Last news in Fakti

13 Януари, 2020 10:00 5 431 23

За знанието и истината

  • николай крушков-
  • security leadership creativity

Човек без знания може да изказва мнение, но не може да говори истина

За знанието и истината - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живеем във време, в което икономистите не са чели Смит и Рикардо, физиците не са чели Айнщайн, химиците не са чели Менделеев, философите не са чели Хегел.

Свидетели сме на агресивния поход на “нищо”- то в битието на всички ни.

Масово и повсеместно мнението на незнаещи се представя за истината.

Мнението не е истина. Хегел: “Трябава да се стремим да не принизяваме знанието до мнение и да не издигаме мнението до знание”. Може да има безброй мнения, но знанието е едно.

Човек без знания може да изказва мнение, но не може да говори истина.

Мнението е абстрактно (едностранчиво) и затова не е конкретно.

Истината винаги е конкретна, не е абстрактна. Хегел: “Истината е съответсвието на понятието към обекта.”

(Абстрактно е всичко, което е едностранчиво, не взема предвид всички противоречия. А в живота противоречията са във всичко.)

Притеснително е, че всички (и знаещите и незнаещите) са вкарани в “нищо”-то на незнаещите - абстрактни празнословци - “запълнили” битието ни. Западната цивилизация допуска до управленски позиции и в различни коментарни изяви хора без фундаментални познания в областите, които управляват или коментират.

Николай Крушков е преподавател в УНСС и СУ, книгата му SECURITY LEADERSHIP CREATIVITY (на английски език) е издадена наскоро в Италия.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    9 16 Отговор
    Това се отнася за простият фатмак,крушовската биволица,и мама кучка.!
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    14 2 Отговор
    Ако имаш пари, можеш и само с мнение да се наложиш. Затова има толкова "знаменитости" които викат че Земята е плоска.
  • 3 да питам

    6 8 Отговор
    До вчера тея дето бяха чели Смит и Рикардо какво направиха? Препоръчвам на автора да прочете истината за ВСВ. Икономическата истина не военната и тогава да дава акъл. Аман от акълии!
  • 4 Усмивката

    15 5 Отговор
    Да но пък премиерите са чели Винету
  • 5 гост

    11 3 Отговор
    " Зaпaднaтa цивилизaция дoпуcкa дo упрaвлeнcки пoзиции и в рaзлични кoмeнтaрни изяви хoрa бeз фундaмeнтaлни пoзнaния в oблacтитe, кoитo упрaвлявaт или кoмeнтирaт."това носталгия към социализма ли е?Тогава мисля верни на партията овчари с много фундаментални познания заемаха несменяемо ръководни постове и това продължава и сега.И за това не е винавна западната цивилизация.Ако беше тя причината,защо в другите държави нейни представители не е така,а само у нас и в Русия ,която не е част от западната цивилизация.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Усмивката

    6 0 Отговор
    Че кой в учил за президент ? Важното е в миналото да не си бил мутра.Иначе какво лошо има в това да си бил президент.И да служиш за благото на народа си.Мутрите взимат.Не са научени да дават

    Коментиран от #16

  • 7 Усмивката

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Че кой в учил за президент ? Важното е в миналото да не си бил мутра.Иначе какво лошо има в това да си бил президент.И да служиш за благото на народа си.Мутрите взимат.Не са научени да дават
  • 8 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Че кой в учил за президент ? Важното е в миналото да не си бил мутра.Иначе какво лошо има в това да си бил пилот.И да служиш за благото на народа си.Мутрите взимат.Не са научени да дават
  • 9 Еразъм

    11 0 Отговор
    Да ме прощава автора, но човек без знание може само да говори глупости! Да изказваш мнение означава да имаш познания в съответната област и най-важното - МИСЛЕНЕ. И ако ги няма знанието и мисленето се получават само глупости.
  • 10 Вярно ли е

    7 0 Отговор
    "Човек без знания може да изказва мнение, но не може да говори истина."
    Е значи, на почти всички места в управлението на държавата са поставени хора с мнения, които не могат да говорят истина. Някой е чел задълбочено Хегел и не прилага теорията му, за да види какво ще стане с държавата.
  • 11 Антисоциалист

    8 1 Отговор
    Господа, статията посочва истини, но спестява много от за тях, а и главното - причините.
    Химиците не са чели Менделеев? Няма как да четат писаното от него - то не се публикува, тъй като той следва отречената от световната научна кабинетна мафия теория за ефира (етера)! Нещо повече - таблицата на Менделеев е изопачена още през 1904 г. и човечеството повече от век изучава фалшификат!
    Физиците не са чели Айнщайн? Може би, но самият Айнщайн през живота не е описал текстово нито един свой експеримент. Няма такъв! Колко от тях знаят, че "големият взрив" - "The Бig Бang""e подигравка на великия Фред Хойл, означаваща "Голямата пръдня"?
    На икономистите мафията внушава, че "икономика" произлиза от "живот, а не че е "стопанство".
    На физиците мафията внушава, че "физика" е начин на мислене, а не "природа".
    Математиците, би следвало основателно да се гордеят с революционния произход и принос науката им към човешкото мислене, но държи в тайна, че тя е била забранена от "основателя" на християнството император Константин, нарекъл я "ма тема", т.е. "лош път" - "извращение"; както и че основателят на математиката - Хипас, е бил удавен от елинската "научна" мафия заради откриването на ирационалните числа.
    На инженерите се внушава, че "инженерство" иде от "машина", но се премълчава, че "машина" е "творение", и че те трябва да са "творци" - създатели, а не "машинисти".
    Хегел ли? Що да четат Хегел, щом научната мафия му приписва тъпотията си "количеството преминава в

