Last news in Fakti

26 Юни, 2020 06:30 4 500 42

Путин, абсолютният монарх

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • референдум

Властта на Владимир Владимирович и сега е огромна, а с новите правомощия ще е просто безгранична

Путин, абсолютният монарх - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Властта на Путин и сега е огромна, а с новите правомощия ще е просто безгранична. Той ще остане президент до 83-годишна възраст и ще си осигури пожизнен имунитет. Реформата е маскирана като социална придобивка.

 

Русия регистрира по около 8000 нови инфекции с коронавирус на ден, но въпреки това руснаците днес (25.06) ще се отправят към урните. В рамките на седем дни ще се гласуват конституционните промени, предложени от Владимир Путин. Очаква се те да бъдат приети, макар че популярността му напоследък спада. Въпреки това руският президент може да разчита на подкрепа от страна на твърдите си привърженици. Промените в конституцията биха позволили на Владимир Путин да остане на власт до 2036 година, когато той ще е на 83 години.

Според настоящите правила, Путин би трябвало да се оттегли от президентския пост през 2024 година – след два последователни мандата. Самият той обаче няма намерение да се разделя с политиката. Промените в конституцията целят да узаконят изключение, което ще важи обаче само за него. За всички останали бъдещи кандидати ограниченията остават. Нещо повече - те ще имат право само на два мандата, но не и на два последователни мандата. 

Безкрайна власт и пожизнен имунитет

Русия отдавна е президентска република, в която голяма част от властта е концентрирана в ръцете на държавния глава. Но след ноите реформи руският президент ще получи още повече правомощия.

В предложените конституционни промени е записано, че президентът има право “да ръководи цялостната работа на правителството”. Така правителството няма да определя насоката на развитие на страната, а просто ще “организира работата” в съответствие с инициативите на президента.

Президентът и занапред ще има право да номинира министър-председателя. Досега кандидатурата му трябваше да бъде одобрена от Държавната дума. В бъдеще обаче ще има една решаваща промяна: ако парламентът три пъти отхвърли предложения от президента кандидат, президентът въпреки всичко ще има право да го назначи за премиер. Досега той беше длъжен да обяви нови избори за парламент.  Новост е и това, че някои от министрите в бъдеще ще са лично подчинени на президента. Улеснява се и освобождаването на министър-председателя. Занапред президентът ще може да сменя само него без да разпуска цялото правителство, както досега.

Ако предложените промени бъдат приети, президентът ще има право да става инициатор за освобождаването на съдиите в Конституционния и Върховния съд. За целта ще му е нужна подкрепата на Съвета на Федерацията - Горната камара на парламента, но това е чиста формалност, тъй като президентът има право да номинира и сенатори, а седем от тях – и пожизнено. Шефът на Кремъл има право да си подсигури и лично пожизнено място на депутат в Горната камара на парламента. Това би му осигурило и постоянен депутатски имунитет,  дори и когато вече не е президент.

Промените предлагат за всекиго по нещо

На официалния уебсайт за референдума липсва информацията, че промените в Конституцията ще дадат на Владимир Путин правото да се кандидатира за президент и след 2024 година. Затова пък обширно е описано как конституционните промени ще донесат на руснаците по-голямо благоденствие. Държавният вестник "Российская газета" говори за "правото на социални гаранции", сред които по-добрата трудова защита и достъпът до здравни грижи. Обяснено е също, че конституционната реформа ще доведе до увеличаване на средствата за майчинството – финансовата помощ при раждането на първо дете ще вече в размер на близо 6000 евро. Досега такава сума се изплащаше за второ дете. Изменението на конституцията ще регламентира и това, че минималната работна заплата не трябва да бъде под екзистенцминимума, който по официални данни е около 135 евро на месец.

Подкрепата на консервативния и националистически електорат ще се търси и чрез запазване на "традиционните семейни ценности". Предвидено е например, бракът да се разбира само като „съюз между мъж и жена". Децата са обявени за основен приоритет на държавната политика и трябва да бъдат възпитани „патриотично“. Руският език също ще бъде гарантиран в Конституцията като официален държавен език.

Промени в отношенията на Русия към Запада

Новата конституция трябва да пази Русия от "вредни" решения на международните съдилища. Международното право няма да се прилага, ако руският Конституционен съд прецени, че то влиза в противоречие с националното законодателство. Какво означава това?

Срещу Москва има обвинения за свалянето на малайзийския “Боинг” с 298 пасажери над Украйна, което стана през 2014 година. Повечето от загиналите са от Нидерландия. В момента тече наказателен процес в Хага срещу четирима заподозрени, трима от които - руснаци. И в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е подадена гражданска жалба срещу Русия. Ако конституционната реформа бъде приета, Русия вече няма да признава такива решения. Руските граждани обаче засега ще запазят възможността да се обръщат към ЕСПЧ.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема такава държава

    15 39 Отговор
    Обичат да ги командва някой

    Коментиран от #20

  • 2 kkk

    64 14 Отговор
    Аман от тъпотиите на дойче зеле...
    Набийте си го у кухите глави- поне 80% от руснаците нямат проблем с това Путин да е президент още 2 мандата.
  • 3 Гост

    46 12 Отговор
    Претопляме застояли манджи с пресни подправки. Ха, дано минат на тезгяха! А, дано, ама надали! Къде ви бърка? Гледайте си двора с ново европейци!
  • 4 Социолог

    57 8 Отговор
    Не само 80% от руснаците, а и от населението на света искат Путин да кара още сто мандата.
  • 5 Bai nudals

    15 16 Отговор
    Е на Б.Б.не може да му се отрече че изцяло,се опитва да подражава на Путин.
  • 6 българин

    18 21 Отговор
    Стягаме торбите от Била и потегляме за обичната ни Русия. Там има черен хляб за всички, там има и рубли. Няма да работим в Западна Европа, ще работим за братска Русия.
  • 7 DW=пропаганда

    48 11 Отговор
    Гледам отново са писали глупости. Искрено се моля Путин да изкара поне още 2 мандата - ще е добре за цялото човечество.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 У бре

    12 25 Отговор
    Путин е хитрец.Неслучайно предложи съюз със Беларус - по този начин можеше и щеше да бъде избран за президент на "новата" държава,без да прави сегашните конституционни упражнения!Но Лукашенко се усети накъде го води Володя...
    А опозицията винаги ще вади онова интервю,в което Путхаузен заявява, че спазва конституцията,ще я спазва и няма да я променя и няма да се кандидатира след изтеклите си управленски мандати!
  • 10 Анонимен

    34 6 Отговор
    Deutsche Welle, боли ли ви?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Коко

    34 6 Отговор
    dw една от най гнусните джендърски медии
  • 13 Диверсант

    37 7 Отговор
    Интересно защо кралица Елизабет не е диктатор, а Владимир Путин.. Е

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 главоч

    9 24 Отговор

    До коментар #13 от "Диверсант":

    Путин е с червена кръв, а кралицата със синя.

    Коментиран от #18, #34

  • 16 Бай Кольо

    6 21 Отговор

    До коментар #13 от "Диверсант":

    Ти сериозно ли го зададе този въпрос?
  • 17 jorj

    7 25 Отговор
    Да им е честита социалната преебушка !!!!!
  • 18 веселяк

    18 5 Отговор

    До коментар #15 от "главоч":

    В природата има и търсения от нас син цвят. Този цвят се предава от пигмента хемоцианин – на основата на медта. Той е широко разпространен, притежават го някои охлюви, паяци, ракообразни, сепии и главоноги. Съединявайки се с кислорода хемиоцинът синее...
  • 19 Сандо

    34 5 Отговор
    Дежурния тюрлюгювеч на ДВ!Всеки ден едно и също,за толкова тъпи ли ни имат?И оставете Русия на руснаците,да си живеят както искат.Заемете се с вашта майчица,дето за 20 г. разката майчицата на някога великата Германия.
  • 20 соросоидни кърлежи

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Нема такава държава":

    а ти си свободна мисирка...блю блю...теб никой не командва ..ти си шефа..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Крепостна пиавица

    8 12 Отговор
    Радвайсе че живееш в България , защото заслужаваш в Сибир
  • 23 тъжно соросче

    13 5 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 24 В.В.П.

    11 3 Отговор
    Това ще се реши на референдума!!!...Темата е дълга...Не се отнася единствено до Путин.... Пресата ,като спомене Путин и си гарантира тиража...Търговски трик...А иначе непризнаване на Европейски съд и пр...е много добре..И Европа не признава реципрочни съдебни решения.... Европа. ,,,са буквално,,Германия, Франция и Бенелюкса....И АЗ НЕ ГИ ПРИЗНАВАМ...
  • 25 Чонкин

    6 8 Отговор
    Ний кат шеснайста губерния тряа са радваме,вий ко ся са тръшкате? И отворена граница си имаме ко минеш през нефтопристанището ни виза ти тряа ни нищо,ей тъй си заминаваш :)

    Коментиран от #27

  • 26 Низо ново

    9 3 Отговор
    Нищо ново от DW - дайте да чуем и Свободните от европа и другите евро и задокеански джендьри ! Газ пикаят, че е Путин и ще бъде още.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Възторжен отпадък

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Низо ново":

    За съжаление не сме и никога на сме били 16та губерния. сега сме "процъфтяващо" 113то сметище на европа

