Last news in Fakti

15 Май, 2020 08:00 61 128 223

Доц. Мангъров пред ФАКТИ: Затворихме държавата на сляпо, сега така я отваряме

  • доц. атанас мангъров-
  • атанас мангъров-
  • коронавирус-
  • извънредно епидемично положение

Трябва да се мисли, а нас ни е страх

Доц. Мангъров пред ФАКТИ: Затворихме държавата на сляпо, сега така я отваряме - 1
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение в България, породено от заплахата от коронавирусна епидемия, приключи. Вместо това бе заменено от извънредна епидемична обстановка. В последните два месеца една от фигурите, които привлякоха огромен обществен интерес, бе тази на доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница, София. Въпреки квалификацията си, той остана встрани от процесите и помагаше на хората от една страна с компетентно мнение, а също и в психологически аспект, тъй като тезите му, макар и в някои сегменти спорни, действаха успокояващо. Така доц. Мангъров изигра ролята на вентила, изпускащ парата в тенджерата под налягане, в която се озовахме всички. Неведнъж той бе противопоставян на Националния оперативен щаб, воден от ген. Венцислав Мутафчийски. Не това обаче е целта, в крайна сметка всички сме част от едно общество, което следва заедно да се справи с проблема. Добър или лош, но доц. Мангъров казваше неща, които впоследствие се потвърждаваха в голяма степен. Така бе и при последния ни разговор. Неслучайно премиерът Бойко Борисов призна, че се вслушва в съветите му. Мангъров бе част и от Медицинския експертен съвет към Министерски съвет. От ФАКТИ се свързахме с него за да коментираме актуалната обстановка в страната.

Доц. Мангъров, отхлабването на мерките, за което говорихме в предишния разговор, започна да се случва. Ще успеем ли да се справим отговорно с него? Вие давахте за пример Швеция, където мерките са по-либерални, но там се базират на самосъзнание и начин на живот конкретно за локалната ситуация. Тук "Витошка" вече пореден ден гъмжи от хора.
- Това е нормално и трябваше да се случи. Не мога да разбера защо трябваше да се продължава, макар и под друга форма, извънредното положение. Очаквах до края на месец май да се върнем към нормален ритъм на живот, защото независимо дали е официално или не, то ще се случи. Няма как хората да бъдат задържани вкъщи. Ще има такива, които се страхуват и ще останат у дома, но основната част ще се върне към нормален ритъм.

Освен Швеция, друг пример е Беларус, там са същата порода, каквито сме ние. Да не се окаже, че в момента в Европа най-големият епидемиолог, с най-адекватни действия, колкото и да звучи парадоксално, е президентът на тази страна Александър Лукашенко, въпреки всичките му кусури.

Вече имаме извънредно епидемично положение.
- За мен това е лишено от основания. Привърженици на продължаващите мерки са хората на твърда, държавна заплата. Стоят си вкъщи и си получават заплатите. Не им пука дали ще е месец, два или три. Тези, на които доходите им се определят от това дали имат или нямат работа са твърдо против тези мерки. Те вече бъркат под дюшека. Там е причината за разделение в страната.

Да, но това не е футболен отбор, на който да броим привържениците, а болест, която носи смърт. Трябва да се решава категорично, без пристрастия. А ние като общество сме изправени пред тест по хуманизъм. И един живот да може да се спаси, трябва да се направи нужното.
- На Великден и Цветница се подходи по-либерално и нищо лошо не възникна от това. Масовите преминавания през КПП-тата също не доведоха до ескалация на заболяването, както и излизането сега по бул. "Витоша".

Да, защото хората вече са предупредени и по-внимателни. Или поне така се надяваме.
- Да, нека да ни свети лампичката. И сега със светеща лампичка студентите да тръгнат на университет. Млади, силни и здрави. Защо да стоят вкъщи и да губят учебната година?

И децата в детската градина не са рискова група, но нали след посещението там ще контактуват с бабите и дядовците си...
- Ами няма да ходят при бабите и дядовците. Те да стоят настрана. Те трябва да бъдат пазени. Но няма нужда майките и бащите да не ходят на работа. Това искам да кажа. Аз не съм д-р Смърт. Другото е д-р Смърт. Където процесът не се контролира. Трябва да пазим приоритетно възрастните хора, а младите да са по-активни. Ако някой се разболее, да бъде от младата страна на населението. Обратното го видяхме в Италия и Испания какъв резултат даде. Не, че мерките тук са лоши, просто да се влага малко повече разум. А не само страхове. Нямаш право да седнеш на пейката в парка, обаче можеш да седнеш на седалката в автобуса или метрото.

Същото е и за заведенията. Обяснението на здравния министър Кирил Ананиев бе, че столовете там се дезинфекцират, за разлика от пейките в парка.
- Дезинфекцират се в градския транспорт, евентуално, когато превозното средство е на крайната спирка. А през това време колко души сядат, стават... Анекдотично е това. Ще ходиш на кино и ще сядаш на два стола разстояние от другия. Нищо, че когато дойде някой да седне, едва ли не ще се прегърнете, за да се разминете. Ще дишате и един и същ въздух два часа. Няма смисъл в това. Науката епидемиология съществува и трябва да се използва. Ние сега не откриваме топлата вода. Трябва да се мисли, а нас ни е страх. Затова са всичките тези неща, които говоря, за да не ни е страх и за да може въпреки този вирус да живеем възможно най-нормално.

Властта обяви, че ще се ръководи по това дали в три поредни дни ще има над 100 заразени, за да прибегне отново до по-строгите мерки. Може ли това да бъде обективен критерий? Здравният министър смята, че този срок трябва да е седмица.
- Изобщо не може да бъде обективен критерий. Ако изследвате по 1000 души на ден, ще откривате по 50-60 заразени. Ако изследвате по 10 000 души на ден, ще откривате по 500-600. Ако отидете в ромската махала в Ямбол, Сливен, ще откриете много заразени. Ако отидете в кв."Лозенец" или кв."Бояна" в София, ще намерите много малко. Ако пък не изследвате никого, можете да кажете колкото си искате. В момента никой не знае кой всъщност изследва и колко действително се изследват. Данните от щаба не могат да се използват за нищо. Ходи се из страната и се откриват тук няколко, там няколко. Няма представа за състоянието на заболяването в цялата страна, за епидемиологичната обстановка. Положихме всички усилия да не го направим това епидемиологично проучване. Единствено се пъчим с изследването в Банско, сега може би ще се направи в Пловдив. Едно такова нещо се прави максимум за седмица. Но защо два месеца и половина след началото? След дъжд качулка. Само се говореше за бързи тестове или бавни тестове. Не беше това толкова важното, а за информацията, която се получава. Както за хората, които отделят вируса, така и за тези, които са прекарали вируса. Затворихме се без да има такова проучване, сега се отворихме пак без такова проучване. Докато това се направи у нас, то нещата ще отшумят по естествен път. В Австрия направиха такова проучване и възоснова на него започнаха да се отварят. А ние се отворихме защото така правят другите.

Като човек, който прогнозира настоящото отхлабване, бихте ли насочил какви следва да бъдат предстоящите действия на правителството?
- Трябва да се отворят детските градини, училищата и университетите.

Защо държавата не действа по националния план за готовност за грипна пандемия, в сила от 2006 г., който предпоставя съвсем друга структура на взимащите решения. Запознат ли сте по този въпрос?
- Аз не мога да отговоря. Тук се действаше основно по инструкциите на СЗО, които бяха в някои моменти противоречиви и даже объркващи. СЗО каза, че няма нужда да се правят имунологични тестове и ние не правихме такива тестове. СЗО каза, че трябва да се използват PCR-тестовете и ние наблегнахме на тях. СЗО каза, че няма нужда да се правят аутопсии и ние сме направили колкото пръстите на едната ми ръка. Слепешката следваме инструкциите на СЗО, които в този случай невинаги бяха адекватни.

А коронавирусът принципно отговаря ли на изискванията за грипна епидемия?
- Отговаря, разбира се. Става дума за нов вирус. Същото, каквото се случва при появата на един пандемичен щам на грипен вирус. Както беше например свинският. Както навремето са били хонгконгски, птичи и т.н.

Наскоро казахте, че в България заболяването е преминало през близо 600 000 души. Къде са 20% с изразена симптоматика и 5% в критично състояние?
- Тази инфекция в над 90% от случаите протича безсимптомно. Човешката имунна система е в състояние да я контролира и да не допусне да се появят клинични симптоми. В Банско се оказа, че 7-8% имат антитела срещу коронавирус. Те са се срещали с този вирус и са го изкарали без да разберат. Да се прави разлика между заразени и болни. Това са различни неща. Ако резултатите от Банско се преизчислят за цялата страна, то излиза бройката за която аз говоря. Но това беше преди месец, сега сигурно са повече.

Имаме много малко болни. Много заразени, но не и болни. 2100 души до момента доказани с коронавирус - голяма част от тях не са болни, те са заразени. Ето например от това гоцеделчевско село Осина, 20-ина души, те не са болни, а заразени. Истинските болни в страната са може би тези, които са починали. Те са починали в голямата си част не от вируса, а от другите заболявания, които са се декомпенсирали след заразяването с вируса.

Ген. Мутафчийски коментира тезата Ви, че хората не умират от коронавирус, а с него. Без да провокирам нужда от противопоставяне, напротив.
- Не е аргумент "ела да видиш колко са тежко болните". Да, има тежко болни. Не споря за това. Истински болните са 200-300 души, от тях в интензивните сектори са 40-50 души. Стоят там, за да може, ако спрат да дишат, да се проведат реанимационни мероприятия. А може да се окаже, че колкото по-малко бъдат закачани на респираторите, толкова шансовете им да преживеят са по-големи. В началото имаше изхвърляне хората да се интубират и обдишват, но има данни, че обдишваните умират повече. Лечението трябва да се води от инфекционисти, не от анестезиолози.

Също така не може данните от Банско да се прехвърлят автоматично върху цялата страна, тъй като става дума за огнища и по-спокойни райони.
- Да, Банско не е цялата страна. Ние не си дадохме труда да видим какво се случва в цялата страна. Казахме, че няма да правим имунологични проучвания. Защо? Ей тъй на. Важно е изследването на антителата. Те могат да се изследват и по други начини, като вече има китове за определяне на антителата по метода елайза, с който може количествено да се определят антителата.

Всичко, което се предлага като диагностични средства е в много начален етап от развитието си защото имаме нова инфекция. От 1000 теста на ден всъщност се изследват 300-400 души, защото всеки се изследва по няколко пъти. Понеже дават различни резултати.

Смятате ли, че ще има следващи вълни на заболели у нас след вялата първа такава?
- В момента, в който има някакви проблясъци, някой веднага се изправя и казва, че ще има втора, трета вълна, че трябва да стоим до Нова година, още 3 години да чакаме.

От епидемиологична гледна точка има ли някаква причина в България този вирус да не среща благодатна среда за разпространение или просто правителството и Националния оперативен щаб си свършиха добре работата?
- Във всяка страна си има особености. В България вирусът не е кой знае какво, а ние в крайна сметка живеем тук, не в Италия (където има много възрастни хора) или САЩ (където има много с наднормено тегло). Много се коментира моето изказване за сухите съчки. Просто ние нашите възрастни хора отдавна сме ги уморили. На първо място сме по смърт от сърдечни заболявания, с много високи нива на предотвратима смъртност като цяло. За тези два месеца и половина в страната са починали над 25 000 души. Всеки месец по около 10 000 души умират у нас. Няма как да живееш до 90 години с 200-300 лева на месец. По средна продължителност на живота ние сме на около 90-о място в света. Италия и Испания са в топ 10. В ЕС сме на едно от последните места по средна продължителност на живота, заедно с Латвия и Литва, които също сега се хвалят, че нямат висока смъртност от коронавируса. Нашата народопсихология е друга. Колко домове за стари хора имаме? Аз никога не бих пратил майка си и не бих посъветвал някого да прати родителите си в старчески дом, предвид условията там. Няма население, което да е уязвимо.

Ясно е, че като по-малка страна копираме мерките от по-големите, например Германия.
- Трябва да отчитаме вече споменатите национални специфики, а не слепешката да се следват инструкции на СЗО или да се гледа какво става в Италия и Испания. Това, че сме малки, не значи, че трябва да сме и глупави. Починали са 100 души, не от коронавирус, а с него. Коронавирусната инфекция е инфекциозно заболяване. За да се каже, че някой е умрял от инфекциозно заболяване, трябва да се намери патоанатомичният субстрат на възпалението, причинено от това инфекциозно заболяване. Само, че ние аутопсии не правим. Защо не правим? Защото СЗО каза, че тук няма нужда да се правят аутопсии, трябва да се правят PCR-тестове. За да установиш точната причина за смъртта, ако нямаш аутопсия, можеш да си говориш каквото искаш. Ако нямаш аутопсионен протокол, не можеш да кажеш от какво е починал даден човек.

