Last news in Fakti

2 Юни, 2020 17:00 4 962 60

Когато разграбените магазини ни тревожат повече от изгубените животи

  • протест-
  • протести-
  • сащ-
  • америка-
  • расизъм-
  • расово неравенство-
  • полицейско насилие

Кое е по-важно - мирът или справедливостта?

Когато разграбените магазини ни тревожат повече от изгубените животи - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Осъзнаваме ли колко е наивно да си мислим, че щом едно нещастие не се случва пред собствената ни врата, значи не ни засяга? Най-големият враг на промяната е незаинтересоваността. Най-добрият приятел на потисничеството са затворените очи и обърнатата настрани глава.

А е лесно да обърнеш глава настрани, когато не е опряна с пистолет в паважа. Когато вратът ти е свободен, можеш да дишаш, можеш да говориш и можеш да насъскаш армията срещу “онези ГАНГСТЕРИ”. Можеш свободно да се разходиш по улицата, докато военните пръскат газ в очите на недоволните, можеш да изгониш служителите от църквата, за да позираш пред нея с Библия в ръка (която впрочем едва ли е била отваряна), и да демонстрираш колко “праведен” християнин си.

Можеш да угасиш светлините и да се скриеш в бункера, можеш да обявиш война на социалните мрежи; на хората, които са ти дали власт; на активистите, които се борят срещу фашизма; на недоволните от неадекватното управление; на опресираните; на онези, които се борят за глътка въздух...

Достатъчно!

Вече дни наред САЩ са залети от нестихващи протести, а гняв и омраза се стича по улиците под една или друга форма. Смъртта на стотици чернокожи граждани, паднали жертви под куршумите, бухалките, юмруците и коленете на хора, очевидно злоупотребяващи с властта си, предизвика всичко това и не, не е никак изненадващо. Не е изненада, че група хора не иска да умира заради нещо толкова абсурдно като цвета на кожата си. Не е изненада, че досега хиляди затваряха очите си за бруталността, агресията, таргетирането и меко казано отвратителното отношение на “дългата ръка на закона”.

Мълчанието ни доведе до тук.

Когато те протестираха мирно, ние мълчахме.

Когато те споделяха мъката си в социалните мрежи, ние мълчахме.

Когато те се защитаваха без вина, ние мълчахме.

Когато децата им умираха, ние мълчахме.

Когато излязоха на улицата, ние мълчахме.

Но когато посегнаха на капитализма, отворихме уста…

Магазини бяха разбити и разграбени и тогава проговорихме. Грозното лице на привилегията и расизма отвори уста и вместо да защити основните човешки права, защити материалното. Вместо да изговори имената на загиналите без вина и причина, защити корпорации за милиарди долари, които трупат кървавите си долари върху гърбовете на безименни служители, работещи за минимални заплати и често едва свързващи двата края.

Когато се вълнуваш повече от това как един магазин, част от търговска империя, ще възстанови бизнеса си, повече от това как една огромна група от хора бива тормозена, преследвана, убивана и осъждана системно заради расовата си принадлежност, разбираш, че си част от един огромен проблем.

Цената на расизма е огромна и САЩ сега си плаща.

А и от името на кого се ядосваш, че "бесните бунтари" са съсипали частна собственост, която лесно може да бъде възстановена, когато световно известни брандове вече изразиха своята подкрепа към протестиращите? Редица марки, чиито магазини и обекти, бяха разграбени, вече дариха десетки хиляди долари на организации, плащащи гаранцията на редица неправомерно арестувани, за да могат да излязат от ареста и да се върнат на улицата, за да се борят за правата си. От тяхно име ли се ядосваш, че магазините им са били "унищожени от агресивни орди"?

Магазините бяха ремонтирани и пребоядисани за броени часове, видяхте ли? Билбордовете бяха свалени и заменени с нови за броени часове, видяхте ли? Боклуците по улиците бяха изчистени за броени часове, видяхте ли?

Джордж Флойд не се върна към живот, видяхте ли?

Джордж Флойд беше убит. Жестоко и безмилостно. От полицай.

Джордж Флойд беше само върхът на айсберга. Джордж Флойд беше капката, с която чашата преля.

Нито един от стотиците животи, чиито имена не знаем, не се върна обратно. Ако продължим да мълчим и да ги игнорираме, ще последват и още. Но ако ги подкрепим и защитим, правим една стъпка напред към равенството, на което не му трябват протести, грабежи, атаки и пр.

Равенството няма нужда да се бори за живот. То празнува, когато животът победи.

Не, не #Всичкиживотисаотзначение. Не и в този случай. Не е трудно да пазиш живота, срещу който няма насочено оръжие.

Трудно е да защитиш живота, който е под заплаха. Трудно е да застанеш срещу дулото на опресията. Трудно е да се изправиш срещу лютивия спрей, когато всъщност искаш мир. Трудно е да проговориш, когато има крак опрян във врата ти.

Но някой трябва да го направи. И когато те не могат, ние можем. Дори и от другата страна на Океана. Засяга ни и още как. Засяга ни, когато омразата под каквато и да е форма, където и да е по света, трябва да бъде унищожена. А ако си мислим, че у нас няма такова нещо като расизъм или че той е оправдан, трябва да сме готови да се изправим срещу същата съдба…

Кога за последно защитихме, вместо да нападаме представители от различни етнически и расови групи, нападани само заради принадлежността си? Кога за последно защитихме ромите, колкото и противоречиво да изглежда това в България? Те "виновни" ли са за това, че са родени в ромска общност? Кога ще спрем да нападаме хората заради семейството, в което са родени; за кожата, която носят; за етническите белези, които носят? Кога ще започнем да защитаваме хората, които не могат да променят нищо от това?

Колко дълго ще отнеме на човечеството да разбере, че нищо не ни различава един от друг и че всеки живот е ценен?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    37 12 Отговор
    Отде толкова акъл по тебе сабихино, за превода

    Коментиран от #4

  • 2 нашия

    27 2 Отговор
    И двете неща трябва да ни вълнуват-света не е ЕДНОМЕРЕН всичко е свързано-има само приоритети
  • 3 Мислещ

    73 21 Отговор
    Това може да го напише само безнадеждно наивен човек, който изобщо не е в час с обстановката. Тия гангстери (Да, без кавички) не са никакви борци за свобода и против расизма, а тъкмо напротив. Те искат подтисничество над белите и геноцид (И да, знам, че много от "протестиращите" всъщност са бели, но те са либерасти - онези болни хорица, които мразят собствената си раса и живеят в тотално извратен, откъснат от реалността свят). И безплатен обяд. Няма реално противопоставяне между тях и полицията - те са 2-те страни на една и съща монета и ще послужат именно за осъществяване плановете на елита за още по-голямо подтисничество (И върху самите себе си, разбира се).

    Коментиран от #7

  • 4 нашия

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    от къде го е превела
  • 5 какво

    54 9 Отговор
    "Кое е по-важно - мирът или справедливостта?" - справедливо ли е да ограбиш труда на някой и да разрушиш това, което той е построил? Ако ставаше въпрос само за разграбени магазини на големи вериги - да не ги жалим толкова, но са изпочупени, запалени и ограбени и много малки бизнеси на хора, които дълги години са се мъчили да построят това и нямат никаква вина за тази смърт, и накрая идват някакви с тухли, разбиват ти витрините и грабят всичко. Много справедливо....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нашия

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    защо не дават на такива мнения да слагаме по10000 плюса
  • 8 БОЗА

    46 5 Отговор
    Третата световна е на богати срещу бедни...това се случва в САЩ в момента...искрата беше убийството,но не и причината,за случващото се...фалирали са просто,а вирусът довърши сринатата им икономика... ;-)
  • 9 асдфгх

    73 5 Отговор
    Гледах как бяла жена излиза да моли да спрат бандата черни, които трошат витрините на малкото и магазинче. След малко дойде мъжа и, който също започна да ги моли да спрат, но получи ритник и падна на земята.
    Това нима не е расизъм?
  • 10 S. S

    67 4 Отговор
    А за битите ,убитите и изнасилени баби,дядовци, деца и жени от хората с различен цвят на кожата ,какво ще каже авторката????. Визирам България.
  • 11 asp

    103 5 Отговор
    Работих 7г. в САЩ, включително и с чернокожи и знам много добре за какво става въпрос. Търси се всякакъв повод да обвинят белия човек в расизъм. Ти му казваш че луната тази вечер е много красива, той ти казва че си расист, понеже луната е бяла...нещо такова. Бял работодател не може да уволни некадърен и мързелив черен, защото и това е расизъм. Тук не става въпрос за равни права, те искат повече права само защото са черни. И всъщност те са истински расисти и мразят белите.

    Коментиран от #13

  • 12 нбвв

    12 27 Отговор
    В Бг отношението към различните не е много по- различно, отколкото в САЩ. Сега ще видите псевдопатриотите каква жлъч ще излеят във форума.

    Коментиран от #58

  • 13 нбвв

    7 29 Отговор

    До коментар #11 от "asp":

    Ако изобщо бял работодател е взел чернокож на работа, нали?

    Коментиран от #21

  • 14 Бельо

    18 21 Отговор
    Тръмп отече в канала,дотук беше с чупките и говоренето.Всички събития са срещу него.
  • 15 Behemoth

    20 1 Отговор
    Ами така работи капитализма където сме всички ние.....хората обслужват пазара а не той тях...всичко е за пари ,те придават стойност на човека ...всичкото е за пари ....
  • 16 XMAN

    18 31 Отговор
    Читава и откровена статия.
  • 17 радев

    44 3 Отговор
    За млад и наивен човек какво да кажа.Сигурно още не се е сблъсквала с циганското насилие.И нашите все реват за дискриминация срещу тях.Трябва да изпиташ нещо на гърба си за да разбереш.
  • 18 гост

    36 11 Отговор
    Все едно чета" Работническо дело"от 75-та .Тая да не е внучка на някогашните му редактори.
  • 19 ИВАН

    22 0 Отговор
    Смешението на раси, култури и религии е сатанинско зло, и злите сили нарочно разбишкаха света, та да започнат хубаво да го оправят, ама както те си знаят
  • 20 Уса

    33 5 Отговор
    Черните са расистите,защото мразят белите заради цвета на кожата и лесните за фризура коси
  • 21 нашия

    25 1 Отговор

    До коментар #13 от "нбвв":

    има си закон за това че трябва задължително да наемаш цветнокожи -като процент

    Коментиран от #30

  • 22 Някой си

    29 8 Отговор
    Пълна идиотия! Мислят си, че сме слепи за световните процеси. И понеже Тръмп разбута къщичката на т.нар. "елит" - спря финансирането на любимото им СЗО, спря Нафта, не обяви война на Русия, изтегли се от Афганистан и т.н. и т.н. И сега платиха на някакви гаменчета, че да направят "революция". Ами няма да им мине номера. Нормалният американец, чийо магазинче е разбито от тази пасмина, ще си го избере пак. Защото Тръмп е последния защитник на нормалното съществуване на света. Иначе такива цветни полюции са за агнетата, пратени за заколение.

    Коментиран от #26

  • 23 радев

    30 6 Отговор
    Нали пропагандираха мултикултурализма!
    Ето го и резултата.Бъдещето е в нациите и националните държави.Омешаме ли се с чернокожи и араби ще стане и при нас същото.Да не допускаме заселването на България с паплач.Меркел ги покани и сега да си ги прибере.

    Коментиран от #25, #42

  • 24 Сандо

    17 6 Отговор
    Колко патетично!И какъв хаос цари в главата на авторката-има от всичко по-малко,резултат от сегашното образование и всекидневното обработване на мисловните процеси на стадото.
  • 25 Gia

    10 22 Отговор

    До коментар #23 от "радев":

    Ти да не мислиш, че чернокожите са искали да ходят в Щатите като роби? Да не мислиш, че африканците, островитяните и азиатците - от много, много етноси и държави - са искали белите колонизатори да експлоатират тях и земите им?! Това, което се случва в момента, е резултат от векове безчинстване на западните колонизатори по целия свят. Всички сърбаме тяхната попара. Вземи да научиш малко история, която не приключва с турците!

    Коментиран от #32, #52

  • 26 Gia

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "Някой си":

    Да бе, това е първия бунт там след полицейски издевателства и убийства над чернокожи, последните 60 години не се е случвало такова нещо.
  • 27 Човек

    20 11 Отговор
    Това беше огромен надрусан негър!Какво трябваше да направи полицая който му беше висок да кръста!?

