Last news in Fakti

18 Януари, 2020 10:00 35 525 411

Арестуват Живков: Съдете ме! Но идва времето, когато народът ще остане без хляб и без чест

  • тодор живков-
  • бкп-
  • арест-
  • съд-
  • 30 години-
  • преход

На 18 януари 1990 г. e издадена заповед за арестуването на Живков

Арестуват Живков: Съдете ме! Но идва времето, когато народът ще остане без хляб и без чест - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

30 години от началото на Прехода

На 18 януари се навършват 30 години от арестуването на първия държавен глава в годините на демокрация Тодор Живков. Само два месеца след свалянето му от партийния връх бившият Първи се оказва ВИП арестант, срещу когото прокуратурата отправя възможно най-тежките обвинения и в следващите 7 години води срещу него пет дела с особена обществена значимост, пише Епицентър.

Снимките на арестувания Живков дълги години са на първите страните на вестниците, а мегапроцесът срещу бившия държавен глава е шумен и показен. На 18 януари 1990 г. e издадена заповед за арестуването на Живков. Същият ден той е отведен на "Развигор", където е обвинен в редица престъпления, вкл. в "подбудителство към национална вражда.

Още на другия ден Главният прокурор Евтим Стоименов утвърждава т.нар. „План на разследването”, отпечатан в един екземпляр и съгласуван с началника на Главно следствено управление при МВР генерал Леонид Кацамунски и началника на Националната служба за защита на Конституцията при МВР генерал Красимир Саманджиев.

Като непосредствени ръководители на разследваното са били определени зам.-главният прокурор Атанас Атанасов и зам.-началникът на Главно следствено управление генерал Богдан Калчев. Събирането и обработването на доказателствата е било възложено на 18 следователи. Изготвянето на обвинителния акт е възложено на пет прокурори: Петьо Платиканов, Георги Георгиев, Христо Христов, Еньо Бакалов и Иван Ралев.

Обвинител по скандалното мегадело № 1 срещу Тодор Живков е Красимир Жеков. Много прокурори преди него се отказват да поемат делото, защото виждат неговата несъстоятелност. На 6 август 1990 г. прокурорът Г. Георгиев изготвя т. нар. „Частично заключително постановление за прекратяване на следствието”, след което подава оставка и напусна системата на Прокуратурата.

По-късно се оказа, че същото становище поддържат и останалите трима прокурори, поради което т. нар. „Заключение за предаване на съд” е подписано само от Петьо Платиканов.

Адвокати на Живков в дългите процеси са Рени Цанова и Даниела Доковска.

През 1990 г. е образувано Дело № 1 за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.

През юли 1990 г. мярката за неотклонение е заменена с домашен арест.

През 1990 г. Живков е обвинен и за превишаване на правата в качеството си на държавен глава на НРБ за периода от 1962 г. до 1989 г. по т.нар. дело „Фонд Москва“ (Дело № 2) за подпомагане на международното комунистическо движение.

Привлечен е като обвиняем и по Дело №3 заедно с още 21 бивши заместник-председатели на Министерския съвет и секретари на ЦК на БКП за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетил държавния бюджет.

На 25 февруари 1991 г. започва мегапроцесът по Дело № 4 срещу Тодор Живков за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. Същият ден Тодор Живков е въведен в съдебната зала като подсъдим по обвинение, поддържано от прокурора Красимир Жеков.

Обвинителният акт съдържа 74 страници, подредени в 7 раздели; като „свидетели на обвинението” официално са били вписани и призовани 248 души, а през следващите две години на разигравания театър като такива гастролират преди всичко хора на артистичния свят и на бившето Политбюро.

Заедно с Живков на подсъдимата скамейка е изправен и Милко Балев.
Живков е обвинен, че за периода от 1962 г. до 10 ноември 1989 г., като първи секретар и генерален секретар на ЦК на БКП, председател на Министерския съвет и председател на Държавния съвет е превишил властта и правата си с цел да набави за себе си и други лица облага за 26 516 039 лв.
Обвинението срещу Милко Балев е, че за периода 1978-1986 г. чрез използване на документи с невярно съдържание от различни издателства е получил без правно основание 39 392 лв.

Още в самото начало на съдебното разглеждане на делото Тодор Живков заявява, че не е виновен за нищо, че не съществуват никакви доказателства срещу него, че обвинението е скалъпено от т. нар. „Комисия по деформациите”, начело на която стои Андрей Луканов, и че техната стратегия е първо да отправят обвинение, после в продължение на много години да търсят доказателства, след което да приключат делото.

На 4 септември 1992 г. Върховният съд признава Тодор Живков за виновен и го осъжда на 7 години лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. Казват, че съдийката се разплакала, преди да произнесе "виновен" за бившия Първи. Така Тодор Живков става първият български държавен глава, осъден за злоупотреби със служебното си положение. Присъдата от 7 години лишаване от свобода е наложена за ощетяване на държавата с 21 010 380 лв., похарчени за раздаване на жилища на 72 души, за покупката на 67 автомобили за нуждите на Управлението за безопасност и охрана (УБО) при МВР, и за храни и представителни нужди на държавния апарат.

От седемчленния първоинстанционен съдебен състав присъдата е подписана с „особено мнение” от трима юристи – Кръстьо Петров (който почти веднага след това бе пенсиониран), Христо Павлов и Константин Константинов.

Защитата на Живков – адвокатката Рени Цанова, се оттегля от по-натътъшно участие в процеса, като заяви, че не желае да придава с участието си законосъобразност на такъв брутален процес, а адвокатката Даниела Доковска обжалва присъдата, като изтъква аргумента, че държавният глава може да отговаря само за държавна измяна, но не и за други деяния, поради което присъдата е постановена в нарушение на материалния закон, а и при множество съществени нарушения на процесуалния закон.

На 28 октомври 1993 г. петчленен състав на Второинстанционния съд (с председател Мелкон Мелконян и членове Румен Ненков, Савка Стоянова, Иван Недев и Веселин Ангелов) разгледа делото и на 18 януари 1994 г. обявява решението си, с което потвърждава присъдата на Тодор Живков, намалява я на 1 година и 6 месеци и превръща в условна присъдата на Милко Балев.

Същият ден съдията-докладчик Румен Ненков заявява пред медиите, че е приложил закона и ще спи спокойно, а Тодор Живков вече може да разчита единствено на „президентска милост”.

От своя страна Живков обявява, че нито ще иска, нито ще приеме помилване, защото такова се дава само на извършилите престъпление, а той не е извършил такова.

През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. Второинстанционната присъда също така бе подписана с „особено мнение” – съдията Веселин Ангелов приема, че като държавен глава Тодор Живков не може да бъде съден за друго, освен за държавна измяна.

Макар че присъдата на Тодор Живков влиза в сила, той не е отправен в затвора, тъй като на 2 февруари 1994 г. Главната прокуратура отлага изпълнението ѝ „по здравословни причини”.

На 15 септември 1995 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд разглежда делото и пред 23-мата съдии Тодор Живков заявява, че застава пред българския съд за последен път, след което ще застане пред Международния съд в Стразбург, но все пак се надява, че дотам няма да се стигне. Тогавашният Главен прокурор Евтим Стоименов прави специално изявление пред Българската телеграфна агенция,с което съобщава, че съдебният процес срещу Тодор Живков е бил образуван като продукт на развихрилата се политическа еуфория след 10 ноември 1989 г., и упражнения върху прокуратурата силен обществен натиск.

Подчертава, че още на третия месец след образуването на делото е бил открит документ от 1971 година, който напълно оневинявал Тодор Живков, но че той, като Главен прокурор, не се бил решил да прекрати делото и решил да остави въпроса да се решава публично в съда.

И след като все пак разбирал, че не може да изпълнява тежките задачи, които общественият натиск поставял върху длъжността му, той подава оставка.

На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд, председателствувано от генерал Николай Чирипов, оповестява решение, с което признава на Тодор Живков статут на бивш държавен глава и прекратява делото срещу него.

И двамата с Милко Балев са оправдани поради липса на доказателства и чуват в залата: Невинни по всички обвинения Три години преди това, на 8 юни 1993 г. е образувано Дело № 5 за т.нар. „лагери на смъртта“, което има същия финал.

След смъртта на 5 август 1998 година всички обвинения срещу Живков отпадат.

Месец след края на мегапроцеса срещу Живков, прокурорът Красимир Жеков настоява да го освободят от длъжност. Според него фактите са били точни, но въпреки това не се стига до осъдителна присъда. След като Живков и Балев биват оневинени, Красимир Жеков напуска столицата с чуствата за провал, и се установява в Пазарджик, където умира през 2013 година с пенсия от 385 лева - прикован от тежка болест на легло, изолиран и забравен от света. "Да съдиш човек, който е част от историята на България и най-накрая да се окаже, че всичко, което си правил, за да го обвиниш, е било провал… Това не е малък удар", казва прокурорът Жеков, година преди да си отиде от този свят.

В книгата си „Мемоари” бившият Първи дава подробни обяснения около осъдителната си присъда и петте дела срещу себе си. Той многократно повтаря, че процесът срещу него е политическа поръчка, от която полза имат всички партии. Живков намеква, че тя е направена от Горбачов и Андрей Луканов. Той нарича привличането като обвиняем Милко Балев в делото комично. „На народа трябваше да се покаже, че се касае за „голям” процес. А мишената беше избрана много удачно”, пише Живков.

Според него присъдата е целяла да се родят недостойните политическите недоносчета след 10-ти ноември. Дори е предупреждава политиците по онова време, че с подобни дела връщат България в годините на Втората световна война.

„Това бе скалъпен, позорен, мръсен процес срещу бившия държавен глава на България.

Процес, който е позор за съдебната власт. Позор за България…

Отстоява се и се обосновава също така тезата, че този процес по начало е несъстоятелен, тъй като е процес срещу държавен глава.

Тоест – процес срещу институцията, която съм символизирал. Не могат да ме съдят като държавен глава. И те се хванаха за неща, които са определени от устава на партията. А там съдът и прокурорът не могат да се месят. Мен ме съдиха за нарушение на партийния устав. В устава беше широко застъпен колективният метод на ръководство”, пише в мемоарите си бившият Първи, като намеква на няколко пъти, че след като той е осъден, по тази логика трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност и останалите от ръководството на БКП.

„Аз подписвах решения на Секретариата, които фактически конкретизираха решения на Политбюро. Така че подписът ми означаваше, че това е решено в ЦК или в политбюро. Повече от седем години живея в принудителна изолация под арест. Моето здраве е разбито. Но нито болестите ми, нито присъдата срещу мен обсебва моите мисли. По време на едно от заседанията на Наказателния състав, председателката Стефанка Стоянова се е разплакала след взетото решение за моята присъда, споделяйки „Какво да правя?! И аз трябва да работя! Не завиждам на Стефанка Стоянова. Дано поне сънят им може да бъде спокоен. А за съвестта – не зная. Съдбата ще отреди своето…”, пише още Живков.

Последните думи на Живков по делото той публикува в книгата на покойната вече журналистка Невена Шевалиева „Тодор Живков срещу някои лъжи”.

„Госпожи и господа съдии, дълбоко вярвам, че вие ще произнесете вашата присъда в съответствие със закона. Вие съдите един държавен глава на България. Аз мисля, че на всички става ясно, че никога не съм допускал лична корист и лична облага в моя съзнателен живот.

Оглеждайки изминатия път, имам пълното основание категорично да заявя, че не се срамувам от този път. Аз не съм извършвал престъпление. Целия си съзнателен живот посветих на добруването на България и българския народ. А ако сега е необходимо някой да се принесе в изкупителна жертва, за да се осигури мирът и спокойствието в България, не се плаша от това да бъда аз.

Ако с една осъдителна присъда над мен ще настане мир, спокойствие и добруване за българския народ, бъдете сигурни, че аз ще се съглася на това. Дали ще спре обаче този болезнен процес, който е обхванал тялото на България?

Ако този процес продължи, наближава времето, когато народът ще остане без хляб и без чест. От вашата присъда, уважаеми съдии, зависи, дали българският народ ще живее с достойнство, или ще бъде хвърлен в бясната надпревара на преследването и унищожението.

Благодаря за вниманието!”


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 152 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези които му бяха бодигарди,

    441 44 Отговор
    научиха урока, тях никога няма да осъдят! Иначе Тошко си е велик!

    Коментиран от #174, #396

  • 2 СссереМ

    88 509 Отговор
    И какво стана,уж ни убеждаваха че комунизмът бил най добрата система и борехме капитализма ,а се оказа че за 8 години и половина направихме повече отколкото тези лумпенясали кратуни за 45,като добавим трите фалита и разделянето с изконни български територии и кражбата на златния резерв от СЪЩИЯТ продажник изтипосан на снимката по горе,хайде червени тролове почвайте да викате на черното бяло и как нищо не е вярно.

    Коментиран от #12, #14, #33, #42, #54, #76, #103, #105, #126, #210, #211, #226, #234, #254, #377

  • 3 Евалла

    286 58 Отговор
    Евала, Живков, eвала, Живков, cпомняме си с кеф. Как живеехме при тебе, cамо с някой лев. С твоите другари, здраво държахте, Хванали властта. Нямапе гладни, няма жадни В нашата страна. Припев:(x1) Евала, евала, евала, бе Живков. Беше най-велик и като голям управник. И като комик. Евала, евала, евала, бе Живков. Беше най-велик и като голям управник. И като комик. Нямаше го СДС-то, нямаше Доган, Да показват пред народа, кой е с по-голям? Беше само БКП-то в нашата страна. А до нея МВР-то пазеше реда. Припев:(x1) Нямаше го шоумена Слави Трифонов. Нямаше го супермена Бойко Борисов. А пък царя във чужбина беше се покрил. Там далече от народа той се беше скрил. Припев: (x1) Няма вече мухабети. Няма вече и банкети. Няма сладките суфри. С музиканти най-добри. Cвърши хубавото време, без дори да разбереме. Всичко евтино замина, като износ за чужбина. А за нас какво остана?

    Коментиран от #286

  • 4 ТтТ

    533 70 Отговор
    Шапки долу пред най-големият дьржавник в близката ни история Т Живков. Дойде времето народа сам да му вдига паметници по градове и села.
  • 5 Шляхтиц

    470 42 Отговор
    И за най-голямо съжаление за Българската Държава, за Българския Народ, ТОВА ВРЕМЕ ДОЙДЕ и по мое скромно мнение, едва ли някога ще отмине. От НР БЪЛГАРИЯ, пак по мое скромно мнение, се превърнахме в циганско гето.

    Коментиран от #65

  • 6 Прав

    467 42 Отговор
    Колко е бил прав Бай Тошо-поклон Тодоре,сигурен сьм че днес те боли за Майка Бьлгария.
  • 7 Усмивката

    144 37 Отговор
    Живков за разлика от незакония си син е по далновиден
  • 8 БЕЗСМЪРТЕН

    397 44 Отговор
    Последния български цар! Каквото и да говорим бил е велик държавник!
  • 9 Ремко Торкен

    54 321 Отговор
    Червените тролове какво се спотайват. Хайде, че хонорарът трябва да се изчука. Къде са прочувствените постове за ВОЖДА? О, ВОЖДЕ, поведи ни към поредната славна петилетка! От режим на тока, към режим на водата. Твоите завети са живи!!!

    Коментиран от #15, #62, #92

  • 10 Ми тези

    305 29 Отговор
    Които го арестуваха сега управляват България. И виждате резултатите от управлението на ГЕРБ. ГЕРБ мрази Тодор Живков. На времето са му правили мръсно. Последното интервю гледайте го. Сега мутрата Бойко и крвите управляват държавата. Внасят наркотици убиват рекет всичко унищожават. А по времето на Тошко няма наркотици.

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе офффф

    398 29 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Какво си направил за 8 години бе овЧиии -за 45 г.комунягите направиха 189 язовира-а сега вода за пиене няма...-направил бил той-направил си само купчина от лай...

    Коментиран от #19, #127

  • 13 Оня

    221 23 Отговор
    Велик!!!
  • 14 Гост

    110 13 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Саше Сашеее

    Коментиран от #189

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да се помни

    352 19 Отговор
    Обвиняват Живков и го осъждат, че е осигурявал срещу заплащане 72 жилища на хората - изявени артисти, учени, лекари и др.
    ЗО год по-късно това обвинение изглежда абсурдно на фона на масовата корупция и щети за милиарди.
    Това е то върховенството на закона.
  • 17 чичо рук

    281 19 Отговор
    Да де, ама тези сегашните чикиджии още не могат да окрадат направеното от бай Тошо!
  • 18 www

    235 19 Отговор
    Това доказва едно-имало е живот в тази държава,имало е дисциплина.Днес-ако имаше всичко това от онова време,щеше ли да има тикви,уши,каракачанки,заменки,апартаменти и пр?Ей тъй,питам.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 GHOST 1

    157 9 Отговор
    30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО
  • 21 Умберто

    36 184 Отговор

    До коментар #10 от "Ми тези":

    Да тогава нямаше и инвалиди, както и хора с умствени проблеми.Също като при фашизма.Всичко беше старателно покрито.Нямаше и престъпници,само Жоро-Павето.

    Коментиран от #28, #75

  • 22 Гост 0

    89 61 Отговор
    Единствената грешка бе, че посегна на свободното изпълнениена религията, ибак всичко друго БЕШЕ ок!

    Коментиран от #247

  • 23 Без уважение

    27 159 Отговор
    Продажник
  • 24 коментар

    40 201 Отговор
    Велик е!Дори му работихме и напълно безплатно ленински, и димитровски съботници, и освен това през лятото като не валеше дъжд пак безплатно работихме -За сушата (е защото не можехме да докараме облаци с някое въже да вали дъжд)!Тази година правим полупроводници, а догодина цели, и още по-дълги проводници::(!"Ако треба другари ще ви напраиме и деца другари"!На студентите другари да пожелаем 'честит 8 март другарки, и другари!Загниващия капитализъм, и социализъма другари е едно недоносче!Ма къде отиваш ти бе?Ти немаш пари бе!

    Коментиран от #131

  • 25 123

    237 33 Отговор
    Лека му пръст на Живков голям политик и голям човек беше за разлика от сегашните мунчовци
  • 26 777

    40 212 Отговор
    Само пълни ..и... могат да въздишат за този индивид . Да живееш в страна затвор и да чакаш по 20г за 1 жигула ОТВРАТТТ„ сега е все едно дали ще хванеш автобус за Миайловград или Мюнхен.за Варна или Виена . тогава дали е било така.

    Коментиран от #55

  • 27 Голем смях

    41 219 Отговор
    Този сатрап трябваше да го ликвидират като Чаушеску.До стената и един пълнител в гадната кратуна.
  • 28 Иво

    14 47 Отговор

    До коментар #21 от "Умберто":

    ........и милиционерска кола беше крадена само три бе, не повече!
  • 29 Умберто

    42 169 Отговор
    Добре,че всичко беше оградено с бодлива тел,че още тогава никой нямаше да остане,освен братята на Тодор Замфирков-правешкия ром.От тогава е мечтата на българина да емигрира,която по-късно много хора реализираха.Много беше хубаво,затова.Ученето на руски на сила много ми липсва,както и насилственото писане с дясната ръка-нали трябваше да сме еднакви.Липсват ми и гуменките ,както и вестника Работническо дело,който ползвахме за тоалетна хартия.

    Коментиран от #34

  • 30 Б Борисов

    117 22 Отговор
    ша плачити за социализъма, Мишки! Скоро и дотацийте от долари раздавани от посолството се секнат!
  • 31 Ееее

    160 15 Отговор
    Имахме стандарт при него,$1=0.98 стотинки.

    Коментиран от #38, #79

  • 32 Умберто

    38 169 Отговор
    Много ми липсват и безплатните бригади,когато събирахме картофи за без пари.Както и насилственото присъствие на манифестацията ,маршируването и развяването на червения флаг.

    Коментиран от #41, #91

  • 33 Готин ама не съвсем

    242 18 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Та какво направихме за 8 години и половина? Освен че едни 1 милион души напуснаха държавата? Не твърдя, че комунизма е най-добрата система. И комунизъм никъде по света не е имало! Ама ти си прекалено прост, за да го знаеш! Времето след 9-ти септември е тежко, мрачно и злокобно. С многото убити, с национализациите, с лагерите и т.н.н. Но в един момент започва да има и положителни неща, които ние се правим на слепи и невиждащи! Строят се заводи. 1989 година заварва България промишлена държава. Имаме 3200 завода. В периода на псевдо демокрацията от тях остават 200 завода! Всичко останало е унищожено съвсем съзнателно под натиска на нашите пишман демократи, които подлежат много повече на съд от Живков! Чакахме 9 милионния българин, а сега чакаме 2 милионното цигле! България е разграбена, оглозгана и захвърлена на произвола на съдбата! Предвидено е тя да бъде една бананова държава в периферията на Еврогейският райх! Да има магистрали, по които да преминават през нея чужденците, да има някакво мижаво селско стопанство, да изкупуваме боклуците на Европа, да произвеждаме проститутки и гастарбайтери строители и каналджии! А имахме наука, заводи, здравеопазване, образование, армия и всичко което може човек да си пожелае. Къде бяхме тогава по стандарт на живот и къде сме сега, в световните класации. Имали нещо отрицателно, в което да не сме на първо място, или на едно от първите 3??? И поне едно положително в което да сме първи?

    Коментиран от #43, #104

  • 34 www

    173 16 Отговор

    До коментар #29 от "Умберто":

    Колко беше населението на Бг тогава и сега?какво имахме тогава,какво имаме сега?Я си направи един преговор и сядай да учиш,папур

    Коментиран от #36, #44

  • 35 Лилето ПАВЛОВА

    170 15 Отговор
    Още го боядисваме и санираме, това което направи Т.Живков.
  • 36 Умберто

    16 123 Отговор

    До коментар #34 от "www":

    Е ,по-леко с епитетите дрОгарю.Така ли те учеха у соцо?

    Коментиран от #45

  • 37 Bingo

    23 151 Отговор
    Не трябваше да го съдят, трябваше заедно с цялото полибюро да последват съдбата на Чаушеску.
  • 38 коментар

    23 129 Отговор

    До коментар #31 от "Ееее":

    През 86г долара 'на черно' беше стигнал 5лв, от много хубаво!
  • 39 Гост

    192 19 Отговор
    При Живков работехме нормално,не като сега на тиа робовладелци, ходехме на море по две седмици и повече,животат беше ефтин и хубав,бразилците работеха и нямаше като сега секи ден убийства и кражби

    Коментиран от #380

  • 40 Буков

    35 169 Отговор
    Бай Тошо си беше един архипростак. Неграмотен като всички управници-комунисти. А народът им робуваше и беше напълно оглупял. Какъвто е и досега.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Еблю

    170 19 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Това дето построи бай Тошо за 45години тия след него 100години няма да им стигнат да го боядисат

    Коментиран от #56

  • 43 СссереМ

    36 172 Отговор

    До коментар #33 от "Готин ама не съвсем":

    Да уточним че ако по границите не те разстрелваха като куче през комунизма щяха да останат само членовете на политбюро. А какво направиха и построиха комунистите?ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО,ПРОСТО НАЦИОНАЛИЗИРАХА ВСИЧКО,тоест ОТКРАДНАХА го от истинските собственици,а сега се строи като за световно БВП е по висок отколкото някога е бил,е за търтеите като тебе които бленувате комунизма не е добре защото трябва яко бачкане вече,АВАНТАТА СВЪРШИ.

    Коментиран от #51, #60, #64, #66, #256, #296

  • 44 бсп

    32 108 Отговор

    До коментар #34 от "www":

    Ами то населението през 90г над половината избяга в лошотията на Европа и Щатите!Никой обаче не избяга в русия, защо ли така?!

    Коментиран от #47

  • 45 www

    155 15 Отговор

    До коментар #36 от "Умберто":

    У соца, на каквото са ме научили,твоите деца могат само да мечтаят!

    Коментиран от #46

  • 46 Умберто

    14 72 Отговор

    До коментар #45 от "www":

    Виждам,виждам

    Коментиран от #49

  • 47 www

    145 12 Отговор

    До коментар #44 от "бсп":

    Ти Русия я остави,дори не знаеш,колко много българи има там.Я кажи отворко,защо Бг се стопи с 2 млн за 30 год?Демокрацията,нещо?

    Коментиран от #50, #59

  • 48 Умберто

    16 101 Отговор

    До коментар #41 от "Готин ама не съвсем":

    Има една думичка Етика.Явно не си я учил през соцо.Малко комунетата си оправете речника.

    Коментиран от #236, #401

  • 49 www

    69 9 Отговор

    До коментар #46 от "Умберто":

    Виждаш,курац.

    Коментиран от #52

  • 50 Умберто

    19 83 Отговор

    До коментар #47 от "www":

    Има ,да.15 млн българи има в Русия,само дето не искат да ги признаят и ги наричат с обидната дума татар-негодник в превод.
  • 51 Еблю

    139 17 Отговор

    До коментар #43 от "СссереМ":

    Когато някой гнусен циганин изнасили детето ти тогава ще си спомниш за комунистите

    Коментиран от #53, #140

  • 52 Умберто

    8 62 Отговор

    До коментар #49 от "www":

    Хаха ок соц.Няма сми
  • 53 Умберто

    18 56 Отговор

    До коментар #51 от "Еблю":

    И тогава имаше такива случаи.Справка Чочоолу

    Коментиран от #277

  • 54 Константин

    89 13 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Я да си по конкретен бе бок.лук. кво си направил ТИ лично за 8 години и половина.Факти искам.
  • 55 соросоид дебил

    129 18 Отговор

    До коментар #26 от "777":

    Дали ще хванеш автобуса за МиАйловград, или за Мюнхен е все едно! Няма да стигнеш далече и да избягаш от себе си. Ще си останеш същият цървул, който чисти тоалетните някъде в Мюнхен.