    Коментиран от #13

  • 12 Иван

    3 5 Отговор
    "Притecнитeлнo e, чe вcички (и знaeщитe и нeзнaeщитe) ca вкaрaни в “нищo”-тo нa нeзнaeщитe - aбcтрaктни прaзнocлoвци - “зaпълнили” битиeтo ни. Зaпaднaтa цивилизaция дoпуcкa дo упрaвлeнcки пoзиции и в рaзлични кoмeнтaрни изяви хoрa бeз фундaмeнтaлни пoзнaния в oблacтитe, кoитo упрaвлявaт или кoмeнтирaт." Ами момче ,бавно ,но Фундамента вече се сменя . Тези знания в книгите преди 50 години търпят развитие и това не е регистрирано във вашите "трудове". Лошо е да не си прочел историята на едно развитие . Но като се почне от Квантовата физика и новите теории за холографска вселена и свят ,ние сме напред в материала ,който се променя непрекъснато.Да! Доказано е ,че едно проявление или изследване например е подвластно на наблюдателя .
    Това в тези напоителни сказки от материала липсва. Очевидно е ,че за света не може да се говори само от позиция на фундаменти ,но и за света който е (относително или напълно НЕпознаваем ) е свят и за шамана например ,който лекува с прахове ,билки и заклинания. Това също е светът. Вие учените и преучените проучете в кой свят сте. В кой свят сте?! Може би истината си е наша обща измислена форма само за онова ,което можем да приемем и сме с капацитет да изразим за момента. Тогава Истина ли е истината и в кой момент тя "покрива" предмета на своето значение? Дадох ви въпроси да умувате и да творите.Напред ! Засичам ... :-)) 00 : 00 :))

    Коментиран от #14

  • 13 Антисоциалист

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Антисоциалист":

    Господа, продъжавам прекъснатото поради многословието ми - моля за извинение...
    Хегел ли? Що да четат Хегел, щом научната мафия му приписва тъпотията си "количеството преминава в качество" замествайки "Увеличаването на количеството предизвиква качествени изменения..."!
    Господа, нечетенето е следствие, а натрапването на лъжи - измислици и фантазми от научни мафии - самоовластили общества в държавите и света, е причина за невежеството сред "образованите" хора. Тези мафии са враг на познанието и разума ни.
  • 14 63627

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Май не разбираш написаното в статията, явно нямаш фундаментални знания да ги асимилираш, нема какво да папагалствате това което ви е наложил телевизора и вестника като истина. Нито един от вас не е прочел нито един научен труд.
  • 15 Коментатор с интелектуални затруднения

    0 0 Отговор
    ""Доказано е ,че едно проявление или изследване например е подвластно на наблюдателя ""????Няма ли с какво да блеснеш,та точно този факт избра?Това важи за микрокосмоса и квантовата механика!Абсолютно неуместно и далеч от темата!А може би точно по темата изказваш мнение без знание.

    Коментиран от #18

  • 16 тъгата

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Усмивката":

    не е важно какъв си бил в миналото. тое свършено. важното е сега какъв си. и пилотите президенти само взимат от общото - апартаменти, заплати за да получат ласки, рокли и екскурзии, пак за същото и т.н. важно е и друго да си интелигентен до толкова, че да свършиш дадена работа добре. историята, цифрите и статистиката остават. другото е като спомените за времето на "бай тошо", само хубавите - твърдостта на презервативите, лесното крадене, АБПФК и др.
  • 17 Госあ

    3 0 Отговор
    Чудесна публикация. Основният проблем- шума !!! Стана много шумно и трудно се диференцира истината.
  • 18 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Коментатор с интелектуални затруднения":

    Амии,не съвсем далече...То първо БУДИЗМЪТ разкрива посочените ,,принципи,, за квантовата физика..А допълнението е че...,,,ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВСИЧКО,,,...тъй ,че казаното е по темата...За съжаление науката обяснява КАК работи светът,вселената,но не обяснява ЗАЩО.....

    Коментиран от #20

  • 19 Швейк

    2 0 Отговор
    Не уважаваме по-умните, не почитаме по-възрастните
  • 20 Коментатор с интелектуални затруднения

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ТОЧКАТА":

    Думите""защо""и""смисъл"" са само в човешкия софтуер-некакъв бъг!В Природата няма такова нещо!
  • 21 Mind

    3 0 Отговор
    Поздравления за г-н Крушков! Отлична статия, която ни кара да се замислим. За съжаление всеки от нас е достигнал до своето ниво на некомпетентност и не може да погледне и прескочи отвъд него. Тогава само културата ни би ни въздържала да изказваме (некомпетентно) мнение.
  • 22 uhan

    3 0 Отговор
    Има и знаещи хора, а това е важно за обществото ни. Удивително точно написано.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.