Last news in Fakti

17 Март, 2020 20:30 6 623 24

Проф. Знеполски: Коронавирусът ще подсили апокалиптичните сценарии за България и ЕС

  • боян знеполски-
  • коронавирус-
  • ес-
  • европа-
  • българия

В новата си книга "Епоха на разломи" социологът разглежда кризата на колективните идентичности

Проф. Знеполски: Коронавирусът ще подсили апокалиптичните сценарии за България и ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коронавирусът даде нов тласък на апокалиптичните сценарии за бъдещето на България и ЕС. Ще засили ли корона-кризата разломите в нашите общества? Или ще ни направи по-добри и по-солидарни? Интервю с проф. Боян Знеполски.

В новата си книга "Епоха на разломи" социологът проф. д-р Боян Знеполски разглежда кризата на колективните идентичности, която в последните години създава и задълбочава разломите в обществото. Пред Дойче Веле авторът посочва, че апокалиптичните сценарии за бъдещето на националните държави, но и на ЕС, в основата на които е коронавирусът, са всъщност част от тенденция, която поставя под въпрос моралните основания за съществуването на ЕС. С проф. д-р Боян Знеполски разговаря Александър Детев:

Може ли да очертаете част от разломите, които визирате в новата си книга?

Проф. д-р Боян Знеполски: Книгата е посветена на връзката между кризата на колективните идентичности и кризата на социалната критика. Разломите са преди всичко разломи между различните социални категории и прослойки. Друг тип разломи са идеологическите разломи, които са все по-очевидни - между либералите и националистите например. Основният разлом е трудността ние да се идентифицираме с някаква общност - както на национално равнище, така и на равнището на професионалните групи, дори в приятелски кръгове и т.н.

Няма как да не Ви попитам и за актуалната ситуация: в миналото подобни разломи често са били оставяни на заден план, когато налице е била обща заплаха. Виждате ли подобно развитие при ситуацията с коронавируса?

Проф. д-р Боян Знеполски: В момента в България и в повечето европейски страни не сме достигнали пика на кризата. Така че можем да се надяваме, че тази криза ще доведе до по-голяма солидарност в смисъла на отговорност към другите. За момента не можем да кажем със сигурност какви ще са социалните резултати от кризата.

Бих пренесъл въпроса и на друга плоскост, на тази на Европейския съюз. Настоящата криза има пряко отношение към една тема, която засягам в книгата по друг повод. Това са апокалиптичните разкази за съдбата на собствената страна. През последните години, от икономическата криза нататък, в България има много силни апокалиптични разкази - как страната ще изчезне, как се задава и краят на ЕС и т.н.. Струва ми се, че кризата около коронавируса допълнително ще налее масло в огъня на този тип апокалиптично говорене. Вече има редица публикации, които казват, че тази криза доказва колко нежизнеспособен е Европейският съюз. В тях се твърди, че либерални демокрации се справят по-зле от друг тип политически режими като китайския, руския, южнокорейския.

Има и още един много важен въпрос: въпросът за солидарността в рамките на Европейския съюз и неговите морални основания за съществуване. Тази криза ни накара да мислим, че такива големи изпитания водят до капсулиране, до обръщане към собствения интерес и изоставяне на грижата и вниманието към другите. Точно това беше усетено в Италия. Там се надигат много гласове, че в кризата с коронавируса страната беше изоставена от ЕС.

Отвъд кризата с коронавируса, Западният свят никога не е бил по-здрав и по-богат от днес. А Европа, с помощта на ЕС като обединение, преживява и най-дългия период на мир изобщо. Въпреки това апокалиптичните сценарии и поляризацията заемат все по-сериозно място в обществения дебат. На какво се дължи това?

Проф. д-р Боян Знеполски: Това е въпрос, който отпраща вероятно към историята, към кризата на социалната държава през 1970-те години и установяването на един неолиберален модел на развитие. Модел, в който приоритет имат пазарите и икономиката и в който социалните връзки остават на заден план. Минимизиране на държавата за сметка на свободната икономика. Приоритет над частния сектор пред публичния. Тази логика със сигурност има пръст в днешните разногласия и днешната слабост на ЕС. Слабост не само на равнището на усещането, че ние сме недостатъчни сами по себе си. Дори могъщи страни като Германия в един момент имат дефицит на определени стоки, но също така и дефицит на определен тип нагласи - солидарност, желание за взаимопомощ.

Така че днешното усещане за криза има много дълга история. Парадоксът е, че материалният просперитет и мирът, които са безспорни и трябва да бъдат отчитани, не са единственият показател за здравето на обществата. Очевидно е, че има проблем на социалната свързаност. Един такъв пример е дългата криза във Франция с жълтите жилетки. Протест, който всъщност има много сериозни и дълбоки социални корени.

В книгата обръщате особено внимание на протестите, в това число и тези в България през 2013 година. Как изглежда образът на протеста в България днес?

Проф. д-р Боян Знеполски: Не мисля, че днес има много оптимизъм, свързан с протестите. Аз все пак смятам, че протестите бяха важни и че те по някакъв начин белязаха българското общество. Но за много хора протестите не доведоха до конкретни резултати. Основното при тях според мен не беше непосредствената политическа ефективност, те не трябва да бъдат разглеждани като инструмент на пряко политическо въздействие. За мен те по-скоро са социални лаборатории, в които се експериментира с нов тип социални отношения и заедност. Отказът от партии, идеологии, йерархии, това, по което нашите протести си приличат с протестите от поколението "Occupy", са белезите на такъв тип социален експеримент. Опит обществото да експериментира с нов тип отношения, с нови социални форми. Това е залогът на тези протести, а не толкова техните преки резултати. В това отношение аз съм повече оптимист. Но ми се струва, че в България огорчението от неуспеха на тези протести преобладава.