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Gia

    22 11 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    Ако ченге не може да укроти проблемен човек без да го убие, не става за ченге.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "нашия":

    Както при социализма: процент за турци,помаци, цигани в университета.Преподавателят ми във ВИАС по математика заяви още първият ден: "Половината от вас са тук без да имат необходимите знания за това.Готов съм да сменя 99% от пристигналите от Родопите отличници за тройкаджии от математическата гимназия.Надявам се поне някой да ме опровергае,завършвайки ВИАС"Годината бе 1986.И ето сега береме плодовете на калинкаджийството и булювщината

    Коментиран от #38, #39

  • 31 Как какво

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    Трябваше просто да го гръмне.По хуманно е.
  • 32 Само питам

    10 5 Отговор

    До коментар #25 от "Gia":

    А какво общо имаме ние с негрите и индианците?Те някога ,по турско или днес по хамериканско робство да са казали нещо в защита на българите и България?А забравихте ли мача с Англия?Я по далече афроевроетиопоамериканците от нашата земя.Не ми се слуша пак " Чер арапин бял кон язди".

    Коментиран от #40

  • 33 АБВ

    19 4 Отговор
    Не е редно да се убива по този начин човек.Но си мисля,че афроамериканците са като циганите:накараш ли ги да спазват законите реват,че са дискриминирани.Ако имаше расизъм Обама нямаше са е президент.

    Коментиран от #41, #44

  • 34 Баи

    8 12 Отговор
    Една нормална статия , вьпреки че тя по никакьв начин не отразява деиствителността - а тя е че и черни и бели се борят за по добьр живот и справедливост в новата гражданска воина Защото хилядите протести в цялата страна няма как да бьдат наречени - бунтове
  • 35 Не религиозен

    6 1 Отговор
    Не е работа на епископа да ce aнгaжирa c oцeнки ? Нeгoвaтa рaбoтa e дa cлужи нa Бoг, a НЕ ДA CЪДИ, кoй пo кaквa причинa влизa e хрaмa. Кaктo и дa cъди КOЙ и ЗAЩO e нaпрaвил cнимкитe.... Като служител Божий трябва да търси мир с всичките човеци ( Евреи 12:14) . И да прикани "бунтовниците" към помирение. И да си помисли като Божий служител как е изпълнил поръчението на Исус Христос да достигне до сърцата и проблемите им....
  • 36 Баи

    8 3 Отговор
    Гражданската воина няма да стихне скоро - което разбира се е добро за европеиските икономики и вьзтановяване на позициите на еврото Иначе като цяло няма какво да се очаква от там знаем че - сащ е дьржава сьздадена от - утаиката на цяла европа
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Почти си прав но тогава и калинките знаеха нещо на прилично ниво-иначе завършване йок-НОВАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА ги произвежда 98% калинки-аз съм о1989 ВХТИ
  • 39 нашия

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    ама ви праскахме по всички спортове където ви хванехме-майтап да не се засегнеш нещо
  • 40 Gia

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Идея си нямам какъв мач с Англия бълнуваш.
    Що се отнася какво общо имаме ние с тях, първо, коментирам тях, защото за тях е статията, второ, залялите ни бежанци и имигранти ни заливат, именно заради вековете безчинстване, грабене и експлоатиране на западните колонизатори. Заливат ни заради мародерството им и войните им, унищожила домовете и земите на тези хора.
  • 41 Gia

    5 10 Отговор

    До коментар #33 от "АБВ":

    Аха, затова след Обама беше избран откровен нацист. Само свастиката й липсва на тази руса хлебарка.
    Що се отнася до това за какво се оплакват в черните в Щатите, нито ти, нито аз можем да си представим какво е да си потомък на роби - ама на истински роби, не на турски слуги, които живеят в държавата на бившите си поробители.

    Коментиран от #54

  • 42 Швейц

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "радев":

    Ами бягай към такива държави дето няма глобализъм ,демокрация високи доходи ,справедливост,като Сомалия Еритрея Китай Русия Виетнам най добре в най богатата на петрол държава в света Венецуела ще лапаш по 4 долара месечно заплата

    Коментиран от #53

  • 43 В Т

    8 9 Отговор
    Браво Събина ! Ти си от моята кръвна група - бунтар и роб на справедливостта за човешки права Бог е създал много различни хората и той плаче когато вижда едни богати уроди убиващи хора заради етност , кожа ...Дерзай и не обръщай внихмание на фашистите
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хаха

    4 0 Отговор
    Ами нормално е хората да искат господари , които да решават вместо тях. Нормално е господарите да прекалят с властта. Нормално е след това да има размирици, преврати и революция... Аз не виждам нищо извън нормите, което да не се е случвало. Даже този и други скорошни опити за революция са слаби , жалки и безобидни, в сравнение с предишните такива (американска, френска, октомврийската, персийска и тн).
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Фифи

    8 0 Отговор
    Който не му харесва да заминава за Русия.
    Там няма расизъм.
  • 48 какво да ви кажа

    6 0 Отговор
    Това си е жива вандалщина там, ама и тук...Не стига, че никаква помощ не поискахме от Държавата ни, днес цял ден ни седят данъчни пред и в магазина. Едната като влезе, не е за разказване - стои и вика: Това тука продава ли се? Това там продава ли се?...За десетина артикула така пита, чак се почувствах виновна, че продаваме стока в магазин?!...Стои, сочи стоките в магазина по рафтовете и пита за всяко дали се продава със много сериозен тон. После ни каза да и кажем през какъв процент продаваме стоките и да и напишем част от тях на един лист, на колко ги купуваме, на колко ги продаваме...абе...

    Коментиран от #51

  • 49 Нашия

    10 1 Отговор
    Алоооо,човеколюбеца ?
    Имаш ли си на идея какво е да вложиш целият си живот в един магазин?Да се прибирал смазан от работа,но доволен че си подсигурил семейството си.И накрая някакви отрепки,криещи се зад една човешка трагедия да съсипят всичко..
    Я, подай ми мале бухалката с пирони !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Billy the Kid

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "какво да ви кажа":

    Защо не я изгонихте , защо не се обединявате и на бунт. Защо търпите. Ето черняците ви показаха какво е достойнство.

    Коментиран от #55

  • 52 радев

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Gia":

    Да не би да смяташ че заради робството в миналото трябва сега чернокожите да са с някакви правилегии?Законът е еднакъв за всички.Не го ли спазваш ще те арестуват.Ако се съпротивляваш при арест ще приложат сила.Ако посегнеш да
    извадиш оръжие ще те застрелят.
    Ако САЩ са расистка държава как ще обясниш тълпите от цветни имигранти опитващи да влязат на територията на страната?
    Бъшгария не е била колониална държава .
    Защо да приемаме паплач за изхранване.Виж какво става в Париж.Защо трябва и тук да става така?
  • 53 радев

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Швейц":

    Аз съм българин и искам да живея в България.Имам право да не желая да живея с пришълци.Правителството което допусне заселването на България с чернокожи и араби колко време ще бъде на власт според теб?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Billy the Kid":

    , ама няма с кого. Тук само ние се обаждаме за разни нередности, произшествия или с някакви искания. Скачаме да защитим комшия, а той или те/комшиите/ после се крият зад оградата и слухтят като викнем комисия за нещо.Един път дойдоха от общината и ни казаха:"Абе, само вие ли сте тука...?!" Понякога се изморявам да се боря...
  • 56 Българин

    3 1 Отговор
    Първо неграта са най големите расисти и второ - пожелавам на автора на статията всеки месец щом си получи заплата да бъде бит и обиран да го видим каква песен ще запее
  • 57 Истината

    3 2 Отговор
    От т.н. протести стана ясно само, че черните са като нашите циганьори, мързеливци и крадци, а умрялата чернилка ако беше спазвала законите щеше да е жива. На всеки 23 минути в Щатите черен убива бял да сте видели погроми от белите
  • 58 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "нбвв":

    Това което става в САЩ е много добре ,настъпва време разделно
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Всичко върви по план

    1 0 Отговор
    тези "размирици" отдавна да са утихнали, защото това там е ежедневие... мерките от COVID19 не донесоха онова което се очаква и сега с подобни провокации вървим към сигурно чипиране и ограничаване на правата ... за да се приеме "реда" като спасение от всички .... гледайте каво става и на острова и във франсе и т.н. ... и нека ви разправят че не е конспирация