Last news in Fakti

23 Юни, 2020 10:00 3 709 29

Proud to be Bulgarian?

  • българин-
  • гордост

Кой днес в България или в чужбина може да се чувства горд, че е българин, като вижда какво става?

Proud to be Bulgarian? - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спомняте ли си този надпис върху фланелки, с който много млади българи декларираха своя произход? Той се появи в началото на новия век едновременно с онези успели в чужбина българи, които пристигнаха от чужбина, за да попълнят правителството на завърналия се тържествено в българската политика след десетилетно изгнание бивш български цар Симеон Сакскобургготски.

Много българи облякоха тези фланелки или други със знамето на страната или с надписи на кирилица. С основание или не, това е друг въпрос, но така или иначе гордостта да си българин олицетворяваше духа на онова време на новите надежди, че благодарение на собствения си талант и усилия ще стъпим на широкия път на благоденствието за всички българи.

Няма да припомням как надеждата избледня и изчезна, как се завърна разочарованието от политиците.

Искам обаче да припомня този лозунг, тъй като в българския му вариант той обозначи възраждането на българския национализъм. След като в началото на прехода национализмът от времената на „възродителния процес“ и от тържественото отбелязване на 1300-годишнината на държавата претърпя съкрушителни удари и се маргинализира, той отново се появи в началото на новия век. Благодарение на гордостта да си българин българските националисти влязоха в Народното събрание през 2005 г. и останаха трайно там, макар и в различни формации – „Атака“, ВМРО, НФСБ.

И така до днешния ден, когато компроматите, с които бяхме свикнали от началото на прехода (различни списъци, досиета, партийни книжки), добиха невъобразима форма. Днешните компромати ни предложиха не просто нецензурен език, не онзи, който наричаме „каруцарски“, а много по-вулгарен. И аз като много хора се надявам аудиозаписът да е фалшив, но самият факт, че се чудим дали пък наистина не е на министър-председателя, показва докъде сме стигнали. Още по-стряскащи са снимките от спалнята на същия политик от най-висок ранг. Нямам намерение да влизам в подробности и да давам оценка на обясненията, които добиха наистина комичен или абсурден характер

Днешната си тревога изразявам във въпросителния знак в заглавието. Кой днес в България или в чужбина може да се чувства горд, че е българин, като вижда какво става?

Дори и тогава, когато се появи лозунгът, гордостта ни беше свързана изцяло с постижения и събития от миналото. Това, за съжаление, не се е променило. Но сега гордостта от миналото беше засенчена от срама и отвращението от настоящето.

Има ли на какво да се надяваме? Винаги съм смятала, че една от най-важните задачи на управляващите е да дават на управляваните увереност, че вървим към по-добро. Че за това по-добро трябва да се борим, защото никой няма да ни го даде наготово. Ставащото обаче ме лишава от всякакви надежди, защото лъснаха истинските мотиви на борбите във властта – кой кого ще пребори без да подбира средства, като се грижи само за себе си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гербаджия да се наричам първа гордост

    69 9 Отговор
    В чужбина никой не ми вярва, че съм българин. Писна ми да им обяснявам, че българите са бели хора. На руснаците се гледа с по-добро око.

    Коментиран от #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 MGewehr

    34 11 Отговор
    "Кой днес в България или в чужбина може да се чувства горд,"

    CHRISTO, но след като се обявил за НЕбългарин!
  • 4 PhD

    25 47 Отговор
    Никой насила не те кара да си българин. Като не ти харесва , отказваш се от българско гражданство и ставаш гражданин на нещо друго. Време е да се изчисти България от българофоби, х ейтъри и подобни.

    Коментиран от #10

  • 5 Asdfg

    59 11 Отговор
    Никаква гордост не изпитвам в момента, че съм българин! Това е в резултат на идиотското управление на територията от 20г.