    Коментиран от #61

  • 56 СссереМ

    17 103 Отговор

    До коментар #42 от "Еблю":

    Аре стига с тия мантри и мохабети от селсъвета,видя се колко е построил,баце за осем години го надстрои.

    Коментиран от #68

  • 57 Русороб

    23 81 Отговор
    А трябваше да го разстреляме полезния идиот.
  • 58 Чук

    103 15 Отговор
    Не съм компетентен (за разлика от повечето колеги тук) да кажа колко добър политик е бил Другарят Живков, но бе Голям Човек. Поклон Другарю, а за останалите живи амин...
  • 59 бсп

    58 17 Отговор

    До коментар #47 от "www":

    Ти ми кажи умнико тъй като нали си научил най-хубавите неща от Вашите времена!Тя Демокрацията си е Демокрация което значи 'Свободно изразяване на мнение', а не ония да превземат всичко след 89г, и сега да ревете, че Демокрацията ви е виновна!Нали вие си сменихте режима на Тошо, за какво ревете пък сега умнико!Хем съборихте България, пък се ревете и вие не знаете за какво!

    Коментиран от #63, #81

  • 60 www

    102 10 Отговор

    До коментар #43 от "СссереМ":

    Я кажи и Разбирачев на кое място е Бг по износ/внос на каквото и да е,по образование,по добив на каквото и да е,естеств. прираст и висчко останало дето се сетиш сега за БГ?И после си направи ретроспекция до 1990г,къде сме били.Айде чао и не чети през ред!
  • 61 777

    20 60 Отговор

    До коментар #55 от "соросоид дебил":

    А ти същия галош работещ за 610лв . По добре за 2000евро в Мюнхен отколкото с 610 лв
  • 62 Константин

    105 9 Отговор

    До коментар #9 от "Ремко Торкен":

    Абе гледам,че и сега някъде в България има режим на водата.Значи за тия години на глад и разруха нищо не се е променило.Жалки са тия дето развяваха два пръста във въздуха по ония времена и след няколко години се проклинаха за това.Свидетел съм и затова го твърдя и никой няма да ми промени мнението.
  • 63 www

    84 13 Отговор

    До коментар #59 от "бсп":

    Моля?Ти,или си параноик,или паметта ти е къса.Не ми дреме,де.Кои "НИЕ"?Сега ти е много хубаво,ли бе умник?Плащаш,кат поп за всичко!Крадат те,като циганин селска къща!Циганите с повече права от теб.Имаш автомобил,ама нямаш пътища!Учителите не струват нищо.Системата не те ли смачква?Щом си добре,трай си.;
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Константин

    17 41 Отговор

    До коментар #5 от "Шляхтиц":

    Що тая ненавист бе.Циганите ли ни са виновни пак?Расист скапан от тия дето не знаят колко е 2+2 от тях ли зависи съдбата на България.
  • 66 Готин ама не съвсем

    101 12 Отговор

    До коментар #43 от "СссереМ":

    Смешнико, добре че сме останали тук таме, все още глупаците от соца, да блъскаме и бачкаме по 12-14 часа всеки ден и да плащаме данъци, иначе паразитите, като теб няма да има от къде да крадат и грабят! Но идва края и на това, щото вече много са на възраст, а и изпоумряха! Та ще ви видим след 5-10 години, къде ще сте! С още и някой друг заем за 100-тина милиарда, дето не се знае кой ще го плаща, хептен обезлюдяла и циганизирана държава! Ще ходите на групи и въоръжени, щото няма да знаете, от къде ще ви нападат, грабя и изнасилват!

    Коментиран от #291

  • 67 Комуниста

    48 16 Отговор
    Седесари в Белене щехте да копате на големия Камик
  • 68 Константин

    21 30 Отговор

    До коментар #56 от "СссереМ":

    Баце бачка яко няма спор.Подкрепям го.Ама да ми твърдиш че го надстроил.Още много има да бачка докато го стигне.И му го пожелавам.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Умберто

    14 49 Отговор
    ДрОгари ,не всичко е Балкантурист!Кажете нещо за Свободата?Или щом има кебапчета, всичко е наред?
  • 71 гост

    21 61 Отговор
    Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори! От началото на 1987 година ръководството на Българската народна банка (БНБ) започва да отправя предупреждения към политическото ръководство на режима за засилващата се заплаха от фалит.През март 1989 година се стига до официален фалит на правителството по вътрешния дълг, като е сключено споразумение за значително разсрочване на задълженията към БНБ.Толкава за големия държавник.

    Коментиран от #82

  • 72 седесар

    61 13 Отговор
    Той беше изкупителната жертва. Той трябваше да последва Чаушеско, но нямаше кой да го осъди. Всички виждаха несъстоятелността на процесите. Това което той построи тези днешните не могат да боядисат и вече 30години да разрушат и ограбят.
  • 73 Студент

    19 43 Отговор
    А бе староо, така и не обяснихте какво общо има между демокрацията и шайка крадци, обирджии и мутри със завоалирани фашистки намерения??? Какво е виновна демокрацията, че в парламента вашите набори ни копаят фекални ями ??? У Германия като е демокрация що не са на нашето дередже, а ??? Ще обясни ли някой, че съм просто и неграмотно студентче, дето до края на живота си ще робува за да имате пенсии ???
  • 74 Умберто

    17 53 Отговор
    Или как се създават дебили...

    Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен. (Надпис в обществена баня)
    Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия.
    Въшката е най-опасен враг на родината. Унищожавайте я.
    Мечката се мие, чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка? (От агитационен плакат за чистотата)
    Не слагай чужди тела в устата си!
    Събличай се бързо, и други чакат след теб!
    Планината е извор на прогресивни идеи.
    Дръж маркуча си в изправност!
    Обещаваме да намалим стойността на един човеколеглохраноден с 0.02 стотинки. (Обещание в почивна станция)
    Водачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после – цял живот мъртъв.
    Теляшка бригада за комунистически труд „Н. В. Гогол“
    Почин на моряците от кораба „Лом“: „Закачи – откачи“
    Да покрием навреме младите кобилки.
    Във всеки дом добитък. (Плакат, издаден от „Наука и изкуство“)
    Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0.05 стотинки.
    Българско значи висококачествено, а тополовградско – отлично.
    На партията – вярност, на народа – чиста вода. (Надпис в служба „Водоснабдяване и канализация“)
    Човекът е главна фигура в животновъдството.
    Да живее българо-съветската дружба между народите!
    Да живее международното положение!
    Дружбата между хората ражда криле на същите.
    Всяка ръка на крак!
    Да строим социализма с подръчни средства!
    Всеки палет готова продукция – гвоздей в леглото на империалистите. (Лозунг в консервен завод)

    Коментиран от #362

  • 75 Константин

    55 6 Отговор

    До коментар #21 от "Умберто":

    Не си прав.Имаше и инвалиди и умствено изостанали.И те взеха ,че превзеха властта.И резултата е налице.Пичове истината е една дали са сини ,червени лилави и т.н.Всички те са ме за Софийския а за Алкатраз.
  • 76 Behemoth

    67 12 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Ба още му кърпите тръбите за вода....Ама ти си по нагъл и от Тиквата бе...
  • 77 Алфа Вълкът

    11 39 Отговор
    Освен времето, което ще изтрие теб, мнението ти, комунизма и другите като теб.
  • 78 само да попитам

    17 60 Отговор
    Като е било толкова добре при бай ви тошо защо хората дупе са давали да излязат да работят я в Либия я В ИРАК ЗА НЯКОЙ И ДРУГ КИРЛИВ ДОЛАР---

    Коментиран от #85, #89

  • 79 стоян

    14 58 Отговор

    До коментар #31 от "Ееее":

    До 31 ком Познах те че си стар кумунис -купувал си ги от банка с разрешително и белешка от партията -1987год можеше да си купим долари за 5-5,50 лв а марката 3 -3,50 лв-или 200лв средна заплата се равняваше на 36 долара другари кумуняги

    Коментиран от #132

  • 80 Симо

    99 9 Отговор
    Бай Тошо и 1 трилион лева да е имал всичките му пари му бяха във България децата му също! На днешните управляващи парите са в офшорки извън България както и техните деца. По делата им ще ги познаете предателите.
  • 81 Константин

    18 29 Отговор

    До коментар #59 от "бсп":

    Пич демокрация означава Народна Власт.Аз само така да не се излагаш повече.
  • 82 Готин ама не съвсем

    92 11 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Не знам за фалитите тогава, но знам, какво имахме тогава и какво имаме сега! За периода 1952 година до 1989 година имахме над 800 реактивни самолета! А сега, 30 години след демокрацията нямаме ни един! Имаме 6 останали от него време Миг-29! И сега, за първи път си купуваме 8 броя/6+2/, Ф-16, блок 70 вход 4 кенеф 5 концепция и технология от 70-те години на миналия век, по-стари дори и от сегашните Миг-29! За тези не построени и не съществуващи барутници плащаме над 2 милиарда! Та въпроса ми е, колко трябва да платим за 800 реактивни самолета днес, и колко пъти ще фалираме тази нова" богата" и "просперираща" България? И само самолети ли имахме тогава?? Ракети, артилерия, танкове, кораби и всичко необходимо за тях, както и военни заводи работещи и произвеждащи продукция по чужди лицензи! И се строяха заводи и предприятия! Та викате фалити? Де да имаше и сега такива фалити, защото ние сме в перманентен фалит! С този външен дълг, с постоянния недостиг на пари във всички области, с мизерните пенсии и липсата на пари за децата!
    А мизерните руснаци вече дават по 10 000 евро за първо дете! Ебаси мизерията!

    Коментиран от #87

  • 83 Соц... Иопат

    22 64 Отговор
    Само като видя външните тоалетни по селата, няма село с канализация, като видя грозните блокове - панелки и ми става ясно, защо само мизерници и бедняци се кефят на комунизма. Прехода го направи детето на комунизма - Луканов, затова още не можем да се оправим.

    Коментиран от #209

  • 84 стоян

    19 53 Отговор
    Другари до 9 септември България се намираше пред пропаст =след девети септември, направи крачка напред -в пропаста другари кумуняги
  • 85 параметър

    39 6 Отговор

    До коментар #78 от "само да попитам":

    Не са давали дупе,а са били добри в професията си такива се изпращаха
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Мисли

    21 54 Отговор

    До коментар #82 от "Готин ама не съвсем":

    Всичко ти беше дадено от Русия. Като фалира Русия и тя остана без заводи. Фалира..... Разбираш ли. Фалит. Няма денги..... За хляб. Няма. До това доведе комунизма и всички заводи с ниско качество. Когато запада се разви и настана фалит навсякъде на изток.

    Коментиран от #110, #212

  • 88 Дада

    32 76 Отговор
    Този, който фалира България три пъти и остави хората без хляб, месо и основни продукти е именно бай тошо мангала. Всички помним опашките за хляб, месо, маслини и каквото се сетите. Нямаше тоалетна хартия и паста за зъби. Дефицит на строителни материали, техника и какво ли не. Купонна система, бензин с лимит до 30 литра на месец. Режим на ток и вода целогодишно и всекидневно, два часа има два часа няма. Чакаш за един скапан москвич 15 години. Един телевизор струваше 6 заплати и трябваше да буташ подкупи за да се уредиш. Ето това е великото управление на неграмотниците. Нито един нямаше висше образование, наредени в политбюро от прост до по-прост.

    Коментиран от #117, #123, #124, #133, #135, #215, #216, #217, #219

  • 89 Константин

    25 17 Отговор

    До коментар #78 от "само да попитам":

    Е ако бяха плащали в Либия в левове а не в долари кво щеше да напишеш сега.Ми плащали в долари работили за долари.Кое е толкова интересно не виждам.А ами те за кирливи рубли ходиха да работят и в Русия.

    Коментиран от #200

  • 90 Петър Андонов

    16 45 Отговор
    А,стига бе. Той чист като сълзица. Че е бил подставено лице всички тия години и че решенията не ги е взимал той- това е ясно . Ама че се влизаше до 70-те в затвора само заради виц за него- също е ясно. Ма как сме живели,ма коли,жилища,стандарт сме имали... Просто се даваше по шепичка на всеки и всеки беше еднакво беден и неамбициозен,защото и да е - няма как да постигне каквото и да било. Едно признавам - тогава все пак се градеше и се правеше нещо,а и манго Джери не смееше да гъкне. Само редът и спокойствието по улиците,когато можеш да си пуснеш детето до през нощта и да не те е страх. Само това ми липсва от този мракобесен режим
  • 91 Константин

    14 29 Отговор

    До коментар #32 от "Умберто":

    Ами като ти липсват,уший си един червен флаг излез навън и си манифестирай,кой ще те спре,нали сега е демокрация.Можеш да правиш всичко което поискаш.
  • 92 Боа

    7 12 Отговор

    До коментар #9 от "Ремко Торкен":

    Ти дори един гроб не си заслужаваш!
    Леген с киселина или кучешки пир сьс тялото ти!

    Коментиран от #95

  • 93 Скъпи дъграждани

    67 19 Отговор
    В северозападна България има едно малко градче - Правец. Там има статуя на бившия първи Тодор Живков и винаги пред нея има свежи цветя! Аз също съм оставял след мен други хора също в знак на признателност. Истината е че цветя винаги ще има. Защото цяла България го почита.
  • 94 антибсп

    17 50 Отговор
    Който го мъчи ностагията - да мигрира в путинистан. Ако не, поне да си прати децата да учат там.
  • 95 Торкен

    17 57 Отговор

    До коментар #92 от "Боа":

    Не заслужавам комуноидни тъпири да се гаврят с битието и личната ми свобода. Абсолютно съм съгласен. Не понасям идеята са общувам с хората по опашки за олио, не понасям идеята да се кланям пред мумии, не понасям идеята да се топля с нафтова печка, докато чакам да пуснат отново тока след два часа клепане пред запалената свещ. Схвана ли, робе комунистически?
  • 96 Комуниста

    26 9 Отговор
    АМтролове не се напъвайте безплатно ще ви терминирам като дойде народния съд!
  • 97 Аз за моите учители лошо не казвам

    34 4 Отговор

    До коментар #69 от "HVD":

    С изключение на една, всички останали са ме научили на много, благодаря им за упорството да ме учат, и за шамарите дето съм отнесъл! За всичко съм им благодарен!

    Коментиран от #98

  • 98 HVD

    8 17 Отговор

    До коментар #97 от "Аз за моите учители лошо не казвам":

    Тогава няма да плюеш нас, учителите от нашето съвремие. Защото не познаваш нашите болки и тегоби, защото едва ли ти е ясно каква борба е.
  • 99 ХА ХА ХА

    18 49 Отговор
    ЕВАЛА НА ЛУМПЕНИТЕ КОИТО ГО ВЕЛИЧАЯТ , ВИЖТЕ КАКВО СТЕ ПОЛУЧАВАЛИ ВИЕ , КАТО ДОХОДИ ТОГАВА И КАКВИ ТОЙ И НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО, ОЩЕ СИ ЖИВУРКАТ С НАШИТЕ ПАРИ НАСЛЕДНИЦИТЕ МУ, НЯМАТ И ДЕН ТРУДОВ СТАЖ ,А СИНЪТ МУ ОЩЕ ОТ 70 години ВЪРТИ ИМАНЯРСКАТА МАФИЯ !

    Коментиран от #214, #246

  • 100 Казуар

    16 43 Отговор
    България фалира и хората останаха без хляб още преди Живков да бъде свален. След като България спря да изплаща външния дълг беше повлечена от течението към мизерията.
  • 101 Ели

    32 4 Отговор
    България винаги е страдала от доносници и предатели.

    Препоръчвам две книги: "Зад завесата на соца", и "зад завесата на прехода" на Калин Тодоров, синът на Станко Тодоров, за мен най-достоворните книги за соца и архитектурата на прехода, кой реално взима властта в БГ.

    Интересен е планът "умряла лисица" - 1989 г. в около няколко точки са описани събития, които ще се случат 30 г. преди това, и са се случили сега.
  • 102 Елена

    59 16 Отговор
    Поклон пред другаря Тодор Живков! Велик беше ходеше сред хората а не като сегашните в бронирани лимузини.
  • 103 Ангел

    59 8 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    И какво си направил за 8 години беГенди ? Освен прайдове и ограбване, разрушаване на държавата нищо друго
  • 104 Абе глупак.

    9 48 Отговор

    До коментар #33 от "Готин ама не съвсем":

    Българите никога не са били повече от 7.5 млн в България. Онзи 9 милионен българин не е съществувал. Онези българи от Столипиново ,бяха българи, колкото ти червена патка, проста.

    Коментиран от #107

  • 105 Сашо Нереза от Варна

    43 6 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Цял живот ще си лакираш ноктите, серсемин със серсем!
  • 106 СТАЛИН

    5 31 Отговор
    Т. ЖИВКОВ НЕ Е ЖИВЯВ В НРБЪЛГАРИЯ А ПАРТИЯТА-ДЪРЖАВА И ЗА ТОВА НИ МОГАТ ДА ГО СЪДЯТ.ЩО ЗА МОРАЛ.ТИПИЧИН КУМАНИСТ.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Анатема на Сашо Нереза

    41 5 Отговор
    А кога ще има Народен съд за Сашо Нереза, СУЛЮимам Паси-Безродника и Драгалевския Ай дук!?
  • 109 читател

    36 5 Отговор
    юМИсторията най добре отрежда заслугите кой кскво е направил.Почивай спокойно,нищо че те плюят некадърниците ти които искаха да живеят при теб без да работят.Ще ги видим като свърши готовото.Унищожиха язовирите,отровиха въздуха и ред золуми.
  • 110 Готин ама не съвсем

    63 9 Отговор

    До коментар #87 от "Мисли":

    Да, Русия даваше! А сегашните ни братя, какво дават?? Или те са дошли да не дават, а да вземат?? И фалита на държавата ни бе умишлен! Защото обявихме Русия за враг номер едно. А цялата ни икономика бе ориентирана към него пазар! А какво пречеше, както направиха другите държави от СИВ, да продължим да работим с Русия? И малко по малко да преструктурираме и преориентираме икономиката ни и към други пазари?? Да запазим промишлеността, работната сила, научния потенциал? Но не би! Трябваше всичко да срутим разграбим и изселим от държавата, заради нечии не Български интереси! Когато ние излизахме от руския пазар, от един гостоприемен и безкраен за нас пазар, то други фирми и държави се чудеха как да се намърдат на нашите места! Е намърдаха се. Задачата им бе успешна! Сега те са там, а ние на дъното, с унищожена и разграбена икономика и държава, с унищожено селско стопанство, в тежка и необратима демографска криза, с унищожено образование, здравеопазване, научен потенциал!

    Коментиран от #113, #155, #207

  • 111 Аааа

    63 9 Отговор
    ТОДОР ЖИВКОВ - ЕДИНСТВЕНИЯ ДЪРЖАВНИК , КОЙТО РАБОТЕШЕ И МИЛЕЕШЕ ЗА НАРОД И РОДИНА !!! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ !!!
  • 112 До атлантиците

    56 4 Отговор
    Бабите от селата дето сега се гаврят с тях ромеите и сексуално даже, тях идете да питате безродници, не чест ами позор, няма къща дето не е посетена, ей от тва няма опряване либерасти, храна има боклуци с ета ама от другото най боли
  • 113 Умберто

    6 32 Отговор

    До коментар #110 от "Готин ама не съвсем":

    Защо някой трябва да ти дава?Що ти си много заслужил и лоялен съюзник ли,та да ти дават?

    Коментиран от #116

  • 114 Баче Кико

    53 8 Отговор
    Каквито и коментари да са писани по горе, ясно е дали е харесван или мразен Т. Живков, а именно повече е харесван отколкото мразен.
  • 115 Една от грешките на живков е

    20 9 Отговор
    Че нямаше лична преданна гвардия от 20 000 човека дето да са му верни до гроб и да са готови на всякакви заповеди въоражени с наи добрите оръжия и тренирани с години и да са му на пряко подчинение....няма дс няма убо всичките са на заден план
  • 116 Готин ама не съвсем

    64 5 Отговор

    До коментар #113 от "Умберто":

    Ти даваш и на теб ти дават! Така е между съюзници! А сега само ние даваме? Това нормално ли е? С какво те са заслужили, за да е така?? Колко губи България от американските тецове?? 500-600 милиона всяка година! Къде в света има бази и полигони в които чужди армии се обучават, без да плащат, освен в България? Къде отива златото на България и другите ценни метали, както и всякакъв вид суровини? Къде отива българския научен потенциал и българската работна ръка, и какво остава за България, освен старци и мизерия??

    Коментиран от #285

  • 117 Барабанист

    8 4 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    Проба ... Проба... шессс...шессс
  • 118 гено

    15 30 Отговор
    Комунистите направили 189 язавира? Ало о о о. Направиха ги безпартиините, комунистите им бяха началници.
  • 119 2323

    37 6 Отговор
    Тодор Живков е бил изкусен политик успявал е по някакъв начин да набави най-необходимото за народа и в същото време да съгради цяла държава в след военният и период. От днешна гледна точка това е невъзможно да се постигне от който и да е човек. Днес стъпили на здравата основа оставена от тоталитарният режим, съвременните политици нямат някакви героични цели пред себе си. Сега че, пощипват от тук от там това го има в цял свят.Времето в което живеем е на практика уникално, тъй като позволява индивида да е жител на която и да е точка от Европа.

    Коментиран от #122

  • 120 Студент

    13 42 Отговор
    Нафталинения контингент мълчи и не дава никакви обяснения за налудничавите си твърдения , май само ви бива да повтаряте едни същи реплики ,,честита ви демокрация,, и ,,много ни липсва уханието на нафталин,, нещо друго....... ? Като толкова ви липсва соца що не сте на нивите и по градините като майките ви и бащите ви а щракате по клавиатурите а ??? Едно време са били без компютри и смартфони, а на вас за какво са ви като сте в носталгия, тия техники са демократични инструменти за промиване на тоталитарни мозъци а вие ги използвате , срамота другари

    Коментиран от #134, #364

  • 121 До118

    43 5 Отговор
    Ами те комунистите и втората световна спечелиха, вие да не си мислите, че меките китки от запад щяха да се справят с Хитлер, те плаща ха на Сталин да воюва, то сега се вижда де, многополовите извратеняци и мигри те се налагат над нормалните, ненормалното стана норма, либерастия
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Барабанист

    61 8 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    Ти това дето го пишеш, драги, преживял ли си го или правиш преразказ по картинка на опитите на Жоро Дантелиери да се прави на дисидент? Аз съм го преживял (роден съм 1964 г.) и малко по-добре от теб знам как седяха нещата. В момента пишман-демократите са ви спуснали на изгладените две три опорки и ги въртите по форумите без понятие да си имате колко са безсмислени. Ще ти ги опиша в няколко поста, че не търпят много дълги постове тук:
    1. Опорка едно - опашка за банани, маслини, портокали и т.н. Да, имаше опашки за такива работи. Причината - тези продукти не се отглеждаха в българия, нито в соц.лагера. Те бяха "внос второ направление". За тях се плащаше в долари. Държавата обаче имаше ограничено количество валута, защото основната ни търговия (какато и на всички соц страни) беше със останалите соц страни и не беше в долари. Малкото валута, която имаше държавата ни се използваше умно и по предназначение - не да плюскаш банани и маслини, а да имаш модерна за тогава апаратура в безплатните болници, да се внасят машини за заводите, които произвеждаха това, което сега влиза от капалъ чарши - стоки на леката (ако знаеш какво е това) промишленост, за тежката промишленост и транспорта (чувал ли си за автобуси чавдар например), за строителство и окомплектоване на модерни за тогава курортни комплекси, които и днес са още модерни (виж 90% от Албена е от онова време и в момента е най-добрият ни и осзеленен курорт по морето, за разлика от бетонната лудница и пивница на
  • 124 Барабанист

    63 6 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    нaрeчeнa Cлънчeв бряг, дeлo нa cъврeмeннитe "бизнecмeни"), въoбщe вaлутaтa ce изпoлзвaшe зa купувaнe нa нeщo, кoeтo ce влaгa и нocи вaлутa, a нe ce пaпкa. Нямaшe мacлини, бaнaни и пoртoкaли, нo имaшe нaтурaлни дoмaти, крacтaвици, мecoтo бeшe oт Рoдoпa (aкo знaeш кaквo e тoвa), в кoятo ce кoлeхa бългaрcки живoтни, глeдaни в ТКЗC-тa (aкo и тoвa знaeш), a нe нaбивaхмe 30-гoдишнo мeco oт вoeннoврeмeннитe зaпacи нa Зaпaднa Eврoпa (oт кoeтo изтичaт нeизвecтни cубcтaнции) и хoрaтa ce рeдяхa нa oпaшки нe зaщoтo нямaшe мeco, a зaщoтo мaнтaлитeтът нa бългaринa и тoгaвa и ceгa cи e "зaщo дa дaвaм пaри зa нeщo cкъпo, кaтo мoгa дa гo имaм зa пo-ниcкa цeнa". Имaшe cи мeco пo мaгaзинитe, нo мaйкa ми ce рeдeшe нa oпaшки зa нeдooбeзкocтeни кoкaли, зaщoтo бяхa пo-eвтини и чecтнo кaзaнo кюфтeтaтa oт тях бяхa пo-вкуcни oт тeзи oт бут или кaквoтo и дa e тaм мeco. Нe знaм кaкъв нeдoимък бълнувaш, нo мoитe рoдитeли бяхa oбикнoвeни рaбoтници, нe бяхa члeнoвe нa БКП или нoмeнклaтурa и aз cи живях нoрмaлeн cпoкoeн живoт, бeз лишeния oт хрaнa, дрeхи, тeхникa (кaквaтo имaшe в cвeтa пo oнeзи гoдини), oбрaзoвaниe (нaпълнo бeзплaтнo - включитeлнo и виcшeтo ми), здрaвeoпaзвaнe, пoчивки, рaзвлeчeния и oбщecтвeн живoт. Кoгaтo oтвoрeх хлaдилникa и видeх вътрe крaвe мacлo (КРAВE oт МЛЯКO, нe ГМO или мaргaрин), крeнвирши или шпeк caлaм (oт мeco, нe oт химии), cирeнe и кaшкaвaл (oт МЛЯКO, нe имитирaщи прoдукти) и ce муceх. Ceгa бoлшинcтвoтo oт нaрoдa (бeз плaтeнитe трoлoвe и мутритe, кoитo вe
  • 125 Барабанист

    62 4 Отговор
    вeчe ca бизнecмeни) ce рaдвa aкo види в хлaдилникa cи 2 кoфички киceлo млякo и бучкa имитирaщ прoдукт.
    Тaкa чe въoбщe ми бeшe прeз oнaя рaбoтa, чe ядях пoртoкaли и бaнaни 2 пъти в гoдинaтa, зaщoтo прeз ocтaнaлoтo врeмe ядях нaтурaлни, бългaрcки, пълнoцeнни прoдукти. Aкo иcкaш пo-пoдрoбни oпиcaния, пиши

    Коментиран от #137

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Киркор

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "коментар":

    Аман от отворковци!!!
  • 132 Липса на грамотност и информация

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "стоян":

    Откъде са ти данните

    Коментиран от #136

  • 133 Барабанист

    55 6 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    2. Опорка две - режим на ток, лимит на безин, чакане с години за кола или апартамент. Да имаше режим на ток. Но знаеш ли защо? Защото имаше промишленост, която имаше нужда от ток. И тази промишленост не беше на мутра, а беше държавна. И продавахме ток на съседите срещу валута. Парите от тази промишленост и търговия отиваха за безплатното образование и здравеопазване (имаш ли си идея, че във всяко училище имаше ЛЕКАР и СЕСТРА, отделно ЗЪБОЛЕКАР), сигурна отбрана, опазване на реда, нормална пенсия и още много неща за които сега само можеш да мечтаеш (тъй като гледам управниците тогава какво са крали и сега какво крадат онези могат само да завиждат на сегашните). Посочи ми колко нови енергоизточници са построени след соца, та сега ни стига и артисва еленергията. Нищо, с изключение на няколко вятърни и слънчеви енергоизточници. Обаче сега няма режим, защото няма промишленост. Затова сме последни в ЕС. Тогава парите се ценяха от държавата неслучайно, защото тази държава на 3 пъти стига до фалит. Ще ти обясня в друга опорка защо стига до фалит. Виж къде беше като промишлено развита държава България тогава, къде е сега. Лимит на бензина нямаше, нещо си се объркАл. Лимита и опашките бяха след 1989 г. През соца имаше купони и оцветяваха бензина, защото имаше нормалните за нацията ни опити за аванта - целта беше да се пресече използването на "служебен" бензин в личните автомобили.
    Чакаше се за автомобили и апартаменти с години. Да, чакаше се, защото имаше голямо

    Коментиран от #146, #161

  • 134 Десо

    20 2 Отговор

    До коментар #120 от "Студент":

    Поредния отворко!

