13 Май, 2020 11:55 4 561 43

НАТО подкрепя решението на Германия да задържи ядрените оръжия на САЩ

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • германия-
  • русия-
  • сащ-
  • ядрени бомби

В Германия има десетки ядрени бомби

НАТО подкрепя решението на Германия да задържи ядрените оръжия на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се намеси в разгорещен дебат между германските депутати, свързан с обещанието на Берлин да задържи ядрените оръжия в страната като метод за задържане на Русия, пише New Europe, предаде агенция "Фокус".

Столтенберг заяви, че само като остане посветена на "споделянето на ядрени оръжия", Германия може да задържи своята позиция като страна, вземаща решения в Алианса. "Ядреното споделяне в НАТО е междустранно споразумение, което подсигурява, че ползите, отговорностите и рисковете на ядреното задържане са споделени сред съюзниците", написа Столтенберг в своя статия във Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Този ход идва на фона на натиска, иницииран от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и нейният ръководител Ролф Мюцених, който по-рано призова за премахване на ядрените оръжия на САЩ в страната. Става дума за 20-те ядрени бомби B61, които се складират във военновъздушната база в Бюхел. "Докато НАТО разглежда своята политика за ядрено задържане основно като политически инструмент, Русия е интегрирала своя ядрен арсенал във военната си стратегия", каза ръководителят на НАТО и допълни, че Москва "вече заплашва съюзници като Дания, Полша и Румъния с ядрени удари".

Министърът на отбраната на Германия и ръководител на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп Каренбауер също по-рано разкритикува ГСДП за искането им за премахване на ядрените оръжия на САЩ от страната. "Докато има ядрени страни, които не искат да са част от нашето общество и ценности, ние имаме нужда от силна позиция", каза тя, преди да допълни, че "задържащата способност на споразумението за споделяне на ядрени оръжия изпълнява тази цел". "Тези, които искат да се откажат от него, компрометират нашата сигурност", допълни министърът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    47 21 Отговор
    Щом искат да са мишена в евнтуален ядрен конфликт техна воля!

    Коментиран от #36, #37

  • 2 дойчланд мойчланд

    51 17 Отговор
    Все едно някой ги е питал.
    Ако бяха независима държава, отдавна щяха да си имат свои ядрени оръжия. Американските на тяхна територия са символ на окупацията.

    Коментиран от #22

  • 3 Един Там

    47 19 Отговор
    Това е най-големият виц: „...Публикувано във факти.бг: решението на Германия да задържи ядрените оръжия на САЩ“ Извинявайте, но от кога колониите вземат решение за ядрените оръжия, които са там и са собственост на колонизатора? На тези смешки само някой много заблуден дж-ен-дър може да повярва. И между другото по време на студената война НАТО лъгаха и криеха, че във ФРГ има ядрено оръжия. Само за сравнение в бившата ГДР никога СССР не са си позволявали да вкарват ядрено оръжие и никога не е имало такова. Сами си правете изводите кой кого иска да напада. Другата лъжа е, че Русия е заплашвала изброените държави с ядрено оръжие. Това е страхотна смешка. За какво да ги нападат с такова оръжие, като те и без него за няколко часа и ги прегазват. САЩ и пуделите им в гАйропа си играят с огъня. А германците ги направиха мекотели и нищожества. Няма го онзи горд немски народ, който беше световна сила. В момента са абсолютни мекотели без собствена позиция.
  • 4 Гост

    31 18 Отговор
    Един васал като Германия не може да има собствена позиция! Докато се подписва Канцлер акт във Вашингтон, така ще е! Поне 99 години от началото на въвеждането му, демек до 2045г.
  • 5 Един Там

    41 17 Отговор
    Между другото за незнаещите в Германия има повече американски военни отколкото е числеността на немската армия. Американските военни поделения са повече от немските. Това, ако не е колония здраве му кажи. А това, че ги били питали дали да оставят хАмериканските ядрени оръжия е само прах в очите на невежите, които евентуално могат да си помислят, че Германия води и има собствена политика. Немското злато знаете ли къде се намира? В САЩ! След ВСВ никой германец не го е виждал. Води се, че го имат, но всъщност го нямат и никога няма да го имат. Колония на 100%. То не, че ние не сме. Ние дори сме подколония. Нас за живи не ни броят...

    Коментиран от #13

  • 6 234

    17 15 Отговор
    С 20 бомби най-много да ударят някоя кравеферма ;)
  • 7 фффффффф

    14 29 Отговор
    Общо взето на обикновения германец това не го интересува. Били "окупирани" Ми 20 години след ВСВ Германия имаше вече най-високият стандарт на живот в Европа, оправена икономика и пенсии, с които можеха немските пенсионери да си позволяват всякакви екстри - почивки по далечни дестинации и пр. Тази "окупация" доста се различава от болшевишката, която преживяхме ние.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Кирил

    23 18 Отговор
    Най сигурни са държавите,които притежават ядрено оръжие.
    Украйна повярва и предаде ядрените си оръжия и стана обект на агресия.

    Коментиран от #33, #38

  • 9 Мим

    22 16 Отговор
    Русия никого не е заплашила и ГСДП правилно искат да нямат американски атом,но щом други са съгласни, това може да им изяде главата и тези бомби могат да ис стоварят от горе двойно по мощни.Така,че не само Германия а и от съседките им ,ще остане една пепел за 500 год...

    Коментиран от #26

  • 10 Да така е

    15 16 Отговор

    До коментар #7 от "фффффффф":

    И това стана за сметка на американските данъкоплатци,които осигуряваха сигурността на германия.В противен случай щяха да ги газят танковете на болшевиките
  • 11 Че ти какво си преживял

    23 16 Отговор

    До коментар #7 от "фффффффф":

    Да си спомним ли на кое място в света според ООН е България през 80- те години и откъде започва след1945? ГФР е по- напред заради плана Маршал - а България постига всичко сама и с помощта на СССР. А сега къде сме?

    Коментиран от #15

  • 12 Ахахах

    19 6 Отговор
    Много е хубаво в Западна Германия! Много! Обожавам Дюселдорф!
  • 13 Един друг

    20 15 Отговор

    До коментар #5 от "Един Там":

    Стига си лъгал . САЩ върнаха цялото злато на Германия -до последния грам.
    Не е вярно също ,че американския контингент е по голям от германската армия -той е около 30 000 .

    Коментиран от #16

  • 14 Гербав трол

    16 13 Отговор
    Какво "споделяне" на ядрени оръжия става въпрос след като копчето за стартирането им е в американците - това си е разполагане на американски ракети в Европа пък Германия все още се води окупирана държава.

    Ами Путин тогава да "сподели" няколко ракети с Венецуела, може и с Куба да сподели няколко пък и с Кимчо може да сподели 2-3 че неговите не достигат краварника. Ще падне голямо "споделяне".
  • 15 Изглежда

    12 18 Отговор

    До коментар #11 от "Че ти какво си преживял":

    Си младичък
    Попрочети икономическия доклад на ЦК на БКП от декември 1988 г.Дори там е направен изводът че България е напълно фалирала и разсипана държава след 44 години комунизъм.

    Коментиран от #19, #20, #31, #34

  • 16 Гербав трол

    13 11 Отговор

    До коментар #13 от "Един друг":

    Я се поинтересувай "върнатото" злато на Германия къде се съхранява - ужким върнато ама не баш.

    Коментиран от #21

  • 17 до 11 от фффффф

    5 15 Отговор
    Ами на кое място е България преди 89та?
    Всички данни на кое място е дадена държава се оповестяват от ООН въз основа на данните за икономиките получени от самата държава. Като се знае, как комунистите лъжат, може да се предположи какви данни са пращали. Помним как ни държаха и не ни пускаха да пътуваме по света. Помним и стрелбите по границите ако някой се осмелеше да отиде, особено на Запад. Помним празните магазини. Помним как бяхме длъжни да гласуваме а избори само и единствено за БКП. Щото нямаше алтернатива.
    А плана "Маршал" САЩ го предложиха и на СССР и на всички соц страни. Но Сталин категорично отказа. И отказа не за друго, а защото се страхуваше народът му да има връзки със Запада, да разбере и да види как живеят хората по света.
    Между другото ако отвориш Гугъл и потърсиш информация 180те милиарда долара, които с САЩ подпомогна СССР по договор СССР трябваше да ги върне за 35 години с минимална лихва. СССР и Русия и до днес не ги е върнала, като последната договорка е от 2001ва година. Русия се подписва, че ще ги върне да 2030та година.
    Но мисля, че САЩ вече са на ясно, че няма да ги видят.