Коронавирусът форсира смъртта на тези хора. И един смъртен случай да е, ако е предотвратим, няма как да не се направи всичко възможно от всички нас за това.
- Да, важно е. Ами хората, които имат сърдечни, бъбречни, злокачествени заболявания, а в момента не се диагностицират и лекуват? Тях кучета ги яли. Да спасим един човешки живот, но той непременно да е застрашен точно от коронавирус. Болниците бяха полупразни, защото хората ги е страх. Джипитата лекуват по телефона. Така не става. Няма как едни неща да се правят за сметка на други. Защо се реагира по този невероятен начин аз не мога да си обясня.

Искам да акцентирам върху нещо много важно. Покрай всичко това, което се случва, допускам, че ще се наруши целият имунизационен календар. Хората ще започнат да отказват да се ваксинират, защото започват да се страхуват от ваксините. Покрай някакви безумни теории за Бил Гейтс и т.н. Ще започнем да се разболяваме от болести като полиомиелит, коклюш, менингококови инфекции и т.н. Ваксина става едва ли не мръсна дума. Ще се върне детският паралич. Недай си Боже да се върне вариолата.

Никоя крайност не е препоръчителна. Има хора, обаче, вкл. Вие сега, които сякаш недоволстват, че са починали само 100 души. Не трябва ли да се радваме за това и да отдадем заслуженото на хората, взимащи решенията и управляващи процесите.
- Не е недоволство. Просто нямаме население, което да е уязвимо. Средната възраст на починалите от коронавирус в Италия е 80 години. Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години. Ние сме много далеч от това, което се случва там. Ето и ромските махали се заразиха, но дори това не се оказа толкова проблемно, тъй като там са предимно деца.

Някоя друга специфика? Споменава се БЦЖ ваксината.
- Надали. Това може да се изследва, но едва ли ще излезе нещо, защото БЦЖ ваксината стимулира клетъчния имунитет. Когато става дума за вирусна инфекция би могло да има някаква връзка, но тя трябва да се докаже. Към момента не е доказано. Както и не е намерено достатъчно ефективно лечение все още. Държавата хвърли за хидроксихлорохин едни пари на вятъра. Както и лечението с кръвна плазма. Преливането е рисковано за заразяване от много други болести. От една страна казваш, че няма имунитет, от друга страна вкарваш плазма, в която очакваш да има антитела. Кога говориш истината? Както и най-вероятно няма да има ваксина. Или ще отнеме много време, за да може да се използва. Говорили сме вече за това.

Последните данни за коронавируса са, че искаме или не, но ще трябва да свикнем да живеем с него.
- В Северното полукълбо през летните месеци интензивността на разпространение на заболяването ще намалее по естествени причини. Тези коронавируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Ако имаха, щяха отдавна да са се настанили и да ги познаваме. Много вероятно е вирусът да изчезне, защото няма да може да се разпространява. На 95% генетично той е същият като SARS, който се появява през ноември 2002 г., вихри се цяла зима, през пролетта на 2003 г. изчезва и после не се появява никъде. Няма гаранция, че ще се случи същото, но и няма причина да не се случи. Дори да не изчезне вирусът, трябва да се научим да живеем с него. Затова толкова държа на това.

Сред медицинските среди появата на това заболяване вероятно не е изненада. Налага се и мнението, че тази епидемия е само подготовка за много по-тежки такива, които ще настъпят сред човечеството.
- Това винаги може да се случи. Това, което играем сега най-вероятно се е случвало многократно в човешката история. Но не ги е имало технологичните средства, например PCR-тестове и не сме го разбирали. Не сме го установявали, защото не сме имали технологиите.

Защо има толкова заразени медици у нас, а в същото време Вие като инфекционист сте предимно из медиите?
- Инфекциозна болница е докарана до положение да прилича на селска лечебница. В момента болницата има общо едва около 120 легла. Тези, които са начело на болницата са много "умни" и сега с лечение на коронавируса се занимават хора, на които не им е работа, а ние стоим празни. Затова има толкова много заразени лекари и сестри в "Пирогов", защото тези хора нямат навици да работят с инфекциозно болни, те не знаят как да се пазят. В Инфекциозна болница има заразена една сестра. Всички болни можеха да бъдат при нас, a при нужда и в инфекциозните болници в Пловдив и Варна. Инфекциозната болница в София е създадена през 1939 г. През 80-те години е имала над 420 легла, два интензивни сектора - за възрастни и деца. Тези неща са направени за да се покрият нуждите по време на голямата епидемия от полиомиелит в края на 50-те години. Впрочем по структура на заболеваемостта най-близък до коронавируса не е грипът, а точно полиомиелитът.

За финал една друга важна тема. Като началник на детската клиника в Инфекциозна болница, София, Вие сте подходящ човек, който да даде мнението си за дискусионния строеж на Националната детска болница.
- Нямам подробна представа за проекта от архитектурна гледна точка. Все пак това е един скелет, който е от 40 години. Аз още бях студент, когато започнаха да строят. Мисля, че най-добре е да се направи нещо ново. Сега нищо няма да спестим, а ще имаме една измислена история. Няма да е болница като болница, а само наливане на пари. Това са неща по стандарти отпреди 40 г. Няма как да се преправи височината на стаите, разпределението, санитарни възли и т.н. Все едно да вземете едно старо палто, което никога не сте обличали и да се опитате да го направите по най-новата мода. Ще ви личи от 100 метра, че сте прошляк.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 249 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    65 344 Отговор
    Щом на вас е дал интервю! Значи е залитал от глад!

    Коментиран от #5, #6, #26, #55, #101

  • 2 Гост

    341 52 Отговор
    Мангьров последните 15г с ВСИЧКО е така,благодарение на ,,интелекта от Банкя,,....Толкова му е ,,капацитета,,...
  • 3 Когато

    285 34 Отговор
    хора , без каквато и да било компетентност и отговорност вземат решения , без конструктивен план , без какъвто и да е даже в кратуните им - така става ! Страдат държавата и гражданите ѝ !
  • 4 След няколко

    301 42 Отговор
    годинни няма да има ни един като Мангъров и тогава вече ще си гризем чипиците ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Само питам

    84 248 Отговор
    Защо този капацитет не даде личен пример като отиде да помогне на колегите си на първа линия?

    Коментиран от #12, #222

  • 10 ггггг

    71 286 Отговор
    за мангъров всичко е наред когато той е добре. за другите не се интересува. безхаберник . просто още един търговец на .....
  • 11 Хх77

    268 45 Отговор
    Казващ истината както винаги
  • 12 Шопо

    277 36 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Е той на коя линия е,бе клапсамун ? Детска инфекциозна болница какво тиговори ? Какво лекуват там? Афти? А за да отиде трябва Джиросания да го покани !!!

    Коментиран от #61, #143

  • 13 наблюдател

    308 59 Отговор
    това е един честен, умен и смел човек! такива трябва да бъдат много повече в БГ, за да се оправим! всичко друго е бош лаф работа като Мутафчийски и сие! всички тези от НОЩ да си ходят и да дадат път на умните и честни хора!
  • 14 Гост

    51 87 Отговор
    Защо не бе с нас пред МС, като си недоволен? Чешеш си езика, а като стане въпрос за дела и подкрепа - никой няма. Няма го президента, няма я опозицията, няма го Слави.
    После ние сме шепа лумпени пред МС, които не знаят какво искат.
    Не е честно така, дрогари опозиционери. Дела трябват освен платени статии.

    Коментиран от #18, #68, #78

  • 15 ФЕН

    52 189 Отговор
    Абе, тоя няма умора! Що не си гледа детското отделение?
  • 16 фффффо

    24 11 Отговор

    До коментар #8 от "Оффффф":

    Коментара ти звучи като на плашещия.

    Коментиран от #22

  • 17 марципан

    47 192 Отговор
    Защо изобщо му дават думата на тоя льоляк?

    Коментиран от #63

  • 18 ЦК на ГЕРП

    35 94 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Щото не му дадохте ор рублите и копейките !!!

    Коментиран от #51

  • 19 мучо

    38 127 Отговор
    дайте му на тоя да командва парада най-после бе, че да му гледаме сеира............со малко кютек.....
  • 20 Дегенерати

    50 17 Отговор
    Цял ден да им говорят за чували, хладилни камиони и др.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Оффф я

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "фффффо":

    Възможно е,но пък твоят доказва,че не си дорасъл още за да ме разбереш.

    Коментиран от #23

  • 23 я фффО

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Оффф я":

    Прекрасно те разбрах пораснал гений
  • 24 goni

    137 31 Отговор
    Браво! Все още има кадърни хора в тая страна! Да се неначуди човек!
  • 25 Драйфус

    8 21 Отговор

    До коментар #8 от "Оффффф":

    Аман от умници като теб!!

    Коментиран от #28

  • 26 Баба Вуца

    14 34 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Пак се изложи на баба умника!
  • 27 Антисемиз

    4 9 Отговор
    И аз те харесвам.
  • 28 Антисемитиз

    0 9 Отговор

    До коментар #25 от "Драйфус":

    И аз те харесвам!
  • 29 Гошо

    190 26 Отговор
    Отстоява позицията си от първия ден, без страх да си пази службата. Развитието на обективната ситуация все повече доказва, че правото е на негова страна. Браво за куража , който дава на хората, в противовес на другите, които само ни плашат.
  • 30 Начо

    48 142 Отговор
    Пълен психар е.
    Тоя,ако имаше власт, щяха да умират по 5000 на ден

    Коментиран от #144, #218

  • 31 Допростаци

    73 29 Отговор

    До коментар #8 от "Оффффф":

    До писналия му от умници. Доцента има хиледи пъти повече знания от теб. Кой ти даде право да пишеш от името на други, коригирай се и пиши в единствено число.
  • 32 пенсионер

    29 62 Отговор
    тоя пенсионер ли е?? заработва към пенсията по разни кабеларки и сайтчета ??
  • 33 читател

    111 30 Отговор
    Браво на Мангъров!
  • 34 Бамбука

    113 30 Отговор
    Браво за интервюто с един умен и способен лекар.
  • 35 мдаммм

    32 105 Отговор
    малииии трябва да си мазохист за да прочетеш цялото това словоблудство на измисления доцент , опорната му точка е на черното да казвам бяло и да се правя на много интересен и отвоерн

    Коментиран от #38

  • 36 Само припомням

    92 16 Отговор
    Институт в САЩ имаше прогноза за април (28.04.2020) на деня летален изход тук до 35-50 човека. Не стана и Слава БОГУ.. Не разбирам защо трябва да се продължи под друга форма, извънредното положение. Защото мутафчията предрича, че ще мрем като мухи?
  • 37 Марио

    121 25 Отговор
    Мангъров е прав.Всичко трябва да отвори.Време е.Защото в противен случай, като гледам на къде отиват нещата ще си стоим така цяла година.Животът е един, а те ни отнемат правото за живеем.Това е пропилян година.Стига вече.Всяка година има вируси!
  • 38 Даааааааа

    13 11 Отговор

    До коментар #35 от "мдаммм":

    Доброто е че ти си титилован академик. Щом това не си прочел какво коментираш?. Ти го казваш мазохизъм кой ли клас си завършил с това отношение към четенето.
  • 39 Иван

    79 15 Отговор
    Колко е прав човека за всичко което казва.Само ,че дори и да пуснат живота да тече икономиката ни е в колапс и спасение не се вижда.Много скоро всеки от нас ще познава човек който е кривнал психически от всички тези помии последните 2 месеца!!!
  • 40 Към плюещите

    95 22 Отговор
    Защо щаба не каже кои инфекционисти, вирусолози или епидимиолози в България ги съветват по вируса. Явно на хирург и доктор от ХЕИ не им е ясно. Нека те да излезнат и да спорят научно с Мангъров. Ако няма такива да си признаят, че са папагали и повтарят това което правят в Европа, и то само някои, а не да се правят на велики. Бойко ще си измие ръцете с щаба щото не бил доктор и слушал тях. А те с кого-като не слушате български специалисти, явно с Европа. И точка. Пак Боко и щаб ще са в бяло. И защо от самото начало сложи хирург бе, Бойко-не намери ли доктори с подходяща специалност, а се довери на доктор който ти е бъркал в задника.
  • 41 Миро

    43 14 Отговор
    Няма никой прав или крив!! Системата е проба грешка!! Въпроса е колко ще търпим!!!!
  • 42 Граматиков

    32 6 Отговор
    Публикувано във ФАКТИ: "Така доц. Мангъров изигра ролята на винтила, изпускащ парата в тенджерата под налягане, в която се озовахме всички.". Какво се има предвид под "ВИНТИЛ"? Може би е селски вариант на думата "ВЕНТИЛ" (от немски Ventil - клапан)?
  • 43 безхаберие

    33 98 Отговор
    Ей, тоя голям хитлерист, Мангъров, умира от желание да види как измират хората като мухи, не носи никаква отговорност само приказва. видяхме в другите държави нямаше мерки в началото и измираха като мухи, и продължават да измират. Толкова ли са тъпи хората, че не го разбират това нещо?Май наистина е прав Мутафчийски, простият българин, докато не почнат да измират негови близки, без да има кой да окаже медицинска помощ, няма да повярва... Ще реват някои ама ще бъде късно. В Испания продължават да умират и толкова много заразени, направиха тестове, само 5 процента от населението има антитела. Е, за какво умряха толкова хора, никакъв имунитет не се постигна...
  • 44 Sir

    72 9 Отговор
    Пак не обърнахте внимание на най-важното нещо което казва Мангъров в това интервю, което да е полезно за бъдещето: “Децата да не ходят при баби и дядовци”

    Коментиран от #72

  • 45 Жжж

    58 14 Отговор
    До смешниците дето промотират ограничения. Не се хабете, хората са по кафенетата, никой не ви чете.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 волен сидеров

    26 14 Отговор
    ОТВАРЯТ Я НАРОЧНО ТАКА,ще пуснат пак вируса и ще кажат ето нали ви казахме....НО НЕ СЕ ВЛИЯЙТЕ ОТ ТОВА.ВРЕМЕТО ИМ СВЪРШВА .ИДВАТ ПО ХУБАВИ ВРЕМЕНА .ТРЯБВА ДА МИНЕМ ПРЕЗ ТАЗИ КРИЗА С ВИРУСИ,С СВЪРШВАНЕТО НА ЕВРОСЪЮЗА,НОВИТЕ ПАРИ -КРИПТО ВАЛУТИ-които ще са по добре че НЯМА да могат вече да Крадат-така че всичко ще се нареди.СПОКОЙНО БЕЗ СТРАХ И ТРЕВОГИ,БЕЗ ВАКСИНИ не го искайте .ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД КОЙТО ВЯРВА И ИСКА ДА Е ТАКА-ПРАВО НА СВОБОДНА ВОЛЯ И ИЗБОР.рептилите искат да сме им роби.ГОСПОД НИ ДАВА ПРАВО НА СВОБОДНА ВОЛЯ -ние решаваме кого ще изберем-СВОБОДЕН ИЛИ РОБ
  • 48 До 43

    51 11 Отговор
    Прочете ли интервюто. Като няма имунитет според теб и щаба, защо преливат плазма от преболедували на болни. Както казах-папагали. Правят каквото са чули отнякъде без да мислят, че им се връща и ги прави смешни. Преливането на плазма не е като да пиеш сок-ако смяташ, че няма имунитет не преливай. Най-много да ги заразиш с друга болест.

