Last news in Fakti

19 Юни, 2020 10:00 10 602 67

Как се разрушава демокрацията: Случаят с България 

  • бойко борисов-
  • корупция-
  • скандали-
  • партия

За разлика от другите европейски „силни мъже“, Борисов не е фашист, антисемит или ксенофоб. За разлика от други мачо лидери в региона, той дори няма проблем с гей хората. Това го прави, както го определиха служители на ЕС, някак „сигурен“ по отношение на демокрацията

Как се разрушава демокрацията: Случаят с България  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов за openDemocracy

След години на превъзпитание от страна на онези, които трябва да знаят по-добре, най-накрая стана известно, че демокрацията е „удушена“ в Унгария и Полша. По-малко известно е, че демокрацията и върховенството на закона бяха ефективно премахнати в друга държава-членка на ЕС – България, под управлението на най-дългогодишния популистки лидер в Европа – генерал-лейтенант Бойко Борисов.

За разлика от другите европейски „силни мъже“, Борисов не е фашист, антисемит или ксенофоб. За разлика от други мачо лидери в региона, той дори няма проблем с гей хората. Това го прави, както го определиха служители на ЕС, някак „сигурен“ по отношение на демокрацията.

Силният плячкосва слабите

Изданието представя премиера на България като бракониер, който плячкосва дивеч, т.н народа си.  Пренебрегвайки каквато и да е идеология, той наводнява системата с хора като себе си, като пресъздава цялата държавна машина на принципа, че не законът управлява всички в еднаква степен, а че силните са тези, които плячкосват  от слабите.

Десетилетие по–късно гражданското общество е в безпорядък, медиите са под строг контрол, на мястото на опозиция има „дисидентски“ индивиди и групи. Властите преследват всеки, който се вижда като „враг“. След почивка от три десетилетия България отново има фактически политически затворници.

Това е поучителна приказка, защото се случва под самия нос на Европейската комисия и Европейския парламент. Това е приказка за успеха и следователно е гарантирано да се случи някъде другаде. Поради тази причина е наложително да се разбере как е направено в България.

За да направим това структурирано, можем да използваме така наречените копенхагенски критерии, които през 1993 г. изброиха условията, при които една страна може да стане член на ЕС. Те включват: политически критерии; икономически критерии; административен капацитет. Борисов и неговата партия ГЕРБ атакуваха и демонтираха всеки един от тях, като фактически извеждаха България извън обхвата на европейските норми, ценности и принципи, подчертава изданието.

Министър-председателят Борисов не се слави с четенето на философски книги, но от самото начало схваща основен аристотелевски принцип: че политиката, т.е. създаването на условия за добрия и добродетелен живот на гражданите, в крайна сметка се основава на етиката, т.е. на ценностите, които насърчават добродетелта .

Преди да разглоби политиката, той демонтира ценности

През двете години след присъединяването на България към ЕС през 2007 г., повечето НПО за изграждане на гражданско общество изчезнаха, оставяйки гражданското общество в състояние на строителна площадка. По този начин гражданското общество вече беше обезсърчено, когато Борисов пое властта.

През 2018-2020 г. всички уважавани разследващи журналисти в мейнстрийм телевизията, както и независими телевизионни анкери, бяха чистени от трите основни национални телевизионни канала. В навечерието на кризата COVID-19 медиите бяха активно ангажирани с установяването на Борисов култ към личността.

Преодоляване на разделението на властите

Умно и за разлика от колегите си Виктор Орбан или Владимир Путин, Бойко Борисов не е участвал в директни атаки срещу човешки права или малцинства. Това веднага би взривило Европейската комисия. Вместо това той се концентрира върху преодоляването на разделянето на властите и върху превземането на държавните институции.

През по-голямата част от 2013 и 2014 г. Борисов беше извън властта. България имаше слабо и хаотично коалиционно правителство, под постоянен натиск от масови протести. Силовият вакуум беше запълнен от двама нови играчи: Делян Пеевски, медиен олигарх и финансов магнат; и Сотир Цацаров, главен прокурор. Г-н Пеевски успява както да засили сцеплението си с медиите, така и да обезсърчи тогавашната четвърта по големина частна банка – Корпоративна търговска банка, постигнала значително политическо влияние. Главният прокурор натрупваше истинска политическа власт и призовава министрите на кабинета и членовете на парламента в кабинета си за „координация.

Когато Борисов се върна на власт, през ноември 2014 г., той веднага сключи съюз с тези двама. По-голямата част от публичните търгове се насочваха към контролираните от Пеевски компании, докато „редовни консултации“ с главния прокурор се провеждаха всяка сряда.

