Last news in Fakti

25 Януари, 2022 21:00 13 984 55

"ДПС е органически свързано с Мултигруп": как се роди ДПС и как стана това, което е днес

  • възродителен процес-
  • мултигруп-
  • дпс-
  • турци-
  • ахмед доган-
  • михаил иванов-
  • политика-
  • корупция-
  • делян пеевски-
  • русия-
  • турция

Голямата сила на върхушката в ДПС е връзката с Русия

"ДПС е органически свързано с Мултигруп": как се роди ДПС и как стана това, което е днес - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-н Иванов, словосъчетанието „Възродителен процес“ се употребява за пръв път публично на срещата на ЦК на БКП през януари 1985 година. Асимилационните политики и репресиите над българите с турско самосъзнание започват обаче много по-рано. Откога са първите индикации за тази последователна политика на комунистическата партия?

Иванов: Понятието е използвано и по-рано, но тази дата наистина е знаменателна. Тогава е свикано съвещание на партийния актив, на което Георги Атанасов информира за хода на насилственото преименуване в Южна България. Той набелязва и мерките за смяна на имената и в Северна България. Тодор Живков също прави пространно изказване, в което заявява, че ние нямаме друг избор, че „турците са заели проходите на Стара планина“. Казва още, че тази работа е свършена при дълбока тайна и че са знаели само няколко души, „за да не се издаде четата“, на което се смее в негов стил. Заседанието наистина е много важно.

На вашия въпрос. През 1969 г. се взима решение на Политбюро, което дава старт на асимилационната политика. Тя не засяга само турците, а най-напред помаците. Ромите също. Първите през 1970-те, вторите на няколко вълни, като най-мащабната е в началото на 1980-те. Затварят се турските театри, вестниците, спира се издаването на книги на турски и всякаква друга културна дейност на турското малцинство. През 1984 г. на тях са им останали само имената и възможността да говорят на турски.

ДВ: Комунистическата власт обаче не успява да спечели подкрепата на Москва за смяната на имената и за репресиите над българските турци. Защо, според Вас, тогава решава на своя глава да докара процесите докрай?

Иванов: Този въпрос няма еднозначен отговор. Сталин е диктувал каква да бъде политиката към турците, но после нещата се променят. На всички важни заседания на ръководството на МВР през 1980-те присъстват един или двама висши офицери на КГБ - тоест, Москва е напълно в течение какво става. СССР е сдържан към тази политика, но той не може да не защити своя съюзник от Варшавския договор. По същото време Чаушеску оказва натиск върху унгарското малцинство в Румъния. Останалите социалистически страни се държат на дистанция. Така че Съветският съюз не е подкрепял тези действия, но същевременно е стоял зад България.

ДВ: Да поговорим и за ДПС. Колко силна е ролята на Държавна сигурност (ДС) и на структурите, които я наследиха, за развитието и оформянето на Движението?

Иванов: Ролята на ДС не бива да се абсолютизира. Тя винаги е била инструмент в ръцете и под контрола на тоталитарната върхушка, а не, както някои смятат, държава в държавата. Това е маша, която са използвали както те решат. ДС няма самостоятелна политика. В самата нея след промяната през 1989 г. имаше различни виждания дали да има или да няма турска партия.

Андрей Луканов и ген. Любен Гоцев бяха представители на комунистическото крило, което работеше за създаването на ДПС. Но по-голямата част от БСП бяха против. Аз съм питал един от онези, които работеха активно за създаването на ДПС, защо го правеха. Отговорът му: „Беше преценено, че те така или иначе ще си направят партия. По-добре да я направят с нас, отколкото без нас“.

В СДС всички бяха единодушни, че правата на турците трябва да се възстановят, но не и да се създава турска етническа партия. На Кръглата маса почти всички от СДС се противопоставиха ДПС да бъде легитимирано, като бъде допуснато да участва в работата на Масата.

Но и отвън настояваха в България да се приеме да има турска етническа партия. От Съвета на Европа например се застъпваха за това. Аргументът беше, че етническото напрежение трябва да се овладее, а една партия на турците ще послужи като отдушник. Американски представители също се изказваха в такава насока. През 1993 г. посланикът на САЩ Уилям Монтгомъри заяви при изслушването в Конгреса преди назначението му, че ще работи за отпадане на забраната за етнически партии в българската конституция.