    Коментиран от #209

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 простотия за прости ора

    35 11 Отговор
    Като целта на мероприятието е друга защо се чудим на неадекватност но отношение на заразата. Опазване на властчицата за Бащицата е целта на занятието . Тоз търгаши цялата ни държава за политическото си амплоа , ние се чудим кво става.
  • 51 Lime R

    41 7 Отговор

    До коментар #18 от "ЦК на ГЕРП":

    Защо винаги мнението на другите, когато не съвпада с Вашето трябва да е било финансирано от Москва? Нещо олеквате и се изтърквате.

    Коментиран от #52, #62

  • 52 Лили

    7 27 Отговор

    До коментар #51 от "Lime R":

    Защото така работи Москва

    Коментиран от #54

  • 53 123

    18 2 Отговор
    този човек е в друг свят---доц.
  • 54 Lime R

    14 4 Отговор

    До коментар #52 от "Лили":

    А Вяшингтон как работят?

    Коментиран от #57

  • 55 Иван

    56 13 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Ти прочете ли поне 5-6 реда от споделеното от доц.Мангъров,който като инфекционист обосновава тезите си или като дежурен трол по герберохаризановски праскашкаш тъпизми.
  • 56 Независим

    50 9 Отговор
    Хубаво е, че в България има хора компетентни и смели, които отстояват мнението си. Ще мине време обаче докато тези хора заемат полагащото им се място в обюеството и управлението на страната.
  • 57 Lime R

    10 2 Отговор

    До коментар #54 от "Lime R":

    Извинявам се за правописната грешка - Вашингтон
  • 58 Браво

    53 13 Отговор
    Най-после едно смислено обяснение на всичко.Друго е, когато умните говорят.Няма белина, спирт и други простотии.
  • 59 биби барцелоняка

    36 5 Отговор
    Обикновенно до пет минути бат сужук отговаря, ма вече два дни мълчи, налЕ е акционер
  • 60 Плазмодий

    19 41 Отговор
    Този Мънигуров, ходи ли на работа ? Имали пациенти ? Непрекъснато дрънка и все наобратно ! Няма по-лошо от разнопосочното говорене ! Така хората започват на никой да не вярват !
  • 61 Минчо

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "Шопо":

    Човек искрено се забавлявай на коментара ти! Браво И точно отговорено :)
  • 62 Просяк

    10 2 Отговор

    До коментар #51 от "Lime R":

    Горките не знаят кой е главния спонсор, нама Москва няма Вашингтон. Аз съм с парите. Всеки мечтае това което не е и когато не постигне в химерите си, гроздето става кисело.
  • 63 Lankor

    46 13 Отговор

    До коментар #17 от "марципан":

    Дават му думата, защото е капацитет в областта в която работи и все още има мислещи хита, които ги интересува, какво казва! А такива като теб, бързо - газ, чорапи, наметало и се скривайте под леглото, да не ви срещне вируса!

    Коментиран от #67

  • 64 Lankor

    1 3 Отговор
    Хора*
  • 65 Тук е истината

    18 6 Отговор
    "Прeливaнeтo e риcкoвaнo зa зaрaзявaнe oт мнoгo други бoлecти. Oт eднa cтрaнa кaзвaш, чe нямa имунитeт, oт другa cтрaнa вкaрвaш плaзмa, в кoятo oчaквaш дa имa aнтитeлa. Кoгa гoвoриш иcтинaтa? Кaктo и нaй-вeрoятнo нямa дa имa вaкcинa. Или щe oтнeмe мнoгo врeмe, зa дa мoжe дa ce изпoлзвa. Гoвoрили cмe вeчe зa тoвa."

    Коментиран от #221

  • 66 ira

    21 9 Отговор
    О, хайде стига! Какво е това злобно дрънкане? Какво е това самовлюбено бръщолевене? Има ли нещо по същество? Българите имат нова тема на разделение: красиви и горди, благородни и безкомпромисни глобални аналитици, които мислят че няма вирус а конспирация. И бедни роби, мравки , бъзливци, хора роби и психари-те се пазят от вируса, и слушат правилата! Не,имам новина, първите са мързеливи мърльовци, а вторите, просто грамотни.

    Коментиран от #104

  • 67 Казуар

    23 44 Отговор

    До коментар #63 от "Lankor":

    Какъв капацитет трябва да има човек, за да реши дали да няма карантина и да се напълнят болниците и спортните зали, да няма медицински персонал, или епидемията в страната да се контролира в някаква степен. Мангъров е просто едно заядливо човече.

    Коментиран от #85

  • 68 Кубрат е казал

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ама вие се направихте на среден пръст. Не говорите с никой. А вчера по Евроком ори чух че шефа на тази организация даже и субсидии е получил. И къща е купил. С две липи отпред, бяла спретната.
    А за другите...кирпича. Аре, майната им на всички.
  • 69 Ю Кортес

    21 5 Отговор
    Тези,които не предприеха мерки в началото после въведоха военно положение и пак не спряха вълната.В Турция се излизаше само с разрешение по смс ,един път на два дни за 40 минути.
  • 70 Панов

    14 40 Отговор
    Психар е.Знаят го,просто трябва да го освидетелстват.
  • 71 въпроси

    21 49 Отговор
    Мангъров,защо в болницата,която е инфекциозна не приемаш и не сте открили отделения за деца с коронавируса,а препращате в Пирогов?Имаш ли идея колко учители,възпитатели,лектори в университети са на възраст,с хронични заболявания и т.н.?Мангъров защо като си толкова смел в изказванията си не си смел да лекуваш болни с коронавирус?Не е достойно да излизаш и да плюеш по лекари и мед.персонал които лекува такива пациенти!!!

    Коментиран от #135

  • 72 Това да не ти е Швеция

    24 29 Отговор

    До коментар #44 от "Sir":

    Това да не ти е Швеция,където почти всички възрастни живеят по старчески домове,а другата част далеч от младите.Какво правим с госпожите в детските градини или учители или лектори които да пред пенсиониране и са болшинството?С какво кадри ще се заменят?Те да не са 20-30 само.Мангъров,защо не лекува,а само интервюта дава?
  • 73 Бравo

    54 14 Отговор
    С всеки изминал ден тезите му се потвърждават. Простотиите на щаба няват край. Една от тях е сервитьор с ръкавици. Познайте колко зарази освен коронавируса ще пренесе, ще си мие ли ръцете след като му платите, ще пипа ли с ръкавиците чиниите на други клиенти след това. Логиката е точно обратната - ако няма ръкавици, ще има стимул да си мие ръцете след всяка поръчка, за да не се зарази самия той.
    За седалките в автобусите Мангъров направо удря в земята здравния министър. Както и за добре платените с по 3-4 до 8-9 бона държавни чиновници.
  • 74 Xxx

    21 19 Отговор
    САЩ напредва, а Русия я следва, Англия неотлъчно се тътри зад тях!!Съюзниците от Втората световна се наредиха точно както са били тогава под ред на номерата. Починалите в Русия от коронавирус на ден за май месец са по 1700 души дневно. Смъртността в Русия е ‘’ниска’’, защото ги пишат че са починали кой от сърдечна недостатъчност, кой от чернодробна недостатъчност, кой от бъбречна недостатъчност, кой от ‘’мозъчна’’ недостатъчност, а лекарите които пишат коронавирус, странно политат от високите етажи на болниците и след 10-тия полетял вече никой не смее да пише ‘’починал от коронавирус’’.Там починал от коронавирус пишат тези дето са умряли на операционната маса поради невъзможност за успешна операция. Властта се бори с нокти и зъби да оцелее защото знаят, че руският народ избесннее ли, октомврийската рволюция 1918 ще я пишат там като спускане по пързалка в детската градина в сравнение с октомврийската революция 2020, която ще смаже Кремъл и тия там вътре…
  • 75 Дядо Гарийо Балзаков

    24 7 Отговор
    Той е прав. Лукашенко, каза че повече от сто човека умират от етилово натравяне на ден, а те за 3-4 месеца имат толкова от коронавируса.
    В България умират всеки ден по 70 човека и горе долу толкова се раждат.
    На запад всеки възрастен е в старчески дом, а тук в къщи. Така че, докато не се заразят 80процента от популацията стаден имунитет няма да се получи.
    До тогава бавно и полека ще разхлабваме, успоредно с изчезване вирулентноста на фирусал.Абе, баба ванга го е казала, като дойдат петте двойки-22.12.2020г.
    До тогаз, шъ трим, нали..
  • 76 Дългият

    20 40 Отговор
    Този няма ли най накрая да си затвори устата...никой не бил умрял от коронавирус,Да ама той се явява като катализатор...примерно 100 човека със сърдечни заболявания кюта пата,кюта пата макар с тези заболявания има шанс за още 10..20 год.Появи ли се коронавирусът тези 100 души уверено пътуват към...два метра под земята ООД..Професорите нямат толкова изказвания отколкото Доцента...Кафа...
  • 77 Xxx

    27 34 Отговор
    Някой най накрая ще му обясни ли на този силно ограничен човек, че това не е вирус за който е получавал троики преди да стане ''доцент'', а биологично-генетично военно оръжие или да отида да му изпляскам три шамара в някое студио и да го вкарам в час за зъболекар??

    Коментиран от #151

  • 78 пжи

    33 10 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ако ти си от тази ...... на Костадин Костадинов от Възраждане, значи или не си гледал репортажа за субсидията на партията му, или си заблуден или си платен клакьор. Нито едо от тези не е за достоен за внимание. Упрекът ти към Мангъров, че не се е наредил до тази ......
    го издига още повече в моите очи. Този, очевидно много добър експерт, на когото аз отдавна повярвах и от случвощото се разбирам, че съм на правилната позиция, заслужаваше да бъде припознат от Борисов. Това колебливо негово поведение не му позволи да взема най-правилните решения относно опасността и днес ще ни бъде по-трудно да се съвземем. Проследих статията и отговорите на Мангъров много внимателно и не можах нито веднъж да се усъмня в неговите тези. Гррешка е, че не беше водещ в ситуацията. Но вече е късно и поне сега дано да се съобрази Борисов с експертизата му. Смели и радикални тези на експерт като доц. Мангъров заслужават доверие и уважение. А, ти любезни 14-ти си помисли дали не си много наивен, недай си Боже по-лошо - употребен наивник за мръсна кауза!
  • 79 Ема

    8 17 Отговор
    Браво, Ira, добре им го каза: O, хaйдe cтигa! Кaквo e тoвa злoбнo дрънкaнe? Кaквo e тoвa caмoвлюбeнo бръщoлeвeнe? Имa ли нeщo пo cъщecтвo? Бългaритe имaт нoвa тeмa нa рaздeлeниe: крacиви и гoрди, блaгoрoдни и бeзкoмпрoмиcни глoбaлни aнaлитици, кoитo миcлят чe нямa вируc a кoнcпирaция. И бeдни рoби, мрaвки , бъзливци, хoрa рoби и пcихaри-тe ce пaзят oт вируca, и cлушaт прaвилaтa! Нe,имaм нoвинa, първитe ca мързeливи мърльoвци, a втoритe, прocтo грaмoтни.
    Не само, че са мързеливи мърльовци, но и безродни убийци, които нехаят за чуждия живот. Такива ще докарат вода от 9 кладенеца, само и само да оправдаят жалкия си, празен и егоистичен животец, в който се виждат на върха.