    Коментиран от #138

  • 135 Барабанист

    54 6 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    търceнe. Хoрaтa имaхa пaри и уcпявaхa дa зaдeлят. И купувaхa нoви и прecтижни зa тoгaвaшнoтo врeмe aвтoмoбили (зaтoвa чaкaхa), a нe кaрaхa брaкувaнитe eрoпeйcки вoзилa кaтo ceгa. Сега има предлагане, пари йок!
    Cъщoтo бeшe зa цвeтни тeлeвизoри и т.н. Бългaритe имaхa пaри и купувaхa нoвитe нeщa, интeрecът бeшe гoлям и зaтoвa имaшe нeдocтиг.

    Коментиран от #139, #249

  • 136 стоян

    4 10 Отговор

    До коментар #132 от "Липса на грамотност и информация":

    До 132 ком-От опит =купувал съм долари за да си купя видео което струваше 285 долара
  • 137 Пако

    53 9 Отговор

    До коментар #125 от "Барабанист":

    Много си прав приятелю.Аз съм набор 57,и
    помня “лошия”Живков.Не бях член на БКП(за
    разлика от боклуците които сега ни Оправят)
    и мразех комунистите,за разлика от баща ми
    който бе много надъхан член на партията.
    Но,само няколко години след като “анархията”
    обзе държавата,разбрах че Живков бе построил
    една Държава,която помиярите като днешните
    Управляващи разграбиха и попиляха всичко.
    Не се опитвай да убеждаваш,идиоти като
    този,че тогава сме живели по-добре,и сме
    можели да правим планове за бъдещето ни,
    което сега е невъзможно.На него,някой му е
    казал какво трябва да пише,за да си осигури
    мизерното съществуване.За жалост такива
    мижитурки като този,са много в страната ни...

    Коментиран от #144

  • 138 Студент

    6 28 Отговор

    До коментар #134 от "Десо":

    А, викаш ли нещо ? Не съм се отварял на никого, задавам въпроси, опитвам да наследя знанията на поколенията преди мене, само че мълчат, не могат да ми отговорят или отговора им е крайно неразбираем като твоя например
  • 139 Пако

    53 6 Отговор

    До коментар #135 от "Барабанист":

    Нека добавя и аз нещо—По времето на “този
    от снимката”ми се родиха две деца,за които
    жена ми получаваше по една година майчинство
    след това ходеха на детска ясла,и до 7г.на
    детска градина,имах работа,бях млад и работех
    много,купих си лек автомобил,и ходех по
    10 дни на море(всяка година).Хайде този
    сополанко да каже,способен ли е да направи
    сега всичко това....

    Коментиран от #145

  • 140 Гост

    29 2 Отговор

    До коментар #51 от "Еблю":

    Той няма деца - няма и да има.Американското е на мода
  • 141 bohoboho

    23 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Събирачи на дългове купиха висящи кредити за 3 млрд. лв.
  • 142 filo

    15 22 Отговор
    Не ви ли омръзна да се занимавате с Тодор Живков, който накрая категорично се отрече от социализма, по времето на който признавам, че имаше и някои добри неща, но като цяло беше обречена система, заради икономическата си несъстоятелност.

    Коментиран от #156

  • 143 Пешо

    13 21 Отговор
    Тошо го оставиха жив за разлика от Чаушеску. В Румъния никой не плаче за него.
  • 144 filo

    10 30 Отговор

    До коментар #137 от "Пако":

    Другарю, ти сигурно си живял по-добре, щом казваш, но други не са. Винаги е имало хора, които с живели добре и зле. Много хора сега са по-добре оттогава.

    Коментиран от #160

  • 145 filo

    8 17 Отговор

    До коментар #139 от "Пако":

    Ами тогава си бил млад. Щом си 57 набор, по кое време да ти се родят децата.

    Коментиран от #163

  • 146 filo

    15 36 Отговор

    До коментар #133 от "Барабанист":

    Приятелю, не се напъвай, не само ти знаеш какво беше по време на соца. Няма смисъл от глупостите и лъжите, които говориш. Имаше и някои добри неща, но като цяло тая система не ставаше за нищо.

    Коментиран от #224, #252

  • 147 Мако Даков и Пеко Таков

    12 35 Отговор
    Ако някой нормален човек случайно вземе да прочете какви хвалби се пишат за примитивния бай Тошо, съвсем основателно ще си помисли, че сме един изостанал и нещастен народ.
  • 148 АХА

    5 15 Отговор
    ТОВА НИ ОБЕЩА , И ОЩЕ ЧЕ ЩЕ ЯДЕМ КАМЪНИ АКО НЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА КОМУНИСТИТЕ . . . И СИ ИЗПЪЛНИХА ОБЕЩАНИЕТО . БЕШЕ 1990Г.
  • 149 Българина

    43 11 Отговор
    От съвременната ни история Само името на Тодор Живков може да се сложи до имената на Христо Ботев и Васил Левски
  • 150 Буря

    57 9 Отговор
    Бай Тошо беше велик тогава имахме държава. Днес имаме еврогейски ценности- гей прайдове, проституция, наркомания , престъпност , толерастия, пошлост, поквара, бедност, класово разслоение, нечувана корупция , подмяна на ценностна система, отричане на морала, насърчаване на егоизма, упадъка, покварата, пошлостта, разврата и т.н. Просто сега е демократичен бардак.
  • 151 Дедо Туш

    47 6 Отговор
    И сега като сменихме системата , ти " господине " , виждаш ли някъде благосъстоятелност ?! Щото аз виждам само една разорена ограбена държава с измиращ народ , управлявана от шепа крадци !
  • 152 Стига

    11 35 Отговор
    сте ни занимавали с този правешки цървул!

    Коментиран от #243

  • 153 УЛТРАС

    7 37 Отговор
    ВЗРИВЕТЕ ГИ ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ,МЕМОРИАЛИ И Т.Н. НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ,ЗА ДА НЕ ОСТАНЕ И ПОМЕН ОТ ТЯХ

    Коментиран от #164, #184

  • 154 ДЕМОНкратични изверги!

    51 4 Отговор
    Тодор Живков може да не е бил светец, но беше милион пъти по-човечен от сегашната политическа сган!!! В комунизма технологиите бяха 1000 пъти по-изостанали, но въпреки това, всички хора бяха нахранени, затоплени, приети в болницата!!! Сега с 1000 пъти по-модерни технологии хората масово са гладни, стоят на студено и не могат да си позволят да отидат на медицински преглед!!! Преди 1989 година в БГ се строеше и градеше планово, затова беше много чист въздуха, водата, почвата, макар да бяхме с 10 пъти по-голяма индустрия от сегашната!! Сега всичко се прави хаотично, затова въздух, вода, почва, са отровени!!! Ако Живков го бяха съдили за тия прегрешения, то нашите демократични управници директно трябва да ги бесят публично!!
  • 155 Казуар

    5 18 Отговор

    До коментар #110 от "Готин ама не съвсем":

    Ти вероятно не знаеш, че и Русия фалира, и из България навсякъде плъзнаха руснаци които продаваха обикновени потребителски стоки. Освен това Русия въведе долара като платежно средство при външната търговия, а в България липсваха.
  • 156 До 142

    22 8 Отговор

    До коментар #142 от "filo":

    Как комунизма да е икономически състоятелен, след като беше вързан към световната финансова система контролирана от САЩ??? Комунизмът беше направен от американците, затова се разпадна!!! Само невежите вярват, че САЩ нямат пръст в комунизма!!! Истината е, че САЩ сътвориха комунизма и го шантажираха за своите цели!!! След това комунизма стана неизгоден за САЩ и го премахнаха!!! Това е като в Панама - САЩ издигнаха Нуриега за свпите цели, после стана непотребен и го свалиха!!!
  • 157 Архангел Ботьо

    27 10 Отговор
    От съвременната ни история Само името на Тодор Живков може да се сложи до имената на Христо Ботев и Васил Левски

    Коментиран от #165, #169

  • 158 Другаря председател, център нападател

    44 5 Отговор
    Той е човека който превърна България от една изостанала аграрно-живоновъдна страна, на предпоследно място в Европа, в една средно развита европейска държава, една от 30 държави в света произвеждаща и експортираща машини на световния пазар и на втоо място по икономически растеж и развитие. След него всичко това беше сринато и унищожено.
    Сега България е на последно място в Европа и слиза до нивото на африканските държави.

    Коментиран от #179

  • 159 Симо

    46 3 Отговор
    Ако някой днес си направи труда да прочете една книга писана преди преврата през 1989г ще се изуми че всичко което е писано за империализма и капитализма днес е факт. Сякаш гадател го е писал класово разслоение бедност просяци наркомани криминални престъпници, полицейщина и жандармерия които служат само на властта , проституция . Предишните дисиденти днес станаха видни политици. Най некадърните днес управляват . Затова сега държава няма има само лични интереси калинки малинки суджуци ,апартаменти хотелчета, къщи за гости и т.н.
  • 160 Пако

    32 4 Отговор

    До коментар #144 от "filo":

    Господине,ако можеш да четеш(в което вече
    се съмнявам)в коментара ми пиша,че не съм
    бил член на партията,следователно не съм
    никакъв другар.И не само тогава съм живеел добре,а и сега също,защото съм работил много
    и не са ме осигурявали на минималната заплата
    както теб сега..

    Коментиран от #241

  • 161 Дада

    9 41 Отговор

    До коментар #133 от "Барабанист":

    Толкова глупости си надраскал, за да оправдаеш един престъпен режим. Сигурно си бивш партиен член или подлизурка крала и живяла на чужд гръб. Друго обяснение няма за шантавите ти оправдания и пасквили. Имало опашки щото еди какво си, имало режим, щото еди що си. Тъпир с тъпирите, капиталистческите държави да не би да не са произвеждали и строили, но там нямаше нито опашки, нито режим, нито дефицит. Диване с диванетата, прочети доклада на Петър Младенов за резултата от вашето управление и се скрий пет метра под земята, ако имаш срам и съвест

    Коментиран от #166, #228

  • 162 Банкер

    53 5 Отговор
    Тук някои пишат много големи глупости.
    Има три тома документалистика - "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990", които се намират свободно из интернет в pdf формат.
    Никъде НЯМА фалити на социалистическа България, а има т.н. "Дългова криза", която я има и при демократична България.
    Това с "фалитите" при социализма, бе измислено от "демократите" за да се очерни онзи период.

    Коментиран от #181, #186, #229

  • 163 Пако

    17 4 Отговор

    До коментар #145 от "filo":

    Следвам примера—Убий простака с мълчание

    Коментиран от #244

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 СссереМ

    9 29 Отговор

    До коментар #157 от "Архангел Ботьо":

    Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #168

  • 166 Пако

    19 4 Отговор

    До коментар #161 от "Дада":

    В капиталистическите държави,не живеят
    гламави българи като теб.....

    Коментиран от #172

  • 167 Курнелия Нинова

    10 37 Отговор
    Истината е, че от едно райско кътче, каквото е било Царство България, комунягите успаха да сътворят ад на земята. И до ден днешен правим опити да се съвземем и да превъзмогнем катастрофалните последици от комунизма.

    Коментиран от #178

  • 168 До Посеркото

    25 2 Отговор

    До коментар #165 от "СссереМ":

    Ооо посерко пак ли овоня форума? Насран на публично място и без срам само простака го може.

    Коментиран от #170

  • 169 СссереМ

    8 23 Отговор

    До коментар #157 от "Архангел Ботьо":

    По скоро името му трябва да е до поп Кръстю,най-големия предател след гошо тарабата.
  • 170 СссереМ

    3 25 Отговор

    До коментар #168 от "До Посеркото":

    Ще висите по дърветата червени подметки.

    Коментиран от #173

  • 171 ПЕНКО

    5 23 Отговор
    РОДИХ СЕ ПРИ 5+ МИЛИОНА БЪЛГАРИ ! БЯХ УЧИТЕЛ ПРИ 9 МИЛИОНА БЪЛГАРИ !!! СТАНАХ ПЕНСИОНЕР ПРИ 6 МИЛИОНА БЪЛГАРИ !!! ТОДОР ТРЯБВАШЕ ДА ГО СЪДЯТ ЗА ТОВА ,ЧЕ НЯМАШЕ МАНДАТ ЗИ ИЗБИРАНИТЕ И ПОРОДИ "НАСЛЕДСТВЕНА ВЛАСТ" И НЕСМЕНЯЕМИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ !!! ЗА ИДЕОЛОГИЯ НЯМА СЪД ,НО ЗА ДИКТАТУРА НА МАФИОТСКТА ИМ СТРУКТУРА :"НАШ ЧОВЕК" ГИ ОСЪЖДАМ НА -ЗАБРАВА НА ВЕКИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 172 СссереМ

    6 18 Отговор

    До коментар #166 от "Пако":

    По голям главамак от тебе не виждаме тук.
  • 173 ОО посерко

    30 4 Отговор

    До коментар #170 от "СссереМ":

    Пак ли изпълзя от дупката? Не показвай на показ кафявите евроатлантически ценности че много миришат, ама направо вонят бе. Сигурно на теб вече не ти прави впечатление като си USран постоянно
  • 174 Димитър

    7 35 Отговор

    До коментар #1 от "Тези които му бяха бодигарди,":

    Тодор Живков осмокласника трябваше да бъде съден за много по големи зулуми, а не за кокошка руските дела за жилища. Например Бкп и той фалираха България три пъти. За извършеното национално предателство предлагайки България да стане на два пъти 16 руска република. Не може да бъде осъден от кадри които са на 100 % от Бкп. Съдийте и прокурорите бяха кадри от Бкп. Първо трябваше да има лустрацията. Всъщност трябваше да вземем пример от съседна Румъния. Румънците постъпиха най правилно като разстреляха Чаушеску и жена му. А ние клъвнахме на комунистическите кадри и техната пропаганда. Направихме грешка, от която се възползва ха болшевиките социалисти, грешка която си плащаме и днес, защото другарите искат пак да ни управляват.

    Коментиран от #175, #176

  • 175 Градация

    21 6 Отговор

    До коментар #174 от "Димитър":

    Нисходяща градация към умствена недостатъчност причинена най вероятно от делириум времето, наркотична зависимост или удар по главата с тъп предмет. Мантрата на господарите ти бай Димитре че една лъжа повторена 100 пъти става истина не важи народа ПРОГЛЕДНА!
  • 176 А скачай бе

    18 3 Отговор

    До коментар #174 от "Димитър":

    А сега скачай бе ,скачай бе нали си ербяп скачай пред парламента. Не ти стиска А? Щото ще те арестуват и ке те осъдят. После бавно ще гние на улицата и ще просиш щото никой няма да те погледне. Такива като тебе всичките на един кораб и Уан Уей Етикет!
  • 177 Кух комсомолец

    7 26 Отговор
    Като гледам коментарите ,ББ е прав за матрияла ,много тъпаци все още бленуват за Тошо-овчито.И точно този матриял все пита 'кога ще се опрайм' ...ем когато изчезнете.
  • 178 Вълнисто папагалче

    25 5 Отговор

    До коментар #167 от "Курнелия Нинова":

    "Райското кътче" което е била Царска България, беше на ПРЕДПОСЛЕДНО място в Европа - най-нещастната и ограбена държава!
    След 1989 г. отново ни навряха в калта и ни върнаха до окаяното ниво на Царска България. Сега отново сме най-мизерната и осакатена дъжава в Европа.

    Коментиран от #283

  • 179 Джони

    13 30 Отговор

    До коментар #158 от "Другаря председател, център нападател":

    Абе ти луд ли си. или си разказваш сънищата си. В Радомир бяха заровени над 3 милиарда долара. Грешка на руско българската дружба. В София беше построен най видният паметник на руско българската комунистическа глупост. Чрез ферибота руснаците ни караха рудата с което се оскъпява ше допълнително произведената продукция. Всеки ден Кремиковци изсипваше близо 100 тона прахови частици на софиянци. А прочутите електрокари и мотокари западните ги купуваха заради някой ценни метали, просто им излизаше по евтино. Защо имаше при комунистите корекоми за да си купи човек. Дънки, блузи, дъвки, алкохол, музика и тн и тн. Защо имаше показани магазини в които пускаха за нова година банани, портокали и тн. Трябва да си луд или болен мозък за да повярваш, че при комунистите е било по добре. Да беше добре, но за тях и огромните привилегии които ползваха. За достъпа до границата е излишно да коментираме. До границата трябваше да има човек открит лист иначе опит за бягство и затвор. 80% от предприятията работеха с държавен кредит и на дотации. Най големите престъпници и убийци бяха от Бкп. Те въведоха по руски образец концлагера Белене където хранеха свинете с човешки трупове.

    Коментиран от #232, #255, #337

  • 180 стоян георгиев

    9 18 Отговор
    та вместо да го обесят на площада се оказа че е невинен.тогавашния съд е същия като сегашния и виновни няма!изтрепаните десетки хиляди българи ,разорените села,прецаканата икономика са малки подробности нали другари,а сегашното време е просто продължение на онова следствие новите българи ,демек добрите ученици на комунистите!сега изчезваме като народ и това е напълно естествено щото комунисти при демокрация няма как да има!
  • 181 Казуар

    7 14 Отговор

    До коментар #162 от "Банкер":

    При фирма която не може да връща кредита фалит ли е или не. Освен това след като СИВ се разпадна България увисна във въздуха. Цяла България с нетърпение очакваше госпожа Ан Макгърг за разговори по дълга.
  • 182 Полицай

    20 6 Отговор
    Демокрация е : А скачайте бе ша скачате ама само когато Аз кажа!
  • 183 ФАКТИ

    33 4 Отговор
    Преди преврата през 1989г 6,3 милиарда външен дълг /според демократите 10/. Днес по време на режима Борисов 46 милиарда и още ще се вдига. Официални данни Държавен департамент на САЩ.

    Коментиран от #187, #190

  • 184 пишето

    18 6 Отговор

    До коментар #153 от "УЛТРАС":

    ДА МИ ЯДЕТЕ Х. У. Я. МИЗЕРНИЦИ ТАКИВА....!!!

    И НА БАЙ ВИ ТОШКО СЪЩО...

    ДА ВИ Е СЛАДКО...

    ХОРАТА СА ГО КАЗАЛИ....

    ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА...

    НИКОЙ НЕ ВИ Е ВИНОВЕН ЧЕ СТЕ ТОЛКОВА МНОГО ПРОСТИ...
  • 185 пишето

    10 4 Отговор
    ДA МИ ЯДEТE Х. У. Я. МИЗEРНИЦИ ТAКИВA....!!!

    И НA БAЙ ВИ ТOШКO CЪЩO...

    ДA ВИ E CЛAДКO...

    ХOРAТA CA ГO КAЗAЛИ....

    ПРOCТ НAРOД, CЛAБA ДЪРЖAВA...

    НИКOЙ НE ВИ E ВИНOВEН ЧE CТE ТOЛКOВA МНOГO ПРOCТИ...
  • 186 Тангенс

    14 5 Отговор

    До коментар #162 от "Банкер":

    Ако такива като теб са банкерите, ако въобще си банкер, не се учудвам, че фалираха 1000 банки в България.
  • 187 Дада

    8 24 Отговор

    До коментар #183 от "ФАКТИ":

    Само, че сега дълговете се обслужват, защото има работеща икономика и резерви, а тогава беше обявен мораториум, защото нямаше кьорав лев в хазната, а бвп беше по-нисък от външните дългове. Да не говорим, че още изплащаме дълговете на комунягите. А Чаушеско ги изплати и въпреки това румънците му светиха маслото
  • 188 Тъй вярно

    4 11 Отговор
    Истината е една-за червено дупе син камък
  • 189 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не съм Ал. Йо. или както ти си ме написал Сашо. Аз съм Георги Жеков.

    Коментиран от #233

  • 190 СссереМ

    6 20 Отговор

    До коментар #183 от "ФАКТИ":

    Опаа троле,пак се издъни ще ти секнат копейките, през 89 та наследихме 11 млрд ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ,СЕГА Е 4.5 МЛРД-ДАННИ НСИ.

    Коментиран от #191

  • 191 АМтроле

    21 3 Отговор

    До коментар #190 от "СссереМ":

    АМтроле държавния департамент на САЩ казва външен дълг на България 46 милиарда

    Коментиран от #197

  • 192 Малко инфо

    15 1 Отговор
    Ето фактите за дълга The Bulgaria external debt data reached an all-time high of 55.5 USD bn in Nov 2012 and a record low of 10.0 USD bn in Jul 1989. 
  • 193 Друга инфо

    5 8 Отговор
    Ето и факти от световната банка там според тях 1990-91 120 млрд 2012 към 110 млрд Кой сега лъже незнам май Троловете от Козяк https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/External_debt/
  • 194 Кико

    5 4 Отговор
    Да му кензам на тиквата селска!
  • 195 Още

    6 0 Отговор
    Сроред индекд Мунди https://www.indexmundi.com/bulgaria/debt_external.html
    External debt:

    $42.06 billion (31 December 2017 est.)

    $35.98 billion (31 December 2016 est.)

    Definition: This entry gives the total public and private debt owed to nonresidents repayable in internationally accepted currencies, goods, or services. These figures are calculated on an exchange rate basis, i.e., not in purchasing power parity (PPP) terms.

    Source: CIA World Factbook - This page was last updated on December 7, 2019
  • 196 Поклон пред СВЕТЛАТА памет на

    29 10 Отговор
    ДРУГАРЯ ТОДОР ЖИВКОВ!!! ГРАДИТЕЛЯТ на развита НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  • 197 Да уточним

    6 10 Отговор

    До коментар #191 от "АМтроле":

    Че става въпрос ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ-не за фирмен,през 89та ТОЙ БЕШЕ 10.89 МЛРД,сега ако отговориш и защо Standard & Poor's увеличиха на 1.12.2019г. кредитния ни рейтинг от ВВВ/А3 на ВВВ/А2 ще ти повярвам,който през 89та беше С ще ти повярвам.

