Last news in Fakti

8 Май, 2020 21:40 3 584 39

Атомните бомби на САЩ в Германия: заплаха ли са те?

  • германия-
  • нато-
  • сащ-
  • сигурност-
  • бомби-
  • атомни бомби

Укрепване на сигурността или по-скоро заплаха?

Атомните бомби на САЩ в Германия: заплаха ли са те? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не само коронавирусът предизвиква в момента политически спорове в Германия. Германските политици водят дискусии и по една друга тема: американските атомни бомби, разположени в западната част на ФРГ. Водещи представители на Социалдемократическата партия предложиха този ядрен арсенал да напусне Германия. Но идеята им породи възражения - не само от страна на управляващия съюз ХДС/ХСС, но и сред самите социалдемократи. Сега този спор може да се превърне в допълнителен проблем за коалиционното правителство на канцлерката Меркел.

"Ядреното оръжие не укрепва сигурността. Тъкмо обратното."

Началото на дебата положи председателят на фракцията на ГСДП в Бундестага Ролф Мютцених, според когото "ядреното оръжие не укрепва сигурността на страната, а тъкмо обратното". Освен това американският президент Доналд Тръмп е твърде непредсказуем, каза той и изтъкна още един аргумент: Белият дом е дал да се разбере, че ядреното оръжие служи не само за сплашване, но "може да бъде използвано и за воденето на война". Мютцених беше подкрепен от съпредседателя на социалдемократите Норберт Валтер-Борянс, който също подчерта, че Тръмп е непредсказуем в действията си.

Още през 50-те години на миналия век, по времето на Студената война, американците решиха да прехвърлят част от собствения си ядрен арсенал в Западна Европа. По информация в германските медии, до началото на 1990-те години в Германия са били разположени между 150 и 200 американски атомни бомби. От тях днес са останали около 20 бойни глави - основно водородни бомби от типа B61.

Според оповестена през 2010 година от Уикилийкс информация от дипломатически депеши, този ядрен арсенал се намира във военновъздушната база Бюхел в провинция Райнланд-Пфалц. Неговото разгръщане е част от стратегията за съвместно използване на ядрено оръжие в рамките на НАТО, а Германия - като член на алианса - е длъжна да участва в неговата ядрена програма. Това дава на Берлин право на глас при планирането и провеждането на операции на НАТО с използване на ядрено оръжие. От своя страна Германия се задължава да предоставя самолети, годни да носят ядрено оръжие, както и да организира съхраняването на ядрени бойни глави на своя територия.

Извеждането на това оръжие от страната се одобрява масово от германците. 86 процента не искат ядрено оръжие на своя територия, сочи социологическо проучване от 2019 година. Налице е и политическа подкрепа за това: Съюз 90/Зелени и Лявата партия отдавна настояват за отказ от съхраняване на ядрено оръжие на територията на страната. А сегашната инициатива на Ролф Мютцених и сие не е първата в средите на Социалдемократическата партия: още през 2009 година бъдещият външен министър и настоящ федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска атомните бомби да напуснат Германия.

Днес германските власти не само не планират нищо подобно, но и Германия участва във финансирането на скъпоструващия проект на Пентагона за модернизирането на ядрения арсенал. Миналата есен 20 ядрени бойни глави заминаха от Бюхел за САЩ, за да бъдат оборудвани с най-новата и много по-точна система за управление, разкри тогава списание на "Шпигел".

В същото време Бундесверът полага усилия за обновяване на своя арсенал от самолети, способни да носят ядрено оръжие. Така например военната министърка Анегрет Крамп-Каренбауер е изпратила писмо до Пентагона със запитване за покупката на 30 самолета от Боинг от типа F/A-18 Super Hornet, съобщава отново "Шпигел".

Маас: Германия няма да поема по "свой път"

Искането на социалдемократите предизвика недоумение от страна на техните партньори-консерватори в широката коалиция. Експертът по въпросите на отбраната в ХДС/ХСС Хенинг Оте заяви, че "наивността на някои водещи фигури в ГСДП застрашава безопасността на Германия". А негови колеги-консерватори призоваха външния министър Хайко Маас, който е социалдемократ, да напомни на съпартийците си, че сегашният коалиционен договор за управление не предвижда никакви действия по отношение на ядрения арсенал на територията на страната.

В понеделник, 4 май, Хайко Маас се включи в дикусията. В интервю за "Шпигел" той заяви, че германската външна политика и политиката по сигурността няма да тръгва по никакъв "свой път" и няма да подкопава доверието на партньорите си със свои едностранни стъпки.