В същото време създадените от крилото на Георги Атанасов в БКП прокомунистически националистически организации обявиха война на ДПС. Целта беше да се разгори противоборство между тях, при което те да се усилват взаимно за сметка на реалните демократични сили. Работеше формулата, че етноцентризмите взаимно се усилват.

Действително хора от ДС и от комунистическата върхушка оказаха своето влияние и насочиха в определена посока развитието на ДПС. Това беше сложен и дълъг процес. В самото начало в Движението имаше по-силни демократични тенденции, след което много бързо надделяха олигархичните. В началото в партията имаше много сериозна опозиция срещу Ахмед Доган. Именно това доведе дотам, че той изхвърляше човек след човек от най-висшето ръководство. Първият зам.-председател - Халим Пасажов, избран при основаването на партията на 4 януари 1990 г., не беше дори допуснат до Учредителната конференция на ДПС. Безцеремонно бяха изхвърлени председателят на контролната комисия Хюсеин Юмер и следващият зам.-председател Яшар Шабан, отстранен беше и секретарят на партията Йенал Бекир. Стигна се до декември 1993 г., когато цялата кърджалийско-хасковска група демонстративно напусна конференцията, защото Доган наложи агентите на ДС Юнал Лютфи и Осман Октай в ръководството.

ДВ: Има ли еднозначен отговор на въпроса каква е каузата на ДПС: защита на хората с турско самосъзнание и на малцинствата - или просто използване на проблемите им с цел обогатяване на приближените до Ахмед Доган?

Иванов: В първите месеци и години от създаването на ДПС имаше ясно изявена тенденция за защита на турските език и култура. Но постепенно се видя, че интересите на част от ръководството и по-специално на Ахмед Доган са към икономическата активност. Имам снимки в архива си на митинги на Движението, на които шефът на „Мултигруп“ Илия Павлов разговаря приятелски на трибуната с Ахмед Доган. Присъствал съм на местна конференция, на която вицепрезидент на „Мултигруп“ поднася приветствия от името на групировката. Връзките на ДПС с „Мултигруп“ ставаха все по-близки и по-близки.

Това беше свързано и с друго обстоятелство. Ако погледнете депутатите на Движението във Великото народно събрание, по данни на Комисията по досиетата 50% от тях бяха агенти на ДС - при 15% за цялото ВНС. А някои хора починаха и за тях не може да се направи проверка.

В началото на 1990-те години България беше разграбвана. Валутата на държавата се изнасяше с куфарчета от хора, свързани с МВнР и ДС - дипломатическото куфарче не се преглеждаше на митницата. Фалираха се банки, крадеше се на поразия, започнаха войни между престъпните групировки, редовно чувахме за гангстерски убийства. Убит беше Андрей Луканов. В началото на тези процеси ДПС не се открояваше особено.

Но постепенно симбиозата между правенето на пари и достъпа до власт пролича по-ясно в дейността на Движението. Като че ли това се видя най-ясно по времето на правителството на Сакскобургготски. Това беше времето, когато се натрупа богатството на Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски. Ползвайки се с покровителството на Илия Павлов и Доган, Пеевски само на 21 години оглави борда на Пристанище „Варна“. После стана следовател, а в правителството на Станишев като зам.-министър наблюдаваше Държавния резерв и беше в комисията, издаваща лицензите за оръжейната търговия. После го избраха и за председател на ДАНС, което предизвика масови протести.

Аз съм противник на идеята, че Бойко Борисов е създал Пеевски. За Борисов забогателият Пеевски беше заварено положение. Не го и оправдавам - вместо да се разграничи, той се включи в играта с олигарсите, вероятно имайки самочувствие за това от времето, когато той самият е бил в силовата групировка СИК. Съчетано с неговия едноличен режим, това създаде огромни проблеми за демократичното развитие на обществото и той трябваше да си отиде.