    Коментиран от #86

  • 80 Влез и лекувай

    24 32 Отговор
    Доц.Мангуров явно вие сте световно светило в науката,защото докато е цял свят учени разгадават този вирус вие сте наясно.Ген.Мутавчийски предложи всеки,които иска може да отиде доброволец във ВМА и дори и да не лекува да се запознае с процеса.Вместо да обикаляте студиа и да давате интервюта имате възможност да участвате във лечението или да наблюдавате.Отстрани е лесно,влезте в огъня.

    Коментиран от #116

  • 81 Pepi

    21 16 Отговор
    Хубаво даваше пример Мангъров с Швеция, защо обаче не даде малко цифри за Швеция?
    Кое е големия успех на Швеция?!
    Швеция: население 10мил.; заразени 28хил.; починали 3500; тест на 1М-17хил!
    Норвегия: население 5.4мил; заразени 8хил; починали 230; тест на 1М-39хил!
    Дания: население 5.7мил; заразени 10хил; починали 530; тест на 1М - 63хил!
    Къде е този голям успех???
    Дания и Норвегия сумарно имат населението на Швеция, много повече тестове, и общо 5 пъти по-малко починали!
    Нещо не разбирам.

    Коментиран от #87

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Виелицата

    29 16 Отговор
    Изключително умен човек е доц. Мангъров.
  • 84 Ема

    6 7 Отговор
    Сега добрият полицай стана лош, а лошият - добър. Средствата са различни, само целта е една - с корона или не, на всяка цена на върха. Всичко останало няма никакво значение...
  • 85 Lankor

    30 12 Отговор

    До коментар #67 от "Казуар":

    С какво ще се напълнят болниците, като за два месеца има починали от нещо си 100 човека С коронавирус, а без коронавирус над 15 000...Вие сериозно ли си мислите, че всичко това е, защото си стоите под леглото?!!! :)

    Коментиран от #89

  • 86 Дългият

    15 10 Отговор

    До коментар #79 от "Ема":

    Радвай се да не те хване,защото може и да мине а може и да събереш роднините...гаранция няма...
  • 87 Пфу

    12 13 Отговор

    До коментар #81 от "Pepi":

    Ще разбереш, ако четеш
    1. Швеция вече има колективен имуйнитет. И няма д аима втора вълна
    2. Швеция за разлика от Норвегия няма БЦЖ ваксиниране

    Коментиран от #88

  • 88 ИмуЙнитет

    10 6 Отговор

    До коментар #87 от "Пфу":

    ИмуЙнитет може и да имат ама за имунитет е спорно.
  • 89 Казуар

    3 4 Отговор

    До коментар #85 от "Lankor":

    Написал съм, че ще стане ако няма карантина.

    Коментиран от #92

  • 90 Бактън

    8 15 Отговор
    От тоя, и бспто дето сигурно му плаща да лае.
  • 91 чичо

    20 19 Отговор
    Мангъров да ти припомня-вече втори мисец чакам отговор,ти зарази ли се?За това те наричам лъжец.

    Коментиран от #93

  • 92 Lankor

    32 10 Отговор

    До коментар #89 от "Казуар":

    Ти мислиш ли, че 10% пъзльовци, като теб, които не смеете да се покажете из под шлифера на Винету правите карантината на тази територия... Мутафчийски вчера- детските градини и МОЛ-овете ги забравете още две седмици, Спасителя днес-От понеделник отваряме търговските центрове. Продължавайте да им вярвате!!!

    Коментиран от #114

  • 93 Lankor

    20 13 Отговор

    До коментар #91 от "чичо":

    Кой си ти, че Доцента на теб да дава отговор!!! По нагоре на такива, като теб им казах-газ, чорапи наметало и марш под шлифера, там няма вируси!
  • 94 Гост

    34 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Всички болни можеха да бъдат при нас, a при нужда и в инфекциозните болници в Пловдив и Варна.
    Въпроси към здравния министър:
    Защо инфекциозно болните не се лекуват в инфекциозните болници?
    Защо инфекциозната болница в София умишлено е докарана до такова жалко състояние?
    Защо се неглижира експертизата на специалистите?

    Коментиран от #96, #113

  • 95 Доцент Мангъров Фалшивият човек

    10 17 Отговор
    Защо издаде фалшив болничен ???само това кажи стига си се правил на загрижен
  • 96 ЗдравиЯ министър

    11 4 Отговор

    До коментар #94 от "Гост":

    Защо , защо ?! Ами защото тук има да се усвояват едни пари от наши другари ! Тоя Мангърски не е сред тях !
  • 97 7274

    18 13 Отговор
    Много интересен въпрос който все повече наболява е защо се говори за имунитет срещу Ковид 19, но все повече стават случаите на повторно заразени или такива които дават отрицателни резултати и дори заразяват семейство и приятели след повече от 60 дена. Включително и лекарката която почина след отрицателни тестове. На практика излиза че дори след повече от 40 дена вируса е активен, тези които са го изкарали ако може изобщо да се твърди такова нещо много време след това пак са със симптоми че дори и умират. Всичко което г-на твърди и показва практиката му и е основна теза в твърденията които излага е че имаме имунитет срещу тази болест, въпреки че е нова, въпреки че не я познават, въпреки че няма лекарства които да я лекуват успешно, въпреки всичко което по-големи и по-знаещи от нас правят и говорят и от всички величия които се изказват по медийте той е единствения в България който твърди всички тези неща. То и английския премиер твърдеше колко хубаво ще бъде ама докато не го тресна и не хрипаше в болницата на апаратно дишане не си промени мнението. Сиреч както е ясно в България всеки може да си коментира всичко, всички станаха лекари, а лекарите почти на Господ се обърнаха без да си дават сметка че всякакви лабилни ги слушат по телевизията и понеже им се ще да е така както ще е най-лесно имам чувството че всички ще сърбаме попарката която Мангъров ни сътворява с изказванията си.

    Коментиран от #112, #115

  • 98 Баба казваше :

    12 16 Отговор
    Много думи -нищо вярно !
  • 99 мухаха

    16 5 Отговор
    Четох коментарите и пак видях, че Бай Ганьо е Капацитет по всичко-до вчера разбираше от футбол -днес разбира повече от Професори по медицина.....
  • 100 радев

    6 4 Отговор
    Браво!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Суха съчка

    21 3 Отговор
    На 61 г. съм имам 2 придружаващи заболявания трябва да ходя на работа как според доц. да се опазят ако няма поне общи предпазни мерки.
  • 104 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 3 Отговор

    До коментар #66 от "ira":

    Кaквo Ви e мнeниeтo зa връзкaтa мужду прoцeнтa вaкcинирaни прoтив грип и пaндeмиятa в "рaзвититe" cтрaни.... В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена. Понастоящем, нашият живот се крепи единствено на ваксините....Oкaзa ce, чe в "рaзвититe" държaви рaзумният прeдeл нeoчaквaнo e прeминaт и рeзултaтът e нaлицe...
    Направи ми впечатление, че 55% от италианците са се били ваксинирали тази година срещу грип...докато в "изостанала" България ваксиниралите се срещу грип са около 3%....
  • 105 Ема

    17 5 Отговор
    Повтори една опашата лъжа 100 пъти, замеси я хубавичко с 10 - научни факта, налей я в куфалницата на няколко хиляди идиота, остави я да отлежи известно време там, да ферментира добре и ето ти началото на всяка една пропаганда. След тази манипулация всяка лъжа става достоверна истина и се предава мълниеносно, по-бързо от коронавирус. Процесът се нарича манипулиране на хора с определена цел.

    Коментиран от #108, #142

  • 106 Гост

    17 8 Отговор
    седната възраст на починалите от коронавирус в Италия е 80 години. Средната продължителност на живота у нас е 73-74 години..............
    Незнам какво има да се коментира смислено повече
  • 107 Дългия

    16 26 Отговор
    Хора като д-р Мангъров са за затвора!

    Коментиран от #109

  • 108 Гешев

    21 11 Отговор

    До коментар #105 от "Ема":

    И за кого говориш? За Борисов ли? За НОЩ? Или за Мангаров? Мангаров не е имал властта, но намери сили да каже истината, каквато смята, че е тя. И като се гледа резултата то излиза, че е прав. Много точно го е казал: Затворихме държавата на сляпо, сега така я отваряме. Хората съдействаха много точно на властта, а тя се подигра с тях и не им обърна внимание, не направиха достатъчно тестове и дори сега не е ясно каква е ситуацията в България. Само разбрахме колко зле е здравната система, как няма персонал и няма кой да ни лекува. Останали са последните мохикани и правителството прави всичко да ги махне и тях.
  • 109 Ван дер Любе

    14 8 Отговор

    До коментар #107 от "Дългия":

    И защо? Защото казва истината ли? А Борисов? Муфтаджиев? Те закъде са?
  • 110 Доктор Сексологов

    3 10 Отговор
    Няма угодия. Каквото ще да става, важното е да налапаме дебел макрофон и го оближем под медийните прожектори. Характерно поведение на вечно недоволните психо и социо патки от първите редици на ЛеГеБеТеИ общността. Христоматия!!! Хахаха!
  • 111 Професор

    18 1 Отговор
    Отлично обяснява нещата. Според мен, има три малки пропуска. Първо, когато обяснява, че вирусът ще се самоограничи, трябваше да обсъди данните за клъстърното самоограничаване на вируса, а именно, че то става при 20-25% разпространение сред населението вътре в клъстъра. Изследвания в Калифорния, Бергамо и Ню Йорк. Второ, трябваше да говори за скоростта на разпространение и за скоростта на самоограничаване, които са високи. И трето -- не говори за ремдесивир и фавипиравир, когато спомена за хидроксихлороквина. Антивирусните лекарства работят, доказано е с адекватни клинични тестове. Трябва да се използват.

    Коментиран от #118

  • 112 пжи

    14 5 Отговор

    До коментар #97 от "7274":

    До 7274 - А бе човече, вземи и прочети внимателно статията преди да коментираш и да правиш изводи. От това, което казваш личи, че ти не само не познаваш тезите на доц Мангъров, но и не си си направил труда да се запознаеш с отговорите му. На въпроса за БЦЖ ваксината, че има отношение за броя на жертвите в България Мангъров отговаря с "Надали". За Швеция доцента отговаря много логично, аргументирайки се с възрастовия състав на населението в държавата. Прочети статията по-горе внимателно и със сигурност ще промениш мнението си, ако си добронамерен разбира се. Ще намериш отговор на всичко, което те вълнува.
  • 113 ТОЧКАТА

    16 0 Отговор

    До коментар #94 от "Гост":

    ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА/МБАЛ!!/ просто ПЕЧЕЛЯТ!!!!Парите/пътеките/ следват болния!!!? А инфекциозните болници/остатъците от тях!!!/ лекуват...А ТОВА противоречи на ПАЗАРНИЯТ МОДЕЛ на здравеопазването ...Подобно на изчезналият ,,,аналгин / хинин,,-нямал пазарна адекватност!!!!?????
  • 114 Казуар

    2 2 Отговор

    До коментар #92 от "Lankor":

    Аз не вярвам на никой.

    Коментиран от #117

  • 115 Професор

    18 5 Отговор

    До коментар #97 от "7274":

    Вижте сега, както обикновено, истината е някъде по средата. При нова епидемия, която се разпространява уникално бързо при контакт, както и аерозолно, друг метод да реагираш веднага за да ограничиш бързото й разпространение освен повсеместна карантина НЯМА. Просто приемете го това -- НЯМА. Един път като ограничиш разпространението, започваш отхлабване на карантината и започваш да идентифицираш и контролираш неизбежните клъстъри на разпространение, които ще възникват. Това прави НОЩ. Другият начин е -- ако си изпуснал контрола от началото на епидемията и си закъснял с налагането на карантината, въвеждането й може да навреди, вместо да помогне, а и не може вече да се говори за идентифицируеми клъстъри -- разпространението е вече широко и размито. При такъв сценарий, Мангъров е напълно прав. Смъртността при втория сценарий е потенциално по-висока. Така че, нещата у нас се развиват с обсъждане и на двата сценария, но се действа по първия. От тези обсъждания става все по-ясно, че дори и визията на НОЩ да не се изпълни докрай и се стигне до втория сценарий, смъртността специално у нас няма да е толкова висока. Няма защо да се противопоставят двете становища, не са взаимоизключващи се. Аз лично се гордея от тези обсъждания. Те показват, че България все още е свободна страна, за разлика от неомарксистките западни страни, където инакомислието, било то и чисто научно, се преследва и не му се дава гласност.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Lankor

    1 1 Отговор

    До коментар #114 от "Казуар":

    Ще стигнем до единомислие:)
  • 118 пжи

    16 7 Отговор

    До коментар #111 от "Професор":

    До Професор - От изразеното мнение може да се предполага, че сте медицинско лице. Поради тази причина няма как да коментирам забележките към доц. Мангъров. Но, освен медицински проблема е и икономически. Затова, ако извънредното положение беше ограничено в рамките на не повече от месец, ефекта щеше да бъде достатъчен по отношение на това хората да се самодисциплинират, да усетят сериозността от болестта, но да запазят рефлекса си да потребяват. Удължаването на карантината доведе до промяна на ценностната ни система и пренареждане на приоритетите. Хората си дадоха сметка колко разточителни са били и колко са уязвими от финансов фалит. Днес вече ще са отворени ресторанти, хотели и магазини, но дали ще има достатъчно посетители? Германските автомобилни гиганти отвориха, но за ужас поръчките и интереса силно е намалял. Това ще доведе до намаляване на производствата поради липса на досегашното потребление. И, така по веригата до безработица и дълбока криза. Доцентът беше прав, че уязвимите индивиди /по-възрастните/ правилно е да ограничат участието си в обществения живот, но младите и силните да останат в икономиката. Не би! Ефектът ще е смазващ!

