Last news in Fakti

6 Януари, 2020 13:02 9 794 37

Защо САЩ ликвидираха генерал Сюлеймани

  • иран-
  • касем сюлеймани-
  • сащ-
  • атентат

Доналд Тръмп ще трябва да обясни защо смята, че предотвратява, а не разпалва нова война, след като убийството на генерал Сюлеймани увеличава рисковете в Близкия Изток и в целия свят. Какви са истинските мотиви на Тръмп?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Действахме, за да предотвратим война, а не за да започнем такава", написа Доналд Тръмп в Туитър по повод убийството на генерал Касем Сюлеймани, командир на бригадите Ал Кудс към Иранската революционна гвардия. САЩ смятат елитния отряд за специални операции за терористична организация и обвиняват Сюлеймани за смъртта на стотици американци в Близкия изток. Може ли наистина по този начин да се избегне война?

Трудно е да се предвидят последиците от убийството на генерал Сюлеймани, казва Саша Ломан от берлинската Фондация "Наука и политика". Според него сегашната ситуация е непредвидима и можем да очакваме всичко. „Но е повече от ясно, че Техеран ще реагира, когато чужда държава поръчва убийството на високопоставен член на иранското ръководство“.

През последните няколко месеца Иран действаше относително сдържано. САЩ обвиниха Техеран за свалянето на американски дрон в Персийския залив през юни, за нападенията срещу рафинерии в Саудитска Арабия през септември миналата година, както и за щурма на американското посолство в Багдад. В действителност участието на Иран в тези нападения не е напълно доказано, посочва Ломан. Едно обаче е сигурно: “Това бяха много премерени акции, които не отнеха човешки животи. В сравнение с тях сега можем да очакваме много по-сериозен ответен удар. А това прави ситуацията изключително опасна."

Вашингтон не играе по правилата

Според политолога Макс Абрамс от Североизточния университет в Бостън, с убийството на Сюлеймани Белият дом е нарушил принципите на поведение, т. нар. Rules of engagement. Това означава, че превантивните атаки все повече ще заменят логиката на възпиране, която беше осигурила известна степен на стабилност." Според американския наблюдател, ликвидирането на генерал Сюлеймани със сигурност няма да уплаши Революционната гвардия. “Трябва да сме подготвени за редица асиметрични действия от страна на Иран", казва още Абрамс.

Освен това Иран обяви, че САЩ носят правна отговорност за убийството на Сюлеймани. Министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви пред държавната телевизия, че са предвидени различни юридически стъпки на международно ниво: „Ясно е, че става дума за терористичен акт“, казва Зариф.

В САЩ убийството също се счита за изключително рискована маневра. Американският сенатор Кристофър Мърфи обяснява, че "една от причините да не убиваме чуждестранни политически фигури е, защото смятаме, че подобни действия водят дотам да загиват повече, а не по-малко американци". С убийството на Сюлеймани администрацията на Тръмп може да предизвика "мащабна регионална война", казва сенаторът-демократ.

С оглед на този риск, не на последно място и заради солидарността на арабския свят с Иран, възниква въпросът за мотивите за тази акция. "Тръмп може да се е решил на тази стъпка, за да покаже, че продължава да е сериозен играч в региона”, предполага Саша Ломан. "След предпазливите реакции на САЩ през последните месеци президентът Тръмп вероятно се опасява да не бъде възприет като куче, което само лае, но не хапе. Възможно е също така да е действал по вътрешнополитически съображения, притиснат например от процедурата по импийчмънт или предстоящите тази есен президентски избори. "Но във външната политика Тръмп се показа по-скоро като нерешителен президент, който оттегля САЩ от региона и преотстъпва инициативата на Иран. Сега му се отдаде възможност да поправи този образ и той я използва."

Претеглил ли е Тръмп всички рискове?

Не е ясно само доколко Тръмп си е давал сметка за рисковете, които крие подобна операция, смята представителят на Фондация "Наука и политика": "Склонен съм да мисля, че не е претеглил всички рискове, а се е ръководил основно от това как да поправи образа си на президент, който е действал недостатъчно решително спрямо Иран".

