ФАКТИ.БГ

Доц. Мангъров пред ФАКТИ - как да излезем от ситуацията с коронавируса

На етапи държавата трябва да се върне към нормално функциониране

Публикувана: 14 Април, 2020 18:49
249 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 36070
Доц. Мангъров пред ФАКТИ - как да излезем от ситуацията с коронавируса
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 239 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на борбата с коронавируса в България имаше активен дебат относно стратегията за справяне с него. Широка популярност придобиха позициите на доц. д-р Атанас Мангъров, благодарение на негови интервюта пред ФАКТИ. От мнозина доц. Мангъров се възприе като опозиционер. Стигна се дотам премиерът Бойко Борисов на един от брифингите да отправи критики на висок тон, призовавайки Мангъров да посочи 5000 души, които да умрат. Всичко това заради тезата на началника на Детската клиника в Инфекциозна болница, че коронавирусът така или иначе ще премине през 70% от населението и не бива да парализираме страната. Днес, месец след обявяване на извънредното положение, от ФАКТИ отново потърсихме глас на науката в лицето на доц. Мангъров, за да разберем неговото мнение докъде сме стигнали в справянето с проблема. Експертна позиция по казус, в който участваме всички, винаги е полезна, особено когато идва от лекар инфекционист с близо 40-годишен опит. Доц. Мангъров беше част от Медицинския експертен съвет към Министерски съвет, който сега съществува неформално.

Доц. д-р Мангъров, пътят на държавата в борбата с коронавируса вече е поет. Можем ли най-сетне да се обединим около това, че той е правилният и предвид очаквания скорошен пик хората да не бъдат раздвоявани относно стриктното спазване на мерките?
- Това, което се направи досега е може би най-доброто, което би могло да се направи при тези обстоятелства.

Ако приемем, че първият етап от стратегията на държавата условно приключва след Великден, какъв трябва да бъде вторият етап?
- Трябва по някакъв начин да излезем от това положение. Да управляваме процеса, доколкото е възможно, а не той нас. Нагнетяването на страх е абсолютно противопоказно от медицинска гледна точка. Страната трябва малко по малко да започне да се отваря. Ще става по-топло и хубаво и така или иначе ще е трудно хората да бъдат задържани вкъщи. Аз имам 4 деца, вече са големи, но да държите здрави деца в такова време вкъщи, означава да си говорите сам след няколко часа. Важно е обаче да не падне изведнъж оградата и всички като диви животни да се втурнат навън. Трябва да се направи умно. Не да се влиза в конфликт с хората, а отварянето на страната да бъде управляемо, наречете го меко кацане. Би трябвало да се започне с отварянето на спортните площадки - лекоатлетически стадиони (за спортуващи граждани, не за спортни мероприятия с публика), фитнес зали, плувни басейни, баскетболни игрища, там където ходят млади, здрави и силни мъже и жени, които и да се заразят, ще изкарат безсимптомно или по-леко вируса.

Една седмица след първата стъпка, трябва да се отворят градините и парковете за разходки, също така планините. Да излизат хората на слънце. Следващата стъпка след още седмица например е да се отворят детските градини, училищата и университетите. Всички тези неща трябва да стават стъпаловидно, не изведнъж, но не и безкрайно да се отлагат във времето. Най-накрая трябва да се възстанови нормалният производствен ритъм на страната. Всичко да се направи през седмица едно от друго, като мисля, че тази последователност е най-разумната. Ако се започне от седмицата след Великден, малко след края на извънредното положение можем да се върнем в относително нормален ритъм. Така или иначе трябва да се работи. На някои може би много им харесва да не работят или да си клопат от вкъщи на компютрите, но не всички хора работят по този начин. Докога ще издържим така? Откакто е въведено извънредното положение има над 250 000 нови безработни. Преди да влезем в тази криза нещата вървяха доста добре.

Официалната информация е, че мерките ще се отхлабят при три поредни дни с намаляващи болни.
- Ако всеки ден изследваме еднакъв брой проби това би могло да има някакво много измислено значение, но ако един ден изследваме 200, на следващия 400, а на третия 100, тези цифри няма да бъдат съпоставими изобщо.

Искате ли хората едва ли не нарочно да се заразяват с коронавирус, за да придобием стаден имунитет и ще посочите ли 5000 човека, които да умрат, както призова премиерът Борисов?
- Това не е механичен акт. Едва ли не "първите паднаха в кърви"... Това е нещо, което се случва между другото, в хода на ежедневните дейности. Ако не се случи, природата така или иначе ще го направи. Това, което казвам е самата истина, независимо дали вярвате. От 38 години съм в този бранш. Всички правила със спазване на дистанция ще останат, но малко по малко хората трябва да започнат да се връщат към нормален ритъм. Някои се обиждат от думата "стаден". Не говоря за стадо, за животни, а за епидемиологичен феномен. Няма друг начин. Още веднъж - за да се спре тази инфекция трябва 70% от хората да са прекарали заболяването. Много е важно тези 70% да са от тази страна на населението, от която са младите и силните. Ако се започне от другата страна, там където са старите и болните, както това се случи в Италия, Испания и САЩ, нещата ще бъдат много трагични. Трябва доколкото можем да контролираме процеса умно. Напред да бъдат тези, които няма да умрат, а не тези, които ще умрат. Да започнем от тази част на обществото, която може да поеме удара. Възрастните и болните да са настрана, максимално пазени, но не затваряни в мазетата. В това се състои умението да управляваш процеса. А не да казваш "кажи кой ще си отиде". Няма да посоча никого, тези неща ги сочи Господ. Не съм призовавал всички да се бутаме едва ли не кой да е по-напред. Обществените движения трябва да се регулират умно.

Ако за това заболяване имаше ваксина, също трябваше да бъдат имунизирани поне 70% от хората. В случая с коронавируса, понеже няма ваксина, самото заболяване може да бъде използвано за това, което се нарича проепидемичване на населението, предвид, че смъртността е много малък процент. Когато се изчисли смъртността от всички заболели, независимо дали са доказани или не, то тя е под 1%.

В края на седмицата предстои Великден, а липсата на крути мерки от държавата спрямо черквите е много коментирана.
- Положителното е, че църквата се опитва да запази своята нормалност. С всички условности. Нека в черквите за празника да отидат само млади и здрави хора, истински вярващи, които имат какво да намерят в храма. Старите, болни и немощни хора най-добре да си останат вкъщи. Това, което ще се случи на Великден, би трябвало да бъде първото повдигане на шлюзовете, за да може образно казано малко да се отпуши язовирът, да изтече малко вода, след това да минат няколко дни, после пак да се вдигне шлюзът и т.н.

Следите изкъсо световните практики за справяне с това непознато за всички заболяване. Какви са най-добрите примери?
- Най-интересното се случва в Сингапур. Това е страна, която по площ се равнява на София-област, в нея живеят близо 6 милиона души. Страна с диктаторски режим, отворен в икономическо отношение, но много стриктен в политическо. Бяха се затворили, изследва се голяма част от населението, всички доказани случаи ги бяха изолирали. Заболеваемостта рязко намаля, но в момента когато нещата затихнаха и в Сингапур започнаха да се връщат хора от околните страни, за да работят там, отново епидемията се възпламени. Това ще се случи и тук, ако продължаваме да стоим по този начин. Ще стоим, ще стоим, ще спаднат в три последователни дни случаите, ще се отворим и само след няколко седмици всичко може да започне отначало. Трябва да се разбира, не само да се копира. Ето, Сингапур отново е в изходна позиция.

Има ли друг вариант - да не се зарази 70% от населението, болните да бъдат държани малко на брой с настоящите мерки, постепенно да се излекуват и така да приключи всичко?
- Би било хубаво да има, само че няма. Вече споменах Сингапур. Там стана точно това, само че няколко седмици по-късно цялата история започна отначало. Колкото и да е неприятна мисълта, че може да прекараме коронавирус, това трябва да се случи. Това е пандемичен вирус, от който никой не е боледувал и съответно нямаме имунитет, така че почти всички ще го изкарат. Това е най-съществената разлика например от гриповете, близки като щам, които повечето от нас са преболедували и затова всяка година не се разболяват неограничен брой хора.

На какво разчитаме сега? Да стоим под леглото до Второ пришествие, докато този вирус не изчезне? Дай Боже да изчезне, всички го чакаме лятото да изчезне, но не се знае дали това ще се случи. Другото, което чакаме е да намерим лекарство за него, което в обозримо бъдеще надали ще намерим. Третото - чакаме да се създаде ваксина, което поне в следващите две години няма да се случи, защото както вече казах пред Вас, освен да бъде създадена, тя трябва да бъде изпитана. Не може да стоим така затворени докато ни стигнат силите и парите под дюшека. Трябва да направим най-разумното при това положение. Малко по малко да започнем да се отваряме и да влизаме в нормални релси. С настоящите случаи здравната ни система е натоварена под 1%, по отношение на хората, които имат нужда да са в болница, в реанимация. Ние разполагаме с близо 3000 респиратора и съответно толкова интензивни легла. В момента болните, които се нуждаят от интензивни грижи и реанимация са около 30. Защо даваме всяка година 5 милиарда лева за здравеопазване, щом не можем да се справим с това? Целта сега е да натискаме надолу кривата, а системата всъщност е натоварена много слабо.

3000 легла могат да бъдат заети много бързо. В страните, които подходиха лековато, се получи точно това - Русия, Великобритания, САЩ, Бразилия.
- Вижте Швеция, позатегнаха мерките, но нито са затворили ресторантите, нито са затворили парковете, децата ходят на училище. Леко ще се отклоня, но във Втората световна война Швеция е от малкото европейски страни, които не участват. Като цяло е трудно изведнъж критично болните да станат 3000.

Наскоро пред БНТ проф. Олег Хинков, бивш зам.-министър на здравеопазването, каза, че от свински грип през 2009 г. в България са починали 4000 души за един месец. Изказването му бе прието от някои едва ли не за фалшива новина.
- Такива неща са се случвали неколкократно и никога не са получавали такова медийно отразяване. Случващото се сега, го имаше през 2009 г., но тогава никой не разбра и не сложи маска. Проф. Хинков е бивш шеф на реанимацията в Александровска болница. Разковничето е, че болните умират с диагнози по здравната каса. Те не умират с диагноза грип, защото тя носи 500-600 лева, докато ако умрат с бронхопневмония или сърдечна недостатъчност, това носи много повече. Сега хората също не умират от коронавирус, а с коронавирус в повечето случаи.

В България има голям брой хронично болни. Тях жертваме ли ги?
- В момента ако сте хронично болен, ще бъде много трудно някой да Ви обърне внимание за симптомите на хроничната Ви болест. Първо трябва да е сигурно, че нямате симптоми на коронавирус и чак тогава. Личните лекари лекуват по телефона. Като не ги лекуваме тези хора, също ги жертваме. Въпросът е да се разделят двата потока.

Другият поток - младите хора, които сега работят, макар и от вкъщи, ако се разболеят рискуваме да спрат да работят и за икономиката да стане още по-трудно.
- Всяка година през зимата хиляди хора лягат болни от грип. Казвал съм вече - в 80% от случаите човек може да не усети, че изобщо прекарва коронавирус. Един малък процент хора ще имат симптоми на грипоподобно заболяване, а още по-малък процент ще имат симптоми, които да ги накарат да влязат в болница и да са в реанимация. Всеки едва ли не чака да хване коронавирус и да започва да си търси място в гробищата. Няма да умрете. Това е важно да се каже и на възрастните хора. Шансът при тях да умрат е 1/10.

Вие сблъсквали ли сте се с коронавируса?
- Лекувал съм хора с коронавирус, при това неведнъж, а много пъти. Не говоря наизуст.

Дезинформирате и демобилизирате ли обществото да спазва мерките, както каза по Ваш адрес премиерът Борисов?
- Медицината е наука. Дезинформация е да кажеш, че този вирус може да повтаря. Той не повтаря. Това е инфекциозно заболяване, няма причина с нещо да бъде по-различно. Това не е единственият коронавирус, който познаваме, има десетки други. Както по хората, така и при животните. Ако този вирус може да повтаря и не създава имунитет, тогава каква ваксина чакаме? Не обичам да късам на изпити, но...

Казвате ли на хората това, което искат да чуят?
- На хората трябва да се казва истината. Говоря това, което ще се случи. Нещата, които говоря от 2 месеца насам, се случват и това, което Ви казвам пак ще се случи, независимо дали ми се иска или не.

Бойко Борисов Ви скастри на един от брифингите. След това имахте официална среща в Министерски съвет.
- Срещата премина добре, според мен. Не съм имал лични противоречия с него. Става дума за наука. Това как тази наука да се използва практически в това, което се случва в страната.

Старая се да не повтаряме едни и същи въпроси от така или иначе свръхинформираната среда, но няколко думи за маските, които отново станаха задължителни.
- Казвал съм какво мисля за маските. Ако това ще успокои хората, които ръководят процесите, ок, ще носим маски. Аз нося маска. Това говори, че те разбират от маски, а не разбират например от тестове. За маските са много активни, докато за тестовете не толкова, за сероепидемиологичното проучване. А то е много по-съществено. Ето, бяха направени само 1000 теста на полицаите и от тях се получи информация със сериозен материал за размисъл. Много малко от тях имат антитела, а те са прослойка, която е индикатор, защото контактуват с много хора. Фактът, че нямат антитела, говори, че може би разпространението на вируса в страната е много малко. Колкото и нескопосано да беше направено тестуването.

Ситуацията с тестовете продължава да е мъглява - хем уж ги няма в световен мащаб, хем някакви поръчваме...
- На нас не ни трябват тестове, с които да изследваме цялото население, защото няма смисъл. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Ние имаме нужда да получим представа какъв е имунният статус на населението. Трябва да се направи представителна репрезентативна извадка с изследвани няколко десетки хиляди души. Тази извадка трябва да бъде рандомизирана, има си начини да се направи това. Може да се окаже, че никой не е заразен и не е бил заразен, може да се окаже, че много са заразени. При такива проучвания в някои части на света се оказва, че 30-50% от хората са били вече заразени. Какво е положението в нашата страна ние не знаем. И няма как да правим изводи и прогнози. Трябват ни както тестове за антитела, така и тестове за антигени. Двете неща са еднакво важни. От едните се получава едната част от нужната информация, от другите - другата. За да знаем какво се случва ни трябва цялата информация.

Премиерът каза, че масово изследване ще се направи след платото на епидемията. Това ли е точният момент?
- За да държиш затворена една страна, трябва да имаш представа защо го правиш и какво очакваш да се случи. Когато мине всичко това, да направиш изследването ще има значение общо взето ретроспективно, колкото ланския сняг. Може да се окаже, че в страната не се е случило нищо особено, че малка част от хората са изкарали коронавирус и имат имунитет и може да очакваме следващата вълна, както се случи в Сингапур. Но ние не знаем и трябва да го направим.

Нека да уточним категорично един важен въпрос, подлагащ на съмнение вашите призиви. Имате ли финансов интерес от правенето на бързи тестове? Ваша е фирмата "Лаборатория - Медицински решения".
- Нямам лаборатория, която е диагностична. Тази лаборатория, която имам, е развойна. Не се занимава с тестове. Занимава се с даване на акъл. Думата "лаборатория" може да се използва и в този смисъл. Създадена е през 2011 г., не по повод на коронавируса. От 4 г. насам няма дейност. Не съм вносител, не работя с тестове за коронавирус. Гарантирам, че нямам нищо общо с такива тестове.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 239 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гинеколог венерико вирусолог
1 Отговор
Първо се разболяхме у Плевен. Редно, е да ни пуснете и първи, че жените изнемогват просто..

Коментиран от #198


Оценка:
-14 +71

Гост
2 Отговор
Браво Мангьров.

Коментиран от #15, #136


Оценка:
-19 +306

карантирувал на лъжичка
3 Отговор
По мои сметки догодина Януари месец ще е пика. Чакаме десетки хиляди нови Ивановчета, Васильовчета и Йордановчета.

Оценка:
-5 +89

I'm not a robot
4 Отговор
МАНГЪРОВ НА ТЕБ ТИ ВЯРВАМ ,НО НА ОНЕЗИ МОШЕНИЦИ НИКОГА.

Оценка:
-20 +332

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
Госあ
7 Отговор
1 "Това, което се направи досега е може би най-доброто, което би могло да се направи при тези обстоятелства" грешка, още в началото трябваше да бъдат изолирани за 5 дни всички, които се прибират отвън и тествани. След това, по време на двуседмична строга карантина, трябваше да бъдат направени рандомизирано няколко хиляди теста в кратък срок и да се изгради мрежа. Ако това беше направено, днес хората можеха да ходят да работят с маски и дезинфекция на обществените места.

Оценка:
-16 +92

Някой си
8 Отговор
МАНГЪРОВ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #91, #207


Оценка:
-17 +160

Юсуффф
9 Отговор
Доцента защитава тезите си мотивирано и логично и обяснява разбираемо,докато онова женералче дори не смята да ни обяснява ,а само се разпорежда като Пиночет и си предава важност.

Коментиран от #243


Оценка:
-14 +316

Госあ
10 Отговор
2) "първо трябва да се отворят фитнес залите и след това планините" 😂 мангърка, ти шегуваш ли се? 😂

Коментиран от #66, #210


Оценка:
-125 +31

Някой си
11 Отговор

До коментар #6 от "Бойко Борисов":


Хахахахахаха!!!!!!!!!!!!
Евала!!!!!!
Супер коментар, чак си помислих, че самия “спасител на нацията“ го е написал :)

Оценка:
-5 +71

Жалко,
12 Отговор
Че този човек не е на мястото на Мутафа. Но,той не е ПОСЛУШКО!

Коментиран от #139


Оценка:
-11 +175

така е
13 Отговор
Който каквото и да си говори,Мангъров говори истината,той и си разбира от тази област де.Останалите майтапчии...си говорят с джобовете.
Като отворите и световните медии ще срещнете мнения на много професори в тази област да говорят точно като Мангъров или ако щете -Мангъров говори точно като тях.!

Оценка:
-11 +226

Госあ
14 Отговор
3)"Ако всеки ден изследваме еднакъв брой проби това би могло да има някакво много измислено значение, но ако един ден изследваме 200, на следващия 400, а на третия 100, тези цифри няма да бъдат съпоставими изобщо." Видя се,че си много бос в статистиката. Дори няма да се спирам на това. И вземи научи как се смятат проценти

Коментиран от #41, #54, #70, #215, #249


Оценка:
-152 +11

Човек от народа
15 Отговор

До коментар #2 от "Гост":


Доц. Мангъров- Президент!!!

Коментиран от #16


Оценка:
-12 +85

Някой си
16 Отговор

До коментар #15 от "Човек от народа":


МАНГЪРОВ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-8 +68

Госあ
17 Отговор
4)"Ако не се случи, природата така или иначе ще го направи. Това, което казвам е самата истина, независимо дали вярвате. " мангъров, всички в Африка ли трябваше да минат еболата ? Това не е грип,а неизвестен смъртоносен вирус,който оставя трайни увреждания на белите дробове, дори на оздравелите, минали през по тежки фази. Относно, ваксината, колкото ефективни са тези за грип,толкова ще бъде и нази. Което всъщност има отношение и към изградения имунитет.

Коментиран от #116, #118


Оценка:
-104 +22

така е
18 Отговор
Всички специалисти по -света в областта на инфекциозните болести,говорят точно като Мангъров,но тук форумните мишлета ;)))Не,не било така,иначе било;)))

Оценка:
-12 +155

Госあ
19 Отговор
5) "в Сингапур започнаха да се връщат хора от околните страни, за да работят там, отново епидемията се възпламени. " мангъров, виждал ли си кривата в Сингапур? А знаеш ли колко е смъртността ? А знаеш ли че там ползват всички налични препарати? Хайде провери и тогава оплаквай Сингапур, когато всички останали го хвалят.

Коментиран от #55, #120


Оценка:
-100 +16

Иванов
20 Отговор
Мангъров иска да ни избие и не му пука ни за народ, ни за България. Какви са мотивите му? Има си органи, които трябва да стигнат до тях...

Коментиран от #58, #77


Оценка:
-176 +15

Госあ
21 Отговор
6)"Като цяло е трудно изведнъж критично болните да станат 3000." Ах мангъров, ма ти следиш ли информацията? При мерките взети в целия свят, за две седмици (колкото се предполага, че стои пациент) нормално се заразяват дори повече. Мангърка, колко респиратора има всъщност?

Оценка:
-114 +16

Българин
22 Отговор
Браво, доц. Мангъров!
Адмирации!

Оценка:
-14 +130

Госあ
23 Отговор
8) "Дезинформация е да кажеш, че този вирус може да повтаря. Той не повтаря." Тук трябва да ви се търси съдебна отговорност, моето момче. Да науката е точна. И точно затова трябва, точно тук да бъдеш закован като пирон.

Коментиран от #33, #45


Оценка:
-128 +12

така е
24 Отговор
Български лекар от Русе (Георги Тодоров) ,лекувал ебола ,твърди,че К19 не е опасна инфекция.

Коментиран от #130


Оценка:
-7 +112

Госあ
25 Отговор
8) "Казвал съм вече - в 80% от случаите човек може да не усети, че изобщо прекарва коронавирус" може ли да дадеш суровите данни,за да ти ги проверя ??? Така се прави в истинската наука,мангърче. Покажи от кои резултати извади това твърдение ???

Коментиран от #176


Оценка:
-107 +14

Госあ
26 Отговор
9) "Шансът при тях да умрат е 1/10." Мангърка, я каи са колко процента са това, пак да се посмеем 😂 Всъщност, не беше ли 1/8 в предишното интервю? Един на десет,или един от десет. Ама това са подробности

Коментиран от #56


Оценка:
-97 +13

Ще излезнем от ситуацията
27 Отговор
С краката напреде😂😂😂😂😂

Оценка:
-38 +9

говедото
28 Отговор
Неблагодарно племе! Не мога да разбера, как някои от троловете тук имат срама да коментират. Кой от вас има повече опит или повече знания, кажете? Освен, че притежава блестящ интелект, не забравяйте и какво работи доц. Мангъров. Лекар, а после и началник на детско инфекциозно отделение - там където трябва да взема ежедневно решения, от които зависи живота на деца! Бързи решения, по-спешност, без кой знае какви помощни средства. Затова, освен компетентен, този човек е отговорен и решителен. Затова говори направо и при него няма място за глупости и "идими дойдеми". Нека ганьовците сред нас си помислят, каква е най-голямата отговорност, която са поемали и тогава да си позволят да коментират този човек

Оценка:
-10 +168

говедото
29 Отговор
Неблагодарно племе! Не мога да разбера, как някои от троловете тук имат срама да коментират. Кой от вас има повече опит или повече знания, кажете? Освен, че притежава блестящ интелект, не забравяйте и какво работи доц. Мангъров. Лекар, а после и началник на детско инфекциозно отделение - там където трябва да взема ежедневно решения, от които зависи живота на деца! Бързи решения, по-спешност, без кой знае какви помощни средства. Затова, освен компетентен, този човек е отговорен и решителен. Затова говори направо и при него няма място за глупости и "идими дойдеми". Нека ганьовците сред нас си помислят, каква е най-голямата отговорност, която са поемали и тогава да си позволят да коментират този човек

Оценка:
-8 +69

Госあ
30 Отговор
10) "Когато се изчисли смъртността от всички заболели, независимо дали са доказани или не, то тя е под 1%." При случаите с изход, смъртността е 21% Отнесено към всички заболели е 6% мангърка,земи наУчи как де смятат проценти бе 🤣

Оценка:
-102 +9

така е
31 Отговор
Проф.Бакди-един от най-големите експерти в Германия в областта на инфекциозните болести-медик,вирусолог,микробиолог;22 години завеждащ института по вирусология и медицинска микробиология към университета в Майнц ,каза пред Шпигел ,че повторно заразяване не може да има; цитирам- "При коронавирусите е,че те могат да се отделят дълго време след като е настъпила сероконверсията ,т.е. след като човек вече си е изработил антитела и е оздравял.Ако изписан пациент е с отрицателна проба ,но след това има положителна ,това не означава,че той се е заразил пак,а просто продължава да отделя този вирус"!

