даровит българин па макар и с турски корени. Повече българин от българите. Това с Възродителния процес е може би най-голямата грешка, че и престъпление на соца.
  • 7 И тези дечица

    9 22 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще лежат на българската съвест. И тях не се посвенихте да убиете само и само да си създадете предтекст...

    Коментиран от #10

  • 8 Ама голям хуморист бил тоя,

    48 9 Отговор
    “Един познат” го прибрал с камион, “провървяло” му и веднага почнал работа в един от най-големите турски вестници. Но иначе, не бил шпионин и що ли го арестували лошите от ДС?!?
    И защо ли все за такива ни “информирате”?
  • 9 Дамммммм

    30 4 Отговор
    ДВеле като са се загрижили толкова-да си го взимат тоя заедно с родата му и право в Германия...И без това сега това им е на сърце-да събират от цял свят амуджи....
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 10 Отговор

    До коментар #7 от "И тези дечица":

    но ТУРЦИ взривиха ГАРА БУНОВО А НЕ БЪЛГАРИ
  • 11 ай де бе

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ги обвинили в предателство и шпионаж в полза на Турция............

    Само това е достатъчно, и се чудя защо по на татък Дойче Лъже пише глупости.
  • 12 Бай Стойчо

    39 2 Отговор
    Дойчето защо никога не пише как тракийските българи бяха избити и изхвърлени на българската граница??

    Или за такива теми няма турски лири.

    Коментиран от #14

  • 13 БНА

    18 6 Отговор
    Кирлив фес. Мазна чалма.
  • 14 Генерал

    37 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Стойчо":

    Много правилно е питането, още през 1990 г. у нас е приет закон, който урежда процедурата по връщането на собствеността и имената на българските мюсюлмани.
    Но какво е направила Турция за земите на тракийските български бежанци? От 1912 до 1925 г. турската армия избива около 60 хиляди българи и прогонва над 300 000, заграбени са около 3 милиона и 500 хиляди декара частна българска земя. Това е престъпление срещу човечеството и за него няма давност. Може да кажат, че е частен проблем, но турската армия не е била частна, както и администрацията, която е раздавала чуждите земи.

    Коментиран от #34

  • 15 Шаран БГ

    18 3 Отговор
    Разбирам, че това, което се случи в него време с българските турци-не е хубаво. Ако бе се случило с мен и аз бих недоволствал и роптал и не бих го забравил докато съм жив !! НО , защо никой от тях не казва нищичко за причините , които го предизвикаха?? Какво накара ръководството на една държава да предприеме такава отвратителна мярка ?? С една дума - не защитавам никого! Който за каквото си е виновен - да си плаща. НО КОЙ И ЗАЩО си изяде майната? Че се постъпи несправедливо срещу ВСИЧКИ съм съгласен! Имаха ли време и по какъв начин трябваше да постъпят тогава "омразните комунисти" ?? И.Вазов го е написал горе-долу така " Почетно чувство е да негодуваш, да бъдеш съдия над всички строг! Но има нещо по добро, о, брате, от твоя яд и благороден гняв . А то е - да любиш, да прощаваш и ясно да съзнаваш, че си кат, другите.....дори по-лош !! "
  • 16 asd

    21 10 Отговор
    Турци в България няма! Има някакви остатъци/мелези от диви племена обитавали пограничните райони на османската имеперия (и създаващи проблеми), които са били преселени насила тогава! И понеже са толкова тъпоъгълни сега не знаят какви са (какъвто е бил смисъла).
    Изключение са т.нар. "помаци", които пък нямат нищо общо с анадолската измет.
  • 17 Мехмед

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кой ти каза, че булгаристан е само твоя родина? Тя е обща на всички ни. На който не му изнася да се маха той!

    Коментиран от #18

  • 18 Накратко

    17 8 Отговор

    До коментар #17 от "Мехмед":

    България е родина и държава на българите. Който не се чувства такъв, или се съобразява с тях, или се пръждосва.

    Коментиран от #19

  • 19 Мехмед

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "Накратко":

    Това можеш да си го пишеш само в коментарите. Иначе твоето мнение няма никаква стойност. България е и моя родина, ако не ти харесва и си мъж направи нещо по въпроса да те видим!