Автор Михаил Бушуев


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА МУ МИСЛЯТ ШВАБЕТО

    47 4 Отговор
    Атомните бомби на САЩ в Германия: заплаха ли са те?.............ЗАПЛАХА СА , ЩОТО ЩЕ ГРЪМНАТ ,.........ПРЕДИ ДА СА ИЗСТРЕЛЯНИ !!!!
  • 2 пожелание

    37 6 Отговор
    Ама вие гледайте да оцелеете от вируса ,а ядреното оръжие го оставете ,защото Русия ще ви вземе душата ,ако продължавате да се правите на велики !
  • 3 Празни

    12 1 Отговор
    приказки.
  • 4 Кокато му дойде времето

    22 0 Отговор
    Ще е късно .
  • 5 Евроатлантици тренс

    37 0 Отговор
    Американското ядрено оръжие в Германия е само за украса.
    Нали беха противници във ВСВ, а сега Германия не е окупирана държава от Америка, Англия и Франция.
    Шегичка! Майтап Уили!
  • 6 ...

    4 14 Отговор
    Удрииии Дончо

    Коментиран от #20

  • 7 Последния софиянец

    33 3 Отговор
    Ами атомните бомби от Турция дето ги преместиха в България и Румъния.?

    Коментиран от #9

  • 8 Крайно време е ядрените оръжия от

    5 30 Отговор
    Германия,да бъдат преместени в...УКРАЙНА!
    ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния софиянец

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Че какво лошо има,бе помак?!?":

    Като ти се роди дете с две глави пак ще си говорим.
  • 11 Ххх

    18 0 Отговор
    Секретен документ, публикуван за пръв път от британския всекидневник "Гардиън" в събота, разкрива, че американската армия е била на косъм от това да предизвика взривяване над щата Северна Каролина на водородна бомба 260 пъти по-мощна от тази, унищожила Хирошима.
    Документът, получен по закона за достъп до информация, за пръв път предоставя категорично доказателство, че САЩ са избегнали ядрена катастрофа с огромни мащаби. На 23 януари 1961 г. стратегически бомбардировач В-52 с две водородни бомби на борда се разпада във въздуха и оръжието полита към земята.
    Едно от тях се държи точно, както се очаква да се държи при атомна бомбардировка - парашутът се отваря, включват се всички механизми за задействане на ядрения заряд и само един нисковолтов превключвател предотвратява кошмара.
    Всяка от бомбите е била с мощност от 4 мегатона и ако се беше взривила, щяха да бъдат поразени Вашингтон, Балтимор, Филадефлия и район, достигащ на север до Ню Йорк. На практика милиони хора щяха да бъдат застрашени от катастрофа.
  • 12 Дельо хайдутин

    26 0 Отговор
    Както казват в театъра : Има ли пушка на стената, до края на представлението непременно ще гръмне.
  • 13 Ххх

    13 1 Отговор
    На 17 януари 1966 г. бомбардировач B-52G на американските военновъздушни сили се сблъсква във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат на земята в близост до Паломарес – малко рибарско селище.
    Бомбардировачът се удря във въздушната цистерна KC-135 на височина 9450 метра. Горивото, което се взривява, напълно унищожава танкера и убива всички хора в него. B-52 се разпада и изсипва товара си – четири водородни бомби тип B28RI, снабдени с 1.45-мегатонови бойни глави. Три падат на земята до селото, четвъртата – в Средиземно море.
    Трима души от седемчленния екипаж на бомбардировача загиват.
    Въпреки че стандартните експлозиви в две от четирите бомби се детонират, не настъпва водороден холокост. Мястото, на което падат обаче, се заразява с радиация – плутоний се разпръсва из 2 кв км. Близо 1750 тона земя е изровена и доставена в САЩ за изхвърляне.
    Бомбата, която пада в морето, е открита чак 80 дни по-късно. САЩ впрегнали всички възможни ресурси, за да я намерят, тъй като се опасявали, че Съветският съюз ще я открие.
    Франсиско Симо Ортс – местен рибар – видял къде пада бомбата и решил да помогне на военноморските сили на САЩ при търсенето. Когато най-накрая я открили, Симо Ортс заминал за Ню Йорк със своя адвокат и поискал награда. Американският министър на отбраната заявил, че бомбата струвала 2 млрд. долара. Сим Ортс поискал 20 млн. – един процент от нейната стойност. В крайна сметка военновъздушн
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бесен Язовец

    20 0 Отговор
    Нищо не ги предпазват тези атомни краварски бомби освен че ги прави на мишена, преди да литнат от Германия на Изток там ще е вече стъкло!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Щайнер

