ФАКТИ.БГ

За знанието и истината

Човек без знания може да изказва мнение, но не може да говори истина

Публикувана: 13 Януари, 2020 10:00
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3684
За знанието и истината
Снимка: Факти
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живеем във време, в което икономистите не са чели Смит и Рикардо, физиците не са чели Айнщайн, химиците не са чели Менделеев, философите не са чели Хегел.

Свидетели сме на агресивния поход на “нищо”- то в битието на всички ни.

Масово и повсеместно мнението на незнаещи се представя за истината.

Мнението не е истина. Хегел: “Трябава да се стремим да не принизяваме знанието до мнение и да не издигаме мнението до знание”. Може да има безброй мнения, но знанието е едно.

Човек без знания може да изказва мнение, но не може да говори истина.

Мнението е абстрактно (едностранчиво) и затова не е конкретно.

Истината винаги е конкретна, не е абстрактна. Хегел: “Истината е съответсвието на понятието към обекта.”

(Абстрактно е всичко, което е едностранчиво, не взема предвид всички противоречия. А в живота противоречията са във всичко.)

Притеснително е, че всички (и знаещите и незнаещите) са вкарани в “нищо”-то на незнаещите - абстрактни празнословци - “запълнили” битието ни. Западната цивилизация допуска до управленски позиции и в различни коментарни изяви хора без фундаментални познания в областите, които управляват или коментират.

Николай Крушков е преподавател в УНСС и СУ, книгата му SECURITY LEADERSHIP CREATIVITY (на английски език) е издадена наскоро в Италия.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 26 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El chochone
1 Отговор
Това се отнася за простият фатмак,крушовската биволица,и мама кучка.!

Оценка:
-16 +9

Ал та фанах Атаопънах
2 Отговор
Ако имаш пари, можеш и само с мнение да се наложиш. Затова има толкова "знаменитости" които викат че Земята е плоска.

Оценка:
-2 +14

да питам
3 Отговор
До вчера тея дето бяха чели Смит и Рикардо какво направиха? Препоръчвам на автора да прочете истината за ВСВ. Икономическата истина не военната и тогава да дава акъл. Аман от акълии!

Оценка:
-8 +6

Усмивката
4 Отговор
Да но пък премиерите са чели Винету

Оценка:
-5 +15

гост
5 Отговор
" Зaпaднaтa цивилизaция дoпуcкa дo упрaвлeнcки пoзиции и в рaзлични кoмeнтaрни изяви хoрa бeз фундaмeнтaлни пoзнaния в oблacтитe, кoитo упрaвлявaт или кoмeнтирaт."това носталгия към социализма ли е?Тогава мисля верни на партията овчари с много фундаментални познания заемаха несменяемо ръководни постове и това продължава и сега.И за това не е винавна западната цивилизация.Ако беше тя причината,защо в другите държави нейни представители не е така,а само у нас и в Русия ,която не е част от западната цивилизация.

Коментиран от #7, #8


Оценка:
-3 +11

Усмивката
6 Отговор
Че кой в учил за президент ? Важното е в миналото да не си бил мутра.Иначе какво лошо има в това да си бил президент.И да служиш за благото на народа си.Мутрите взимат.Не са научени да дават

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +6

Усмивката
7 Отговор

До коментар #5 от "гост":


Че кой в учил за президент ? Важното е в миналото да не си бил мутра.Иначе какво лошо има в това да си бил президент.И да служиш за благото на народа си.Мутрите взимат.Не са научени да дават

Оценка:
-1 +3

Усмивката
8 Отговор

До коментар #5 от "гост":


Че кой в учил за президент ? Важното е в миналото да не си бил мутра.Иначе какво лошо има в това да си бил пилот.И да служиш за благото на народа си.Мутрите взимат.Не са научени да дават

Оценка:
-0 +3

Еразъм
9 Отговор
Да ме прощава автора, но човек без знание може само да говори глупости! Да изказваш мнение означава да имаш познания в съответната област и най-важното - МИСЛЕНЕ. И ако ги няма знанието и мисленето се получават само глупости.

Оценка:
-0 +11

Вярно ли е
10 Отговор
"Човек без знания може да изказва мнение, но не може да говори истина."
Е значи, на почти всички места в управлението на държавата са поставени хора с мнения, които не могат да говорят истина. Някой е чел задълбочено Хегел и не прилага теорията му, за да види какво ще стане с държавата.

Оценка:
-0 +7

Антисоциалист
11 Отговор
Господа, статията посочва истини, но спестява много от за тях, а и главното - причините.
Химиците не са чели Менделеев? Няма как да четат писаното от него - то не се публикува, тъй като той следва отречената от световната научна кабинетна мафия теория за ефира (етера)! Нещо повече - таблицата на Менделеев е изопачена още през 1904 г. и човечеството повече от век изучава фалшификат!
Физиците не са чели Айнщайн? Може би, но самият Айнщайн през живота не е описал текстово нито един свой експеримент. Няма такъв! Колко от тях знаят, че "големият взрив" - "The Бig Бang""e подигравка на великия Фред Хойл, означаваща "Голямата пръдня"?
На икономистите мафията внушава, че "икономика" произлиза от "живот, а не че е "стопанство".
На физиците мафията внушава, че "физика" е начин на мислене, а не "природа".
Математиците, би следвало основателно да се гордеят с революционния произход и принос науката им към човешкото мислене, но държи в тайна, че тя е била забранена от "основателя" на християнството император Константин, нарекъл я "ма тема", т.е. "лош път" - "извращение"; както и че основателят на математиката - Хипас, е бил удавен от елинската "научна" мафия заради откриването на ирационалните числа.
На инженерите се внушава, че "инженерство" иде от "машина", но се премълчава, че "машина" е "творение", и че те трябва да са "творци" - създатели, а не "машинисти".
Хегел ли? Що да четат Хегел, щом научната мафия му приписва тъпотията си "количеството преминава в

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +8

Иван
12 Отговор
"Притecнитeлнo e, чe вcички (и знaeщитe и нeзнaeщитe) ca вкaрaни в “нищo”-тo нa нeзнaeщитe - aбcтрaктни прaзнocлoвци - “зaпълнили” битиeтo ни. Зaпaднaтa цивилизaция дoпуcкa дo упрaвлeнcки пoзиции и в рaзлични кoмeнтaрни изяви хoрa бeз фундaмeнтaлни пoзнaния в oблacтитe, кoитo упрaвлявaт или кoмeнтирaт." Ами момче ,бавно ,но Фундамента вече се сменя . Тези знания в книгите преди 50 години търпят развитие и това не е регистрирано във вашите "трудове". Лошо е да не си прочел историята на едно развитие . Но като се почне от Квантовата физика и новите теории за холографска вселена и свят ,ние сме напред в материала ,който се променя непрекъснато.Да! Доказано е ,че едно проявление или изследване например е подвластно на наблюдателя .
Това в тези напоителни сказки от материала липсва. Очевидно е ,че за света не може да се говори само от позиция на фундаменти ,но и за света който е (относително или напълно НЕпознаваем ) е свят и за шамана например ,който лекува с прахове ,билки и заклинания. Това също е светът. Вие учените и преучените проучете в кой свят сте. В кой свят сте?! Може би истината си е наша обща измислена форма само за онова ,което можем да приемем и сме с капацитет да изразим за момента. Тогава Истина ли е истината и в кой момент тя "покрива" предмета на своето значение? Дадох ви въпроси да умувате и да творите.Напред ! Засичам ... :-)) 00 : 00 :))

Коментиран от #14


Оценка:
-5 +3

Антисоциалист
13 Отговор

До коментар #11 от "Антисоциалист":


Господа, продъжавам прекъснатото поради многословието ми - моля за извинение...
Хегел ли? Що да четат Хегел, щом научната мафия му приписва тъпотията си "количеството преминава в качество" замествайки "Увеличаването на количеството предизвиква качествени изменения..."!
Господа, нечетенето е следствие, а натрапването на лъжи - измислици и фантазми от научни мафии - самоовластили общества в държавите и света, е причина за невежеството сред "образованите" хора. Тези мафии са враг на познанието и разума ни.

Оценка:
-1 +5

63627
14 Отговор

До коментар #12 от "Иван":


Май не разбираш написаното в статията, явно нямаш фундаментални знания да ги асимилираш, нема какво да папагалствате това което ви е наложил телевизора и вестника като истина. Нито един от вас не е прочел нито един научен труд.

Оценка:
-0 +5

Коментатор с интелектуални затруднения
15 Отговор
""Доказано е ,че едно проявление или изследване например е подвластно на наблюдателя ""????Няма ли с какво да блеснеш,та точно този факт избра?Това важи за микрокосмоса и квантовата механика!Абсолютно неуместно и далеч от темата!А може би точно по темата изказваш мнение без знание.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +0

тъгата
16 Отговор

До коментар #6 от "Усмивката":


не е важно какъв си бил в миналото. тое свършено. важното е сега какъв си. и пилотите президенти само взимат от общото - апартаменти, заплати за да получат ласки, рокли и екскурзии, пак за същото и т.н. важно е и друго да си интелигентен до толкова, че да свършиш дадена работа добре. историята, цифрите и статистиката остават. другото е като спомените за времето на "бай тошо", само хубавите - твърдостта на презервативите, лесното крадене, АБПФК и др.

Оценка:
-0 +2

Госあ
17 Отговор
Чудесна публикация. Основният проблем- шума !!! Стана много шумно и трудно се диференцира истината.

Оценка:
-0 +3

ТОЧКАТА
18 Отговор

До коментар #15 от "Коментатор с интелектуални затруднения":


Амии,не съвсем далече...То първо БУДИЗМЪТ разкрива посочените ,,принципи,, за квантовата физика..А допълнението е че...,,,ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВСИЧКО,,,...тъй ,че казаното е по темата...За съжаление науката обяснява КАК работи светът,вселената,но не обяснява ЗАЩО.....

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +0

Швейк
19 Отговор
Не уважаваме по-умните, не почитаме по-възрастните

Оценка:
-0 +2

Коментатор с интелектуални затруднения
20 Отговор

До коментар #18 от "ТОЧКАТА":


Думите""защо""и""смисъл"" са само в човешкия софтуер-некакъв бъг!В Природата няма такова нещо!

Оценка:
-0 +0

Mind
21 Отговор
Поздравления за г-н Крушков! Отлична статия, която ни кара да се замислим. За съжаление всеки от нас е достигнал до своето ниво на некомпетентност и не може да погледне и прескочи отвъд него. Тогава само културата ни би ни въздържала да изказваме (некомпетентно) мнение.

Оценка:
-0 +3

uhan
22 Отговор
Има и знаещи хора, а това е важно за обществото ни. Удивително точно написано.

Оценка:
-0 +3

23
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Валери Божинов
Българският футболист говори по повод престоя му в Китай
Аз съм единственият българин, който прави фурор в Китай."

Още бисери
ТОП 5