За разлика от другите бивши социалистически страни, в България процесите са резултат и от силната намеса на продължението на комунистическите специални служби. Една от главните движещи вътрешни сили за промените у нас през 1989 г. беше мафиотският капитал, който комунистическата върхушка създаде и изнесе в чужбина чрез задграничните дружества и по други начини в края на управлението си.

Режимът на Тодор Живков започна да пречи на създадените от него капиталисти и те трябваше да се отърват от него. За разлика от повечето други източни страни именно този мафиотски капитал, покровителстван и направляван в началото от кръга на Андрей Луканов, бе главната движеща сила за политическата промяна у нас. Главна роля в този процес играеха дълбоки пластове на Държавна сигурност, особено свързаните с научно-техническото разузнаване и политическата полиция. Днес създадените по този начин групировки водят яростна война за контрол върху властовите лостове в държавата.

ДВ: С Анкара или с Кремъл се заиграваше повече Движението през годините?

Иванов: ДПС е органически свързано с „Мултигруп“ и с групировките, нароили се от тази олигархична корпорация след убийството на Илия Павлов. „Мултигруп“ с кого беше свързана? С „Газпром“. Трябва ли да обяснявам, че търговията с газ се командва от Кремъл? Оттук произтичат и връзките на ДПС с влиятелни кръгове в Русия.

ДПС през 1990-те нямаше онази подкрепа от Турция, за която посткомунистическата пропаганда твърдеше, че е налице. Това се правеше с цел да се създаде неверен образ на Движението като проводник на влиянието на Турция в България, за да се отклони вниманието от връзките му с Русия. Манипулацията беше и все още е удобна, защото поражда националистически потенциал, който да се експлоатира при нужда.

Срещу нашата къща живееше инж. Груди Панчев, главен секретар на Българската социалдемократическа партия, вторият човек след д-р Петър Дертлиев. Говореше турски. Една лятна вечер през 1993 г. се връщах от работа в президентството и бай Груди ме видя, покани ме при себе си и ми разказа, че се връща от Турция. В Анкара той беше говорил с хора от ръководството на Турската социалдемократическа партия, чийто председател Ердал Иньоню беше тогава вицепремиер. Разговарял беше и с външния министър Хикмет Четин. „Те поискаха да ви предам, каза ми той, че недоумяват защо българските управляващи кръгове работят с Ахмед Доган. Те ли трябва да ни казват, че Ахмед Доган е свързан с комунистическата Държавна сигурност?“.

През 1996 г. в Анкара говорих с проф. Мустафа Кахраманоглу - един от близките хора на Сюлейман Демирел. Той заяви пред мен, че „Турция не желае отношенията между двете държави да минават през една партия“. Говорим за онази Анкара преди епохата на Ердоган. В България това така и не се разбра.

Разбира се, при посещенията си у нас висшите турски представители винаги се срещаха с ръководството на Движението, външно демонстрираха подкрепа. Към края на 1990-те разбраха, че в България няма процес, който да намали влиянието на бившите агенти на ДС. В същото време се опасяваха, че дистанцирайки се от ДПС, могат да загубят влиянието си върху турците в България. Така се стигна до конференция през януари 2000 г., на която всички ръководители на турските партии се надпреварваха да изразяват в поздравителните си писма своите сърдечни връзки с ДПС и лично с Ахмед Доган.

Голямата сила на върхушката в ДПС е връзката ѝ с Русия, а не с Турция. Мантрата, че Движението е агент на Турция в България е спекулативна и създадена от хората на бившата Държавна сигурност. Целта е да се отклони вниманието от реалните им външнополитически обвързаности.

След идването на власт на партията на Ердоган нещата се промениха. Отношенията между ДПС и официална Турция бяха сложни. Анкара търсеше начини за установяване на активно влияние над мюсюлманите в България, с което често пъти затрудняваше естествените политически процеси, които протичаха в общностите им. Намесата на нашата съседка не винаги се приемаше добре от ръководството на ДПС. През 2013 г. пред 8-ата конференция на Движението Доган отправи остри нападки срещу Ердоган, без да го споменава поименно. Така разривът стана открит, а след това Анкара подкрепи ДОСТ. През последните една-две години Турция категорично подкрепя ДПС. Остава въпросът до какво ще доведе това и колко ще продължи.