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Накратко

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    Проблемът не е просто между двама души тук и не може да се реши с това кой е по-мъж от тях конкретно, той е на доста по-високо ниво и изисква съвместно действие на повече хора заедно. За съжаление много от българите са инертни в това отношение, просто не им пука. Иначе нещата щяха да са други.

    Коментиран от #22

  • 21 Много добре казано

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изхвърлиха интелигенцията на турците в България, а оставиха невежи хора.

    Коментиран от #24

  • 22 Мехмед

    10 6 Отговор

    До коментар #20 от "Накратко":

    В недалечно бъдеще българите ще са малцинство в България.
    Това означава ли, че следва да бъдат гонени?
    По твоята логика - Да.

    Коментиран от #28, #53

  • 23 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    България никога не е била твоя Родина, не може да е Родина на измет, която вие ежечасно и чака аскера да дойде да го освободи. Хващай пътя докато е време, че нищо добро не те чака тук...анадън му.Не си желан тук, нито ти, нито децата ти...И ако си мислиш че само аз мисля така, акъл те лъже.

    Коментиран от #26

  • 24 гГоСт

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Много добре казано":

    Ами като ги виждаш колко са интелигентни брадчедите, дето списват тука и ти става ясно че остана само измета .Но и това е добре, хора трябват да носят тухли и вар на строежите, да кОпат ''тутуно' и ''доматето'' и да ''боцкат'', пардон, да пасат дребния рогат добитък....
  • 25 Дориан

    17 3 Отговор
    Тази мярка е извършена твърде късно. Сърби и румънци го правят през 20-те и затова в момента са чисти. Но ние защото много толерантни и позволихме държавата да се напълни с "малцинства". Румъния получава половината земи на кралство Унгария, 1000 години населявани от унгарци, люлката на държавата им. За 20 години почти всички претопени и асимилирани. Ние тук не можем да се справим с няколко хиляди потурчени българи на и без това заварената ни територия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Как ме разчувства шъ знаиш

    12 3 Отговор
    Аууу..каква милозлива история..и къде я съшиха толкова добре. В МИД може би. Тоя боклук да си бе правил изложбата в Константинопол, какво прави тук, кой го е канил..''Не бил шпионин'-'тия да ги разправя на шапката ми.И откъде е имал сведения за битите и убитите в цялата страна, а..тоя дърт боклук май за канарчета ни взима.
  • 28 Накратко

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    България би следвало да се управлява от българите и по техния начин, независимо дали са мнозинство или не (все пак се надявам да бъдат), иначе това би било вече някаква друга държава. И никой не трябва да бъде гонен, просто трябва да има съобразяване с това по-горе.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Накратко":

    Какво пък ти си влязъл в обяснителен режим на тоя боклук ... не го ли виждаш колко му е акъла на тая мърша
  • 31 Мехмед

    6 10 Отговор

    До коментар #28 от "Накратко":

    Ааа, не би следвало никой да се гони нали?
    Добро утро!
    Българите сте на изчезване не просто в България, а изобщо като етнос. За това се съобразявайте с реалноста за да ви уважава и бъдещето мнозинство.

    Коментиран от #33, #36

  • 32 Мехмед

    5 5 Отговор
    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.

    Хайде модераторе, вършей!
  • 33 Накратко

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мехмед":

    Когато България е била вече тук и са се съобразявали с нея, не ги е имало още почти всички европейски държави, да не говорим за тези от които са днешните ни малцинства. След време България пак ще я има, пак тук, а наоколо не се знае какви врътки ще се получат.

    Коментиран от #35

  • 34 Катя

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Генерал":

    Ако това е вярно, че у нас е приет закон, който урежда процедурата по връщането на собствеността и имената на българските мюсюлмани, то тогава Deutsche Welle целенасочено насажда етническа омраза.
  • 35 Мехмед

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Накратко":

    Естествено, че България няма да се мръдне. Ще я има като територия но със различен етнически състав. Това го признават и примемат всички български социолози. Факт!

    Коментиран от #39

  • 36 gggg

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Мехмед":

    Аамеде да те питам какво стана с Българите мосюлмани, ти точно как разбра че си турчин. Откъде идва турския етнос, защо Мустафа Кемал го наричат "баща на турците", какво общо имаш ти специално с турците?