Доналд Тръмп ще трябва да обясни каква война иска да предотврати с тези свои действия, коментира “Ню Йорк Таймс” написаното от президента в Туитър. Освен това той ще трябва да се аргументира пред американския народ защо е готов да поеме рисковете, които крие това убийство. Един отговор на Иран ще доведе до ответни действия на САЩ. А така твърдението на Тръмп, че искал да държи страната си далеч от войните в Близкия Изток, олеква много.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп се опитва

    31 4 Отговор
    Да измести фокуса от проблемите около процедурата за импийчмънт. Отклонява вниманието

    Коментиран от #10

  • 2 Факт

    51 9 Отговор
    Е как защо-защото САЩ са просто държава-терорист-факт!!! И са по-долни и от брадатите главорези от отрочетата им ИД
  • 3 Враца Баце

    45 7 Отговор
    Защото са лидери в международния тероризъм, прикрит под формата на Националната сигурност.
  • 4 Йосарян

    33 6 Отговор
    Тръмп е Глупак! Дадоха им Светец! Сега те първа идва Война!

    Коментиран от #8

  • 5 Станчо

    30 7 Отговор
    Да му надуят шушоните на американска земя и да върви да си оправи оградата с Мексико...
  • 6 човек от България

    33 5 Отговор
    Уви президента Тръмп действа като слон в стъкларски магазин за съжаление ...

    Коментиран от #12

  • 7 Тръмп

    14 45 Отговор
    Сюлеймани не беше политик,а международен терорист!!!:):):)Правилния въпрос е Защо точно сега???:):):)Простия отговор е,че Генерала прекали терора над танкерите,с удара на рафинерията в СА и сега с убийството на Специален американец и атака срещу посолството на САЩ в Ирак!!!:):):)Същото което правеше и Осама преди него,та няма драма!!!:):):)
  • 8 Тръмп

    6 25 Отговор

    До коментар #4 от "Йосарян":

    Няма как да си масов убиец и терорист,и да си "Светец"!!!:):):)Такива уроди са Свещи!!!:):):)

    Коментиран от #13

  • 9 САЩ си отмъстиха

    52 6 Отговор
    Защото Солеймани разби проекта им ИД

    Коментиран от #14

  • 10 Тръмп

    8 28 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп се опитва":

    Той ли "отклонява вниманието" или терористите на Иран си го търсят с Атака на Посолството???:):):)Шизофреничен комуноид!!!:):):)

    Коментиран от #22

  • 11 НАБЛЮДАТЕЛ

    21 5 Отговор
    ЛОШОТО Е,ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ПОРЪЧВАТ ТЕЗИ МАСОВИ УБИЙСТВА СЕДЯТ СКРИТИ ЗАД ДЕБЕЛИ СТЕНИ И МНОЖЕСТВЕНА ОХРАНА. ПРОСТО НЕ МОЖЕ САМО СИЛНИТЕ ДА ТРЕПЯТ И ДА НЕ НЕ ОЧАКВАТ ОТМЪЩЕНИЕ ПО ЕДИН, ИЛИ ДРУГ НАЧИН.
  • 12 Тръмп

    7 13 Отговор

    До коментар #6 от "човек от България":

    Тебе Ко те бърка,като няма слонове у твойто село???:):):)
  • 13 Kcanba

    31 5 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Ами виж, той е прав.
    ФАЩ го превърнаха в светец.
    А това, кой какъв, кой терорист и т.н. си е лично твое мнение, не влияещо върху фактите и ситуацията!!!!
    Начина на убийството му е също е терористичн акт, ако зачитаме международното право и ООН.

    Коментиран от #17

  • 14 Йосарян

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "САЩ си отмъстиха":

    Брат. Това е друг Свят. Персия. Ислямистите са лично творение на краварите. Тук бъркаме ислям с терористи. Под давление на бившата хамерика, която де факто е в идеологична война със Себе си.

    Коментиран от #20

  • 15 С това убийство САЩ

    30 4 Отговор
    Се гръмнаха в крака. Могат да забравят вече за влияние в региона. Ирак вече попада в сферата на Иран. Скоро и Сирия.
  • 16 Ехо от Армения.