ДВ: И все пак ДПС е интегрирано добре в европейски структури като Либералния интернационал и АЛДЕ. Има ли надежда партията да се еманципира от познатия модел „Доган-Пеевски“?

Иванов: Този модел е по-общ. В България нямаме автентични партии. БСП не е лява партия. Голямото влияние на БСДП на д-р Дертлиев в началото на 1990-те стана причина тази партия да бъде смачкана. Нямаме и автентична дясна партия заради сложните процеси вдясно. Все още страната не разполага и със силна средна класа. По същия начин не съществува и автентична либерална партия.

Аз мисля, че безкритичното припознаване от големите европейски партии на тези наши формации не прави добра услуга на българския политически живот. В края на 1990-те години беше ясно, че ДПС проявява характеристики на формация, далеч от либерализма. Работеше логиката: нека ги приемем в Либералния интернационал и да станат член на АЛДЕ, пък ние ще ги направим либерали. Да, но това не стана.

Интересен въпрос е дали е възможно олигархизмът на ДПС да се преодолее вътре в турската общност. През годините една голяма част от младите турци и помаци в страната получиха добро образование. Те са изключително работливи и добросъвестни и част от тях успяха да се замогнат. Някои се занимават с бизнес тук, други живеят в чужбина и изпращат пари на близките си. Това създаде чувство на независимост у много хора. В малките градчета вече не са толкова зависими от местните структури на ДПС. Когато през 2017 г. ДОСТ и НПСД спечелиха 100 хиляди гласа, това бяха гласове срещу ДПС. Много от тези гласоподаватели повече няма да гласуват за Движението. На всеки вот гласовете за ДПС намаляват. Това не означава непременно, че нашите съграждани турци и помаци ще се активизират политически. Те се отдръпват от ДПС, но и все повече се отчуждават от държавата и от политиката.

Михаил Иванов е изследовател на "Възродителния процес", малцинствата и междуетническите отношения. Съветник е на президента Желю Желев в периода 1990-1997 година. Доцент по физика, преподава в Нов български университет.

Автор: Димитър Ганев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    75 10 Отговор
    ДПС е незаконна етническа партия.
  • 2 Вътрешни войски 1985

    56 28 Отговор
    ДПС е учередена от терористите които правиха атентати 80те години на територията на РБ под прякото командване на Анкара!

    Коментиран от #10

  • 3 гост

    83 10 Отговор
    Дано да доживея да видя тая противоконституционна партия да бъде забранена.
  • 4 Дъпъдъ

    43 7 Отговор
    Б()клуци!

    Коментиран от #5

  • 5 ДъПъСъ

    31 5 Отговор

    До коментар #4 от "Дъпъдъ":

    (Б)луци
  • 6 хан ювиги

    41 4 Отговор
    да живее бкп,дс,сдс,дпс,ндсв,герб и всички знайни и незнайни тарикати и крадци,които ни докараха до просяшка тояга!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 село Дръндар

    54 8 Отговор
    Ако не бяха милиционерите от ДС и КГБ, този доносник още щеше да си пасе козите в село Дръндар. От как му опряха пистолет до челото се скри в дупката си и вече го е страх да се показва.

    Коментиран от #23

  • 10 Ехааа

    30 21 Отговор

    До коментар #2 от "Вътрешни войски 1985":

    Затова ли тези атентатори са ДС агенти ( комунисти). Я си спомни кои поставиха бомба в християнска държава в Божи дом и убиха стотици християни жени, деца,възрастни е църквата Света Неделя. И тогава ли турци убиха българи,или българи убиха българи

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тома

    49 1 Отговор
    ДПС използват че електората им е невеж и наивен и ги използват на макс.Иначе всички от върхушката са бивши уши на милицията

    Коментиран от #14

  • 13 Калина

    24 22 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Е как няма турци? За половин хилядолетие при толкова колене, бесене и изнасилване на българи от страна на турците,колко българи са останали. Само за равносметка да си имаш на идея през последните 30 години българина без турчина да го коли,беси намаля с близо 1/3. Сега си представи 20 пъти по 30 години....къде си ти

