Last news in Fakti

4 Юни, 2020 16:00 4 760 34

Старата либерална Америка изчезва насилствено

  • либерална държава-
  • сащ

Прословутата “културна война”, която от 1968 г. опустошава САЩ, вече не е метафора: това е война в буквалния смисъл на думата

Старата либерална Америка изчезва насилствено - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Род Дреер, “Фигаро”

В нощта срещу събота губернаторът на Минесота се появи на живо по телевизията и обяви пред журналистите, че положението в Минеаполис е станало толкова сериозно, че вече не е от компетенциите на полицията, а на армията.

Прословутата “културна война”, която от 1968 г. опустошава САЩ, вече не е метафора: това е война в буквалния смисъл на думата.

Така както атентатът в Сараево беше само претекст, за да затъне Европа във войната през 1914 г., така и трагичното убийство на Джордж Флойд от един полицай не е истинската причина, довела до този изблик на насилие. В момента историята в САЩ се ускорява. Свидетели сме на насилственото изчезване на старата либерална Америка, на заличаването на разделението ляво-дясно и на идеалите, споделяни дълго време и от двата лагера.

Разбира се, Доналд Тръмп е катализатор на това изчезване, но неговото избиране за президент също е плод на загниването на либералните ценности. От другата страна на шахматната дъска, левицата се отказа от либерализма, за да премине към политика, основата на расовата и сексуална идентичност.

В тази нова Америка Мартин Лутър Кинг би бил чужденец. 

Това, което университетската и медийна левица проповядва от години и по-специално идеята, че чернокожите са потиснати и яростта им е справедлива, днес се сбъдва по пламналите улици на нашите градове. Когато младият кмет лявоцентрист на Минеаполис реши да изостави полицейското управление на демонстрантите, което те разграбиха и подпалиха, той просто стана поредният чиновник от либералната левица в дългия списък на онези, които хвърлиха нашите институции на подстрекателите на вълнения. Президентите на университети правят това от години, а днес цяла Америка прилича на университетски кампус.

През 2015 г. в кампуса на Йейл се разрази абсурдна полемика за костюмите на Хелоуин, смятани за обидни от някои малцинства и тези засегнати студенти започнаха да викат “расизъм!”, преди да започнат енергични протести срещу една преподавателка, която отказа да се поддаде на идеологическото им изнудване. Съпругът на тази професорка, който преподава в същия университет, участва в един от тези митинги и се опита да ги вразуми, използвайки класическите аргументи на либерализма. Те отказаха да слушат. Просто му се разкрещаха (в интернет може да се намери видео от този сблъсък). 

Това е залезът на разума 

в сърцето на един от най-престижните американски университети. И съвсем явно администрацията на факултета взе страната на демонстрантите, а не на преподавателите. Има само една стъпка от ръководителите на Йелския университет, които оставят кампуса на студентската ярост, до кмета на Минеаполис, който нареди да се опразни полицейското управление. 

Докато терорът се разпостранява от единия край на страната до другия, медиите се стремят да контролират разказа за фактите, опитвайки се да представят бунтовниците в симпатична светлина. Журналист от CNN стоеше на ъгъла на улица в Минеаполис, докато хиляди демонстранти дефилираха зад него и в момента, в който той ги описваше като “радостен керван”, те хвърлиха бутилка по него. 

Тези леви журналисти смятаха, че страната на демонстрантите е лагерът на Доброто.

Те смятаха, че единственият им враг се казва Доналд Тръмп. Сега откриват, че постмодерната левица в действителност се подиграва на свободата на изразяване и на свободата на печата, ценности, които според нея въплъщават стария либерален режим. 

Тези насилия се извършват в една страна, която в плен на безкрайна епидемия, заради която 40 млн. американци загубиха работата си и която опустоши националната икономика. А още по-тревожното, е, че това се случва в един практически 

предтоталитарен контекст:

в няколко отношения думата не е преувеличена. През 1951 г. Хана Аренд показа в “Тоталитаризмът” как нацизмът и съветският комунизъм са дошли на власт. Аренд идентифицира по-специално няколко фактора, които водят до появата на ляв или десен тоталитаризъм.

На първо място, индивидуализмът и атомизацията на обществото. Преди всичко тоталитарната идеология съблазнява масата от все по-изолирани индивиди, лишени от социалните отношения, които някога са имали, и от произтиачщата от това колективна идентичност. От десетилетия социолозите наблюдават нарастване на социалната аномия в САЩ (във Франция също, както пророкува Мишел Уелбек).

