24 Юни, 2020 20:30 6 954 52

Путин шокира историците с тезите си за Втората световна война

  • русия-
  • втора световна война-
  • владимир путин

Владимир Владимирович използва личната си интерпретация на историята като инструмент в днешната си политика

Путин шокира историците с тезите си за Втората световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро в списание "The National Interest" излезе статия на руския президент Владимир Путин за Втората световна война. "Там има неща, от които ти се изправя косата", казва известният германски историк Карл Шльогел.

 

Една от основните тези на Путин е, че западните страни, и най-вече Великобритания и Франция, също носят вина за Втората световна война. Путин твърди още, че Пактът Молотов-Рибентроп е имал своето оправдание, точно както и свързаното с него присъединяване на части от Полша и от балтийските държавикъм СССР. Доколко убедителни са неговите аргументи?

Карл Шльогел: Доста странно е, когато един президент се изявява в ролята на историк и се позовава на архивни документи. Това е работа на професионалните историци, които работят независимо от политическите си окраски. В статията му не видях нищо ново по същество. Не е ново това, че европейските държави не са успели да спрат възхода на националсоциализма, че политиката, с която са се опитвали да усмирят Хитлер, е била фатална и не само не го е спряла, но е проправила и пътя към войната. Но едно е да провеждаш политика на умиротворяване, както са правили Великобритания и Франция, и съвсем друго – да подпишеш договор, целящ подялбата на Полша, определянето на сфери на интереси, съпроводено от окупацията на съветската сфера на влияние. (Това са неща, уредени в секретния протокол към Пакта Молотов-Рибентроп - б.ред).

Путин пише, че Полша също носи част от отговорността за Втората световна война, тъй като е участвала в подялбата на Чехословакия след Мюнхенското споразумение от 1938. Прав ли е?

Карл Шльогел: Полското ръководство взима участие в разрушаването на Чехословакия, когато влиза в Тешинска област – по това никой не спори, то е известно отдавна и в самата Полша. Причината, поради която Полша взима участие в Мюнхенския сговор, вероятно се крие в късогледата и глупава външна политика на тогавашното ръководство, но от друга страна – и в опасенията, че в противен случай би трябвало да се даде право за преминаване на съветските войски. Полша не е била готова за това по различни причини.

Какво мислите за аргумента на Путин, че присъединяването на балтийските държави към СССР е станало законно?

Карл Шльогел: Това е изкривяване на истината, от което ти се изправя косата. Имало е протокол, имало е съгласуване на сферите на влияние, имало е военен натиск, имало е създаване на военни бази, имало е направлявано отгоре всенародно гласуване. Путин преобръща с главата надолу всичко, което се е случило между първи септември 1939 година и 22 юни 1941. Той по същество игнорира цялата работа на историците, свършена през последните 30 години, и вкарва Русия в историко-политическа задънена улица.

Какво, според Вас, се крие зад това?

Kарл Шльогел: Това не е свързано с историята, а със съвременността. Путин използва личната си интерпретация на историята като инструмент в днешната си политика. Той прави опит да представи Полша, Украйна и балтийските страни като реакционни, националистически и до голяма степен антисемитски държави. Това е опит за изолирането на тези страни, на територията на които са били извършени голяма част от зверствата на войната. Това е и най-голямата обида за Червената армия, воювала срещу Хитлер – защото Путин се опитва да я противопостави на Украйна и Полша, които също са жертви на националсоциалистическата политика и също са воювали срещу Хитлер. Очевидно Путин разчита на отзвук сред част от западната общественост.

Руският президент упреква Полша и западните държави в ревизионизъм. Не е ли самият той ревизионист?