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Мехмед

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "gggg":

    Отговори си сам. Темата е съвсем друга.
  • 38 На Хасан брат му

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "gggg":

    Мехмед няма да ти отговори, защото знае, че прадядо и прабаба му са насилствено ислямизирани българи.
  • 39 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Мехмед":

    Публикувано във факти.бг: Ще я има като територия но със различен етнически състав. ...хахахаха...може , ама няма да си жив нито ти , нито децата ти за да видите това.Всъщност точно твоя ''етнос'' изчезва с най-голяма скорост...поне има данни от преброяванията от преди и от сега.А и в Турция е много зле положението, въпреки че кадъните вирят кълки срещу заплащане денонощно из истанбулските сокаци, май кюрдчетата преобладават значително над турчетата...хахахахаха..така че не се знае знае ли се....гл.ако.
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    А ГАРА БУНОВО ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 41 Среднощен Експрес

    9 4 Отговор
    Ако в Турция , турчин си позволи да предава данни , на чуждо разузнаване , дали няма да увисне на въже, с главата надолу, бухалка в ....... , и бой по табаните, до скъсване на гласните струни. Репресиран бил милият , за това ,че са го закарали безплатно до границата и за сметка на държавата , в любимата му Турция.
  • 42 коко

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Българино ,защо не се научиш да пишеш на български? България се пише с"Я" а не с "А".

    Коментиран от #44

  • 43 ttt

    3 4 Отговор
    "Аз не заминах, изгониха ме"

    Да сме наясно просто. Защото една слабоумна пасмина обясняваше как насила били изселвани тези потурнаци. Той не бил заминал...само всички останали!

    Коментиран от #45

  • 44 ГРА КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "коко":

    ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ ти си КОКО колко аз БОКО
  • 45 стоян георгиев

    7 6 Отговор

    До коментар #43 от "ttt":

    възродителния процес го направиха за такива като теб другарю.да има сеир като няма хляб!човека ти обяснява че е изгонен от страната си и е малтретиран без да има вина ,но ти веднага след това почваш да кълнеш без да го познаваш дори!как се промени българина след тоя комунизъм????стана расист .жалка работа!
  • 46 Фабрика за Амфети Козлудуй

    5 5 Отговор
    Като си фес ще те изгонят. България е за Българите.

    Коментиран от #48

  • 47 JPower

    4 3 Отговор
    Ей на това му се вика "" турски мурафети"*". Бил доносник на Турция и се чуди, защо го питали "" че мрази България ''. Да се чуди, защо не са го убили, а изгонили....ако тоз е "" интилигентен турчин"" "-помак, смятате тия, които не го взеха и са в България колко им е акъла!!!! И тия същите са в управлението на България, с паричната помощ на туркия...само че сега не ползват шофьори, а Интернет.....
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Фабрика за Амфети Козлудуй":

    да живее българия не забравяйте гара БУНОВО трима ТУРЦИ взривиха бомба убивайки деца едното бе глухо нямо
  • 49 БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ
  • 50 ДО МЕХМЕД

    5 1 Отговор
    отивай си в ТУРЦИЯ ДОВИЖДАНЕ
  • 51 незнайко

    3 1 Отговор
    НИТО НА ЕДИН ТУРЧИН НЕ ВЯРВАМ !!! ТЕ СА ФАНАТИЦИ !!!
  • 52 СТАЛИН

    1 0 Отговор
    линията МИДИЯ-ЕНОС-КЪДЕ Е А.ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ НАВЪТРЕ ОТ СТРАНДЖА С 35 КМ.АНАДЪМУ.
  • 53 Мехмедчо...

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    ....не бъди по-голям пророк от почти адаша си моамед......поживьом увидим......анадъмну......апап
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 vasik atanasova

    2 2 Отговор
    и като са им сменили имената какво от това
    да не са ги клали ?
    както турците колят !
    после им върнаха имената
    мой приятел се кръсти ален
    на ален делон
    просле си върна турското име
    чудо голямо
  • 56 Браво

    0 1 Отговор
    Ех,що не бяхме български турци и нас да изгонят в Турция. Сега живот щяхме да си живеем. Щях да имам пари да отглеждам не едно, а 3 деца и детето ми нямаше да се чувства самотно. България е мащеха за всички способни и честни хора.
    Да се радва, в желанието да му сторят зло, са му направили огромна добрина. Спестили са му живот на мъки, глад, мизерия, унижения. Да се радват и да са щастливи в Турция