След като опитоми поне част от съдебната система, той продължи да опитомява Парламента, като диктува отвън (в България министрите и премиерът не седят в парламента) решенията на мнозинството, както и отказва да влезе дори в парламента по време на вот на недоверие.

Докато стана трети министър-председател през пролетта на 2017 г., беше ясно, че изпълнителната власт е господар на парламента, а не обратното. Със съдебната система като съюзник и парламента като слуга Борисов пристъпи към превземане на институциите на държавата.

Борисов подхвана институциите

Когато българските „силни мъже“ работеха за „групите със силна ръка“ през 90-те, те биха използвали организирани групи от въоръжени мъже, за да наложат волята си на непокорния. Когато същите силни мъже дойдат на власт, те биха могли да използват държавните институции като инструменти за изпълнение на своята воля, спестявайки от извънзаконното насилие.

От този момент нататък всеки, който не се подчини или се оплаче, ще види бизнеса си задвижен в земята от комбинираната мощ на данъчните инспектори, инспекторите по пожарна безопасност, здравните инспектори и цялата панорама от „контролни институции“ (повече от 70) на състояние. До 2018 г. хората, които се оплакват от корупция, видяха, че фирмите им са унищожени, както в известен случай, при който производител на месо се оплаква, че е подложен на натиск да предаде на местния координатор на ГЕРБ четири тона суджук. Днес производителят на месо вече няма компания и сам се подлага на съд за корупция и изнудване.

Разпадането на националната сигурност

С възстановяването на държавата по принципа „силната плячка за слабите“, институциите, натоварени с националната сигурност, също се преоткриха и бързо се включиха в общата корупция и в преследването и преследването на критици. Националната сигурност – и като цяло, сигурността на ЕС – падна по обратния път точно в момента, когато злокачественото руско влияние достигна своя връх. Руските агенти свободно проникнаха в България, като създадоха оперативен център на ГРУ за целия Балкански регион и извън него.

Българските власти демонстрираха съучастие за сметка на националната сигурност, като прекараха години за прикриване на инцидента. На един етап главният прокурор публикува подигравателно публично изявление, че г-н Гебрев сигурно е бил отровен, след като яде „зле измита салата от рукола“. Само много силен натиск от НАТО тласна властите да разследват случая – много след скандала със Скрипал.

За да въведе някакъв ред в подобни практики, като в края на 2017 г. правителството създаде нова „наказателна“ правна система, рамо до рамо с редовната. Това се продава на ЕС като „борба с корупцията“ и се състои от: комисия за конфискация, натоварена с конфискацията на имуществото на хора, обвинени в корупция, преди да бъдат изпратени пред съда; Специализирана наказателна прокуратура, натоварена с борбата с корупцията на най-високите нива на власт; Специализиран наказателен съд и Специализиран наказателен съд, натоварен със същото.

„Клиентите“ на пара-правната система към днешна дата илюстрират, че първоначалните страхове са били правилни. Първият такъв клиент беше областният кмет на София г-жа Иванчева. Избрана за независима, тя отказа да влезе в системата на корупционните практики, които намери на мястото си. Тогава тя беше задържана в много публичен арест по обвинение в корупция. Делото на прокуратурата, заведено в Специализирания наказателен съд, се срина в безпорядък, тъй като доказателствата бяха отменени, а свидетелите твърдят, че са давали показания под принуда. Въпреки това г-жа Иванчева беше осъдена на 20 години в очакване на обжалване.

Реалната картина

В държава без закон, където силни мъже дебнат земята, силната плячка за слабите и институциите действат като магистрали, устойчивото прилагане на достиженията на правото на ЕС е невъзможно по дефиниция. Не е чудно, че в момента Европейската комисия се ангажира с 37 процедури за санкции срещу България само в областта на опазването на околната среда. И все пак Комисията, както и други органи на ЕС, продължава да затваря очите за основния проблем: разпадането на върховенството на закона и демонтажа на институциите и механизмите на демокрацията. Именно тук достиженията на правото на ЕС са унищожени; унищожаването на природната среда е само едно следствие от това.

И все пак различните органи на ЕС днес виждат неговата мисия предимно по отношение на парите. Докато паричната страна на нещата е наред, тогава – мисленето протича – не е необходимо да предприемаме действия за нарушения на достойнството, законността или приличието.

Варвари, като премиерът Борисов, не са пред портите. Те са вътре в замъка и предоставят на другите работещ модел как да убият демокрацията. Това се е случило в Унгария; случва се в България и Полша.