Оценка:
-3 +115

Госあ
32 Отговор
11) "Казвал съм какво мисля за маските" 😂 аха великан 😂

Оценка:
-65 +14

прост гост
33 Отговор

До коментар #23 от "Госあ":


ей балъче, прочети малко специализирана литература, в. Блиц не може да го ползваш като източник... аман от неуки пръчки

Коментиран от #37, #102, #107


Оценка:
-8 +73

ГосТ
34 Отговор
Оффф писна ми....мангърка....кой те е пуснал тебе да вземеш диплома бе моето момче? И какви изпити, като работиш в еоод? Факти,като го промотирате този,моля,дайте да му видим публикациите. Аз лично ще си направя труда да прочета приноса му във всяка една.

Коментиран от #38, #39, #68


Оценка:
-116 +17

Госあ
35 Отговор
абе хора, кво ми се вързвате, не виждате ли, че съм гербаво тролче, айде по весело

Коментиран от #60, #106


Оценка:
-10 +41

Behemoth
36 Отговор
Никакво отпускане ей....и си носете маски много е готино при 25 градуса а при 40 никой няма да умре от вирус а от топлинен удар...

Оценка:
-11 +74

Госあ
37 Отговор

До коментар #33 от "прост гост":


Долу момче, долу. Кучето ми със сигурност е по умно от теб!

Оценка:
-50 +10

ххх
38 Отговор

До коментар #34 от "ГосТ":


бай Гуй, на теб нема да ти стигне карантината на тоя да му прочетеш публикацииите

Коментиран от #43


Оценка:
-10 +52

Госあ
39 Отговор

До коментар #34 от "ГосТ":


Ах да, дипломата му не е от Медицински университет- София (единия ми дядо имаше такава,мир на праха му), а от Пловдив 😉 Ясно

Коментиран от #44


Оценка:
-55 +8

Geo
40 Отговор
Просто като сравниш изказванията на щаба на бойко начело с генерал годжи и този човечец просто виждаш разлика в интелекта и не е в полза на щаба.

Този човек има реален план за изход от кризата за разлика от годжи който само чака пика на заразата но какво ще стане след пика никой не казва. Единственото му поприще е да съобщава монотонно колко са заразените и колко умрелите и да повтаря едно и също - стойте си в къщи и носете маски - друго не знае.

Оценка:
-9 +117

КО НЕ
41 Отговор

До коментар #14 от "Госあ":


Аве Парцалев , ти ли си най - светнатия , Мангъров е светило в БГ , нямаш си и на идея на колко хора е помогнал , които са били отписани от такива като Мутафчийски , които си карат Камарота за 100 бона и взимат по 20 000 лв заплата и викат дайте да дадем , ама не и аз .....с по20 болни на ден може би към 2022 ще излезем от карантина , да та и кретена .....

Оценка:
-12 +96

Паисий е жив
42 Отговор
Ако младите и силните отидат на църква на Великден, няма ли да занесат вируса на болните и старите след това? Като да речем в......Италия, преди да започнат да загиват между 600 и 900 души на ден.

Коментиран от #46, #89


Оценка:
-29 +21

Госあ
43 Отговор

До коментар #38 от "ххх":


Чета само такива с импакт фактор над 1. Освен т'ва, ще прочета само приноса му във всяка една.

Оценка:
-25 +6

plovdiv
44 Отговор

До коментар #39 от "Госあ":


И кое е ясно бе тъпак , пишеш само глупости и сам си вярваш , Пловдив МУ е класа над Софийското , а Мангъров е най - големия капацитет за твое сведение

Коментиран от #48


Оценка:
-10 +62

Лудия касапин
45 Отговор

До коментар #23 от "Госあ":


Добре виждаме, че разбираш доста от вируси, епидемии и т.н. Айде изкажа твоето мнение по въпроса, колко е опасен вируса, какви тестове показват вярно, достатъчни ли са тези мерки, които се взеха досега... от името на какъв доктор и каква специалност се изказват? Защото Мангъров каза, че е лекувал корона вирус и говори от гледна точка на 38 годишният си опит. Ако имате по-добри идеии в случая е редно, да запознаете обществото с тях, като професора, а не само да го нареждате, защото и аз мога, да го направя... това е най-лесното, но по никакъв начин не помага в текущата ситуация.

Коментиран от #50, #52


Оценка:
-4 +70

Мнгъра
46 Отговор

До коментар #42 от "Паисий е жив":


Според теб 5 години в карантина ли да сме ....само откачалки пишат тука

Коментиран от #51


Оценка:
-3 +46

3278
47 Отговор
Прочетох интервюто за мнението му за Швеция но беше много кратък този път .Сега Синтапур и мерките там .Добре че няма нищо общо с щаба .Ако утре в Сингапур нещата се променят Мангъров, с коя друга държава ще сравнява .То бе Англия ,то Австрия ,Холандия и всички след проба грешка минаха на изолация .По етапното пускане не е в неговата компетенция и да замълчи защото едва ли ще ми е до разходка в парка след 2 месеца без работа. По етапно пускане на работещите и имащите работа все още.Разбирам че на децата му им се спортува разхожда в паркове и планини ама моите трябва да се хранят. А и за икономиката нали се притесняваше като предлагаше стадния имунитет. Стадния имунитет-пускаш стадото в гарата да пасе като ги подгонят вълци и чакали повалят най-бавните стари и болни прибират се млади и здрави от които има печалба.

Оценка:
-53 +17

Госあ
48 Отговор

До коментар #44 от "plovdiv":


Пловдив е провинция.

Коментиран от #212


Оценка:
-36 +5

чиче
49 Отговор
Боко Мангьров е правилният избор а не генералчето

Оценка:
-4 +47

Госあ
50 Отговор

До коментар #45 от "Лудия касапин":


Какво решение да ти предложа като и аз не знам. Не виждаш ли че съм платено тролче което само плюе по Мангаров защото с неговите изказвания ще обърка сметките на Бойко наш велик.

Коментиран от #53


Оценка:
-19 +16

3456
51 Отговор

До коментар #46 от "Мнгъра":


Тях ако питаш, 20г. карантина с опция за 30. Прост народ, м*и*лиционерска държава!

Оценка:
-3 +49

Госあ
52 Отговор

До коментар #45 от "Лудия касапин":


Правил съм го. Не злоупотребявайте 😄 И,не разбирам от вируси, защото за това си има определените магистратури и специализации. Но имам базовата основа. След нея съм специализирал в друга област. Но в България се изказват "специалисти " без базова основа. Което е дразнещо.

Коментиран от #76


Оценка:
-31 +5

53
Този коментар е премахнат от модератор.
54
Този коментар е премахнат от модератор.
селянин 1
55 Отговор

До коментар #19 от "Госあ":


Ами тогава кибичи си в къщи да те не скопи К19,поне още 3-4 месеца,докато ветаро го,,отвее,,на оня муфтата му дреме..на сайдеро,за него е важно да тества богоизбранните,униформените-и некой кои е ял и пил с заразен от Е.С../василовци/що не тестват поне 1000 обикновени бг.на ден по произволен принцип..ама не им изнася.

Оценка:
-2 +51

Kумчо Вълчо
56 Отговор

До коментар #26 от "Госあ":


ШШШШШШШШШШШшшт много си активен , нещо май си съмнителен.

Оценка:
-5 +24

Мисля
57 Отговор
Наш'те тикви вместо постепенно да разхлабват мерките, те постоянно ги увеличават без да има някакъв бум на заболели. Така можем да я караме до другият Велик ден! Засега заразените са около 0,01%, а къде са 70% . Аз бих повярвал на вирусолога, а не на хирургът!

Оценка:
-2 +68

Госあ
58 Отговор

До коментар #20 от "Иванов":


Има поне 4 точки по които може да бъде закован за разпространение на лъжлива информация !

Коментиран от #62


Оценка:
-53 +6

3456
59 Отговор
Мерило: "Народът ни е страаашно твърд, 6 века води бавна смърт." - Радой Ралин

Оценка:
-4 +30

ГосТ
60 Отговор

До коментар #35 от "Госあ":


Майна,само с чака рака не става бе. Ако искате да ви изолират в чалгатаун и си свиркайте

Оценка:
-3 +22

Госあ
61 Отговор

До коментар #54 от "ПД Габрово":


И у габрово ли имате университет, та ги учите тия работи 😂

Коментиран от #85


Оценка:
-23 +3

Geo
62 Отговор

До коментар #58 от "Госあ":


И какво предлагаш те питаха хората ама ти се правиш на ударен и единствено плюеш по доцента.

Коментиран от #95


Оценка:
-4 +32

Вилхем Рьонтген
63 Отговор
Абе, за сега правим каквото трябва, щаба правилно преценява. Мерките са почти изравнени с тези в белите държави. Каквото видим правилно при тях трябва да го ползваме, това е моето виждане. Но, все пак да се мисли и за икономиката, щото ще останем гладни. Така че стъпките ще се правят една по една, седмица за седмица..и през лятото със сигурност ще сме прескочили опасността.

Коментиран от #69


Оценка:
-27 +7

64
Този коментар е премахнат от модератор.
ВАТМАН
65 Отговор
Мангъров е гласът на здравия разум

Оценка:
-5 +52

дадада
66 Отговор

До коментар #10 от "Госあ":


човека го обясни най здравите най отпреде а в планините ходят и възрастни , така или иначе щя трябва да се изкара важно е кой първи

Коментиран от #151


Оценка:
-4 +38

Tozi
67 Отговор
Да бе човече много си прав има си органи но този орган от раменете нагоре е тиква.

Оценка:
-3 +12

Гост
68 Отговор

До коментар #34 от "ГосТ":


БЕгай да "четеш" картинките на Винету....и без това от друго не отбираш, "всезнайко"...

Коментиран от #145


Оценка:
-4 +21

Госあ
69 Отговор

До коментар #63 от "Вилхем Рьонтген":


Ами като цяло, стъпките си остават същите, но вече по скъпи. Изолиране на заразените и използване на предпазни средства и дезинфектанти. По скоро трябва да се постъпи като "жълтите " държави. Които апропо са доста по напред от "белите " . Това иска да прави и немският микробиолог. С 500 000 теста на седмица, милиони таблетки антивирусни препарати и маски и дезинфекция. Не,това не е стаден имунитет, както "факти" са изкривили заглавието. Това е модела от Южна Корея. И пак да попитам, колко респиратора има всъщност в България ??? А това с тези ваксини е цирк. В момента се чакат повторенията от тестовете на препаратите и да бъдат произведени достатъчно. Това което се знае е,че трябва да бъдат използвани веднага след инфекцията. Затова вървят и с тестовете. Това обаче, ще бъде скъпо, особено ако трябва да го внасяме, а не да го произвеждаме. Както и ще стане. Освен това, ако не сте разбрали се редим и на опашка за тези неща, като някои от "белите " държави се предреждат, презапасяват и крадът.

Коментиран от #74


Оценка:
-7 +11

1111
70 Отговор

До коментар #14 от "Госあ":


Ежедневно рецитираните заразени и жертви не са в проценти, а в бройки.

Коментиран от #79


Оценка:
-2 +23

Браво
71 Отговор
Мангъров говори смислено. Компетентен е. За мен той е човекът, на който мога да вярвам.

Оценка:
-8 +47

Yyyyyyс
72 Отговор
Едно е да дрънкаш по ТВ друго да носиш отговорност. Радев - Борисов, Мангъров- Мутафчииски.

Оценка:
-6 +16

Tozi
73 Отговор
Горната реплика е за бившия другар иванов

Оценка:
-1 +2

Госあ
74 Отговор

До коментар #69 от "Госあ":


И както каза и германския МИКРОБИОЛОГ , вече сме изпуснали японския евтин модел в началото. А това, че този говори, че мерките в началото били правилни отново показва колко е неграмотен.

