ФАКТИ.БГ

Кога става ясно заминават ли 6000 студента за САЩ това лято? Отговорът пред ФАКТИ

Интервютата за виза са спрени от американското посолство до второ нареждане

Публикувана: 6 Април, 2020 18:07
48 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5062
Кога става ясно заминават ли 6000 студента за САЩ това лято? Отговорът пред ФАКТИ
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наред с всички възникващи въпроси покрай темата "коронавирус", у нас се обърна специално внимание дали ще се осъществят студентските бригади в САЩ. Казусът стана популярен след въпрос на един от брифингите на Националния оперативен щаб, на който ген. Венцислав Мутафчийски отговори, че "студентите не се готвят да заминават никъде". Променя ли се по някакъв начин ситуацията след удължаването на извънредното положение? По тази тема от ФАКТИ се обърнахме към една от големите посреднически фирми у нас, които изпращат студенти в САЩ. Разговаряхме със Станимир Найденов, координатор „Обменни програми“ на „Интеграл“ и дългогодишен образователен консултант на организираното от компанията международно изложение „Световно образование“.

Здравейте, след удължаването на извънредното положение у нас, отново е актуален въпросът готвят ли се или не се готвят да пътуват българските студенти на бригади в САЩ?
- Българските студенти, които имат намерение това лято да пътуват за студентски бригади в САЩ, са се подготвили за пътуване много преди да бъде въведено извънредното положение във връзка с COVID кризата. Какво имам предвид? Студентската програма WAT е от програмите, която кризата завари на финалната права. Пътуванията до Америка през лятото се планират още от предходната есен като всички студенти са избрали работни оферти, гарантирали са си договори с работодателя, със срокове за започване на работа и със закупени самолетни билети. Що се отнася до удължаването на извънредното положение у нас, всъщност то съвпада със срока на временно отлагане на програмата от страна на Департамента на САЩ с два месеца, което изтича също на 13 май. В рамките на това отлагане всъщност бяха отсрочени визовите интервюта на пътуващите, които са финалната част за отпътуването. Намираме се в ситуация, в която бизнесът и икономическият живот се администрират от държавите по света в ситуация на овладяване на COVID епидемията. Тази ситуация е динамична и изисква действия според развитието на процесите в отделните държави. Ние, от наша страна се стараем да държим информирани клиентите за всяко решение, което касае програмата им.

В настоящите условия как придвижвате документите на кандидатстващите за бригада?
- Към момента студентите вече не подават документи, тъй като програмата е почти финализирана. Текат последни скайп интервюта с работодатели, но при договорени вече оферти. Графиците на визовите интервюта, които бяха временно спрени, ще зависят от развитието на ситуацията и реакцията на посолството на САЩ в България.

Да уточним, че ако някой студент вече е минал през цялата процедура, издържал е успешно интервюто за виза, към днешна дата също не може да замине.
- Да, както заради вече споменатото отлагане на програмата до 13 май, така също да не забравяме, че до 13 април са забранени пристигащи полети в САЩ от страни от Шенген, каквито са повечето, използвани от нашите студенти.

С какво този процес може да бъде повлиян от българската страна? Ген. Мутафчийски неотдавна категорично заяви, че студентите не се готвят да заминават.
- Най-общо казано процесът може да бъде повлиян, ако българската държава затвори границите си.

Кога е крайният срок, до който може да се изчака преди идеята за бригада да стане нерентабилна, предвид това, че в САЩ се работи за няколко месеца до септември-октомври?
- Абсолютен краен срок в тази ситуация не може да се даде. Бих уточнил, че стандартният срок за една студентска бригада в САЩ е между 3,5 и 4 месеца, като програмата дава възможност и за един месец туризъм в страната. Това донякъде би намалило ефекта от по-късното пътуване. Към настоящия момент най-засегнати са пътуващите за щат Аляска, тъй като там сезонът започва най-рано. По-конкретна информация ще може да се даде след изтичане на срока за временно отлагане - 13 май.