Има и желание за нарушение, разрушителен импулс. В средата на 20-те г. на ХХ век европейската и руска интелигенция имаха почти фетишистки възглед за премахването на стария режим. Това започна с Първата световна война, но впоследствие движението се ускори. Това, което Хана Аренд пише за интелектуалците от тази епоха, важи и за днешните в Съединените щати: “Членовете на елита не видяха каква ще бъде цената - рухването на цивилизацията - ако дадат свобода на желанието за реванш на потиснатите класи след векове на подчинение”.

Склонноста да вярваме на всичко, което казва пропагандата, също. В предтоталитарното общество вече никой не вярва в “истината”. Хората се задоволяват да вярват в идеи, които потвърждават идеологическия възглед за света, и презират всеки, който има различно мнение. Всеки рационален подход е невъзможен, публичният дискурс е само борба за власт. Днес това важи както вляво, така и вдясно.

И накрая, предтоталитарното общество привилегирова лоялността към експертизата. Тоест, по-добре е да продължим да следваме една идеология, отколкото да поставим под въпрос нейните идеи или лидер. Именно това впрочем прави администрацията на Тръмп и президентът не спира да се хвали с него. Но президентите на университети, синдикатите и другите леви институции правят същото, макар и по малко по-сложен начин: те задължават последователите си да следват вярно техните идеали  за многообразие, приобщаване и безпристрастност, девизът, с който прикриват борбата си за власт.

Слава Богу, Америка няма Хитлер и Сталин, които да съберат плодовете на днешния хаос! Но, уви, тя няма и ген. Дьо Гол или Мартин Лутър Кинг - лидери, които имат доверието на народа и знаят как да възстановят реда и доверието. Преди няколко дни Тръмп публикува в Туитър заплахи към демонстрантите, което е шокиращо дори за него. Но колкото повече виждаме по телевизията кадри с бунтове, толкова повече той ще продължава да печели симпатията на американците, без значение колко крайни са позициите му. 

Америка не е в плен на революция, 

но между пандемията, произтичащия от нея икономичиски срив, а сега и бунтовете, опасявам се, че сме свидетели на раждането на нов, определено нелиберален политически ред.

Америка има още простор пред себе си, преди да преживее ниво на насилие, сравнимо с това от 60-те и 70-те години. Може би този път тази ситуация ще ни бъде спестена. Но с наближаването на лятото е трудно да видим кои сили ще имат властта да попречат на нацията да затъне още повече в лудостта. 

Авторът, Род Дреер, е един от редакторите на американското списание The American Conservative. Той е автор на книгата «The Benedict Option - A Strategy for Christians in a Post-Christian Nation» (“Бенедиктинската опция - стратегия за християните в постхристиянска нация”), която имаше голям успех в САЩ.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шалом

    31 5 Отговор
    А чифутите,КОГА.......
  • 3 пожелание

    42 10 Отговор
    Всеки да си знае мястото !!Черните в Африка , а жълтите в Азия , иначе оправия няма !

    Коментиран от #13, #23, #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Behemoth

    47 4 Отговор
    Защо побликувате такива статии след като ще триете коментарите?
  • 9 Чочо

    51 1 Отговор
    Бяхме съюзници със СССР 45г и той се разпадна за САЩ ни стигат 30 г нещата потръгнаха!
  • 10 357

    39 1 Отговор
    ФАКТИ, посочете какво са Ви наредили да публикувате за да знаем какво да пишем. Аман от "мисирки"
  • 11 миш

    32 6 Отговор
    И какво ни интересува нас българите това?Нещо да сме кръвни роднини?Съседи.90 ПРОЦЕНТА НЕ ЗНАЯТ,ЧЕ НИ ИМА,вие само за това приказвате.
  • 12 фен

    44 0 Отговор
    Край на либерална Америка и идеята че може да съществува мултикултурно общество.Тогава защо в Европа се пропагандира мултикултурализмът? Не виждате ли че това не работи! Орел рак и щука.Всеки етнос тегли към себе си и обвинява останалите.Това на нас не ни трябва!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Розовогощният социализъм

    20 3 Отговор
    Е то "бунтовниците" може да искат до ги представят в добра светлина,ама човек като развърти 5-6 различини канали се виждат много мародери. И няма нужда авторът да ми хвали Мартин Лутър Кинг - може да е било вървежно преди 50 години ,но сега се знае доказано със записи и документи,че е бил сексуален изратеняк и изнасилвач,както Чаплин е бил педофил,а Анджела Дейвис - лезбийка. Това е цветът на прогресистка Америка,както със сегашните шороши,джендъри и многополовци.Най-смешното беше,че соцлагерът навремето подкрепяше точно тези розовогащни девианти. Днес обаче времената са други и розоволибератсният социализъм въобще няма да получи подкрепа от Източна Европа.
  • 15 Гост

    20 2 Отговор
    Ще изчезне, ама Америката на демократите от дълбоката държава! Те затва сега вече се борят с всякви средства- купуват бутуши и джен..дъ..ри да подкопават Тръмп- Като змията кога почва да хапе най много, когато умира.
  • 16 Обективен

    13 1 Отговор
    Авторът много точно е на пипал същността на проблема.... Задава се нова битка между Северна и Юга, историята се повтаря 200 г. след Гражданската война....
  • 17 БПФ

    16 1 Отговор
    Мултикултурство може да има само в общество с хора с различна, но СЪЩЕСТВУВАЩА култура - не като се смесят цивилизовани хора и диваци.
    Толерантност може да съществува само ако е взаимна... това, което е видно в Европа е САЩ е толерастия, в която нормалните хора са жертви...ама те няма вечно да търпят !!!

    И всичко има политическа окраска - зад тия мародерства строят изродите от т.нар. "демократическа" партия и левите анархисти - една отвратителна сбирщина от сексуални изкълченяци, лумпенизирани малцинства, политически манипулатори и неотроцкисти - наследници на ония - най-лошите леви, дето дори нормалните комунисти са ги гонили със сопите.

    Тоя път обаче те не осъзнават с кого се захващат - американците още не са толкова масово обезличени и пречупени, както европейците - да не говорим колко оръжие имат. Виждаме как отряди от отлично въоръжени мъже охраняват цели квартали или отделни търговски обекти.... а американските закони допускат да браниш и с оръжие живота и имота си. В един момент някъде ще пламне искрата - някъде такива смели мъже ще открият огън по мародерите и подпалвачите и ще стане кървава баня, която ще залее САЩ - и ще продължи дотогава, докато погромаджиите и бандитите не бъдат избити поголовно и до крак.
  • 18 Шопо

    5 0 Отговор
    Черню и без това е бил болен от 👑
  • 19 БПФ

    9 2 Отговор
    А за победата на Тръмп и неговите поддръжници - един виц отпреди изборите:

    Малка американска фирмичка, изпаднала в затруднение. Шефчето събира служителите:
    - Мили колеги, аз много държа на всеки то вас и съм ви благодарен за усилията, но фирмата е в затруднено положение и затова се налага да уволня един от вас. Казвайки това погледът му случайно пада върху един от служителите "афроамериканец", който веднага скача като ужилен:
    - А, значи като трябва да уволним някого, веднага негрото ще бъде, а ??? Само да си посмял, шефе, толкова правозащитници ще докарам тука, че живота ти черен ще стане !!!
    - Ама чакай, бе - Сам - нямах предвид тебе - оправдава се шефчето и поглежда към най-стария служител - портиера.
    - Никакви такива шефе - протестира той - аз съм на 60 и вече никой няма да ме вземе на работа, ако ме уволниш - това е дискриминация по възраст !!! Опитай само да ме пипнеш.
    Шефчето се опитва да заговори универсалната секретарка, но тя също го отрязва:
    - Защото съм жена, нали? Винаги съм знаел, че сте сексист !!! Но ние сме вече организирани, сексизмът се преследва на държавно ниво... давай, уволни ме, да видиш какво ще стане тогава.
    - Ами тогава Смити... започва шефчето, обръщайки се към едно женствено мъжленце с префинени китчици, ама то го срязва:
    - А-а-а-а, шефче, знаех си, - мене си нарочил, щото съм гей, нали? Ами пробвай се, бе - шефче, да видим дали ще ти се размине - дискриминация на представител на сексуално малцинство !!!
    Шефът млъкв
  • 20 БПФ

    17 1 Отговор
    .... шефът млъква и обръща поглед, а с него и всички защитили мястото си служители, към последния - здрав и усърден работник, обаче - бял, хетеросексуален мъж на средна възраст и поради това - напълно беззащитен.
    Той се изправя с достойнство и тръгва към вратата:
    - Не си прави труда, шефе, отивам си. Ама да знаеш, и всички вие нахални неудачници - ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТРЪМП !!!

