31 Януари, 2020 22:00 5 122 33

Сигурен съм, че Великобритания отново ще похлопа на вратата на ЕС

  • ес-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън

Чисто безумие е да се вярва, че когато остане сам, Лондон ще успее да сключи по-добри сделки със страните членки на ЕС

Сигурен съм, че Великобритания отново ще похлопа на вратата на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След Брекзита Великобритания ще бъде едно пречупено кралство. И съм сигурен, че най-късно след 20 години Лондон ще похлопа отново на вратата в Брюксел с молба да бъде приет обратно, но няма да е лесно, пише Робърт Мъдж.

В утрото на 23 юни 2016 година реших да наруша моя ежедневен ритуал да следя неотлъчно новинарския поток - ритуал, който иначе изпълнявам с упоритостта на наркоман. Така отидох на работа в блажено неведение за онова, което се беше случило.

Бях приготвил два коментара за публикуване. Единият – в случай на крайно невероятния сценарий, че британците са избрали да напуснат Европейския съюз, а другият за, както смятах тогава, напълно сигурното ни оставане в общността.

По принцип избягвам крайностите и не обичам лекомислено да използвам думи от сорта на „шок", но действително изпаднах точно в такова състояние, когато влязох в редакцията и научиха новината за изхода от британския референдум. Германските ми колеги после ми казваха, че съм изглеждал така, сякаш съм видял призрак.

Оттогава изминаха три и половина години, в които призракът на Брекзита придоби съвсем реални очертания. Дълго време продължавах да тая наивната надежда, че страната ще се осъзнае и ще премисли решението си. Докато мои приятели и колеги кандидатстваха за германско гражданство, аз отлагах решението си до последния момент.

Империята отвръща на удара

Аз, естествено, признавам резултата от едно демократично гласуване, но все още отказвам да приема начина, по който стигнахме дотук - това си беше заговор, изтъкан от недоразумения, лъжи и дезинформации.

Мнозина допуснаха да бъдат омаяни от егоцентрици като Дейвид Камерън или Борис Джонсън, които проправиха пътя за Брекзита. Мнозина в страната явно изпитват носталгия по една отдавна съществувала империя. Твърдението, че нация, която едно време е държала в подчинение огромна колониална империя, сега трябвало да се освободи от оковите на Европейския съюз, е направо налудничава. Всички европейски правила и регулации, които сега са толкова презирани от управляващите в Лондон, са в една или друга степен създадени и от самите британски представители. А когато някое общо решение не им допадаше, те чисто и просто прокарваха някакво изключение. За никоя друга европейска страна не са били правени толкова много отстъпки и изключения.

Европейският съюз не е съвършен. Но е чисто безумие да се вярва, че когато остане сама, Великобритания ще успее да сключи по-добри сделки със страните-членки на ЕС и с останалите глобални играчи. Досега Великобритания е подписала подобни договори само с държави от сорта на Лихтенщайн, Фарьорските острови, Грузия и Ливан. Не бих искал това да се тълкува като липса на уважение към тези страни, но те все пак няма как да бъдат причислени към големите икономически субекти. В Лондон обаче явно все още смятат, че повод за паника няма. Министърът на търговията Лиъм Фокс обяви, че имал готов списък с 40 сделки, които щели да бъдат подписани на секундата, в която Брекзитът стане факт. Но къде го този мистериозен списък?

Пък и колко ли привлекателна за външни инвеститори може да бъде държава, чиито основни индустрии и услуги направо агонизират в резултат от Брекзита? Не е трудно да се разбере защо водещи автомобилостроители закриват фабриките си на Острова и ги прехвърлят в континентална Европа, а големите финансови играчи се изнасят към Париж и Амстердам. Да не говорим какво изтичане на мозъци ще настъпи, след като европейските граждани, които работеха в сферата на науката и образованието, си опаковат куфарите и напуснат.

In vino veritas?

Но, не се плашете, има надежда. Министърът на Брекзита Стив Баркли - един от онези членове на правителството, чийто живот явно преминава в някаква паралелна реалност, наскоро забеляза, че 99% от виното, консумирано в Обединеното кралство, е вносно. Когато Великобритания напуснела ЕС, този „основен сектор" щял направо да процъфти. Наистина го каза, не си съчинявам! Но дали Баркли и за секунда се е замислял защо се внася толкова много вино? А откога британското винопроизводство се смята за „основен сектор"?

