Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 20:30 2 368 11

Лесбос: местните са настръхнали срещу бежанците

  • гърция-
  • лесбос-
  • егейско море-
  • мигранти-
  • бежанци

Лагер в покрайнините на село Мория се превърна в същинско страшилище за търсещите убежище със своите нехуманни условия

Лесбос: местните са настръхнали срещу бежанците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вижте докъде стигнахме. Пазим домовете и собствеността си, пазим живота си. Не искаме бежанците да стъпват тук. Те ни унищожиха." Хората в Мория са настръхнали срещу мигрантите. А властите тръгват на война срещу НПО-та.

В село Мория на остров Лесбос винаги е светло. Залезе ли слънцето, светват уличните лампи. И къщите са ярко осветени. На всеки ъгъл патрулират полицаи. А местните мъже - тийнейджъри, бащи и пенсионери - се събират на едно от кръстовищата в селото, за да започнат нощния си патрул.

"Вижте докъде стигнахме", казва кметският наместник Йоанис Мастроянис. "Пазим домовете и собствеността си, пазим живота си. Не искаме бежанците да стъпват тук повече. Те ни унищожиха."

Мория има 1000 жители. Наскоро те създадоха свой контролно-пропускателен пункт. А след като хиляди мигранти от намиращия се наблизо бежански лагер излязоха на протест, местните хора започнаха да организират и нощни патрули. Бежанският лагер в покрайнините на селото се превърна в същинско страшилище за търсещите убежище със своите нехуманни условия. В началото на февруари бежанците протестираха срещу екстрадициите, мизерията в лагера и забавените процедури по получаване на статут. Стигна се до сблъсъци с полицията, които продължиха часове. Използвайки сълзотворен газ, силите на реда успяха да върнат някои от мигрантите в лагера.

"Бяхме на ръба на въстание"

Но няколкостотин от тях, основно млади мъже от Афганистан, се отделиха от тълпите и влязоха в селото, където щурмуваха изоставени сгради и се сблъскаха с местните. "Бяхме на ръба на истинско въстание", казва в тази връзка Йоанис Мастроянис. Той добавя: "А и все още може да се стигне дотам".

След протестите, гръцкото правителство засили мерките за сигурност в Мория и разположения в близост бежански лагер. Управляващите заявиха, че ще преразгледат системата за настаняване и ще затворят бежански лагер, за да създадат по-малки центрове от затворен тип. Ангажираха се и да преместят 20 000 мигранти от Лесбос и два други острова в Егейско море в континенталната част на Гърция.

"Властите продължават да ни казват да имаме търпение и да проявяваме разбиране. Но какво да правя вечер?", пита 75-годишният фермер Теодорос Каскабас от Мория. "Да си запуша ушите, да си затворя очите и да гледам как изнасилват жена ми и дъщеря ми? Правителството трябва да действа. И да не се страхува да го направи."

В пика на европейската бежанска криза, Лесбос се оказа ключова цел за стотици хиляди хора, бягащи от войните и бедността в Близкия изток.

Преди четири години Европейският съюз подписа споразумение с Турция, в което Анкара се задължи да удържа миграционната вълна срещу определена финансова помощ. Само че и днес остров Лесбос продължава да е епицентър на кризата. В последно време нелегалните влизания там отново нараснаха. По данни на ООН през 2019 година на острова са пристигнали 59 726 мигранти.

Атина тръгва на война срещу НПО-та

Правителството в Атина хвърля вината върху неправителствените организации. То упреква част от тях, че подпомагат трафиканти и потикват мигрантите към бунтове. "Има куп съмнителни неправителствени организации, които работят съвместно с лекари, адвокати и други и печелят на гърба на мизерията на тези хора", казва заместник-министърът по миграционната политика Йоргос Кумуцакос. "Те са кръвопийци и тези практики трябва да приключат. Всичко това подпомага нелегалната миграция."

Стотици неправителствени организации попадат под ударите на ново гръцко законодателство, според което те трябва да дадат информация за своите цели, персонал и източници на финансиране. Над 400 организации оперират в Гърция по проблеми, свързани с миграцията. От тях официално оторизирани са по-малко от 90. А според местни доклади, поне 35 служители на неправителствени организации са заподозрени в съвместна дейност с турски трафиканти.

Местните жители на Лесбос се оплакват, че неправителствените организации ги поставят под натиск. Те им извивали ръцете, за да отдават домовете си и маслиновите си гори на мигранти.

"Онзи ден жена от Мория ми разказа как представители на неправителствена организация са я заплашвали, че ще унищожат маслиновите ѝ насаждения, ако не им ги отдаде под наем. Тя им е казала, че те вече са унищожени и е подала оплакване пред властите", разказва Мастроянис, но отказва да назове неправителствената организация.

"Ситуацията се влошава опасно"

По данни на Атина, както и на ООН, от лятото на 2019 насам месечната имиграция се е увеличила от 1846 до 10 551. Броят на бежанците и мигрантите, които пристигат по бреговете на Гърция, надвишава значително броя на върнатите в Турция. Общо 2795 нелегални морски влизания са регистрирани от началото на годината. А за същия период върнатите в Турция са били 85.

Губернаторът на Северноегейските острови Константинос Муцурис призова правителството да обяви извънредна ситуация на островите Лесбос, Хиос и Самос. "Напрежението и на двата фронта - сред местните и сред бежанците - ескалира", казва Муцурис. "Ситуацията се влошава опасно. Ние сме като буре с барут, което е на път да избухне".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пираня

    13 21 Отговор
    Дайте малко и на нас, нали сме едно семейство ЕС
  • 2 Гост

    29 1 Отговор
    Динко да стяга багажа за Лесбос
  • 3 А при нас

    41 0 Отговор
    А нашето правителство кога ще тръгне на война срещу НПО-та ?

    Коментиран от #4

  • 4 Порно

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "А при нас":

    То да се благодарим , че още няма данък НПО , да ни бръкнат в джоба, за да пълнят гушите на миризливи сороспии.
  • 5 така така

    19 0 Отговор
    да вадят палките и по гърбовете ..
  • 6 ВАТМАН

    21 0 Отговор
    Оная немска крава от ЕНП да си ги взема
  • 7 Коко

    15 1 Отговор
    Да си ходят от там откъдето са дошли

    Коментиран от #9

  • 8 Mark from Canada

    8 0 Отговор
    Ebanite amerikanci ebaxa maikata na celia svet s tazi demokracia fkluchitelno i na BG izbixa se milioni hora za poslednite 20 godini i demokracia nema takova neshto ne sushtesvuva im samo $$$ interest
  • 9 КАСАПИНА

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    Има само един изход - на корабите и обратно в кочината откъдето са дошли ,нужни са 1-2 курса да разберат че не са желани в Европа. Германия ще е много скоро готова за това ,но няма да е добре за комшиите че ще им върнат паразитите които смучат кръвта на Европа.

    Коментиран от #11

  • 10 белене за соросите

    2 0 Отговор
    на един стар шлеп и навътре в морето, само това е спасението,а и тия боклуци от нпо-тата и те вътре и направо на дъното
  • 11 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "КАСАПИНА":

    Ти не смучиш ли бе? Еврофондовете какво са ? Не са ли помощи?