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бурканбанк

    42 4 Отговор
    Мале, като стане дума за хората със сини венци - веднага триете коментара. Защо ли?
  • 8 Нещастието да си българин

    32 3 Отговор
    Така силно осезаемо и по света и у нас.
  • 9 Ема

    16 1 Отговор
    Историята, с която толкова се гордеем, я правят действията и бездействията на управляващи и народ. А българите все "на дъното му ряпа сеем", все умуваме за нещо си, страхуваме се да не пропаднат гласовете ни, затова избираме някоя "голяма" партия, гласуваме не "за", а "против"... Толкова е просто:имaмe кoнcтитуция и ce придържaмe към нeя: кaтo нe ни хaрecвaт упрaвлявaщитe, cмeнямe ги c oпoзициятa. Пocлe глeдaмe кaк ce cпрaвят и... oтнoвo cмянa. По цял свят е така.
    Eтo някoи мaлкoизвecтни фaкти от нашата история в нaчaлoтo нa минaлия вeк: " Някои от министрите използват служебното си положение за користно облагодетелстване, за което през 1903 г. първият Държавен съд осъжда за корупция Тодор Иванчов, Васил Радославов и Димитър Тончев по закона за съдене на министрите от 1880 г. Така се поставя началото на практиката България да се управлява от бивши или бъдещи затворници. За да смекчи социалното недоволство, князът взема решение за смяна на правителството... След разговори с водачите на опозицията княз Фердинанд възлага отново на Тодор Иванчов да състави кабинет..." Цитатът е на доц. д-р Димитър Токушев от алманаха "България - 20 век".
    В нaчaлoтo нa 20 вeк ce cмeнят мнoгo прaвитeлcтвa, eднo oт другo пo-крaдливи. Някои са за по 2-3 дни. Тoгaвa мoнaрхът имa думaтa. И вce пaк Бългaрия oцeлявa някaк cи, дoри въпрeки крaжбитe и вoйнитe. A ceгa e в пъти пo-лecнo:нaрoдът имa думaтa, тoй e cувeрeнът, a ocтaнaлитe, в пaрлaмeнтa и прaвитeлcтвoтo, ca caмo нeгoви пр
  • 10 Нахален извратеняк

    24 6 Отговор

    До коментар #4 от "PhD":

    България е нужно само на изборите да свали мутренското управление и уважението от другите държави ще се възтанови и нашето самоуважение ще почне да се покачва.
  • 11 В Германша

    1 8 Отговор
    Пасконтрол само да зърнат паспорта а булгар хиер а на другите вайтар
  • 12 На дедо ви дедо му

    24 3 Отговор
    Едно време, в армията, като запеехме "Велик е нашият войник " се чуствах наистина част от нещо голямо и стабилно (друг е въпросът така ли е или не). Да чустваш, че 35 тонният танк ти се подчинява си беше изживяване. Въпросите с избор на пола бяха чисто медицински понятия.
    Въобще не обичам САЩ, но им завиждам на самочуствието. Сега на нашите младежи се внушава, че като част от евроатлантическата общност трябва само да слушаме и да плащаме на американците да ни пазят (отнася се и до цяла Европа). Ако не слушаш - марш в ъгъла. На мястото но ганьовското "Я болгар", истинските, работни българи предпочитат да не обясняват в Европа кави сме и от къде сме. На въпроса: Каква искаш да станеш, внучката ми от детската градине отговаря - да живея в чужбина! Друг е въпросът, че за нея чужбина е някъде извън София.
  • 13 123

    14 10 Отговор
    Всички неща с които Българите може да се гордеят от миналото си са от преди 750 години.Съвременните Българи са унищожили всичко останло от тези велики Българи.Но винаги говорят за величието им когато поискаш да видиш нещо от величето на великите Българи те водеат на голо поле са няколко камъка и ти казат че тука е било двореца на еди кой си, толкова за величието.А новите Българи не живеят в 9 или 13 век, и няма какво да покажат от новите си постижения с които да се гордеят.Само гордост с мафия, кражби, престъпност и корупция.

    Коментиран от #15

  • 14 Ема

    18 3 Отговор
    България е всичко създадено от народа ни: архитектура, литература, наука... Журналисти, които жертваха живота си за свободата на словото... Пламен Горанов, който жертва своя за Варна! Винаги има с какво да се гордеем! Винаги е имало и винаги ще има хора, от които се срамуваме и хора за пример. Ние решаваме какви да бъдем и с какви очи да гледаме на света.
  • 15 Емил

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Слабо познаваш съвременната история!
  • 16 Емил

    11 4 Отговор
    Не може да си горд, че си българин и да го напишеш на английски! Тъпа демонстрация на полуинтелигенти (като авторката на статията)! Гордостта от принадлежност към нещо велико (Българския национален дух) е вътрешно състояние, което няма нужда от парад!
  • 17 Шовинист

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Asdfg":

    Такива мрънкала като теб по принцип не чувстват гордост, а само комплекси. Никой не ти е виновен.
  • 18 Шайба

    5 4 Отговор
    Нашите викат "българи-юнаци",чужденците чуват "bulgari-you nazi" и ни мислят за фашисти и расисти,така че колкото повече се издигаме сами в собствените си очи,толкова повече падаме в очите на останалите,че кой възхвалява сам себе си,това си е най-прекия път към падението.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 19 Burglary значи влизане с взлом

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Шайба":

    А ти откъде си мислиш, че произлизат думички като вулгарен, варварин и т.н.?
  • 20 Пако

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Шайба":

    Аз пък чувам-Българи,простаци...
  • 21 Шайба

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Шайба":

    Е на,даже и нашият премиер почна сам да се хвали,харесва ли ви,добре ли изглежда отстрани,а представете си цял един народ да прави като него,всъщност премиерът ни прави точно каквото трябва,той просто играе ролята на огледало и ако народът не му харесва какво вижда в това огледало може да съди само себе си,разбира се счупването,свалянето и подмяната на огледалото с друго от типа"Огледалце на стената кажи кой е номер едно на земята" въобще не решава проблема,а дори още повече го задълбочава.
  • 22 Ема

    3 1 Отговор
    Че защо народът ни се радваше на завръщането на Симеон Сакскобургготски и защо очакваше нещо добро да се случи? Баща му, цар Борис ІІІ назначава през 1923 г. Александър Цанков и така узаконява Деветоюнския преврат на Военния съюз с убийството на Ал. Стамболийски и др. земеделски лидери. През 1925 г., на "белия терор" на Ал. Цанков, комунистите отвръщат с "червен терор" в църквата " Св. Неделя". В резултат правителството убива стотици невинни: Петко Д.Петков, Тодор Страшимиров, Йосиф Хербст. През 1934 г. правителството на Кимон Георгиев идва с военен преврат и благословията на цар Борис ІІІ. Народното събрание е разпуснато за около 4 години от царя. По света се установяват принципите на авторитаризма, фашизма, националсоциализма и болшевизма.
    И така, Симеон Кобургготски ли ще защитава демокрацията в България през 21 век? Народът греши и надеждите му са попарени. Да мисли и да ходи редовно на избори!
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    а царСИМЕОН сколко дни ужщял да оправиБЪЛГАРИЯ а ГЕРБ пак лъжа повечето хора живеят зле
  • 24 Наблюдатели от ЕС

    6 0 Отговор
    Никой в ​​ЕС не приема България сериозно.
    Попитайте минувач в Париж, Барселона, Берлин, Милано. Какво ви идва най-напред за страната България? Първо ще кажете корупция, втори наркотрафик и трети трафик на хора. България е нелепа държава със смешно правителство и население.
  • 25 Наблюдатели от ЕU

    5 1 Отговор
    Никой в ​​ЕU не приема България сериозно.
    Попитайте минувач в Париж, Барселона, Берлин, Милано. Какво ви идва най-напред за страната България? Първо ще кажете корупция, втори наркотрафик и трети трафик на хора. България е нелепа държава със смешно правителство и население.
  • 26 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "гербаджия да се наричам първа гордост":

    дам, мен ме питаха дали има автобуси редовно или е веднъж месечно от българия до германия. руснаци, румънци, сърби, хървати, всички са с много по-високо доверие отколкото българите. наречи го българин и повече не го обиждай. в развитите страни знаят, че образованите и интелигентни хора са най-големият актив на една държава, компаниите отварят офиси до университетите, спонсорират ги, държавите плащат стипендии, организират образование на високо ниво, за да има кандри. у нас простотията, тарикатството и измамите са на почит, лукса на хора без доход е възхваляван, лекия живот, евтиното поведение, липсата на ценности, всичко това се поставя високо, после не се чудете защо западните страни се развиват, а нашата линее. джипа и вилата на министрите са по-важни от образованието на децата.
  • 27 Ivo

    3 5 Отговор
    Това е една наистина недоносена статия. Какво общо има моя патриотизъм и гордост от произхода ми с някакви фигури, които временно са застанали на управленски пост. Ако автора се срамува, че е българин заради "това, което става" мога единстевено и само да го съжалявам.
  • 28 Бегето територията гробище😂😂

    4 0 Отговор
    От какво да си горд?😂😂😂😂😂срам и позор е всичко ние сме робове
  • 29 Abcd

    0 0 Отговор
    Аз се чувствам горд гражданин на най-богатата държава! България я крадоха,крадоха, крадат я и сега и все има още какво да се вземе!