Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 13:01 3 436 37

Демокрацията е едно недоносче. От САЩ до България и обратно

  • сащ-
  • демокрация-
  • доналд тръмп

В речта си пред Сената Тръмп май забрави за „добрите практики“ на „демокрацията“ – истината и само истината

Демокрацията е едно недоносче. От САЩ до България и обратно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако някоя електорална единица си е въобразила че „семейните войни“ Радев – Борисов са изражение на висок пилотаж в демокрацията, или още по-лошо – че те ще доведат до нещо по-хубаво, нека си помисли много, много пъти отново! Но не само у нас (впрочем, България отдавна не е наша, в нея се разпореждат доста външни сили, а и ние сме временно на тази земя) „демокрацията“ не е едно абсолютно бижу. В това си твърдение не съм оригинален, ще припомня знаменитата реч на Джон Ф. Кенеди, произнесена в Западен Берлин на 26 юни 1963 г., в която той каза нещо много точно и много важно: „Свободата среща много трудности и демокрацията не е съвършена“.

Уважаеми случайници „демократи“, излюпили се след 10.11.1989 г., „свободата“, върху която паразитират голяма част от вас, включително и европейските ви „представители“, „среща големи трудности“, твърди дядо ви Джон. Питайте онези от Перник или от село Бисер, от Столипиново или от Кърджали, питайте ги дали се чувстват наистина свободни. И после престанете да словоблудствате, „свободолюбиви паразитчета“, кърлежи върху тялото българско, захранвани косвено чрез фондациите на Великите сили!

Ще започна с „евроатлантическата“ си ориентация към Примера на всички добри примери – „империята на доброто“ САЩ. И там ли, както пише чичо Джон, „демокрацията не е съвършена“? Ако сте наблюдавали какво се случва там през последните седмици, не ви е липсвало „Шоуто на Слави“. В страната на „добрите практики“ демократите спретнаха такъв импийчмънт на президента, че окончателно го насочиха към новата му изборна победа.

Съвсем наскоро рейтингът на Тръмп се повиши, достигайки 49% в края на този януари, въпреки изслушванията за импийчмънт в Сената по това време. А според Gallup одобрението на Обама в същия етап от президентското му управление, през януари 2016 г., е бил 45%. Всъщност одобрението на Тръмп се повиши от 39% в началото на октомври именно след като бяха започнати официалните процедури за импийчмънт. Обама започна председателството си с много по-висок рейтинг на одобрение от стартовия на Тръмп – 67% срещу 45%, но бързо губеше имидж на фона на разширяването на войната в Афганистан. Та Тръмп вдига рейтинг – от 45% в началото на президентството си – на 49% сега.

В речта си пред Сената Тръмп май забрави за „добрите практики“ на „демокрацията“ – истината и само истината. Речта му може да бъде характеризирана като огромно публично самохвалство, забравяйки че „свободата среща много трудности и демокрацията не е съвършена“. Напомниха ни, че сутринта преди тази реч Тръмп е присъствал на молитвена закуска (този път без дежурния Цв.Цв.!). Напомниха ни и че Тръмп никога не ходи на църква, за да изкупва обичайните си, продължителни в кариерата му нарушения на седем от Десетте божи заповеди. Самият Тръмп пък напомни на всички, че: „имам член II, в който имам право да правя всичко, което искам като президент“. Ало, „демокрацията“, къде си?

И ако се прехвърлим от „добрите практики“ към „добрите нрави“, нека не си въобразяваме, че когато у нас някой нарече някого „келеш такъв“, това е Голяма Обида. Емоционалният Доналд Тръмп е завладян от ярост и негодувание. Във Washington Post резюмираха неговите реакции. „Той определи политическите си опоненти като „лоши“, „мръсни“, „ужасни“, „зли“, „болни“, „корумпирани“, „измет“, „пропускащи“, „лъжци“, „порочни“, „ниски животи“, „не-хора“, „каменно-студени луди“, „най-кривите, най-нечестните, най-мръсните хора, които съм виждал“. Честито на демократите, май си го заслужихте!? „Келеши такива“, само това е пропуснато, но има още време…

За да не обиждам Великия брат, само ще спомена че красивата му Демокрация в очите на останалия свят изглежда – о, простете – доста лицемерна, вулгарна и непочтена. Няма да продължа и с характеристиката че Демокрацията изглежда е слугиня на най-богатите, но си го мисля. Както повечето хора.

Но най-безпощадният удар върху мъдростта и силата на американската демокрация бе нанесен не във Виетнам или в Афганистан, а в България.