Карл Шльогел: Разбира се, че Путин е ревизионист, но не защото иска възстановяването на стария СССР, а защото се стреми към възстановяване на неговите предишни сфери на влияние. Същността на този дълъг трактат, в който той пише за конференциите в Ялта и Потсдам и за създаването на ООН, е, че той очевидно иска да се върне към времената, в които Великите сили определяха какъв да бъде светът. Травмата от 1945, когато Източна Европа не само бе освободена от националсоциализма, но и окупирана за десетилетия, е една от причините, поради които Путин толкова подробно пише за Ялта. И в случая не става дума за исторически възпоменания по повод юбилея, а за това, че Русия, като наследничка на СССР, иска да участва във взимането на решения в световната политика.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    58 26 Отговор
    Няма смисъл да плачете - половин Германия носи руски гени. Свършен факт е.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не само руски ген

    9 15 Отговор
    Но английски и малко френски
  • 4 Голем смях

    31 35 Отговор

    До коментар #1 от "00000014":

    А половин Россия носи татарски гени.Татарите никога не са си тръгвали след 300 години управление на Русия.
  • 5 В.В.П.

    32 10 Отговор
    Победителят ПИШЕ ИСТОРИЯТА. ,ПОБЕДЕНИЯ ПРЕГЛЪЩА ...И ХИТЛЕР Е НАЦИ...И ПСИХОПАТ...НЕНОРМАЛНИЦИТЕ ЗАВЪРШВАТ В ДУПКАТА...

    Коментиран от #21

  • 6 Ххх

    56 10 Отговор
    Всеки има право на мнение, естествено. И Путин, и Карл Шльогел. А дали са основателни твърденията на Путин за вината на Англия и Франция ? Според мене - напълно. Тогава просто се е извършвали едно надлъгване между СССР от една страна, Германия от друга, и Англия и Франция от трета. И всяка от страните се е опитвала да спечели за сметка на другите две. Германия се е надлъгвала с останалите дотолкова, доколкото да не воюва на два фронта и да разгроми противниците си поотделно. Останалите две страни са се опитвали да насочат Хитлер на Изток или на Запад. Сталин - за да изтощи и обезкърви другите две страни, преди да започне войната с Германия, както и да спечели достатъчно време за превъоръжаването на съветската армия. Англия и Франция за се опитвали да насочат Хитлер на Изток. Както за да блокират силите му в друга посока, спасявайки собствените си кожи, така и да използват германската военна машина за ликвидиране на омразната им болшевишка държава
  • 7 И РУСИЯ

    34 13 Отговор
    Е ВСЕ ОЩЕ МНОГО СИЛНА И ЛЕСНО НЯМА ДА СЕ ДАДЕ НА США ДЖЕНДАРИТИ И ЕВРЕИТЕ. ...

    Коментиран от #9

  • 8 ПРАВ СИ,язека сам омаал повеке Руски

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "БЛЯДКОФИЛ":

    Булки и момета от...членската маса на БКП!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ххх

    39 5 Отговор
    И до днес като халюциноген върви твърдението, че пактът Молотов-Рибентроп уж развързал ръцете на немците. Това е най-тежкото обвинение към СССР и Русия днес, което тръгна от английските военни историографи и достигна и до нашите далечни балкански ширини.
    Защо е сключен пактът Молотов-Рибентроп?
    Опитите на СССР да създаде колективен юмрук срещу експанзията на Хитлер до 1939 г., се натъкнал на откровен цинизъм от страна на Запада. Великобритания и Франция се съгласили на преговори със СССР за колективна сигурност, но техните представители пристигнали на преговорите без каквито и да било пълномощия.
    А това автоматично ги изкарвало извън преговорите, т.е. двете държави се изгаврили със СССР като се направили на разсеяни лелки, които забравили да вземат брашното при месенето на хляба.
    В същото време правителствата на Полша и Чехословакия блокирали всички опити на СССР да създаде отбранителен блок в Източна Европа срещу нацистката агресия.
    Полша отишла по-далече и си позволила заедно с Унгария активно да участва в разделянето на Чехословакия през 1938 г. и така се превърнала в съучастник на нацистката агресия.
    СССР осъзнавал, че е възможно обединение между страните от Запада – Великобритания, Франция, нацистка Германия и сателитите й, както по всяка вероятност и самата Полша срещу СССР.
    Западът бил откровено силно враждебен към СССР. Нещо повече, Западът откровено тласкал Хитлер към война със СССР. Западът подарил на Хитлер Рурска област, Чехослова
  • 11 Ххх

    39 4 Отговор
    Западът подарил на Хитлер Рурска област, Чехословакия и Австрия.
    Както всички знаем, Западът симпатизирал на Хитлер, но ненавиждал комунистите.
    И това е безспорен факт. Т.е. СССР имал нищожен избор: или да стои безмълвно и да гледа как Хитлер буйства на Изток, или да се опита да спре това буйстване по пътя на дипломацията.
    СССР избрал пътя на дипломацията. ( В контекста на събитията в Украйна, в които особено активни срещу Русия са прибалтийските държави, трябва задължително да споменем и тях по отношение на Пакта, защото и в съвременна България някои продължават да не си спомнят, че в резултат на Пакта Молотов-Рибентроп Литва получава Вилнюс и най-голямото пристанище на страната – Мелмел). Извод: от страна на СССР Пактът Молотов-Рибентроп с нацистка Германия има единствено и само отбранителен характер. Пактът спира за първи път немската агресия.

    Коментиран от #47

  • 12 Сесесере

    11 40 Отговор
    Не е изненадващо ватниците пак да се мъчат да лъжат и да мажат! Само някой изпаднал русофил може да се върже, а те в България бол! Слава на САЩ !

    Коментиран от #20

  • 13 Ххх

    28 4 Отговор
    „Той прави опит да представи Полша, Украйна и балтийските страни като реакционни, националистически и до голяма степен антисемитски държави.“. А нима не е така ? Нима украинци не са участвали в избиването на евреите ? И малък епизод от историята – Бабий Яр.........“33 711 души. Толкова евреи са избити през 1941 г. само за два дни - 29 и 30 септември.Тази трагедия се разиграва в Бабий Яр - пролом в окупирания тогава от германските нацисти Киев. Тя остава в историята като най-голямата масова екзекуция по време на Втората световна война и се счита за началото на Холокоста.Почти всички местни смятат, че става дума за депортация. Събрани на гробището, те очакват да бъдат натоварени на влакове. Нацистите обаче ги изкарват на малки групи от по десет човека между коридор от войници в пролома Бабий Яр. Евреите получават заповед да се събличат. Те са разстрелвани на ръба на Бабин Яр. В екзекуциите участват и украински колаборационисти, за чийто точен брой се спори и до днес.“.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ххх

    22 1 Отговор
    Украйна посреща частите на Вермахта като освободители, оказва помощ на нацистките части в поддържане на реда в концлагери, унищожаването на евреи, комунисти, руснаци, военнопленници, поляци и партизани в няколко европейски страни. Жертвите на украинския национал фашизъм възлизат на стотици хиляди души, но Украйна все още не се е извинила на нито една страна, на чиято територия украински националисти са избивали не само военни, но и цивилни лица. Украинската гренадирска дивизия „Галиция” /Галичина/ е действала в състава на нацистка военна организация СС, обявена от Нюрнбергския съд за престъпна. Дивизията участва в охраната, мъченията и убийствата на затворниците в концлагера Дебица, където, според полската прокуратура са избити 750 000 души. По-късно цифрата е сведена до 15 000 души, но само въз основа на подадени заявления за издирване на безследно изчезнали хора. Украински националисти участват и в потушаването на еврейските бунтове във Варшавското гето, където са събирани и оставяни без храна, преди да ги транспортират за концлагера Треблинка.
  • 16 Циганин

    34 2 Отговор
    Франция и Великобритания оставят Хитлер да въоръжава Германия въпреки наложените ограничения заради заплахата от изток (Съветският съюз). Сякаш са си правели сметка да хвърлят Германия срещу съветите при евентуална война. По всичко личи че Сталин е бил напълно наясно със ситуацията и е решил да изпревари събитията с един пакт за не нападение с Хитлер. Преди няколко месеца всички европейски лидери се втурнаха да обясняват как точно този пакт е причината за ВСВ, а за мълчаливото съгласие на ,, великите сили " за развитието на германската армия никой нищо не казва. Когато интерпретираме исторически факти, трябва да заемем позиция на неутрален наблюдател, за да не изопачаваме фактите в нечия полза.

    Коментиран от #32

  • 17 1234

    26 1 Отговор
    Казаното от Путин е самата истина, но има още много да казва за ВСВ и за изопачените факти в услуга на евреите
  • 18 Спиро

    4 22 Отговор
    Четене на Историята по Кагебейски....
  • 19 Бесен Язовец

    15 1 Отговор
    Соросоидни проститутенца от тоя КенФ ДВ!
  • 20 Бесен Язовец

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сесесере":

    Искаш ли хамбурски салам реско в безъбата уста?
  • 21 Бла бла

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "В.В.П.":

    Ама ТИ от победителите ли си?
    Що ми се струва, че като редови българин и ти си стоял в Стойка “партер” след 9IX 1944 пред руснаците?
    Или може би си изключение?
  • 22 Кой68

    31 1 Отговор
    Запада отново лицемерничи.....Запада продължава със пропагандата да промени историята.Отвратително и гнусно е да се опитваш да омаловажиш държава спряла фашизма със цената на близо 20 млн.жертви.Когато си решавал съдбата на държави в/у салфетка! Защо не казвате за думите изречени от Чърчил за София и България? Отвратително дебелашко лицемерие....
  • 23 Моджерип

    4 2 Отговор
    Верно руснацуте заредиха на половината германки фурните и после германките родиха полу немчета полу русначета!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Постничко

    12 1 Отговор
    По историята на ВСВ се изказва кьораво и сакато - алиорданофф, евролайнатици, псевдоисторици, архивари и т.н.- та Путин да не казва какво мисли. Пренаписването на историята на ВСВ започна от запад. Сега няма на кого да се сърдят.
  • 26 Гост

    19 0 Отговор
    Кой е Карл Шльогел? Световно неизвестен.
  • 27 ела

    28 1 Отговор
    Путин не твърди а се оснавава на документите и фактите ( много от докуметите се намират в архивите на РФ на МО може всеки желаещ да ги прочете ) когато казва истината " цивилизования Запад " били са шокирани.При подписването на Версайския мирен договор Германия плаща 9. милиарда марки като реперация и У.Чъчил казва "Направете така,че Германия никога да не си изправя кръста" .Като цялата останала тежка и военна индустрия е разграбена и унищожена.Немският народ е подиграван, унижен като нисша не способна,страхлива нация. Не случайно Хитлер идва на власт.Що се отнася до ВСВ цяла Европа участва във войната срещу СССР до 1941 година и после само в заводите на Форд в Германия са произведени около 400 хил .товарни автомобили около 250 хил Рено (за 4 седмици капутулира Франция) в начало на войната всеки 3 танк е Чешко производство. начало на войната като 80% от всичките въоръжени сили на Еврапа воюват на Источния фронт около 600 дивизии са разгромени на Източния фронт когато са унищожени хиляди Съветски села стотица градове и 27 милиона (27.000.000) убити .А "хиената " на Европа (Полша) която играе ролята на невинн а жертва е виновна 1938 година Северна Чехословакия е окупирана от Полша )( 1939 година не разрешава съгласието си на СССР да помогне на Чехословакия която я окупира на от Германия ) повече от 270 хиляди евреии са убити,унищожени от поляците (1937-1938-1939) преди Германия да е окупирала Полша.На цивилизованата Европа винаги някой
  • 28 Обикновен човек

    24 1 Отговор
    Ето затова Дойче веле е блокирана в Русия скоро ще бъде забранена в руската федерация законно и с основание!!!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сибирски анадолец

    4 22 Отговор
    Русия носи бедност и революции, но пияният и вмирисан бг патрЕот това не го плаши ... Важното е дамаджаната да е пълна !!!
  • 31 Четете

    2 9 Отговор
    На 1-ви септември1939 г. Германия влиза в Полша. Веднага Франция и Англия обявяват война на Германия, защото били имали договор с Полша! 14 дни по-късно СССР нахлува от другата страна. О, чудо - никой не обявява война нз СССР!? Защо? Интересът клати феса!!!
  • 32 Дойче Зеле НЕ

    20 2 Отговор

    До коментар #16 от "Циганин":

    Всеки що годе информиран историк знае,че цялата пролет и лято на 1939г. СССР се мъчи да сключи отбранителен договор със Франция и Британия,първо за защита на Чехословакия,а после за обща защита на трите държави. Първия път опитът за спасяване на Чехословакия пропада защото Полша,Румъния и Унгария не се съгласяват съветски войски да преминат през техните територии. Вторият опит е от 12-ти до 21-ви август 1939г. ,когато в Москва е дошла френско-британска делегация за преговори. Преговорите са трудни и а-ха да постигнат съгласие нооо, Полша пак категорично отказва да допусне войски на собствена територия за общи действия срещу нацистите. На Сталин не му остава друга опция освен да сключи пак за ненападение с Германия. При това е чакал тия мухльовци да се назландисват до последния момент. Дойче Зеле обачи това никога няма да го напише и коментира.
  • 33 Дойче Лъже

    26 2 Отговор
    Значи, вместо да пуснат статията на Путин и всеки читател да прецени, както е при демокрацията, Дойчето ни увещава, че това било интерпретация на историята.
    Е, защо но правят на ниско-образовани и малоумни?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ВСВотСАЩ

    22 0 Отговор
    Естествено е, че Великобритания и Франция носят вина за ВСВ, та нали точно тези две страни допуснаха Хитлер да изгради такава военна мощ, след като бяха наложили строги санкции на Германия залегнали във Версайският договор, а самите те се явяваха гарант на Версайска Европа.
    Е ви само сухата фактология:

    26.01.34г. Полша става първата в Европа страна подписала пакт за ненападение с Германия - "за съвместни действия против болшевизма", т.е. срещу СССР.
    16 март 1935г. Германия обявява задължителна военна служба и армията и далеч надхвърля разрешените и от Версайския договор 100 000 войника (Англия и Франция се противопоставят само с декларация)
    7 март 1936г. Германия в нарушение на Версайският договор изпраща войска в демилитаризираната Рейнска област. Това дава пълното основание на Франция и Англия да започнат военни действия срещу Германия (а съотношението на силите в това време е в тяхна полза), но те отново се ограничават с декларации.
    През ноември 1936г. Германия и Япония официално сключват пакт за съвместни действия против СССР. Пред СССР надвисва заплахата от война на два фронта.
    12 март 1938г. в нарушение на Версайският договор, германските войски навлизат в Австрия.
    Следва искането на Хитлер, Чехословакия да предаде на Германия, Судетската област. Британския премиер Чембърлейн, намира тези искания за съвсем законни. СССР приготвя войските си за да окаже помощ на Чехословакия, по сключен тристранен пакт между Чехословакия, Франция и СССР. Спор
  • 36 ВСВотСАЩ

    16 1 Отговор
    ... Според него СССР е длъжен да защити Чехословакия, но само ако това стори и Франция. Но Франция отказва помощ на чехите, освен това Полша е абсолютно против преминаването на Червената армия през територията и.
    На 30 септември 1938г. в Мюнхен Англия, Франция, Германия и Италия подписват договора за присъединяване на Судетската област към Германия въпреки всички международни норми.
    Очевидно тук е, че Англия и Франция нямат нищо против Германия да се разширява колкото си иска на изток към, и в СССР.
    Веднага след Мюнхенското съглашение Англия и Франция сключват договори за не нападение с Германия. През 1938г. СССР остава без никакви съюзници пред заплахата от война на два фронта. Мюнхен е повратна точка в пред историята на ВСВ, след мюнхенското съглашение войната на практика става почти неизбежна, а СССР се очаква да е основната жертва.
    На 15 март 1939 немските войски нахлуват в остатъците от Чехословакия и я окупират. Това се посреща с пълно безразличие от страна на Англия и Франция.
    ВСВ е вече неизбежна. Именно с нахлуването на Хитлер в Чехословакия рухва окончателно Версайскката система в Европа.

    1ви септември 1939г. Германия напада Полша
    3ти септември 1939г. Франция и Англия обявяват война на Германия, НО бойни действия не се водят - тази война, пресата в Западна Европа нарича "комедия" и "странната война".
    СССР изчаква, Сталин е смятал полската армия за почти равностойна по сила на съветската и е очаквал да окаже сериозна съпротива на герман
  • 37 ВСВотСАЩ

    15 0 Отговор
    ...сериозна съпротива на германците, очаквал е също Франция и Англия да окажат помощ на Полша, но това не се случва и в средата на септември полската армия е практически разгромена.
    След като става ясно, че Полша пада, а помощ от Англия и Франция няма, и след като германците нарушават секретните протоколи към пакта за не нападение със СССР и завземат Лвов, Сталин заповядва на Червената армия да влезе в Полша до зоната определена в пакта. В противен случай е ясно, че немците биха окупирали цяла Полша и биха излезли директно на съветската граница.
    Всички тези факти не двусмислено говорят, че ВСВ е можело да бъде предотвратена до Мюнхен 1938г. Какви са причините Франция и особено Англия да не предприемат навременни мерки за контрол над германската армия и военна индустрия е тема по която те упорито мълчат. Защо те не сключиха договор със СССР още през 1934г., или през 1938г., когато Сталин отчаяно търсеше съюзници против Хитлер, отново отговор няма.
    Кой всъщност е виновен за тази война, донесла смъртта на близо 60 милиона души?!
  • 38 баба ви от бг

    3 1 Отговор
    ей, там , явно нямате 8 _ клас!!! щом не знаете истинската история на втората световна война!!!!
  • 39 Сергей Хрущов

    2 23 Отговор
    Няма смисъл да коментираме Путин и руските власти. Те винаги са писали и тълкували историята както им изнася. Крият истината, изопачават, Империя на злото. Така ги кръсти Р.Рейгън
  • 40 Сандо

    10 1 Отговор
    ДВ трябва да бъде забранена в България като лъжлива,манипулираща и крайно вредна за страната медия.
  • 41 извън простотиите тук

    2 2 Отговор
    Хитлер е личност, която е била избрана от времената и народа си. Понякога се питам, какво би станало, ако Хитлер не беше луд. Завладял Европа. Нещо, като днешния ЕС. Но не беше нападнал СССР? Дали Русия щеше да е същата, каквато е днес?
  • 42 ггггг

    3 0 Отговор
    вие не признавате ролята на русия , а искате вас да ви харесват.
    ??
  • 43 Уравнението