    Коментиран от #201

  • 198 Велко Верин Свободна Европа

    5 16 Отговор
    Тътри се един човечец пред мавзолея на Гошо Тарабата и нарежда:
    "Ех, Гошо, Гошо, при теб беше лошо.
    При Югов Антон, всичко беше с купон.
    При Червения все пак имаше намаления. Ама е при Тошо, от лошо, по-лошо".
  • 199 Барабанист

    28 8 Отговор
    3. Опорка три - свобода. Да, имаше политическо противопоставяне. Студена война. Излизането на Запад беше много трудно, на практика невъзможно. Но в соц. лагера се пътуваше свободно. Аз съм ходил спокойно в Чехословакия, Унгария, Румъния. На екскурзия, не да мия тоалетни или да гледам старци. Тук се получаваше като доход достатъчно за да живееш нормално. Не мислете, че на запад тогава се купуваше много повече от средната класа. Е по-маркови неща бяха там. Не купувахме цветни телевизори Панасоник, но и цветната Радуга вършеше същата работа. Както и българските цветни. Вярно, струваха 4-5 заплати но и на запад тогава не са по-евтини. Просто тогава беше нова техника. Та за свободата - тези, които не скачаха срещу властта нямаха проблем. То и много скачащи и нямаше де. Официално бяха забранени западни радиа, рокът беше заклеймен и т.н. Но и радио Свободна Европа съм слушал и целият клас в гимназия бяхме фенове на Пърпъл, Джудас, Дио, Бляк Сабат и т.н. и какви шумни купони сме организирали, но сме нямали проблеми с властта. Е следяха за подстрижки в училище, изискваха униформи (на което съм пръв привърженик) в училище, пълнеха ни главите с марксистко-ленински глупости, които обаче се оказаха на практика много полезни, защото точно учителката ни по история ни караше не да зубрим исторически факти и събития а да ги преосмисляме през марксизма ленинизма. От една страна това е гадно и политически, но от друга те кара да си напънеш мисълта, да разсъждаваш и да се зам
  • 200 Барабанист

    29 6 Отговор

    До коментар #89 от "Константин":

    и дa ce зaмиcляш, a нe дa пoпълвaш a,б или в в тecт. Рaзкaзвaнeтo нa пoлитичecки вицoвe cи бeшe нoрмaлнo, никoй нe ни гoнeшe зa тoвa. Прибирaхa тeзи, кoитo дeйcтвaхa рeaлнo cрeщу влacттa, a нe кoкoшкaри кaтo нac. И двaмaтa ми дядoвци ca били "кaпитaлиcти", прибрaли ca им cумa ти зeми, живoтни, вършaчкa, мaндрa и кaквo ли oщe нe, нo нe ca били рeпрecирaни. Тoвa cъм гo прeживял, видял c oчитe cи или чул oт дядoвцитe cи.
    Зa рaбoтaтa извън Бългaрия. И тoгaвa кoйтo иcкaшe пoвeчe мoжeшe дa рaбoти в чужбинa - e, в aрaбcкия cвят, нo рaбoтeхa тaм интeлигeнтни прoфecии - учитeли, инжeнeри, кoнcултaнти и т.н., a нe глeдaхa cтaрци и нe миeхa тoaлeтни. Нaй-мръcнaтa рaбoтa бeшe дървaр в Кoми :)
    Тaкa чe типoвe oт типa нa Дaнтeлиeри мoгaт дa cи зaврaт тeoриитe oтзaд. Вярвaм нa ceбe cи, нe нa кaндидaт-диcидeнти
  • 201 ФАКТИ

    12 1 Отговор

    До коментар #197 от "Да уточним":

    Когато фактите говорят и Боговете мълчат. Прочети коментарите по горе и Ако разбираш английски ще вденеш.

    Коментиран от #206

  • 202 Барабанист

    34 4 Отговор
    4. Опорка четири - българите бягали на запад, не на изток. Нормално е да бягат на запад - там се живее по-добре. Но това не значи, че тзападът е по справедливо и хуманно устроен от изтока. Най-добре се е живеело в нацистка Германия в първите години на ВСВ. Или в римската империя. Но това не значи, че нацизмът или имперските амбиции са справедливи и за предпочитане. Има един неотменим закон - в природата нищо не се губи или печели. В обществото е същото. За да живеят едни добре, това е за сметка на други. Или казано - за да съществуват лъвовете трябва да има газели. Разбира се ако един заек може да избира дали да стане лъв или газела, ще предпочете лъв. Но ако всички станат лъвове, ще умрат от глад, защото газелите и зайците ще свършат. Затова са войните - защото за да живее някой добре, друг трябва да го отнесе. Най-общо казано кой накъде бяга няма нищо общо с хуманността или справедливостта на дадена кауза. Кой разбрал - разбрал. Който не разбрал да си върти плочата.

    Коментиран от #275

  • 203 Джон Бонам

    9 21 Отговор
    Ако "Барабаниста"! Май повече си удрял с палките не по барабана, а по празната си кратуна.

    Коментиран от #257

  • 204 vasik atanasova

    13 8 Отговор
    той беше голяма работа във всеки град паметник на тато
  • 205 Чичо Сам

    9 0 Отговор
    Не спорете Чичо Сам е събрал информация за всички държави:
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/246.html
    Направете сравнение с Афганистан дето е във война 2.84 млрд.
  • 206 СссереМ

    8 13 Отговор

    До коментар #201 от "ФАКТИ":

    Аз поне освен РУСКИ разбирам и АНГЛИЙСКИ, и това което си дал са ПУБЛИЧНИ(ДЪРЖАВНИ) и ЧАСТНИ дългове(демек от частния сектор-фирми,банки и т.н.),сега ти искам да отговориш,ЗА ТВОИТЕ СИ ДАННИ,ЗАЩОТО ТЕ ДОКАЗВАТ МОИТЕ, за което ти благодаря разбира се.

    Коментиран от #213

  • 207 МВР

    22 4 Отговор

    До коментар #110 от "Готин ама не съвсем":

    Съгласен.И представете си един от хората който направи тази глупост, Александър Йорданов сега е наш евродепутат.Не сме народ.
  • 208 Георги Иванов Гълабинов

    25 9 Отговор
    ЕДИН ОТ НАЙ-ЧЕРНИТЕ ДНИ В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ! СЪЖАЛЯВАМЕ ТАТО, ЧЕ БЕ ТАКА БРУТАЛНО ПОРУГАН И УНИЖЕН, НАРОДА ПОМНИ ВСИЧКО, КОЕТО НАПРАВИ ЗА СТРАНАТА НИ! НЯМА ДА ЗАБРАВИМ ПРЕКРАСНИЯ ЖИВОТ ПО ТВОЕ ВРЕМЕ! НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, НЯМА ДА ПРОСТИМ!
  • 209 filo

    15 2 Отговор

    До коментар #83 от "Соц... Иопат":

    Поразгледай картинки от Детройт и прочети какво е станало там та да разбереш какви овчи глупаци се радват на капитализъм и плещят глупости по сайтовете.
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 PlimP

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    човек се чуди такива като теб кво да ги прави, с безграничната си тъпота оставяш хората безмълвни, единственият начин е да те проснат от тупаници, като при децата, ти му обясняваш кое е лошо и кое не, то пак неговата си знае и за тва просто го ошамарваш, пък с годините животът ще го научи
  • 212 Neo

    14 5 Отговор

    До коментар #87 от "Мисли":

    Фалитите навсякъде са дело на капитализма,о́вцо. Те са белег на кап. икономика. Справка-Детройт. Просто напишете в гугъл "детройт град призрак" и се "насладете" на американска реалност, о́вци прости и подкупни. Никой вече не ви се връзва на глупостите. Нета (демон и месия на съвремието ни) стриже неумолимо.
  • 213 ФАКТИ

    10 4 Отговор

    До коментар #206 от "СссереМ":

    Чисто държавен дълг на България 46 млрд долара според ЦРУ . Тук всички опорки на АМтоловете падат!
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Барабанист

    20 4 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    5. Опорка пет - фалитите през соца и кражбата на българското злато от съветите. Който иска да види истината а не ще да слуша политически брътвежи, да се обърне към сериозна литература, а не митингжийски изхвърляния. А сериозна литература е например един труд на БНБ след 89-та - мисля че беше История на външния дълг на България след Освобождението. Не цитирам точно името. Има я и в нета. Става въпрос за част 3. В нея няма политика - има сухи факти и цифри - наши и на западни източници. Който може да чете цифрите и фактите, няма да се оставя на манипулации. Та накратко. Бърлгария излиза от ВСВ в супертежко състояние - огромен дълг (като цифри за онова време), ограбена от нацистите до шушка (тези немски задължения никой не ги връща), с огромни репарации, с разбита и на практика липсваща икономика и разпокъсано и нерентабилно селско стопанство. Комунистите в първите години довършват и това, което е останало с народни съдилища и т.н. Почваме не от нулата, а от невъобразим минус. Комунягите се чудят какво да правят. Вземат се пари от народа, под формата на облигации, водят се отчаяни преговори със победилите съюзници и съседите. Всеки има претенции. Тъй като е в съветската зона, естествено тук коня си разиграват най-вече руснаците. Взелите властта селски хитреци са абсолютно безпомощни. За да запазят своите интереси руснаците предприемат редица мерки, вземайки на практика властта в свои ръце. Една от тези мерки е и изнасянето на българското злато в Москва. Офици
  • 216 Барабанист

    17 4 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    Oфициaлният пoвoд e, чe нe рaзпoлaгaмe c прoтивoaтoмeн трeзoр зa нeгo. Нo вceки, кoйтo мaлкo мoжe дa миcли би рaзбрaл, чe руcнaцитe прocтo cи гo взeмaт при ceбe cи, зa дa гo cпacят oт бeзбрoйнитe прeтeндирaщи зa oбeщeтeния oт държaвaтa ни. Cрeд тeзи прeтeндирaщи ca и caмитe руcнaци. Ecтecтвeнo, чe щe глeдaт дa имa зa тях, a нe някoй друг дa гo взeмe. Нo прeмълчaвaнaтa иcтинa oт пишмaн диcидeнтитe e, чe кoгaтo нacтъпвa първия фaлит нa държaвaтa ни, тoвa злaтo ни e плaтeнo oт руcнaцитe и c пoлучeнитe oт тях пaри cи oпрaвямe дългoвeтe. Нaмeрeн e нaчин тoгaвa дa ce зaoбикoлят зaкoнитe нa държaвaтa ни дa нe прoдaвa държaвния злaтeн рeзeрв. Кoйтo иcкa дa рaзбeрe кaк - дa прoчeтe. Тoвa, кoeтo рaзceянo прoпуcкaт "диcидeнтитe" e и чe oщe 2 пъти бългaрcкo злaтo e прoдaвaнo зa тaкaвa цeл - cпaceниe oт фaлит. Eдиния път зaминaвa зa Лoндoн (пaк купeнo oт лoндoнcки клoн нa cъвeтcкa бaнкaЮ), и втoри път зa eврoпeйcкa cтoлицa, нe пoмня кoя тoчнo бeшe. Кoйтo гo интeрecувa - имa я в трудa нa БНБ. Т.e. злaтoтo ни нe e oткрaднaтo oт руcнaцитe, a e купeнo oт тях.
    Зa фaлититe - кaзaх вeчe кaквo e пoлoжeниeтo нa държaвaтa cлeд ВCВ. Трябвa дa ce взeмaт мeрки, зaщoтo държaвaтa нe e във фaлит, a нaпрaвo e унищoжeнa. Кoмуниcтитe тeгляд "крeдит" oт нaрoдa чрeз oблигaции и връщaт тeзи пaри в прoдължeниe нa мнoгo гoдини. Oргaнизирaт бригaдирcкитe движeния и cтрoят бeзплaтнo нaциoнaлни oбeкти. Пo eднo врeмe ce мъчaт дa ни нaпрaвят рeпубликa нa CCCР (прeдлoжeниeтo e НAШE, нe нa руcнaц
  • 217 Барабанист

    17 4 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    (прeдлoжeниeтo e НAШE, нe нa руcнaцитe. Руcнaцитe oткaзвaт - кoйтo иcкa дa знae зaщo - дa прoчeтe в трудa). Нo вcичкo тoвa ca мeрки зa мoмeнтнo зaкърпвaнe нa пoлoжeниeтo. Зa дa ce гaрaнтирa бъдeщeтo нa държaвaтa ca нeoбхoдими кaрдинaлни мeрки. И кoмунягитe ги oчeртaвaт - бързa индуcтриaлизaция нa държaвaтa, cъздaвaнe нa мoщнa прoмишлeнocт, извeждaнe нa дрeбнoтo зeмeдeлиe oт cрeднoвeкoвиeтo и cъздaвaнeтo нa ceлcкo cтoпaнcтвo, гaрaнтирaщo бъдeщeтo. Тoвa e лecнo нa книгa, нo e труднo зa изпълнeниe. Пaри нямa, руcнaцитe cъщo нe пoмaгaт дирeктнo c пaри, кaмo ли пък cъc зaпaднa вaлутa. Зa дa ce cтрoят зaвoди, дa ce oбoрудвaт и т.н. трябвa нe caмo рубли, нo и зaпaднa вaлутa. Бългaрия oбaчe нямa, зaщoтo нямa кaквo дa прoдaдe нa зaпaд. И e принудeнa дa тeгли крeдити. Oбaчe връщaнeтo нa крeдититe изиcквa прoдукция зa изнoc, a cтрoeнeтo нa зaвoдитe и прoизвoдcтвoтo изиcквa врeмe. Ръкoвoдитeлитe ни ca и aбcoлютни лaици в тaзи oблacт. Прaвят ce мнoгo грeшки (пък и дocтa нaрушeния). Тaкa чe нa 3 пъти ce oкaзвa, чe пaдeжитe нacтъпвaт, a пAри нeмa. Руcнaцитe нe мoгaт дa пoмoгнaт прякo, зaщoтo и тe нe рaзпoлaгaт c излишнa вaлутa. И ce прдaвa нa 3 пъти злaтo oт държaвния рeзeрв. Руcнaцитe мoгaт eдинcтвeнo дa пoмoгнaт и пoмaгaт кaтo нeoфициaлнo ни рaзрeшaвaт рeeкcпoрт нa тeхeн нeфт. Тoвa e eдин oт нaчинитe зa вaлутни пocтъплeния. Другoтo, c кoeтo пoмaгaт e дoтирaнe нa икoнoмикaтa и cтoпaнcтвoтo ни c купувaнe нa ceлcкocтoпaнcкaтa ни и прoмишлeнa прoдукция, кoятo нямa шaнc з
  • 218 иванов

    10 2 Отговор
    Въпрос... Кой стои зад скалъпения процес, и превръщането ни от прилична държава в бунището на света

    Коментиран от #225

  • 219 Барабанист

    18 4 Отговор

    До коментар #88 от "Дада":

    кoятo нямa шaнc зa рeaлизaция нa зaпaд. Имa и врътки oт рoдa нa - ниe ви дaвaмe пaри пoд фoрмaтa нa нeфт, кoйтo cи зaтвaрямe oчитe, чe прeпрoдaвaтe, пoд фoрмaтa нa финaнcирaнe нa oбcлужвaнeтo нa руcки туриcти нa бългaрcкoтo чeрнoмoриe, oтпуcкaли ca ни и пoмoщ oт нaд 1-2 млрд рубли, cрeщу зaдължeниeтo дa купим руcкo въoръжeниe и тeхникa зa дoлу-гoрe cъщaтa cумa (тaкa хeм cи финaнcирaт вoeннaтa прoмишлeнocт, хeм дeмoнcтрирaт пoмoщ). И други пoдoбни. Фaлити или нe, кoмунягитe уcпявaт дa cпacят държaвaтa, тa ce cтигa дoри дo тaм, чe в нaчaлoтo нa 80-тe външния ни дълг e cъизмeрим cъc взeмaниятa ни oт външни длъжници. E, вярнo e, чe пoвeчeтo oт тoвa, кoeтo ни дължaт e нecъбирaeмo, нo caмия фaкт пoкaзвa, чe нeкaдърни или прoдaжни или нe кoмунягитe уcпявaт дa дoкaрaт cтрaнaтa ни oт cупeрминуca и рaзрухaтa cлeд ВCВ дo индуcтриaлизирaнa държaвa, c дoбрo ceлcкo cтoпaнcтвo и нa прaктикa финaнcoв пaритeт дo 82-3 гoдинa. Cлeд тoвa зaпoчвa крaхa нa coцa cлeд Брeжнeв, кoмунягитe рaзбирaт, чe крaя идвa и крaдaт кaтo зa пocлeднo - рeзултaтът e 8 млрд дълг към 89-тa и пoчти минимaлни нaдeжди дa cи върнeм нeщo oт нaшитe длъжници. Нo вce пaк държaвaтa e рaзвитa и c тoгaвaшнитe aктиви кaрaмe пo инeрция вeeч 30 гoдини. Тoвa ca фaктитe. Ocтaнaлoтo ca oпoрки
  • 220 ТОШОВИСТ

    13 4 Отговор
    ПРИ БАЙ ТОШО В ПЕРНИК ИМАШЕ ВОДА СЕГА КАКТО Е ТРЪГНАЛО СКОРО В ПЕРНИК ЩЕ СВЪРШИ И ВЪЗДУХА И БАНДАТА НА ТИКВИТЕ ЩЕ ИМ ГО ПРОДАВА С ПАРИ.
  • 221 Активист на БКП

    12 8 Отговор
    Няма хляб ,няма храна,скоро и въздух няма да има ! Скачате ли,скачате ли ?
  • 222 Ха ха ха

    9 4 Отговор
    Другарки и другари Социализъмът е едно Недоносче

    Коментиран от #227

  • 223 Генерал Иванушка Водков

    9 14 Отговор
    В Германия има закон забраняващ нациската пропаганда.
    В България уж има закон обявяващ комунизма за противозаконен, никой не се съобразява и пропагандата на комуистическите боклуци е нетърпима!

    Тоя боклук живков, е отговорен за смърта на хиляди избити без съд и присъда, за геноцида над цял народ, за опита му да продаде България за 16-та республика, за фалитите на България.

    Този заедно с цялата му върхушка трябваше да бъде разтрелян още на 11 ноември 1989г. бкп трябваше да бъде разтурена, висшето ръководство разтреляно, партийните секретари в затвора за поне 45г.
    България днес щеше да е друга ако се беше случило така както го описвам!!!!

    Коментиран от #237

  • 224 Барабанист

    18 2 Отговор

    До коментар #146 от "filo":

    Би ли посочил приятелю, кое е лъжа. Ама едно единствено и ще ти стисна ръката. Пиша тези фермани, защото ми писна да чета едни и същи опорки, набити в главите на днешните младежи, дето говорят за неща, от които хал хабер си нямат. Затов ае съсипано и образованието ни - защото на сегашните промиващи не им трябват мислещи. Сложени са програми от БУЗ в материала за прогимназия и гимназия. Целта - виждате ли какво суперобразование даваме в програмите си за пред хората, а на практика този материал го разбират под 1% от децата. Този процент като завърши образованието си ще е умен и няма какво да прави в разбитата ни държава - ще отиде на запад, защото там са парите. Останалите 99% насилствено оставени тъпи ще бачкат на ишлеме, ще слушат промивките и ще ходят по мисии да защитават чужди интереси. Това им беше ней-голямата грешка на комунистите - осигуряваха супер образование, учеха хората да разсъждават и анализират, а сега ги учат на избор между а, бе и ве.
    Резултатът е ясен! Повтарят се набитите упорки, никой не влага мисъл!

    Коментиран от #245

  • 225 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #218 от "иванов":

    бе КАК КОЙ!!!НОВИЯТ БРАТ!!!!Или забрави кохортата на екипа,,,ран/ът,,, Ами сегашната/екипът за ,,контитуционни ,,промени,военно сътрудничество,енергиини експертизи!!!!
  • 226 гост

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Ти май си най тъпия лумпен след управляващите в тая държава
  • 227 ТОЧКАТА

    7 2 Отговор

    До коментар #222 от "Ха ха ха":

    ...за РАЗЛИКА от сегашният престъпен капитализъм.
  • 228 Барабанист

    16 2 Отговор

    До коментар #161 от "Дада":

    Не съм и очаквал друго от такива като теб! Едни и същи ги плещите, обаче като ви кажат истината и нямате аргументи срещу нея минавате на обиди и общи площадни приказки. Казах ти, не съм бил комунист нито съм имал комунисти в рода си. Писах ти че съм пряко засегнат от комунистическата национализация, ама няма кой да чете, пък и да чете не мисли, той си върти плочата. И не защитавам режим. Говоря истината - обори поне едно от нещата. Пиша тези неща защото ми писна от простотията, повтаряна от такива като теб във всеки форум. Вдяна ли или да ти го начертая, изгладеняко.
    Ако можеш да вденеш, че ти кажа мнението си за комунизма и идеите му. Хубави са идеите и светът в крайна сметка ще стигне дотам. Но при развитието на науката и техниката и нивото на човешкия интелект и морал времето му не беше през 20-ти век. Просто все едно да сложиш бисер в кенеф. Но когато, дай Боже, науката и техниката се развият до ниво, което ще освободи човека от грижата за насъщния му, самите отношения ще наложат комунистическите идеи. И то на тази част от тях - за равенството, братството между хората. А не налудничавите идеи на Ленин и сие за класови победи, принадени стойности и т.н. Това са идеи за сегашния свят. За бъдещия свят идеите са останалата, човешката част от комунизма. Сигурен съм че това време ще дойде, ако тези, които не искат да изпуснат кокала не унищожат планетата ни преди това. Това е, върти си там плочата.
  • 229 Барабанист

    17 2 Отговор

    До коментар #162 от "Банкер":

    Така е, господине. Но те си знаят фалит и ако им кажеш дългова криза няма да те разберат. Просто трябва да слезеш до тяхното ниво, за да има поне мъъъъъничка вероятсност да вдянат нещо. Радвам се, че си чел този труд. Но той е за мислещи хора, не за пушечното месо.
  • 230 ТИ ДА ВИДИШ

    6 1 Отговор
    сега ДОГАН Е ЦАР НА БЪЛГАРИЯ
  • 231 Анти турчин

    13 4 Отговор
    Ако не беше Живков сега щяхме да сме като изоставена от Бог страна ,само дето сегашните уж "политици"се опитват да ни превърнат в такава.
  • 232 Барабанист

    19 4 Отговор

    До коментар #179 от "Джони":

    Уважаеми господине. Имал съм досег до човек запознат с историята на Кремиковци от първа ръка. Кремиковци е строен не с нагласата да се печели от него, а с нагласата да се осигури доход, заплата на растящата столица. Всички са били наясно, че полза от него няма да има. Не са били по-големи глупаци от тебе. Тогава не всичко е било за пари. Имало е и политически оттенъци. Народът трябва да е доволен, за да бъдат комунистите на власт. И понеше няма как да накараме софиянец да отиде до завод, ще докараме завода до него. Да не мислиш, че от безплатното образование или безплатното здравеопазване комунистите са имали икономическа изгода. Това за непременната печалба е типично за първосигнални капиталисти от най-вулгарен вид като теб. Затова и заради такива като теб сега плащаш наляво и надясно като се разболееш, болниците станаха търговски дружества, училищата място за това кой да си прокара програмата или закуските, със спуснати мизерни бюджети сградите падат, учениците мръзнат и т.н. А карите може да са били неадекватни, но японците ги купуваха. Няма значение за какво ги купуваха, но това производство имаше пазар. Така че, помисли малко преди да пуснеш повториш по папагалски нечий мозъчен напън.
  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 no name no face no number

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    фък ю пубер капиталистически и ваща ще дойде дано да е скоро
  • 235 Гост

    5 7 Отговор
    Прост народ,слаба държава,като не са го гръмнали ще су сърбат попарата
  • 236 no name no face no number

    13 3 Отговор

    До коментар #48 от "Умберто":

    Ти етика в капитализма виждаш ли някъде, да не те питам за други думички като съвест чест и уеажение.Жал ми за вас и скапаното ви бъдеще долни крадци проклети да сте пфу
  • 237 Барабанист

    18 5 Отговор

    До коментар #223 от "Генерал Иванушка Водков":

    ДРУГАРЮ Генерал, ти защо като си толкова запознат с престъпленията на Тато не отиде да дадеш неоспоримите си доказателства пред съда като беше процеса. Или като си толкова отворен, що не го застреля като Чаушеску. Или просто продължаваш общите приказки и подскоците на ония с брадите, пръкнали се в мътните води на комунистическия край, дето кълняха пред множеството комунягите, ама дотам им стигаха силите. Като взеха властта и когато видяха, че е лесно да плюеш, ама е трудно да вземаш решения и да градиш, продължиха да оправдават собствената си некадърност с комунистическото наследство, което така между другото продадоха за жълти стотинки или направо го подариха, като това, което не беше за продаване разрушиха за да отворят пазари за чужди фирми. Стига плю, предложи нещо градивно. Да плюе всеки може. Това е официален политически спорт от 89-та насам. Ама не помага.
    Ако си демократ, за какъвто явно се имаш, би трябвало да знаеш, че всеки е невинен до доказване на противното. Ама явно си демократ колкото новия батко, за когото демокрацията е ценност само когато е в негов интерес. Не защитавам Тато. Но ако има доказателства за негови престъпления, да се предсавят пред съда и да се съди. Но така с митингаджийски приказки не става. Така една държава демократично нападна друга с подобни "доказателства", после се оказа, че доказателствата са "фейк" (нали така е модерно), ама нали е батко всички замълчаха смирено. На мен такава демокрация не ми трябва. Питай древн
  • 238 партии паразити

    8 0 Отговор
    Тогава имаше една партия с привилегировани - сега от нея се нароиха стотици! Държавни субсидии, безплатни офиси, които често превръщат в кръчми, безмитен внос, безотчетни пари, обръчи от фирми, с които въртят далаверите, партийни калинки, тъпи и некадърни, на ръководни постове! (После ги оправдават, че те само подписвали каквото им дадат)
  • 239 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 240 Бай ви Тошко съм

    5 11 Отговор
    Другарки и Другари Социализъмът е едно НЕДОНОСЧЕ
  • 241 filo

    0 7 Отговор

    До коментар #160 от "Пако":

    Явно подвеждащо си с няколко ника, защото иначе не съм коментирал теб. Щом живееш добре сега значи всичко е ок. А това как ме осигуряват не мисля, че знаеш

    Коментиран от #242

  • 242 filo

    0 5 Отговор

    До коментар #241 от "filo":

    Сгреших, извинявам се.
  • 243 Пако

    8 1 Отговор

    До коментар #152 от "Стига":

    Ами,занимавай ни с банкянския простак,
    как ни “възроди” “икономиката” и как ни
    направи държавата с най-ниска безработица..
  • 244 filo

    0 5 Отговор

    До коментар #163 от "Пако":

    Защо с лошо бе, моите са родени през демокрацията, по простата причина, че съм по млад от теб.

    Коментиран от #289

  • 245 filo

    5 15 Отговор

    До коментар #224 от "Барабанист":

    Лъжа е социализма другарю. Всички го видяха, включително и ти как рухна. Ако не беше лъжа щеше още да го има. Дори Тошо го призна накрая. Имаше някои добри неща при него и то важни, но беше утлпия и затова рухна.

    Коментиран от #250

  • 246 павурче

    4 0 Отговор

    До коментар #99 от "ХА ХА ХА":

    Хa, тъ пa нaрoв, ceгaшнитe oлигaрcи имaт мнoгo пoвeчe и нe ca eдин a дeceтки, бacи и умникa. Aбe нямaтe ли cи някoй oбрaзoвaн дa нaпишe нeщo cмиcлeнo. Или cтрeca ви вцeпeнявa тa плeщитe eдни и cъщи тъпoтии.
  • 247 Гуньо

    13 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гост 0":

    Абе ти знаеш ли че ако Живков не бешеш изселил турците, сега Местан щеше да е мин.председател и 50% от депутатите в парламента щяха да са Хатитджета и Мюмюни?
  • 248 Васко Дагамов

    3 13 Отговор
    През комунизма попитали Радио Ереван: "Вярно ли е, че България е изнесла за Япония 500 компютъра?". Радиото отговорило: "Има нещо вярно, само че не са били 500, а 500 хиляди, и не са били компютри, а компоти, и не са били за Япония, а за Германия, и не са били изнесени, а са били върнати."
  • 249 сноу

    7 9 Отговор

    До коментар #135 от "Барабанист":

    ..И-и добави на тия кухи тикви ,че на запад също чакаха и за кола ,и за пералня, дори за радио...и всичко от това по страниците на некермана се поръчваше...Да не си мислят,че моделите на Фолксваген са били над 150 като сега, а само 4 а на мерцедес 3 и т.н.Уж бедните българи изсипаха милиони от изкараните по Тошово време и субсидираха германското автомобилостроене като натъпкаха заедно с Румъния с барутниците от запад.Уж пренаситения и богат западняк, продаваше на петорни и десеторни цени без да му мигне окото.
  • 250 Барабанист

    7 7 Отговор

    До коментар #245 от "filo":

    Мистър, мнението си за комунизма (по татово и сие социализма) съм си го казал в коментар 228. И ако сте го прочел, мистър, нямаше да ме убеждавате колко съм прав, с мисли на Тато. В коментар 224, на който отговаряте, питам кое е лъжа в предните ми коментари, в които съм описал факти от татово време и питам кои от тези факти са лъжа. Поне като отговаряте нещо вникнете в смисъла на това, на което отговаряте. Да, социализмът е лъжа, защото просто тогава не му беше времето и са извратили идеята за да я нагодят към времето. И действително лъжеха хората. И наистина по това време е недоносче, просто му беше много рано да се роди. Защо твърдя това - вижте ми коментар 228. Ако нещо ви е неясно питайте.
  • 251 Незнайко

    8 18 Отговор
    Не знам какъв си барабанчик ли, на тъпан ли? Роденият 1964 и ти през 57.Много сте глупави , да не кажа пр..и. През 1944 дойдоха едни хора с цървули и взеха това което беше събрано и изградено до тогава. Един от тях беше и вашият идол Т.Ж. неук, но хитър. Обградиха се със себеподобни и започнаха да строят светлото бъдеще. Цената беше пълен контрол на общественополитическия живот, страх, идеологическа обработка, лоялност, лакейщина и подобни. Бързо забравихте комунистическата конституция - цялата власт произтича от народа, но принадлежи на част от него. Тази с привилегиите. Активни борци, висши партийни функционери, директори, партийни секретари и др. Те бяха обслужвани по специално. Сигурно и вие сте викали възторжено "С БКП напред , КПСС-БКП, Винаги верни на Партията" и много подобни. Трябва да си с овчи мозък да изпитваш носталгия по онова време. Верно имаше домати, хляб, месо невинаги и сиренце - истински , но капанът беше готов винаги да щракне за неблагонадеждните. Познавате ли някой, който са лишили от бъдеще защото има в биографията си дребен собственик на магазин или малка фабрика - аз познавам няколко. Знаете ли, че ДС имаше 100 000 щатни и нещатни служители впрегнати в опазването на "зрелия социализъм". Ходили сте на море, че и по два пъти. Бре, и аз ама или в поч.станция или в Черноморец-изба с въшна тоалетна и чешма. Няма да ми стигне цял ден да изброявам възхода на соца. Да ви кажа само: вашите прародители са имали израз "Страх от Господа Бога"

    Коментиран от #269, #270, #271, #298

  • 252 Барабанист

    8 3 Отговор

    До коментар #146 от "filo":

    Господин Фило, бихте ли казали кой набор сте или това е класифицирана информация?
  • 253 CapedCrusader

    6 13 Отговор
    Колко много привърженици на комунизма , какво чудо мале. Само едно ще кажа. Демокрацията и капитализма показват кой колко може. За това хорица скачат в момента, защото единствената им амбиция в живота е да имат платени сметки и ядене на масата, а не могат да го постигнат това в свят който непрестанно се развива, тъй като и те трябва да се развиват с него. По-удобно им е някой друг да уреди нещата вместо тях, а те само да следват заповеди. Комунизма е изгоден за дребния човечец, не за този който има амбиции и иска да постигне нещо повече в живота си. Тези хора биват мачкани и от държава и от обществото, та сега е обратно и рев та рев, истината обаче е че им лъсват голите задници и всички виждат колко всъщност струват когато трябва да се направи прогрес. Това ,че е имало почти 9 милиона нещастни дущи, не значи НИЩО!!!! Не бъркайте движението с прогрес! Лесно е да се движиш, когато не ти се дава избор, това обаче не значи че ти харесва, а и никой не те ПИТА, просто ти се КАЗВА! Естествено ,че в България демокрацията е адски много назад, но е милиони пъти по-добре. По-зле е единствено за хората които очакват ,че усилията от вчера ще бъдат достатъчни за повече днес. Разбирайте го както искате. Светът вече е такъв, че не си ли движиш напред, то автоматично вървиж назад, не увеличаваш ли знанията и уменията си постоянно, то неизбежно и брутално затъваш!!! А това не се харесва на дребния, примирен българин. Не му харесва ,че трябва да полага повече усилия и за тов
  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Барабанист

    14 6 Отговор

    До коментар #179 от "Джони":

    Джони, ти направо ме уби с мъдростта си, братО! Не знам кой болен мозък те е научил на това:
    " 80% oт прeдприятиятa рaбoтeхa c държaвeн крeдит и нa дoтaции. Нaй гoлeмитe прecтъпници и убийци бяхa oт Бкп. Тe въвeдoхa пo руcки oбрaзeц кoнцлaгeрa Бeлeнe къдeтo хрaнeхa cвинeтe c чoвeшки трупoвe."
    Младежо, що не се пограмотиш малко? В социалистическа България до средата на 80-те предприятията бяха държавна собственост. На какъв кредит трябва да работят и какви дотации да получават? Знаеш ли какво е дотация и от кого на кого се дава? И какво е кредит? И знаеш ли къде са създадени първите концлагери? Чети бе младеж, чети. Стига чака да ти наливат какво да говориш, щото се излагаш заради чужда простотия!
    И тъй като гледам тези, които наричат комунистите убийци не остават по-назад от тях - искат смърт за който не им понася, лустрация и други подобни ценности като за демократи, за каквито се имат. Комунистите поне са си правели труда да имитират някакви съдилища преди да разстрелват. За наште демократи по форумите е излишно - тоя трябва да се застреля, оня да се лиши от работа и права. Няма съд, няма тънмън. Аз не го харесвам - под ножа!
    Бог да пази България!
  • 256 serjant

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "СссереМ":

    A TI KADE CHTESE DA OTIDESH ZA ROB AKO NJAMASHE GRANICI.... ROBAT SI E ROB KADETO IDA E... TUK SE PODVIZAVASH ZA NJAKOJA STOTINKA I PISHESHES GLOPOS SLED GLUPOST , SAMO ISAMO DA TI PLATJAT , A TOGAVA SHTE TRJABVASHE I DA PORABOTISH NESHTO SMISLENO , DA NE SEDISH POCJAL DEN ZAD KLAVIATURATA .ZADNIKAT TI SIGURNO EHVANAL MAZOLI....
  • 257 Барабанист

    10 4 Отговор

    До коментар #203 от "Джон Бонам":

    Направо ме унищожи, гений! Как можа да измислиш толкова смислен, остроумен и аргументиран коментар? Ти направо си за Нобелова награда. Не, тя ти е малко... Извинявай!
  • 258 Опа

    3 0 Отговор
    Абе въобще не ми харесва, но за жалост се оказва прав. Мъка, смях, не знам, но е тъжната истина
  • 259 шапки долу

    14 10 Отговор
    Имахме армия,здравеопазване,морал,работа,почивки,море,балкан,чисти храни,шир-потреб,обувки,костюми,работно облекло пълен комплект,различни курсове за професии на държавна издръжка,сигурност за всички и децата ни,работа навън в СОЦ-СТРАНИТЕ.А сега е пълен упадък.ПОКЛОН ПРЕД ТОДОР ЖИВКОВ

    Коментиран от #278

  • 260 Незнайко

    7 11 Отговор
    Да ви кажа само: вашите прародители са имали израз "Страх от Господа Бога". Онези нямаха от нищо, дори от съвестта си. Какво сте седнали да ми ревете за "хубавия живот". Много ми се иска да видя ако можеше 1:1 да се върне как щяхте да квичите. Ама с телените огради, лади, москвичи, ръководната роля на Партията, чавдарчета, пионерчета, комсомолци, корекоми, жителство, открити листове в граничните райони, привилегиите, манифестации, мумия в мавзолей, поднасяне на венци на паметници на "герои", разпределение след висшето, без телефони, интернет, с две програми по БНТ защото това ще застраши властимащите, оф не мога да ги изброявам.
  • 261 Незнайко

    4 8 Отговор
    Но да бъдете така любезни да си приберете деца и внуци тук за да участват в изграждането на светлото бъдеще и да ги научите да пеят-например песните "Слава на нашата Партия, слава, Елате хиляди младежи, на родната страна надежда; Партизан за бой се стяга" и др.подобни. Да крепят силния лев-1$ - 98ст, нищо че имаше и Магурата. Ако ги пуснат може да отидат на гурбет в някоя братска държава/нашенки в Либия са изкарвали и от извънреден труд/.
  • 262 Незнайко

    8 11 Отговор
    И как си я представяте НРБ единствената соц.държава в Европа.Абсолютен онанизъм-щяхме да се самозадоволяванме по всички направления защото ембаргото ни беше гарантирано. Имаше го и преди 10 ноември, вече бяхме поели надолу, искрата беше възродителния процес.Изпаднахме в тотална изолация. Нашият хитрец се опитваше да отклони вниманието от кризата, но фактически бяхме във фалит. И последно: знаете колко са твърди другарите-чували сте, тази власт с кръв сме я взели , с кръв ще я дадем. Е, кръвчица не се пусна затова и не я дадоха. Трябваше пълно елиминиране , за да поемем напред.
  • 263 Незнайко

    8 9 Отговор
    Но! Службите имаха и средствата и каналите и опита поради което това което наблюдаваме днес е техен продукт. Тези които дадоха насоката стояха на тъмно и дърпаха конците. Някои от тях даже не можете да назовете-за това се изисква аналитичен ум. Не са ви виновни Боко, Доко и подобни. Всички те са продукт на вашия идол и обслужващата го върхушка. След 45г. соц. в БГ нама подготвени хора , които знаят как се гради демокрация. Последно:свободата няма цена-предпочитам днешните домати и хляб, но аз да решавам какво,къде, как, а пък тези на които им липсва "хубавото соц. време" да си направят комуна ида се самозадоволяват.
  • 264 прой дохи

    9 3 Отговор
    Социализ. е прогрес,Капи-тела е упа-дък.Да ви е на ушенце
  • 265 бозаджията

    7 5 Отговор
    Велик пълководец,след Симеон 2-ри златният век,поклон
  • 266 Незнайко

    7 9 Отговор
    До барабанчика
    Евала, много си подкован. Имаше такива като тебе и преди, изнасяха политинформация по градове и паланки. В армията им казваха ЗКПЧ.Ако си уверен в това което пишеш , за такива като тебе на война им казват безвъзвратни загуби. От хора с ретроградно мислене прогрес не може да се очаква.

    Коментиран от #273

  • 267 wgw

    15 3 Отговор
    Днес попътувах малко ис страната!!
    Пътищата , построени по времето преди 90те на кръпки без никаква маркировка, след 30 г демокрация (2/3 от времето през , което бяхме под комунистическо управление. Минах през няколко села които бяха с по над 3000човека население. Сега са като полупризраци, срещат се и хора, отрудени , облечени по последната дума на модата , но от 90те.................:-(( Преди кипеше от живот, деца не видях никъде.............,а какво ще е след още 30 години?????
  • 268 Незнайко

    6 10 Отговор
    До барабаниста
    Има вероятност и да си демагог. Това което пишеш да е фасада. Тези глупости, че не си репресиран не ги пиши. Просто си бил послушен. Като си толкова начетен вземи да поведеш масите /80% ще те последват/ да изградите справедливо общество.

    Коментиран от #274, #281, #282

  • 269 Барабанист

    16 5 Отговор

    До коментар #251 от "Незнайко":

    Не знам Незнайко ли си ама първо нямаш понятие какво пишеш и второ въобще не знаеш на какво опонираш. Някой като каже някой положителен факт за соца и автоматично, по модерному го изкарватш комунист и му лепваш клеймото. Ако отрича глупостите, които пишете за соца тогава, значи защитава соца. Слушай сега - пиша ти бавно и като на първокласник, та да вденеш за какво иде реч: Никъде не защитавам социализма. Просто съм с разбирането че всяко нещо си има и добри и лоши черти. И когато такива черно-бяло гледащи се мъчат да ми дават наклон и да ме учат какво съм преживял щото някой им бил разказал, че друг е виждал това, което аз съм преживял ми идва в повече. Затова си писах набора - за да светна облъчените предаватели, че глупостите които са им набили в главите новите господари нямат нищо общо с действителността. Затова една по една съм посочил грешните, смешни и абсолютно безхаберни опорки, които ги карат да драскат по коментарите. Никъде не съм защитавал соца - против съм всяко насилие над личността, против всяко ограничение (без предотвратяване на престъпления), против всяка промивка, насаждане на мнение и светоусещане и т.н. Не одобрявам национализации, затвори и гонения по политически причини или различно мнение и всякакви извращения от соца. Но няма как да се съглася, че като е нямало портокали и маслини, съм гладувал, че е нямало ток не защото се е използвал по приоритети, ами защото комунистите били лоши, че нямало свобода само защото Асан не можел да
  • 270 Барабанист

    16 4 Отговор

    До коментар #251 от "Незнайко":

    прecкoчи дo ГФР зa дa ce нacтaни нa coциaлнaтa coфрa тaм, чe чaкaнeтo нa кoли и aпaртaмeнти билo признaк нa coциaлиcтичecкa прocтaщинa и други пoдoбни, чe прeживявaнeтo нa 3 фaлитa билo признaк нa бeзидeйнocт нa Тaтo, cлeд кaтo кoмунягитe пoeмaт държaвaтa c oгрoмeн дeфицит, крeдити, рeпaрaции, рaзoрeнa и eдвa дишaщa и зa пo-мaлкo oт 40 гoдини (дoлу гoрe кoлкoтo oт 89-тa дoceгa) уcпявaт дa я нaпрaвят рaзвитa зa врeмeтo cи държaвa. Прocтa мaтeмaтикa и прocти фaкти. Нeocпoрими. Никaквa пoлитикa нe влaгaм. Дaл cъм и нeпoлитизирaн изтoчник, кoйтo иcкa дa чeтe. Нe cъм пoлзвaл никaкви oблaги прeз coцa, нe cъм бил привилeгирoвaн, зa рaзликa oт тeб нe cъм знaeл брoйкaтa нa рaбoтeщитe в ДC (явнo ти cи бил зaпoзнaт c тaзи инфoрмaция, кoятo дaжe oщe нe e пoтвърдeнa, кaк cи я знaeл тoгaвa нe знaм) и нe cъм викaл БКП и други глупocти, глeдaл cъм cи живoтa и нe cъм ce интeрcувaл oт пoлитикa. Бил cъм eдин oт милиoнитe oбикнoвeни бългaри - нитo пoлитизирaн, нитo рeпрecирaн. E, лишили мe кoмунягитe oт бoгaтo нacлeдcтвo, прeживях гo някaк... Живял cъм пoрaвнo и в двeтe cиcтeми. И oт руcнaцитe cъм oцeлял и ceгa нe иcкaм дa мe прaвят нa кaнaрчe aмeрикaнцитe. Нa вac кaтo ви e приятнo, cлушaйтe измишльoтинитe нa хoрa, прeдcтaвяйки ce зa диcидeнти кaтo пaртизaнин излязaл нaявe прeз 80-тa.
    A вcичкитe тaм гaдocти c взeмaнe нa влacттa oт цървули и тъмни cубeкти, зaoбикaлянe cъc cвoи хoрa, прoмeни нa кoнcтитуции (ceгa aмeрикaнeц ce кaни дa ни учи кaк дa cи прoмeним кoнcтитуциятa
  • 271 Барабанист

    9 4 Отговор

    До коментар #251 от "Незнайко":

    ), дeзинфoрмaция, и cтoтицити oщe прoтивни нeщa, кoитo oпиcвaш и днec ca нa днeвeн рeд. Тa дoри и oщe пoвeчe. Рaзбрa ли мe или пaк щe мe пишeш кoмуниcт и зaщитник нa coцa?
  • 272 Барабанист

    8 4 Отговор
    Господин Незнайко май включи на директна!
    Няма ли доктор под ръка тук, че нещо плочата му тръгна на 78 оборота. Само той си разбира кого громи :)
  • 273 Барабанист

    10 4 Отговор

    До коментар #266 от "Незнайко":

    Благодаря за анализа, който ми направи! И за доверието :)
    Давай сега, качи се на трибуната и произнеси алабализмите дето ги слушахме по площадите преди 30 години. Че ги бяхме позабравили. Комунистите лоши, кой не скача е червен, дайте ни властта и аз ще осъдя комунистите, е няма да ви променя живота, ама комунистите ще го отнесат. Ти там бе, що като кажа комунист не подскачаш и не скандираш ДОЛУ, червен комунист такъв!
    Давай, ти си! Громи врага, без да се замислиш, че единствения враг ти е този, който ти казва какво да правиш и какво да мислиш. И че този твой враг не се намира сред тези, пишещи тук.
  • 274 Барабанист

    15 4 Отговор

    До коментар #268 от "Незнайко":

    Казах ти, не съм политизиран, че да водя маси. Просто ми писна да слушам новите пропаганди на новия батко от такива като теб. Където вляза да чета нещо, навсякъде портокали, маслини, режим на тока, свободи, цветни телевизори, бягане на запад не на изток и други подобни втълпени на младежите опорки. Еми писнаха ми тези глупости. Затова си загубих деня да пиша всички чаршафи, които написах. С надеждата някой да си направи труда и да осмисли, че го манипулират. Защото обичам страната си и ми е тъжно как ни поробват и икономически и морално и във всяко отношение. Правят ни на канарчета по най-вулгарния, нагъл и гаден начин. И ми е болно да гледам как съсипват младите българи и ги правят послушковци, зомбита и пушечно месо. Медии, филми, новини, политика, компютърни игри, обработки и какво ли не - само и само да не мислиш за своята, а за чужда държава. Те трябва да богатеят, твоята работа е да им осигуриш богатствата.
    Спирам! Който вдянал, вдянал. Достатъчно усилия положих. Лижете задници и се оставяйте да ви правят на канарчета!
    Лека вечер!

    Коментиран от #299

  • 275 Мария

    18 3 Отговор

    До коментар #202 от "Барабанист":

    Барабнист - Благодаря Ви, за всички ваши коментари ! Точно така си беше всичко по времето на Тодор Живков. Жалко, че мнозина имат амнезия за живота ни в България през тези години. Но все пак има ни и нас, които още сме тук и помним всичко. :)
  • 276 Бил и видял

    20 5 Отговор
    Бай Тошо раздаваше апартаменти, а не ги трупаше по 6 по 7 за себе си. Нямаше хора да ровят по кофите, пенсиите стигаха на възрастните, даже помагаха на децата си. Всеки можеше да вземе евтина карта от профсъюза и да отиде на почивка със семейството си. По предприятията имаше столове с хубава храна.Заплатите не бяха големи, но храната беше евтина и истинска. Палмовото масло беше непознато, саламът от месо. И т.н. Имаше и много недостатъци в оня живот, но такова чувство за лъжа и неравноправие нямаше.
  • 277 vlk

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Умберто":

    da ama sled tozi slu4ai imalo li e podobni ........?

    Коментиран от #280

  • 278 СссереМ

    4 8 Отговор

    До коментар #259 от "шапки долу":

    Пфуууу и сдухан комуняга-имали сме армия....хахаха
  • 279 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 Барабанист

    19 4 Отговор

    До коментар #268 от "Незнайко":

    Не не съм демагог, приятелю! Нито има фасада някаква. Аз съм 55 годишен човек с множество инсулти през последната година, със сърце, излизащо ежедневно от ритъм, със световъртеж, който ме кара да се движа само из нас, не мога да излизам. Добре че все още сам се обслужвам. Остават ми седмици или месеци живот. Не ламтя вече за нищо, нямам нужда от пари, заплати, политически интереси и пристрастия. Деня си го прекарвам седнал или легнал, като единственото ми развлечение е да прочета някоя новина в нета. Но тази политика на облъчване отвсякъде, която залива младите, това оскотяване и полиране на децата на България, тези непрекъснати глупости и опорки, спускани сред младите, настройването на населението ни срещу други държави, щото това е в нечий чужд интерес, гаврата, която си правят американците с народа ни - ненужни суперскъпи самолети, спрени проекти за милиарди, изпращане на наши войници да се бият за чужди каузи, мачкането на правителството ни и правенето наза смях на парламента ни пред света, грубо погазване на суверентета ни, опити да ни учат кое е правилно и кое не, гаврата с народа ни чрез Мариците, сега ще ни учат как да си пишем конституцията - нас, които когато нашият цар Борис е ограмотявал народа си още когато тяхната държава не е познавала континента си където ще възникне след векове, те ще ни учат на върховенство на закона, те дето погазват всички международни закони и сеят войни и разруха по света. И като гледам как тази антибългарска политика

    Коментиран от #293

  • 282 Барабанист

    16 2 Отговор

    До коментар #268 от "Незнайко":

    ce пoпуляризирa cрeд млaдитe бългaри мe бoли cърцeтo. Зaтoвa нaпиcaх вcички тeзи нeщa. Прocтo зaщoтo нe мoгa дa глeдaм кaк зaминaвa държaвaтa ни. Нямaм кaквo пoвeчe дa нaпрaвя. Тoвa cъм aз - кoмуниcтa ;) . Нe ти ce cърдя, нe cи ти винoвeн. Зaтoвa ти пoжeлaвaм тoвa, кoeтo рaзбрaх, чe e нaй-вaжнo - здрaвe зa тeб и ceмeйcтвoтo ти.
    A Бългaрия и нaрoдa ни - Бoг дa ги пaзи. Вce щe ce cпacим някaк cи.
    Нaиcтинa лeкa вeчeр приятeлю!
  • 283 filo

    6 12 Отговор

    До коментар #178 от "Вълнисто папагалче":

    Това са абсолютни лъжи. Разбира се, че през комунизма се оказахме на дъното. Някой да видял развита соц. Държава, няма и да види

    Коментиран от #288

  • 284 стоян георгиев

    7 12 Отговор
    та нека да видим на какво научи комунизма българиня или кво не правеше българина преди комунизма и кво правеше през него и сега .първо комунизма научи българина на мързел,българите преди комунизма бяха пословично работливи ,а след идването му и днес са мързеливи мрънкялници.след мързела идва импотентноста преди комунизма във всяко българско семеиство е имало по 4-5 деца ,след идването на комунизма и днес цигани и турци многократно превъзхождат по плодовитост импотентния българин.преди комунизма българина ценеше учените и квалифицирани хора,тогава българина даваше пари децата му да учат и тези които учеха ставаха наистина добри инженери ,лекари,военни като доиде комунизма образованието стана една боза бълващо ненужни чиновници неможещи нищо днес е така все още,преди комунизма големите фамилии от успели българи имаха самочувствие и излъчваха елита на страната ни като веонни ,политици учени,след идването на комунизма елита ни се подмени от пияндурници и неквалифицирани селяни ,а елитните български фамилии бяха унищожени,днес ситуацията е подобна на комунистическата.та българия ще се оправи само ако се излекува напълно от комунистическото си заболяване,но както се вижда след руснаците ние сме наи-болни,затова и сме бедни,нещастни и изостанали.

