Last news in Fakti

31 Януари, 2020 07:21 3 640 42

Game over! Днес Великобритания напуска ЕС

  • великобритания-
  • ес-
  • борис джонсън-
  • брекзит

Живеещите в Обединеното кралство европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от правата си

Game over! Днес Великобритания напуска ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз. Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път ще загуби държава членка, съобщи Франс прес. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа българско време).

Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения.

По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период.

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    38 9 Отговор
    От днес дефакто започва разпадането на ЕС или реформирането му по скоро

    Коментиран от #16

  • 2 Рошко

    38 8 Отговор
    Искам визи за всичко англоезична смрад

    Коментиран от #9, #33

  • 3 Ели

    31 5 Отговор
    А БГ ще въвежда еврото без референдум и обществена поддръжка.
    Което не пречи на политиците и васалите им по архаичните негледаеми масмедии да пропагандират "как народа изпадал в пизитивен екстаз от последното варварство" наречено загуба на суверинитет и национална идентичност - ЛЕВ, ЛЪВ.

    И когато поредната криза идваща от спекулативните борси в интерес на онзи ЕДИН%, владеещ 90% от индустриален и финансов капитал с пълна сила ще се отрази на БГ, тогава виновните няма да са слугите и грашатаите им по ТВ медиите.

    Къде е златото на БГ? Изнесено ли е? в ЕЦБ ли трябва да е? Или е попадноло при поредния МАГУРАДЖИЯ с частни колекции, които по Тошово бяха вкарвани в затвора.

    Коментиран от #7

  • 4 шумкар

    7 16 Отговор
    Радост болшевишка.
  • 5 Българин

    7 13 Отговор
    И Болгаристан скоро.....
  • 6 Крали Марко

    40 1 Отговор
    Най-накрая! Крайно време беше. Сега великите британци ще могат да са спокойни- край на ордите полски водопроводчици, български и румънски студенти и берачи в селското стопанство. Добре дошли пакита, индийци, араби и други екзотично миришещи нехристияни. Сега да видим до къде ще стигнат под вещото ръководство на най-най-най-Великият премиер на Великата британия. Със Саджид Джавид като финансов министър и Садик Хан като кмет на Лондон няма как страната и столицата да не просперират повече, отколсото в ограничаващите рамки на ЕС. Предлагам портретите на Чърчил да ги сменят с тези на Борис Джонсън, преди да сложат на някой лилав.
  • 7 Ели

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ели":

    Грешка суверенитет и глашатаи - който, позитивен.

    За десерт другарят Йорданов - евродепутат. А другарката Йончева - защитава правата на ойгурите, защото видите ли в БГ няма проблеми, които да се защитават в ЕС.

    А другаря Слабаков сигурно защитава, какво защитава и той не знае в ЕС, и аз не знам в качеството си на избирател. В Чикаго 250 000 българи, от които са успели да гласуват само 3000.
  • 8 Никой

    14 1 Отговор
    Предполагам, че ще са по-добре извън ЕС, при положение, че си запазят търговските отношения. Може да има и минуси, а плюсовете тепърва щв ги видим от тяхното излизане. А може Джонсън да е техния Горбачов.
  • 9 Хихи

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    А ти си от баш смрадливците...
  • 10 друм

    11 12 Отговор
    Тъпи ингилизи сега ще видите големият
  • 11 някой

    12 1 Отговор
    Преди няколко дни писах че емигрантите ще са такива само до края на 2020, после всички под ножа и новите правила за миграция.Това го каза в телевизионно интервю посланичнката на Великобритания у нас.Отнесох негативите,но все по ясно става че ще се случи точно това.

    Коментиран от #25

  • 12 Да ви пусна 1 лайф

    20 4 Отговор
    Ей ся да видиш какво се случва ....мани ги тея кръвосмешени изроди.....2 седмици и съм чао от тоя скапан остров....българин в чужбина е нищо повече от роб и тва е

    Коментиран от #26

  • 13 Каменов

    11 3 Отговор
    Само след година-две ще се разбере. Глупост ли са направили или напротив. Аз си мисля, че във все по-сложния и объркан свят е по-добре обединението, отколко разединението.
  • 14 Гоце Белчев

    7 2 Отговор
    А па на мене ми дреме на бастуня..аайде че го местим....
  • 15 среднощен

    9 2 Отговор
    Брекзит е факт..! Хубаво, лошо - това е реалността... Имаме прецедент в историята на ЕС. Най-правилно е да се анализират безпристрастно последиците произтичащи от този "факт"... Ако Брекзит бъде използван като инструмент за налагане на бъдещи политики в ЕС или извън него, много скоро ще сме свидетели на конфронтиране, което няма да бъде от полза за никого от бившите "партньори"..! Брекзит има и положителни последици, които вече се наблюдават в ЕС... Започнаха да се надигат гласове на недоволство от крайните евролиберални политики и тенденции... Опасността е да не се отиде в крайни националистически настроения. Правилната политика е тази, която не води до големи политически амплитуда, а до дългосрочна, сравнително спокойна политическа обстановка... Икономиката е "консервативна, точна наука"...? Най-кратко казано - няма стабилност, няма инвестиции..!!

    Коментиран от #31

  • 16 Видински

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Пепел ти на езика , бе серсемино
    Дано никога де не се разпадне ЕС
    Дано САЩ се разпадне и Обидиненото Кралство :)

    Коментиран от #21

  • 17 Ели

    6 1 Отговор
    Ще се разбере веднага, ако изобщо се публикуват споразуменията икономически и търговски на ЕС и Британия.

    ТТИП, СЕТА - евродепутатите бяха потресени от диктата на транснационалните компании - САЩ - Канада, договорите се четяха в едни тъмни стаички в ЕС.

    Най-вероятно, беше спомената и от Юнкер, че се подкупват евродепутати за изгодни търговски споразумения- Британия - разбирай САЩ - глобален капитал.
    Британия се подготви да участва в дележа на баницата, пробив на пазарите в ЕС без ограничения - шистов газ, ГМО, пестициди, хербициди, хлорирани пилета от САЩ - забранени в ЕС.

    Диктат на мултинационалните компании, затриване на държавни регулатори, национална идентичност и контролни органи.
    Ненапразно боклуци от Италия, Африка, Бригания се горят в БГ.

    Разбира се, САЩ причиняват имигрантите - войни Ирак, Сирия, икономически санкции Иран, Афганистан, а задния двор на ЕС БГ и окупираната ГЕРмания, трябва да ги приемат.
    САЩ изграждат бетонни огради срещу имигрантите, Британия затяга мерките - ще приемат елита на света, а БГ ще приема терористите и новия код на ЕС - културен и генетичен.

    Разбира се и еврото, с което окончателно БГ е заробена от борсите в Ню Йорк, Лондон - васал Токио.
    Ненапразно вредни храни и лекарства забранени в САЩ се изнасят в ЕС.

    Коментиран от #42

  • 18 Най после

    6 2 Отговор
    Тоя брекзит ни поникна ,....занимават ни с глупостите на англичаните , никой не го интересува , ние сме на Балканите
  • 19 Електрошок

    6 0 Отговор
    О Боже,ако те има някаде,слез да прочетеш какви ги пишат!Кой прие мигрантите!?Да не би Тръмп и Джонсън!?Кой ми ср@ в гащите!?Кой създаде невиждана и некадърна бюрокрация,пилееща пари по безумни проекти!?Кой създаде условия за ниско качество на продукцията!?Кой манипулира и цензурира!?ЕС се изражда бавно и равномерно с предвидим край!
  • 20 ЕС е пътник

    11 1 Отговор
    Разпадът му започна вече. До 20 години никой няма да си спомня за него
  • 21 СПЕЦНАЗ

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Видински":

    Скоро и Франция, Италия и Германия. И Еврогейския съюз отива в историята
  • 22 Руската арийска култура

    8 6 Отговор
    Честито на англичаните които напускат ЕС като нормални бели хора през парадният вход, а вие българите ще го довършите, защото влязохте през задния му вход! В който съюз е влязла България не е процъвтял и е видял ''кончината'' си, кaтo прecъхнaлo плoднo дървo кoeтo нe дaвa пoвeчe плoдoвe. Така стана и с нашият СССР, СИВ и Великият ни Варшавски договор непобедим никога....Погледнете с какви неща се занимават президентите на Великите сили и цивилизoвaнитe нaрoди, a нe плeмeнa кaтo бългaритe, cъcтaвeни oт 10 тюркcки плeмeнa oт Cрeднa Азия, oмeшaли ce c 10 плeмeнa oт мoнгoлcкитe и татарските cтeпи, минaли прeз Руcия и дoшли тук в гaлoп c кoнницa прeди 1300 гoдини и си вземете поука!Тук на Балканите, след идването на тази смесица от 20 племена преди 1300 години, са продължили да се смесват с още други 10-15 народа и племена под чието робство са били, и до ден днешен, но за това няма да говориме защото сте го учили в учебниците по история. Циганина_Радев пак се изказва неподготвен! Махнете този черньо, селянин от турските села по южната граница от сградата на президентството за да не ни излага повече пред Великите сили! На следващите президентски избори минимум със средно образование, иначе си заминавам за Русия. До кога ще ни управляват_цигани в костюми, които си уреждат мургавите жени на сладки служби във военновъздушните сили на България ВВС без конкурси и с връзки??
  • 23 Така се радвам за английските изродит

    2 3 Отговор
    Така се радвам, щот след някоя друга година на глад и мизерия ще молят пак да се върнат, те тогава Съюза може да им го тури ама яко с некви супер неизгодни условия хаххаах
  • 24 Калоян

    5 1 Отговор
    Верно ли бре? Някой ще ми припомни ли колко време мина от пустия референдум? 5 години? 10? Много много много се надявам така наречените медии да не ми досаждат вече по тази тема, щото ей богу, писна ми!
  • 25 Очуден

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "някой":

    Всеки подал за оседналост има.документ че.може да седи минимум до 2025. Новите правила ще са за тези.които тепърва идвар

    Коментиран от #28

  • 26 евала

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да ви пусна 1 лайф":

    един свестен гастербайтер да има и да си признае че навън всички българи са роби но когато са в бг се правят на голямата работа но пък явно робството им харесва повече от собствената им държава и затова са я предали!!!

    Коментиран от #29

  • 27 Госあ

    1 2 Отговор
    Ами чудесно, англосаксонците се капсулират. Брюксел-Токио-Пекин-Москва трябва да бъде новата ос.
  • 28 От UK

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Очуден":

    Не само, ами и след като мине срока посочен в документа, ако пребивава легално, т. е. работи и си плаща данъците мобе да стои реално колкото си иска. Обаче в България всякакви нереализирани и завиждащи екземпляри разпространяват какви ли не глупости от злоба
  • 29 само ти казвам

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "евала":

    Абе ти се благодари че тия роби те хранят, щото и един домат си некадърен да отгледаш, затова мааш пластмасите от Турция ...а жена ти и дъщеря ти мерят тротоара около Лъвов мост, докато ти го раздаваш Великия Аналлизатор Срамен труд няма...срамно е да лежиш и да чакаш някой да те нахрани...или да ти оправи мизерния животец.
  • 30 100

    1 7 Отговор
    Няма да издържат дълго извън ЕС, ще се върнат.

    Коментиран от #35

  • 31 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "среднощен":

    Много точно казано!!!
  • 32 Българина

    5 0 Отговор
    А ние, КОГА?!
  • 33 🐷 ТИКВАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Споко бе френд.Много си наивен. :-) ШКЕМБЕ ВОЙВОДА за по €5 000, ще им РАЗДАДЕ ТЕСКЕРЕТА, и проблема е никакъв.ТЪПАНАР.
  • 34 Я русский полюционер

    3 2 Отговор
    Най-интересното е, че по улиците на Лондон няма кръстосващи танкове на НАТО да стрелят по хората и да ги мачкат заради Брекзит. Не така беше когато Полша, Чехословакия и Унгария искаха да се отделят от социалистическия рай и им струпаха танкове от целия Варшавски договор. Да.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 I'm american COW

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Я русский полюционер":

    А пък ние - КРАВАРИТЕ през същата 1968-ма в селцето Ми Лай, провинция Сонг Ми във Виетнам, БЕЗЖАЛОСТНО ИЗБИХМЕ ПОВЕЧЕ от 500 МИРНИ ДЕЦА, ЖЕНИ и СТАРЦИ. Рязахме им глави, ръце, крака, а бременните кормрхме.Някои казват, че това било престъпление срещу човечеството, ама на нас к'во ни пука.Всичко ни е Оkay.
  • 37 ДОКО

    3 0 Отговор
    СБОГОМ ГЕНЕРАЛ БОКО И ФРАУ МЕРКЕЛ ..ЕБЕТЕ СИ МАМАТА..И ПОВТОРЕТЕ..
  • 38 100

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "孔夫子 Кун Фудзъ":

    хахаха, и къде викаш извън ЕС е свободата? Русия Турция и Китай ли? Много странно разбиране за свобода имаш. То не, че в ЕС няма проблеми и грешки, ама е в пъти по-свободен и хуманен от страните, които ми сочиш. И не знам защо мислиш, че като напуснат ЕС англичаните изведнъж ще се прегърнат със страни като гореизброените. Те ясно си го казаха, че напускат ЕС, но не и Европа. Технит икономически, политически и културни връзки със запада не изчезват заради това, че са извън ЕС. А защо не са приели еврото е друга тема и далеч не е толкова просто, колкото си го представяш. Хората си имат традиции, силна икономика и конвертируема валута, отделно ангажименти по света, та не е лесно да се откажеш от валутата си... до някъде имаше роля и това, че не искаха да са по-зависими от ЕЦБ.

    Коментиран от #40

  • 39 Госあ

    3 2 Отговор
    За мурзилките само искам да кажа,че Русия е по голям износител на проститутки и бандити от България. Процентно. А в много области, поданиците на Путен живеят в землянки. Имах възможността да сравнявам Токио с Пекин. Без коментар, че много дълго. Ама къде ги бутате руснаците и китайците в А група бе ? Да,търговия с тях и сътрудничество в големи проекти, но живота им ? Мерси,не струва 5 стотинки.
  • 40 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "100":

    Швейцария, норвегия, лихтенщайн- те не са в ЕС!

    Коментиран от #41

  • 41 100

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Име":

    Е, то списъкът на свободните (относително) страни може да се продължи с Канада, Австралия, САЩ, Нова Зеландия и т.н., но това не значи, че ЕС не е свободен, а в коментара, на който отговарях бяха споменати Турция, Русия и Китай. Е, са, ако гледаме Северна Корея, Иран или Ислямска държава, те са по-свободни.
  • 42 Джулия

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ели":

    Много точен анализ, Ели.
Новини по държави: