ФАКТИ.БГ

Русия прибира руснаците от Украйна

Населението на Украйна продължава да намалява, а темпът на този спад нараства

Публикувана: 24 Януари, 2020 10:01
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4614
Русия прибира руснаците от Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредното проучване показва катастрофални статистически данни за Украйна - през последните двадесет и пет години населението на страната е намаляло с повече от една четвърт. Това много напомня на процеса, който протича активно в балтийските страни. Съществуват обаче съществени разлики, с които Русия е пряко свързана.

Преди 24 - ри години един от украинските телевизионни канали пусна поредица от социални клипове, озаглавени „Ние сме 52 милиона“. Фразата, както се казва, излезе при народа и се превърна в местен мем: още тогава украинците бяха много по-малко.

През 2005 г. „след „победата“ на Виктор Юшченко на изборите, рекламодателите възкресиха лозунга, добавяйки призив да се ражда повече. И нищо чудно: през 2005 г. населението на Украйна беше намалено до почти 47 милиона души.

Става дума, разбира се, за доста условните цифри на Държавната служба за статистика на Украйна. Последното преброяване е проведено в страната през 2001 г. Бившият министър-председател на Украйна Владимир Гройсман планираше да брои украинците през 2020 г., но изглежда, че и тази година няма да има преброяване: в кабинета на Гончарук бе решено, че е нецелесъобрпазно да се харчат 2,5 милиарда гривни.

Въпреки това в тази област има новини. И за Украйна те са изключително тъжни.

По - малко колко?

Населението на Украйна продължава да намалява, а темпът на този спад нараства. Само според официалната статистика през 2015 г. украинците са намалели със 168,4 хиляди души, през 2016 г. - със 176 хиляди, през 2017 г. - със 198 хиляди, а през 2018 г. - с 233 хиляди. А за първите 11 месеца на миналата година - 230,5 хиляди души. И ако съдим по темповете, през годината като цяло ще има приблизително минус 250 хиляди души. Тоест, дори според официалната статистика, към 1 януари 2020 г. в Украйна живеят по-малко от 42 милиона. С 10 милиона те коригираха мем на 24 години.

Постоянните уговорки за официалните цифри не са без причина. Факт е, че дори служителите и народните депутати в Украйна се отнасят към тях като към условност, вид любезност: видите ли, общоприето е, че има толкова от нас. В същото време те самите и редица украински експерти казват, че реалното население е не повече от 37-38 милиона. Такива данни се получават въз основа на динамиката на вътрешния пазар: „Намалява потреблението от година на година. И вече е засегнало почти всички категории продукти, дори и най-евтините, от които хората сякаш не трябва да пестят, да речем, хляб или зърнени храни. Въпреки това, производството на хляб в Украйна намалява трета поредна година “, потвърждава ръководителят на Асоциацията на доставчиците на мрежи за търговия на дребно Алексей Дорошенко. В цифри това е минус 3-5% за основните категории продукти за 2019 г. и минус 10-15% при сравняване на 2019 г. с 2015 г.

Останалото е просто. В началото на 2015 г. има почти 43 милиона украинци. И след пет години консумацията на храна спада, сякаш 4,5-5,5 милиона души спират да купуват храна. Разбира се, тези изчисления все пак трябва да се коригират, като се вземат предвид Донбас (през 2015 г. Украйна все още води търговия с ДНР и ЛНР, тоест отчасти този спад се дължи на търговската блокада, която беше въведена по-късно). Което не отменя главното:

- Основно спадът в търговията се случва в рамките на сегашната територия на Украйна, тъй като търговията намалява след блокадата;

- Основната причина за този спад е намаляване на населението на контролираната от Украйна територия.

Миналата седмица украинският министър Дмитрий Дубилет заяви, че преброяването вече не е необходимо - правителството е установило населението на Украйна по косвен начин. По-специално, използвайки статистическите данни от мобилни оператори. Вярно, той все пак не разкри тази информация. Очевидно първо ще бъдат озвучени пред потенциалните инвеститори на икономическия форум в Давос: украинската делегация ще ги примами с безпрецедентни перспективи, по-специално - отварянето на пазара за земята и нов, по-либерален кодекс на труда. И достоверни данни за населението, разбира се. Предишните цифри изглеждаха красиви, но чуждестранният бизнес преставаше да им се доверява безусловно още преди Евромайдана.