    10 5 Отговор
    те са си германски , ако не бяха на швабите технологиите и кражбата им от запад и от изток ония и ония другите щяха още да се стрелят с пиратки и щяха да литнат у космоса ама след няколко века , палячовци
  • 18 Ххх

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Крайно време е ядрените оръжия от":

    А отново руски ракети в Куба не искаш ли ?
  • 19 ха ха ха

    10 0 Отговор
    Не, те са морално остарели, като оръжията на краварите - пълна скръб... лошото е, че Германия трябва да вика Русия да ги почисти, краварите не знаят как! ;)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Те са обикновенни

    0 1 Отговор
    Плазма трансвертори ! Не нужно разходи на изпроводяк ! Як ! ЯК ! Як ! А казват че били умни , пак ще се уредят - бързо и ефективно.
  • 22 В.В.

    8 1 Отговор
    Янките от враг правят съюзник,от приятел,неприятел.за 3 дена..Уникални са..Чупят всички правила и рекорди...Еййй,,шваби не са водете по ъкъла на грингото,щото Русия,ще ви разкаже играта...После голям вой ще вийте... Ауууу...Уважавайте всички на таз планета,а ако не ще се върнем на Бранденбург..Честит празник Г-жо Канцлер...И Успех.!!
  • 23 Ххх

    7 0 Отговор
    Нивата на радиация на територията на Маршаловите острови, където правителството на САЩ е изпитвало ядрения си арсенал по време на Студената война, са дори по-високи от тези, установени в Чернобил и Фукушима. Това показва ново проучване, цитирано от световните осведомителни агенции.
    Изследването, публикувано от учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, е установило, че тестовете на проби от почва, взети от четири от островите, съдържат радиационни нива, които са "значително" по-високи от тези, открити в района на двете най-тежки ядрени аварии в историята - в СССР и Япония. На един от островите е установено, че концентрациите на радиоактивни частици са 1000 пъти над тези в Чернобил и Фукушима.
  • 24 До Тръмп:

    12 0 Отговор
    Едва ли има човек в 21-век да иска да се произвеждат ядрени оръжия и да се харчат луди пари за атомни бомби и ракети !!! Така,че Тръмп да си ги навира отзад !!! Децата,които се раждат НЕ ТРЯБВА да виждат и да чуват за такива оръжия !!! Всеки обикновен човек иска спокоен и сигурен живот !!! Все още има глад,мизерия и отчаяни хора от живота !!! Защото сме заложници на шепа хора,които управляват този свят и те определят правилата !!! А Тръмп е кукла на конци според мен и изпълнява нарежданията на тези,които са го назначили на този пост !!! Вместо да подобряват живота на хората,то е точно обратното !!!Управляват ни ИДИОТИ,защото още има войни,глад,мизерия ,бедност по света !! ! А ОБРАЗОВАНИЕТО ТРЯБВА да е на такова НИВО,че хората да получават най-доброто и качествено обучение,възпитание и професии,които те искат да работят !!! За съжаление има много малко наистина щастливи общества !!!

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 25 Когато журнал на пресконференция запита

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "До Тръмп:":

    Мадлен Олбрайт - Секретари оф Стейт оф дъ Юнайтед Стейт : " Госпожо, каква е вашата оценка за войната в Ирак , тя струваше ли цената заплатена с живота на 500,000 иракски деца ? " Тя отговори - " Аз мисля че си струваше" и се обоснова с факта че там вече ще е демокрация ! Както и в Югославия и в Либия, Египет, Сирия, Йемен , Алжир! А в същото време се чува " Тейк дъ Ойл ! " Тейк дъ Ойл !" За да живее "КАПИТАЛА " той трябва да плува като АРМЕНЕЦ !От както свят светува Америка все воюва - фърга щастие, идеали , мечти, просперитет, благоденствие, демокрация ама за себе си и сега КЛЕКНА с 33 Трилиона $ дефицит. Covid- 19 как мислиш щом е генно разработен , кой е той? С каква цел ? Защо сега? Всеки вирус сваля както ватъра , през Есен първо пожълтелите листа - възрастните и болнавите хора. Кому е нужен днес пенсионера със заслужената , когато ХАЗНАТА Е ОПОШКАНА от Банкерите! Кой говори днес за НРБ, БНБ, Държавна Собственост , Народна власт ,за Земята, за Недата, за разпределение на Националните блага ,за социални осигуровки. Днес да флира Банка - вече е нормално. Днес хората са претръпнали като - изнасилени , изхвърлени , поругани и изоставени! Капитала ни разори за да сме пазар за тях А НЕ КОНКУРЕНТИ ! Прелъстиха ни, повярвахме и сега сме зарязани ! Света е ДЖУНГЛА от време ОНО и още по-зле ще става. Извода - ОБЩ единен НАРОДЕН ФРОНТ за СПАСЕНИЕ. Една Народна Партия за въстановяване Властта на Държавата в ръцете на народа за да им служи за достоен живо
  • 26 Ххх