    Коментиран от #23

  • 18 ффффффффффффф

    8 1 Отговор
    Факти разочаровахте ме.
    В моя коментар нямаше ни некоректни изрази нито спам.
    111то място по свобода на словото А?
  • 19 Гост

    14 12 Отговор

    До коментар #15 от "Изглежда":

    С кое точно е фалирала?! С 9 млрд долара дълг?! Фалира, защото така разпоредиха новите господари, след като СССР се оттегли от Източна Европа! А знаеш ли сега колко ни е външният дълг?! В пъти повече, а твоят Цар Слънце ни облъчва как всичко у дома е цвят и рози!
  • 20 Гербав трол

    16 13 Отговор

    До коментар #15 от "Изглежда":

    Хайде бе - чак разсипана и фалирала ама запада тогава ни постави на 23 място по стандарт на живот пък сега сме някъде между африканските държави (има и по-добре от нас). Колко фабрики имахме преди 44 година, колко имахме 89 и колко сега.

    Опорките не вървят
  • 21 Един друг

    9 8 Отговор

    До коментар #16 от "Гербав трол":

    Къде се съхранява , а ? Хайде сега изтипосай една голяма глупост .
    В Германия е вече, в трезорите на Бундесбанк.

    Лично президента на Бундесбанк го обяви, че са получили ЦЯЛОТО си злато като получиха последната пратка

    Апропо Русия върна ли на Испания златото 510 тона ,там до къде стигнаха работите ?

    Коментиран от #24, #41

  • 22 Бесен язовец

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "дойчланд мойчланд":

    Те са напълно независима държава за разлика от зависимите тролове тук в сайта.
  • 23 Гербав трол

    13 9 Отговор

    До коментар #17 от "до 11 от фффффф":

    Хайде пак опорки и лъжи - планът Маршал никога не е предлаган на източния блок и планът Маршал не е безвъзмезден а страните е трябвало да се съгласят с постоянна окупация.

    Цалата стойност на ленд-лиза е 11.3 милиарда долара и е дадена като безлихвен и безсрочен заем - руснаците връщат цялата сума но американците некоректно казват че трябвало да се индексира с инфлацията (което си е лихва) и изчисляват че Русия трябва да им върне 15 пъти повече отколкото са им дали - е няма как да стане.

    Така че и тук опорките не вървят

    Коментиран от #25

  • 24 Гербав трол

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Един друг":

    Ха сега ти ми кажи къде точно са тия трезори и дай линк на твърденията си.

    Коментиран от #27

  • 25 Един друг

    10 7 Отговор

    До коментар #23 от "Гербав трол":

    Стига си лъгал -планът Маршал е предлаган на България, тя го отказва под натиск от Москва . Виждаш ли къде не е имало независимост при взимането на решения -не в Германия днес , а в България преди

    Коментиран от #28

  • 26 Хрониките на Евразия

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Мим":

    Да попитам , Вовата 27 МАХ излезе ли от бункера ?

    Коментиран от #32

  • 27 Един друг

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "Гербав трол":

    "Трансферите се осъществиха без никакви проблеми и нередности. Планът, който предвиждаше прехвърлянето на планирани 300 тона злато от Ню Йорк във Франкфурт, беше напълно завършен през 2016 година", посочи членът на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле в специално съобщение за пресата, цитирано от bnr.bg.

    През 2019 прехвърлянето от Ню Йорк беше завършено 470 тона и започна прехвърлянето от Париж.

    И съхраняването на германското злато в САЩ не е било по искане на САЩ , а на Германия

    Коментиран от #29

  • 28 Гербав трол

    11 9 Отговор

    До коментар #25 от "Един друг":

    Ти лъжеш бе - опорки и само опорки - дай линк или посочи документ. Независимост на вземане на решения е в България и сега - как за една нощ отказахме Южен поток след посещението на един от Кравария, как купихме американски самолети (най-скъпите в света). Руски бази и руски войници нямаше в българия преди 89 ама сега имаме 4 и даже българи не се допускат в тях - в Германия са над 100. Още преди 89 в ГФР имаше стотици протести против ядрените ракети там и базите ама никой не говори за това.

    В Ирак химически оръжия не откриха но пък злато имаше много - познай на къде замина. В Либия беше същото.

    Хайде стига с едни и същи опорки - САЩ са окупирали целия свят, сменят неудобни президенти и слагат диктатори но техни марионетки, нападат държави без резолюция на ООН но иначе Русия е агресор.
    Другата опорка е сегашното управление в Русия в която е капитализъм и демокрация да се обвинява за всички прегрешения на комунистическия режим в СССР - все едно Меркел да обвинявате за прегрешенията на Хитлер.
    Ама пусто какво ли не прави човек заради едните пари от чичко Сорос.
  • 29 Гербав трол

    10 6 Отговор

    До коментар #27 от "Един друг":

    Германия има над 3600 тона злато - втора е след САЩ с над 8000 тона злато (ако още ги има) така че пак си помисли къде е златото на Германия - "връщането" беше че ужким германците могат да се разпореждат със златото си без разрешението на краварите (преди не можеше) ама успяха да си върнат само малка част.
  • 30 гошо

    4 1 Отговор
    Много герберастки трол,много нещо!За вас герберчета,бивши комунисти,децата им и внуците им казвам това което говорихме и едно време-Да си е..т майката американците и техните врагове!
  • 31 Съвсем си изглежда

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Изглежда":

    Че си яко заразен с американизъм трол. 1988 г. България е имала икономически трудности е вярно, те са се дължали на отношението на Горбачов в неистовото му желание да погребе социалистическата система и да угоди на западните си покровители. А за нивото на тогавашната ни икономика говори и факта, че тенденциозната и разсипия продължава вече 30 години и ме е завършила на 100%. А би ли оняснил сега каква икономика има България която е превърната в обслужваща интересите на ,,големите" на запад и често в явен ущърб на държавата и народа!
  • 32 Мим

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хрониките на Евразия":

    Не бункера го няма вече,така че и него го няма там,ама ако много ти трябва може да се направи нещо..
  • 33 Виолончелист

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Най-сигурни са разбира се, ако са тяхна собственост. Ако са на друга държава са просто само една мишена.
  • 34 Функционер

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Изглежда":

    Дългът на българия е натрупан след 86-та г., когато бкп решиха да строят капитализъм и чрез външно - търговските дружества започнаха да теглят заеми, за да бъдат дадени на новите капиталисти.
  • 35 Фактолог

    6 3 Отговор
    Германия нищо не може да направи, освен да изглежда силна с решението – "американците да останат!"... Видяхме какво стана с Ирак, въпреки решението на правителството, американците си остават. Също и в Сирия, Афганистан и навсъкъде. Япония ги искат само от страх, Южна Корея също – никой няма да ги нападне, освен американците.
    Дръж врага си по-близко! – това е спасението от американците.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    И Венецуела-морски десант.
  • 39 Хе хе

    5 1 Отговор
    Германия може да е икономически гигант, но си е политическо джудже колонийка и хич, ама хич на никой не му пука кво мисли колонията, както се опитва да каже тоя хермафродит уж министър на отбраната с неговите джендърски ценности и пр простотии
  • 40 Стига ва

    4 2 Отговор
    Че то НАТО не са ли ФАЩ?!)
  • 41 Чук

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Един друг":

    И кво като е там, фсшунгерите знаят, че ако нещо пак че ги маганят кат маче в дувар, пък ти си дращи тук
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Ако си мислите, че тази откачена система наречена демокрация ще се продава под заплахата от ядрени оръжия се лъжете жестоко. Видя се колко струва ЕС един балон който скоро ще се спука.Няма как всички държави да са в Нато и Ес и да следват тези прокламирани от вас извратени ценности дано скоро се разпадне този съюз
Новини по държави: