Last news in Fakti

3 Юни, 2020 20:30 11 446 62

Разкритията на Божков: тъжна диагноза за България

  • васил божков-
  • нове холдинг-
  • бойко борисов-
  • владислав горанов-
  • герб

Олигархът беглец, който се превърна в нещо като Шехерезада на българската политика, напомня за колоритните образи от филмите на Копола и Тарантино

Разкритията на Божков: тъжна диагноза за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Васил Божков се превърна в нещо като Шехерезада на българската политика. Какво ни казва неговата популярност за нас самите? Дали тя не е един вид диагноза за българското общество? Коментар на Петър Чолаков.

Васил Божков, известен с прякора Черепа, е антигероят на деня в социалните мрежи в България. Олигархът-беглец, който се превърна в нещо като Шехерезада на българската политика, напомня за колоритните образи от филмите на Копола и Тарантино. Вероятно затова не е и изненадващо, че Божков мълниеносно набра популярност в "новите" медии. Монтекристовска дързост и авантюристичен чар - изглежда мнозина съзират в профилите му в социалните мрежи именно това.

Фактите говорят сами: страницата на г-н Божков във Фейсбук има над 60 000 харесвания, а последователите му са над 70 000. В Туитър, където предприемачът се подвизава едва от май 2020, профилът му натрупа за броени дни над 3000 последователи.

Анализатори, гастролиращи из телевизионните студия, не пропускат да подчертаят интелигентността на хазартния бос, внезапно загубил "съпорт". Та нима има още някой неразбрал, че г-н Божков - освен че е познавач на изкуството (това би трябвало да е самоочевидно от богатата му колекция от артефакти, или?), има две висши образования? Той е завършил "Приложна математика" в СУ и "Икономика на труда" в УНСС.

Едно провокативно сравнение

На 2 юни, когато честваме гибелта на може би най-забележителния антигерой в българската история, наричан от някои "пройдоха" и "разпасан бохем", неволно започвам да правя сравнения между времената и личностите. Подчертавам: това е лично мое сравнение, което, разбира се, е провокация. В очите ми се оглежда портретът на брадатия мъж с изгарящ поглед, който ме е посрещал и изпращал всеки ден още от класната стая. До него застава автокарикатурата на модния супермен с прилепналата черна тениска от комикса, на когото явно му харесва да бъде Али Баба от приказката.

От една страна е титаничният поет-революционер, вдигнал пестник срещу Империята; от другата - комбинаторът, когото рулетката най-накрая е "надиграла". Единият - идеалист без пукната пара, заложил на карта живота си за свободата на България, другият - предприемач-милионер, в продължение на години обирал каймака на системата.

Да, това сравнение е провокация. Ала тя води стремглаво надолу и все по-надолу по стълбите към безброй въпроси.

Захласването по Божков: диагноза?

Питам се дали трепетът, с който коментатори, медии, а и голяма част от обществото следят разкритията на г-н Божков за "язвите на властта", не е някакъв вид диагноза. Диагноза за демократичната незрялост, а и за бягството от отговорност на опозицията, на гражданите в България изобщо.

Защо ние, обществото, все чакаме някой друг да накаже "лошите"? Ослушваме се какво ще ни разкрие "мониторинговият доклад" на ЕК, какво ще обявят "Репортери без граници" за поредното падение на българската журналистика. Радваме се като малки деца, когато посланик Херо Мустафа смъмри енергийната ни зависимост от Русия и недъзите в съдебната система.

Защо все чакаме "батковците" и "каките" да излязат на терена и да ритат вместо нас топката в нашия мач? Защо опозицията продължава да бъде ялова, а г-н Борисов "чупи рекорди" по продължителност във властта?

И какво ни казва - за нас самите - популярността на фигури като г-н Божков?

"Божков - той ще им даде да разберат... признава престъпленията си, но и тях ще ги повлече към дъното!" - така разсъждават мнозина и потриват ръце, сякаш не става въпрос за собствения им живот.

Да, високата интелигентност заслужава уважение, но, сама по себе си тя не казва нищо за личността; без другите "необходими атрибути" тя не е билет за рая. А на тези, които "стискат палци" на Божков, ще трябва да напомня, че той е може би едно от "най-лошите момчета" в приказката на живота ни. Става дума за истинската история - тази за изтърбушената, постмутренска, застаряваща, ограбена и умираща България.

Ние сме "юзърите", а г-н Божков е от бившите "администратори", на които просто е отказан достъпът, защото е станал твърде едър за Матрицата.

Ад-мини-стратор. Колко хубаво звучи!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майка

    37 57 Отговор
    Кой си ти бее, че позволяваш да пишеш така, срам си за българската нация..