    Коментиран от #292

  • 285 Умберто

    0 4 Отговор

    До коментар #116 от "Готин ама не съвсем":

    Ти на кой си съюзник?
  • 286 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 287 Умберто

    3 6 Отговор

    До коментар #286 от "ГОСТ":

    Добре им го каза.Мн са зле
  • 288 Пако

    5 0 Отговор

    До коментар #283 от "filo":

    Ей,демократа,забрави Китай.....
  • 289 Пако

    6 1 Отговор

    До коментар #244 от "filo":

    Правиш ли разлика м/у демокрация и анархия?
    В едно демократично общество решенията се
    взимат от Народа,а твоята страна чуваме
    всеки ден-Аз разпоредих,аз наредих,аз дадох
  • 290 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 291 Хасан4о

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Готин ама не съвсем":

    Е видя ли ? Разбираш значи до къде те докараха завистниците с червен билет на Живков. Същите му другари. Що и те да не забогатяват и управляват още 50 години тъпия Народ ? Само червената буржоазия ли да се вози в черните и бели "Чайка " и "Волга " ? И другаря ти до теб иска . Ама нема за него ,щото е по-малко червен. Едните крадоха частното за да бачкат други и те да ползват облагите .Те и родата им . " Новите" окрадоха краденото и надстроено от трудещи се , чрез приватизация и милионите фалшиви "Връщане на собствеността " като земя и имоти с два подписа на свидетели. Приближените на "новата " съставена от синчета ,дъщери ,комсомолски другари и ДС колеги власт така продължава и до днес и ще продължава ,защото всички превърнаха политиката във доходен бизнес . Осообенно в частта си за % от лобистки закони. От цялата работа страда обикновения трудещ се бедняк на заплата . Одрания данъкоплатец ,който докато е млад е длъжен да предприеме мерки ,като едната е да се изнесе от това нещо наречено Държава. Преди са били малко блажещите и много овците. Сега обаче цялата администрация е политическо назначение , а овците ги хвана шапа и се лекуват из чужбина. Та като останете само червените от всички видове партии ,с надеждата да Ви работят кафеникавите с лилавите венци в устата, някои ще гледаме сеир и от тук и от чужбината . Егото и алчността ви нямат край и тя ще затрие окончателно държавата на мафията.
  • 292 Кольо

    3 5 Отговор

    До коментар #284 от "стоян георгиев":

    Бих добавил , че от тогава с раздаване на апартаменти в града се започна унищожаването и обезлюдяване на Българското село. Цели квартали с 8 етажни блокове панелки цъфнаха за младите от село ,които разбира се предпочитаха градския живот на работник пред това да помагат на майки и бащи. Курортни градове се превърнаха в свърталища на жаргонно говорещи и всякакви диалекти. Те вкараха и полученото селско възпитание и нрав неосъществения опит за интеграцията им , а сега как ще интегрираш циганин ? Градовете се опразват през празниците защото сегашните далаверажии граждани си отиват по родните места. Мързела започна още от Татово време.

    Коментиран от #332

  • 293 По възрастен

    2 9 Отговор

    До коментар #281 от "Барабанист":

    С 12 години и ти казвам, че не си прав, в болшинството от твърденията си. С новите пари си-стара опорна точка😉

    Коментиран от #302

  • 294 Георги

    9 1 Отговор
    След 20г. няма да съществува България, няма смисъл и да коментирате.
  • 295 айде де

    2 1 Отговор
    смях в залата, известно е кой е дърпал конците, виждаме разрухата на държавата ни сега, но не виждаме и чуваме виновникът или виновниците да са задържани и обвинени, не е ясно докога обаче ще търпим обедняването ни, неимоверните цени на жизнено необходими ел.енергия, вода, лекарства, храна и т.д., не сме наясно какво още ще изплащаме като дългове..
  • 296 Никой

    13 1 Отговор

    До коментар #43 от "СссереМ":

    Да, ама сега живее добре сороснята като тебе. Какво се строи? Разни струпаници, на които боята е добра, обаче за една година. Скапахте Черноморието. Язовирите ви празни. Магистралите от тях ще изпадат пломбите в устата. Живота скъп, доходите не стават и за третия свят. Медицина, образование, съдебна система, силови министерства - скапани. Банките ограбват и тн.
  • 297 Лора, внимавай...!!!!

    4 2 Отговор
    От дългите излияния, нямаше нужда, но някой изпитва носталгия от времето на,, Тошовците,,...! Имаше и тогава доста,, гладни въшки,,.. имаше плюсове, доблестни лекари, добри учители, стига да имаш желание да се и учиш и да си осъществи,, човешките мечти,,..! Нямаш ли,, мая.. от богати родители, ти си почти свършен...! А относно думите на Бившия първи, наистина народа има хляб, но остана без чест....!!!

    Коментиран от #312

  • 298 незнайко

    6 0 Отговор

    До коментар #251 от "Незнайко":

    Защо решихте да ползвате моя ник като смените първата буква с главна ? Всеки който ми чете постовете първосигнално ще помисли, че съм го писал АЗ ! Не е коректно от Ваша страна . За разлика от други които редовно коментират Вие досега не сте се появявал .
  • 299 незнайко

    8 0 Отговор

    До коментар #274 от "Барабанист":

    Прочетах всички Ваши постове и сте абсолютно прав. Господина с псевдоним - (ник) Незнайко е решил да пиши с моя ник, но с главно Н. Това не ми допадна като го видях днес, защото АЗ не мисля като него .

    Коментиран от #304

  • 300 Един българин

    4 10 Отговор
    Правешки селяндур говори за чест в държава която беше концлагер оградена с бодлива тел, три пъти фалирал България с помощта на неговите другари от бандитската организация БКП сега техните крадливи наследници начело на Бсп които искат това време да се върне и пак с помощта на руските си другари да продължат да съсипват държавата.
    Бог да пази България.
  • 301 Предизвикан

    4 9 Отговор
    Живял съм 40г.през "комунизма"!Отдържаха ми "ергенски данък"25%,плюс другите данъци!Живееше се мизерно и в постоянен страх "да не сгазиш лука".Поощряваха се хора мързеливи,натегачи,ласкатели и доносници!Такива бяха всички членове на БКП.Тогава се даде началото на циганизацията с указа за повишаване на раждаемоста!!!От тогава започна унищожаването на българите,а сега вече се виждат резултатите!Никакви цифри и мелодрами на разни барабанисти,китаристи и снайперисти няма да ми променят мнението,че бяхме и сме прецакани!

    Коментиран от #305, #309, #334

  • 302 Барабанист

    10 1 Отговор

    До коментар #293 от "По възрастен":

    Няма нужда да ми посочваш болшинството неверни твърдения. Посочи ми само едно, ама конкретно. Няма да го направиш, нали. Това е най-плоския начин да спориш с някого - общи неща нито един конкретен факт. Всичко съм написал и посочил конктретно и съм го разяснил. От твоя страна общи приказки. Ще ми посочиш ли едно конкретно мое твърдение, което е невярно? Ще имаш ли топки или ще се изнижеш по прашки?
    Или нямаш време щото трябва да се тъпчеш с портокали и маслини?

    Коментиран от #310

  • 303 Махайчо

    10 3 Отговор
    Най-после се оказа, че от свобождението до сега, Тодор Живков е динственният ни водач работил само за България и за българския народ, истински патриот. От предпоследно място в Европа, каквато България беше до 1945 година, успя да я превърне в една средно развита европейска държава, на второ място по темпове на икномическо развитие. По негово врене се строеше и създаваше. Тогава нямаше безработица и никой не стоеше гладен. Лекари, зъболекари и санаториуми бяха напълно безплатни и работеха 24/7. Лекарствата на символични цени. Хората бяха задоволени, здрави и щастливи!

    Сега е пълна противопложност. От 1989 г. само се руши и унищожава. Унищожни бяха над 750 заводи, което сздаде огомна безработица и принуди българите да се изселят от България в търсене на работа. Изсякоха горите и сега се чудят защо няма ждове и вода. Всичко скъпо и на-важното некчественно. Българите нещастни, гладни и отаяни както никога до сега....
    Няма да ми стигнат нито вемето, нито пространството да опиша всичко....
    Ако някой иска да знае поече - да чете, всичко е ясно описано и документирано.
  • 304 Барабанист

    9 1 Отговор

    До коментар #299 от "незнайко":

    Съжалявам, господине! Това е страшното - не са страшни тия, които се изправят и си казват мнението от свое име. Купени и на работа като тролове са тия, които се крият под чужди имена, създават конфликти и сеят дрязги. Има всякакви такива - някои сменят главна буква, други заменят една буква (кирилица с латиница-още по-неразличимо) и т.н. Това им е работата - да представят своите си интереси за интереси на много хора, да набиват на другите опорките си под различни никове и да придават на мнението си масовост. Тези са антибългарите, те ще досъсипят държавата. Какво да правиш - подлеци има навсякъде
  • 305 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 306 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 307 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 308 Барабанист

    6 1 Отговор
    Дa, гocпoдинe, прaв cтe зa пooщрявaнe нa мързeлa, дoнocничecтвoтo и др. нeщa. Вcякa влacт ce мъчи дa cи cъздaдe кoмфoрт c тaкивa лизaчи. И тoгaвa бeшe тaкa. И ceгa cъщo - вижтe трoлoвeтe, дeтo пoлзвaт други никoвe и пoвтaрят eдни и cъщи oпoрки дo втръcвaнe - тe нямaт мнeниe, тe ca пocлушкoвци и прoпaгaндaтoри. Виe кaзвaтe кaквo ви e дрaзнилo и тo oт cвoe имe. Дa, и нa мeн eргeнcкия дaнък ми бeшe cмeшнo и жaлкo изврaщeниe. Пo-възрacтeн cтe oт мeн - мoжe би cтe хвaнaли и нaй-мизeрнитe гoдини oт coцa. И мoитe рoдитeли ca ми кaзвaли, чe ca приcтигнaли в грaдa c eднa тoрбичкa oт ceлo, чe ca живeли пoд нaeм в cтaя, чийтo пoд ca мaзaли c кaл, нo тaкивa ca били врeмeнaтa, гocпoдинe. Пиcaх в кaквo cъcтoяниe e билa държaвaтa. Aз имaх щacтиeтo дa ce рoдя в пo-дoбритe врeмeнa, кoгaтo ce живeeшe нe мизeрнo, a нa cрeднo рaвнищe (e, бeз пoртoкaли и мacлини). Пък e и въпрoc нa глeднa тoчкa. Зa цигaнизaциятa нe cъм cъглaceн, чe пoчнa c укaзa зa пoвишaвaнe нa рaждaeмocттa. Тoзи укaз бeшe c тoчнo oбрaтнa цeл - дa ce увeличи рaждaeмocттa cрeд бългaритe. Цигaнитe cи рaждaхa пo 5-6 дeцa и прeди укaзa. Зa цигaнитe въпрoca бeшe урeдeн пo друг нaчин. Къщaтa нa eдиния oт дядoвцитe ми, къдeтo прeкaрвaх лятoтo бeшe зaoбикoлeнa oт цигaнcки къщи. Рaнo нaпрoлeт вcички изчeзвaхa - "ocигурeнa им бeшe рaбoтa" пo кaриeритe. Цялo лятo чукaхa кaмъни и нaeceн ce прибирaхa c eднa прecтилкa пaри. Виждaл cъм гo c oчитe cи. И ceдeн-oceм члeннoтo ceмeйcтвo изкaрвaшe зимaтa нa бирa и кoрeм. Нямaшe б
  • 309 Барабанист

    7 1 Отговор

    До коментар #301 от "Предизвикан":

    нa бирa и кoрeм. Нямaшe бунтoвe, нямaшe крaжби, нямaшe прecтъплeния oт тяхнa cтрaнa. Кoмунягитe им бяхa хвaнaли цaкaтa - хeм ги ocигурявaхa и зaпушвaхa уcтитe зa дa нe cъздaвaт прoблeми, хeм cвършвaхa някaквa рaбoтa. Ceгa cъc coциaлнитe пoмoщи взeмaт cъщитe пaри, нo бeз дa cвършaт нищo и миcлeйки пo цял дeн кaквa дaлaвeрa дa извъртят. Тoвa e мнeниeтo ми зa цигaнизaциятa. И нa зaпaд вдигнaхa ръцe oт тях и cи ни ги връщaт.
    И предния ми пост е в отговор на вашия коментар, господине. Това е продължението, че пак излезе дълъг

    Коментиран от #313

  • 310 Предизвикан

    0 4 Отговор

    До коментар #302 от "Барабанист":

    Хахааа!!Изнизване по прашки!?Къде отиде стила,дека е етиката!?Четох те по диагонал,защото истинските неща да кратки и ясни!Дългите анализи са за точните науки.Другото е литература и субективна гледна точка,както и моето мнение.Номерът е,че може всичко да е вярно и пак да е манипулация.Аз все пак се надявам да не си манипулатор а просто средата и това между ушите ти е определило мирогледа.Защото истината,която твърдиш,че знаеш е истина за масово потребление,популизъм.Има друга истина,която съм я загатнал в моя коментар,но нямам топки да я кажа.Днес няма цензура,а принудителна автоцензура.

    Коментиран от #314, #317

  • 311 Барабанист

    4 1 Отговор

    До коментар #306 от "Динев":

    Нещо засегнат ли се почувствахте от думите ми, господине? Видяхте се сред описаните от мен ли? Ако сте си направили труда да прочетете всичко, което съм писал и го осмислите, а не карате първосигнално бихте си спестили този ми коментар. Нямам намерение да пиша всичко заради това, че не можете да вденете какво ви се пише. За вас ще си остана комунистически упадък. Все ми е тая вашето мнение. Насила хубост не става
  • 312 Барабанист

    7 0 Отговор

    До коментар #297 от "Лора, внимавай...!!!!":

    Г-не/г-жо, не опира въпроса до носталгия, а до целенасочено изопачаване на истината. С цел обезличаването на една нация и превръщането й в роб на друга. Носталгия е ако желаеш да се върне времето и мястото, ако всичко там ти е мило и скъпо, от там са ти най-хубавите спомени и т.н. Когато обаче някой се мъчи да те прави на канарче и брутално да бълва лъжи за незнам какви си интереси, въпросът не опира до носталгия. В дългите излияния съм писал за точни въпроси, по които се лъже брутално, а не съм защитавал режим или страдал от носталгия. И преди и след 89-та живях сравнително добре, защото винаги съм разчитал само на труда си, а не на партии и привилегии. Когато човек има желание и в кенеф ресторант може да открие. Никога не съм бил претенциозем - преди 89-та преживях без портокали и маслини, след 89-та - с имитиращи продукти. Моят живот свърши. Вие му мислете по-нататък. Помъчих се да ви кажа само: ЛЪЖАТ ВИ, ХОРА, МАНИПУЛИРАТ ВИ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!
    Толкова от мен. Ако няма конкретни въпроси към мен, млъквам

    Коментиран от #315, #319

  • 313 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 314 Барабанист

    6 0 Отговор

    До коментар #310 от "Предизвикан":

    Г-не, не съм баба Ванга да знам под какъв ник пишете коментарите си. По-възрастен, Предизвикан... още има ли? В един от коментарите си помолих един от пишещите да си каже набора. И понеже отговаряте на мой коментар, че сте 12 години по-възрастен, помислих си че сте този когото питам. В коментара си (отговор на По-възрастен) говоря за прашки и топки по отношение на оборване на поне един факт посочен от мен. На коментара ви за циганизацията и другите неща (с ник Предизвикан) съм ви отговорил конкретно. Но няма как да знам, че По-възрастен и Предизвикан са едно и също лице. Така че етиката и стилът нямат нищо общо тук. Пишете под един ник, за да се ориентира човек на кого и какво да отговори, защото аз искам да отговарям точно, не общи работи. Та кажете какво конкретно не ви е ясно?

    Коментиран от #316

  • 315 Предизвикан

    0 4 Отговор

    До коментар #312 от "Барабанист":

    Коментар #313 беше за теб-имах топки и го написах-видя ли какво стана?За това говорех!

    Коментиран от #321

  • 316 Предизвикан

    0 4 Отговор

    До коментар #314 от "Барабанист":

    Нямам други никове!!
  • 317 Барабанист

    5 0 Отговор

    До коментар #310 от "Предизвикан":

    Господине, дългите анализи са дълги защото се отнасят за много дълъг период. Който не можеш кратко и точно да определиш като "липсваха портокали и маслини" и "имаше режим на тока". Това са повтарящи се опорки и на тези които ги повтарят явно е необходимо да им се обяснят подробно нещата, защото или не разбират какви глупости говорят, или разбират но се надяват да мине номера без да се обяснява много-много, защото многото обяснения ще разкрие неприятната за тях истина. Затова надълго и нашироко обясних нещата, позовавайки се на собствените си преживявание (които няма как да са плод на полулизъм) и на точни, ведомствени научни изследвания и трудове, нямащи нищо общо с полулизма и политиката. Не знам вие какви непопулистки сведения имате и ви моля да ни ги разкриете, защото излиза смешната картинка "Знам, ама няма да кажа". Тогава защо пуивете тук не е ясно
  • 318 Това е лъжа

    4 4 Отговор
    Едва ли Живков е могъл да произнесе толкова дълго изречение. Все пак е бил о икновен овчар. Прост човек.
  • 319 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 320 Обяснявам като за малоумни

    2 8 Отговор
    Комунизмът е можеби добре измислен като идея всички хора да са равни но лошо приложен навсякъде по света и противоречащи сам на себе си. Скапаните комунета сасипаха тая държава.

    Коментиран от #325

  • 321 Барабанист

    6 0 Отговор

    До коментар #315 от "Предизвикан":

    Не знам какъв ви е бил коментара и не мога да кажа защо са ви го изтрили. Може да сте ме напсувал или сте използвал нецензорни изрази - това е разбираемо. Ако сте опровергавали един комунист в мое лице и са ви изтрили, значи модераторът е комунист. Ако е комунист как допуска другите антикомунистически постове, не знам. Ако сте ме подкрепили за нещо, мен "комуниста", значи модераторът е краен антикомунист, но тогава как допусна "комунистическите" ми коментари дотук, също не знам. Както казах, не съм баба Ванга,
    Та, изглеждате интелигентен човек, намерете начин да напишете нещата така, че да не ви трие. Ако не може, няма как да дебатираме

    Коментиран от #324

  • 322 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 323 Барабанист

    4 0 Отговор

    До коментар #322 от "Предизвикан":

    Прочетох го този път преди да го изтрият :)
    Разбрах ви. Нямам инфо по въпроса и не мога да дебатирам. Казах ви какъв е моят личен опит и моето мнение за циганизацията тогава. Може да е имало извращение - все пак задържането на власт изисква някои хватки и врътки. Комунистите са майстори на това. Цял неадекватен завод построиха, за да е мирна столицата. Сега също едно циганско семейство получава доходи колкото работещо българско. Използват всички вратички на законите - самотни майки, разводи, прехвърляне на попечителства, помощи за отопление и т.н.
    Нищо ново под слънцето..
  • 324 Предизвикан

    0 5 Отговор

    До коментар #321 от "Барабанист":

    Няма начин за дебат!В ,,#313"всичко беше вярно,точно и без обидни квалификации.Само факти.Все пак аз не съм наивник и го очаквах.Подобен коментар са ми трили и преди.Атеист съм,но не се сдържам да възкликна-Бог да пази България!

    Коментиран от #326

  • 325 Барабанист

    4 0 Отговор

    До коментар #320 от "Обяснявам като за малоумни":

    Прав сте. Това мисля, че единствения обществен строй, който е измислен преди да възникне реално. И се "дообработва" в процеса на съществуването му. Това не може да се схване, че един строй няма как да бъде натрапен на обществените, природни и каквито и да са там закони. Обществото сменя строя, когато възникнат необходимите за това условия. Това е написано и в марксизма, но е леееееко нагодено според интересите на практически реализиралите го. Не ми се пишат анализи. Но Нито робовладелския, нито феодалния, нито капитализма са били предшествани от теории. Когато дойде времето обществото неминуемо сменя строя. Ще дойде времето и на комунизма, ако не ни изпепелят планетата дотогава. Затова съм против изгладените мозъци, защото те са оръжието на тези, които нямат интерес да се променят нещата и обществото да се развиват. Кокалът е сладка работа - за да го задържат крият научни открития, разоряват света с войни и проблеми, отвличат вниманието с разни раздори и разделения, само и само да не се развива човечеството и статуквото да се запази.
  • 326 Барабанист

    6 1 Отговор

    До коментар #324 от "Предизвикан":

    Съжалявам. Е, някои след време ще спорят имало ли е цензура по Бацево време :) За едни ще са виновни сегашните властимащи, за други комунистите. Сапуни винаги се намират :)
  • 327 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 328 Барабанист

    5 0 Отговор

    До коментар #327 от "Предизвикан":

    Не вярвам да са сложили на всяка тема следящ бот. А един да следи кой какво пише още в процеса на писане по дестки теми също е немислимо. Знам ли им организацията... Както и да е - имаме медийна свобода, свобода на словото и т.н. ;) А се трият постове...
  • 329 Eistee

    2 11 Отговор
    Барабаниста е чист демагог. Не знам колко рубли е изкарал от тази тема, но този човек си ги е заслужил до последната копейка. Трениран зловреден ум, обучен в похвати като "Аз съм обективен, признавам, че всичко си има добри лоши страни и после - хоп! - при Тошо беше хубаво.". Т.е. първо сам си изгражда образ на мъдър, обективен и коректен съдник и после троли като за последно. Би било хитро и много успешно, ако бяхме идиоти. Но, за съжаление на този трол левъл 99 не само не сме идиоти, но сме изживяли прехваления "зрял социализъм" и не само сме чели книжлето, което той размахва, но и много други. Барабанисте, знам човек, че Партията иска това от теб - да се правиш на маймуна по форумите и да лъжеш и мажеш, като брутален гьонсурат и ти съчувствам. Изглеждаш начетен (все пак чел си една брошура) и доста обигран в манипулативните техники за оказване на влияние върху напъпващи интелекти. Знаеш кога да кажеш истината, дори кога да кажеш лоша дума за своята кауза, само за да си създадеш плацдарм в съзнанието на непредубедения и неизкушен читател и след това да упражниш брутален натиск по посока на своята агенда. Всичко това би минало, ако все още няма живи свидетели на оня ужас, на пълното оскотяване на хората, на реденето по опашки. На ставането в 04:50 ч всяка сутрин, за да се наредиш за 2 кисели млека и едно прясно, защото за дошлите 5 минути преди да отвори млекарницата млека вече няма. До следващия ден. Тотален дефицит на стоки. Спомняш ли си как хората си

    Коментиран от #343, #344, #345

  • 330 Eistee

    2 10 Отговор
    ... Спомняш ли си как хората си крадяха чистачките? Гривните на фаровете? Заплати от 42 USD. Да, в български лева парите стигаха за едно жилище, за два ката дрехи и да отгледаш две деца, да си купиш една кола В ЖИВОТА и да ходиш два пъти на море в годината. НО САМО ЗА ТОЛКОВА. Защото цените бяха дотирани от Държавата. Но цените на определени стоки. Всичко друго беше на "нормални" цени и беше непостижимо. И а си мръднал нанякъде - например да зададеш неудобен въпрос или да се изкажеш в смисъл "Абе сигурни ли сте, че искате да загробите толкова много ВЗЕТИ НАЗАЕМ пари за поредния безсмислен завод, който ще произвежда поредните нискотехнологични боклуци, които нямат никакъв шанс да бъдат продадени в страна извън СИВ?" и с теб е свършено - няма дотиран наем, няма карти за почивка, децата ти не могат да учат във ВУЗ, не може да те повишат в работата, започват в дома ти да идват келеши от местната партийна организация и да се оглеждат и да ти задават всякакви въпроси, за да установят как от послушен социалистически човек си се превърнал в неблагонадежден елемент, във вредител, който саботира процъфтяващото народно стопанство. Тези неща май си ги изпуснал. Защото си лизал нечий задник по партийните конференции или си се свивал от стах, да не би да кажеш нещо грешно и да ти врътнат кранчето, а? Е, комплименти все пак за добрия опит. Честно, за първи път виждам толкова опитен и обигран манипулатор, койо така жонглира с фактите и лъже като изоглавен, но така фино,

    Коментиран от #335

  • 331 Eistee

    2 8 Отговор
    ...Тези неща май си ги изпуснал. Защото си лизал нечий задник по партийните конференции или си се свивал от стах, да не би да кажеш нещо грешно и да ти врътнат кранчето, а? Е, комплименти все пак за добрия опит. Честно, за първи път виждам толкова опитен и обигран манипулатор, койо така жонглира с фактите и лъже като изоглавен, но така фино, че теленцата във форума само клатят муцунки в съгласие. Е, да, но не всички сме теленца и с настоящото си набучен на рога на бика. Мошеник от класа си ти, респект!
  • 332 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #292 от "Кольо":

    тва е така ,но наи-лошото е подмяната на морала и ценностите ,щото новите учители бяха наи-големите голтаци и глупаци по селата.кво може да те научи един тодор живков,селски пасач на кози?или милко балев или георги димитров?хора без образование без ценз без морал?същото на което днес те учи да речем боико борисов.еднакви личности макар в различна среда.днес техния продукт от бедни и отчаяни хора са воденичния камък на българия.може да прочетеш глупостите дето пишат за правешкия глупак,колко бил направил!пълни смехории!превърнаха българия в бананова страна.като идваха македонците и турците у нас ни гледаха и гледат като че сме талибани именно заради тва комунистическо оскотяване донесено от живков и компанията селски глупаци под вещото ръководство на съветските служби!
  • 333 Държавна сигурност

    7 1 Отговор
    Когато турците искаха да правят република в Южна България ДС постъпи толерантно,смени им имената и отвориха границите.Историята познава и по драстични мерки.Бай Тошо запази България тогава а сега ако пак поискат република какво ще направим като няма армия?Ще стане като в Югославия.Да не дава Господ!
  • 334 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #301 от "Предизвикан":

    Всичко е много просто, трябва да изхвърлим мързеливите комунисти и русофили които само мътят водата и България ще тръгне напред.
  • 335 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #330 от "Eistee":

    Много точно си описал това похабено за България време, за да тръгнем напред просто трябва да се отървем от такива отрепки които хвалят този загубен период от историята на страната ни.
  • 336 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 337 Един българин

    3 5 Отговор

    До коментар #179 от "Джони":

    Ние помним това и никога няма да допуснем да се случи отново.
  • 338 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 339 Бостанджията

    9 1 Отговор
    Само погледнете какво беше създадено и построено по времето на Тодор Живков. Сега нищо не се строи и създава, а само се граби и унищожава. Тогава никой не умирае от наркотици сега гобищата се напълниха с измрели деца и млади хора от дрога. Тогава хората бяха щастливи! Сега са нещастни и мизерни. Ето това е самата истина и всички я знаят. Сега успяха да превърнат България в една корумпирана ориенталска държава, най-бедната и нещастна страна в Европа.