Смеем да приемем, че правителството и Дубилет не са установили особена сензация. А данните, които имат, отговарят или малко се различават от горепосчените 37-38 милиона души. Най-малкото защото подобни данни наскоро публикува украинският Институт по демография и социални изследвания. Според него в началото на 2020 г. населението на контролираната от Украйна територия възлиза на 37,29 милиона души. 16,7 милиона от тях са в трудоспособна възраст. Това в никакъв случай не е някаква тайна, а като цяло е добре известен показател. Въпреки че не е официален.

Между другото, украинските служители биха могли да коригират информацията за населението на Украйна, ако обърнат внимание на руските новини. Както знаете, през 2019 г. 500 хиляди граждани на Украйна получиха руско гражданство. И ако броите подобни преходи през последните пет години, тогава се събират повече от милион. С други думи, Русия също е положила много усилия за намаляване на населението на Украйна.

По стъпките на балтийските държави

Не е тайна, че от постсъветските републики балтийските могат да се похвалят с най-впечатляващия темп на обезлюдяване. Поне така се смяташе по-рано. Така населението на Латвия, в сравнение с 1991 г., е намаляло с 800 хиляди души (от 2,7 на 1,9 милиона), на Литва - с 900 хиляди (от 3,7 на 2,8 милиона). Но сега трябва да преразгледаме тази гледна точка. Всъщност, ако вземем тези 52 милиона за референтна точка, то Украйна (с около минус 27%) вече надминава Литва (–24,3%) по отношение на намаляването на населението и почти е догонила Латвия (–29,6%).

Трябва да се изчакат няколко дни преди окончателно да се раздадат медалите. Нека украинското правителство сподели своите изчисления, а ние ще ги сравним с вече известните цифри. Служителите обаче едва ли ще получат качествено различни резултати.

Украйна е свързана с балтийските държави не само с подобна динамика на обезлюдяване, но и от факта, че населението на Украйна намалява за сметка на руснаците. В Латвия броят им е намалял с около 400 хиляди души след независимостта.

За съжаление, в Украйна няма точни данни, дори ново преброяване не може да ги даде (има много доказателства, че данните за броя на руснаците в Украйна по време на преброяването през 2001 г. са били подценявани), да не говорим за тези косвени методи за изчисляване, към които правителството е решило да прибегне. Но по-горе посочихме колко украинци през последните години са станали граждани на Руската федерация. Към този милион можем да добавим още два - тези, които са сменили гражданството, без да променят местожителството си. Тоест жителите на Крим. Разликата по същество е само в това, че за тях такава промяна не се е превърна в трагедия (както за сънародниците им от Донецк и Луганск, например).

Тоест, не знаем колко е намаляло руското население на Украйна от 1991 г. до днес. Въпреки че можем да оперираме с данните за миграцията (включително нейната кримска версия) през последните години.

Има разлики. Прибалтийските републики са включени в ЕС като „компенсация“ за обезлюдяването. Украйна се отървава от населението си засега на доброволна основа.

Скоро ще разберем дали инвеститорите ще оценят подобен ход.

Превод: В. Сергеев


Украйна

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Borislav Popov
1 Отговор
Поглед.инфо пак снасят развалена храна за закърнели русофилски мозъчета. Алоооу, дрогаре, вижте първо гредата в собственото ви око, пък тогава гледайте треската в украинското.

Коментиран от #5, #21


Оценка:
-53 +25

100
2 Отговор
А всички тези Турски, Южни и не знам какви още газови потоци, които заобикалят Украйна, отслабват нейната икономика и страната като цяло още повече. Нашите управници много трябва да се замислят дали желаят това, дали си струва заради някакви не много големи изгоди да отслабваме нашите съседи. Нека помислят за това, че една слаба Украйна лесно ще бъде прилапана от рашките, а прилапат ли ги рашките, следващите сме ние...

Коментиран от #8


Оценка:
-56 +17

гост
3 Отговор
Тези сметки ми приличат на вица за прогнозиране на времето- "зимата ще е студена защото индианците събират повече дърва"

Оценка:
-18 +7

Статистик
4 Отговор
Положението в Русия е същото. Вече и миграционните потоци не поддържат демографията. След последното преброяване положението не е розово. Говори се , че цифрите са завишени или не е точно това което се има в предвид...