Колко студенти у нас ще бъдат засегнати от евентуално нереализиране на програмата? Ще си получат ли парите обратно?
- При сключване на договор с Интеграл студентите имат възможност да подпишат и анекс към договора, който да им позволи да възстановят внесените си суми при отказ на виза от страна на Консулството на САЩ или при отказ по лични причини. Пътуването до САЩ това лято ще зависи от два основни фактора: на първо място – администрирането на процеса от Департамента на САЩ в зависимост от ситуацията в страната. На второ място – от личното намерение и интерес на съответния студент от пътуване. Бройката студенти, които през последните години заминават на бригади в Америка, е около 6000 българи. Те вече имат сключени договори със съответните клаузи за изпълнение на програмата, които още са в сила. Към момента, за САЩ и за партниращите организации програмата не е спряна, поради което тези клаузи в договора са валидни. В случай на нови решения за прекратяване на програмата за тази година, ще очакваме незабавни инструкции от спонсорските организации. Ние сме в непрекъснати разговори със спонсорите в САЩ като към момента най-важният въпрос е дали и до колко програмата може да бъде спасена тази година. Голяма част от пътуващите студенти са за втора или трета година на студентска бригада. За тях тази програма е една много добра инвестиция за изкарване на средства, с които да покриват разходите си за живот и обучение в България. Средно един студент се връща в България със сума между 6 000 и 10 000 долара в зависимост от почасовата ставка, работната позиция, щата и харчовете, които прави в Америка. Това е по-голямата щета от положението.

Комуникирате с Ваши колеги от САЩ, как усещате преживяванията там, свързани с коронавируса? Страната е с най-много болни в световен мащаб.
- В непрекъсната връзка сме по всички въпроси, които задавате. Това е програма, която вече няколко десетилетия е основно средство за финансиране на значителна част от българските студенти. Самите спонсориращи организации изчакват развитието на нещата. Интеграл, като компания- партньор от България, полага усилия, в зависимост от развоя на събитията, да постигнем максимално възможен и приемлив резултат първо за нашите студенти, и после за продуктът WAT като цяло. Ако от САЩ прекратят програмата, очакваме спонсориращите организации да уточнят в какъв размер студентите ще получат парите си обратно, когато конкретизират и изпратят към нас политиките си за отказ в различни ситуации.

Какво можем да кажем за студентите, които кандидатстват за обучение в чуждестранни университети?
- Както на всички нива в образователните системи и у нас и по света, и тук очакваме отлагане на някои срокове, особено за документи, касаещи резултати от матури и езикови сертификати. За Великобритания процесът продължава без изменения, тъй като там сроковете за кандидатстване са ранни – до 15 януари, поради, което държавата е приела и варианта „условен прием“. Това означава, че за финален прием документите с резултатите от матурите и езиковите сертификати могат да се представят до 31 август, което към момента е оптимистичен и приемлив срок. Нидерландия отложи кандидатстудентската си кампания с един месец – от 1 май, до 1 юни, там отделите по прием работят онлайн и сме в непрекъснато връзка с тях като заявените вече кандидатури са обработват по график, системата е отворена и за нови кандидати. Засега се запазват сроковете за кандидатстване в Австрия и Германия, които са до май и юли, но там университетите разполагат с автономност и се подава информация в зависимост от заявената кандидатура. Тъй като образователните системи, както и цялата икономика на страните се администрират от правителствата в извънредна ситуация, към момента е рано да се коментират финалните срокове.

Важното, което студентите трябва да знаят е, че процесите по кандидатстване продължават онлайн, тъй като независимо от сроковете, говорим за кандидати, които ще запознат да учат най-рано октомври тази година или март догодина. Така или иначе, една успешна кандидатура сега им дава право на избор по-късно. Ето защо усилията на консултантите ни са насочени към онази част, която ще желае да приключи успешно кандидатурата си, да може да го направи според желаната държава и университет. Голяма част от университетите по света се ползват и с автономия и ще вземат и лични решения според ситуацията. Прогнозите ни са, че те ще изчакат момента на тотално държавно администриране и ще преценяват по-късно, където виждаме и ролята си като консултанти – промените в изискванията към документите и сроковете за прием, да не повлияят на тези, които са решили, че от следващата академична година ще учат в чужбина.

Доколко засегната е фирмата, в която работите, от ситуацията с коронавируса?
- Дейността на „Интеграл“ е насочена изключително към образователните продукти в чужбина, което предполага гъвкавост и бърза реорганизация, за да продължи консултантският процес, без отрицателни последствия за кандидатите. Компанията вече стартира информационна интернет платформа „The Future Is Оnline“, в която провеждаме специализирани уебинари и даваме актуална информация по текущи конкретни въпроси. Оказваме помощ на кандидатите, чиито процедури са стигнали до някъде и предстои финализиране, както и на нови кандидати. Работата ни е изцяло в областта на професионалните консултации, а в извънредни ситуации тази опит ще е по-ценен от всякога. Надяваме се като фирма с дългогодишна успешна консултантска практика да бъдем максимално полезни на българските ученици и студенти сега. С навременна информация и оказване на техническа помощ при кандидатстването и промените около кандидатстудентския процес.