    Коментиран от #122, #125

  • 119 куку

    7 8 Отговор
    Поне 10000 бабички вече си умряха от ужас . И откога изповядваме ценностите на безсмъртието...
  • 120 еркеч

    15 13 Отговор
    Браво на Мангъров,ама в таз държава всичко е наопаки.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Оффффц

    9 10 Отговор

    До коментар #118 от "пжи":

    И ако в БГ предприятията за износ на част за Германия бяха продължили да работят сега какво щяха да правят продукцията и как щяха да платят на работниците си?Или българите щяха да са икономически по-добре и да купуват нови немски автомобили?Хайде, да не се опитваме да се сравняваме с немските учени в Кой и немската икономика.Тук ,защото доценти и професори по форуми много сме в България на никъде.Това че разбираме от всичко цял свят го знае,а македонците са
    откриватели.
    .Мангъровв,защо не си плати и в Германия да даде интервю и да им обясни за "сухите пръчки"?

    Коментиран от #136

  • 123 МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП

    7 5 Отговор
    ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ КАК ГИ ЗАТВОРИХА.....

    Коментиран от #129

  • 124 Бачо

    3 3 Отговор
    Сега вече взима ли заплата бойко и депутатите?
  • 125 Професор

    14 1 Отговор

    До коментар #118 от "пжи":

    Това си беше тежък удар по западните икономики, към които и ние принадлежим. Има 4 фактора, които сочат, че е целенасочен: 1) (и най-важен) -- Таймингът. Моментът е избран да уязви максимално антиглобалиста и анти-неомарксиста Тръмп, точно по най-силния му коз за преизбиране в тази изборна година: силната и възраждаща се американска икономика; 2) Менажирането на заразата от китайската компартия. Блокира се цял Ухан, всичките му комуникации, входове и изходи, САМО НЕ И международните полети до Западна Европа и Америка; 3) Вирусната лаборатория в Ухан и разузнавателните данни, че вирусът тръгва от нея; 4) Неомарксистите и страните контролирани от тях на Запад настояват за запазване на "мерките", тоест, за по-нататъшното разрушаване на капиталистическата икономика. Съвпада със стария болшевишки лозунг: "Да разрушим старийй, гнилий строй, та да строим на руините му нов"... Новата идеология на глобалисткия неомарксизъм е просто продължение на болшевизма. ТАКА ЧЕ, единствената ни надежда е -- бързото отваряне на САЩ и успешни за Тръмп избори през ноември. Иначе се пригответе за второ тоталитарно потъване на България, този път в предгъдката на глобалисткия неомарксизъм. Едно време национал-комунизма при бай Тошо поне запази държавата ни. Сега това няма как да стане, така че ще изчезнем като народ.

    Коментиран от #127, #137

  • 126 Гост

    2 3 Отговор
    Някой запознат ли според вас точно и на какъв принцип се произвежда ваксината и тя работи и действа в тялото ни за определен проблем?Човек по-велик ли е от природата или за тези,които вярват в Бог от твореца или става въпрос преди всичко за бизнес и пари?
    За една приятелка питам.

    Коментиран от #128, #152

  • 127 Професор

    8 6 Отговор

    До коментар #125 от "Професор":

    Между другото -- да допълня. Въпреки всичко, ние сме отново в добра позиция за оцеляване дори и при неомарксистко потъване. По същата причина, по която у нас тече този медицински дебат, тече и политически дебат. Това е много полезно и здравословно. Да, жалко е, че в момента България е в обятията на неомарксистка Германия, но властта у нас е и с реверанс към САЩ и следи внимателно какво става там. От друга страна, тя трябва да знае, а и знае, че ако неомарксистката поквара, която неизбежно води и до икономически, обществен и национален колапс, който тече отдавна в Германия, Франция, Холандия, Белгия и Скандинавия, превземе напълно нашата страна, ще разиграем друг и много силен коз -- РУСИЯ -- страна, която е в момента дясноконсервативен оазис на антиглобализма. Така че, използвам този повод да предупредя управляващата власт в България: НИЕ НЕОМАРКСИСТКАТА ПОКВАРА НЯМА ДА Я ТЪРПИМ. Ако искате да оцелеете ИЗОСТАВЕТЕ зависимостите си от неомарксистка Германия и се придържайте към Вишеградската Четворка и копирайте нейните връзки със САЩ на президента Тръмп. АКО НЕ ЖЕЛАЕТЕ -- викаме руснаците и точка. Ще бъдете свалени с камъни. Може да останем бедни, но поне ще си запазим нацията и държавата. Това е. Внимавайте! Та, в момента у нас и БСП, и Костя от Възраждане, и Атака, и всички останали политически фактори са полезни. Важно е да ги има, важно е да им се чува гласът. Ако изчезнат, знайте, че неомарксизмът става вече тоталитарен, тоест, става лошо.

    Коментиран от #138

  • 128 Професор

    10 4 Отговор

    До коментар #126 от "Гост":

    Моята прогноза е, че няма да има нужда от никаква ваксина. Вирусът ще се самоограничи и ще изчезне, с отделни малки огнища избухващи отвреме навреме и то до края на тази година. Ако се митигират бързо и навреме, няма да има разпространение. Така стана със САРС-1, най-близкия вирус до този. Няма никакви основания да не стане така и със САРС-2.
  • 129 Професор

    12 0 Отговор

    До коментар #123 от "МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП":

    Затварянето работи САМО ако е навреме. Иначе увеличава смъртността. Справка: euromomo dot eu. Виж къде имаше най-висока и рязка смъртност: Италия, Испания, Белгия, Холандия, Англия. Все страни, които затвориха КЪСНО. Сравни Испания (късно) с Португалия (навреме).
  • 130 чиче

    2 6 Отговор
    Статистиката с болните и умрелите у нас е стькмистика.Правена е ваксина у нас която пречи за заболяването от короната.Този вирус беше внесен отвьн и ще продьлжи да се внася
  • 131 koly

    9 3 Отговор
    Плъха отново изпълзя от дупката си.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 одъртял комсомолец

    9 4 Отговор
    Бях 5 годишен през 70-те години, когато се заразих с Хепатит А. Вкараха ме съвсем сам в мъжкото отделение за хепатитно болни в окръжна болница Благоевград. Въпреки, че бях 5 годишен, нямах придружител, като бях сложен в една стая с още 7 възрастни мъже. В отделението имаше общо около 10- тина такива стаи, при това всичките пълни. Общо взето бяхме около 70- 80, мъже, жени и деца болни от Хепатит А. На 1-вият етаж под нас имаше отделение за болни от дизентерия. И тогава както и сега, областите бяха 28, само дето се наричаха окръзи. Ако умножим 80 х 28, това прави 2240 души болни от хепатит А по едно и също време. Не си спомням някой да е обявавал епидемия, пандемия или нещо подобно, като при това хепатита е доста по- опасно според мен заразно заболяване от ковид 19. Лекарският персонал действаше абсолютно спокойно..... Абе въобще....
  • 134 Факти

    4 0 Отговор
    Спрете да се бъзикате с хората и да нагнетявате излишно напрежение! Или това ви е целта? И отново триете масово коментари! Браво
  • 135 Отговор на 71

    9 1 Отговор

    До коментар #71 от "въпроси":

    Трябва са преди да правиш коментар да си направиш труда да прочетеш какво коментираш иначе веднага си проличава колко ти е умствения багаж. В интервюто доцента буквално критикува командващите "борбата" с корона вируса, че не изпилзват Инфекциозна болница, а основно Пирогов:
    "Инфекциозна болница е докарана до положение да прилича на селска лечебница. В момента болницата има общо едва около 120 легла. Тези, които са начело на болницата са много "умни" и сега с лечение на коронавируса се занимават хора, на които не им е работа, а ние стоим празни. Затова има толкова много заразени лекари и сестри в "Пирогов", защото тези хора нямат навици да работят с инфекциозно болни, те не знаят как да се пазят. В Инфекциозна болница има заразена една сестра. Всички болни можеха да бъдат при нас, a при нужда и в инфекциозните болници в Пловдив и Варна. Инфекциозната болница в София е създадена през 1939 г. През 80-те години е имала над 420 легла, два интензивни сектора - за възрастни и деца. Тези неща са направени за да се покрият нуждите по време на голямата епидемия от полиомиелит в края на 50-те години. Впрочем по структура на заболеваемостта най-близък до коронавируса не е грипът, а точно полиомиелитът"

    Коментиран от #172

  • 136 пжи

    10 3 Отговор

    До коментар #122 от "Оффффц":

    Очевидно не сте ме разбрали. Става въпрос за указанията, които бяха давани на СЗО, коментирани именно от доц Мангъров, на страните от Европейския съюз и насаждането на психоза, която доведе до затваряне икономиките на толкова много държави. След наложените крайни мерки се получава ефекта на преоценка на потреблението. Това за последствията с автомобилните гиганти в Германия го писаха, че те са в паника - вече могат да работят, но няма търсене. Това може би ще доведе до срив в производството им, а от там и съпътстващите дейности, каквито са нашите заводи за авточасти. Кой ще спечели най-много от това световно събитие?
    Твърди се, че СЗО работи в услуга на Федералния резерв. Не знам, но истерията беше пълна. Благодаря на "Професор", прекрасно е развил темата!
  • 137 пжи

    7 0 Отговор

    До коментар #125 от "Професор":

    "Професор", много ми допада как развиваш темата, единствено не споделям крайния песимизъм, с който завършва. Считам, че ще се намери решение, но най-трудното ще бъде да се обърне мисленето на хората и да се насочи отново към потребяване. Стагнацията е голяма, поне така е при нашето обкръжение /хора от средна ръка/.
    Ще видим!!!!

    Коментиран от #139

  • 138 пжи

    3 5 Отговор

    До коментар #127 от "Професор":

    "Професор" - прочетох този коментар и както вървеше добре изведнъж ми се стори, че се опитваш да прокараш проруски уклон. Замяза ми на скрита лимонка. Дано да се лъжа, защото дотук коментарите ти бяха доста експертни и ще бъде жалко!

    Коментиран от #140

  • 139 Професор

    9 3 Отговор

    До коментар #137 от "пжи":

    Защо да е "краен песимизъм"? И по двете възможности съм оптимист. Тръмп печели изборите в САЩ (много вероятно), с мандат да прекрати изнасянето на американските производство и бизнес в Китай и други слаборазвити страни. Германия е изцяло зависима от САЩ и няма къде да мърда. Ще разбере, че глобалисткият неомарксизъм губи отвсякъде. Превключва на задна, възстановява капитализма. ЕС е нейната нова европейска империя, трябва да й затвори границите и да развива икономика и производство в нея. Ние сме гранична държава за новата й империя, печелим отвсякъде. Втори (по-лош) сценарий. Тръмп губи изборите, или ги печели едвам при силна неомарксистка опозиция в Щатите до степен САЩ да се задълбочат във вътрешнополитическите си проблеми. Германия запазва номарксистката си ориентация. Размирици, имиграционни проблеми и тероризъм в Германия и Франция. Отслабване на Западна Европа и възход на Вишеградската Четворка, която зависи за петрол и газ от Румъния и Русия. Четворката напуска ЕС. Ние се колебаем. Опозицията изиграва руската карта в условията на национален разпад предизвикан от неомарксистката ориентация на страната. Неомарксистката власт е свалена с камъни, водачите й са тикнати в затвора. Предпочитам първия вариант, но и вторият е напълно възможен, но води до по-големи сътресения.

    Коментиран от #148

  • 140 Професор

    6 0 Отговор

    До коментар #138 от "пжи":

    Въобще не съм про-руски настроен. Не ме разбирай грешно. Просто разигравам възможните сценарии. Разиграй ги и ти, ако виждаш нещо, което пропускам, кажи, слушам с внимание.

    Коментиран от #141, #145

  • 141 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #140 от "Професор":

    Ето още един възможен сценарий. Той започва като втория, но неомарксистката власт у нас се изплашва преди да я свалят и бързо ориентира страната към Вишеградската Четворка. Оттам нататък -- спасява кожата и й става лесно: прави като Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Аз в момента давам следните проценти на вероятност за трите сценария, които обясних: 45% за Сценарий 1; 30% за Сценарий 2, и 25% за този последния Сценарий 3.
  • 142 Мързел

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "Ема":

    "Ема"!Що не отидеш в "Имало едно време"и не станеш "Спасителката".
  • 143 БРЦК

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Шопо":

    Хареса ми думичката КЛАПСАМУН .БОКО ИДИОТО ТИКВОКО .
  • 144 plovdiv

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "Начо":

    Откъде тия 5000 на ден бе НАЧОООООО , само смотаняци има като теб БГ .....Хората сме повечето в частния бизнес , където ако не работиш ПУКАШ от глад и децата ти също .....ние не сме на държавна хранилка като привържаниците на мерките , които си кюткат и взимат мангизи , ама като не работи бизнеса и такива като вас ще спрат да взимат заплати и тогава вироса ще ви се види като детска хрема......Мангъров президент ................