    Коментиран от #31

  • 29 Сандо

    10 5 Отговор
    Тия са наистина неизличимо болни от путинофобия.Но ми е интересно кой ги налага по всички значими медии,а и защо?Аз вече не ги и чета,но ме дразни тяхното лицемерие,техните лъжи и манипулации.Такова чудо и по Живково време нямаше.
  • 30 историка

    4 10 Отговор
    всичко най порочно в русия се копира 1/1 у нас, кгб-дс, олигарси и мутри, обслужващо правосъдие, купени медии, сега и вечна диктатура
  • 31 Възторжен отпадък

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Възторжен отпадък":

    Коментарът е до номер25
  • 32 сащисан

    13 2 Отговор
    В САЩ например, е много по зле. Там частният Федерален резерв (FED) е абсолютен монарх повече от 100 години. И то, без нито един американски гражданин да е гласувал за него. Поразително.
  • 33 плевен

    6 0 Отговор
    "Кучетата си лаят, кервана си върви."
  • 34 Алтернативата

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "главоч":

    Да си представим,че брат близнак на Оранжевия перчем ръководеше Русия или Въоръженото нощно шкафче?По - добре ли щеше да е?В първия случай Третата световна война щеше да е в разгара си ,в другия случай Дънди прешълс щеше да си купува железница,за да си вози златото към Канада.
  • 35 Га4е

    8 0 Отговор
    Докато ,някой не напише нещо лошо за Русия и Вл. Путин не може да е спокоен.Приличате на Екатерина Захариева /незначителен външен министър/и съпругът й Захариев унищожил плажа в Алепу.Нищо освен много излишни думи срещу Русия.Много силна държава,вменяемо правителство /за разлика от правителството на Герб-Б. Борисов,Цвета Караянчева /жена без достойнство/комунистите Спас Гърневски,Тома Томов,подмазвача и също комунист Велери Симеонов.И вие ще се сравнявате С Русия и Вл. Путин Смешни сте.
  • 36 Стига с тази мантра.

    11 0 Отговор
    Във цялата европейска преса- Путин на власт още 14 г? Сякаш и единствено затова се променя Конституцията! Ако беше така,руснацуте няма да подкрепят промените.Но защо " услужливо" пропускате най важните промени- тези който опират до интересите на стотици милиони...Първо: За Президент,губернатор,депутат,сенатор,член на МС не може да бъде избран( назначен) който има загранично имущество,двойно гражданство,сметки в чужди банки,децата му задължително трябва да учат в Русия....Лошо ли е? Второ: Бракът е под закрила на Констутуцията.Между мъж и жена.Няма джендъри,триполови и други заднопроходни! Грижата за здравето на децата,образованието стават приоритет.Поема се изцяло от Държавата.Частните болници хапват теслата.Лошо ли е? ..Най важното: тяхната Центробанк- ЦБ.До сега благодарение на Горби- Елцин ЦБ не е подчинена на никой..Вкл.и на Президента.Формално- да но подз.актове са е подчинили пряко на МВФ.Тоест- Русия не може да печата рубли,ако няма 150% резерв от зелено.Задължително! Това блокира инвестиране от самата Държава вътре в икономика,индустрия,сел.стопанство. Сега с промените преминава на Директен контрол от МС и Президента. За тези промени всички мълчат.Либералите по света вият,защото " руските им братя" ще хапнат дървото жестоко.Там е истинатаю
  • 37 ани

    7 0 Отговор
    Путин е голям държавник ,за който всяка страна би мечтала!Руснаците си го искат ,а ИНФАНТИЛИТЕ ОТ ЗАПАД ТРЕПЕРЯТ!

    Коментиран от #38

  • 38 Инч хай

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "ани":

    Голям голям,колко да е голям? Метър и шейсе има ли на токчета?

    Коментиран от #39

  • 39 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Инч хай":

    явно завждаш...все пак метър и шейсе е повече от инч, па бил той и хай...:)))
  • 40 Хан Кахан

    2 2 Отговор
    Cпoкo кoрoнaвируca щe cвърши рaбoтa в Руcия зaщoтo тeпървa нaвлизa тaм! Тe щoм oфициaлнo oбявявaт 9000 cмъртни cлучaя тo тoвa oзнaчaвa 90 000 cмъртни cлучaя нa руcки, a пък тoвa oт cвoя cтрaнa oзнaчaвa, чe дo крaя нa гoдинaтa щe бъдaт мoжe би близo eдин милиoн пoчинaли oт кoрoнaвируca, кoeтo щe cвaли Путин oт влacт!А Русия без Путин на власт означава, че ще бъдат нашите роби руснаците и красивите рускини тоже... тоже...:):)
  • 41 Mecho

    0 1 Отговор
    A batko she stana obraten za tebe
  • 42 popo

    0 0 Отговор
    След 2026 година друг ще командва Русия.