19 Март, 2020 13:01 11 767 38

Уникална държава. Писмо от един магистър-фармацевт

  • лекарства-
  • аптеки-
  • аптека-
  • фармацевти-
  • фармацевтика-
  • презапасяване

Оказа се, че обикновеният фармацевт е най-големият престъпник в държавата!

Уникална държава. Писмо от един магистър-фармацевт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравейте, пиша като човек магистър-фармацевт, от другата страна на гишето и за всичко случващо се последните дни във връзка с въпросния вирус!

Апеките и фармацевтите в момента ИЗНЕМОЩЯВАТ не само физически, но и психически! Докато всички се запасяват с тоалетна хартия, вит. Д ,Ц ,цинк и селен, защото някой излезе и каза в национален ефир да се приемат срещу вируса, ние от другата страна на гишето изнемощяваме, а не забогатяваме!

Няма маски, няма дезинфектанти, няма предпазни средства за лекари и фармацевти! Вършим по обем работа между 4-5 пъти повече от обикновеното, а нито една аптека не разполага с персонал за целия този наплив!

В аптеките, по принцип, 1 служител върши работа като за трима и има недостиг на кадри!!! И бихте казали :"Сами сте си го избрали", 'ми, не - не сме си избирали да работим на принципа на доброволците, за да ни гледат на кръв непознати, да спорим с хора за неща, от които не разбират. Нито пък сме психиатри, лакеи и хора, чиито знания, чувства и живот, нямат значение!

Генерал Мутафчийски излиза в национален ефир и казва всички на предна линия със заразата - лекари,сестри,санитари – не отричам, питам само къде останаха фармацевтите, които сме в огнището! Или ние не се броим за медицински специалисти, а за продавачи на антибиотици и ягоди може би???

И тук е моментът да кажа ,че магистър-фармацевтите са медицински специалисти, а аптеките - здравни заведения!!!

В аптеката влизат средно около 700 човека – нервни,всички в паника, крещящи,каращи ни се, че сме бавни,тропащи, псуващи,невъзпитани,здрави,болни,чисти, мръсни, с вируси или без и т.н., а в болниците регистрираните случаи вече са 80 - добре,ама в няколко града, плюс това се знае кои са точно и се ходи при тях спрямо изискванията!!!
(Поздравявам и подкрепям всички лекари,сестри,санитари..).
Е питам се аз,не сме ли точно в огнището на заразата и аптеките не са ли бомба със закъснител,която ще избухне в най-скоро време ,и тогава нека да дойдат и да търсят контактните! И тогава ще пламне цялата държава, както и виждаме, че се случва!

И на цялото ново натоварване и притеснение ни пращат и проверки по 13-15 човека – полиция, прокуратура,РЗИ, ИАЛ, които ги придружават и медии!

Похвално!!!
Оказа се, че обикновеният фармацевт е най-големият престъпник в държавата! Защото видиш ли сме бутали по 10 опаковки ЦЕТЕБЕ на човек, да правим оборот, ама я да дойде някой да види как грабят всичко и се Презапасяват и като им откажеш повече от 2 бр. (спирт, вит Д и въпросните най-търсени) следват обиди, псуване, кълнат ни,та може и някой шамар!

Все пак имаме някакво достойнство!
На цялото това натоварване не смятате ли за нужно,че фармацевтите трябва да консултират спокойно пациентите, а не да са под стрес и да очакват да нахлуят цяла армия от проверяващи!
Относно цените съм категорична, че няма спекулация!
От аптеката не зависи нищо,има доставна цена, над която се слага надценка,която надценка е законосъобразна! В никакъв случай не се злоупотребява! Защо даваме лекарства по лекарско предписание без рецепта, което е разгневило генерала? Ами може би, защото лекарите изписват рецепти по телефона, а до колкото знам електронна рецепта още не е въведена в България! Самият генерал призова и препоръчва на хората да звънят на лекарите по телефона, а как се пише рецепта по телефона е питането, а да не ходят по болници? Обаче фармацевтите виновни за всичко, че дават без рецепта и хоп видиш ли проверки, глоби, отнемане на лицензи!

Защо след като питате как се лекува вирусна инфекция с антибиотик, не минете на проверка да видите колко ОПЛ-та изписват Тамифлу (противовирусно) с Кларитромицин (антибиотик, който не е за вируснаи инфекции) за всеки случай....

ПО ТЕЛЕФОНА!!!!!!
Говорим за обединение на нацията, а настройват лекари и фармацевти едни срещу други! Ама също трябва да се обясни на народа, че огромна част от лекарствата в аптеката са по лекарско предписание, включително любимият на всички аулин и абсолютно всички антибиотици! Ама като им искаме рецепти - да бъдем обиждани и унижавани?!

Апелирам - пазете и уважавайте фармацевта, защото в тази трудна и стресова за всички нас ситуация, фармацевтите сме единствените достъпни за всички медицински специалисти!!!

И също много важно: нашите консултации са безплатни, здравната каса не ги поема!!!!!

И за финал бих допълнила, че е уникална тази държава: личните лекари не приемат пациенти, ДКЦтата може да фалират, рецепти се предписват "телефонно", и пациентите с корона вируса да не търсят спешна помощ, ако не са в терминален стадий.
Интересно откъде ще дойдат рецептите в аптеките?

Автор: Силвия Рускова

Източник: Lentata.com


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7973

    121 6 Отговор
    Браво! В аптеките са под най-голямо напрежение, а никой не мисли за тях!

    Коментиран от #4

  • 2 Последния софиянец

    54 6 Отговор
    Разбирам ги. И аз като ми затвориха заведенията си отдъхнах.
  • 3 asd

    17 47 Отговор
    "да работим на принципа на доброволците"

    Фармацевт - доброволец? ХАХАХАХАХАХАААХАХАХАХАХА!
    Това защото някой нещо им е казал за долната им спекула а? ХАХАХАХАХАХА!

    Коментиран от #7

  • 4 Подкрепям фармацевтите

    80 5 Отговор

    До коментар #1 от "7973":

    На управляващите мисленето не им е силата
  • 5 Магарешки

    36 7 Отговор
    Затова пък аз богатея.Бачкайте работни пчелички! Аз отивам в болницата да взема респиратора на някой умиращ. ХА ХА ХА!
  • 6 тесла

    45 2 Отговор
    Пич, живееш в маймунска държава, не очаквай масово човешко държание, приемай го като приятно изключение xd
  • 7 Дельо хайдутин

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "asd":

    Те са на заплата,глупако!

    Коментиран от #15

  • 8 Вчера

    34 0 Отговор
    В някои аптеките имаше бележки, че няма спирт, вит Д и селен. Иначе много добре е описана ситуацията. Може би всеки бранш трябва да ги направи, и ги сглобим в алманах на мерките. Колко ли хора ще получат бонуси за извънредно работно време и представянето на бройки със заразени у нас и в чужбина?
  • 9 Така е

    49 2 Отговор
    Като назначиш верни, пък после им поставиш задачи като за умни. А иначе се борим с коронавируса. Борим се, ама по пресконференциите. В аптеките наистина няма нищо. Там трябва да се хвърлят усилията. Да са добре заредени с необходимите медикаменти и консумативи. Аз не мога да разбера едно. Има държавен резерв, има военен резерв, ми изкарайте ги от складовете. Нали сме във война. Ми действайте като при война, а не по няколко пъти на ден пресконференции. Пресконференциите не лекуват. Лекуват лекарствата.

    Коментиран от #17, #24

  • 10 Гост

    17 30 Отговор
    Абе, господин аптекар, ти изобщо и аш ли представа какво е работа, кое по точно те затрудни в тази ситуация. Вие сте свикнали да си бъркате в носа по цял ден и да цъкате на телефоните. Работил съм в интензивно отделение, сега работя в спешен център, не искам да ти обяснявам, какво значи истински натоварен ден. Със сигурност работат ми е по тежка извън такава криза, като сегашбата, от твоята в момента. Да, започвам ли да пиша за това как извивате ръцетена хората в случаи на безисходица. Вчерс при мен дойде пациент с хартиена маска с 2 конеца за да си ги върже на ушите, когато го попитах, той ли я енаправил, човека ми отговори че я е закупил за 1 лев от аптека и ми показа касов бон. Така че изобщо не ми се оплаквайте колко ви е тежко.
  • 11 това държава ли е

    36 8 Отговор
    богатеят дистрибуторите, това са само четири фирми в България, а нервите и риска са за обикновените фармацевти, като тази жена, аз ако съм фармацевт, и някой ми се прави на интересен на гишето, директно ще му покажа вратата, да си търси лекарствата на друго място
  • 12 браво