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Неверни

    11 23 Отговор

    До коментар #12 от "Тома":

    Последните 15 години турците не са във властта, като гледам май такива наивници като теб гласували са виновните за мизерията сега

    Коментиран от #40

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 6867

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Калина":

    Натрупва се критична маса от изследвания, които показват, че хората тук са си характерния генотип за България.
    В Турция (и много други държави) нещата се оказват не толкова прости, дори доста пъстри и противоречиви.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не съм Хасан

    27 13 Отговор
    Наистина лъжите на тоя са огромни....
    Те, комунистите- КГБ, ДС, МВР преди промените в края на 1989 извършват възродителен процес-сменят тук имената( както бе, и е в турция) и наритват турците към турция. Пак комунистите затварят Меди Доганов в килия-смъртен.
    Но изведнъж, за няколко месеца търпят некъф як обрат- освобождават Доган и му правят партия,ха!?! Бре, тия гадни комунисти, чудо на чудесата са...пълни смехории...

    А политическата сцена в България бе "узаконена" на "Кръглата маса"1990. И да не забравяме и Кой примъкна Доган в политиката - точно СДС предлагат Доган да седне на кръглата маса от страната на СДС. Пуделите на сащ-СДСедерастите на кръглата маса - дадоха му от своята квота!
  • 19 Не съм Хасан

    37 3 Отговор
    "В СДС всички бяха единодушни, че правата на турците трябва да се възстановят, но не и да се създава турска етническа партия. На Кръглата маса почти всички от СДС се противопоставиха ДПС да бъде легитимирано, като бъде допуснато да участва в работата на Масата",.,.,.,
    Огромна тлъста ЛЪЖА.

    Ето ги и събитията:

    ..." 12 февруари 1990 г., начало 14:00 часа, край 18:25 часа ..
    .. ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ:
    Благодаря Ви.
    Отвън седи и чака делегацията на движението за защита човешките права на турците, начело с Ахмед Доган. ..
    ... Настоявам делегацията на движението за защита човешките права на турците да бъде включена сега незабавно на масата, като ползува част от квотата на Съюза на демократичните сили. ... настоявам 3-ма души от делегацията, начело с Ахмед Доган, да влязат в тази зала.
    Благодаря за вниманието. .."

    Архивите са живи.

    Коментиран от #46

  • 20 Калина

    16 11 Отговор

    До коментар #15 от "Я се запитах Калино":

    Еничарите не са били в приемни семейства,и говорим за мюсюлманска страна . Ако си ербап иди си развей пищова в Саудитска Арабия,да те видим колко семе ще си оставиш там,колко араби ще носят твоята кръв.По скоро да оцапат улиците с твоята кръв

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гео Милев

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ехааа":

    Да убиеш убийци не е грях, а задължение, дълг!
  • 23 О неразумни юроде

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "село Дръндар":

    Постановката с “кечиста пишовчето”, беше с цел да се отегли Доган агата в сарая и да му се назначи НСО охрана платена от нашия джоб. 2 в 1. Ръководи задкулисно всичко като почетен ине далееееч от медията...джурка уискито агата и не му дреме за мен и теб българин турчин..
  • 24 Мехмед

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    В българия българи няма ти за турци говориш. По-миналата година направих една обширна ескурзия из "родината" и освен роми друго не съм зърнал. В по-големите градове все още се срещат българи и турци. Но само все още.
    В недалечно бъдеще тотално ще се оцигани тази българия /Цигания/.

    Коментиран от #26

  • 25 Мехмед

    19 5 Отговор
    Д/п/С е рожба на бившата Държавна Сигурност /ДС/ и блажно съхранявана от съвремените български служби за сигурност. Тя е най българската от всички български партии.
  • 26 Турчин от Столипиново

    25 6 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    Само ти май не знаеш, че в България турците са роми и се пишат за такива. И при предишното преброяване повечето роми се писаха турци, ... т.е. определят се за такива за каквито се мислят.
  • 27 Очевидци