Държавният секретар Майк Помпео откри Америка, като изрече следното: „Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България“.

Хайде още един път да помислим върху следното: съдията Андон Миталов и семейството му не могат да влизат в САЩ понеже той „е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция… тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България“… Брей, „и семейството му“! Нали вината винаги е персонална, отвъдокеански „демократи“ и „републиканци“, що „и семейството му“? И бебето ли, ако го има? Вероятно Помпео „има достоверна информация“, че жената и децата на Миталов са го насилили, за да се корумпира и да подкопае „върховенството на закона и демократичните институции в България“???

Някои казаха: „напънала се планината и родила мишка“. Много неточно, драги мои. Всъщност, напънали се САЩ и родили дребен, микроскопичен микроб. Наблюдаван под електронен микроскоп. Голяма борба с корупцията, брей!

Абстрахирам се от Американската Велика Глупост, че едва ли не Миталов ще бъде осъден въз основата на „достоверна информация“. Но не се абстрахирам от факта, че САЩ са, образно казано, очевидни пигмеи в подпомагането на България в борбата с корупцията. Ако искаха да видят корупцията, а не да се пъчат с дребосъка Миталов (да се извини), имат океан от корупционни факти:

кои големи фирми в България никога не плащат данък печалба (има, доста са), а собствениците и шефовете им са успешни олигарси;

кои фирми резонно печелят обществени поръчки, нагласени с „ограничителни условия“;

кой се подпомага най-много от ББР;

как се практикува политиката на „въртящите се врати“ (Revolving doors) в България;

как се разнася „поща“ от олигарсите към големите партии (към всичките!);

как виден политик купува на сметка апартамент от известен строител;

как се фалира банка;

как се „коват“ данъчни закони в изгода на богатите и олигарсите;

как философ става мултимилионер като хидроинженер и т.н.

Очите ще ви извадят успешните корупционни практики, уважаеми братя, сестри и „други“, американски „помощници“, очите ще ви извадят.

Та да приключа. Демокрацията е едно недоносче. От САЩ до България и обратно. Затова най-популярната песен и в България трябва да стане „God“ на Джон Ленън. Актуална е!

God is a concept

By which we measure

Our pain

I’ll say it again

God is a concept

By which we measure

Our pain

I don’t believe in magic

I don’t believe in I-Ching

I don’t believe in Bible

I don’t believe in tarot

I don’t believe in Hitler

I don’t believe in Jesus

I don’t believe in Kennedy

I don’t believe in Buddha

I don’t believe in mantra

I don’t believe in Gita

I don’t believe in yoga

I don’t believe in kings

I don’t believe in Elvis

I don’t believe in Zimmerman

I don’t believe in Beatles

I just believe in me

Yoko and me

And that’s reality

The dream is over

What can I say?

The dream is over

Yesterday

I was the dream weaver

But now I’m reborn

I was the Walrus

But now I’m John

And so dear friends

You just have to carry on

The dream is over…

И продължението за България:

I don’t believe in the US

I don’t believe in the European Union

I don’t believe in free Bulgaria

I don’t believe in freedom

I don’t believe in democracy

I don’t believe in oligarchs

I don’t believe in politicians

I only believe in Dante Alighieri:

„Per me si va ne la città dolente,

per me si va ne l’etterno dolore,

per me si va tra la perduta gente.“


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stormtrooper

    18 28 Отговор
    Абе бегай от тука бе!
  • 2 боцмана

    53 10 Отговор
    Демокрацията е като комунизма , химера , в името на която една група хора се опитва да се оправдае за опита си за въздействие върху други групи от хора.
  • 3 Citizen X

    8 38 Отговор
    Най-добре е като в русия - див капитализъм, начело с диктатор.

    Коментиран от #15

  • 4 антибсп

    9 29 Отговор
    Социялизъма е супер? Анархията? Кое предлагаш другарю, че не разбрах?
  • 5 Да бе!

    33 5 Отговор
    Малко уточнение: Демокрацията в България и в САЩ е недоносче!

    Коментиран от #13

  • 6 гОсТ

    12 21 Отговор
    Точно пък тоя фашизоид ли намерихте да публикувате...слушал съм негови беседи, където проповядваше открито редуциране на земното население до ''оптимални'' нива....Тоя е за съда в Хага бе...
  • 7 Куронага💀

    8 28 Отговор
    Още един недоебан мухльо ръси глупости.
  • 8 Смях

    11 30 Отговор
    А бе, Дуренкев! Всеки път ли трябва да доказваш, че си един дървен комунист?
  • 9 no name no face no number

    14 3 Отговор
    баш така се оказа много по голямо недоносче от соца ама в пъти по голямо и жалко творение това демокрация ли е капитализъм ли е абе кошмар е.
  • 10 смешен плач

    6 21 Отговор
    Ндааа ,чичо Дони емава байката на недоклатените русофилистични комуноидчета ,та за това етози рев и страдание (по демокрацията) ,за това !