Коментиран от #7


Оценка:
-26 +17

пендьо
5 Отговор

До коментар #1 от "Borislav Popov":


епилира ли се първо тая сутрин или направо на амбразурата ? Такива елементарни тролове не трябва да ги допуска да излагат дедо сорос.

Коментиран от #22


Оценка:
-9 +28

злобар
6 Отговор
Историйката е абсолютно същата и у нас . Дали изобщо имаме четири милиона у нас , изобщо не вярвам. Мнозина с двойно граждаство които няма да се върнат също така младите живеещи зад граници също ги отпиши .

Оценка:
-0 +29

стига си ревал
7 Отговор

До коментар #4 от "Статистик":


Руснаците дават 9 хил долара за новородено и 316 лева български пари на месец добавки.
Колко дават в България ?

Коментиран от #9


Оценка:
-12 +34

не се опитвай
8 Отговор

До коментар #2 от "100":


Не се прави на умен. Не се опитвай тъй като си личи, че нямаш мозък за такава сложна дейност. От страни изглежда доста смешно и трагично.

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +15

Статистик
9 Отговор

До коментар #7 от "стига си ревал":


А в Индия и Пакистан по колко пари им дават за новородено ? :))))

Коментиран от #10


Оценка:
-12 +5

баламурняк
10 Отговор

До коментар #9 от "Статистик":


и какво ме интересува мене в Индия и Пакистан колко дават ? Тебе интересува ли те ? Децата ти да не са там ?

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +14

Статистик
11 Отговор

До коментар #10 от "баламурняк":


Не. Но решението не е толкова в парите... Истината е нелицеприятна

Коментиран от #16


Оценка:
-9 +3

Кирил
12 Отговор
В русия расте единствено мюсюлманското население.
Вече огромни райони са мюсюлмански

Коментиран от #14, #33


Оценка:
-23 +16

Статистик
13 Отговор
От 37 млн. - 10 млн. украинци или подобни, 5 млн. католици поляци или подобни, 12 млн. руснаци или подобни 2 млн. БЪЛГАРИ, 8 млн. остават за белоруси, арменци, грузинци и т. н.
Българите, идвайте си в Родината!

Оценка:
-5 +8

Статистик
14 Отговор

До коментар #12 от "Кирил":


Около 20 млн. от преброеното население в Русия са мюсулмани

Коментиран от #17


Оценка:
-11 +5

100
15 Отговор

До коментар #8 от "не се опитвай":


Ти си стой от страни и се смей, ако си нямаш работа. Но ако искаш да навлезеш малко в материята и да разбереш логиката на нещата и техните следствия, няма да ти е много смешно... стига да имаш капацитет да ги осмислиш и да не ги гледаш през филиите и фобиите си.

Оценка:
-6 +0

наври си я статистиката
16 Отговор

До коментар #11 от "Статистик":


..... коя държава от ЕС е с положителен естествен прираст ? Истината е нелицеприятна !!!

Коментиран от #18, #20


Оценка:
-2 +12

па прост си баце
17 Отговор

До коментар #14 от "Статистик":


и какво като са мюсюлмани ? Че те там са си родени и живяли от край време. Не са присадени като тия в Германия,Франция,Холандия,Белгия,Англия и др.
С други думи приобщени са , а не дива орда талибани като тия в ЕС .

Оценка:
-4 +19

100
18 Отговор

До коментар #16 от "наври си я статистиката":


Ирландия е с положителен естествен прираст. Но тя е едно от малкото изключения в ЕС. Повечето страни с прираст го имат заради емигрантите. Т.е. прирастът не е естествен.

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +10

антистатистик
19 Отговор

До коментар #18 от "100":


Еми нали и аз това разправям .

Оценка:
-1 +6

Статистик
20 Отговор

До коментар #16 от "наври си я статистиката":


Истината е, че жената трябва да си седи в къщи и да си гледа децата.

Коментиран от #25


Оценка:
-6 +1

Гост
21 Отговор

До коментар #1 от "Borislav Popov":


Честит ти Майдан в главата ти, главоч безподобен! Ако говорим за океана, пак ще се провикнеш за Русия! Много си малоумен, ма много! Тунберица трябва с такива като теб да се збмимава! По опасни сте от замърсителите на природата!