    Коментиран от #146

  • 145 БРЦК

    4 7 Отговор

    До коментар #140 от "Професор":

    АЗ ПЪК СЪМ НЕ ПРО А НАПРАВО С Р У С И Я. А НЕ С ИДИОТИТЕ ОТ ЕС И САЩ .ВИЕ КАТО ИСКАТЕ СТАВАЙТЕ ОТРЕПКИ И ПРЕДАТЕЛИ .ПРАДАВАТЕ СЕ ЗА ЕДИН ПРОБИТ$.

    Коментиран от #153

  • 146 БРЦК

    6 2 Отговор

    До коментар #144 от "plovdiv":

    Тие плебеи нямат идея от къде идват средствата ОТ ЧАСТНАТА ИНИЦИАТИВА. ОТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ В ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ СЕКТОР .ОТ ТЯХ ИМА ЗА ПОЛИЦИЯТА НАП ВОЙСКА У-ЩА БОЛН.И Т. Н.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 БРЦК

    4 6 Отговор

    До коментар #139 от "Професор":

    Пълна глупост бля бля

    Коментиран от #154

  • 149 Ивайло

    1 0 Отговор
    Целта беше който си отиде отиде няма з начение от какво
  • 150 Ивайло

    2 0 Отговор
    Докато е забранено достъп до болницата
  • 151 Нику

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "Xxx":

    троЙки
  • 152 Дългия

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "Гост":

    Що не пратиш твойта приятелка да и обясня, а сащо и ти може да дойдеш. Само не забравяй кремчето, че на сухо стържи много.
  • 153 Професор

    6 0 Отговор

    До коментар #145 от "БРЦК":

    Виж сега, няма нужда от лозубги и агитации. Трябва рационално да мислим как да си спасим народа и държавата. ЕС е едно, САЩ са друго. САЩ намериха сили да се отърсят от неомарксистката чума. Русия, от друга страна, не е повече комунистическа страна. Всъщност, Русия направи най-дясно ориентираната възможна приватизация -- олигархичната. Вместо да крещиш и да скачаш по форумите, вникни малко какво ти казвам.
  • 154 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #148 от "БРЦК":

    Кажи ТИ нещо умно. Неомарксистката идеология обхванала ЕС е пагубна за нашата страна. САЩ се отърсват от нея. Трябва внимателно да наблюдаваме и да разбираме какво става, а не да скачаме и да си крещим един на друг. И в Русия в момента има капитализъм, ако ти е мъчно за комунизма, търси си подкрепа в други страни -- Китай като начало. Ако смяташ, че си за капитализъм, разгледай внимателно какво става в най-развитата капиталистическа страна в света. Жокер: не е Русия. Противопоставянето САЩ-Русия се подклажда непрекъснато от неомарксистите в самите Щати и от ЕС.
  • 155 Петров2298

    3 3 Отговор
    Имa дocтaтъчнo cтaтиcтичecки aвтoритeтни aгeнции c изключeниe CЗO,кoитo дaвaт рeaлни дaнни зa cмъртнocттa нa вcякa eднa държaвa.Вceки мoжe дa прoвeри,cтигa дa имa жeлaние,кoлкo e билa прeз изминaлитe близки гoдини и кoлкo e ceгa във вcякa eднa държaвa,включитeлнo и Бългaрия.Вcички cвeтилa в eпидeмиoлoгиятa и инфeкциoзнитe бoлecти кaзвaт,чe нe мoжe дa ce изчиcли кoлкo e тoчнo cмъртнocттa бeз aутoпcии. CЗO ги зaбрaнявa.В Бългaрия имa три извършeни aутoпcии зa oкoлo 100 cлучaя,и тo нe ca дoкaзaли,чe cмърттa e възникнaлa зaрaди вируca,aми caмo кaтo oткрити cлeди oт нeгo плюc мнoгo cъпътcтвaщи зaбoлявaния.Тaкa,чe тeзи пиcaния нe ca фaкти,a пoлитичecки прoвoкaции и внушeния,бeз знaчeниe зa кoя държaвa ce oтнacя.Вcякa държaвa нocи пoлитичecкитe cи пocлeдcтвия зa мeркитe,кoитo e прeдприeлa.В крaя нa крaищaтa вceки имa прaвo нa нaмoрдник и нaушници,прaвoтo нa личeн избoр.Cъщo тaкa вceки имa прaвo нa cвoбoдa и личнo мнeниe!

    Коментиран от #157

  • 156 Барабанчик

    5 3 Отговор
    Мангъров е спец. Щаба са лаици,ама надути лаици.
    Кво стана - туй дето Мангъров го рече. Седяхме бадева два месеца по къщата и накрая са "разпищолихме" при нас 2000.
  • 157 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #155 от "Петров2298":

    Това не е верно. Гледа се ОБЩАТА СМЪРТНОСТ. За много европейски страни я има публикувана на euromomo dot eu. ПРОСТО ИДЕТЕ И ВИЖТЕ. Фактите са там.

    Коментиран от #160

  • 158 Социалиста

    1 3 Отговор
    Аз пък искам да се върне социализма,тогава нямаше пандемия вируси бактерии.Имаше ред,имахме болници и се лекувахме безплатно.Само модела на соца ще ни спаси

    Коментиран от #159

  • 159 Професор

    4 2 Отговор

    До коментар #158 от "Социалиста":

    "Социализъм" = перманентна епидемия от бедност, несвобода, сивота и безнадеждност.
  • 160 Петров2298

    3 3 Отговор

    До коментар #157 от "Професор":

    Никога не говоря без факти.Показан пик няма как да е миродавен без аутопсии.Там се показват данни според тестувани и починали,но не е доказателство,че са починали заради вируса.Въпрос на вътрешна политика и подаване на нужните за правителството данни.Всяка страна се опитва да докопа повече парички да покрият чат от загубата на собствения си БВП.

    Коментиран от #161

  • 161 Професор

    6 1 Отговор

    До коментар #160 от "Петров2298":

    Пише се "меродавен". Ако ОСПОРВАТЕ данните за общата смъртност като невалидни, няма какво да говорим -- Вие сте най-обикновен конспиративен маниак и безнадежден случай. Ако не ги оспорвате, ще видите ясно, че има специфична динамика на ръста на общата смъртност в много страни в Европа за март, април и първата седмица на май, която НЯМА на какво друго да се дължи освен на този вирус. По-същественият въпрос е, при кои страни не се наблюдава такъв рязък руст? Жокер: при тези, които взеха правилни противоепидемични мерки. Кои са те? Вижте Португалия, като най-близка до нашите възможности. Сравнете я с Испания, на един полуостров са. Вижте Гърция -- на един полуостров е пък с нас. Вижте Люксембург. ПРОСТО ГЛЕДАЙТЕ преди да приказвате.

    Коментиран от #162

  • 162 Петров2298

    3 0 Отговор

    До коментар #161 от "Професор":

    Съгласен съм с поправката ви,но само дотам.Ще ви помоля да не ме квалифицирате,понеже не ме познавате.Не знам какъв професор сте,но показвам уважение към вас,Въпреки несъгласието си с вашата теза.Единственото,което ще добавя,че в цял свят специалистите казват едно и също,без аутопсии,няма как да се докаже от какво точно е починал човек.И най-верните данни ще се появят след аутопсии на клинично здрави хора,починали без видима причина и с положителен тест.Това няма как да стане,докато се слуша СЗО. Не ви наричам маниак,защото гледате разни грами,нито конспиратор.В края на краищата всеки има право на избор в какво да вярва или в какво да се заблуждава.Аз вярвам във фактите,и затова пиша в този сайт!
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Петров2298

    1 0 Отговор
    Спирам с коментарите по тази тена,явно г-н Професора е с привилегии.Отговорих му в напълно уважителен тон,но явно не е препоръчително човек да изказва противно на неговото мнение.
    Желая лека нощ на всички поддръжници на свободата на словото!

    Коментиран от #165

  • 165 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #164 от "Петров2298":

    Нямам нищо общо с Факти.бг. И на мен понякога ми трият постингите неизвестно защо. Имат някакви ключови думи, предполагам. Все пак, ПОГЛЕДНЕТЕ графиките на общата смъртност по страни. Тези данни НЕ МОГАТ ДА СА ГРЕШНИ. Ако са грешни -- радвайте се! Скоро ще се разкрие че са грешни, понеже се засичат в регистрите на населението. Тогава ще падат глави, ако се окажат грешни. Много глави...

    Коментиран от #166

  • 166 Петров2298

    2 1 Отговор

    До коментар #165 от "Професор":

    Г-н Професоре,по-горе се опитах да обясня,че сте прав за думата меродавен,но пък и думата руст е грешна,но това е човешко и не бива да се заяждаме за дреболии.Исках да ви кажа,че всеки може да направи скала според поддадените му данни,но няма как да сме сигурни,че те не са манипулирани,и то от всяка страна която ги поддава.Всички водещи институти,инстанции и специалисти казват,че не могат да постигнат съществен напредък без аутопсии,и то на починали на хора с позитивен тест,но без придружаващи заболявания.При нас на 100 души са направени 3 аутопсии,и всичките на хора със сериозни придружаващи заболявания.На кого да вярваме,на специалистите в сферата си или на грами според изпратени данни по нареждане на СЗО. Същата организация,която забранява аутопсиите?

    Коментиран от #167

  • 167 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #166 от "Петров2298":

    Сериозно ли не разбирате, че данните са за ОБЩАТА СМЪРТНОСТ? Аутопсии или не, това няма НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. Данните за общата смъртност в ЕС НЕ МОГАТ ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ, защото винаги се засичат по регистъра на населението. Нали ако не беше така, щяха да се издават фалшиви паспорти на имената на умрели хора, представяни за живи. Това се е случвало, НО ПРЕЗ 19-и век, не сега. Така Гавраил Хлътев е станал Георги Бенковски. СЕГА в ЕС, при тези терористични опасности, ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО. Вземете и се освестете малко.

    Коментиран от #168

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Петров2298

    1 0 Отговор
    Гoвoрим зa двe cъвceм рaзлични нeщa,a имeннo oбщaтa cмъртнocт и cмъртнocттa oт вируca.Рaзликaтa идвa oттaм,чe виe ми coчитe зa изтoчник caйт,кoйтo пoкaзвa пикoвeтe нa cмъртнocттa,a тoвa нямa нищo oбщo c oбщaтa cмъртнocт.Днec нe cъм глeдaл,нo дo cнoщи oт нaчaлoтo и cмъртнocттa и рaждaниятa ca пoчти eднaкви в нaй зaбoлeлитe cтрaни. Прирacтът e рaзличeн пoрaди мигрaциятa.Кaтo цялo Бългaрия e нaй-пoтърпeвшa във вcички ceктoри..Гoвoря cпeциaлнo зa Бългaрия и cъoтвeтнo cтрaнитe c нaй-мнoгo зaрaзeни и oбявeни жeртви.Итaлия,Иcпaния,Руcия и CAЩ. Aкo нe ви мързи нaмeрeтe брoячa нa нaceлeниeтo нa вcякa cтрaнa в търcaчкaтa и вижтe caми.Дaннитe ce oбнoвявaт вcякa ceкундa и ca cпoрeд OOН.

    Коментиран от #171

  • 170 Петров2298

    0 0 Отговор
    Не разбирам логиката на модераторите или на системата им,пускам един и същ пост 2 пъти с риск да ме блокират,въпреки,че няма нищо нередно,но единият път ме трие,а другия го пуска,а е един и същ.Моля екипа да обясни как да не грешим спазвайки правилата!!
  • 171 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #169 от "Петров2298":

    Много съжалявам, че така упорито ОТКАЗВАТЕ да разберете за какво става въпрос. Общата смъртност СИ Е ОБЩА СМЪРТНОСТ. ИМА ПИК В ОБЩАТА СМЪРТНОСТ в някои европейски страни. ЗНАЧИТЕЛЕН ПИК. Не е шега, нито е манипулация. Абстрахирайте се от вируса. ПРОСТО ГЛЕДАЙТЕ графиките на ОБЩАТА СМЪРТНОСТ за последните 5 години. НЯМА в тези 5 години никакво ПОДОБНО явление в динамиката на общата смъртност.