    Коментиран от #28

  • 21 виц

    14 2 Отговор
    Кaтo мaлък Oбaнaнa рeшил дa cтaнe бял. Нaмeрил бялa бoя пoлял ce c нeя и ceднaл нa вeрaндaтa дa cъхнe. Минaлa кaкa му и кaтo гo видялa му врътнaлa двa шaмaрa c думитe, чe щe гo oтнece, кaтo ce прибeрaт cтaритe. Прибрaлa ce мaйкa му, нaпляcкaлa гo, прибрaл ce бaщa му, рaзвъртял кoлaнa. Ceднaл Oбaнaнa нa cтълбитe и cи пoмиcлил-oт двa чaca cъм бял и вeчe мрaзя н*гритe!
  • 22 факт

    4 0 Отговор
    управниците не могат да управляват, а народа неще да бъде управляван!
  • 23 Кумчо Вълчо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "пожелание":

    Нямаме толкова затвори в Европа за да си върнем белите "американци ".
  • 24 Тръмп и лекарството

    8 0 Отговор
    Стара,стара... колко стара е либерастна Америка? Масовата либерастия се пръкна в Холивуд и от там след 1920г. вирусът плъзна по Америка и света. Към 1950г. либерастна Америка се беше толкова разпасала,че трябваше Маккартни и Хувър с неистови усилия да озаптяват белите г.й-пед.рестки и лез.ийски ш.мети. Ако погледнем списъците с репресираните от макартизма там е пълно ссъс сек.уални,девианти и левичарски е.реи. При това нег.рск.ят проблем тогава още не беше избуял. Сега н.гри,латиноси ,семи.ски левичари и културни марксисти вече са оформили общ фронт. Семит.те естествено както винаги дават акъла и бутат фитилите и парите. Латиноси и ниг.итоси ,както и бел.кожи лузъри са пълнежа на лумпениата.Много аналогии се намират с Майдана в Русия от 1917г. Парите,акъла и фитилите пали същото племе като в Русия през 1917г.. Лумп.ниатът в Русия бяха хо.ъли,латиши и озверели войници от фронта. В САЩ лумпе.иатът е подобен. Дали днешните социални инженери ще съсипят САЩ,като Русия навремето тепърва ще видим.Разликата от 1950 година е ,че бившите соцдържави въобще не подкрепят тази розова вакханалия защото вече са и сърбали попарата. Все ми се вярва,че тоя повтарящ вече над 100 години сценарий вече е разгадан и Тръмп ще му намери лекарството.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мдааа

    9 0 Отговор
    Най-после да се каже и част от истината. Всъщност гражданската война в щатите тече от момента на избора на Тръмпи и я запалиха клинтонитите. Сега просто я изнесоха на улицата и пуснаха шпиц командите. Тръмпи ще контраатакува и то ЯКО и директно, а не със шпиц команди.

    Коментиран от #30

  • 27 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Тръмп и лекарството":

    абе ,всичко завършва!!!!!! с АЙН РАНД....и нейният труд ,,,АТЛАС изправи рамене,,,.И ТАМ има дето са чели по ЕДНА КНИГА!!!!Която описва как АЛЧНОСТА Е ВИСША ДОБРОДЕТЕЛ!!!!!!!!...ТОВА!!!е по-лошо от ,,ВИНЕТУ,,,...ОООО ,боже ,МНОГО ПО-ЛОШО!!!!!
  • 28 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "БПФ":

    ...и АЗ!!!!!!
  • 29 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    благодарско за статията!!!!
  • 30 Дедовия

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мдааа":

    Войната стартира по времето на Обама!Сега е по разпространена!Кениеца подготвяше страната 8 години за това което се случва сега!Тръмп им е само катализатор!
  • 31 1234

    5 0 Отговор
    Сащ до 1948, сиреч до създаването на Израел беше нормална държава. Но юдеите я превзеха отвътре, използваха я за свои цели да бъркат в г за на арабите и руснаците 70 г вече и това е резултата, мулти култи анархия. Принципа негрите в африка латиностите с Ю Америка ще донесе мир. Всичко друго е расова война за сметка на белите
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 сноу

    2 1 Отговор
    Хм-м ..амерската цигания тръгнала да граби и плячкосва, и цял свят облещил пукали във високоинтелигентни, че и в хиперполитически коментари...Че те просто не са вдянали,на какво е способен нашту сиган...
  • 34 сноу

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "пожелание":

    А-а.. Ши тряба и за нашту сиган ,някоя далечна планета да намерим..