Оценка:
-13 +5

12345
75 Отговор
И тоя го хапят мухите. Ваксините ще почнат да се прилагат след кратки изпитания, ако положението стане критично. Лекарствата също. В Япония, Китай, Русия, САЩ, Германия и Австралия разработките са завършени. Има набрани и доброволци. Започват изпитания на ваксини и лекарства. За какви 2-3 г говори тоя феодален старец. В Русия един от създателите на ваксина ще бъде и доброволец за изпитване върху него.

Оценка:
-22 +11

Гост
76 Отговор

До коментар #52 от "Госあ":


Много "разбираш" от вируси, мозък! Ставаш за заместник на гологлавия "вирусолог"! По твоята логикЪ трябва да стоим 10 г. по дупките си и ако доживеем да се надяваме да го издуха вятъра! Така ли, "капацитете"? ГОУЕм си, бате...

Оценка:
-6 +23

Tozi
77 Отговор

До коментар #20 от "Иванов":


Да бе човече много си прав има си органи но този орган от раменете нагоре е тиква

Коментиран от #211


Оценка:
-5 +5

Благодаря
78 Отговор
Един свестен човек.
За съжаление в тази държава посредствените и нагаждачите просперират.

Оценка:
-5 +37

Госあ
79 Отговор

До коментар #70 от "1111":


Съгласен съм. Данните на СЗО обаче са една прекрасна статистически достоверна извадка.

Коментиран от #94


Оценка:
-10 +5

Недев
80 Отговор
Д-р Мангъров е единствения мислещ експерт сред калабалъка от празнодумковци, които даже не могат да ти кажат как ще се излезе от бъркотията около прословутия му вирус. Па да не говорим за политическите дърдорковци, които не могат даже и да мотивират тъпотиите си, които ръсят ката ден.

Коментиран от #84


Оценка:
-7 +51

ххх
81 Отговор
Професионалист, но неудобен.
Няма да го видите често по националните телевизии.
Да е жив и здрав.

Оценка:
-7 +43

Матей Недков
82 Отговор
Д-р Мангъров е мислещ и мотивиран експерт и възприемам казаното от него като най-убедително от всички, които ката ден ръсят само тъпотии.

Оценка:
-6 +37

ввв
83 Отговор
СЗО е ръководена от един престъпник, Тедрос. Проверете какво е вършил в собствената си страна Етиопия, и в цяла Африка.
Оттам си направете извод защо е сложен на поста, и чии нареждания изпълнява.

Оценка:
-2 +29

Tozi
84 Отговор

До коментар #80 от "Недев":


Да ти напомня ли всички исчепки или само дето в Италия правели тестове след припадъне.

Оценка:
-3 +10

6245
85 Отговор

До коментар #61 от "Госあ":


Здраво заработи тая вечер, специализанте! Гьобелс ряпа да яде.

Оценка:
-6 +11

HohoBoho
86 Отговор
Докато всички не излезнем на улицата, епидемията няма да свърши.

Оценка:
-6 +20

Жани
87 Отговор
Този е доцент по Икономика нали? От заглавието си помислих, че е медик.

Оценка:
-24 +4

Закономернпст
88 Отговор
На управник освен да му работи устата следва да му работи и мозъка. С облръжението си напълно покрива "туй е казало стадо от вълци в овчи кожи камък основен за да положи та ум човешки навек да скове с окови тежки".
Има и мислещи хора. Те са движещите, а не устатите!

Оценка:
-0 +12

HohoBoho
89 Отговор

До коментар #42 от "Паисий е жив":


Затова болните и старите трябва да се пазят ...и ние да ги пазим
-
Не сравнявай Италия и България - по някаква причина ние сме по-малко уязвими от вируса

Оценка:
-2 +9

Нашето стадо
90 Отговор
си има един гост, който ми се струва много прост

Оценка:
-2 +9

91
Този коментар е премахнат от модератор.
Хахаха
92 Отговор
Русия подходи лековато? Срам и позор за писача. Пълна лъжа. Не искате да говорите истина, поне уважаваъте читаещите, за да ги лъжите по такъв брутален начин.

Оценка:
-2 +6

Хахаха
93 Отговор
О коронавирусе
Что сделано?
В Русия
Оперативные
данные
По состоянию на 14 апреля 10:30
> 1,4 млн
Проведено тестов
21 102
Случая заболевания
2 774
Случая заболевания
за последние сутки
1 694
Человека выздоровело
170
Человек умерло

Оценка:
-3 +3

Уотсън
94 Отговор

До коментар #79 от "Госあ":


Не си лекар, прегледах постовете ти. Стараеш се, но все пак допускаш правописни и пунктуационни грешки, основно от вида излишни запетаи за всеки случай, ( понеже се стараеш, но не си сигурен), но пък лекар никога не би написал "крадът". Интервалите ти куцат, не си свикнал да набираш текст на документи. Следователно си от типа " заядлив всезнайко", подочул това-онова. Иначе изчисляването на проценти и дроби не е статистика, а аритметика. Така че бакалските ти сметки не излизат. Статистиката е наука, с която очевидно не си се сблъсквал. Иди се профилактирай.

Коментиран от #97, #100, #104, #110


Оценка:
-4 +15

Госあ
95 Отговор

До коментар #62 от "Geo":


Това, което е единственото правилно решение: Test-Trace-Treat (маските и дезинфектантите се подразбират). З стъпки към успеха. Просто,точно и ясно. И ако трябва да се подпомогне някой,това са производителите на предпазни средства, фармацията и земеделието и храните. Ама не да изсипват пари на нек'ви, които ми говорят за микромолекули (😂) и шият по 10 маски на ден (пък било и фешън) ,а на предприятия с реален производствен капацитет, които да правят поне по 10 000 маски и да произвеждат вече утвърдените препарати. Кирето е единственият, който може да се заеме с тестовете, между другото. Да му дадат и на него кинти !

Оценка:
-9 +4

Кофти човек е тоя Мангъров Джангъров
96 Отговор
Ей! Разваля цялата завера. Дами и господа, уважаеми народни предствители, членове на моя кабинет, уважаема прокаратура, няма ли кой да му обещае 5 милиончета в розови банкноти, от ония, дето ще усвоите от бюджета и от ЕС та да си затвори устата тоз пусти Мангъров? Чак до там ли се стиснахте?

Оценка:
-5 +5

Госあ
97 Отговор

До коментар #94 от "Уотсън":


Не не съм лекар. Дядо ми беше. Единия. Другият инженер. Аз съм молекулярен биолог. А ти даскал ли си ? И знаеш ли колко ме интересува за запетайките ? Относно статистиката, имам публикации в 5 списания с импакт фактор над 4 със статистика. От нормална параметрична такава до самоорганизиращи се карти. Освен това, точно от тези ми коментари,драги ми смехурко,изобщо не можеш да заключиш, за чуто оттук оттам. Просто съм отбелязал елементарните грешки на въпросният господин. А ти кой Уотсън си ? Оня от шерлок предполагам 😂 щото си доста елементарен. Относно Джон Уотсън....хайде няма да пиша...да не допусна някоя пунктуационна грешка 😂

Оценка:
-20 +7

Анонимен
98 Отговор
И като прочетеш какво ще стане? Случайно, да не си вирусолог!? Колко хора си излекувал " докторе"...?

Оценка:
-0 +8

kyky
99 Отговор
Публикувано във факти.бг: Ако този вирус може да повтаря и не създава имунитет, тогава каква ваксина чакаме? Не обичам да късам на изпити, но...
XAXA Шамарче за Мутафа

Оценка:
-3 +28

Госあ
100 Отговор

До коментар #94 от "Уотсън":


И запетаята се слага след скобите,балъче. За машинописка е груба грешка. лично не бих и обърнал внимание

Оценка:
-8 +3

бай Шиле
101 Отговор
Моля дайте ни ПОНЕ ЕДИН ДЕН без доц.Мангъров.Зад него наднича опозицията,не е ли ясно?

Коментиран от #105


Оценка:
-15 +9

Много просто
102 Отговор

До коментар #33 от "прост гост":


Публикувано във факти.бг: Трябва доколкото можем да контролираме процеса умно.

Оценка:
-0 +3

3456
103 Отговор
Мерило: "Народът ни е страаашно твърд, 6 века води бавна смърт." - Радой Ралин; "Търпението е незабележима форма на гниенето" - Радой Ралин

Оценка:
-0 +10

Госあ
104 Отговор

До коментар #94 от "Уотсън":


О, и още нещо, къде съм написал,че процентите са статистика? Написал съм,че този трябва да се научи да смята проценти и отношения. При разтворите отношенията са ясни,но в случая могат да се разглеждат по два начина. Написал съм. Това, което съм писал за статистиката е,че данните на СЗО са отличен пример за представителна извадка.

Оценка:
-10 +4

105
Този коментар е премахнат от модератор.
106
Този коментар е премахнат от модератор.
Ама ти
107 Отговор

До коментар #33 от "прост гост":


не знаеш ли? Той казва, че е молекулярен биолог и бил PhD, само, че не казва къде работи...

Коментиран от #109


Оценка:
-3 +2

Va60
108 Отговор
В България няма как да стане Мангъров -вълкът да е сит,а агнето да е цяло.

Оценка:
-0 +7

Госあ
109 Отговор

До коментар #107 от "Ама ти":


Ти си първи. Ако си на нивото ми, ще ти кажа. Между другото допреди 6 месеца станаха вече, работех в института по Applied genetics Tsukuba, Japan.

Оценка:
-4 +3

не си Уотсън
110 Отговор

До коментар #94 от "Уотсън":


А ти само си чудиш на кой ника да копнещ за да пишеш под още няколко. Явно толкова са ти бръкнали генерала и Бойко, че си се превърнал в шизофреник. И какво си ми защитавал Мангъра, като компетентното му мнение е много променливо.Като ти и Мангъра сте толкова наясно с короновируса и сте толкова напред пред светила в световен мащаб във микробиологията и вирусологията как никой не ви забеляза гении на науката?

Коментиран от #111


Оценка:
-8 +4

Госあ
111 Отговор

До коментар #110 от "не си Уотсън":


Този е чиновник. Както и онзи. И много бип се радвал да поговорим за статистика и някои от точките,които съм посочил. Иначе за "крадът" ,го видях като го постнах,но честно казано не ми дреме.

Оценка:
-6 +2

СЗО
112 Отговор
Един детски лекар,специалист по чревни инфекции,се изкара най-големия корифей по корона вируса.Аман вече от него!С неговия стаден имунитет щяхме да станем,като Англия,Италия и Испания.До сега не е доказано,че оздравелите имат сигурен имунитет.Потвърди го и СЗО.

Оценка:
-13 +8

потребител
113 Отговор
Господи,защо в България на хиляда тикви се ражда само един Мангъров а не обратното,на хиляда Мангъровци да се ражда само по една,ама само по една едничка тиква?

Оценка:
-4 +16

О я стига глупости
114 Отговор
Айдде млъкни бе, комплексар! На луди ни направихте!

Оценка:
-4 +3

Светльо
115 Отговор
Едно сравнение на данните за коронавирусът у нас и в съседните държави показват, че нашето положение не е така розово, както го представят Борисов и командваният от него щаб. Към днешна дата данните показват , че има два фактора които влияят много лошо върху бъдещото състояние на икономиката на страната и доходите на населението:
1. България има най- нисък процент на регистрираните с COVID-19 на база численост на населението – 0,01,. В другите съседи % -та на регистрираните случаи е : Гърция-0,02, Сърбия- 0,05, Румъния – 0,03, Турция-0,07 и Северна Македония – 0,04. Проблемът е, че ниският процент на регистрираните случаи при нас се дължи на малкия брой извършени тестове, а не на малкия брой заразени , поради предприетите мерки за изолация . Ако не се предприемат реални действия за масово тестване на населението, това състояние категорично ще удължи времето на действие на епидемията и вероятно пикът , в най- добрият случай ще бъде Юли – Август .
2. България има най-висок процент смъртни случаи на база брой на регистрираните с COVID-19 – 5.04. При другите съседи % -та на смъртността е : Гърция-4,62, Сърбия- 2,10, Румъния – 5,01, Турция-2,12 и Северна Македония – 4,45. Не съм специалист и не мога да посоча , дали причината е в квалификацията на медицинският персонал, подходящи медикаменти за лечение или медицинско оборудване, но ако тази тенденция се запази, при очевидното нарастване на заболелите лица, нищо добро не ни ч

Оценка:
-3 +9

116
Този коментар е премахнат от модератор.
117
Този коментар е премахнат от модератор.
Хоху
118 Отговор

До коментар #17 от "Госあ":


Любопитно ми е Вашата професия и образование какви са понеже много компетентни да ви Ко ментарите? Аз понеже съм прост даскал по рисуване и не коментирам така заядливо мисля компетентен човек в работната си област като доцента

Коментиран от #127


Оценка:
-4 +2

Нормален
119 Отговор
Всъщност, Мангъра взе да бие отбой малко по малко. Днес го гледах при Коритаров. Много мазало беше. Увърташе и НЕ ПОЕ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ. КАТО Е ТОЛКОВА СИГУРЕН - ЗАЩО ЛИЧНО НЕ СЕ ЗАРАЗИ?!?! И без това ще го изкара. Според нидерландски учени този вид пневмония е много различен от други вирусни пневмонии. И всичко се дължи на увеличения БРАДИКИНИН, който разширява капилярите и тяхната пропускливост , но едновременно с това той свива бронхите. ТАКА БОЛНИТЕ ВСЪЩНОСТ СЕ УДАВЯТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ СЕКРЕТИ. И МАЙ НЯКОЙ МНОГО ИСКА ДА УМРАТ ПОВЕЧКО БЪЛГАРИ, ЗА ДА ВЗЕМЕ НА ТЕХЕН ГРЪБ, ВЛАСТТА. ПРЕДСТАВЯМ СИ, АКО УМИРАТ ПОВЕЧЕ ХОРА В БГ, КАКВО ЩЕ ГО СПОЛЕТИ УПРАВЛЕНИЕТО....АЙДЕ , СЪС ЗДРАВЕ И МИСЛЕТЕ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ, А НЕ С ТАЗИ НА МАНГЪРА. И никой не ви пречи да се заразите и Вие. Лесно става, ако миете подовете в " Пирогов" за пет минути без маска. Успех.

Коментиран от #245


Оценка:
-15 +9

Хоху
120 Отговор

До коментар #19 от "Госあ":


Всички хвалят Тайван като цяло но както и да е...

Коментиран от #126


Оценка:
-0 +2

Даааа
121 Отговор
На стаден имунитет и на ваксина може да се разчита само, ако се получава ТРАЕН имунитет. СЗО казва, че това не е сигурно.

Оценка:
-4 +5

300
122 Отговор
Разликата в нивото на Мангъров и Мутафчийски е като между Еверест и Марианската падина...

Коментиран от #123, #137


Оценка:
-6 +11

Не си прав
123 Отговор

До коментар #122 от "300":


Разликата между тия двамата е, че Мутафчийски поема отговорност пред нацията, а Мангъра само си плямпа и не поема абсолютно никаква отговорност пред когото и да било. Всеки може така.

Коментиран от #146


Оценка:
-10 +10

124
Този коментар е премахнат от модератор.
Некадърник
125 Отговор
Тоя е голям некадърник нищо не разбира обърка ми диагнозата имал съм васкулит пълни глупости прооооост проооост 🤦‍♂️

Оценка:
-11 +5

Госあ
126 Отговор

До коментар #120 от "Хоху":


Така е. Това е уместен коментар. Приемам.

Оценка:
-2 +3

Госあ
127 Отговор

До коментар #118 от "Хоху":


Там е работата, че не е компетентен и предлага безумия,които никой нормален човек не би приел.

Оценка:
-11 +8

128
Този коментар е премахнат от модератор.
129
Този коментар е премахнат от модератор.
Грубата Реалност
130 Отговор

До коментар #24 от "така е":


Не е опасна ако човек е здрав ! В България има около 2 милиона пенсионери , че и повече ! За много от тях "короната" може да се окаже последният пирон в ковчега ! Нещата са мътни !

Коментиран от #141


Оценка:
-0 +11

131
Този коментар е премахнат от модератор.
Бобо
132 Отговор
Това недоразумение що не млъкне най накрая само глупости плямпа

Коментиран от #138


Оценка:
-12 +7

133
Този коментар е премахнат от модератор.
134
Този коментар е премахнат от модератор.
135
Този коментар е премахнат от модератор.
За НАПЛЯСКВАНЕ
136 Отговор

До коментар #2 от "Гост":


Болните от медицинския персонал вече ще се изравнят с другите болни(в скоро време
..) . И тогава децата на Мангърчето няма да има кой да лекува. Предлагам да предадат Мангъра на тези доктори, които вечер ръкопляскат. Да го напляскат,където те решат.

Оценка:
-13 +5

137
Този коментар е премахнат от модератор.
Некой му плаща,може и медии
138 Отговор

До коментар #132 от "Бобо":


А, после вие се спасявайте, които оцелеете със всичките дефекти от заболяването. Трябва задействане на Прокуратурата или преглед при Психолог и освидетелствуване за жълта книжка.

Оценка:
-4 +6

Психолог
139 Отговор

До коментар #12 от "Жалко,":


Издирваме го,но все ни убягва.

Оценка:
-0 +1

Антинацист
140 Отговор
Абе мангъров,каква наука?какви изпити?Цялата информация за този вирус казва едно НЕ ЗНАЕМ,то ако беше до наука това нямаше да излезе от Китай Ти ли си по умен от китайците,италианците и т.н.Всички се учат в движение,само ти не нац.и..с.т. ска.п.ан.Стига толкова ще плащаш след време,чиновниче мръсно престани да объркваш и без това изтормозените хора,ще се справим и без теб Менгеле!

Коментиран от #144


Оценка:
-12 +8

Няма място за успокоение
141 Отговор

До коментар #130 от "Грубата Реалност":


То и на децата след проболедуване няма да е без дефекти при белия дроб. А тези, които са боледували пак ако повторят,сигурно няма да потретят.

Оценка:
-2 +6

Мангъров:
142 Отговор
Това, което се направи досега е може би най-доброто, което би могло да се направи при тези обстоятелства. Точка!

Коментиран от #149


Оценка:
-1 +2

Професор
143 Отговор
Няма никакви обективни данни, че има статистически значими разлики в смъртността в много европейски страни в сравнение с някои минали години, когато също е имало епидемии: https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_total.html Даже и за тези характеризирани от генерал-губернатора като "ад", няма такива данни. И на децата е известно, че ако въведеш повсеместна китайско-комунистическа карантина, извънредно положение с масови арести и глоби, може да се намали смъртността. И децата знаят, какъв ще е общественият икономически ефект от това върху една капиталистическа икономика. Въпросът ми е: ЗАЩО не въведохте СЪЩИТЕ мерки при предишните ОЧЕВИДНИ и ИЗВЕСТНИ епидемии от предходните 4.5 години, за да спасите животи на хора ТОГАВА? МОЖЕ БИ тогава още не бяхте готови да се опитате да ликвидирате капитализма и да въведете китайско-комунистическа диктатура под предлог "защита на здравето на населението"?

Коментиран от #147


Оценка:
-3 +9

Нео
144 Отговор

До коментар #140 от "Антинацист":


Защо този не му се предложи да застане на ,,амбразурата". Да се самозарази! Стига ни е обеснявал,че така трябва да бъде. Но, да си остане в къщи до пълно излекуване без лекарства,както е при обикновените граждани. СТИГА МОШЕНГИИ с Народа !

Оценка:
-9 +4

Госあ
145 Отговор

До коментар #68 от "Гост":


Каи нещо друго бе селски. И къде се скри оня мишок със запетайките да ми обясни за статистиката. И повярвай, въпреки че не разбирам много от вируси, щото съм ги учил много отдавна, разбирам в пъти повече от т.нар. доцент. И тук не става дума за устройството и репликацията на вирусите и генното пренареждане за изграждането на имунитет, а за откровените лъжи и глупости свързани със стратегията за овладяване на пандемията, които ръси тоя лаик. В случая Мутафчийски е много по адекватен след като тая държава няма никакви средства за нормален отговор. И съм убеден, че е много по добър професионалист от тоя бизнесмен. Абсолютно съгласен съм с неговото твърдение, че тестовете за имуноглобулини нямат абсолютно никаква медицинска стойност и се пробутват от евтини търгаши.

Коментиран от #155


Оценка:
-11 +4

Дано дочакам
146 Отговор

До коментар #123 от "Не си прав":


Мангъра след пандемията ще офейка в някоя Занзибарска държава,за да не носи отговорност за вредата,която ни очаква...

Оценка:
-9 +4

Госあ
147 Отговор

До коментар #143 от "Професор":


Е,при заразяване на всички 60 млн човека в Италия примерно и смъртност от вируса 6% със сигурност ще има. Това ли е идеята ?

Коментиран от #148, #153


Оценка:
-7 +2

Госあ
148 Отговор

До коментар #147 от "Госあ":


Искам да кажа, това ли е идеята на капитализма, да има статистически достоверна разлика от увеличение на смъртността над два пъти, за да се вземат мерки ? А какви точно мерки ще предложи капиталиста тогава, когато вече всички са заразени ?

Коментиран от #150


Оценка:
-3 +4

Госあ
149 Отговор

До коментар #142 от "Мангъров:":


Е точно тук можеше да се направи нещо с по малко пари. 😂 В началото. Сега нещата отиват или към продължаване на изолацията докато не получим препарати за масово приложение или към 80 000 теста седмично и милиони маски.

Оценка:
-1 +2

Професор
150 Отговор

До коментар #148 от "Госあ":


Ами драги, епидемии е имало и ще има. Точно в тези месеци, както виждаш, в Европа е имало увеличаване на смъртността и при предишни години. В много държави в Европа -- даже и по-голямо увеличение. В други, дето сега им викат "ад" -- сравнимо такова. Въпросът ми към теб е много прост -- защо ТОГАВА нямаше извънредни положения, нямаше параноични репортажи от болници, нямаше развълнувани репортерки по маски, генерал-губернатори в униформа да ни се явяват по телевизията да ни казват, че ще се заразим и ше умрем, и т.н. Питам те, ЗАЩО? Въпросът ми е съвсем искрен -- виж графиките.

Коментиран от #154


Оценка:
-0 +14

Госあ
151 Отговор

До коментар #66 от "дадада":


Аха, "човека" иска да каже първо да се отворят фитнес залите, за да може всички да се заразят със сигурност, щото наистина в планината при спазване на дистанция,това няма как да се случи пхахаха 🤣 Евала !!!

Оценка:
-2 +1

HohoBoho
152 Отговор
Госあ, как мислиш? Кога ще изчезне вирусът? Колко време си решил да се криеш?

Коментиран от #156


Оценка:
-2 +6

Професор
153 Отговор

До коментар #147 от "Госあ":


Човече, ВИЖ графиките преди да се изкашляш. Просто ги ВИЖ. Те ВКЛЮЧВАТ смъртността в Италия през февруари и март 2020 г. И ВЪПРЕКИ ТОВА тази смъртност НЕ Е статистически значимо по-голяма от някои предишни години. Да, има епидемия. Да, ако въведеш китайско-комунистически режим и повсеместно извънредно положение и карантина, може да намалиш смъртността. НО -- виж предишните години с пикове в смъртността ТОЧНО в този период на годината. ЗАЩО не те притеснява фактът, че хиляди човешки животи МОЖЕХА да бъдат спасени ако подобни комуно-китайски мерки не бяха въведени ТОГАВА? И, ако тези мерки са много полезни и единствено правилните днес, ЗАЩО не са били въведени ТОГАВА? Или може би човешките животи ТОГАВА, при предишните епидемии със СРАВНИМА смъртност, имаха друга, различна стойност от сегашните? И -- КОЙ ще поеме отговорност за НЕВЪВЕДЕНИТЕ мерки ТОГАВА?

Оценка:
-1 +9

Госあ
154 Отговор

До коментар #150 от "Професор":


Графиките ги видях и благодарение на мерките, които се взеха заразените в Италия далеч не са 80% ,за да има статистически достоверна разлика от над два пъти в смъртността на 60 млн човека. Идеята е да се запазят огнища на заразата, които да бъдат овладяни, а не да пламне абсолютно целия ЕС хомогенно.