    Коментиран от #173, #176

  • 172 Въпроси

    5 0 Отговор

    До коментар #135 от "Отговор на 71":

    От уважение към няколко лекари се спирах на няколко пъти да отговоря на коментара ви,но не ме сдържа.Та въпроса ми е кой е виновния за състоянието на болницата?Държавата и всички плащащи куп осигуровки и когато ни се наложи лекар да се окаже,че плащаме по осигуровки,но всъщност нищо не сме плащали и се налага да си платим лечението в болницата,консумативите,лекарствата ,престоя.После получаваме едни епикризи в които са вписани един куп изследвания и лекарства,които уж сме получили от лечебното заведение,а нямаме такъв спомен.Протестирате за заплати,но никога за по-добри условия.Предпочитате пациентите да ги приемате в частните си кабинети.Казвате основната си заплата,но никога допълнителните постъпления от всеки постъпил пациент и клиничната пътека.Вземайте с пълни шепи пари ама и обръщайте адекватно внимание на пациентите,с арогантно държание не се печели уважение.За 80 г. и болниците тогава имаше и доверие и уважение към лекарите,които тогава вземаха символични заплати.Сега е трудно да попаднеш на лекар,пълно е с търговци в бели манти.Ако освен за себе си мислихте и за пациентите,болниците нямаше да са в такова състояние,народа щеше да ви подкрепя за по-добри условия,но така или иначе всички си имате или частен кабинет или втора работа в частна болница и не ви пука особено за състоянието на държавната или общинската.За състоянието на болниците са шефовете през годините на болниците и работещите там,които са виждали как се съсипват и са бездействали.За п
  • 173 Петров2298

    1 0 Отговор

    До коментар #171 от "Професор":

    Аз разбирам,точно броячът показва общата смъртност,но не ви се струва сериозно да следите данните .Няма значение,всеки има право на свобода на мислене и собствено мнение.
    Бъдете здрав и спокойна нощ!

    Коментиран от #175

  • 174 Пласьор

    1 5 Отговор
    Това интервю с изказване на Мангъров цял ден не мърда.Някой голяма пара е наброил за да е цял ден на първа страница както се казва.
  • 175 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #173 от "Петров2298":

    Кога най-накрая ще разберете, че ОСТЪР, НЕВИЖДАН ДОСЕГА (поне за последните 5 години), МНОГО СТРЪМЕН И РЯЗЪК ПИК НА ОБЩАТА СМЪРТНОСТ, последван от почти също толкова бърз спад ИМАШЕ В НЯКОИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ? Няма и не може да има никакви манипулации по този въпрос. Ако не можете да видите това, значи просто ОТКАЗВАТЕ да гледате и не сте у ред.

    Коментиран от #179

  • 176 Петров2298

    1 0 Отговор

    До коментар #171 от "Професор":

    Да,забравих да ви кажа да погледнете в брояча за изредените страни и Китай,че го пропуснах каква е популацията от началото на 2016 г.до ден днешен.Не знам за какви пикове говорите,но явно разчитате,че миграцията е повод да не мърдат тези данни в многомилионни държави,даже и в милиардни.

    Коментиран от #178

  • 177 0101

    6 4 Отговор
    Генерал Мангъров изнесе поредната лекция на платените некадърници от щаба на власта

    Коментиран от #219

  • 178 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #176 от "Петров2298":

    ТОВА НЕ Е ВЕРНО. 1000 пъти Ви казах -- идете на графиките на euromomo dot eu И ВИЖТЕ кога точно беше пикът на общата смъртност за дадена страна -- в коя седмица от началото на годината. Например за Белгия, или за Италия. След това си го засичайте по каквито броячи си искате. Не говорим за днес и сега.

    Коментиран от #181

  • 179 Петров2298

    1 0 Отговор

    До коментар #175 от "Професор":

    Да,прав сте не съм в ред,след като отделих толкова от времето си в безсмислена дискусия.Говоря с факти и данни,а вие с грами,които всеки третокласник може да направи.Прав сте,не съм в ред.Не вярвам в извънземните и на писанията манипулиращи масовото съзнание!Останете си със здраве,няма смисъл повече да влизам в дискусии с вас.Ще помоля и вас за същото!Благодаря предварително!

    Коментиран от #180

  • 180 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #179 от "Петров2298":

    НЯМА такива факти и такива данни, така че ЛЪЖЕТЕ. Представете ги тези прословути факти и данни. Аз Ви ги посочих, Вие ми представяте свободни съчинения.

    Коментиран от #183

  • 181 Петров2298

    3 1 Отговор

    До коментар #178 от "Професор":

    И за последно,отново сте прав.не говорим за днес и сега,а за периода от началото на 2016 г. до днес и сега.Поздравления!Последната дума е ваша и спете спокойно,знаейки,че пикове,грипни,вирусни и т.н. има всяка година,но това е нормално в наше време,само паниката е в повече!
    Останете си със здраве!

    Коментиран от #182

  • 182 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #181 от "Петров2298":

    ИМА извънредно внезапен и рязък пик на ОБЩАТА СМЪРТНОСТ, последван от също така рязък спад за много европейски страни. трае 9-10 седмици и е напълно АБНОРМАЛЕН за последните 5 години. Престанете да се гаврите. Вижда се ясно на euromomo dot eu. Представете Вашите "данни" и "факти"!
  • 183 Петров2298

    1 0 Отговор

    До коментар #180 от "Професор":

    Казах ви къде ги има. Пишете в търсачката брояч на населението на света и първият резултат е вашият.Не мога да пусна данни за всички страни,който има желание ще провери сам.Има за целия свят.Само избирате страна и гледате всички данни.Има и за минали години,затова се позовах,че от 2016 г до днес прирастът не е мръднал и с десета от процент,поне така беше до снощи!

    Коментиран от #184

  • 184 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #183 от "Петров2298":

    Не са представени добре изобщо. Намерете данните за общата смъртност в Белгия за всеки от 7-е дена на 14-тата или 15-ата седмица от началото на 2020 г. и я сравнете с 14-тата или 15-ата седмица от 2019 г. Просто го направете. Не знам на този сайт това може ли да стане. Имайте предвид, че общата смъртност от този вирус в някои страни се повиши много бързо до много високи стойности, но след пика много бързо спадна. Всичко това стана за 8-10 седмици. При това положение, ако осреднявате за 4-5 месеца може изобщо да не се види, защото общата смъртност в Европа намалява всяка година. 10 седмици от общо 52 седмици е много малък период за да се засече в рамките на цяла година. Оттам се и обърквате. Трябва да се гледа по седмици.
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Професор

    0 0 Отговор
    На този сайт данните не са представени добре изобщо. Намерете данните за общата смъртност в Белгия за 14 или 15 седмица от началото на 2020 г. и я сравнете със същите седмици от 2019 г.Не знам на този сайт това може ли да стане.
  • 188 Професор

    2 0 Отговор
    Това място не дава сравнителни данни по седмици. За Белгия -- петнайста седмица. Тогава е пикът. Сравнете с петнайста седмица на 2019 г.

    Коментиран от #189, #190

  • 189 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #188 от "Професор":

    Белгия 5-12 април 2020 в сравнение с 5-12 април 2019 г. Сравнете данните Вие и пишете тук какво установихте.

    Коментиран от #191

  • 190 Петров2298

    2 1 Отговор

    До коментар #188 от "Професор":

    Г-не,карате ме да се смея,досега говорехме за обща смъртност,сега ще гледам по дни и седмици.Спете спокойно,според зодиака,Меркурий влиза в орбитата на Венера,така,че пикът още ще спада.Благодаря ви,че ме оставяте в добро настроение,и ще се радвам,ако вие също се насладите на хубав сън,въпреки разочарованието си за 15-тата седмица в Белгия.Наистина ме разсмяхте и ви благодаря.Приятна нощ!

    Коментиран от #192, #195

  • 191 Петров2298

    2 1 Отговор

    До коментар #189 от "Професор":

    Да,направих си труда да погледна и данните за Белгия и резултатът е:50300 родени тази година и починали 42500.Не знам какъв пик имате предвид,защото при посоченият от вас пик смъртността трябва да е по-голяма от раждаемостта.Така,че следете правилните данни,а не грамите с измислени пикове.Такива има всяка година и навсякъде,когато има грип,но това се отразява навсякъде,не само в Белгия,а по целият свят.Щом има прираст значи не е страшно,страшното е в България,защото вървим все по надолу.

    Коментиран от #193

  • 192 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #190 от "Петров2298":

    Г-н Петров, в Белгия между втори и петнайсти април 2020 са умрели ТРОЙНО повече хора в сравнение със същия период на 2019. Ако не можете да направите ТОВА сравнение, значи прехвалените Ви "факти" и "данни" не струват и пет пари. Така че, търсете докато намерите. Дотогава -- бон шанс. Ето -- Вие сте проблемът на нашата страна. Такива като Вас дразнят всеки професионалист, изнервят всеки един специалист, който иска да Ви помогне да разберете какво точно става. Дразните го до състояние да Ви нагруби, да Ви тегли една, да ви обиди. Ето заради такива като Вас не можем да се понасяме един друг. Заради Вас и ще се затрием като народ, и може би така ще е най-добре.

    Коментиран от #194

  • 193 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #191 от "Петров2298":

    Тези данни НЯМАТ НИЩО ОБЩО с това, което Ви обяснявам. Намерете смъртността в Белгия за март и април 2020 г. и я сравнете с тази през март и април 2019 г. Казах Ви -- вирусът се разпространява много бързо, смъртността нараства много бързо. След това и спада много бързо. В рамките на 8-10 седмици минава косачката и е с много висок пик. Като искате да сравнявате, сравнете ТЕЗИ седмици, а не цял период от 4 месеца от януари до края на април. Но, дори и това не сравнявате правилно. Хайде, сравнете данните от януари до април 2019 г. с тези от тази година януари-април. Раждаемостта няма нищо общо, за нея е ясно.
  • 194 Петров2298

    2 1 Отговор

    До коментар #192 от "Професор":

    Благодаря за вашата откровеност и отношение,не е взаимно,аз нямам лоши чувства към, вас,само различно мнение.Фактът,че губите равновесие буди в мен съжаление,защото ви приех за широко скроен човек с когото мога да дискутирам.Никога не съм искал да променям гледната ви точка,само показах моята.Но явно не можете да признавате чуждо мнение,доказано не от мен а от данни на ООН,се захващате за дреболии като дни ,седмици и пикове. Темата беше за общата смъртност,но виждайки моите данни,не можахте да преглътнете Егото си и започнахте с дребнави заяждания,Няма да падна до вашето ниво.Желая ви всичко най-хубаво,предимно здраве,следвано от позитивизъм и разум!
    Сбогом,не мога да си позволя вашето ниво!

    Коментиран от #196

  • 195 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #190 от "Петров2298":

    Първо, Вие даже и не разбирате понятието "обща смъртност". Мислите, че това е смъртността за една година, а това е смъртността от ВСЯКАКВИ причини за ВСЯКАКЪВ дефиниран период. Например, дори и за един ден. Второ, кой Ви каза, че за да има повишена смъртност, тя трябва да надвишава раждаемостта? Това са два съвсем различни показателя. В момента не говорим за раждаемостта. Говорим за общата смъртност за определен период от време. Например, двата месеца март и април на 2020 г. в Белгия. Сравнете ТОЗИ ПЕРИОД с който ДРУГ период от два месеца искате в Белгия за последните 5 години, по Ваш избор. Ще видите, че общата смъртност за ТОЗИ период е ПОНЕ 2 пъти по-висока от КОЙТО И ДА Е двумесечен период в историята на Белгия за последните 5 години.

    Коментиран от #197, #212, #213

  • 196 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #194 от "Петров2298":

    Това не са дреболии. Става въпрос за загубени човешки животи за месеците март и април на 2020 г. Дадох Белгия за пример. Вашите данни НЕ ОБХВАЩАТ само този период и НЕ МОГАТ да го сравнят този период с други двумесечни периоди от предишни години. Вие гледате усреднени данни върху 4 месеца, но дори и тях не можете да ги сравните с други 4 месеца от предишни години. И аз нямам лошо чувство към Вас, опитвам се да Ви обясня, Вие се смеете и упорито не разбирате. Значи не обяснявам както трябва. Давам Ви данни от европейския център за монитиране на общата смъртност от много години, само за да ВИДИТЕ за какво говоря, Вие даже и не сте погледнал. Как да Ви обясня за какво става въпрос, кажете и ще се постарая да го направя.