Кога става ясно заминават ли 6000 студента за САЩ това лято? Отговорът пред ФАКТИ


Станимир Найденов е координатор „Обменни програми“ на „Интеграл“ и дългогодишен образователен консултант на организираното от компанията международно изложение „Световно образование“ .

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Тъй де
1 Отговор
То и сега е ясно !

Оценка:
-1 +17

Само питам
2 Отговор
6000 чистачи ще заминат ли за САЩ Май месец?

Коментиран от #45


Оценка:
-1 +39

Мутафчийски да си скъса дипломата
3 Отговор
Относно студентите , Не ! Няма да заминат

Коментиран от #46


Оценка:
-2 +27

Кой68
4 Отговор
Това ще е меко казано-идиотизъм..За какво ходене по някакви бригади на майнинген?Каква ще е гаранцията че ще се върнат здрави.Но който реши да си троши тиквата..

Коментиран от #40


Оценка:
-0 +35

Муфи вуруса
5 Отговор
Х2ляди студенти НЕ се готвят да ходят никъде

Оценка:
-2 +29

Станимир Ломпов
6 Отговор
АКО ЗАМИНАТ ТО ЩЕ Е ДА ВЪРШАТ РИСКОВА РАБОТА КАКВАТО ЗАРАДИ КОРОНАТА ТАМ НИКОЙ НЕ ВЪРШИ, ПОСЛЕ ЩЕ ДОКАРАТ МУТИРАЛА АМЕРИКАНСКА КОРОНА КОЯТО ЩЕ "ПОДСИЛИ" ЗАМИРАЩАТА ЕПИДЕМИЯ

Оценка:
-2 +37

7
Този коментар е премахнат от модератор.
месара
8 Отговор
кандидатите преди да заминат да подпишат декларация че в случай на заразяване там, няма да натоварват държавата за връщането и лечението им!

Оценка:
-1 +37

Голям зор
9 Отговор
Голям зор е да изтичат мозъци към САЩ, а тук да останат глупавите, като Боко с купено звание Женерал. Човек без образование да води цяла държава, както се вижда за последните 11 години, неуспешено.

Оценка:
-4 +27

Ще си
10 Отговор
заминат по селата ! Че и на морето ще е мъртвило !

Оценка:
-1 +23

И като
11 Отговор
Стане по страшно или не им харесва ще пращаме самолети да ги прибират, но с тях ще си донесът и спомен по един covid 19!

Оценка:
-2 +21

Комуниста
12 Отговор
Работа на която не се хващат дори и мексиканските емигранти им осигуряват

Оценка:
-1 +38

Да подписват
13 Отговор
Декларации, че няма да се връщат поне 6 месеца, а не да се върнат болни, и пак на нашата сметка! Както се казва гъз път да види!

Оценка:
-2 +34

Уди Кълвача
14 Отговор
Работа за санитари в болниците пълни със заразени с корона!

Оценка:
-2 +25

Ссссссс
15 Отговор
Само едно нещо не споменава този господин Сащ не допускат пътнически полети от Европа и според мен и след 13 май няма да дошускат! Търсят пари и отлагат във времето!

Оценка:
-0 +26

Дъджон
16 Отговор
само безмозъчни тъпаци могат да рискуват живота си за зелените хартийки без покритие, които тръмп печата до безкрайност

Коментиран от #21, #30


Оценка:
-4 +23

Юлиан
17 Отговор
Познавам няколко завърнали се от САЩ студенти. Отношението им към нас се влоши доста. Високомерие и алчност, това изпъква в тях. Сравнявам ги с тези, които учиха в Русия и ми бяха учители навремето. Гледаха на руснаците, като на нещо велико и за пример, нямаше алчност, високомерието беше малко в тях. Двете групи имат едно общо нещо. Губят малко или много чувствата си за България. Започват да мислят по начин, който работи първо за другите, после за нас. Трябва им един клас, който да им обясни за какво отиват там, преди заминаването.