    15 19 Отговор
    Защо в горе писалите се усеща желанието да умрът като ислямисти при положение че са родени като християни . Или май вече забравихте преди години как османската инперия нападна Европа за да я ислямизира и унищожи добре че бяха полските хусари да я защитят инъче сега нямаше да го има тоя форум и в него да пишат хора с християнски имена . Сега действа план 2на ислямистите тихо и мирно ислямизиране на Европа като нестава със сила. Хубав ден и незабравяйте думите на най изявения ислямис Ердоган преди време като каза че поглеждал към Кърджали и Кърджали било в сърцето му ..... Желая ви хубав ден на вас и на господин Тръмп.
  • 17 Тръмп

    8 15 Отговор

    До коментар #13 от "Kcanba":

    А как трябва да бъде премахната тази терористична гнида???:):):)Като се яви на съд в Хага ли???:):):)Ти би ли простил на Осама и Багдади,които си заминаха по същия начин???:):):)С терористи няма смисъл да се преговаря,те това търсят смърт за себе си и колкото се може повече нормални хора!!!:):):)

    Коментиран от #27

  • 18 Anonim

    20 4 Отговор
    Всичко идва от Изрел малко го осъзнават обаче

    Коментиран от #21

  • 19 Клоунът влезе в капана

    9 1 Отговор
    Поставен му от йехудистите след като ги заплаши, че ще им отнеме капитала. Това е. Битката не е в Иран, а е зад океана.
  • 20 Тръмп

    5 20 Отговор

    До коментар #14 от "Йосарян":

    Прочети малко История за да видиш,че СССР свали Шаха Пахлави и създаде днешните терористи в Иран!!!:):):)Играта е между Големите,а Иран е някаква територия и толкова!!!:):):)
  • 21 Тръмп

    2 20 Отговор

    До коментар #18 от "Anonim":

    Израелците винаги са в Отбрана и са нападани от всякъде,та нещо си се объркал!!!:):):) Аятолаха публично зове за Изличаването на Израел и евреите,както правеше Хитлер и разлика няма!!!:):):)За това им трябват Атомни бомби,а иранците живеят в Комуноидна мизерия!!!:):):)Не съм чул Путин да зове Открито за Унищожаване на САЩ,нали???:):):)Путин също е Евреин,не го Забравяйте никога,необразовани русофилчета!!!:):):)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АналоГовнет

    15 0 Отговор
    да , наистина е незаконно според всички правила на ООН . Нападението на американски войници на теритотията на трета страна също , както и нападението на стратегически в световен мащаб обект , като саудитската рафинерия . Тръмп е идиот , твърдя го съвсем отговорно , той първо изпусна безнадеждно иранците и сега прави глупости опитвайки се да гони дивото . Да не забравяме че Иран е страна заявявала не веднъж на най-високо ниво , че в момента в който се сдобие с ядрено оръжие ще унищожи Израел и Саудитска Арабия
  • 24 2882

    17 1 Отговор
    Защото ФАЩ са терористична държава от тях идва всичко зло

    Коментиран от #25

  • 25 да питам

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "2882":

    кой подаде информация кога, къде, в колко часа генерала ке бъде и ке мине. т.е. кой е предателя и по чия поръчка. "вторият" човек в схемата трудно се отстранява. прави го или първия, за да няма сянка или третия, за да стане втори. простичко, разиграно, а и има кой да свърши работата. какво следва - нищо или по-добро за целия свят - цените на нефта нагоре, долара също. печелят всички. да не се забравя полит атмосферата в иран, русия, сащ. а сега се сетете за ролята и на трите заинтересовани страни. същото ще стане или вече е ставало на други места. просто четете историята.
  • 26 onq s konq

    6 2 Отговор
    Ерозират влиянието и авторитетът на САЩ, основани на зачитането на международните закони и суверенитет. Загубата на международна легитимност Тръмп замества с военно присъствие и заплаха за ракетни удари.
  • 27 Kcanba

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Тръмп":