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "До Тръмп:":

    Понятието „дълбока държава“ (deep state) обозначава наличието на координирана неофициална мрежа, която държи административни, политически, финансово-икономически и медийни ресурси, и е способна да насочва държавните дела според своите интереси, независимо от легитимираната чрез демократични избори политическа власт.
    В САЩ се смята, че тази мрежа има своите агенти на влияние в държавни институции, специални служби, партии, медии. Още през 1956 г. известният американски социолог Чарлз Милс описва в „Управляваща класа“ съществуването на властова каста, която дирижира управлението често без оглед на волята на избирателите. Проф. Джейсън Линдзи от щатския университет в Минесота, писа наскоро, че „дълбоката държава“ е „царството на тайната власт, упражнявана от специалните служби“.
  • 27 Човешкият живот не струва и пет пари

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "До Тръмп:":

    На Запад от Короната отиват в небитието с очевидно по-високо темпо ! Защо ? ПЕРЕСТРОЙКАТА при тях сега запва , до кога и как ще завърши НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ да каже ! Двете партии в САЩ са се хванали за ГУША за ГУША ! Едните (Дем.)да продължат по старата методика а (Реп.) по пътя на Новото разпределение на влияние в света между ТРИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ ! Какво ще стане на изборите в Щатите - Един Господ знае ! Русия ще успее ли да възвърне Независимостта си от САЩ която икономески финансово и политески я управлява като своя Колония от 1991ва год. Китай е на прицел поради фактае е #1 в икономиката в света . А САЩ не искат да признаят че може да отстъпят! Закона на джунглата е безкомпромисен ! Всички имаме деца ! Но ние сами се харизахме на ЗАПАДА и загубихме онова което имахме а сега и ризите от гърба ! КРАЙ ! Може и още но опира до Политика, Идеология, Лидер, Партия, Програма, Цели, Кадри, О.гани за Управление , Средства, Поддръжка и активност от народа и още др... Но първо трите държави САЩ , РУСИЯ и КИТАЙ трябва да седнат на масата и после ще дойде и нашият ред- кой жив и кой остиска !
  • 28 Що е Социология ? Никой днес от Екрана

    2 1 Отговор
    Не говори за това а ЗАЩО ! Защо е ТАБУ тази тема ? Защото Социологията е наука как Държавната систела да се организира тъй че да СЛУЖИ НА Негово Величество - ИЗБИРАТЕЛЯ ! Кой ще говори днес за това ? А ? Кой му стиска ? Люба Плезич, Ташко Дик офф, Дремджиев, Н. Колев, В. Василев, Проф.Иво Христов и В. Вацев - просто ЛАКЕЙ ! Бла бла чла ! И толкоз години за на.ода никаква файда и интелектуална и политическа светлина - МРАК ! ОСЪЗНАТО ТИКАНЕ в тунел на заблуда и без ИЗХОД ! Казват тъй трябвало да бъде по европейски стандарти, бели хора, нормални държави ама нещо не ми тегли вече душата на тази ЛЪКАРДИЯ ! Лъжливи овчарчета се пръкнаха като напаст и как ще се справим с тах ?
  • 29 Ххх

    1 0 Отговор
    Миналата година стотици филми от ядрени тестове от 50-те и 60-те години на миналия век бяха разсекретени и изследователите имаха възможност да ги видят, изучат и качат онлайн, припомня IFLScience.
    През последните няколко дни хората споделят един особено шокиращ - тестът "Castle Bravo" , който се състоя на атола "Бикини" на 1 март 1954 г. Бомбата е най-мощната ядрена бомба, някога детонирана от САЩ и сила от 15 мегатона тротилов еквивалент. Тя е около 1000 пъти по-мощна от бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Мощността й всъщност е изненада, защото се е очаквало да бъде шест мегатона. Тя се увеличава поради неочаквана реакция на един от литиевите изотопи в реакцията.
    Експлозията създава огнена топка, разположена на 7,2 км, оставяйки след себе си кратер с ширина 2 километра и дълбочина 70 метра и облак с формата на гъба, достигащ височина 14 километра за около минута. Експлозията е толкова мощна, че не само унищожава всички близки инструменти за записване на информация за теста, но и поврежда сгради от другата страна на острова.
    Тази детонация освобождава облак, който замърсява 18 000 квадратни километра от Тихия океан. Опасността от въздействието на бомбата е подценена от властите. Жителите на атолите Rongelap и Utirik са евакуирани три дни по-късно и са засегнати от лъчева болест. Екипажът на близкия японски риболовен кораб „Дайго Фукуриу” също са хоспитализирани поради остър лъчев синдром. Това засилва антиядрените настроения в Япония, а създава
  • 30 Ххх