    Коментиран от #28

  • 11 GAME OVER

    5 11 Отговор
    Много си страдат за негърчето руските кур_и ,ама нанай.
  • 12 Робовладелец

    4 30 Отговор
    В тези ''семейни'' войни Радев е губещият защото се кланя на Русия, една разбита държава и изолирана от всички държави на планетата Земя.Руcия в мoмeнтa e прeд кoлaпc зaщoтo и ocтaвaт зaлeжи oт гaз и пeтрoл зa нe пoвeчe oт гoдинa и пoлoвинa!! Търcят вceвъзмoжни други вaриaнти дa cи ги нaбaви зaщoтo нямa икoнoмикa и рaзчитa eдинcтвeнo нa гaзтa и нa пeтрoлa. Дaжe нaшaтa бългaрcкa икoнoмикa e пo-cилнa oт нeйнaтa!!!Руcкaтa aрмия бeшe рaзмaзaнa кaтo oхлюв oт вaляк в Aфгaниcтaн oт нaй-oбикнoвeни брaдaти oвчaри, въoръжeни caмo c прeмeтнaти прeз рaмo прeнocими aмeрикaнcки рaкeтни cиcтeми!!! Зaгубитe нa бoйнa тeхникa включвaт: 385 тaнкa, 2530 брoнирaни мaшини, 510 инжeнeрни мaшини, 11369 кaмиoнa и бeнзинoвoзи, 433 aртилeрийcки cиcтeми, 118 caмoлeтa и 333 вeртoлeтa. И тoвa oт нaй-oбикнoвeни муджaхидини.Прeдcтaвятe ли cи кaквo щe ce cлучи c Руcия при иcтинcкa вoйнa c иcтинcки вoйcки и aкo тръгнeм вcички зaeднo ний cмeлитe и oбучeни нaтoвcки вoини?? Питaм и oтгoвoр нe иcкaм и нe чeтa тeзи, кoитo щe мe кoмeнтирaт😂😂😂 зaщoтo вaшaтa Руcия ce изтeгли нac.aнa oттaм къдeтo я бихa лoшo....и вeднaгa cлeд тoвa ce рaзпaднa кaтo импeриятa CCCР пoтънaлa oт cрaм 😂😂😂😂 и унищoжeнa oт нaй-oбикнoвeни oвчaри c кoзи 😂😂😂😂

    Коментиран от #17

  • 13 Дедо Грую

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе!":

    Само баба шмеркел е демократична! Колко демократично натъпка европата с орки!
  • 14 Авторът

    3 10 Отговор
    Роден 1951 година и завършил ВИИ К. Маркс” 1980 година?! Много години е повтарял ли? Или е от РабФак задочни . Социално планиране, а ? Брой деца, що ли? И този все се явява, да ни поучава...
  • 15 Хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Citizen X":

    Кой в Русия е диктатор?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедо Грую

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "Робовладелец":

    Велики джендо , ще е интересно да те види човек в истинска бойна обстановка. Тогава смело и обучено ще пищиш , и също така смело , и обучено неистово ще пълниш гащите с биологичните си отпадъци заедно с останалите натовски войни. Направо си рицар на злоупотребения памперс! А сега пий хапчетата и си лягай.
  • 18 Пол Макартни

    4 11 Отговор
    Какъв автор на текстове сме изтървали в лицето на другаря Дуранкев...
  • 19 Демокрацията рожба на дяволопоклонници