    0 3 Отговор
    Германия беше най-напредналата технологично и най-образованата, културна държава в Европа. Сила, напредък, сигурност... рай на земята. Казват че заради евреите започнала войната, но като се сумира направеното от немците, ми става ясно че е лъжа. Със Русия, нападат Полша - няма последици за агресорите. Уж се бият със останалите колонисти-Англия, Франция, САЩ, а само тези които взеха страна във войната и подкрепиха или немци или западняци, пострадаха най-тежко. Но не и главните участници. Тая война ми прилича на опит, Германия да стане новия колонист, в групата на Англия, Франция, Испания и Русия. Но след напускането на руснаците, всички се обръщат срещу немците от страх, че са изостанали със векове назад от Германия по развитие, технология и най-вече, военна сила. Това е 1 към 1 както историята на Тракийска България, нашата в Европа, а не тези в Азия. Траките разрушени от племената около нея-днешните гърци на Агамемнон, подпомагани от време на време от африканци и западноевропейци. Българите, също преследвани за развитието им, но от днешни мюсулмани ибруснаци, загубили 2 българии в Азия, в последствие и тази в Европа, която за мен е Тракийска България, понеже това сме местните наследници, потомство на тези 2 истински цивилизации, за мен са единственните цивилизации 😘😘😘. Племената от едно време, не са се променили изобщо. Руснаците и ислямските им братя от средния изток, пак се извращават със европейски жени и деца, пак нахлуват постоянно в Европа, дестабили
  • 44 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    "Империя на злото" - така Рейгън / Президент на САЩ/ нарича СССР. Русия - приемник на СССР. А защо не Казахстан или Украйна например? А -а-а, там вече има военни бази на САЩ, те са съюзници на САЩ. Ама Русия няма военни бази, нито в Мексико, нито в Канада. И Русия не си дава природните богатства на западните хайдути и е много, ама много , лоша. А В.В. Путин е направо отвратителен. Каквото Шльогел " изшльока", само то е истината !? " Правдата е някъде по средата, между истината и лъжата " - така казва поговорката и аз съм склонен да и вярвам. И едните и другите си " струват парите " Сега историята се фалшифицира от дипломираните историци в угода на тези, които плащат, точно така както се фалшифицираше преди 50 години по нашите земи. И отново от дипломирани историци !? Такива шарани като мен, нямат думата ! Само се опитвам да набавя колкото се може по-вече информация , и за едните, и за другите. По този повод си спомням четиристишието на И.Тютчев след Кримската война 1856 год.
    "Молчи позорная Европа
    и не качай свои права !
    Ты в России просто жопа,
    а думаеш, что голова ! "
  • 45 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    путин ползва опита на комунизма създаваики пета колона в противниковите си страни с полуверни истории и разни алабализми.привлича обикновенно хора провалили се в собствените си страни и вярващи в дядо коледа.ни-големия смях е като някои мераклия за руска справедливост вземе та се излъже да избяга в русия.после или се беси или го бесят!мога да дам бая известни такива като ким филби или сноудън.от българските комунисти избягали в ссср отселяват малцина и променят мнението си много сериозно за ситуацията там.та на феновете на руския модел тип путин им пожелавам да пробват едно леко изселване или поне по-дълга екскурзиика.после бат боико и местните мутри ще им се виждат като момиченца!

    Коментиран от #51

  • 46 Направо

    7 0 Отговор
    Щом видях,че е от дойчозелчовците и спрях да чета. Преминах към коментарите.
  • 47 Ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Спира немската агресия САТО СЕ УГОВАРЯТ ДА СИ ПОДЕЛЯТ ПОЛША!!!!! ТЕ ЗАТОВА ДНЕС ПОЛЯЦИТЕ СА НАЙ -АКТИВНИ В НАТО И НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА РУСИЯ В ИЗТ. ЕВРОПА!!!!!
  • 48 аристотел

    5 0 Отговор
    Ревизията на историята винаги свърява по един и същ начин. Редно е да се прочете отново за да не се забравя. СССР е дървавата която понесе най-много ужасите на ВСВ с огромни вертви, СССР разби всички елитни войски на Фашистка Германия по всички фронтове през цяла Европа , докато Сапада пресметливо чакаше руснаците да свършат всичко, а те да оберат лаврите. С идиотския си военен десант, дето 2/3 от войниците са се удавили, Западната приказка за Косе-Босе ограби целия промиялен потенциал и окупира и до днес Германияс с повече от 30 американски бази. ген. ДеГол спаси Франция, върна хартиите американски, единствено той прибра златото на Францич и изгони за 48 часа американците от Франция ! Този велик политик именно разказва истината и през ноември 1968 идва дори в малка България ! Историята е пачметта на човечеството, който се мъчи да я ревизира рискува и тя да го забрави завинаги !
  • 49 соросоидни кърлежи

    8 0 Отговор
    не бива всичко да се оставя в ръцете на историци,защото според някои "професори" нямало турско робство и Батак е само мит..соросоидни кърлежи плащат на нашите продажни "учени".
  • 50 Забрана

    5 0 Отговор
    Ами като гледам какви подгъзувници и шпакли са нашите "историци" подвизаващи се в "История.бг" и "Вяра и общество",то на историците трябва да им се забрани въобще да коментират исторически събития от последните 100 години на световната история.
  • 51 Научи

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Научи главните букви беее... шушумиго.

    Коментиран от #52

  • 52 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Научи":

    шушумигата си ти другар!вземи си напиши поне името като искаш от някого нещо!