Last news in Fakti

24 Май, 2023 15:16 2 150 19

Каква е логиката?!

  • николай крушков-
  • управление-
  • нация-
  • знания

Да декламираш “напред науката е слънце” и заедно с това да селектираш представители на неуките за стратегическото управление...

Каква е логиката?! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква може да е логиката зад националното поведение да декламираш “напред науката е слънце” и заедно с това да селектираш представители на неуките, при това да им се поверява именно стратегическото управление?

Когато са налице дефицити във фундаменталните знания (теория на икономиката, теория на правото, на управлението и на сигурността), не се познава успешната международна практика (защото отсъства релевантно знание, а не се говорят задължителните чужди езици), когато не е налице успешен опит в корпоративното управление в големи или най-малко средни предприятия, то тогава, съвсем еднозначно, такива амбициозни представители на нашата нация трябва да заемат само начални, изпълнителски длъжности в публичния сектор, не и управленски.

А за да има промяна в това наше българско (и в частност - мое) столетно морално двуличие, то е наистина крайно време - аз (обикновеният аз, именно аз, който съм с огромно и незаслужено с нищо самочувствие) да разбера, че не се изисква много от мен, българина и то е само едно: това, което сляпо декламирам, което е създадено от по-умните от мен, записано в книгите по икономика, право, управление, сигурност, литература и изкуство - да го изпълнявам (при това с благодарност и уважение). Да чета, да се уча, евентуално да зная.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 1 Отговор
    Логиката е да ви помпат егото, а егото е най-краткия път до Лукавия.
  • 2 Голата истина

    15 11 Отговор
    Като това сайтче факти което е украинско платено и всяка 10 фалшива новина е за лошите руснаци и добрите фашаго украинци

    Коментиран от #16

  • 3 Всяка жаба да си знае гьола

    15 3 Отговор
    Икономистите да си гледат икономиката и да не се обаждат по други теми! Запознати сме с теорията им, че парите карат света да се върти, но един счетоводител не може да даде нищо на образованието.

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Всяка жаба да си знае гьола":

    Образованието се твори от психопати, от незпомнени времена. Ако повече счетоводители бяха заети в образованието на децата си, днес да сме далеч напред.

    Коментиран от #6, #17

  • 5 Сталин

    11 3 Отговор
    Логиката е ;
    Феминистките казват че всички мъже са свине ,и после казват че искат да бъдат равни с мъжете
  • 6 пфф

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Рецепционистите пък могат само да посрещат гостите в хотела. Представям си какво ще стане, ако ги сложат в кухнята...🔥 🔥🔥 😮 🫣 😱
  • 7 НЯКОЙ

    10 1 Отговор
    Подкрепям това мнение ! Всеки може да бъде полезен за себе си и на обществото, като върши това, в което е най-добър и да бъде преди всичко ЧОВЕК!
  • 8 Питам:

    8 2 Отговор
    Кой в момента чете, та от там да учи, че и да знае? Светъл пример е еднокнижника и ордата му и всички самонарекли се икономически и политически елит!
  • 9 гост

    10 1 Отговор
    Принципът на Питър: " ВСЕКИ В КАРИЕРАТА СИ СЕ СТРЕМИ ДА ДОСТИГНЕ ГРАНИЦАТА НА СВОЯТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ". За съжаление в милата ни родина капитализма ни е борческо-келнерски, а т.н. политическа класа се състои от алчни нищо не знаещи и нищо неможещи крадци надхвърлили с десетина степени границите на своята некомпетентност!

    Коментиран от #13

  • 10 Проблемите тръгват

    9 0 Отговор
    още с висшето образование.
    Трябва да се учи в така наречения Кампус - учебните сгради, библиотека, стол, общежития, магазинчета, парк да са в един заграден двор. Сега всички в радиус 100км от ВУЗ-а идват всеки ден с колите си, закъсняват за час, после бързат да се прибират, работят по време на ученето и целта им е дипломата, а не знанията. Още в четвъртък след обяд си отиват по родните места и идват чак в понеделник. Когато си в кампуса, се виждаш с колеги, пиете кафе, обядвате, заедно учите и си помагате, разхождате се, вечерта ходите на дискотека, събота и неделя прекарвате заедно, опознавате се, любите се и т.н. Да не говоря за задочно обучение, или така нареченото "бизнес обучение" и "изнесено обучение" с хвърчащи по цялата страна студенти и преподаватели.
  • 11 Другарю Крушков,

    4 11 Отговор
    Защо хиляда милиционери наблюдаваха как Костадинов атакува Европейският парламент в София и не го арестува?

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Логиката е че в днешно време няма логика, само интереси, нормалното стана ненормално и обратно
  • 13 Аззаззз

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Принципът на Лорънс Питър работи в нормална среда. За съжаление в Европа средата е тотално ненормална и се назначават персони направо на ниво много по-високо от тяхното ниво на некомпетентност.
  • 14 позеленял

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Другарю Крушков,":

    а защо милиони служители принуждаваха здрави хора да се ваксинират ? заради здравето им или заради печалбата на група бандити ?
  • 15 Мдааа

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Другарю Крушков,":

    А кога блокирвахте столицата ви беше ок, а?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пантеилеимон

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Образованието ни е добро! Даже много добро! При нас работи циганка. Тя, е такава и такава ще си остане! Но, децата и!!! Момиче на 12 г. и момче на 17 г. Няма как да ги отличиш от българи. Единствената причина е че ходят редовно на училище! Че и учат отгоре на всичко! Ако, щеш вярвай!
  • 18 Артилерист

    4 0 Отговор
    Много правилно го е казал доц. Крушков. Особено в частта за елиминиране на собственото тъпо "аз". У нас простащината е много нахална, пробивна, арогантна. Трябва да се тръгне от образованието. То трябва диктатурно, ако щете, да се издигне в култ. Ненормално е учили-недочули, фалшифицирали дипломи, платили си за лиценза, завършили проформа "вишо" там, където няма желащи и прибират всеки явил се глупак и прочие. Престижността на хората в обществото или ПОДРЕЖДАНЕТО ИМ в националната РАНГ листа, да го кажа, ТРЯБВА да стане според СТОЙНОСТТА НА ПРИТЕЖАВАНИЯ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ! Простаците и глупаците са част от обществото, но те трябва да си знаят мястото, да си работят занаятите, добитъка и копането, но да не поглеждат към управленските позиции и да се кланят на бакалаврите, магистрите, носителите на научни степени и звания. Те може да станат милионери, ако са трудолюбиви и предприемчиви, но това не означава, че са годни за управленци и ръководители, за което се изисква висша образователна квалификация. Иначе няма да стане и ние го виждаме в настоящата ни действителност. Откровени тъпанари, сдушили се в шайка крадци, мошеници, лъжци, агенти за чуждо влияние и прочие, баламосват, ограбват и правят обществото на лудо. Умните и образованите хора далеч по-трудно се поддават на нездраво сдружаване и понеже са рядкост, органите на реда по-лесно може да ги изобличат и отстранят...
  • 19 замислен

    1 0 Отговор
    Тази статия приляга с особена тежест на Харвардската Групировка.