В България е разпространено и едно демонизиране на протестиращите като "платени", непропорционално на подобни сюжети в останалата част от света. Защо?

Проф. д-р Боян Знеполски: Зимните протести през 2013 година оставиха съмнението, че са инструментализирани, че са използвани, въпреки че аз не бих казал, че те са изцяло манипулирани. Но и при летните протести имаше контрапротести, за които остана съмнението, че са организирани или платени. Разбира се, противниците твърдяха, че летните протести също са платени. Получили се амалгама между реални основания и фалшиви новини, която доведе до известно компрометиране на протестите. Аз мисля, че това са по-скоро медийни реторически стратегии, които за съжаление имат някакъв успех и доведоха до частичното компрометиране.

Кой разлом е най-голямото предизвикателство пред България и Европа?

Проф. д-р Боян Знеполски: Струва ми се, че реконструирането на обществата е акт, който ще се извърши едновременно на национално ниво и на равнището на Европейския съюз. Ние сме вече много свързани. Според мен, решенията на чисто национално равнище няма да имат бъдеще. Разломът, с който трябва да се борим, е едновременно разлом на равнището на колективната идентичност на нациите, членки на Европейския съюз, и разлом, който преминава и в самия Европейския съюз. Той е свързан с тези деления между Севера и Юга, между проспериращите и бедните страни. Аз разглеждам двата разлома като неотделими и разрешаването им е свързано.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 7 Отговор
    Защо пускате такива интервюта за “апокалиптичните сценарии за България и ЕС” които точно в момента всяват паника?

    Коментиран от #3, #8, #18, #19

  • 2 Професоре

    18 1 Отговор
    Искаш да увеличиш продажбата на книгата ли?
  • 3 Последния софиянец

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Защото Европейския съюз е вече история.
  • 4 Професор по Стоманобетон

    12 4 Отговор
    Тоя директно в карлуково!Глей го как гледа,се едно райчев го е правил!Ужаз!!

    Коментиран от #6

  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    22 0 Отговор
    Че ние от 2012 насам си живеем в апокалиптична сцена. Маите не излъгаха изобщо - бежанци, болести, заплахи за война, изроди сменящи пола си, чалгари. Живеем в последните дни на човечеството.

    Коментиран от #20

  • 6 сноу

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Професор по Стоманобетон":

    Професоре,нали се разбрахме да пишеш грамотно, а не с кангото по бетона----УЖАС, а не ужаз ..!!

    Коментиран от #9

  • 7 Behemoth

    14 0 Отговор
    Още един професор по нищоговорене тип очилат лаладжия Гербераст...
  • 8 JESUS

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Защото това им е целта. Паника на народа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БАТЕ НЕЦИ

    7 0 Отговор
    ПРАВ Е ПРОФЕСОРА! ГЛЕДАЙ ГО САМО КАК СЕ Е ОЦЪКЛИЛ КАТО СТАР ШАРАН. НАПРАВО ДЗВЕР.
  • 13 Пернишки пияница

    8 0 Отговор
    Като говориш в интервюто за либерали и националисти защо не очертаеш сценарий как либерастите разтуриха света да им ядеш майката и боклуците
  • 14 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    ниединхуй не разбрах!!!Знеполски...ДВ си е зеле!!!!!
  • 15 Русороб

    5 0 Отговор
    Само му вижте физиономията на полезния идиот.
  • 16 Джесика Кавалова

    4 0 Отговор
    След като дадоха за изследване молекулата за вирусите в чужбина се очакваше да се превърне в молекула геит. Изведнъж се оказа че Германия е измислила преди България молекулата. От политиците зависи дали ще защитят интересите на България или ще застанат в поза партер.
  • 17 доброполдки

    6 0 Отговор
    Тоя ли бе, дето ни плюеше, че не искаме бежанци? да си чете сам парцала!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пенсионер

    3 0 Отговор
    разлома е в отношението към пенсионерите, те като се пенсионират тръгват по круизи и екскурзии, а ние към кварталния клуб да бухаме белот !!
  • 22 одъртял комсомолец

    2 0 Отговор
    Мисля, че е абсолютно прав, но е очевидно, че няма кой да го чуе. Бях малък, когато едрата шарка беше тотално ликвидирана в целия свят, но с тотална ваксинация на цялото населени. Бяха създадени пунктове буквално по улиците и си спомням как с майка ми се наредихме на една опашка от 50 човека. Белега от ваксинацията още се забелязва на рамото ми. Сега, обаче ваксина няма, а 70-80% от хората са просто превозно средство за вируса. При положение, че дори милионер като Домузчиев не можа да се защити е повече от ясно, че вируса не може да бъде спрян. Всичките тези мерки, които се предприемат само забавят неизбежното, демек заветните 70%. Единственият ефект ще си проличи следващият месец, когато половината българи, преживяващи от заплата до заплата ще трябва да избират между короната и гладната смърт.

    Коментиран от #24

  • 23 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!
  • 24 Путарина

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "одъртял комсомолец":

    не си прав домуза не е милионер, има поне няколко милиарда