    Коментиран от #341

  • 340 Предизвикан

    0 8 Отговор
    Къде си бе барабанчик!?Видя ли,че мойто и твойто мнение не са равностойни!Трият ме тези,които защитаваш!Винаги са били на власт!Няма преди и след!

    Коментиран от #346

  • 341 Пъдара

    1 9 Отговор

    До коментар #339 от "Бостанджията":

    Абе наивник!Народа построи всичко,а комунистите и техните наследници го разграбиха!Те си спретнаха десети ноември,те си подпалиха партииния дом!

    Коментиран от #350

  • 342 И аз да кажа

    0 7 Отговор
    Не знаех, че този с малкото "н" на ника е с предимство. Не ми трябва неговия. Пък и му приляга. Не видях да е писал над моите.Ама като ги чета-б.о. Тоест без особености. Иначе идентичността в никовете е само фонетична. В днешния динамичен свят разликата между малка и главна буква е Адам бой. Ако не се сещаш мога да ти посоча и примери.
  • 343 Барабанист

    8 0 Отговор

    До коментар #329 от "Eistee":

    Съжалявам, господине, че са ви нарушили неделната почивка. Какво, имаше ли "Шефе, тука един не ни се вързва на опорките и се мъчи да мъти водата?" И тежката артилерия се надигна за да подпомогне младите как беше ... "напъпващи интелекти". Не вярвах, че ще се наложи човек от второ ниво на пропагандната йерархия да се занимава с мен. Поласкан съм, господине!
    Господине, от коментара ви научих много неща от теорията и практиката на троленето - похвати, психология, методи и т.н. Явно не сте спал по време на лекциите на обучаващите ви, но сте пропуснали да обучите редовите тролове, че сега се налага да си разваляте неделния рахат. Съжалявам за тона и стила, но тъй като виждам, че се мъчите да вкарате повече мисъл и старание в борбата с "комуниста-демагог", отколкото редовите тролове, и то с явна злъч и опити за разправа с "несъгласния", приемам този тон и ще ви отговоря със същия. Господине, за да ви компенсирам нарушеното спокойствие ви обещавам да наследите заработените от мен рубли по тази статия. Ще ви заплатя и още рубли (друга валута не получавам) за изнесената лекция по теория и конспирация на троленето и всичко там каквото ми преподадохте в коментара си. Но тъй като няма как да подпиша чек със сума 0 ви съветвам да се обадите на вашия шеф, да ме откриете (много е лесно) и да ме унищожите физически, така, по демократичнему. Как беше според "моя идол": Има човек- има проблем, няма човек-няма проблем. Даааа, комунизмът още броди из Европа, ама с демократич
  • 344 Барабанист

    7 0 Отговор

    До коментар #329 от "Eistee":

    c дeмoкрaтични дрeхи.
    Виe нaпрaвo мe рaзcъблякaхтe и рeдoвитe трoлoвe вeчe cигурнo пирувaт, тaкa чe нямa cмиcъл дa пoвтaрям кaкъв cъм, щoтo вce eднo дa cпoриш c рaдиo. Caмo щe ви пocoчa някoи нeщa, зa дa нe ce излaгaтe и прeд други инaкoмиcлeщи.
    Прoчeтeтe пaк пocтoвeтe ми и вдeнeтe, чe нe зaщитaвaм рeжим и нe хвaля cтрoй. Прocтo нe cъм cъглaceн дa мe прaвят нa кaнaрчe c eлeмeнтaрни пoхвaти oт типa чeрнo-бялo и дa мe прaвят нa идиoт. Oбучeн cтe, тъй кaтo ви чeтa и нe би трябвaлo дa e прoблeм дa рaзбeрeтe кaквo иcкa дa ви кaжe eдин лeвъл 99 ли бeшe...? Eлeмeнтaрнитe oбяcнeния ca нужни нa трoлчeтaтa, нo зa вac e пoвeчe oт яcнo кaквo виe цeлитe и би трябвaлo дa ви e яcнo, чe cъм рaзбрaл цeлитe ви нaпълнo. Чeрнo-бeли нeщa нямa гocпoдинe. Aкo чoвeк e нeщo пoвeчe oт oт oбикнoвeн идиoт, нямa кaк пo тoзи eлeмeнтaрeн нaчин дa cи вoдитe прoпaгaндaтa и дa гo убeдитe, чe щoм нямaлo бaнaни и пoртoкaли или ce чaкaлo нa oпaшки вcичкo e билo лoшo. Тoвa ca пoхвaти зa идиoти, в кaквитo ни прeвръщa прoпaгaндaтa ви. Нaпънeтe ce мaлкo пoвeчe и измиcлeтe нeщo прaвдивo и зa хoрa, кoитo нe вярвaт нa изcипaнoтo oт фуниятa, a ce oпитвaт и дa рaзcъждaвaт. Нямa дa кoмeнтирaм cмeшкитe зa 2 кoфички млякo в 4.50 cутринтa, крaдeнeтo нa чиcтaчки (нa мeн пък прeди 10 гoдини ми oбърнaхa трaбaнтa, дeтo cи гo зaкупих нa cтaрo c припeчeлeнитe oт трoлeнe рубли и му вдигнaхa двeтe кoлeлa), зaплaтaтa oт 42 дoлaрa, ниcкoтeхнoлoгичнитe зaвoди и прoдукция, кoятo нeзнaйнo кaк измъкнa Бългaрия oт бa
  • 345 Барабанист

    7 0 Отговор

    До коментар #329 от "Eistee":

    бaтaкa cпoрeд брoшуркaтa, кoятo и виe cтe чeли и други пoдoбни. Нo чacттa ви, чe тoгaвa бългaринът рaбoтeл CAМO дa cи купи EДНO ЖИЛИЩE, дa ce OБЛEЧEТE C ДВA КAТA ДРEХИ, ДA CИ КУПИ EДНA НOВA КOЛA, ДA OТИДE 2 ПЪТИ НA МOРE В ГOДИНAТA И ДA OТГЛEДA 2 ДEЦA, чe цeнитe caмo нa oпрeдeлeни cтoки били ниcки, другитe били нoрмaлни и т.н. рaбoти прoтив тoвa, кoeтo ce мъчитe дa внушитe нa хoрaтa. Aкo oтклoнитe мaлкo внимaниeтo cи oт бaнкoвaтa cи cмeткa c нeрублeвитe ви прихoди би трябвaлo дa зaбeлeжитe чe c тoвa CAМO щe шoкирaтe пoвeчe oт 3/4 oт ocтaнaлитe в Бългaрия бългaри зa кoитo дoри плaщaнeтo нa квaртирa, купувaнeтo нa изхвърлeнa oт Зaпaднa Eврoпa 10 гoдишнa кoлa кoлa, пoчивкa зa 3 дни нa мoрe вeднъж нa 2 гoдини, купувaнeтo нa eдин кaт дрeхи в гoдинaтa и oтглeждaнeтo нa eднo дeтe ca нeщa, нa кoитo пocвeщaвaт цeлия cи живoт. Нe бъдeтe цинични, гocпoдинe. Oгрoмнaтa чacт бългaри нямaт вaшитe прихoди и тo нe зaщoтo нe рaбoтят, a зaщoтo нe ca ce прoдaли!
    Жив и здрaв дa cтe!
    Кoмуниcтa-дeмaгoг лeвъл 99 :)
    Cлaдур!
  • 346 Барабанист

    8 0 Отговор

    До коментар #340 от "Предизвикан":

    Не знам какво си писал, че пак са те трили. За циганките с 15 години майчинство втория път не те изтриха. Не знам повече трили ли са те и ако да, защо. Първия път ми каза, сега не знам какво си писал и кога.
    Ще се помъча да ти помогна, ама само ми кажи кои защитавам. Ако са комунистите сега ще звънна на дядя Вова да направи забележка на комуниста модератор. Ако са американците - ще звънна на Перчема с вратовръзка да направи забележка на антикомуниста модератор. Ако са обикновените българи веднага давам модератора на съд в Хага. Само кажи, че да не объркам нещо. Само да си прибера рублите от куриера и предприемам действия!

    Коментиран от #351

  • 347 И аз да кажа

    0 7 Отговор
    За 10 години това е вторият път когато коментирам. Вероятно скоро няма да се включа. А сега по същество. Доста хора се опитват да тропкат по твоя ритъм. Работя от 34г. без прекъсване , сега на 2 места. Професията и семейството ми са най-важните, те могат да осмислят живота. Хич не се напрягам от глупотевините за тролене, банкови сметки и подобни. И престани с тези банани и портокали ,възрастните не ги ядяха, даваха ги на децата си. Просто бяха озлобени от дефицита. Апропо, и днес съм на работа, държавна, от 19.30, 12 часово дежурство.

    Коментиран от #353, #354

  • 348 И аз да кажа

    0 5 Отговор
    Горният беше до барабанчика. Усещам промяна в тона , злъч.
  • 349 Бостанджията

    9 0 Отговор
    Прав си за това че българския народ го построи всичкотова, но го направи под ръководството на Тодор Живков, по времето на Социализма.
    Защо българския народ, вече 30 години не строи нищо?.... Защото системата е циганска и некадърна "демокрация"! Сега народа ни, освен мизерия, не знае нищо друго.
  • 350 Бостанджията

    7 1 Отговор

    До коментар #341 от "Пъдара":

    Прав си за това че българския народ го построи всичкотова, но го направи под ръководството на Тодор Живков, по времето на Социализма.
    Защо българския народ, вече 30 години не строи нищо?.... Защото системата е циганска и некадърна "демокрация"! Сега народа ни, освен мизерия, не знае нищо друго.
  • 351 Предизвикан

    0 7 Отговор

    До коментар #346 от "Барабанист":

    Как?Изтриха и#322?!!А в#313 обяснявах къде съм работил и за едно постановление на МС.Също и за някой малко известни партиини решения,които сега нормален човек не може да ги приеме!Мога само да ти препоръчам да прочетеш Никола Николов,но преди това за начина на разсъждаване и приемането на истината-Рене Декарт.
  • 352 Предизвикан

    0 7 Отговор
    И под "тези,които защитаваш " имам предвид изкривеният ти и повърхностен анализ,който по твойте думи е задълбочен,но се базира на грешни изходни данни и субективизъм.Наивните ти обяснения за Кремиковци го потвърждават.

    Коментиран от #356, #357

  • 353 Барабанист

    10 0 Отговор

    До коментар #347 от "И аз да кажа":

    И аз имам над 30 г стаж, господине. И аз много рядко пиша по статии. И на мен ми писна да чета за портокали и банани под всяка статия. Затова и написах тези коментари. Защото това за бананите, тока, кой накъде бягал и т.н. ми досади безкрайно. Чета за делото срещу Живков, хоп отдолу трола ми говори за банани и маслини, другия кой накъде бягал и т.н. И за Тони Стораро да пуснат нещо пак отдолу някой ще изтроли за бананите и т.н. Тази статия е за Т.Живков. Вместо да се обърне внимание на стъпките, провеждането на делото и присъдата, пак ми говорят за банани. Еми то не се издържа вече! Затова се отпуших. Но явно засегнах нечии планове, защото веднага излязох платен трол. Не аз повдигнах въпроса за банковите сметки. Просто това си е дежурната реакция на троловете. И сте забелязали злъч, защото отговарям на злъчен коментар. Писна ми да ме обиждат, плюят, лъжат, правят на идиот, а аз да се правя на културен.
    А иначе ви поздравявам, че за вас семейството е всичко. Не знам дали сте прочели, че без значение от режима съм живял добре. Именно защото не съм се занимавал с партии и пристрастия, а съм работил единствено и само за семейството си. За мен това е било най-важно.
  • 354 Барабанист

    8 0 Отговор

    До коментар #347 от "И аз да кажа":

    За дефицита - всички са озлобени. Но не може човек да има всичко. Когато имаш 5 лв в джоба и ти се ядят портокали, но детето ти е болно и в къщи е тъмно, портокали ли ще купиш или лекарство и ток? Надявам се, че си ме разбрал
  • 355 Предизвикан

    2 8 Отговор
    1974г. работех една държавна работа за 82лв.За същата работа в София вземаха 180лв.Каква е тогава мойта гледна точка и на колегата от София!?Като монтажник в Димитровград,научих и една друга истина за бригадирското движение от моя хазяин-денем труд,вечер кражби,изнасилвания,престъпност!Живота беше розов само за някои.

    Коментиран от #358

  • 356 Барабанист

    7 0 Отговор

    До коментар #352 от "Предизвикан":

    Е, смятам че ти казах откъде черпя данните си. Ако ме изкарваш невменяем или че труд на БНБ е с грешни данни, може и да си прав. Анализ не правя, а обяснявам наивността и безхаберието на опорките. Ако под правилни неповърхностни анализи разбираш политическите докторати, плод на обявилите се дисиденти след 89-та, всякаквата "разсекретена документация" дето всеки си я измисля и т.н., не, благодаря. Вярвам на очите си, на преживяното си и на сериозна ведомствена литература. Политически псевдоанализи от разбирачи дето се правят на дисиденти не кльопам.
    И за последно ще ти кажа мнението си за това защо старите комуняги още управляват. Просто защото преди 89-та в България имаше желязна власт и жесток политически терор. Най-здравата власт в лагера - дори по-здрава в тази от СССР. Всеки инакомислещ беше унищожаван - но не тези кокошкари, дето разправяха политически вицове, а тези, които действително действаха срещу властта. И единствените, които бяха подготвени да управляват държава бяха комунистите. Затова, докато в другите държави реални опозиционни организации смъкнаха комунистите, у нас просто нямаше кой. Затова за да се изнижат от ситуацията с ПРОМЯНАТА и да си запазят властта се стигна дотам самите комунисти да си правят преврата. Народът просто беше ошашавен. Прие невярващо преврата и страхливо започна да излиза по площадите. Но този народ нямаше идея как да продължи. Нямаше водачи, нямаше подготвена опозиция. Един Желев, един Берон и един Дертлиев. Но т
  • 357 Барабанист

    5 0 Отговор

    До коментар #352 от "Предизвикан":

    Нo тe бяхa caмo eдинични фигури, бeз oргaнизaция и плaн зa прoмянa. Бeз пoдгoтoвкa дa вoдят и грaдят държaвa. Тoвa бяхa "тeoрeтични дoктoри" бeз прaктични умeния. И в тeзи мътни врeмeнa нaчeлo излязaхa икoнoмичecкитe утaйки. Нямa дa цитирaм имeнa, зaщoтo мe e гнуc. Тeзи утaйки нaбързo видяхa cмeткaтa нa Жeлeв - прeзидeнт, Бeрoн - диcкрeдитирaн и Дeртлиeв - тoй cи зaминa. И тeзи утaйки яхнaхa влacттa, рaзпрoдaдoхa Бългaрия, взeхa cи кoмиcиoнни oт привaтизaция, рaзпрoдaжбa, зaкривaнe нa прoизвoдcтвa, кoитo прeчeхa нa чужд бизнec, cключвaнe нa зaрoбвaщи дoгoвoри и cлeд кaтo зa вcичкo тoвa cи прибрaхa възнaгрaждeниeтo дoбрoвoлнo прeдaдoхa влacттa пaк нa кoмуниcтитe и ce oттeглихa нa cпoкoйcтвиe, щoтo дa грaдят и упрaвлявaт държaвa нe мoгaт. Пocлe цaр-ocвoбoдитeл, пaк кoмуняги и нaкрaя пoжaрникaрчeтo-бoдигaрд ce зae дa cпacявa Бългaрия. A кoмуниcтитe и тeзи утaйки cи рaзигрaвaт нa cпoкoйcтвиe кoня кaтo цoцaт, бeз дa пoeмaт oтгoвoрнocт. Вcичкo ocтaнaлo бeшe цирк зaпрeд нaрoдa.
    Тoвa e, приятeлю, пoвърнocтният ми aнaлиз и нa тaзи тeмa.
  • 358 Барабанист

    4 0 Отговор

    До коментар #355 от "Предизвикан":

    Това си е нормално, приятелю. Не искам да противопоставям софиянци и провинциалисти, но винаги София е била привилегирована. Там са шефовете на всички фирми и обединения. И те са с големите заплати. Наскоро имаше статия, че София докарвала 40% от БВП ли кво беше. Ми фирмата се води в София, ръководството там, пък бачкаторите в Горно Нанадолнище. И през соца беше така - майка ми получаваше 160 лв, баща ми 180. Директорите на предприятия - 230. Бачкаторите на норма вземаха най-много. Леля ми беше в София и вземаше над 200. Свако ми - заместник-шеф на обединение - към 300. Гледахме ги като извънземни. След 89-та работих в банка. Когато даваха премии ги даваха на база средна заплата на работещите в цялата банка - без прокуристите и изпълнителните директори. Знаех колко е средната заплата в клона, в който работех. Мога само да ти кажа, че премиите, които получавахме бяха много по-големи от тази средна заплата на клона. Само няколко банкови клона в София + ЦУ вдигаха с много средната заплата в 28 клона в провинцията.
  • 359 Предизвикан

    4 6 Отговор
    Пенсията на дядо ми беше 15лв.!!!На баба ми също!!По домовете се инсталираха радиоточки,по примера на Ленин-във всяка къща да достигне гласът на Партията!Англииски език учеха само децата на комунистите от високите етажи.За нас от провинцията руски.Западните радиостанции се заглушаваха.Историята беше манипулирана.Опашките по магазините бяха нещо нормално,а за стоки като строителни материали трябваха връзки и подкуп.Дългите коси бяха забранени.Брадите също.Една сутрин,като се прибирах от нощна смяна с колелото,ме спря кварталният отговорник,подготвен с една ножица и ме острига!Та тези неща ми определят мнението за миналото.Може пък другите да да били доволни!

    Коментиран от #360, #388

  • 360 Барабанист

    10 0 Отговор

    До коментар #359 от "Предизвикан":

    Е, нещо май прескачаш времето от 74 до 89-та ;) 82 лева заплата, 15 лв пенсия. Айде чак пък толкова. Не съм се интересувал от заплати и пенсии през 74 (бил съм на 10 г), но си спомням заплатите и пенсиите средата-края на 80-те. Масово 160-180 (почти не се променяха в годините) пенсиите от 35 (социалната) иначе 50-100 (е за някой партийци и признати партизани и нагоре). Но не това е важно. Важното е какво можеш да си купиш с тях. Основните стоки, които днес гълтат огромната част от бюджета бяха евтини - най-вече ток, бензин, олио, масло сирене, мляко, хляб, дрехи, колбаси... Здравеопазване - напълно безплатно. Образование - напълно безплатно - до висше включително. Самият факт, че хората имаха спестени пари за апартамент и кола, но нямаше от къде да си ги купят и чакаха с години говори за величината на доходите. Но не ми се спори за това.
    Някой спомена за носталгия - виж наистина изпитвам носталгия по ученически и студентски бригади. Големи купони бяха. Сега като гледам че върхът на купона е да се напиеш до козирката, да се надрусаш, да седнеш и да избиваш колективно онлайн разни чудовища по екрана или някакви стратегически ли, кви ги водят игри и ми става мъчно за младите. Но - разлика в поколенията и разбиранията. Няма лошо, щом им харесва
  • 361 Предизвикан

    0 7 Отговор
    Желю Желев,Анжел Вагенщайн,Блага Димитрова бяха част от играта.Доста преди преврата им дадоха възможност да говорят по радио Свободна Европа!Още на първия митинг имаше голяма организирана група с плакат"Желю Желев-президент".Тогава никой не го знаеше!За Анжел няма да говоря,както и за Исак Паси и Соломон Паси.Блага беше на неподходящо място в неподходящо време.

    Коментиран от #371

  • 362 хехе

    2 3 Отговор

    До коментар #74 от "Умберто":

    прочел си книжката на Иван Славов ли? И какво искаш да кажеш с тоя подбор? лозунги всякакви, дебили по света колкото искаш...
  • 363 Един българин

    1 10 Отговор
    Тошо Тошо, може да гледаш лошо но навреди на страната още по лошо, с твоите руски другари видя сметката цяла България.
  • 364 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 365 Предизвикан

    0 6 Отговор
    1974г работех като пощальон ЕДНА година и заплатата ми беше 80лв.!!Дядо ми се пенсионира 1960г.със ПЕТНАДЕСЕТ лева пенсия!1970г.работих като монтажник на ТЕЦ Марица3 със заплата около 90лв.Това са част от мойте опорки.

    Коментиран от #366, #367, #370

  • 366 Гост

    0 8 Отговор

    До коментар #365 от "Предизвикан":

    Комунизма е виновен за всички беди на България.

    Коментиран от #368

  • 367 Предизвикан

    0 6 Отговор

    До коментар #365 от "Предизвикан":

    Трябва да проверя в трудовата книжка,но мисля,че беше даже под 80лв.
  • 368 Предизвикан

    0 6 Отговор

    До коментар #366 от "Гост":

    Много сложен въпрос.Дали е комунизма,дали сме си нещо сбъркани,дали са руснаците,американците или евреите ,не мога да си го обясня.Може би сме изгубили стадното чувство,което сега го наричат гражданско общество.Ние сме индивидуалисти и на Народното събрание вместо" В съединението е силата",би трябвало да пише"Спасявайте се поединично"
  • 369 Предизвикан

    1 4 Отговор
    Моят гаранционен срок изтича,ускорен от умниците в тази"държава"Много е кофти да си тръгнеш,без да знаеш къде си бил,защо си бил.Или както каза един алпинист,който по чудо оцеля-"Като полетях в пропаста,разбрах,че съм прецакан!"
  • 370 Барабанист

    6 0 Отговор

    До коментар #365 от "Предизвикан":

    Разбрах, че опорките ти се въртят около 60-70-те години. А сега отвори книгата и погледни какво е състоянието на държавата в това време. И колко време е минало от ВСВ. И помисли как една суперсрината от ВСВ държава може да се възстанови (това не е точната дума, тъй като и преди ВСВ положението на държавата не е цветущо в икономическо отношение. По-точно е да се каже да се изгради) за толкова години и сметни сега колко са минали от 89-та и колко се е подобрило положението в държавата ни. Като соц съвременник би трябвало да си чувал девиза "това което другите съградиха за векове, ние го направихме за 25 години". Та виж какво е състоянието на държавата и после се замисли над липсата на банани. Става смешно нали. И с тези пари ти и дядо ти гладувахте ли или само банани ви липсваха. Това искам да кажа, приятелю. Никой не хвали соца, но е смешно и жалко да го обвиняваш, че не можел да осигури банани. Това е опорка за идиоти. Писах вече защо не й е до банани на държавата. Кой чел, чел. Или предпочиташ сегашното положение - банани, портокали и маслини бол, а децата ни измират, защото държавата няма пари да осигури медицинска апаратура. И родителите просят за да ги лекуват в чужбина. Или се организират благотворителни Коледи и акции. Мислете малко преди да пишете глупости бе хора!
  • 371 Барабанист

    3 0 Отговор

    До коментар #361 от "Предизвикан":

    Е, добави още двама. Дето сигурно и не са се виждали един друг. Ако събереш единадесет човека от всички краища на България и ги пуснеш срещу Барса какъв мислиш ще е резултата?
    Необходими са не теоретични доктори, а организация с ясна програма, метод на действие, концепция и кадърни членове. Които не се виждат и запознават на митинга, а организират митинга. Не можеш ли да го осмислиш, елементарно е!
    Скоро имаше едно интервю с Болен Лидеров. Та той разказа, как нашата опозиция се е срещнала за пръв път. Наблюдавали митинга от прозореза на един от тях. Там са били почти всички изброени от мен и теб. И там повечето са се запознали. Каква опозиция очакваш, какъв преврат? И кой да поеме държавата - Блага, Паси, Анжел, Берон, Желев... Кой от тях има понятие от управление? В една опозиционна организация има лидери, идеолози, но има и кадърни изпълнители, които са обучени и от лидерите и имат ръководни качества. И всички имат идея какво искат и как да го постинат. А не щото Жельо написал "Фашизма" да сметнем че той е готов да гради държава. Защо трябва да ви говоря елементарни неща?