    12 9 Отговор
    Как си го мислите, да забраните партията на дпс. Те са работливи и са много богати. И помаци и турци имат фирми, изучиха се и днес имат най модерните обзаведени офиси в зъболекарски, лекарски кабинети, както и адвокатски кантори. Децата им покрай дпс се изучиха в Америка, Германия, Холандия. Нищо против, но както ми бе казал шеф на полицията преди 32 г. Изпратих си детето в Америка. Те ще ни отмъщават. Това бе и го сториха. Изкупиха на българи в беда жилищата им. Борисов ги докара всички от балкана и днес младежите християни са по на 40 години не семейни. Никой не им даваше работа. Навсякъде вратите им бяха затворени. Те са дпс, герб, бсп хора от дс, кгб, путина. Скрити лимонки. Тонове можем книги да изпишем, защото сме... 1972,1984...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гражданин

    20 4 Отговор
    Ромите се пишат някои турци, но нищо общо нямат с тях, те са цигани. А турците, които заминаха за Турция през 1989 нищо общо нямат с турците от балкана. Много еродирани и възпитани и плачат в Турция за българите християни. Но те нямаха вина. А от ДС директно заминаха 1989 за Швеция явно по нареждане на властите. Имаха картончета в паспортна служба. Удариха много еродирани от системата и днес покойници. Количество има, но качество не. Всичко умно е навън. Връщат се деца на номенклатурата на бкп, обещано им работа и някои неграмотни. Всичко живо се радват, че са напуснали Бг. Сега си споделят на запад, ако бяхме останали в Бг, децата ни щяха да мизерстват. Но.. Обикновените турци много преживяха, но и бг служители при изкарване на паспортите им починаха от масивен инфаркт. Да пази бог. Нито на българи им бе ок, нито на турци. Те градските турци бяха възпитани. Заедно работихме, радвахме се, отглеждахме децата си, дори моя даде кръв нулева и спаси турче при раждане. Добри хора са турците побегнали 1989. Спечелиха турското управление с българските турци. Но милеят за България и децата им учат, работят в Германия.
  • 30 11111

    8 12 Отговор
    СакскобурГГотски, ти добре ли си, бе човече. Човек със синя кръв. Хубави работи сме чували от родителите ни. Кога се е родил сина 1939, всички са преминали в горен клас, с отлични оценки. Баща му е ходел по градове и села с бял кон и е мислил за народа. Всеки има право на мнение. Богатите им родите ли са били заможни и са харесвали рода Сакскобургготски и са отказали да станат членове на бкп. Домашното възпитание е важно, а малките са като попивателни. Да е жив и здрав Сакскобургготски. Възпитан, но комунистите го ликвидираха. Лично мнение.
  • 31 Наборе,

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Намали пиенето.
  • 32 Тръмб

    15 7 Отговор
    ДПС е местния клон на КГБ, наследник на ДС. За това са недосегаеми и ще управляват вечно, не зависимо от всякакви избори и протести. Ний сме към Русия, те определят кой какво ще яде и какво ще има. Доган ви обясни за порциите преди 15 години, ама явно още не всички са го схванали. Има време, белким след 20 годийни го проумеите!

    Коментиран от #44

  • 33 ДПС Е РОЖБА

    18 9 Отговор
    НА БКП И ОКУПАТОРСКА РУСИЯ !
  • 34 доган

    20 2 Отговор
    Нама друга етническа партия в света така да е окрала България. Най-големите крадци са там, време им е за затворите!
  • 35 djemmil

    21 0 Отговор
    ТЪРГОВИЩЕ Е ПРИМЕР НА НАПИСАНОТО ЗА ДПС ЕДИН ЛИДЕР ОТ 30 ГОДИНИ ПРЕВИТИЗИРА ВСИЧКО КОЕТО Е АПЕТИТНО ,ОБЛАСНА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРСКОТО СЕ НАЗНАШАВА САМО ОТ ЛИДЕРА ,ОБЩИНАТА КМЕТА НЕМА ДУМАТА ЗА РАБОТНИ МЕСТА ,ТРЕБВА ДАСЕ ЦЕЛУВА РЪКАТА НА ВОЖДА ХАМДИ АГА
  • 36 Панов

    12 8 Отговор
    ДПС е органически свързано с руските служби.Използваха цялата агентура на комунистическата ДС.