Оценка:
-8 +11

Borislav Popov
22 Отговор

До коментар #5 от "пендьо":


Някъв анонимен русофреник, с никнейм който описва сексуалната му ориентация, обижда другите потребители и не казва нищо по темата, ама видите ли, аз съм бил трол. Абе ей тролче недоносче, епилирах се, щото майка ти обича да смучи гладки мъдя. Разбра ли ме ве, боклук?

Коментиран от #27, #28


Оценка:
-11 +12

кривоглед
23 Отговор
поглед.инфо=поглед.русия

Оценка:
-6 +11

Гост
24 Отговор
🇺🇦💨🍜
Слава Россия.🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Коментиран от #31


Оценка:
-12 +6

маламурняк
25 Отговор

До коментар #20 от "Статистик":


за всичко е виновна измислената западна глобализация. Не само в България.
До преди демокрацията във всяко село имаше училище , детска градина, читалище, футболен отбор. Сега само празни сгради.
Демокрацията направи така че земята попадна в ръцете на много малко хора. Препитание по селата няма. Хората заминаха или в чужбина или в градовете.
И сега за да се устроят се налага да купуват жилища , а къщите на село - празни.
След като теглят заеми , правят по едно дете и се налага да работят . Жената не може да си позволи две или по вече деца защото трябва да плащат ипотека.
Така че парите са едно от първостепенните неща в сегашния живот.
По време на бай тошо един тристаен апартамент беше 16-18 хил лева . Сега 100хил .

Оценка:
-11 +11

оня с коня
26 Отговор
Само за Ифо:Гъстота на населението в Украйна - 82,7 души на кв.Километър.Гъстота на населението в Русия - 9 души на кв.Километър.Мисля че коментарът е излишен.

Коментиран от #29, #34


Оценка:
-7 +5

Ф**к
27 Отговор

До коментар #22 от "Borislav Popov":


Сореле

Оценка:
-2 +3

педьо
28 Отговор

До коментар #22 от "Borislav Popov":


стига си ревал като вдовица за муй. Епилира ли се или не . Ако не , ще те резнем от надницата щото не изпълняваш западните ценности. Па това че си прост трол се вижда от умствения ти багаж дето е колкото на едно мушкато.

Коментиран от #32


Оценка:
-10 +5

прост кон
29 Отговор

До коментар #26 от "оня с коня":


Ама я кажи колко е земята на Украйна и колко на Русия ? Да не говорим , че украинците ще се свият още както вървят нещата.

Оценка:
-0 +8

това е съдбата на всеки
30 Отговор
който е избрал за приятели най големите си врагове. Нашите „приятели„ са същите.

Оценка:
-1 +12

100
31 Отговор

До коментар #24 от "Гост":


Поживей малко в Русия, ма не в Москва или Питър и пак пиши за Русия...

Оценка:
-6 +14

Borislav Popov
32 Отговор

До коментар #28 от "педьо":


И пак е петорно повече от прогнилия ти русоробски мозък.

Оценка:
-6 +7

Басри Алиев
33 Отговор

До коментар #12 от "Кирил":


Грешиш,в Русия ТЕЧЕ тиха християнизация на мюсулманското население,нещо като тих възродителен процес...

Оценка:
-3 +5

Очевидно
34 Отговор

До коментар #26 от "оня с коня":


Правилно , коментара е излишен , и показва само колко си прост.

Оценка:
-1 +3

Шаран БГ
35 Отговор
Статия за успокоение на нашите некадърници - видите ли и в Украйна е същото, като в България ! Даже и в Прибалтийските републики е така. Само не си правят извода, че и онези са същата "хубост", за да има подобни резултати !! А че Русия е виновна - няма нужда да се споменава... Ние си го знаем това по презумпция - вече 30 години ни го "набиват в кухите глави" новите капиталисти.

Оценка:
-3 +6

Атакист в атака
36 Отговор
Тръмп е влюбен в тайландка на много високо ниво в държавната йерархия на Тайланд и с Китай се случват ужacни и мнoгo опасни неща!! Внимавайте да не се влюби в украинка или бългaркa, защото с Русия е свършено и без корона на вируса 😂😂😂😂😂

Оценка:
-3 +1

37
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Борислав Коруджиков
Това каза пред bTV художникът, който съди Столичната община заради винетния стикер за паркиране.
Понеже съм бохем, художник-бохем, аз съм си създал интериора така, както на мен ми харесва, за да мога да творя."

Още бисери
ТОП 5