    29 1 Отговор
    Написано от сърце.И още един повод да се уверим ще милия ни светия върши всичко на юруш.Първо правим гасенето после мислим за последствията.
  • 13 мнение

    38 3 Отговор
    Покрепям ги напълно. От същото отношение мисля, че може да се оплаче всеки един бранш защото у нас винаги държавата е гледала да мачка частника и да величае чиновника. Особено през управлението на ГЕРБ тенденцията е особено засилена уж под предлог да се бори сивата икономика. А в действиетелност да се помпа събираемостта от данъци за сметка на множеството фалити в малкия и средия бизнес, с които да се захранва държавния сектор, където реформи не се правят никакви. Само се хрантутят гласоподаватели....
  • 14 gggw

    18 3 Отговор
    браво. добра статия. ама такъв е матряла.. тва да тръгнеш да обиждаш някой, който знае по темата повече от теб си е връх на простотията..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 кво толкова

    5 5 Отговор
    работите като няма нищо от това което се търси?
  • 17 Отвори очи

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    Няма нищо за разбиране. Има компрадорска политика на самоунищожение. Патент на ГРОБ за България. Ако не беше така, нямаше да се хвърлят 980 милиона лева на вятъра за две ненужни за спасението ни златни военни корабчета.

    Целта е нашето унищожение, а не нашето спасение.
    Отвори очи!
  • 18 Audi

    20 1 Отговор
    АПТЕКАРИТЕ са на частна работа и затова държавата не ги брои. Държавата мрази частните фирми. Интересува се само от данъците им. Ако беше АПТЕКАР в държавна аптека - можеше и на Вас по 1000 лв. премия !
  • 19 Надали е точно така

    6 10 Отговор
    Първо- фармацевтите хич не са глупани хора и Първо на себе си и на персонала си би трябвало САМИ да си осигупят маските докато още жи имаше на пазара. Второ - този Фапмяцевг ХИЧ НИЩО НЕ РАЗБИРА ОТ ЛЕЧЕНИЕ. ЗАЩОТО ЕДНА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ НЕ СЕ ЛЕКУВА С АНТИБИОТИК, НО ТЯ ЗАДЪЛЖИТЕРНО ПРЕМИНАВА В БАКТЕРИАЛНА ПНЕВМОНИЯ ХРИ ПО- ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ. ТАКА ЧЕ ХОРАТА УМИРАТ ИМЕННО ОТ НЕЯ.
  • 20 И накрая

    6 12 Отговор
    Щом толкова изнемогва- дя си почине малко. Все пак лично той решава кога е преуморен.Така че това у есин СМЕШЕН ПЛАЧ НА ФОНА НА ВСИЧКО ОСТАНАЛО.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Учен

    11 6 Отговор
    А защо лекуват вируса със скъпи боклуци - хранителни добавки, а изкуствено се създаде истерия срещу Антибиотиците?!
    За "умниците" - антибиотика е срещу бактерии, да, но Именно бактериите убиват при усложнение, вирусът само е отслабил имунната система.
  • 23 парадокс

    6 1 Отговор
    В държава, в която всички са прави, болният няма право да е легнал!
  • 24 някой

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    Хора,не разбрахте ли че няма нито държавен,нито военен резерв? Всичко е разпродадено,използвано,изхвърлено! Просто не допускаха че е възможна такава ситуация. Остава ни да видим дали ще се потърси някаква отговорност ?
  • 25 шундурко

    10 1 Отговор
    ДА СТЕ ЧУВАЛИ - ПРЕНАСОЧВАНЕ НА НЕГАТИВНАТА ЕНЕРГИЯ,УМИШЛЕНО ВИ ПРАВЯТ НА ЖЕРТВЕН АГНЕЦ ЗА ДА ОТКЛОНЯТ СПРАВЕДЛИВИЯ ГНЯВ КЪМ ТЯХНАТА НЕКАДЪРНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 аааа

    4 4 Отговор
    трябва да разбираме , че далаверата е преди всичко , ли?
  • 28 Трифонов С

    8 0 Отговор
    казах ви, че нема такава държава .... а виновните съсипаха оная, дето вече я нема
  • 29 Всички заедно с вируса

    5 0 Отговор
    да облекчим пенсионните фондове ... дето ги нема
  • 30 АЛЕКСАНДЪР ВИАЛИ

    5 0 Отговор
    ПОКОЛОН НА ВАС РАБОТЕЩИТЕ ОТ ВСИЧКИ АПТЕКИ!!!
    ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА ПОРАДИ ЛИПСАТА НА КАКВАТО И ДА Е СТОКА
    НЕ Е СПЕКОЛА!!!
    ТАКА РАБОТИ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА В КАПИТАЛИЗМА!!!
    ИНАЧЕ ПРОСТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРОДАВАТ ПО ЕДИН ДЕЗИФИКТАНТ И ПЕТ МАСКИ НА ЧОВЕК!!!
  • 31 АЛЕКСАНДЪР ВИАЛИ

    0 0 Отговор
    ПОКОЛОН НА ВАС РАБОТЕЩИТЕ ОТ ВСИЧКИ АПТЕКИ!!!
    ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА ПОРАДИ ЛИПСАТА НА КАКВАТО И ДА Е СТОКА
    НЕ Е СПЕКОЛА!!!
    ТАКА РАБОТИ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА В КАПИТАЛИЗМА!!!
    ИНАЧЕ ПРОСТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРОДАВАТ ПО ЕДИН ДЕЗИФИКТАНТ И ПЕТ МАСКИ НА ЧОВЕК!!!
  • 32 Дидо

    4 2 Отговор
    Респект за написаното.. Самата истина... Аз от фармацевтите в аптеките около нас съм получил повече съдействие и разбиране, отколкото оня ленивец личния ми лекар.. 4 - 5 лични вече смених последните години и нищо.. Един дол дренки са... Понеже съм виждал често такива лекета(един го изритах един ден от аптеката навън, точно поради такава причина) в аптеките, които се карат на девойките зад стъклото и се държат все едно са им длъжни с нещо, за това ако няма наоколо такъв като мен да ги наритва - пълен игнор на такива хора! Имаш ли рецепта - нямам - довиждане тогава и да се маха селяка му мръсен....
  • 33 47 77754

    1 2 Отговор
    въобще не ме интересува какво е станало с фармацията и хората около нея!
  • 34 Челмето

    2 0 Отговор
    Ти с тъп българин имаш ли си работа
  • 35 Гошо

    3 4 Отговор
    Е затвория тая аптека ,като ти е толкова тежко бе
  • 36 Гост

    3 2 Отговор
    Колкото и да е сърцераздирателна статията, с риск да ме обвините в коравосърдечие, но не мога да съчуствувам на аптекарите. Фармацевтиката е един от най-печелившите бизнеси. Малко сега ви идва изнанагорно? Опитайте да изтърпите. А какво да кажат работещите на касите в супер маркетите за много по-ниска от вашата заплата или докторите и медицинските сестри?

    Коментиран от #38

  • 37 Анонимен

    0 0 Отговор
    Позаслушах се малко по Нова снощи какво обясняват разни министри и как се правят на велики и си приписват заслуги за ситуацията в Бг.Толкова повърхностни неща говорят за да прикрият истинските опасности следващи в резултат от извънредното положение,че чак се чудя кой им вярва?За състоянието на банките най-интересно е да отбележа,че се дават кредити срещу постоянен договор,но сега след като спряха работа толкова фирми и няма нищо сигурно какво ги толли постоянния договор,ако се залее борсата от съкратени безработни хора? Помоща за държавата да даде процент пари за да не се съкращават работници не е ли за да избегнем суматохата и това,че безработните отиват на нейната хранилка,а бизнеса спира да работи и държавата няма от кой да събира пари. Тази картинка защо не се забелязва и никой не коментира? И най-трагичното е,че паниката във всеки е за парите,тяхната липса,а тях някой ги печата. Не е жито или нещо друго да страдаме,че природата не ни дава,защо е тази истерия и паника хора?Действайте и правите нещата които можете и са от първа необходимост без да търсите пари,а удоволствие и удволетворение от свършеното, аз се научих да го правя и съм спокоен и доволен. Ситуацията идва да ви научи и промени,променяйте се,не чакайте да получите нещо различно от това досега,както коментирате пак ще се крадат и усвоят пари. Жертвата във вас говори и за това пак ще стане същото,защото мислите и възприемате действителността като жертви.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.