И това далеч не е всичко. Британската евродепутатка и привърженичка на Брекзита Джун Мъмъри наскоро се оплака в Туитър, че след като напусне ЕС, Великобритания вече няма да има свои представители в Брюксел, които да участват в определянето на риболовната политика. Какво прозрение само! Дано Борис Джонсън да е запазил няколко херинги в камерата за дълбоко замразяване…

След Брекзита Великобритания ще бъде едно пречупено и разединено кралство. Географски тя винаги е била отделена от континентална Европа. Тази дистанция сега ще се усеща вече все по-осезаемо и политически, и икономически, и социално.

Може и да не съм вече съвсем млад, когато това се случи, но съм сигурен, че през следващите 20 години Великобритания ще похлопа отново на вратата в Брюксел с молба да бъде приета обратно. Само че условията тогава ще са далеч по-лоши от онези, от които тя се облагодетелстваше в продължение на дълги години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ттттт

    25 65 Отговор
    "най-късно след 20 години Лондон ще похлопа отново на вратата в Брюксел"

    Мокри сънища на парцала Юден Веле.
    Велика Британия напуска четвъртия райх. Завинаги.
    ЕС след 20г. няма да има.

    Коментиран от #30

  • 2 Deutsche Welle

    15 12 Отговор
    бля бля...за демокрацията сме, но само когато резултата ни устройва.
  • 3 Последния софиянец

    5 31 Отговор
    Ще потропа с един нов десант в Нормандия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факт

    14 30 Отговор
    Британия пак победи Райха.

    Коментиран от #12

  • 8 Това е Брекзит

    21 13 Отговор
    Едни джендъри напуснали други джендъри.

    Това е брекзит.
  • 9 Рашка с чашка

    57 8 Отговор
    Всички големи фирми изнасят офисите си от лондонското сити, включително американските. Сега Великобритания или което остане от нея, защото Шотландия може да се отцепи, ще изпадне в зависимост от бившата си колония САЩ.
  • 10 нали

    2 5 Отговор
    Nein!
  • 11 сащ

    20 3 Отговор
    От утре официално имаме колония край Европа
  • 12 Рашка с чашка

    36 3 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    Друг факт, Великобритания никога не е побеждавала Райха. Виж Дюнкерк и пак кажи че са победили. В ПСВ най-тежките боеве изнасят французите. През ВСВ най-тежките боеве изнася СССР и в двете световни войни Райха се бие срещу САЩ, Франция, Великобритания и Русия / СССР. Коя от тях е победила Германия без другите?
  • 13 Със сигурност

    26 4 Отговор
    ще потропа. ... ама със зад.ника си напред. Великата Британия ще го ... уха. Тя всъщност обича това.
  • 14 Eeee

    4 27 Отговор
    Англия е номер 1.
  • 15 Няма да е все така

    8 29 Отговор
    Англия поведе хорото,но няма да е единствената напуснала страна,ще я последват и други, а френските политолози са категорични, че от 3 до 5год ЕС ще се разпадне!

    Коментиран от #16

  • 16 1х2х3х8

    7 14 Отговор

    До коментар #15 от "Няма да е все така":

    Това е замислено отдавна много преди да се създаде ЕС. След 20г Европа може да е Халифат, а Америка Руска колония.
  • 17 Аз пиша

    10 1 Отговор
    Изненадал се че англичаните искат да напуснат ЕС, но сега дава предсказания по темата...
  • 18 Логично

    22 2 Отговор
    ЕС няма да се разпадне поради Големите Икономически Ползи особено за големите играчи в него, но и за малките, които иначе хептен ще изпаднат в периферията и от нея. Разпокъсана Европа няма шанс за оцеляване. Но политическите джендъри тряба да бъдат озаптени в разумни граници, иначе вероятността от пропадане се увеличава в пъти.
  • 19 Саска

    1 5 Отговор
    Страхотен безплатен сайт за запознанства, влезте и няма да съжалявате—>✔️ getbadgirl. com ✔️
  • 20 Госあ

    17 10 Отговор
    Всъщност почти всички образовани и млади англичани споделят това мнение. Но разбира се, консервативните необразовани провинциалисти решиха въпроса демократично. Днешната демокрация в пълния и блясък - малко лъжи и пропаганда и простолюдието решава въпроса.
  • 21 абвг

    10 6 Отговор
    ЕС = добре дошли в Четвъртия Райх. След като се махна Англия, остана само Германия начело. Хитлер цъка със завист от оня свят и си вика гледай как хитро завладяха всичко барабар с Испания и Италия, а аз сума жертви дадох.
  • 22 Моето име е човек

    19 4 Отговор
    Сега изчакайте Шотландия да се понадигне малко и британският паунд да падне под 2лв и да се изравни с американския долар... Тогава Борисчо ще трябва да бяга в щатите презглава. СКОРО.

    Коментиран от #25

  • 23 Британците постъпиха умно

    9 16 Отговор
    Вие едва ли можете да го проумеете.

    Коментиран от #31

  • 24 Хрис

    4 17 Отговор
    Дойчовците кръв пикаят, защото брекзита ще се превърне в ЗИД от мита, който драстично ще намали "келепира" им от търговията с Кралството. Понастоящем той е в +32 млрд. евро. А как ще се отрази това на германската автомобила промишленост чийто износ за Великобритания е над 45 000 000 000 евро (45 милиярда). И нека не се тревожат Доичетата за бъдещето на Кралството, защото зад него стоят такива страни от Британската общност като Канада, Австралия, Нова Зеландия идр., които ако се обединят ще се превърнат в втора-трета икономическа сила в света.
  • 25 Хрис

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Моето име е човек":

    До "Моето име е човек" - дерзай, сега остана да еволираш в "Мислещ човек"!
  • 26 Дедо ви Ванго

    3 9 Отговор
    Усетиха се рано сега остава Италия или Испания и верижната реакция започва .

    Коментиран от #28

  • 27 123

    3 6 Отговор
    ЕС се ръководи от извратеняци. Скоро и Франция ще иска да напусне и това ще е края на зиониското творение ЕС.
  • 28 Дедо Вангьо

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо ви Ванго":

    Адаш, много грешиш. Икономиката е като всичко останало на този свят. Големите слънца поглъщат малките, гравитацията си действа независимо от шаманите. Англия не империята от 19 век, нито Европа е разкъсана на малки държавици. Мощна обединена Европа ще доведе до разпад Англия. Ирландия е вън, Шотландия също с единия крак е вече вън, Канада и Австралия са отдавна колонии на US, е и...Просто Англия ще се превърне в един "Дисниленд" начело с бутафорни марионетки.
  • 29 Гъдю Гъдев

    2 0 Отговор
    Преди около 2000г. Римската империя настъпва.Германските племена се свързват с ангосаксоните и искат съюз, който е отхвърлен т.к.мислят, че острова е далеч. Англичаните са победени, а германци ги разбиват в Шварцвалд.
  • 30 12 udar

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ттттт":

    100+
  • 31 12 udar

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Британците постъпиха умно":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 32 СтарТИРаджия

    4 1 Отговор
    На бас, че 90 % от катилите тук пророкуващи разпад на ЕС, нито са пътували на воля свободно, нито са имали вземане-даване с хора и фирми от другите ЕС - държави! Да разбереш, че това е най-значимото многонационално творение на този свят с изкл. много плюсове, плюсове... Всъщност вероятно по-далече от хабитата си надали сте припарвали?! Най-далеч до съседният окръг. Преди 8 - 9 год. с ококорени очи разбрах, че сте имали и мнооого английски "колеги" в това поприще: живее в района на Лондон (на 100 км) и за 30 год. най-далечното му пътуване било до... Лондон!!! Веднаж?! Иначе сайдера и джина ги владее перфектно. Ей такива яхна Фарадж навремето и с'я - ку.ец! Ама пък Вие си имате Баце Боце, ГешеФ(т), Пеевски+Доган и др. подобни фараджи.
  • 33 ДОКО

    0 0 Отговор
    ЩЕ ПОХЛОПА НА ВРАТАТА НА КЪЩАТА В БАНКЯ..