    Аз нямам какво да му прощавам, той си е държавен функционер. За едни това е терористична държава, за други - независима, всичко е относително!!!
    За мен днешна Уцраина е терористична държава.
    Относно осама бин ладен, то си имаше снимки на макейн в неговите прегръдки!!
    Освен това, виждам, че си леко невеж, та осама е бил офицер на цру, та какво точно искаше да кажеш, че терористичн акт срещо определен министър е добро деяние, а и трябвало да мразим офицера на цру, приятеля на макей - осама бин ладен!!!
    Та кой е терориста всъщност???
  • 28 ПЕНКО

    8 2 Отговор
    ЗАБРАВЯТЕ ,ЧЕ ИРАН ,КИТАЙ И РУСИЯ СЕ СЪЮЗИХА ЗА И С ВОЕНЕН ДОГОВОР НЯКОЛКО ДНИ ПРЕДИ АТАКАТА НА ТЪРЪТЪП -ЩАТОСИТЕ !!! НО, ДОКАТО ЕВРЕЙСКИЯТ -ЦИОНИСТКИ" ДАЛАР" Е ЕКВИВАЛЕНТ В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА -СЕМИТИТЕ ЩЕ СА НА ВЛАСТ !!!!!!!!!ВСЯКА ВОЙНА Е ДЕЛО НА БАНКИТЕ И ВСЯКО УБИТО ДЕТЕ Е НА ТЯХНАТА ...!!!
  • 29 боцмана

    3 0 Отговор
    Защото им е толкова акъла.
  • 30 Ели

    3 0 Отговор
    Капан от свои, и повод за бъдещо убийство на Тръмп.
    Веднага протести в по-големите щати, просто в този момент Тръмп нямаше никакъв интерес да убива фигура като Сюлеймани.

    Други са причините, борба между олигархични структури, стоящи зад демократите.
  • 31 Бай хой

    9 0 Отговор
    Защото са терористи. Да не се оправдават. Пътя към ада е постлан с добри намерения. Налагат лоша практика в световните процеси. Демократите също не харесват трамп. Значи ли това че трябва да му спретнат терористичен атентат? Сащ се очертават в последните години като изверг погазващ международното право и то с измислени изфабрикувани поводи. Нямаше никакви проблеми преди идиота трамп да се отметне от не един международен договор.
  • 32 Дедо Вангьо

    1 0 Отговор
    Кой е Саша Лиман? Евреин в еврейска агенция, който се опитва да замаже случката, а тя е толкова нескопосана, че едва ли ще успее. Това убийство просто е пореден ход на Израел да скара Иран със света. Какъв дрон, какви атентати - целта е ядрената програма на Иран. Иран получава ядрена централа, има ядрени специалисти, ИМА ЗАЛЕЖИ ОТ УРАН, ИМА МОЩНИ РАКЕТИ - НОСИТЕЛИ. Е какво? Няма само луд водач, който с едно натискане на копчето да изтрие Израел от лицето на земята. Обаче, това е стара цивилизация с хилядолетна история и едва ли ще прекрачи фаталната граница. От друга страна стратезите в Тел Авив на базата на собствения си опит знаят как може тихомълком да се направи ядрено оръжие и всячески се мъчат да накарат бай Дончо пръв да натисне червеното копче. Един път номера мина в Ирак, но сега едва ли ще мине, колкото и да е луд.
  • 33 Един

    1 0 Отговор
    Защото в близкия изток добива на 1 barel петрол е 3-4$ , a всички други петролни полета стойността е над 10$ ( за сондажите на Shell е 14-16$ и то залежите им са на изчерпване) ! А Сюлеймани беше пречката пред СаЩ да се докопат до петрола!!!
  • 34 Распутин

    3 0 Отговор
    Кажете коя държава е подлагала човечеството на най страховития геноцид с пускането на ядрената бомба ми това е САЩ. Какво намериха в Ирак нали имаше оръжие за масово поразяване няма такова нещо просто дестабилизираха близкия изток за собствена изгода!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хуху

    3 0 Отговор
    американските терористи не биха се колебали да използват и някои други орьжия имат опит мрьсниците