Ако демокрацията може да бъде демонтирана в България от едва ли не грамотен мачо мъж, тя може да бъде демонтирана в по-сложна страна от някой по-интелигентен и проницателен. Проектът вече е достъпен", публикуват в сайта си известната английска медия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 номенклатурно чедо

    23 30 Отговор
    Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 година в Пловдив. Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник Работническо дело в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977). Средното си образование Дайнов получава във Форест Хил Скуул в Лондон, където основава първата си рок група „Луус чейндж“.[1][2] В 1976 година, посредством стипендия от Inner London Education Authority, постъпва в колежа Корпъс Кристи на Оксфордски университет, който завършва три години по-късно с първокласна диплома по „Нова история“.[1] През 1984 година получава научната степен кандидат на историческите науки с дисертация „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“ От март 1985 година е асистент в Софийски университет, а през учебната 1985–1986 е гост-преподавател в колежа „Св. Антони“ на Оксфордски университет.[1] Специализира в Париж под ръководството на професор Ален Лансло.

    Коментиран от #22, #51

  • 2 демократ

    12 130 Отговор
    Борисов е голям човек и голям държавник!

    Коментиран от #11, #12, #67

  • 3 Коментар

    87 8 Отговор
    Мисля, че ако е вярно то трябва да си ходи Борисов.

    Коментиран от #30, #33, #47

  • 4 Васил Левски

    87 9 Отговор
    През деня държавник,през ноща бандит.
  • 5 Този проект действа

    57 6 Отговор
    В екс комунистическите страни ,в които управниците са деца или внуци на комунисти ,свикнали да грабят ,крадат стадото овце

    Коментиран от #52

  • 6 цецо апартамента

    50 4 Отговор
    Айде стига ,знаем си го що за стока е.
  • 7 Иво Андонов

    52 7 Отговор
    Най-богатия европейски лидер.

    Коментиран от #26

  • 8 Рино

    67 3 Отговор
    То изобщо имало ли е демокрация в България не бъркай те тази либерална кочина с демокрация
  • 9 Миии

    49 6 Отговор
    Да съберем още малко кюлчета и да купим на бибочко дрон по як от радевия. Дано се успокои и да престане с плещенето, че дрънчи на кухо.
  • 10 В партията му

    39 3 Отговор
    Всички са милионери в €
  • 11 оня

    46 6 Отговор

    До коментар #2 от "демократ":

    по скоро голям селянин и простак

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иво

    28 4 Отговор
    Всичко тръгна от Валери Симеонов, ако е сценарий кой е сценариста Доган ли, Пеевски ли или пък Цветанов?
  • 14 Бългaрин

    39 1 Отговор
    Да, но "кучетата ли лаят", а вълците назначени от новите господари (янки и турци) спокойно плюсакат и рушат страната.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 nema demokraciq ot rimsko vreme

    35 4 Отговор
    връщайте комунизмаааааа и сички политици от бае Тошево време на сам .. на народен съд и ги праим жертви на новия комунизм
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 JEFF

    30 0 Отговор
    Как се разрушава нещо , което го няма ?
  • 19 Бай Шиле

    28 4 Отговор
    Бат Бойко нали си пич, даи си оставката ако ти стиска. И спряха мелодия на годината! В Русия съм в Русия съм!
  • 20 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    11 39 Отговор

    До коментар #11 от "оня":

    Дори да е простичък малко, поне ни свърши работа на нас софиянците със задължителните декларации и капепета за да дойдете до София, но бъди сигурен, че следващият премиер ще ги сложи за постоянно и за да влезете в София ще изписвате по една кофа с мастило на всеки град преди София и всяко капепе на входовете на София! Вceки aвтoмoбил cи имa нoмeр, вcякa бaнкнoтa и злaтнo кюлчe cи имa ceриeн нoмeр, вceки луд c aфeри cъщo cи имa нoмeрa....Тия номера с колажите имат обратен ефект и ефектът ще е голям когато се разбере от чия комунистическа сметка са изтеглени за снимките! Знaeмe cи нoмeрaтa вeчe oт 30 гoдини...Cтигa c тия цигaнcки нoмeрa...!!!