    3 0 Отговор
    Близо до крайбрежието на Калифорния на дълбочина 800 м. изследователите откриха потопен след ядрените опити през 1946 г. самолетоносач „Индипендънс”.
    Това е станало при експедиция на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания, съобщават от институцията.
    Самолетоносачът „Индипендънс” е основен тип в класа си. Той е създаден, за да покрие дефицита в американския флот по време на Втората световна война. Той участва в сраженията в Тихия океан от ноември 1943 г. до август 1945 г.
    През 1946 г. той е избран за мишена при планираните от САЩ ядрени опити. Той преживява две ядрени експлозии в атола Бикини. След това на буксир е закаран в Сан Франциско.
    След неуспешни опити за премахването на радиацията по корпуса му е взето решение да бъде потопен в океана. Откриването на кораба става благодарение на предоставената от корпорация „Боинг” апаратура.
  • 31 Ххх

    0 0 Отговор
    Взрива на руската Цар бомба и предложението на Сахаров до Христов да бъде създаден кораб, представляващ 100 мегатона кобалтова бомба, която да бъде до атлантическото крайбрежие на САЩ........Взривната вълна обикаля земното кълбо 3 пъти. Една от групите участници в експеримента, разположена на разстояние от 270 км от точката на експлозия, не само видя ярка светкавица през защитни тъмни очила, но и усети ефекта на светлинен импулс. Никой не брои колко птици са изгорени в онова, създадено от човека ядрено слънце. А онези, които оцеляха, са слепи. Рибарите казаха, че полетът на слепите чайки прилича на трептенето на прилепите. Повечето от тях мълчаливо се поклащаха на вълните, мълчаливо умирайки от глад. Структурата на „бомбата“, създадена от академик Андрей Дмитриевич Сахаров, сега се съхранява в музея „Арзамас-16“, пише в интернет списанието „Книга на рекордите“. Ръководителят на един от изследователските институти там, генерал-полковник Негин, каза на английските телевизионни репортери, че вдъхновена от свръхмощна експлозия, хората на Сахаров предложили на Хрушчов суперпроект с кодово име „Армагедон“: да изпрати кораб, натоварен с деутерий от 100 мегатона TNT в Атлантическия океан. Покрива се с кобалтови листове, така че когато металът се изпари в ядрена пещ, ще настъпи мощно радиоактивно замърсяване. Детонаторът на плаващата водородна шахта трябваше да бъде конвенционална атомна бомба.
  • 32 Ххх

    1 0 Отговор
    Към мой 31 - предложението на Сахаров е корабът - бомба да бъде взривен до крайбрежието на САЩ, с което да предизвика радиоактивно заразяване на обширна част от континента.
  • 33 Ххх

    2 0 Отговор
    Към мой 31 - имах в предвид предложение на Сахаров до Хрусчов.
  • 34 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    7 2 Отговор
    Нека бомбите да си останат в Германия, щото иначе Тъпото от Банкя ще ги приеме безплатно в България...
  • 35 Госあ

    4 1 Отговор
    Германците им направиха на краварите ядреноно оръжие, сега е разположено краварско в Германия. Ирония. И не може сульо и пульо са има ,а Германия и Япония - не. Би трябвало да си направят тяхно.
  • 36 Мим

    5 0 Отговор
    Ама ядрено оръжие не е необходимо да има не само в Германия,а навсякъде в Европа,тя не е толкова голяма.Дори една страна да бъде бомбардирана,атома ще засегне всички страни дори и тези които го използват.Видяхте какво стана с Чернобил и засегна цяла Европа.Една бомба има няколко поразяващи фактора.1 светлинно излъчване, 2 ударна вълна, 3 проникваща радиация и 4 радиационно заразяване на територията местността за дълги години напред.Кой печели от това,само немислещи и прости глави могат да мислят,че печелят...

    Коментиран от #38

  • 37 Болшевик е моя татко

    1 0 Отговор
    А атомните бомби в Русия заплаха ли са
  • 38 Инж Илич

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мим":

    Това е ефекта на сдържането Никой не смее да я използва
  • 39 nemo

    0 0 Отговор
    Проблема на Германците ще се реши много лесно , Полша и Украина ще ги приемат без проблем.