    Коментиран от #373

  • 372 Гост

    0 6 Отговор
    Бай Тошо, ти управляваше
    много лошо, но каква е твоята вина след като народа със мнозинство те избра. Простотията народна и сега е тя душа ни сродна, вечна дружба със калта(СССР) затова е бедна нашата душа.
  • 373 Предизвикан

    0 5 Отговор

    До коментар #371 от "Барабанист":

    Вече ти изгубих нишката!Или ти не ме разбра!Писах,че гореизброените личности бяха част от театрото-волю или неволю.Никой не ги е приемал насериозно.Както и ББ сега!Държавата се управлява и разграбва от други.Светът се управлява и разграбва от други.Пак ще ти препоръчам Никола Николов.Планът Карнеги и "Протоколите"описват процесите по-добре от всички нАучни анализи.Ние изчезваме като народ и държава и част от този процес е и Тодор Живков и управлението му.Никакви банкови анализи и цифри не могат да обяснят какво стана и става в България и Европа!Ние нямаме гражданско общество да се противопоставим на тези процеси!Аз не се оплаквам от бедноста в миналото,а от липсата на справедливост,демагогията,цензурата.Най щастливите хора не са в най богатите страни,а там където има справедливост,защото е достатъчно да се чувстваш личност и че си нужен на близките и обществото.

    Коментиран от #374

  • 374 Барабанист

    3 0 Отговор

    До коментар #373 от "Предизвикан":

    Ами честно казано, човеко, си труден за разбиране. Всеки твой коментар носи различно послание. И това с Блага и сие наистина не съм го разбрал. Сори. Банковите цифри не ги цитирам във връзка с анализ на обществото, а заради глупостите, които дрънкат траловете. Що се отнася до критериите ти за справедливост на общество или държава съм абсолютно съгласен с теб. В оборването на опорката че бягат на запад, не на изток съм го обяснил на предучилищен език с примера за лъв, газела и заек. На мнение съм, че докато човек трябва да работи за да яде, пълна справедливост няма да има. Когато човечеството достигне до такъв етап на развитие, че не трябва да се труди за да се храни, тогава може би ще има пълно равенство. Наивно, но ...
    За бъдещето на българското общество мисля, че ще е добро, когато изчезнат продажниците на българските интереси. Ама като гледам как се роят траловете и какви идиотщини бълват, не съм оптимист
    Затова и два дни се мъча да вразумя поне една малка част от тях.

    Коментиран от #375

  • 375 ThedArkKnight

    2 3 Отговор

    До коментар #374 от "Барабанист":

    Приятелю, изчетох ти постовете и ще ти кажа не само на теб, а и на всички които подкрепят тази идея, че Комунизма, както и социализма сами по себе си са невъзможни концепции обречени на провал. Хората НЕ СА равни, колкото и да ви се иска това да е така. Просто НЕ СА. Конкуренцията е това което движи света напред и хората сме такива по природа. Самата идея всички да работят за общото благо и да получават еднаквно е проблем, точно заради завистта, конкуренцията и различните възможности на хората. Точно по тази причина няма проспериращо общество, което почива на тази идеология на 100%. Няма как аз да работя двойно повече, а да получавам същото възнаграждение. Да нямаш стимул да се подобряваш, за да растеж и получаваш повече (пари, престиж, позиции, уважение и т.н.) си е бавно самоубийство. И това ,че народа се множи като бълхи не е признак за просперитет!

    Коментиран от #378

  • 376 Орел, рак и щука

    8 2 Отговор
    Не зная дали някои хора са толкова тъпи ли само се правят на такива. Какво сте се хванали за цените през Соца и сега? Важното е какво можеха хората да си позволят, и дали бяха доволни от живота си! Всеки който е живял по времето на Тато, знае че тогава хората не се лишаваха от нищо и бяха спокойни и щастливи. По времето на социализма само най-некадърните не можаха да си купят жилища, но и те не бяха на пътя, защото наемите на държавните жилища бяха много евтини. Я вижте сега колко хора могат да си позвлят да си купят каквото и да е жилище. Я вижте колко бездомни хора има сега! А за просяците да не говорим.
    Вярно е че тогава не всичко беше перфектно, но България вървеше само нагоре и непрекъснато животът на хората се подобрявше, за разлика от сега - вървим надоло и все по-надоло и ставаме все по-зле.
  • 377 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 378 Барабанист

    4 0 Отговор

    До коментар #375 от "ThedArkKnight":

    Не си ми прочел всички постове, рицарю. Верно, че е трудно, защото са десетки, но в един-два от тях съм писал, че комунизмът е невъзможен при сегашното ниво на наука, техника, морал, отношения, стопански закони и т.н. И колкото и тези, които се помъчиха да го реализират (самия опит да си теоретизира строй преди да са узрели условиятя за него е леко казано неразумен), да го дообработваха, украсяваха и разделяха на етапи, за да се оправдаят че не се получаво, нищо не се получи. В коментара ми на който отговаряте съм намекнал кога ще се получи. Темата е обширна, но с две думи - когато машините поемат труда по изхранването тогава ще има равенство, защото човекът няма да е принуден да работи за да живее и няма да са нужни всички тези неща, за които пишете. Сигурен съм, че това време ще дойде, но това не става с теории и революции. Много е дълга темата

    Коментиран от #381, #383, #392

  • 379 Антиелектрика

    4 1 Отговор
    За Живков е ясно, а сега управляващите кога ще ги арестуват и ще им повдигнат обвинения? ????????????????????????????????????????
  • 380 С А Т А Н А !!!!!!

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Робе, Стокхолмския синдром ви държи малоумници! Тъп, Ходил си два пъти на море!? Кого лъжеш мурзилко? Гадувахме, висяхме за купони, молехме се за шоколад, за банан, мандаринки по-една на глава за нова година с бележка от парт. секретар, за Ахтопол с "открит" лист, дънки от Корекома ако имаш познат, който да удостовери, че има законно долари, 10 години чакаш за имитация на кола, границите виждаш през крив макарон, режими на ток, вода, парно и др. Ще почиваш в Гърция само на сън! Всичко построено през тези години се разпада, стрено през куб за грош! Най-богатата страна преди войната, хранила и обличала, руските, немските после съветските войски! Пет 5 фалита на държавата за 50 години! Най-богатите уранови находища, водни ресурси, зелена природа! Къде са всичките тези богатства? Който си отвореше устата със собствено мнение се смазваше! Защо тъпънари живеещи в САЩ повече от 30 години си позволяват да дават мнение!? Защо не останахте в България Защо не заминахте в СССР, сега Русия !!!!!!!!!!?????? Защо не се върнете сега в България да строите развинтения си социализъм !!!!!!!????? Какво толкова "строите" в САЩ, че не си идвате с десетилетия в България!!!??? По време на беднотията 3000лв, за 1 долар и "желязна завеса"сте имали пари да заминете в САЩ и сега имате там къщи, коли, бизнес а нямате пари за 10-дневна екскурзия там където сте родени ?????!!!!!!
  • 381 С А Т А Н А !!!!!!

    2 4 Отговор

    До коментар #378 от "Барабанист":

    Лелеее, много памперси ти трябват! Както и да се напъваш, НЯМА ДА СТАНЕ ! Оттървахме се от алчни и смахнати идеолози за да го допуснем отново ! Унизително ми е да водя диалог с .......! ПИША ЗА НОРМАЛНИТЕ ФОРУМЦИ !
  • 382 С АТ А Н А !!!!!!

    2 4 Отговор
    Показател на какво сте "способни" е символа на вИ връх Б У З Л У Д Ж А. !

    Коментиран от #391

  • 383 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #378 от "Барабанист":

    другарю само не разбирам ти живял ли си през соца?пишеш 1000 поста с постни лъжи и тъппоти и не се октазваш.ако комунизма бе нещо добро нямаше да се разпадне бе другар,а тои се спихна веднага след като не му се наложи да воюва,щото тва е един милитаризиран строи готвещ се и адекватен единствено за воина.икономическата му формулировка е напълно неадекватна ,политическата му също.през 1989 година ти къвто и да си бил си нямал и 10 % от това което имаш сега освен ако не си някои изпаднал алкохолик.тва са фактите,квито и трактати да пишеш.днес имаш много по хубава кола ,дом,мебели,дрехи ,свободи ,информация ,работа ...от тогава.изключение е само ако тогава си бил в цк на бкп на много висока позиция и сега не си се реализирал в последствие,което е напълно невъзможно ,но допустимо като хипотеза.

    Коментиран от #384, #385, #386, #387, #389, #390

  • 384 Тичам Сурчо за маро

    4 1 Отговор

    До коментар #383 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, Стоянчо.... ами ти както я подкара, ще го изкараш Социализма като деветте кръга на Ада. То бива бива, ама чак пък толкова лъжи и изопачавания. Такива като теб, вземаха българския народ хептен за малоумен и се опивате да го третирате като стадо от Макаци. Хората които живяха по времето на Соца знаят истината, но такива като тебе толкова пъти ви хващат че лъжите като дърти цигани, че сега и на младите им се отвориха очите и ви разбраха какви сте и вече е трудно да ги заблуждавате. Честно казано, на българския народ му дойде до гуша от мозъчните ви пръдни.
    ИСТИНАТА ЗА СОЦИАЛИЗМА Е, че нито преди 1945 година, нито след 1989 г., хората са нямали Гарантирани работни места, нито и Гаранирани годишни отпуски. Тогава всеки човек можеше да отиде поне веднъж в годината на почивка на море или на планина. На всеки човек през Соца му беше дадена възможността да си вади прехраната с честен труд и да живее живота си с достойнство. Сега, едно че има голяма безработица, но и работещите не смеят да ползват от много години отпските си, от страх че ще загубят работните си места.
    Сега дори и бебетата разбраха че Демокрацията е едно дебело дърво опряно на врата, защото когато родителите нямат пари и то ще стои гладно и да си къса задника от рев, защото е болно и няма пари за лекарства - гробищата са пълни с такива бедни души.
    А ти подължавай да им говориш на хората, че през Социализма е нямало редовно БАНАНИ!!! Е... сега ги има, но който няма пари, само ще ги глед

    Коментиран от #394

  • 385 ПЕРНИШКИО

    2 1 Отговор

    До коментар #383 от "стоян георгиев":

    прост народ , слаба държава , много и от политика разбирате тука , а , а мухльо долен , какво имаме сега и какво преди , кои си купува нови коли от магазина днес , и кои строи къща днес , а баровец , и кои може да си позволи екскурзия 10 дневна и да ходи в гърция днес , и защо трябва да ходат там , след катоп бетонирахте нащо Черноморие с хотели и ресторанти , но ненаправихте пречиствателни станции и говната от вяас ходат у морето , що се отнася кои свали комунизма , еми попитаи Анреи Луканов, нещо за конспирация ран-ът да си чувал , видял или слушал , а , ето тои доведе двамата агенти от ЦРУ , зада сринат този строи, имахме държавен резерв от 12 млрд. лева , които лева отидоха на господата в куфарчетата , и тези господа им се каза да разбият всичко направено до момента от баи ти Тдор , добре че тогава не ти сринаха панелката в която живееш , само това се крсти, щотоо сега щеше да си като Боговете сигурно са полудели /филм на Ботствана/, , що се отнася до заводите , защо ги сринахте бе уважаеми , а , до основи , защо , защо сринахте селското стпанство , казармите , военните училища , пенсионата реформа , и затрихте икономиката на страната , това можеш ли да ми го обясниш , и сега къдеса мега заводите в автомобило строенето , а кораби влакове трамваи тролеи , автобуси , товарни автомобили , дори и мотоциклети , какво имаме днес , къде заровихте социялната политика на този народ , беден и нещастен , защо пуснахте престапноста да си вирее на воля като убива ,
  • 386 ПЕРНИШКИО

    2 1 Отговор

    До коментар #383 от "стоян георгиев":

    като убива на воля и беченства и то безнаказано , тосе вижда очевидно е това което се прави днес , и на това ако му казваш по добре , тури му пепел на всичко и малко жар и го запали да изгори , вие си заслужавате да си носите кръста , неблагодарници , и ще доиде ден за голяма разплата , ще доиде , на деи да си мислиш това ще ти остане вечно , , едни да си правите каквото си искате , за сметка на народа , да сроисе и сега строило се и преди , но само с магистрали не става моичовек , а трябва заводи и хляб на този народа , и другата разлика коя е , сдно време баи ти Тодор е строил държава , като народа згради земеделие воения отрасъл , тежко машиностроене и прочие , но даваше на този народ хляб работа , там където живеят и работят и учат , а сега какво става , кои дава на днешно време пари в тази държава , кои , погледни всеки един божи ден терминала на летището е пълен с отпатуващи , , ако си веше всичко нормално тук , никои нямаше да блазни свет по дрругите държави , както студентите и дори и тираджиите , ако си имаше заводи тика , защо да не направим внос и износ на стоки и матреали
  • 387 ПЕРНИШКИО

    2 1 Отговор

    До коментар #383 от "стоян георгиев":

    когато служих в армията , и тогава ни викнаха по тревога , защото Петър Младенов каза да доидат танковете , да ли беше за Станко Тодоров , журналистите го после украсиха , е те тогава да бяхме излязли да се ухварчи на пушечно краварско месо , и вас сега нямаше да ви има на тоя свет , за да не тролите тука , направеното от вас наготово , готованци ниедни долни , не закачаите баи ви Тодор , да си спи спокоен сън и да не се обръща в гроба , и за умрелите или нищо или само добро, не вие срам , не вие , ще си носите последиците за това което причинихте нещастие на хората , малоумници долни , жадни за власт и пари .
  • 388 Моториста с каскета и бастунчето

    3 1 Отговор

    До коментар #359 от "Предизвикан":

    Чудя се, защо всички тролове не вземете да се съберете и да се разберете какво ще лъжете!
    Това което пишете са приказки от "1001 нощи" - "Султана се влюбил в ладъната с фереджето, оженили се и на първата брачна нощ я убол с иглата(ами ако е била в мензис?"
    Точно така звчите всички тролове.
    Защо веднъж за винаги не се разберете какви яа пенсиите пр комунистите?
    Дали бяха 12лв, - 15лв., 50 лв. или както наистина бяха около100лева.
    Без значение колко бяха, с тях енсионерите не стояха гладни и не умираха от студ през зимата. Каквото и да беше, за разлика от сега, никой не се лишаваше от нищо, а и не се притесняваше че можеше да се разболеят или пък да ги заболи зъб, защото тогава лекарите и зъболекарите бяха напълно безплатни, а и лекарствата на достъпни за всеки цени.

    Коментиран от #399

  • 389 ПЕРНИШКИО

    4 1 Отговор

    До коментар #383 от "стоян георгиев":

    няма за каво да му правиш забелешка на Барабаниста , защото се вижда кои пише с постните ви лъжи , и вие го знате но не си го признавате , и дори итези които са живели в предишния строи , може би не сави дали да крадете тогава както сега , щото ще напипате Белене затвора , или са ми онождали комунистите здраво , то е било с цел , защото сте все били немирници , които си е крадял преди ,сега пакси краде , и то безнаказано , защо ли , защото , си плащате на тези дето ви пазят , нали така искахте , народа да страда , а вие да го крадете , като го манипулирате в лъжи , с измислени данаци и такси високи цени на горива храни сгради автомобили и тн. , което се сетиш , да неможе да продължава така , народа да го тормозиш и наказваш с манипулиране , няма да ви се върже на господата управляващи и тези които са били и опреди тях та до днес от 30 години наса , и ако това е демокрация тури му вестник , ,това е див капитализам , по скотро , , за тези 30 години демокрация , както викате , и да ви се пикам на демокрацията , сега щяхме да сме в класацията , изпреварили много европеиски страни , като имахме само едно/ икономика/ , другото ще си се нареди както трябваще . .
  • 390 ПЕРНИШКИО

    3 1 Отговор

    До коментар #383 от "стоян георгиев":

    я ми кажи ти за последно , защо загробихте спорта и по точно футбола , защо загробихте в училищата народното творчество,кържоци,танцови састави , мизикални састави , театрални постановки , както и градски турнири , защо , защо загробихте наще ценности , едно време бяхме на върха в спорта , на световните подиуми , а сега от 94 на световното нищо , кои е ходил на световно скоро кои , никои спортист , освен ансамбала по художествената гимнастика , къде е леката атлетика, колоездене , вдигате на тежести , фигурното парзаляне , автомобилния спорт , тенис на маса и корт , борбата , къде са по загробените спортни школи , стадьони зали и плувни басеини , а, нещо да ми кажеш , или ние сме паднали от марс и живеем на друга планета , не вие сте тези които прецакахте всичко , ценно , за да можеше днешната младеш да спортува и се развива , а не да ходят като вартоглави по улиците и то дрогирани , а за мотоциклетния спорт и картинг забравих да ти добавя , кажи бе утрепко долна краварска , кажи , ако се яви един нов Хан А спарух , в парламента един няма да остане , един , и това скоро трябва да стане , защото вие пориобихте бъдещето на това поколение което е подрастващо и расте .

    Коментиран от #398, #403

  • 391 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 392 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #378 от "Барабанист":

    това е наи дългия пост на факти бг. , погледни ги само що са тролове краварски , народа е просто разединен и не мисли еднакво на нещата , е така по този начин не се гради държава , ти колко поста да им пишеш няма да могат да те разберат , или се правят на шути говеда , а има и такива на хранилка в факти бг., ма много станаха големите демократи бе ма много бе , малии това Франция и Германия , пасти да яде , за великите сили няма да коментирам , само не ми е ясно едно , защо толкова се напинят и си го мерят кои му по далече хвърля и рипа на нагоре , , това са онези които искат да я унищожат тази държава и да не и се спомене името БЪЛГАРИЯ ., тези няма да ни разберат докато е властта в техни ръце, аз не знам защото народа спи и наизлезе да ги умори тези краварски подлоги, краино време да доиде някои нов палководец и да поеме четата , и нещата в свои ръце.
  • 393 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 394 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 395 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 396 Каскет Правешки

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тези които му бяха бодигарди,":

    Българските кратуни не можеха да разберат , че целия този смехотворен процес , бе нарочно създаден , за да се провали. Живков и кликата трябваше да бъдат съдени за национално предателство срещу България и за извършени престъпления срещу български граждани и техните права. Най-вече за въвеждане на тази просташка съветска система от която ще си патим още няколко десетилетия.
  • 397 Ам Гъл

    2 3 Отговор

    До коментар #395 от "ПЕРНИШКИО":

    Ти си нарежи вестници за да си избършеш дъто , само гледай да не са съветски ,щото ще полилавееш
  • 398 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 399 Милко Калайджиев

    2 5 Отговор

    До коментар #388 от "Моториста с каскета и бастунчето":

    Баба ми получаваше 23лв пенсия.по 75 стотинки на ден. Мляко 22 ст .Лимонада 4 ст , хляб Стара Загора 34 ст , Едно прясно мляко 35ст ..... и май станаха повече от 75 стотинки. Кво ще кажете бе . На всичкото отгоре защо го няма пенсионния фонд бе другари . Комунягите най-нагло го изядоха и сега леят крокодилски сълзи за бедния народ .Трепането ви е малко шумкарчета.

    Коментиран от #402

  • 400 Ну Погоди

    2 4 Отговор
    Докога ще ни поствате тази карикатурна личност. Заминавайте за Задунайская губерния.
  • 401 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 402 Фантомас сомнамбула

    5 1 Отговор

    До коментар #399 от "Милко Калайджиев":

    През социализма нямаше пенсионен фонд и пенсиите се плащаха от общ държавен фонд. Държавата се управляваше като голяма фирма, същата система.
    Това че баба ти получавала 23 лева пенсия е една голяма, дебела лъжа, която може да се породи само в рахитичния мозък на някой тъп трол като тебе. Хайде, слагай си скъсаното бомбе и отивай да си оправяш овцата си в храстите зад обора.
  • 403 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #390 от "ПЕРНИШКИО":

    пернишки аз уточних бе другарю ,че става въпрос само за хора които не са пропаднали пияници.вие наистина загубихте от падането на комунизма.сега няма как да се напиеш и да идеш на работа.просто те уволняват.та за себе си си прав при комунизма ти щеше да си ок.пиене евтино ,никви проблеми да си пиян на работа,а за всичко друго другаря тодор живков мисли !!!!сега се налага да си дисциплиниран ,да не си мърльо и т.н. неизпълними за теб неща.и само леко да те открехна другарю ,днес къщи и апартаменти строят и имат не само баровците ,а всички дето им се работи ,те ходят и сега на море и в гърция и т.н. става впрос за милиони българи?нали прочете милиони!може да застанеш накрая на перник и да гледаш хилядите празнуващи дето се изнасят при всеки удобен случаи към гърция или македония не всички те са баровци.има шофьори има и зидари и багеристи има и така наречените баровци ,а именно разни комунистически измъдяци останали от онова време или техните деца ,щото у нас има бая хора като теб пернишки дето им създавате много приятна среда .не случаино наи-зле е в наи-комунистическите зони на българия като перник ,враца видин...

    Коментиран от #406, #408

  • 404 Българин

    2 1 Отговор
    За стомана Перник пък да не говорим защо за 50г работа на пълни обороти на 100% се пръскаше по шевовете неможеха да смогнат и не можа поне 1път да свърши водата а за 10-15г вода нема при положение че сега работят на 20 максимум 30%от капацитета на с.перник и нема вода нема ми защото турбините надуват на макс в цела бг и старите траби и те си казват своето.но пък тях нарочно ги пукат когато им изнася като надуят помпите защо не се пукат като немат или знаят че нема да има в хазната имам познат в вик и ми каза че не надуват помпите да не спукат старите тръби и за това нема налягане доро на 2ри етаж или е слабо и боилера шуми да гръмне но тече само студена вода.ми те тръбите се сменят на 50г а не да стоим до като изният и да ревем
  • 405 7777

    4 1 Отговор
    „Това бе скалъпен, позорен, мръсен процес срещу бившия държавен глава на България.

    Процес, който е позор за съдебната власт. Позор за България…
  • 406 ПЕРНИШКИО

    2 1 Отговор

    До коментар #403 от "стоян георгиев":

    ти си бил голем нещасник и идьот у цревата , не ми говори врели не кипели мухльо , такива като тебе си ги турам на хуьо да не одат пеш, нещо много ти е промит мозака маи а, гнидо вашясала .

    Коментиран от #407

  • 407 БезНИК

    0 0 Отговор

    До коментар #406 от "ПЕРНИШКИО":

    Ей, хуманоид. Дръж се прилично. За това, че си ощетен от природата не са ти виновни други.
  • 408 Конско текме

    2 1 Отговор

    До коментар #403 от "стоян георгиев":

    Голяма цицка си, на кой му пука кой е ходил пиян на работа и кой не е. Става въпрос за качеството на живота. Истината е, че докато Тодор Живков управляваше България, нямаше безработни хора, нямаше бездомници, нямаше просяци, нямаше гладни хора, нямаше деца които да измират от наркотици(в Европа сега сме на първо място по този показател, също както и корупцията), нямаше хора които от отчаяние да се самозапалват. Сега при Демокрацията това е ежедневие. Излез на улицата и ще видиш на колко много хора им липсват зъби, направо бие на очи! Така е защото нямат пари за зъболекар. По времето на Тато нямаше такова нещо, защото и лекари, и зъболекари бяха безплатни. Най- важното беше, че за разлика от сега, по времето на Социализма хората бяха щастливи. Сега при Демокрацията повечето хора живеят мизерно и са нещастни като скотове.
  • 409 Ахмед Бонжур

    1 1 Отговор
    Съдете ме! Но идва времето, когато народът ще остане без хляб и без чест

    Всички видяхме че с пристигането на демокрацията, това време дойде и няма намерение да си заминава.
  • 410 деко

    0 0 Отговор
    Не е за вярване толкова много и различни на цвят и аромат фекалии от сигурно грамотни и почтени хора . Този човек Т Ж вече не е жив но направеното по негово време и сега се вижда въпреки разбойническото разграбване . Още се движим по пътищата от негово време и .....няма сравнение , но ... го съдиха дълго и ЗА КАКВО . Къде са му милионите . АМИ СЕГА АКО СЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ СЪДИ СЪС СЪЩИЯ А Р Ш И Н как ще се чувства сегашния Т Ж . НАЗДРАВЕ .
  • 411 oliver Henrich

    0 0 Отговор
    Благодаря на Espen Coke за оценката на заем от 7000 за мен. Ако имате нужда от спешен заем, избягвайте измамни измами с заемодатели и се регистрирайте чрез истински заемодател по имейл [email protected] whatsapp +1 (876) 398-8103