    Коментиран от #39

  • 37 Вавилон

    11 8 Отговор
    ДПС е създадена от Раша на принципа "разделяй и владей"

    Коментиран от #43

  • 38 Решението е

    10 6 Отговор
    Емиграция. Няма надежда. Който и да дойде, всичко е театър.

    Коментиран от #45

  • 39 Щерев

    12 5 Отговор

    До коментар #36 от "Панов":

    цялата структура на дпс,от горе до долу беше организирана от агенти на ДС,които бяха филиал на КГБ
  • 40 Троянски Кон

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Неверни":

    Ха Ха Ха ДПС не били във властта ,абе приятел ДПС винаги са били във властта ,ама тази задкулисната власт дето те определят пая от баницата ама друг да я опече .Ти май че си забравил че техните съдружници във властта бяха и СДС и НДСВ и БСП И ГЕРБ и заедно ограбваха България под ръководството на ДПС . А това че са проруска партия е във главата на някой болен мозък целят да отклони вниманието ни във друга посока .За пример ще ти дам идеологията на ДПС която е хипер либерална .Във Русия либералната идеология е отхвърлена от 20 години .Ама във Германия не е така там на власт са либерали и глобалисти и демократи .Та трябва да ти е ясно как Дойче Веле вика дръжте крадеца ,ама крадеца самите те .

    Коментиран от #42

  • 41 Комон Сенс

    9 1 Отговор
    Дадох максима;на оценка (5) на това интервю, но това не означава, че съм безкритичен към него. Оцених го високо само защото е нива по-близо до истината от купищата плява, писнаи по темата.


    Въпреки някои достойснтва на материала, мисля, че можем да направим доста по-задълбочен анализ на процесите.
    За съжаление у нас за да получиш политическа подкрепа и дори трибуна трябва да си част от чужда политическа парадигма. Това пречи на дебата по същество.
    Ето ви пример:Едностранния извод ДПС е равно на и само на Москва е несъстоятелен. Все едно да кажем, че Хасан е роднина само и едиствено на майка си, но не и на баща си ,сестра си и брат си.
    Изводът е друг и той е, че формацията е равна на и само на деградация на българската държавност. И като деградиращ инструмент бива ползвана през годините от всички заинтересовани външни и вътрешни фактори.
    Тинята излиза на повърхността, а редица антибългарски сили првят каквото могат за да си остане тя там.

    Коментиран от #49

  • 42 ами да

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Троянски Кон":

    Те и ГЕРП и в момента държат голямата част от адмнистративната и икономическата власт.
    За подземната да не говорим.
  • 43 да попитам

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Вавилон":

    Ако глутница вълци отбие едно агне в гората, само един вълк ли пирува с плътта му?
  • 44 само те ли?

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Тръмб":

    Абсолютно същото можем да кажем за ГЕРП и ред други формации и групировки.
    Имам чувството, че ни подготвят за пародийна справедливост. Посочват изкупитлрената жертва, пускат я по нанадолнището, и проблемът е решен.
    Али Баба и 40-те разбойника ще съдят един от разбойниците за разбойничество?
  • 45 не позна

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Решението е":

    Решението е деемиграция, т.е. връщане на емигрантите.
  • 46 Маврудий

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не съм Хасан":

    Това означава, че всичко което се говори за ДПС е лъжа. Излиза сульо и пульо и говори срещу ДПС с цел да стане известен и да се включи в политическата "стратосфера". Явно истината е съвсем друга. Говорят, че СДС е създание на БКП, ДПС и то е проект на БКП и т.н. Има ли нещо, което да не е създадено от БКП и сивия сектор?

