Last news in Fakti

23 Юни, 2020 20:30 5 578 22

След сблъсъците в Щутгарт: кои са вандалите

  • германия-
  • щутгарт-
  • насилие-
  • расизъм

Стотици вилнеещи мъже потрошиха витрините на редица магазини, грабиха стоки и хвърляха павета по полицаите

След сблъсъците в Щутгарт: кои са вандалите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В неделя част от центъра на Щутгарт осъмна разрушен. Стотици вилнеещи мъже потрошиха витрините на редица магазини, грабиха стоки и хвърляха павета по полицаите. Кои са тези вандали? И защо тази агресия?

 

В неделя (21 юни) Щутгарт осъмна с изпочупени витрини на магазини и хаос в центъра на града. Първоначално беше съобщено, че стотици млади мъже са вилнели из центъра на града, трошили са витрини на магазини и са хвърляли павета по полицаи. Оказа се, че в Щутгарт и преди е имало подобни прояви на вандализъм, както и че участниците в тях били от т.нар. парти-сцена. Но кои са тези хора?

Това, което стана ясно веднага: участниците в сблъсъците действително са били предимно млади мъже. Сред хората, наблюдавали бруталните сцени в нощта срещу неделя, обаче е имало и немалко кикотещи се жени, които насърчавали и ръкопляскали на буйстващите мъже.

Видеа в социалните мрежи показват как с бойни викове младежите атакуват полицаи и нападат безразборно витрини, плячкосват и унищожават цели магазини. Ясно се чуват и псувни по адрес на полицията. Младите мъже многократно крещят "Fuck the Police". Няколко служители на реда са ранени. Задържани са общо 24 души, сред които и две жени. Дванайсет от задържаните са с германско гражданство.

Кои са извършителите?

Според вътрешния министър на провинция Баден-Вюртемберг Томас Щробл, безредиците не са политически мотивирани. А шефът на полицията в Щутгарт Франк Луц определи нападателите като "няколкостотин души от т.нар. парти и ивент сцена". По думите му, от около четири седмици те отново провеждат свои сбирки, напиват се и демонстрират присъствие в социалните медии. Новото е, че сега те вече провокират полицейските служители, като ги обиждат и демонстрират агресивно поведение спрямо тях, казва Луц.

Собственици на клубове в Щутгарт не са съгласни с характеристиката "хора от парти и ивент сцената". Пред обществено-правната медия ARD Колин Хайнце, член на Съюза на нощните клубове, казва, че тези думи се използват за всички, за които не е ясно как точно трябва да бъдат наречени. И това не правилно, смята Хайнце. "Тези хора нямат нищо общо с клубовете и баровете. Става дума за празнуващи хора в центъра на града", твърди Хайнце.

Според Колин Хайнце, в последно време профилът на празнуващите из града драстично се е променил. Една от причините за това са ограниченията покрай пандемията, казва той. Аргументът, че младежите скучаят в резултат на затворените заради коронавируса клубове, е от твърде общ характер, твърди бившият лидер на Зелените Джем Йоздемир. Той добавя, че и посетителите на клубовете се чувстват застрашени от младите мъже, участвали в сблъсъците в нощта срещу неделя. Кметът на Щутгарт Фриц Кун, също от Зелените, смята, че развилнелите се младежи са били повлияни от социалните мрежи и алкохола.

Съществува риск от повторни сблъсъци

Професорът по социална психология Улрих Вагнер обяснява случилото се така: "Полицейска проверка на младеж за употреба на наркотици задейства един психологически механизъм, който кара присъстващите да се обединят и да разпознаят у проверяващите полицаи свой външен враг. След това нещата излизат извън контрол.". Професорът се опасява, че ще има и нови подобни случаи на насилие. "Виждам опасност от подражание и повторение на събитията при друг повод и на друго място", казва Вагнер.

Властите реагираха със засилено полицейско присъствие по улиците на Щутгарт. Създадена е и 40-членна комисия от полицаи, която разследва случилото се в нощта срещу неделя. Служителите на реда получават огромна подкрепа от гражданите - на специален портал на полицията вече са качени много видеа от размириците.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орхан Папук Чепик от Германистан

    35 8 Отговор
    Е как кои са вандалите??? Ама разбира се,че полицаите са вандали веднага да бъдат уволнени.Пречат на младежите да си живеят живота.
  • 2 00000014

    54 5 Отговор
    Разбрахме кои са -- 12 вече взели германското гражданство, а другие 12 са чакащи ... Африка, Близкият изток ....

    Коментиран от #3

  • 3 И 25 да не забравиш

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "00000014":

    Чисти германци!????Що ли!??Май недолюбват склавени!????
  • 4 Гост

    14 4 Отговор
    Бе джендър-вандализма за привличане на внимание пред пъпчиви пуберки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хакан Шукур

    15 2 Отговор
    Шваби,Джем Йоздемир и събратята му ще ви довършат,ако се се стегнете до година-две!
  • 7 Коко

    18 4 Отговор
    Да ви е честито джендъри, и си пазете д.....та
  • 8 Ю Кортес

    19 2 Отговор
    Предполагам да лекарите и инженерите на меркел
  • 9 спецназ

    25 2 Отговор
    Толкова е просто,ама пуста толерантност.При първи опити за нарушаване на общественият ред идват спецчасти и ги пребиват.Скачаш му трупешката на рибиците и бой.Това пред всички.Ако някой иска да опита и него бой.Арестуваните съдени и в панделата.На другата сбирка ще са като на пижамено парти.

    Коментиран от #20

  • 10 Охо Бохо

    24 1 Отговор
    То бива, бива, ама чак такава толерантност, която да не може да формулира какви са тези вандали не бива. Накрая даже няма и да се отразяват нападенията.
  • 11 Бойко бекапето милиардера

    4 3 Отговор
    Това е на правителството операция ,за да затягат примката на гражданите и демокрацията,в Германия управлява върхушка обединение между комунистите и дясна партия,и опозиция липсва.
    Точно Щутгарт беше част операция на ФБР,срещу даркнет и шадоу,и местния полицейски шеф издъни операцията,издавайки(уж без да иска) в доклада в съда кой е Дони браско (малърски водещ офицер от ФБР)сред хакерския елит
  • 12 Киро

    19 3 Отговор
    Самодоволните германци толкова са се отнесли че даже не могат да анализират какво и защо става в Германия. Колкото и да си нахранен и облечен когато нямаш посока мечти идеали то ставаш туземец и нищо друго.
  • 13 Монгола

    24 3 Отговор
    Това в Русия няма как да се случи никога, идват от,, ВИМПЕЛ" и ги правят 5D в шамандурата! Деградирали типове капиталисти.
  • 14 Фридман

    15 2 Отговор
    Така сороснята се скапва отвътре!
  • 15 Йордан

    17 3 Отговор
    Алтернатива за Германия ще оправи бързо проблемите,които сътвори Меркел!

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Деян

    17 7 Отговор
    Аз живея и уча в Германия. Това тук отдавна вече е ежедневие. Тези не са от никакви парти сцени, а наркоманизирани и надъхани левичарчета, които срещу две бири и един джойнт са готови на всичко каквото отгоре им наредят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Зайко Байко многознайко

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "спецназ":

    Първо бият после питат! Така се съэдава респект!
  • 21 Чичко Сорос и пареа

    6 1 Отговор
    Нещо подготвят в световен мащаб 7539
  • 22 9334

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Йордан":

    Че тя иска и на нас да ни ги прехвърли.