Оценка:
-2 +20

ани
18 Отговор
МНОГО ИНТЕРЕСНО КАК СМЕ БИЛИ СТУДЕНТИ И ТО НЕ ЛОШИ БЕЗ ДА ХОДИМ ДО АМЕРИКА?

Оценка:
-1 +25

Макаренко
19 Отговор
Тези шест хиляди не могат ли да бъдат ангажирани в БГ производство, селско стопанство и животновъдство?

Ако не, посредникът не може ли да постигне някакво споразумение, не малко парички е прибрал от тези хора.

Ако бях премиер, посредникът да връща 50% от сумата, която е взел, и насила с камиони - да работят в селското стопанство на БГ, да опознаят БГ, и да я заобичат.

Млади, инициативни, красиви за първа страница на вестник "Труд", после ще ми благодарят че ядат истинска храна и месо, и са здрави.

Оценка:
-3 +22

дея
20 Отговор
Да искаш да работиш в САЩ, но като опарен да бягаш от работа в България?!?!? Защото в Америка давали пари? А в България - не дават? Напротив в нашето селско стопанство хора срещу прилично заплащане се търсят МНОГО! А за 2-3 месеца ще получат доста пари, ако работят тук. Впрочем, ако заминат, моля да е с декларация, че ще си платят лечението, ако се върнат болни.

Коментиран от #32, #39


Оценка:
-1 +21

Чалма Бацил
21 Отговор

До коментар #16 от "Дъджон":


Ми Бойко що не печата зелени хартийки? Или Тръмп е Тъпак? Виж къде е Америка Къде сме ние и тогава съскай

Оценка:
-11 +5

Възмутен Макаренко
22 Отговор
Тези фирми не са ли застраховани от подобни рискове, идеята ми е, че ако са застраховани, поне ще върнат част от парите на студентите.

Или пак "убава" работа, ама Ганьовска?

Оценка:
-0 +7

САЩ 300 000 ЗАРАЗЕНИ
23 Отговор
НИКОЙ НЕ ЗАМИНАВА СТОЙТЕ СИ ВКЪЩИ

Оценка:
-0 +16

Мутафчийски
24 Отговор
Ще заминат ама друг път

Оценка:
-1 +12

Матей
25 Отговор
Засега никой никъде няма да ходи,и все пак щатите имат шанс скоро да излязат от грипа,както навлязоха бързо с летящ старт.Същото се забелязва в страни,които не се завряха под миндера като Испания и Италия.А ние тепърва ще има да сърбаме горчивата попара.Хем солта яли,боя и парите дали,тръгнали за вълна,пък се върнали остригани.Така е като те водят хайвани-пръчове все едно сме овци,водят ни празни кратуни,та дрънкат,шамандурници,това държава и е или бандитска групировка!?

Коментиран от #33


Оценка:
-5 +6

qwerty
26 Отговор
не, че имам нещо против младите хора, но слуги вина ще трябват да им чистят л.....та в басейните, върнатото по седялките в увеселителните паркове и тн. ДА ще се приберат някой и с по 10-на К $$$, но това е истината. Три години помагах с каквото мога на такива ентусиасти във Вашингтон ДС и никога няма да съжалявам, но по мои впечатления ги изкътваха от бачкане и накрая ги таковаха....живи и здрави

Оценка:
-1 +12

Petko
27 Отговор
Прав им път на робите. САЩ имат нужда от бачкатори и черноработници.

Оценка:
-0 +13

Барба Ганьос Резилос
28 Отговор
На времето ходихме по бригади по селата.Беше супер , опознаваш съученичките, дрънкахме на китари ...
Сега ходят по хамериканските села , опознават ги и ги дрънкат....
О времена , о нрави .

Оценка:
-0 +15

Аз знам
29 Отговор
Нема да е тая год

Оценка:
-0 +1

Опа
30 Отговор

До коментар #16 от "Дъджон":


Най лошото е че това са ни студентите, не може да претендирас за някакъв капацитет а да си прост като галош. Но искам да ги изпратят там за да се срещнат с реалността белкем им дойде акъл но да си знаят едно, за вас самолет за връщане НЯМА

Оценка:
-0 +2

бай Шиле
31 Отговор
Готиния пич от снимката служител ли е само сътрудник?