    Коментиран от #47, #50

  • 47 не няма

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Маврудий":

    Тоталитарната власт не търпи вакуум. Към 80-те години вече няма репресии защото няма население което по някакъв начин да не е включено в и да не е съпричастно със същата тази тоталитарна власт.
    Всички които излязоха да се пишат много чисти и пр са ментета, Или понме 99.9999% от тях.
    Истинския прочит на историята предстои. Забавят го , щото не им е удобно.
  • 48 Диана

    3 4 Отговор
    Не съм съгласна с това, че при Бойко е имало еднолично управление! Бойко е работил по законите. Оглавявайки правителството, той е еднолично отговорен за дейността му и това, че отговаря лично на различни въпроси в Народното Събрание не означава, че той върши еднолично цялата дейност на правителството и управлява еднолично страната, а само и единствено, че отговаря еднолично за дейността му - ИМА ИЗВЕСТНА РАЗЛИКА! Като премиер, Бойко най-добре би могъл да отговори за дейността на подчинените си министри и дейността на ръководството! БСП винаги извъртат нещата както им харесва..
  • 49 Диана

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Комон Сенс":

    Съгласна съм, че за да се появи ДПС са играли роля много фактори и най-вече слабата ни държава. За 100г. след освобождението, нашата държава още не е могла да интегрира турците в обществото и страната изобщо - те си говорят на своя език, живеят си откъснато със свои правила, държат на разстоянието между нас...Но..могат да спрат детето си от училище въпреки законите, могат да имат бригади само от турци въпреки законите хората да се назначават по определени правила, не включващи малцинствени характеристики...Стигна се до там, да им превеждаме новините на турски, да гледаме турски сапунки..Никаква интеграционна политика! Ето защо, според мен, наличието на партия с участие на турци, би ни дало по-добър достъп до тях за да ги разберем по-добре и задълбочим интеграцията им - ако са българи да бъдат българи, а не да не знаят български дори...
  • 50 Не съм Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #46 от "Маврудий":

    Много още не могат да го разберат. Всеки говори за каквото са му отпуснали грантове, но ако си запознат с всички аспекти от близкото минало е лесно да се събере две и две и да се обясни с елементарна логика:
    Ние отдавна сме в ЕС и НАТО, и американски протекторат с 4 военни американски бази. Защо след толкова години точно сега се сетиха, че лошата Русия е отговорна и действа чрез ДПС??
    Преди 1989 бяхме врагове на Запада, след 1989 за САЩ и Турция сме победена страна.
    По искане на Турция през 1990 американското СДС вкара Доган и турското ДПС в българският парламент, и близо 30 години всичко бе ОК, до момента в който Турция не се излъга и отказа да воюва с Русия в Сирия. Последва проваления американски преврат за свалянето на Ердоган, нещата се влошиха- Турция започна търговия и сътрудничество с руснаците и даже купиха руски ракети.
    Сега когато за американските интереси Турция е неудобна, трябва да се изолира, а това включва и елиминиране влиянието на турското ДПС в България. И тъй като е неприемливо и не може да се говори за бившата турско-американската взаимна политика- за тоталното погубване на България във всеки един аспект, ни се заявява, че вината била в Русия, КГБ, ДС, МВР и т.н. лакърдии за плебса.
    Има ли толкова глупави за да повярват?
    Лично аз като Българин, ще се радвам, ако САЩ ликвидират турската партия ДПС която създаде, но трябва да имаме едно на ум- американците гледат винаги своята изгода, утре при един обрат на геополитиката ще ни пр

    Коментиран от #52

  • 51 Не съм Хасан

    7 2 Отговор
    ...Лично аз като Българин, ще се радвам, ако САЩ ликвидират турската партия ДПС която създаде, но трябва да имаме едно на ум- американците гледат винаги своята изгода, утре при един обрат на геополитиката ще ни продадат отново, без да им мигне окото.
  • 52 Тръмб

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Не съм Хасан":

    Повечето партии в България са собственост на ДПС. В другите има внедрени множество свои агенти. А останалите биват купувани, ако се налага. Това е лесна работа, българите се продават за жълти стотнки. Ако някой се опита да посегне на интересите на ДПС, веднага ще цакат с "етническата карта". Така че, енергетика, транспорта, вътрешните работи. съда, прокуратурата винаги ще са си на ДПС/КГБ и винаги ще служат на Москва.

    Коментиран от #53

  • 53 Не съм Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Тръмб":

    За да нямаме евтина енергия и сега берем плодовете от това, КОЙ спря Южен поток и Белене? а) ДПС/Турция., б) КГБ/Москва., в) САЩ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 краси

    3 0 Отговор
    Турската партия е мафиотска партия!