    Коментиран от #46, #52

  • 2 Усмивката

    34 9 Отговор
    Испъкна като свински ма. е. в калчища. Такъв лав имаше навремето. Грозна картина.... Мммда. Ми тя е такава от сумалък време. Кога е била красива

    Коментиран от #10

  • 3 Васил Левски

    149 16 Отговор
    Божков ,макар и да не е цвете за мирисане, каза цялата истина за управляващата хунта,макар и всички разумни хора да я знаят от години.Каза я само защото е притиснат в ъгала и няма какво да направи,сега е ред на народа да си направи равносметката.

    Коментиран от #5, #18, #37

  • 4 noo

    81 5 Отговор
    Още малко и ще се окаже, че виновен за далаверите на шайката и Черепа, ще се окаже опозицията.
    А истината за "яловата" опозиция трябва да я търсим в това 111-то място, което стабилно държим вече няколко години. Ако някой смята, че силна опозиция ще има, без активно медийно присъствие, то между него и троловете няма разлика.
  • 5 И как разбра,че това е Истината?!?

    14 51 Отговор

    До коментар #3 от "Васил Левски":

    Защото е доказан..ДРУГАР , ПРЕ СТЪ ПНИК И ДОНОСНИК?

    Коментиран от #48

  • 6 Българин

    22 96 Отговор
    БОЖКОВ Е ЕДИН ГОЛЯМ БОКЛУК НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД, ОСТАНАЛ ЖИВ! ТЕЗИ, КОИТО МУ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ СА МАЗОХИСТИ!!!

    Коментиран от #11, #34, #40

  • 7 Простете ми тъпотата,

    79 4 Отговор
    но да сравнявате бедния хъш Ботев, който с перото си неуморно громи поробителя, накрая и със сабя с един наскоро загубил благоволението на властниците олигарх е меко казано неприлично.
  • 8 Факти

    90 5 Отговор
    Те и децата знаят вече кои кое в тази държава,то станахме за смях пред света както винаги.Много са нагли тея нащи уж политици,неможе да се правиш на луд, че не знаеш за липсата на 500 милиона в хазната това е недопостимо.Незнам и се чудя как тези излизат с лицата си пред народа и продължават да лъжат.Невиждам светлина в тунела при липсата на правосъдие.
  • 9 име

    3 13 Отговор
    думата разкритие е в кавички. оправете заглавието.
  • 10 При толкова много правописни грешки

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Усмивката":

    я се замисли как се пише "усмивка" или "осмивка", "усмивам" или "осмивам"?

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 историк

    52 0 Отговор
    "С помощта на своите неприятели, той победи своя враг!" - пасаж от речта на Чърчил във Фултън през 1946 г., в която визира Сталин и Хитлер. При един условен паралел по темата, ако се получи и с Черепа, всички или поне разумната част от българите ще сме благодарни на този бандит.
  • 13 Тъпанарел

    20 29 Отговор
    Всичките му последователи на тоя са наивни глупаци... Той се надсмива ехиддно и се подиграва с българите.... Глупаци са и всички, които доскоро му купува ха и триеха билет четата, а те са милиони
  • 14 Горкия ти

    26 0 Отговор

    До коментар #10 от "При толкова много правописни грешки":

    пише се Усмивка и Осмивам. Научете го този роден език.

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ААААХАХААА ...И ТВА ДОЖИВЕХ А ВИДА

    14 31 Отговор
    ТИЯ КОИТО ДО ПРЕДИ НЕКОЛКО ГОДИНИ,.. УБИВАХА ХОРА, УНИЩОЖАВАХА СЕМЕЙСТВА И ЧОВЕШКИ СЪДБИ,..ВКАРВАХА ПО ЗАТВОРИТЕ ...САМО ЗАЩОТО СИ ОТ...БУРЖОАЗНО СЕМЕЙСТВО(РАЗБИРАЙ..КЛАСОВ ВРАГ)
    ...ДНЕС...ВИЯТ КАТО ..ПОЗИ ТАН СКИ КУЧКИ И...СКАЧАТ НА АМБРАЗУРАТА ЗА ДА ЗАЩИТАВАТ...КОМ-ПРЕ СТЪ ПНИК-МИЛИАРДЕР ..ОГРАБИЛ МИЛИОНИ ХОРА?!?
    ДА ПАЗИ...ГОСПОД ОТ ТАКИВА...ДРУГАРИ😆
  • 17 Behemoth

    29 3 Отговор
    Нищо не става от българите....азиатско търпение ....седят на брега на реката и чакат тя да докара трупа на врага им... пунта Мара!

    Коментиран от #39

  • 18 Стига ни занимавали с престъпници

    12 33 Отговор

    До коментар #3 от "Васил Левски":

    Цялата истина мойто момче едва ли ще я разбереш докато си жив, повярвай ми😉 Щом бяга у Дубай как избега и Целата Василев значи не му е чиста работата🤔 що мене не ме гонят а😂 те и у затвора ако питаш 99% от затворниците са невинни според тях😂
  • 19 Шъшъ

    36 3 Отговор
    Който не ПОМАГА за къща в Барцелона после разказва приказки и те така
  • 20 Pyri

    3 10 Отговор
    На бошков. Сьдбата. Ще е като. Буров
  • 21 Кой68

    16 13 Отговор
    Защо не ги направи тия "разкрития"когато се облажваше?Защо е провокирал и след това възползвал от поправките в закона за хазарта в негова полза?Защо сега? Връзвайте се на номерата му!........

    Коментиран от #25

  • 22 vip

    8 17 Отговор
    Божков е "плащал" ама на кого той си знае. Сега какво приказва са "бош лаф" ако няма доказателства, които реално да доказват, че парите са отишли при тиквата , а не например при Мая манолава, при капанията на Нинова.... Такъв едър бизнесмен ако е плащал на управляващите щеше да има реални доказателства... Да не забравя, че преди около 10 години въпросният бизнесмен "избицка" една от най-големите ни банки с близо 100 милиона евро... банкерите пиха едан студена вода сега на на път да пият вода и НАП и както цята ни държава...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хан Аспарух

    1 12 Отговор
    Ей фУкти вииба макята
  • 25 Еврогеец

    26 3 Отговор

    До коментар #21 от "Кой68":

    Защото не е луд оня, който яде баницата, а който му я дава! Боко и Менда лъжата му дадоха баница срещу определен процент, а после решиха да си я ядат сами.
  • 26 Дааа

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Горкия ти":

    Прав си! Освен това се пише изпъкна, мъде и лаф! Три грешки в три изречения!
  • 27 Миро

    5 0 Отговор
    Ако напиша какво мисля модератора ще ме прасне.
  • 28 раэпутин

    6 16 Отговор
    кви раэкрития бе кви пет лева аиде стига червена пропаганда
  • 29 Има ли смисъл

    24 1 Отговор
    Кучетата си лаят, керванът си върви. Не съм фен нито на Бошков нито на240-те разбойници.,но не забравяйте не е виновен този дето яде баницата а който му я дава. И не си мислете че тия дето ги гледате всеки ден по телевизията ни управляват, други дърпат конци те. Вие от колко човевека мислите че се играе шах

    Коментиран от #59

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 МИМЕТО

    22 3 Отговор
    ДАВАЙ ЧИЧО БОЖКОВ МАЧКАЙ СУДЖУЦИТЕ ЯКО
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Bai nudals

    15 5 Отговор
    Да е ясно на всички тук. И той беше без,пукната пара,и той беше хъш по своему. Буда Пеща,Прага,който е бил там в края на80те.и началото на90те. знае за какво говоря. Но Васил имаше една голяма страст комара,играеше до последния лев.Такива хора като него са голяма рядкост по нашите,земи.Харизматичен,изключително интелигентен и винаги усмихнат. Той е точно от тези хора за които казваме на мравката път прави. Него няма да го чуете никога да псува,да вика,и да клюкарства,също и да говори зад гърбът на когото и дае.Постигна си всичко сам,защото наистина умът му работеше на високи обороти. Помагал е на всеки,най вече на старите познати и приятели,към които живота не бе така благосклонен.През годините успя да се запази,защото не беше конфликтен,беше коректен. И много хора го обичат,а още повече го уважават.
  • 36 взе да ми става симпатичен

    19 2 Отговор
    Васил Божков не е казал, че е невинен. Но той посочи кои от политиците са му били партньори.
  • 37 Ново

    1 13 Отговор

    До коментар #3 от "Васил Левски":

    Човек с две дипломи /няма един състудент/явно такива с завършили има много

    Коментиран от #43

  • 38 Мнение

    5 1 Отговор
    Много добра статия, навремето така се надявахме на царя, след това на Бойко, въпреки миналото му. Направо това си е диагноза. Политиците като се докопат до властта и те започват да се правят на мафиоти. Законите са мафиотски с вратички и от там тръгва всичко. Докато не изградим гражданско общество така ще бъде. Тези които биха помогнали за това отдавна са на запад. Задачата става още по-трудна. Но по-добре мафиотска справедливост отколкото никаква.
  • 39 Казиченец

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Behemoth":

    Каква къща тои спря парите на платените протестращи/ наркомани и алкохолици останаха без пари/
  • 40 Храна за размисъл

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Който се изправи смело да покаже какви загрижени управляващи ни управляват и въпреки това народа не му пука са това,но смело плюе Божков.
    Евала овце,супер ме следите.Още 100г все така я карайте и пак от никъде промяна няма да има.
  • 41 драгият зрител

    17 0 Отговор
    Държавата се тресе от скандали, а телевизиите и човекът с каскета си траят.
  • 42 Гражданин

    8 0 Отговор
    Няма гражданско общество. За 30 години смелите мислещите избягаха навън и там раждат децата си. Останалите не правят качествен народ, който може да се бори за живота и бъдещето си. .
  • 43 Bai nudals

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ново":

    Образованието си е завършил преди 10.11.89г.Тогава се учеше,нямаше тинтери,минтери.Ти ли му търси състудентите.
  • 44 Byg

    2 12 Отговор
    Шехеризада лъже , иска да протака влизането си в кауша. Превърна се на комикс тва неговото , рисунки и фантазии , прангите дрънчат , той ни залива с глупости. Почна със смешките с акциите на левски , после се ушашави ептен почна с рисунките , абе изтрещяла работа , страааах.

    Коментиран от #45, #62

  • 45 Bai nudals

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "Byg":

    Как не проумя,мислителю,хлепач че не им беше целта да го вкарат в затвора,а да го прогонят. Та за него дори червена бюлетина от Интер пол няма. Може да си пътува спокойно,никой не го търси.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Kanada

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "И как разбра,че това е Истината?!?":

    Той човека си го казва - Разумни хора - прочети пак поста - явно не си от тях
  • 49 жоро уудстока

    2 0 Отговор
    Образно казано ние,пишещите сме оркестранти в този сайт.Но/за съжаление/виждам повече свирещи на барабан/тъпан,отколкото виртуози певци и инструменталисти.Та тези барабанисти/тъпанари са застанали на амбразурата и неистово защитават булката/милиардера-беглец,може би очаквайки билетче секън-хенд за награда?!Тъкмо една голяма риба е захапала стръвта и да се надяваме,че ще получи възмездие,те го оправдават.Видите ли,те и Б.Б,Цв.Цв. не били забогатели законно.Очаквате да се самоосъдят ли?!За тях ще дойде ред като дойдат други на власт.По тази логика да се върнем през Р.Овч.,Г.ДимитровТ.Живков...Хайде да направим нещо със захапалият кукичката В.Божков,пък после с другите/дано им дойде времето/.Предлагам на другарите-барабанисти да починат малко,а през това време да си оправят правописа,че едно изречение читаво не могат да напишат повечето.Успех с ученето!
  • 50 Мичурин

    3 1 Отговор
    Кой е ограбил Божков?.А бе вие луди ли сте в кома ли сте?Това е хазарт бе хора-какви пари да Ви връща искате.Достоевски първо е въртял рулетката после е писал романи.
  • 51 Кенефни такси

    9 0 Отговор
    Божков е криминален контингент на МВР още от времената на бай Тошо с няколко регистрации. Просто е един образован престъпник. След 1989г. успя уж като репресиран,но без прако да се занимава с политика, да напълни пеликанската гуша и затова дълго време демократските правителстване го закачаха,щото той си и плащаше ... на всички.Типичен престъпник по американски - парите не миришат независимо дали са червени,сини,сиви,турскосини или ... от кенефни такси. Ако разкаже как е подкупвал и манипулирал от 30 години няма лошо,поне ще се осветлят няколко страници на дУмократичния преход.

    Коментиран от #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 факт

    0 0 Отговор
    кои е тоя чолаков!?

    Коментиран от #57

  • 55 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Кенефни такси":

    американските комунисти се оказаха много по-големи гадняри от съветските!!!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "факт":

    падуан/ученик/ от ЦРУ!!!!!
  • 58 В.В.

    2 1 Отговор
    Давай Васко ,,вкарай шебеците в панделката... Всички....!!!Щом и други ,,политици,, излязоха да го плюят ..значи не е тъй работата... Всичко е фарс...Искат парите и славата...Властта е важна.... Тоталитаризъм...Аможеше само да се задейства прокуратурата....Не и всички маймуняци от маймунарника да плещят небивалици...
  • 59 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Има ли смисъл":

    този въпрос с баницата УМРЯ!!!!!!ПРАВЯТ Я В Китай!!!!А КОЙ я поръчва,доставя,ПРОДАВА Е ДРУУУУГ ВЪПРОС...Далеч по-СЛОЖЕН ОТ ТВОЯ.... И ПО-СКЪП!!!!Все пак сме 21 век,не 19.....
  • 60 Имализначение

    0 0 Отговор
    Е поне ще изкара някои лев от социалните мрежи на първо време след като го окастрят .
  • 61 ред

    1 0 Отговор
    Само тьпаци може да харесват Черепа.Далавери за милиарди а сега кранчето спря.Тьркай талончета и ще се успокоиш
  • 62 В. Бомбошков

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Byg":

    Всичко е ясно – Шехерезада е PR на Шехерезадника.