    17 4 Отговор
    По голяма част от хората не осъзнават как ги лъжат и ръководят злодеи. Примерът е : Демокрацията я рекламират като политическа система на свободата на словото, личния избор и гласуването, обаче, към демокрацията са ЗАЛЕПИЛИ капитализъм и либерализъм. Ако откажем капитализма и либерализма, тогава те ни взимат демокрацията (свободата). Това е като Истанбулската Конвекция - Те ни предлагат едни добри закони за защита на жените от насилие, но за да се приеме защитата на жените от насилие НИЕ трябва да приемем и ДЖЕНДЪРСТВОТО!!! Ако откажем джендърството, тогава губим защитата на жените!!!! Така с всяко УЖ добро нещо ТЕ НИ НАТРИСВАТ 10 ЛОШИ НЕЩА!!!! Реално може да има свобода на словото, личния избор и гласуването, без да има капитализъм и либерализъм!!! Бизнесът може да е масово държавен и да отиват парите при народа, а не при мафиотите. Законите могат да са по-строги, а не всеки да прави каквото си иска. Хората могат да гласуват и избират своите управници всяка година или на 4 години. Никой не спира съществуването на свободата при една богата и силна държава. Но те ни лъжат, че богата и силна държава означава Диктатура, затова държавата трябва да е бедна и слаба, а мафията богата и силна, за да има свобода. Демек, за тях свобода означава само и единствено когато МАФИЯТА ПЕЧЕЛИ и се РАЗРАСТВА!!! Това означава, че хората се управляват от ЗЛОДЕИ - поклонници на злото!!!

    Коментиран от #27

  • 20 Истината

    7 13 Отговор
    Демокрацията и САЩ са главните мишени на руската хибридна война срещу нормалният свят. Авторът майсторски е с четял оплюването и на двете.
  • 21 demolition

    6 1 Отговор
    Големият камък, който ще унищожи "ДЕМОКРАЦИЯТА" се търкаля и сякаш никой не го забелязва...
    https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html
  • 22 Демографската... Нито веднъж!

    5 1 Отговор
    Демократично гласуваха разпъването на Христос. Само Бог трябва да ви е господар и цар.
  • 23 Прокурор

    11 1 Отговор
    Интелигентно и верно написано. Направо си е помагало да колегите. Иначе ни вземат за малоумници, като ни дават сигнали отвън.
    Препоръка: да се публикува в Монд и др.
  • 24 NikNay

    6 1 Отговор
    Няма демокрация, има добра и лоша диктатура. Ха сега познайте от кого е този цитат. . .
  • 25 Athens

    12 2 Отговор
    За каква демокрация изобщо се говори,като представителната демокрация не е демокрация а е прикритие на олигархична диктатура! Демокрация е пряката демокрация-онази,която са измислили гърците! Ето разликите между истинската демокрация -пряката и лъжливата -представителната!
    При представителната демокрация истинските избиратели са големите капитали.
    При пряката демокрация-решаващия избор е на гражданите!
    При представителната демокрация-хората служат на законите!
    При пряката демокрация-законите се правят да служат на народа.
    При представителната демокрация -гражданите не избират кого да избират!
    При пряката демокрация-гражданите решават кого ,за ккаво и до кога да изберат.
    При представителната демокрация-избирателите не контролират избраниците си.
    При пряката демокрация-Не съществува длъжност или институция без пряк граждански надзор.!
    Пряката демокрация е истинската демокрация. Представителната система,която незнайно защо някой е нарекъл "демокрация" не е демокрация а диктатура- Висша форма на диктатурата !!!
    Така,че излишно е да се говори за демокрация,когато такава няма! Когато въведат пряката демокрация-тогава ще имат право да говорят за демокрация! До тогава-си е чиста диктатура!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Смях

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Демокрацията рожба на дяволопоклонници":

    Странно. Истанбулската конвенция за защита на жените при теб е станала "конвеКция". Още малко ще я изкараш конфекция...
  • 28 Весел смях

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "смешен плач":

    Абе,и твоята не е пропуснал покрай нашите...
    пък и жена ти,братовчедка ти,абе.... кара ни
    наред... какво да се прави,Демокрация.
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    ГЕРБ СТЕ МАФИЯ
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ НАЙ ДОБРИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Balgarin

    1 5 Отговор
    Mnogo prost avtor--ot Cervenata cuma e.
  • 33 кючук чобан Калитко

    8 0 Отговор
    Най-добре го е казАл Марк Твен: "Демокрацията е да накараш по-голяма част от глупаците да гласуват за теб."
  • 34 Тодор Живков

    2 0 Отговор
    Социализма е едно недоносче.
  • 35 Различните видове строеве са се

    0 0 Отговор
    Появявали и изчезвали като си свършат ролята и предназначението в изграждането на новия световен ред...няма нищо общо с доброто за хората а тоталното експлоататорство на световния елит
  • 36 Borislav Popov

    1 0 Отговор
    В подмандатната територия забравете за демокрацията. Радвайте се на прокурорски кондоминиум.
  • 37 40г капитализъм

    0 0 Отговор
    Капитализма не смеят да му назоват истинското име и го поднасят като демокрация,преход свобода.А всъщност това е най не социално ориентирана система и и най-грабителската спрямо хората.