    Коментиран от #27, #28, #46, #54

  • 21 Ххх

    35 3 Отговор
    "За разлика от другите европейски "силни мъже“, Борисов не е фашист, антисемит или ксенофоб" - да, разбира се. Борисов е преди всичко егоист, и играе за себе си. Както казваха западняците - кучи син, но нашият кучи син. Борисов няма идеология. Той не се бори за идеи. Единствената му цел е личното му материално добруване и трупане на пачки с безкрайна лакомия, която вероятно в някакъв момент ще му изяде главата. А иначе се съобразява с новите ни господари, за което им е удобен, за което и го държат. Той няма да посегне на съдебната система, за да не разсърди западняците. Въпреки крещящите безобразия, които се вършат под шапката на така наречената съдебна независимост. Ще спазва стриктно препоръките за отношение и правата на малцинствата, въпреки ширещата се безнаказано битова престъпност. Ще купува оръжия по безкрайно надути цени. Само и само да е удобен и да го търпят. А той да парафира с типичната си простащина и чувство за несменяемост.
  • 22 Ku-Rec

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "номенклатурно чедо":

    Е и? Кой живял съзнателен, пълнолетен живот преди 10-ти не е свързан някак си със системата?! Той и Баце Боце е комунист-демократ. Въпросът е, като си преминал през някаква подобна диктаторска Голгота, какви изводи си си направил и какъв път ще поемеш!

    Коментиран от #55

  • 23 Майна

    16 6 Отговор
    Добра статия и толкова елементарни коментари под нея...СРАМУВАМ СЕ ОТ ПОВЕЧЕТО СИ СЪНАРОДНИЦИ

    Коментиран от #36

  • 24 Диктаторът от Банкя

    28 2 Отговор
    Демокрация !?!? Хахаха Пълниш ми левия шкаф има демокрация, не го пълниш има ликвидация, пpocтоо е и аз съм пpocт ! Хаха Пyнта Маpa с 200 и отскок !
  • 25 Усмивката

    12 0 Отговор
    Всичко което е написано е сносно. Но цялата картинка би била дала отговор на въпроса.... Какво общо има Бойко Методиев с лица като Арнаудова и лица като Сталийски. Това мисля би дало един об3единявая отговор на всичко което се изписа по горе
  • 26 Пачки

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "Иво Андонов":

    Пачки яко пачки. Балиране
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не излизай на слънце

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сладък лейтенант Грюбер от СС":

    Звънни на бърза помощ.
  • 29 kolo

    21 2 Отговор
    Страшно е когато благоденствието на нацията е в спални шкафчета!
  • 30 цуци

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Ма му казаха неговите хора, че другия път ще го снимат с онуй нящо от шкафа 😂
  • 31 Зайко Байко многознайко

    17 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си ни влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието на ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"
  • 32 Българан Европейски

    8 7 Отговор
    Доста нескопосан опит на Дайнов да пришие България в общолевичарската непоносимост към Полша и Унгария. Всички пазарни неудачници се развъждат в грантово-безотговорна кампусна среда, съществуваща от благотворителност на "омразните фашисто-капиталисти" и много марихуана.
  • 33 чичо

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Четох оригинала онзи ден и не съм далече от мисълта че някой като Дайнов е диктувал.
  • 34 Факт

    1 14 Отговор
    Когато умре и последният роден в социализма, ще има промяна!

    Коментиран от #38, #56, #66

  • 35 Пепо

    5 9 Отговор
    Едно от синчетата на комунистическата номенклатура ще ни говори за демокрация. Точно такива, като този бяха и са пречката за бърз и преломен демократичен преход в България. И точно от такива компроматни кампании можем да видим кой кой е в България. Така, че ''Всяко зло за добро''.

    Коментиран от #58

  • 36 Емо

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Майна":

    Виждаш това, което ти изнася. И ако под "сънародници" разбираш вас вулгаристанците, които сте различен народ от нас БЪЛГАРИТЕ определено има от какво да се срамуваш.
  • 37 Леле1

    6 2 Отговор
    Много лош превод на статията, да не повярва човек.
  • 38 Не е така

    8 4 Отговор

    До коментар #34 от "Факт":

    те нали имат деца
    червената чума е вечна
    каква демокрация какви пет лева
    дори да бяха забранили БКП със закон-
    пак нищо нямаше да се промени
    членовете й си хвърлиха книжките,
    пребоядисаха се, влязоха в СДС,
    извършиха приватизацията
    преименуваха се в БСП и вече са
    социалисти-демократи
    тази мимикрия ще е вечна
    както червената чума.......................
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 сорос вън

    17 2 Отговор
    Демокрацията я разрушиха точно соросоидната шайка с Дайнов и СДС след 90-те. Днес са пследствията - мутрокрацията.
  • 41 Епитропий

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Серж":

    Ето това е език на омразата на база националност. Сигурно си гордостта на мама и тати!
  • 42 Соня

    11 3 Отговор
    Бойко ако има Господ да награди децата ти според заслугите ти колкото заслужаваш ?Ти не крадеш? ти си точен?ти си най големия крадец в България ?
  • 43 Чичо

