Last news in Fakti

8 Април, 2020 14:23 3 056 17

Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкова натясно

  • българия-
  • пандемия-
  • коронавирус

В условията на пандемия и голяма опасност от заразяване това е един много тревожен факт

Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкова натясно - 1
Снимка: БГНЕС

В България над 40 процента от хората живеят в пренаселени жилища. В условията на пандемия и голяма опасност от заразяване това е един много тревожен факт. Ето някои интересни данни:

Същото е положението и в съседна Румъния. Данните са от 2018 година, но едва ли днес нещата са се подобрили особено. В Италия, където заради корона-кризата са в сила много строги ограничения за напускане на собственото жилище, 27,8% от хората също живеят в пренаселени жилища. Само за сравнение: във Франция този процент е 8,2, в Испания 4,7. Средното равнище на пренаселени жилища в ЕС е 15 на сто.

Кое жилище се смята за пренаселено? Според "Евростат" това е жилище, в което:

- Три или повече деца живеят в една стая
- Брат и сестра тийнейджъри все още са принудени да си поделят детската стая
- Родителите използват всекидневната и като спалня

С други думи, за всяко семейство трябва да има отделна стая, за всеки възрастен единичен член от домакинството - също. Необходимо е и отделно помещение за домакинските нужди.

Кои са най-застрашени от теснотия?

Според Германската статистическа служба, 6 милиона германци живеят в пренаселени жилища. Това са над 7% от хората в страната. Особено застрашени от тази съдба са самотните родители, които много често са принудени да живеят в едно помещение с детето или децата си. Сред страдащите от жилищна теснотия най-често попадат още бедни хора или граждани с чуждестранен паспорт.

В градовете три пъти повече хора живеят натясно. Нека да припомним, че през последните години в Германия темата много често излизаше на дневен ред във връзка с пренаселените жилища в някои германски градове.

Спекуланти настаняват там мигранти от България и Румъния по няколко души в стая срещу огромни наеми. Същият проблем често се наблюдава и сред работници от Източна Европа, които се трудят в кланици или по строежи в Германия и понякога са принудени да спят дори на смени, защото в общите квартири няма достатъчно легла.

По колко квадратни метра на човек се падат?

В Германия днес на човек се падат по над 46 квадратни метра жилищна площ. В България до 2001 година важеше нормата 7 квадратни метра на човек. Според новата жилищна стратегия обаче в страната трябва да бъде достигнато равнище от 30 квадратни метра жилищна площ на глава от населението.

В момента пренаселените жилища се превръщат в сериозен медицински и психологически проблем. Много хора, живеещи на тясна площ, са по-често заплашени от предаване на инфекции. А освен това атмосферата в едно претъпкано жилище често се нажежава, стига се до конфликти или в най-добрия случай - до нарушаване на ограниченията за излизане.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    9 4 Отговор
    След епидемията ще ни е широко.
  • 2 COVID1984

    9 4 Отговор
    Сега ще настанят мангасарите в празните ви апартаменти. Социално дистанциране - новото нормално.

    Коментиран от #7

  • 3 Гаргамел

    30 2 Отговор
    a какво да кажат японците? поредната малоумна статия
  • 4 Наблюдател

    12 1 Отговор
    Я скочете от някъде .
  • 5 Behemoth

    7 3 Отговор
    На двайсет километра от големия град имаме двуетажна къща с двор стои празна ...а аз си живея с мама и тате и нито те искат на село нито аз хахахххххх...друго си е да сереш в къщи...
  • 6 Хахa

    11 0 Отговор
    Само като видиш Дойче, разбирай обратното. Мисля че по-добре гъсто населен у дома отколкото с хиляда непознати човека в метрото
  • 7 Като нищо

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "COVID1984":

    А има и бая къщи за гости , вдигнати с европари , които са празни !
  • 8 Boxer 3.0

    13 2 Отговор
    Стандартна българска картинка:
    Къща на село + панелен апартамент (от соца) + апатаментче, ново строителство (със заем)...
    Бабата и евентуално дядото (ако е още жив) щъка между панелнката и село...
    А младите се оправят някакси в чужбина...
    Колко празни къщи на село има и колко празни апартаменти има, купени с "инвестиционнел"?
    Тия от ДВ, преди да пишат статия за някоя държава, поне да я видят на какртата!

    Коментиран от #15

  • 9 ПЕНКО

    10 1 Отговор
    " ШВАЙНЕ ЛИБЕРО -АМЕРИКАНО" НЯМАШ НИКАКВА ПРЕДСТАВА КОЙ Е " НА ТЯСНО " В БЪЛГАРИЯ !?!?!? ИМАМЕ НАЙ - МНОГО ЖИЛИЩТНА ПЛОЩ НА ЧОВЕК-В ЦЕЛИЯ СВЯТ / БЕЗ РУСИЯ / !!! НИЕ СМЕ 6.5 МИЛИОНА НА ПЛОЩ ПО-ГОЛЯМА ОТ НИДЕРЛАНДИЯ !!! САМО ВИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ЗА 8 МИЛИОННО НАСЕЛЕНИЕ -МИНИМУМ !!!!!!!!
  • 10 Коко

    1 0 Отговор
    Една от тинк танк медйи
  • 11 След като сме натясно от години

    4 0 Отговор
    Това означава че вече сме заразени с ковид19. За какво се притеснявате още? От където и да ви погледнат с тази пандемия винаги има място от където " издишате" .
  • 12 На някой

    5 0 Отговор
    Май му е паузирал бизнеса с имотчета... 😎
  • 13 Тия майтапят ли се?

    8 2 Отговор
    Пренаселено било ,когато имало три деца в един апартамент, или двама тинейджъри в една стая! И така били 40%! Тези данни от Столипиново ли са правени , или от Факултета ? В други класации българите имат до 90 % собствени жилища, с което дори и Германия не може да се похвали! Най-"харесвам", българи да отидат в чужбина и да почнат да плюят по собствената си страна! Умееме го това!
  • 14 Шит

    3 0 Отговор
    На тия кой им плаща за толкова молоумна писаница?
  • 15 Deathstroke

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Boxer 3.0":

    Къщите на село са непотребни в днешно време. Панелките от соца са кенефи и един хубав ремонт ще струва повече от апартамента и няма смисъл. Това че сме свикнали да живеем 5 човека в 10 квадрата не значи ,че е ок.
  • 16 Матей

    3 0 Отговор
    Тясно било в града,а,сега властите рекомандуват отиване на село и арбайт на къра,на широко и в мангалска бригада,начело с бригаден фюрер.М-да,неведоми са пътищата господни,безработни,а,както я подкара диктатурата,скоро ще подгони не-гербавите с остена,А който се хване на тая въдица,ще става пишман,да се цани аргатин на селски чорбаджия,все едно ангария.
  • 17 Автора май не е

    1 0 Отговор
    Ходил в uk....е там ще придобиеш нова представа за тясно а и 17 негириеца в 1 стая също е за норматив...иди виж и ела