    Коментиран от #199

  • 197 Петров2298

    1 0 Отговор

    До коментар #195 от "Професор":

    Това са данните от този момент от страната с най-голям брой заразени в момента,а именно САЩ.Това е последната ми публикация към вас,изводите си правете сам:
    Брояч на населението на САЩ
    333 800 067
    Настоящо население
    164 788 231
    Мъжко население (49.4%)
    169 011 837
    Женско население (50.6%)
    1 564 143
    Раждания за тази година
    1 887
    Раждания за днес
    1 022 900
    Смъртност за тази година
    1 234
    Смъртност днес
    393 518
    Нетната миграция за тази година
    475
    Нетната миграция за днес
    934 761
    Ръст в популацията за тази година
    1 128
    Ръст в популацията днес

    16-05-2020 03:56:30
    Източник : Департамент по икономически и социални въпроси на ООН

    Коментиран от #198

  • 198 Професор

    0 1 Отговор

    До коментар #197 от "Петров2298":

    Добре. Сравнете с миналата година от 1-и януари до 15-и май. Дайте същата таблица за 15-и май, 2019 г.
  • 199 Петров2298

    1 0 Отговор

    До коментар #196 от "Професор":

    И данните за последните 5 години за САЩ по година,население и прираст.Дали при тази обявена смъртност няма да има промяна на прираста имайки предвид контрола на миграцията и други съществени фактори като забрана на аутопсии и пр. Май няма как да излезе бройката на обявените починали от вируса.Не съм конспиратор,следвам логиката:
    2016 323 025 335 0.75 %
    2017 325 457 716 0.75 %
    2018 327 908 413 0.75 %
    2019 330 377 563 0.75 %
    2020 332 865 306 0.75 %

    Коментиран от #200

  • 200 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #199 от "Петров2298":

    Слушайте ме ВНИМАТЕЛНО. Не можете да сравнявате ябълки и портокали. Сравнете ДВА МЕСЕЦА от предишни години с ДВАТА МЕСЕЦА МАРТ И АПРИЛ тази година. Иначе, миналата 2019 година има 12 месеца. Тази година -- няма и 5 месеца да са минали. Как може да сравнявате цялата 2019 година с първите 4 месеца и половина на 2020 година? Казах Ви -- вирусът идва бързо и внезапно, коси много здраво ако не са взети правилни противоепидемични мерки, след това се самоограничава и отминава също толкова бързо. Става въпрос за 2 месеца и половина. 35-6 дни смъртността нараства от базисно ниво до много висок пик, после за 35-6 дни намалява обратно до базисно ниво. Всяка една година в Западния свят се наблюдава намаление на общата годишна смъртност в почти всяка страна. Няма да е така за 2020 година в страните, където правилните мерки не бяха взети. В Европа това бяха Англия, Франция, Белгия, Холандия, Италия, Испания, отчасти Швеция заради старческите домове. В тези страни се наблюдава характерен, бърз, абнормален и висок пик на смъртността през март и април на 2020, последван от бърз спад. Това е НЕОСПОРИМ ФАКТ. Приказването на други дивотии е просто ненаучна и квазинаучна пропаганда, която съм сигурен че се спонсорира от големите глобалистки неомарксистки централи за да се дискредитира истината за този вирус, и то в един единствен аспект: че както бързо се разпространява, така и бързо се самоограничава И НЕ ПОВТАРЯ. Това важеше за САРС-1, важи и за САРС-2. Затова неомарксисткит

    Коментиран от #202

  • 201 Професор

    2 1 Отговор
    (продължение) Затова неомарксистките активисти в Западна Европа и в Щатите настояват за удължаване на карантините, знаейки, че това ще съсипе капитализма на Запад и ще павира пътя за социалистическото превземане на Запада под палката на китайските комунисти. Вие пригласяте упорито ИМЕННО на този глобалистки хор. Това си е ПОЗОР, защото ще служите за подигравка и за посмешище именно на тези, които твърдят че висока смъртност има, и че трябва заради това да стоим карантинирани още 6 месеца. Всъщност, висока смъртност ИМА, но САМО в страни с неправилни противоепидемични мерки, но и там ТАЗИ СМЪРТНОСТ Е КРАТКА, бързо отминава и вирусът се САМООГРАНИЧАВА ако клъстерите, в които се появява се контролират добре. ТАКА ЧЕ, никаква нужда от по-нататъшни карантини НЯМА. Това НЕ Е защото "няма вирус", или защото "не е имало повишена смъртност от него", а по малко по-сложни причини. Тези причини трябва да се обясняват бавно, търпеливо и напоително.

    Коментиран от #204

  • 202 Петров2298

    2 1 Отговор

    До коментар #200 от "Професор":

    Не знам какъв неомарксизъм ви е в главата,става дума за вирусна инфекция от сорта на SARS.Ако се поинтересувате само от свинския грип в България починаха около 4000 души,но не беше оповестено,защото мина като обикновена грипна епидемия.И тук идва логичният въпрос,защо тогава при общо починали в света около 550000 души,нямаше пандемия,а сега обявиха при няколко хиляди.Защото още тогава СЗО е искало да я въведе,но са се противопоставили,голяма част от членовете и не е минало.Явно лобитата сега са надделели и е факт.Не искам да мисля дали е някакъв срестест за световната икономика или други геополитически интереси,оставам това на конспираторите.За мен това си остава обикновен вирус,за който няма ваксина и всеки трябва да се пребори с него,благодарение на имунитета си.Ограничаването на свободите ни само ще го забавят,но за сметка на това ще умрат много други със тежки заболявания,поради липса на места за лекуване.Всички сме смъртни и ако го осъзнаем по-скоро ще заживеем по-спокойно,без страх и паника и без повишаване риска от отключване на много по-страшни болести!
  • 203 Сульо

    1 3 Отговор
    А спрете да го пускате този изкукал старец, че и вие станахте смешни покрай него и ви падна реномето до жълто-кафява медия...
  • 204 Петров2298

    1 0 Отговор

    До коментар #201 от "Професор":

    И да поясня,точно аз твърдя,че няма толкова висока смъртност,както е обявена.Не съм никакъв марксист,изключван съм 2 пъти от комсомола,2 пъти съм разжалван от ефрейтор до редник,и то само за това,че винаги съм имал собствено мнение!Останете си със здраве и не мислете за Маркс и Енгелс.Няма ги,също и Ленин,Сталин и Хрушчов,основната заплаха за западния свят,пак ме разсмяхте!

    Коментиран от #207

  • 205 др Менгеле

    2 5 Отговор
    МАНГЪР,ТОЛКОВА СИ ПРО.СТ,ЧЕ СЕ ЧУДЯ КАК СИ СТАНАЛ ДОРИ ДОКТОР,

    Коментиран от #206

  • 206 Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #205 от "др Менгеле":

    Знаеш ли обиждайки личност,доказала се в занаята си,не те прави по- умен,само малко по-забавен.Има нужда тук и от хора,които да ни карат да се усмихваме,дори и да нямат грим и червена топка на носа:)
  • 207 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #204 от "Петров2298":

    Вижте, всичко това хубаво, но Вие не разбирате добре какво става по света. Неомарксизмът е нова глобалистка идеология, целта на която е сриването на капитализма. Това е тази идеология, която мъдрият български народ нарече "либерастка", "психодясна", "джендеристка" и "толерастка". Поограмотете се малко. Отидете на YouTube и гледайте Fox News, вижте кои са Tucker Carlson, Sean Hannity, Paul Joseph Watson. Не винаги е добре да имате "собствено мнение". Много е хубаво да го имате, когато сте грамотен и начетен. Иначе действително е смешно. Идеологията на неомарксизма е много подла и перверзна. Тя е реинкарнация на болшевишката глобалистка идеология, ликвидирана от Сталин, който я подмени с национал-комунизъм. Тази идеология измисля всякакви неща за да подрони капитализма. Този вирус е добре дошъл за нея. Не можете да я разобличите ако не разбирате какъв точно е той и до какво довежда. Неомарксизмът ВИНАГИ базира идеологемите си на реално съществуващи неща, но така ги изкривява и преиначава, че да ВРЕДИ.

    Коментиран от #208, #211

  • 208 Петров2298

    2 0 Отговор

    До коментар #207 от "Професор":

    Добре,мир да е,вярвайте в каквото пожелаете,не съм аз човекът,който ще ви разубеди.Няколко пъти казах мнението си,не си падам по теориите на конспирациите.Аз съм обикновен реалист,не особено начетен според някои,но това съм си аз,и държа да си доживея дните свободен и необременен от размисли за заговори и конспирации.Единственото,което не желая е да виждам безумният страх и паника покрай мен.Мечтая си да си седя в люлеещия си стол,с едно малко в ръка вечер,да изпуша няколко цигари и след това да се опъна спокойно на дивана пред лаптопа или в леглото до жена си.Мисля,че не искам много,още повече,че не го искам от никой.
  • 209 Храна за размисъл

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "До 43":

    Проблема е,че трябва да отчитат дейност за заплати.
    Докторите си играят нещо за което не знаят нищо.
  • 210 Анонимен

    3 0 Отговор
    За какво носим маски в крайна сметка? От страх за корона вируса или от страх да не ни глобят? Здравословно ли е да живеем водени от страхът? Аз за един приятел питам.
  • 211 Храна за размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #207 от "Професор":

    А ти разбра ли себе си и с какво тази информация ти помогна на теб?
    Спря ли да ползваш парите и системата?
    Ако не си защо препоръчваш хората да гледат и да се образоват?
    Каква е ползата от тази информация от която сме заляти след като на ниво съзнание сме все още роби?
  • 212 Храна за размисъл

    2 0 Отговор

    До коментар #195 от "Професор":

    Професоре,всичко което знаем за себе си явно научаваме от книгите,за живота и каквото се сети човек някой друг,а от това какво следва да се замислим?
  • 213 Храна за размисъл

    2 0 Отговор

    До коментар #195 от "Професор":

    Здравето отсъствие на болести ли е или справянето с причините на заболяванията и промяната,която идва с промяната ни на възприятие за реалността и излизане от ролята на жертва,в която им е удобно на повечето хора зашото е по-лесно да обвиняваш другите и те да носят отговорност отколкото всеки сам за себе си?
    Хората са готови да умрат по скоро отколкото да се променят.
    Политиците крадат и лъжат,а народа стои и страда.
    Едните действат другите бездействат и св оплакват, защо?

    Коментиран от #214

  • 214 Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #213 от "Храна за размисъл":

    Ако мога да се опитам да ти отговоря аз.Виждам,че си гневен,и на мен ми се случва често,а не бива.Като оставим настрана политиците,не можем да поставяме останалите хора под общ знаменател.Всеки има собствено мнение за понятието Свобода.Едни се чувстват свободни с намордници,но това е личен избор.Други се чувстват свободни изразявайки мнението си гласно на площада,трети анонимно тук по форумите и във Фейса. Лично аз,понеже съм от рисковата група и съм отговорен,също така трудно се придвижвам,нямам особен избор,освен да се опитвам,доколкото мога,поне според моите разбирания да успокоявам хората,че всичко е доста преувеличено.Има вирус,има опасност,но всички трябва да свикнем с факта,че сме смъртни.Страхът и паниката ще ни убият по-бързо.Но ще оцелеем само ако вярваме в това.Това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него.Извинявай,е се намесих в диалога ти с Професора!
    Бъдете здрав!
  • 215 благодарна

    7 0 Отговор
    Още веднъж благодаря на доц. Мангъров за мъжеството да говори това, което мисли като специалист без да засяга лично никого, трезво и отговорно.
  • 216 Мето

    1 3 Отговор
    Дано тебе да та хване корона вируса майкати Да Е Б А да видим тогава какво ще заекваш, мизерник

    Коментиран от #217

  • 217 Благодарен

    4 0 Отговор

    До коментар #216 от "Мето":

    Изчетох почти всички коментари и изпаднах в отчаяние - много войнстваща простотия в новото поколение, много злоба - горко ти, народе мой...
    А който не познава доцент Мангъров от реалния живот, по- добре да замълчи. Тези, които се изказват неподготвени и ръсят само глупости и гадости по негов адрес ( а и по адрес на генерала също), ще разберат какви са ги наговорили, когато съдбата ги изпрати в техните ръце. А може би и тогава няма да разберат...Благодаря Ви, професор Мутафчийски;благодаря Ви, доцент Мангъров, дори и да грешите! Благодаря Ви за положения труд през дългите години на професионална подготовка, за смелостта и себеотрицанието! Поклон!
  • 218 Един

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Начо":

    Начо, ти и у вас ли стоиш с маска и ръкавички?
  • 219 Баба

    0 3 Отговор

    До коментар #177 от "0101":

    А защо не го командироват да изнесе лекцията пред СЗО? От изказванията му останах с впечатлението, че там са съвсем некомпетентни, нека ги ограмоти малко.
  • 220 Читател

    0 4 Отговор
    На мен Мангъров ми прилича на кибик, който наблюдава група работещи хора и постоянно повтаря:,,не, нема да сране така,, ,,това така не се прави" Всеки път измисля нещо ново, първо пре Ризова обясняваше, че нищо не трябвало, да се прави, да сме изграждали "стаден имунитет" сега това било "доктор смърт" ама не бил той, е как като той точно това предлагаше, ами ако го бяхме послушали. Хем щешее да стане мазало хем щяхме да изкараме карантина по гръцки, хем и популационен имумитет нямаше да изградим. Не знам какъв му е случая, дали е някакъв вманячен русофил, просто проривник на Б.Б. готов да жертва хиляди, или обикновен смотаняк, страдащ от липса на внимание.
  • 221 аз съм

    0 4 Отговор

    До коментар #65 от "Тук е истината":

    Mангъров,през цялото време говори за тестове и откриване на антитела.Тези антитела,се борят с инфекциите.Преливането на плазма от прекарал инфекцията,осигурява на приемника същите антитела.Значи имунитет,който не е задължително да е постоянен.Когато ви поставят антигрипна ваксина,това не означава,че няма да се разболеете от грип,а че ще го изкарате леко.Мангъров си противоречи и на всички ви е угодно да му вярвате.Той просто е поставен да уронва авторитета на хората,които работят денонощно.
  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Инжинера

    0 0 Отговор
    Да се пребори канала по бул.Сливница.Да стане
    с по малка ширина, така ще се оформи широк
    булевард за превозните средства!!!!!??????
    д-р Мангъров съгласен ли си, Бойко а ти?????!
    Такава широчина сега небходимали е!!!!!!???
    Радев а ти!!!!?????