    2 8 Отговор
    Баце ще стои на власт докато Дъртата паячка- кака Ирен каже "БАУ" и го хвърли на вълците.
  • 44 Станьо

    7 5 Отговор
    Поредния платен "либерал".Вече не сте актуални,нито интересни ,г-да защитници на демокрацията.нямаме нужда от вашите услуги.
  • 45 xa xa xa

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "дядо курти от село пиперково":

    дядо Курти, космонаФт да не си мислиш че идва от нафта...
  • 46 Изгорял

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сладък лейтенант Грюбер от СС":

    Ми х,,,я да ходя в софия
  • 47 Да ходи, но не къде да е...

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Не да си ходи, а да ходи в затвора
  • 48 Пешо

    7 8 Отговор
    Другаря Дайнов дори сам не си вярва на глупостите които пише.
  • 49 Матей

    13 1 Отговор
    А откъде идва модела за разлагане на държавата,за демокрация е безпредметно да се говори,и преди ,и сега не е имало.От САЩ,те са нашия модел за подражание,куратор и надзорник,зъл демон и унищожител.Систематичност,това е основното отличително качество на тая стратегия,бавно,но славно да затрият 9 милиона души,да ги попилеят и направят държавата на прах и пепел,пълно отрицание на себе си.Борбата за реанимация на България ще бъде тежка,надежда дават надигналите се бъркотии в САЩ И В Западна Европа,ако загубят контрол над Източна Европа,възниква шанс и за нас да видим бял ден.
  • 50 Прохор

    8 2 Отговор
    Как ще е против гейовете,като той е един от тях.
  • 51 да ти го накича на ухото

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "номенклатурно чедо":

    Статията е от преди няколко дена и е от английската преса .
  • 52 отец Инокентий

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Този проект действа":

    Комунистите умряха отдавна. Тия са обикновенни бандити. Независимо от партийната им принадлежност.

    Коментиран от #62

  • 53 IYY

    10 1 Отговор
    Все намесват черните. Все те онеправдани. Либералната система е изгнила, а толерастията ще превърне цивилизацията в зоопарк.
  • 54 Папуций

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сладък лейтенант Грюбер от СС":

    Приказката на баце "Вие сте прости и аз съм прост " не излезе твърде вярна !!!
    Прости излязохме само ние !
    Баце излезе хитряга и ошушка пари за десет поколения напред !
    Пред него Цецо с апартаментите изглежда като кокошкар !
  • 55 бибитко

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ku-Rec":

    В сравнение със сега преди 1989 година беше рай !
  • 56 не стига че сте грозни ами и нахални

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "Факт":

    Когато умре и последния роден през социализма България ще остане 4 милиона от които половината цигани. Населението ще бъде малообразовано и полуграмотно. И това от новите управляващи .
    Преди 1989 година бяхме 9 милиона ,безплатна здравна система и образование и не ровехме по кофите.

    Коментиран от #63

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Фърфалан

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Пепо":

    И какво ти е попречил Евгений Дайнов на твоя просперитет ?
    То когато се родиш прост и Анщайн не може да ти помогне.
  • 59 Гошо

    5 1 Отговор
    Шубе ли те Генчо , шубе те а падна Бойко а и ти остана с една пенсиика Пък се не знае твоите колеги да ли нещо няма към съда да те подкарат
  • 60 Наблюдател

    7 0 Отговор
    За сведение на Дайнов в България Демокрация не е имало ! Неможе да се премахва нещо дето го няма! В най- добрия случай тази политическата с-а е фарс на тази тема ! Точно поради това обаче във властта я окупират а после се и вихрят екземпляри като Б.Борисов! А той държавник..... това вече е просто виц!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 тези са

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "отец Инокентий":

    котилото им
    няма умрели и бивши комунисти
    те се роят до безкрайност
    от тук до края на света
  • 63 да и всичко

    1 7 Отговор

    До коментар #56 от "не стига че сте грозни ами и нахални":

    беше фалшиво!
    една илюзия...една голяяма уйдурма на утопията - комунизъм!
    затова се срути с гръм и трясък и затова се гърчим сега
    всички народи,които сме минали през социализма.
    най-зле са в Русия..
    червените мафиоти пак са се уредили
    който лъже той и краде
    интелигентните хора не са приспособенци
    докато червените мутри пак са на върха..
  • 64 Бронко

    8 0 Отговор
    Наркомана пак бълнува за някакви "руски агенти", за "КГБ" и за "скрипали".
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Джомолунгма

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "демократ":

    ....е карикатура и простак !