Оценка:
-0 +0

бай Шиле
32 Отговор

До коментар #20 от "дея":


Считам,че така мислят повечето българи.Айде сега козяците да почнат да тролят.

Оценка:
-0 +4

бай Шиле
33 Отговор

До коментар #25 от "Матей":


Пич,ти самият разбираш ли си какво казваш?

Оценка:
-0 +2

хаха
34 Отговор
Генерала каза! Не заминават!

Оценка:
-0 +2

Азиатски капан
35 Отговор
За къде сте тръгнали, бре? Скоро САЩ влизат във война..., бригадите са ЧАО! Може като доброволци...

Оценка:
-1 +3

1234
36 Отговор
Да вървят по дяволите още сега и оцелелите да не се връщат!

Оценка:
-2 +3

АКО, ОБАЧЕ....
37 Отговор
За голямо съжаление,АКО по нашето Черноморие заплащането беше МНОГО ДОБРО, БЪЛГАРИТЕ щяха да работят у нас !!! Да,ОБАЧЕ това,НЕ Е ТАКА !!! Голяма ГРЕШКА на нашата държава и хотелиерите,както и на туризма във България !!! Не си НАУЧИХТЕ УРОКА за съжаление всички вие РАБОТОДАТЕЛИ -ХОТЕЛИЕРИ !!! Всичко щеше да е НАРЕД,ако давахте ДОБРИ , РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ !!! ПРИРОДАТА започна да ни НАКАЗВА за тези грешки и алчността !!! Замислете се НАЙ-НАКРАЯ !!!

Оценка:
-0 +7

Никой никъде няма да ходи!!!
38 Отговор
Курбан ли да ви ги дадем? Да ги използвате да ви чистят заразени от короната сгради и други неща ли?

Оценка:
-0 +2

39
Този коментар е премахнат от модератор.
Гъгъ
40 Отговор

До коментар #4 от "Кой68":


Ум царува, ум робува, ум патки пасе ! Игнор на НПОшниците !

Оценка:
-0 +3

Бай хой
41 Отговор
Тия които ходят на "студентски" бригади повечето не са студенти. На сто процента цапат форумите с анти руски и антиБългарси коментари които се разглеждат на интервюто пред Козяк за доказване на лоялност и виза. Някои от тях пишат против убежденията си само за да се докопат до виза или дзелена карта.

Коментиран от #48


Оценка:
-0 +0

42
Този коментар е премахнат от модератор.
43
Този коментар е премахнат от модератор.
Оставете студентите
44 Отговор
да изберат, какво има да обсъждате...проблема е при Херо и чичо Дончо

Оценка:
-0 +0

Ще заминат
45 Отговор

До коментар #2 от "Само питам":


Гаранция

Оценка:
-0 +0

Ще заминат
46 Отговор

До коментар #3 от "Мутафчийски да си скъса дипломата":


Само гледай,ще заминат и за останалите държави където винаги си ходят

Оценка:
-0 +0

ЯСНО ЛИ Е
47 Отговор
СТАВА ЯСНО КОГАТО ТРЪМП КАЖЕ , ДРУГИТЕ СА ПЛЯВА КАТО ПЛЕВНЯЛИЕВ !

Оценка:
-0 +1

Ха-ха
48 Отговор

До коментар #41 от "Бай хой":


Колко пъти си кандидатствал за J-1 виза, че знаеш как седят нещата , аман от професори с предразсъдъци, да ако мога ЩЕ ЗАМИНА, никой не отива там за кефа, ако в България можех да изкарам 20 000 лева за едно лято никога не бих заминал, аз също съм българин и имам право на лечение в България , ако се случи нещо, защото изкараните пари от САЩ след това се вливат в нашата икономика , защото аз никога не бих живял никъде другаде освен в БЪЛГАРИЯ, просто искаме нормален начин на живот , а със заплащане от 800 лева на месец не се получава, затова младите хора бягаме- не е от добро, никой не заслужава да се подиграват със придобитите му знания и умения и да му плащат 700 лева в БАН , а ромът да седи по цял ден и да чака! Щом имам възможност ще я взема и американците не са специални , че някой да им се подмазва, те си имат достатъчно самочувствие, както и ние !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин в коментар в „Пряка линия“ от 2014 г.
Аз не съм приятел, невеста или жених. Аз съм президентът на Русия и моята задача е да отстоявам интересите на руснаците."

Още бисери