Коментиран от #158


Оценка:
-8 +3

Професор
155 Отговор

До коментар #145 от "Госあ":


Казах ти -- ВИЖ: https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_total.html Как искаш да ти обясня по-ясно, че напълно сравними ПОДОБНИ, ако не и по-"свирепи" епидемии, довели до ръст на смъртността в много европейски страни точно през месеците чнуари-април. ЗАЩО подобни китайско-комунистически мерки НЕ БЯХА ВЗЕТИ тогава? И, кой беше ДОКТОР МЕНГЕЛЕТО, който ОСТАВИ хорицата да си умират тогава, ами не въведе извънредно положение, не ни нареди да си стоим под карантина вкъщи и не ни глобяваше по улиците, докато ХОРА СИ УМИРАХА даже в по-голяма степен от днешната коронавирус епидемия? ЩЕ ТИ ПОДСКАЖА: Менгелето-убиец ТОГАВА е днешният ХУМАНИСТ, душелюбец и китаевед.

Коментиран от #157


Оценка:
-1 +7

Госあ
156 Отговор

До коментар #152 от "HohoBoho":


Принципно, в момента мога да работя от вкъщи, защото нямам мокра работа и имам много данни. Предполагам много хора могат да го правят. Както казах, най важното е лекарите,земеделските производители и тези в хранително вкусовата промишленост, фармацията и логистиката да работят при стриктно спазване на хигиена и предпазни средства. Тези хора, сега трябва да бъдат позлатени !!! Това е дясна политика. Абе всъщност на кои им пречи толкова тая карантина??? ХАХА много добре знам. И не ми пука за тях. Изобщо. Иначе, се надявам съвсем скоро да бъдат официално пуснати препаратите,които се използват в Китай и Южна Корея. Следя нещата с Авиган и освен в Япония се правят тестове и в сащ и други страни. И между другото, японците ще ни подарят такъв препарат. Имат списък с 20 бедни страни, на които безплатно ще предоставят някакви количества.

Коментиран от #167


Оценка:
-7 +0

ГосТ
157 Отговор

До коментар #155 от "Професор":


Ами виждам,че 2020 определено е започнало покачване на смъртността в някои страни подобно на 2016. Но въпросът е в глобалното разпространение и вирулентност на този вирус.

Коментиран от #159


Оценка:
-6 +1

Професор
158 Отговор

До коментар #154 от "Госあ":


Това изобщо не е доказано, а и най-вероятно -- избщо не е вярно. Ще ти дам пример за България, ако искаш -- иди и си провери данните. През 2018 г. има около 3000 пациента у нас починали от пневмонии от неизвестен произход. Пикът на смъртността е именно февруари-март-април, с около 350-500 починали на месец. Пневмонията е високозаразно заболяване, надявам се това да ти е известно. Небактериалната пневмония най-вероятно е с вирусен причинител. Сега ни се казва, че ако не е имало комуно-китайски мерки, през, да речем, март 2020, щели да умрат също от вирусна пневмония, но КОВИД-19, 500 души, вместо 14-те при сегашните мерки. Приложи този модел за 2018 г., март месец. От тези 500 и нещо умрели от пневмония тогава, ако бяха приложени същите тези мерки, при същите тези модели, МЕНГЕЛЕТО е щял да спаси през 2018 г. 486 човешки живота. ПАК ТЕ ПИТАМ -- ЗАЩО не го е направил ТОГАВА?

Коментиран от #160


Оценка:
-1 +10

Професор
159 Отговор

До коментар #157 от "ГосТ":


Данните показват ясно: този вирус не е статистистически много по-различен от предишните. Да, има покачване в някои страни. В други има даже намаление. През 2016 г, която цитираш, е била статистически ПОДОБНА ситуацията. И тогава не се е знаело, дали няма смъртността да тръгне нагоре. Свински грип, САРС, всичко това го имаше през годините и не се знаеше накъде ще тръгне. ПАК ТЕ ПИТАМ, моля ти се, съсредоточи се: ЗАЩО ТОГАВА не бяха предприети СЕГАШНИТЕ МЕРКИ. Моля те, СЪСРЕДОТОЧИ СЕ върху този отговор.

Оценка:
-3 +9

Госあ
160 Отговор

До коментар #158 от "Професор":


Защото не е имало силно вирулентен вирус разпространен в целия свят с 6% смъртност отнесена към всички болни и 20% отнесена към тези с изход от инфекцията. Виж какво се случва в Ломбардия, където слава богу италианците локализираха епидемията, а не я пръснаха в цялата страна. Затова.

Коментиран от #162, #163


Оценка:
-8 +2

300
161 Отговор
Проблемът на генералите е, че са твърде малки за този вирус и твърде големи за икономиката ни.. Мястото им е в резерва!

Оценка:
-0 +4

Госあ
162 Отговор

До коментар #160 от "Госあ":


Искам да кажа, показваш ми флуктуациите в смъртността при САРС и свински грип,без да са взети мерки, които корелират със сегашната ситуация при всички взети мерки. А ако не бяха взети тези мерки ?

Коментиран от #164, #165


Оценка:
-5 +2

Професор
163 Отговор

До коментар #160 от "Госあ":


Как да нямаше, човече??? САРС да не би да беше по-малко вирулентен? Ами Свинският грип??? Това че САРС-2 е по-вирулентен от САРС-1 е пълна псевдонаучна измишльотина. Добре, графиките не те убеждават, виждам. Разгледай тогава: https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/

Оценка:
-1 +5

Госあ
164 Отговор

До коментар #162 от "Госあ":


Освен това, за онези смъртността беше по ниска. Не ми се рови. И бяха създадени/намерени препарати бързо. И сега има такива и се чудя наистина защо се мотаят толкова. Най тъпото е, че винаги могат да шикалкавят като ги прилагат на терминално болни и да кажат ,че не действат. Когато всяка страна има такива препарати и тестове, ограниченията наистина могат да бъдат свалени постепенно. И маските да бъдат задължителни. За това говорят германците, това направиха и корейците.

Коментиран от #166


Оценка:
-7 +0

Професор
165 Отговор

До коментар #162 от "Госあ":


Човече, ВИЖ ПАК данните, но за ШВЕЦИЯ. Там НЕ БЯХА взети мерки, а смъртността през февруари-март СЕ Е ПОНИЖИЛА :-) Съсредоточи се малко! Това си е чиста проба ИНФОДЕМИЯ, инспирирана от китайците и от контролираната от тях СЗО, които в момента ТИ ГЛЕДАТ СЕИРА.

Коментиран от #168


Оценка:
-0 +10

Професор
166 Отговор

До коментар #164 от "Госあ":


Вече съм сигурен, че се шегуваш. От САРС смъртността по-ниска ли беше? Ами от Ебола? Вземи се съсредоточи малко, пак ти казвам. Защо трябва да се инатиш? Аз ти обяснявам нещата най-професионално, понеже наистина ги разбирам. Разликите между поредната епидемия и тези от предишни години са ДРУГАДЕ. Тази сега е анти-капиталистическа, анти-Тръмп ИНФОДЕМИЯ, предишните си бяха най-обикновени епидемии. В Ломбардия през февруари и март 2016 г. също са умирали по 1000 души на ден от идиопатични пневмонии. Стегни се малко.

Оценка:
-0 +4

HohoBoho
167 Отговор

До коментар #156 от "Госあ":


След като разбрах какво мислиш за световната икономика, за близкия и далечния изток, сега може ли да отговориш на това, което те попитах:
"Госあ, как мислиш? Кога ще изчезне вирусът? Колко време си решил да се криеш?"

Коментиран от #170


Оценка:
-0 +3

Госあ
168 Отговор

До коментар #165 от "Професор":


Да, мерси за последния линк,там наистина си заслужава КИТАЙСКАТА статия в Nature. Другите неща изобщо няма да ги гледам. Има ги на сайта на СЗО. Лягам и ще я гледам утре. Много интересно, едните обвиняват китайците, че късно били казали,а другите - защо били казали 😂 Епидемията трябва да бъде контролирана и държана в определени граници, а не да бъде пръскана навсякъде. Това е сигурно.

Коментиран от #169


Оценка:
-1 +3

Професор
169 Отговор

До коментар #168 от "Госあ":


Абе питам те пак -- ЗАЩО тези ти изисквания какво трябва и какво не трябва да се прави НЕ ГИ ПРИЛОЖИ при предишните епидемии, ами си ходеше из улиците и си свиркаше с едната ръка в устата а другата я беше заврял в д-то на увилото се около тебе гадже, което не спазваше никакава социална дистанция?

Коментиран от #171


Оценка:
-0 +9

Професор
170 Отговор

До коментар #167 от "HohoBoho":


Може ли аз да ти отговоря вместо него? Ето: Ще се крие до пълната победа на китайскийа глобалистичен псевдокапиталистически комунизъм. Дотогава. И, ако една пандемия не стигне, китайците ще ви направят и втори цикъл, та и трети, а и ще ви докажат, че от тоя вирус имунитет няма и ще ви повтаря докато свалите гащите и се предадете. Сега разбра ли докога?

Коментиран от #173


Оценка:
-1 +6

Госあ
171 Отговор

До коментар #169 от "Професор":


Ще прегледам китайската статия от онзи линк и ще ти отговоря утре. Сравняваш резултати от приключили епидемии с настояща такава при която са взети строги мерки в целия свят за ограничаването и. Някъде по строги,другаде по малко. А цифрите в Ню Йорк никак не са успокояващи.

Коментиран от #172


Оценка:
-5 +4

Професор
172 Отговор

До коментар #171 от "Госあ":


Утре вече ще е късно -- ще съм умрял от коронавирус. Казах ти -- в Швеция няма мерки и сега и преди, пък смъртността даже е намаляла. В Ню Йорк по това време умират много хора от всякакви пневмонии и други болести. Никой не ги диференцира, защото щатът и градът се управляват от социалисти, не се правят аутопсии да се установи кой от какво е умрял, и китайският валс тържествува. Това е положението.

Коментиран от #174


Оценка:
-2 +9

Госあ
173 Отговор

До коментар #170 от "Професор":


Преди да заспя,ще ти отговоря- докато не ми предложат достъп до тестове на реални цени qPCR 'а е 40лв и докато не видя хлорохинови препарати или авиган в аптеката, за да мога да отида веднага с резултатите от теста и да си купя. Пак на реални цени. А, и докато не видя всички около мен с маски. Просто е нали. И забележи,не искам държавата да ми ги дава безплатно, а да си ги платя,но без спекулата. Държавата би трябвало да ги осигури на пенсионерите и социално слабите. А, и докато не разбера с колко точно респиратора разполагат болниците в България.

Коментиран от #175, #204


Оценка:
-7 +0

Госあ
174 Отговор

До коментар #172 от "Професор":


Всичко е наред. Там където има реален продукт, пак ще го има. Корпорациите ще устискат, и държавата трябва да се погрижи само и единствено за тях 😉 Както направиха в сащ,когато спукаха балона през 2008 ли беше.

Оценка:
-6 +0

Професор
175 Отговор

До коментар #173 от "Госあ":


Вих, за респираторите си прав -- редно е да знаем с колко точно разполагат, и да знаем колко точно са в употреба, за да знаем и колко ТОЧНО хора ще УМРАТ от "терапията" с тях. С цел по-точно моделиране, де. Защото засега знаем, че 95% от интубираните УМИРАТ, нали така? Но, ако не знаем колко точно са интубираните, няма да можем да моделираме колко ще умрат. А, и да не забравя -- ако не знаем с колко респиратора разполагат, няма да знаем колко МОЖЕ да бъдат ликвидирани чрез интубиране.

Коментиран от #177


Оценка:
-0 +11

176
Този коментар е премахнат от модератор.
Госあ
177 Отговор

До коментар #175 от "Професор":


Ами да, иначе ше са 100% в терминала фаза. 5% пак е нещо.

Коментиран от #178


Оценка:
-3 +0

Професор
178 Отговор

До коментар #177 от "Госあ":


Ами това ти казвам -- аз съм в терминална фаза, откакто ми каза, че те интересуват САМО КИТАЙСКИТЕ СТАТИИ, така че ме пиши бегал.

Коментиран от #179


Оценка:
-0 +3

Госあ
179 Отговор

До коментар #178 от "Професор":


Ами като има само такива по темата (и не само) в high impact journals....Не знам като се приберат всички обратно в Китай, американците какво ще правят. И без това и в момента са след Китай в lifesciences 😉 Лека вечер

Коментиран от #180


Оценка:
-5 +0

Професор
180 Отговор

До коментар #179 от "Госあ":


Ясно, ти си китайски пропагандист, това обяснява всичко.

Коментиран от #193


Оценка:
-3 +5

Румпелщилцхен
181 Отговор
Друго си е когато говори умен човек.
Писна ми да слушам блеенето на Бай Ганьо и Майтапчийски по цял ден.

Оценка:
-4 +7

Митко Вр
182 Отговор
Не знам дали забелязахте едно малко, но съществено изречение на Мангъров: "Рaзкoвничeтo e, чe бoлнитe умирaт c диaгнoзи пo здрaвнaтa кaca. Тe нe умирaт c диaгнoзa грип, зaщoтo тя нocи 500-600 лeвa, дoкaтo aкo умрaт c брoнхoпнeвмoния или cърдeчнa нeдocтaтъчнocт, тoвa нocи мнoгo пoвeчe."
Ето за това Щаба искат всички да са болни от Ковид–19, а не от сезонният грип!

Оценка:
-0 +11

183
Този коментар е премахнат от модератор.
Нина
184 Отговор
На няколко пъти си променя позицията,което е игра със съдбата и живота на хората.
Нямам му доверие

Коментиран от #185


Оценка:
-6 +1

Абсолютно
185 Отговор

До коментар #184 от "Нина":


Първо заговори за стаден имунитет,сега,друго.
Това не е отговорен човек.
Едно е да се въртиш като фурнаджийска лопата,като р.радев, друго е да взимаш решения и да си отговорен пред обществото.
За единия бяхме стадо,за другия,нямало било вирус

Коментиран от #190


Оценка:
-8 +3

мангалов
186 Отговор
Мангъров не е капацитет , чузя се защо изобщо го слушат.

Оценка:
-6 +4

187
Този коментар е премахнат от модератор.
Реалист
188 Отговор
Поздравления за Мангъров!

Оценка:
-0 +7

Истински доктор
189 Отговор
Човек с достойнство и знания. Един от малкото който още не се е навел на бандата и главатаря.

Оценка:
-1 +5

190
Този коментар е премахнат от модератор.
Ядеитн
191 Отговор
Ся, не съм много на ти со матеметиката, ама 1% , както вика Мангъра, на седем милиона българе са си 70 000 умрени. Не е малко.

Коментиран от #205


Оценка:
-1 +1

боро
192 Отговор
Бориме се с вирус. За началник на щаба трябва да постави вирусулог - например Мангъров със съответно компетентен екип. Каквото реши щаба ( за борба с вируса ) се изпълнява от правителството без да се умува, за да не станат нещата като при водопровода Мало Бучино - Перник.

Оценка:
-0 +4

193
Този коментар е премахнат от модератор.
Госあ
194 Отговор

До коментар #193 от "Госあ":


И дали смъртността ще се увеличи с 20 пъти,за да кажем ,ех тази епидемия взе много повече жертви.

Коментиран от #195


Оценка:
-0 +1

Госあ
195 Отговор

До коментар #194 от "Госあ":


Факти,е..... този път наистина.

Оценка:
-1 +1

един от всички
196 Отговор
Доц. Мангъров,щом следва научната логика,и не се поддава на политически натиск, никога няма и да помирише държавен пост,власт и пари! Тези неща са отредени за такива като Мутафчийски (няма значение,че не разбира от епидемиология)!

Оценка:
-0 +4

Марио
197 Отговор
Абсолютно съгласен съм с тоди човек.Всимко трябва да се отвори бързо, но поетапно.Хубаво е да се започне със спортните зали, фитнеси и басейни, защото там ходят здрави и млади хора, бъдещето на държавата ни, и дори и да се заразят(макар че това е минимален риск) ще го изкарат на крак и с усилени тренировки ще се преборят.Хората трябва да спортуват, защото движението е здраве!

Коментиран от #203


Оценка:
-1 +4

За бога
198 Отговор

До коментар #1 от "гинеколог венерико вирусолог":


Тоя да се застреля сам , скъсайте дипломата на двойкаря

Оценка:
-0 +2

Госあ
199 Отговор
Мангъров си е прав . Стадният имунитет му е майката !!!

Коментиран от #202


Оценка:
-2 +2

ПРЕСА
200 Отговор
ЗА ДА ИМА РОДНО ПРОЙЗВОДСТО И ПАЗАР ЕВТИН ,ТРЯБВА ДА НЯМА ПРЕКУПВАЧИ А НАПРАВО ДЪРЖАВАТА ДА ГО КУПУВА ОТ ПРОЙЗВОДИТЕЛЯ ИНАЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ МИНАЛАТА ГОДИНА ПРЕКУПВАЧИТЕ ИЗКУПУВАХА ХУБАВИЯ СМОЛЯНСКИ КАРТОФ НА 20 СТ И ГО ПРОДАВАХА НА 1.20 В ПЛОВДИВСКО ХУБАВИЯ ДОМАТ ГО ИЗКУПУВАХА НО 35 СТ И ГО ПРОДАВАХА НА 2.50 -3 ЛЕВА Е ТОВА МАХНЕТЕ И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ

Оценка:
-0 +2

201
Този коментар е премахнат от модератор.
куку
202 Отговор

До коментар #199 от "Госあ":


Малко статистика от Швейцария за починалите около 1000 човека:
20-30год- 1 човек
30-40год-4
40-50год-1
50-60год-20
60-70год-63
70-80год-213
над80год-663
Според данните поне младите с тежки предождащи заболявания

Оценка:
-0 +3

Вили
203 Отговор

До коментар #197 от "Марио":


Не сте чували сигурно ,че и много млади хора са интубирани и много са умрели?Естествено са много по-малък %,но риск съществува и за вас!Има в Англия ,Франция,Китай,Италия.-на 12,16 ,31/българина в Англия/,лекари също...

Коментиран от #206


Оценка:
-1 +0

Куку
204 Отговор

До коментар #173 от "Госあ":


Тоз пък тъпанар- хлорохин иска в джоба. А една от първите млади жертви в Пирогов на 40год, дето уж умря от Белодробна емболия- май си почина човечеца от страничните действия на Хлорохина.

Оценка:
-1 +4

Явер
205 Отговор

До коментар #191 от "Ядеитн":


В сравнително малки затворени общности с голямо заразяване. От кораба “Diamond Princess” с висока средна възраст на пътниците- смъртността е 1.6% -12 починали от 712 заразени. При налични 3600 пасажери и екипаж смъртността става 0.34%. Подобни са изчисленията и за Хайнсберг/ огнището в Германия- смъртност 0.37%

Оценка:
-0 +1

Марио
206 Отговор

До коментар #203 от "Вили":


Абе къде са интубирани и умрели бе.Заради такива баламурници като теб хората са в такова положение.Да има и млади, но те са или с хронични заболявания или с наднормено тегло, чийто живот минава в ядене на боклуци и пиене на алкохол, а не в спорт!!!Погледни колко хора са затълъстели, това е по-врезно от вируса.

Оценка:
-0 +2

бай Пешо
207 Отговор

До коментар #8 от "Някой си":


Мутафчийски го отвява по рейтинг

Оценка:
-2 +1

еркеч
208 Отговор
Мангъров е абсолютно прав с тези мерки и с тези действия на бат, бойко пика ще е лятото.В България всичко е наопаки става дума за вирус а бат,бойко се допитва до хирург,а неглижира Мангъров и други специалисти по темата.Разбрахме гласи мутафчийски за президент.

Коментиран от #219


Оценка:
-1 +3

МЕТОДА НА ПУЛОВЕТЕ
209 Отговор
ВЕЧЕ И ДЕТЕ ЗНАЕ ЧЕ САМО ,,PSR,,ТЕСТ ПО МЕТОДА НА ПУЛОВЕТЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НЕДОСТИГА НА ТЕСТОВЕ ОТ ТАМ Е ПРОБЛЕМА ,БАН ИМА НАПРЕДЪК С БЪРЗ ТЕСТ И ТОВА ДА СЕ ПРОУЧИ

Оценка:
-1 +1

210
Този коментар е премахнат от модератор.
211
Този коментар е премахнат от модератор.
Budinov
212 Отговор

До коментар #48 от "Госあ":


Пловдив е град за който можете кестените само да мечтаете че е безплатно.Пловдив е история,култура,цивилизация,дух.Ето това вие от голямото село никога няма да го имате и този комплекс ще ви преследва цял живот.Комплекс донесен от селата и с който трябва да живеете цял живот,няма избиване до гроб.Така че мълчи и слушай. PC Не съм от Пловдив между другото,но не съм и селянин от София

Коментиран от #213


Оценка:
-0 +1

213
Този коментар е премахнат от модератор.
Православен
214 Отговор
Малко статистика за ПТП та от 2010 до 2020 има близо по 3500 катастрофи със средно 600 загинали на година Короната пасти да яде

Оценка:
-0 +1

Лукул
215 Отговор

До коментар #14 от "Госあ":


Брей,ама ти си готов за профер бе....Аман от разбирачи-ама мсирките като теб са най опасни...

Оценка:
-0 +2

Georgi
216 Отговор
Според мен този Доц. Мангъров трябва да бъде съден за опит за тероризъм срещу държавата. Този човек има идеите на масов убиец. Той е един популист, който иска да допада на масите и дори не се замисля какви последствия може да имат действията, които той предлага.

Оценка:
-2 +1

Антинацист
217 Отговор
Докато Господ и Професора си чатят нещата се промениха....И в Швеция си е..м...а и в БГ започваме да трупаме стадния имунитет.Най напред в ромските гета...скоро и на други места...Спрете се.Всеки ден мерките спасяват животи,колкото и да не ви дреме за другите.Всичко по различно е неонацизъм-тези са да мрат,тези са да живеят.

Коментиран от #218


Оценка:
-2 +1

Професор
218 Отговор

До коментар #217 от "Антинацист":


Драги, тук няма място за идеологии. Има науки вирусология, имунология и епидемиология. Съгласен ли си? Ако не си съгласен, няма какво да говорим. Но, да речем че си съгласен. В такъв случай, ще ти кажа, че тези мерки и особено тяхната идеология ПРОТИВОРЕЧАТ на всяка една от тия три науки, а и на трите взети заедно. Ще ти припомня КАК се третираха епидемии едно време, когато светът не се движеше от новата неомарксистка идеология, която го движи в момента -- карантинираха се БОЛНИТЕ и ЗАРАЗНИТЕ, а за останалите ЖИВОТЪТ СИ ПРОДЪЛЖАВАШЕ НОРМАЛНО. Имало е епидемии, имало е даже епидемии по време на войни, даже и в България. Царица Елеонора даже умира от такава, грижейки се за болни български войници на фронта като медицинска сестра. Да си чул ДА КАРАНТИНИРАТ цялата българска армия заради това? За Швеция -- ами публикувах графиките на смъртността, вземи ги разгледай за някои предишни години и сега. И тебе те питам, как щеше да се чувстваш ако запотени репортерки по маски ти обясняваха ВСЕКИ БОЖИ ДЕН през март 2018 година как само в София умрираха 427 души от идиопатична заразна бронхопневмония? Представи си сегашната ситуация, транспонирана ТОГАВА. Всеки ден, смърт след смърт. А правителството -- нехае: не въвежда извънредно положение, няма социално дистанциране, няма карантина на цялото население по панелките, а антинацистите се занимаваха с екологични протести в защита на онеправданите калинки застрашени от премачкване по строящата се автомагистрала Струма. Та

Коментиран от #220, #223


Оценка:
-1 +4

Професор
219 Отговор

До коментар #208 от "еркеч":


По този въпрос мога да перифразирам Чърчил -- България избираше между псевдонаучни китайски комунистически репресии, представени като единствено спасителни в очакване на някакво чудо, и вероятна повишена смъртност в резултат на вирус. Тя избра псевдонаучните китайски репресии, ще получи висока смъртност.

Коментиран от #221


Оценка:
-0 +3

Професоре
220 Отговор

До коментар #218 от "Професор":


САРС: 8439 случая, 812 починали ; МЕРС: 2519 случая, 866 починали; КОВИД: 2 075 528 случая, 134 286 починали до днес.

Коментиран от #222


Оценка:
-0 +1

Професоре
221 Отговор

До коментар #219 от "Професор":


Смъртни случаи: сащ - 28 433 ; Китай - 3342.

Коментиран от #224


Оценка:
-0 +1

Професор
222 Отговор

До коментар #220 от "Професоре":


Първо, ти ми сметни кой от тези вируси има по-висока смъртност. Второ, ти ми кажи защо се стигна до там ТОЗИ именно вирус да се разпространи така по цял свят, докато другите, дето ги цитираш, бяха задушени в зародиш и не преминаха в пандемии? Трето, и последно, кажи ми колко са починалите от заразни заболявания по света за миналата година? Подсказка: има го на Worldometer и се мери в МИЛИОНИ.

Оценка:
-1 +3

Професоре
223 Отговор

До коментар #218 от "Професор":


Я кажете как ще карантинирате болните и кой метод за установяване на вируса е най подходящ и защо ? Колко метода за генетична детекция има и какви са техните принципи и колко метода за имунологична ?

Коментиран от #225


Оценка:
-1 +3

Професор
224 Отговор

До коментар #221 от "Професоре":


Ами така е, като китайците ти го пускат и ти казват, или въвеждаш китайски комунизъм в името на здравето на народа, или избираш капитализма и умираш. И, естествено, ни дават себе си за пример. Има такива като теб, дето ще изберат китайския комунизъм, няма спор. Но, има и други, които ти казват -- спокойно, имало е и други епидемии по света и сме оцеляли, ще оцелеем и сега, ще защитим нашия начин на живот И НЯМА ДА ЖИВЕЕМ В КИТАЙСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГНЕТ.

Оценка:
-0 +3

Професор
225 Отговор

До коментар #223 от "Професоре":


Запознат съм с новите американски масови тестове на Аббот, бяха демонстрирани преди два дена. Правят се за 15 минути. Току що Президент Тръмп декларира, че до дни ще имат милиони от тях и че ще ги споделят с приятели и съюзници. Гледах му днешната пресконференция директно. Тези тестове ни трябват, а не китайските идиотщини дето имат точност от 10%. Ако карантината ни трябваше за да изчакаме получаването на ТЕЗИ масови тестове -- напълно бих я разбрал. НО -- тя бе въведена БЕЗ никакъв план, така, по комунистическо-китайски маниер, просто понеже КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ така правели...

Коментиран от #226


Оценка:
-0 +4

Професоре
226 Отговор

До коментар #225 от "Професор":


Най бързият тест е генетичен и е базиран на примково медиирана изотермична амплификация. С този метод и съответния детектор със 100% специфичност и над 95% чувствителност могат да се детектират вирусни РНКи за 10 минути. Метода може да бъде мултиплексен или сингъл. Не е американски. С имунологична детекция биха могли да се направят над 10 000 проби за 24ч от друга страна. Метода не е мултиплексен,но е високо продуктивен,като би могло да се очаква позитивна грешка ,което не е проблем с последващо валидиране. Апарата не е американски. Тоест,нямаме нужда от абсолютно нищо американско

Коментиран от #227, #228


Оценка:
-1 +1

Професор
227 Отговор

До коментар #226 от "Професоре":


Браво, ти си гениален! Произвеждай тия тестове заедно с китайците и заливайте булгаристанския пазар. От тъпите американци не вземайте нищо. Поддържайте комунистическите мерки, и да живее генерал Му Таф Чин Скин.

Коментиран от #229


Оценка:
-0 +1

Най малкото
228 Отговор

До коментар #226 от "Професоре":


пък от тяхната идеология,кино и кухня.😉 може би дънките им стават.

Оценка:
-0 +0

Професоре
229 Отговор

До коментар #227 от "Професор":


Ако тези неща не се произвеждат в Китай,пък било и под чужд патент,къде ?

Коментиран от #230


Оценка:
-0 +2

Професор
230 Отговор

До коментар #229 от "Професоре":


Абе нали ти дадох карт бланш -- ти и без това се възхищаваш на китайците, купувай ги от там и се кланяй на генерал Му Таф Чин Скин, какво ме занимаваш повече?

Оценка:
-1 +0

231
Този коментар е премахнат от модератор.
Професоре
232 Отговор

До коментар #231 от "Професор":


А кои разрушиха капиталистическата икономика 2008г ? Капитализма се базира на лъжа. С умъртвяването на много хора, които имат по слаб имунитет няма да бъде постигната никаква еволюция. Защото еволюцията е неутрална (генетичен дрейф), а не почива на никакви вътревидови и междувидови борби. Това е грешно и трябва да бъде забравено веднъж завинаги. Напротив, видовете се запазват и еволюират като социални общества, а човек се отличава от животните най вече заради състраданието и алтруизма си. Както е казал френският философ Мишел дьо Монтен, разликата между човек и човек много често е по голяма от тази между човек и животно.

Коментиран от #233


Оценка:
-0 +3

Професор
233 Отговор

До коментар #232 от "Професоре":


Виж сега, вече стана ясно, че ти и приятелчетата ти дето адвокатстват в полза на псевдонаучните терористични "мерки" взаимствани от китайските комунисти, сте долнопробни антикапиталистически неомарксисти, имащи за цел ликвидирането на нашата западна християнска капиталистическа цивилизация. Няма смисъл да се спори с вас и да се дискутира с вас каквото и да било. Вие сте на бака на китайските комунисти, и трябва всичките репресивни мерки на нашата държава да се стоварят именно върху вас, понеже нарушавате Конституцията на страната и правата на българските граждани. НО -- както винаги, България е страната на абсурдите -- ВМЕСТО да ви заключват ВАС, заключват целия български народ.

Коментиран от #234


Оценка:
-2 +3

Неоламаркист
234 Отговор

До коментар #233 от "Професор":


Капитализма е базиран първо на плагиатство и след това на измама. И няма нищо общо с каквито и да било ценности, особено пък с християнските. Християнството е социална комуна. А вие трябва да сте изключително благодарни на комунистите, защото света щеше да бъде Империя. Всъщност ще се окаже, че това е най добрата форма на управление и предполага най голяма свобода

Коментиран от #235, #236


Оценка:
-1 +3

Професоре
235 Отговор

До коментар #234 от "Неоламаркист":


Сега разбирам, мъдрите слова на другаря Живков, че социализма е едно недоносче. Всъщност, социалдемокрацията е невъзможна. Или ако трябва да перифразирам Ницше, социалдемокрацията умря заедно Русо ! Един император и корпоративна йерархия

Коментиран от #237


Оценка:
-0 +3

Професор
236 Отговор

До коментар #234 от "Неоламаркист":


Моля те, пиши още за комунизма, ако може и за китайския комунизъм -- имаш дар слово, кажи ни колко са хубави, свържи ги със сегашните "мерки" и "извънредното положение" и ни ужеждавай как ще ни спасят. Моля ти се. Талантлив си, пиши!

Коментиран от #238


Оценка:
-0 +2

Професор
237 Отговор

До коментар #235 от "Професоре":


Ами ето, прекрасно -- установихме, че си антикапиталистически маоистки агитатор. Пиши за Ухан, как китайците са се справили с вируса като едни герои, та и ние да се повъзхищаваме на китайския комунизъм и да се понаучим да свикваме с "мерките" му :-)

Оценка:
-2 +1

Професоре
238 Отговор

До коментар #236 от "Професор":


Китайският комунизъм няма нищо общо с марксизма, а по скоро с империализма и конфуцианството. Общото е,че конфуцианството предполага ликвидиране на всички останали учения,както империализма на всички останали династии или графства. Това предполага най голямата свобода, която може да получи човек. Да служи на императора и по този начин на народа. Китай правят точно това, от едната страна на императора е армията, от другата учените. Инженерите и лекарите са под тях и всички останали са простолюдие. Това е единствената възможна йерархия. Строго определена като електронните преходи в съответните орбитали. Не можеш да имаш повече,отколкото ти позволява орбиталата. Свободна воля не съществува. Това е най голямата измама и загуба на времето на хората. Когато императора е един единствен, без други династии или графства, той може да взема спокойно решенията предложени от учените (единствените възможни) и да ги защитава с армията. Строгата йерархия, предполага и планова икономика, което е единствената възможност за планетата и благоденствието на хората. Общо взето, това е китайският комунизъм. Еволюирал от в най дълголетната нация на планетата

Коментиран от #241


Оценка:
-1 +4

Професоре
239 Отговор
Самата мисъл,че като лекар,можеш да имаш повече от друг лекар те води към измама. Както въпросното типче, работи за интересите на дребните търгаши (които са по низша прослойка и от земеделците и въглищарите) и по този начин е готов да жертва толкова много хора. Няма как да имаш и атоджаул повече от това,което ти позволява орбиталата.

Коментиран от #240


Оценка:
-4 +2

Госあ
240 Отговор

До коментар #239 от "Професоре":


На такъв човек, дори сепуко не можеш да го накараш да си направи....

Коментиран от #242


Оценка:
-2 +0

Професор
241 Отговор

До коментар #238 от "Професоре":


Възхитен съм, пиши още за особеностите на маоизма, плановата икономика, империалистическия комунизъм и комунистическия империализъм! Но, не забравяй и да повтаряш, че подкрепяш репресивните и антиконституционни мерки на властта в България както правиш досега. Просто, нека да продължи да ти се лее мисълта :-) Възхитен съм, честно ти казвам!

Оценка:
-2 +3

242
Този коментар е премахнат от модератор.
Към #9
243 Отговор

До коментар #9 от "Юсуффф":


"не смята да ни обяснява", *защото не може*!
(тъпотията много трудно се обяснява)

Оценка:
-1 +0

Адмирации
244 Отговор
Перфектен професионалист, благодарение на знания и логическа мисъл, като резултат от висок интелект!

Недостижим пример за нашите политици!

Оценка:
-1 +3

Stoyan Penev
245 Отговор

До коментар #119 от "Нормален":


Не гледам редовно ТВ Европа, но във връзка с Вашия коментар изслушах разговора на Георги Коритаров с доц. Мангъров.

Определено мога да кажа, че позицията на доц. Мангъров остава непроменена, не е започнал "да бие отбой" нито да "увърта".
Причина за създаденото у Вас погрешно впечатление е неговата логоневроза, ставаща на моменти по-силно изразена, което е нормално по време на дебат или когато човек попадне в ситуация да изложи и защити тезата си.

Бъдете здрав и спокойни Великденски празници!

Поздрави,
Стоян Пенев

E-mail: stoyan.penev@mbox.contact.bg

Оценка:
-0 +4

246
Този коментар е премахнат от модератор.
анонимен
247 Отговор
Доц.Мангъров е ВЕЛИК!!!БЪЛГАРИН!!!

Оценка:
-1 +0

Лекар
248 Отговор
Поздравявам доц. д-р Мангъров за изключителния професионализъм и гражданска доблест. Напълно споделям и подкрепям неговата позиция.
Поздравления!
Доц.д-р Кр.Чудомирова, лекар, дерматолог и микробиолог, ръководител на клиника в Германия, бивша състудентка на доц. Мангъров

Оценка:
-1 +0

Аутлайър
249 Отговор

До коментар #14 от "Госあ":


Прочети книги за статистика. Мангъров говори за валидност на статистическо проучване и представителност на извадка. Ти ако знаеш как се смята вероятност и други такива нямаше да говориш за проценти. Разбира се че Мангъров е прав. Не може да правиш заключения като не започваш със едни и същи изходни условия.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Владимир Каролев
Финансистът Владимир Каролев с коментар за коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти
Коалиция та дрънка, ама направо се раздрънка"

Още бисери
ТОП 5