Last news in Fakti

1 Юли, 2020 06:30 2 636 36

Плащала ли е Русия премии за убийства на американци?

  • русия-
  • сащ-
  • войници-
  • афганистан-
  • нато

Има все повече улики за това, че в случая е замесено зловещото подразделение 29155 на ГРУ

Плащала ли е Русия премии за убийства на американци? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американски и британски медии твърдят, че Русия е плащала премии за убийството на американски войници в Афганистан. Има все повече улики за това, че в случая е замесено зловещото подразделение 29155 на ГРУ.

 

Срещу Доналд Тръмп отново са повдигнати тежки обвинения: според информации в медиите, още в края на март американският президент и Съветът по национална сигурност са били информирани, че специална част на руското военно разузнаване ГРУ е раздавала парични награди на бойци за всеки убит американски или британски войник в Афганистан. Предложени са били и варианти за официална реакция на САЩ, например затягане на санкциите срещу Русия. Тръмп обаче не е предприел нищо. Сега той отхвърля обвиненията под предлог, че не е знаел нищо за това. Коментирайки темата, неслучайно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се позова на американския президент, определил тези информации като "лъжа".

СиЕнЕн и Скай нюз обаче съобщиха, че служители на европейски тайни служби са потвърдили информациите, а няколко американски конгресмени от Републиканската партия са поискали случаят да бъде разследван. Сред тях е и сенаторът Линдзи Греъм, който миналата неделя е играл голф с Тръмп.

Зловещото подразделение 29155 на ГРУ

Междувременно вече има доста конкретни улики за това, че в случая наистина е замесено елитното подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ. Разследване на "Ню Йорк Таймс" и британския "Гардиън" е установило, че това подразделение се занимава основно с дестабилизирането на Европа посредством саботажи и нападения. То е изпълнявало такива операции в Черна гора, Молдова и България, макар и с ограничен упех. На него се приписва и отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солзбъри.

Елитната част наброява около 20 души - все ветерани от воните в Афганистан, Чечения и Украйна. Миналия декември френският вестник "Монд" съобщи, като се позова на няколко европейски тайни служби, че във френските Алпи е разкрита тайна база на групата.

Според "Ню Йорк Таймс", информациите за активността на руските командоси в Афганистан се базират отчасти на разпити на ислямистки бойци и въоръжени престъпници. Не е ясно само в какви отношения са били тези бойци с руските агенти. На този етап не е ясно също и дали наистина има убити американци в Афганистан, за което е била предложена парична награда. В тази връзка американските тайни служби проучват нападение срещу военен конвой на път за американската база в Баграм през април 2019, при което загинаха трима американски войници, а други трима бяха ранени, предаде АП. Тогава отговорност за нападението поеха талибаните. В началото на тази година специална американска част обискира контролен пост на талибаните и откри там половин милион долара. Това засили съмненията, че руснаци може би наистина са плащали на талибаните и на други въоръжени групировки, за да убиват американци.

По данни на независимата американска организация iCasualties.org, през 2019 година в Афганистан са били убити 22 американци, а от началото на тази година - още деветима. След дългогодишни преговори, през февруари 2020 американското правителство се договори с талибаните за изтегляне на американските войски при определени условия.

През последните няколко години се появиха информации за контакти между руското ръководство и талибаните. Москва проявява интерес към талибаните, тъй като тяхното политическо влияние в Афганистан нараства, а освен това те са смятани за важен съюзник в битката срещу "Ислямска държава" (ИД).

На този етап не е ясно дали зад предполагаемите руски плащания се крият политически или военностратегически мотиви. В социалните медии се ширят спекулации, че по този начин руското ръководство може да си отмъщава на американците, например за подкрепата им за муджахидините срещу съветските войски в Афганистан по време на войната, продължила до 1989 година. Друг възможен мотив е американското нападение в Сирия през 2018 година, при което загинаха и руски наемници.

Изгодни и ефективни методи

Прикрити актове на отмъщение, изпълнявани от трета страна? Подобно обяснение изглежда възможно. Още повече, че досега Русия винаги е избягвала всяка пряка военна конфронтация със САЩ и НАТО, а вместо това е залагала на не толкова скъпи, но много ефективни методи. Методи, използвани и от въпросното елитно подразделение на ГРУ 29155.

Ако обаче руското ръководство има някакъв интерес от втори президентски мандат на Тръмп, тогава предполагаемите руски плащания за убийства на американци нямат никакъв смисъл. Защото дори само дебатът за неадекватната реакция на Тръмп относно обвиненията уврежда допълнително имиджа му. Това е видно и от актуалните социологически допитвания.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лили

    11 59 Отговор
    Джуджето е коварно очаква се всичко от него
  • 2 Ю Кортес

    13 53 Отговор
    След скрипал и малайзийския самолет,всичко е възможно.
  • 3 Антимилиционер

    51 9 Отговор
    Още теории на конпирацията от западните "Правда". Имате ли и други конспирации?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Грейс

    53 7 Отговор
    А спомняте ли си присъствието на руснаците 70 г в Афганистан? Е Кремъл имаше данни, че американците плащали за убит руснак.! Или това не е истина, хамериканците са толкова миролюбиви?
  • 6 Жоро

    25 3 Отговор
    За предателите на родината само смърт

    Коментиран от #15

  • 7 Панов

    9 32 Отговор
    В средно и дългосрочна перспектива,всичко им се връща тъпкано.Дали чрез санкции и изолация,дали по друг начин,губещите са те.
  • 8 пропаганда

    41 4 Отговор
    "Cпoрeд "Ню Йoрк Тaймc", инфoрмaциитe зa aктивнocттa нa руcкитe кoмaндocи в Aфгaниcтaн ce бaзирaт oтчacти нa рaзпити нa иcлямиcтки бoйци и въoръжeни прecтъпници. Нe e яcнo caмo в кaкви oтнoшeния ca били тeзи бoйци c руcкитe aгeнти"?????

    И кое е ясното тогава ?
    Два вестника правят разследване , а службите не знаят нищо!!
  • 9 на заем брашно ..........

    44 4 Отговор
    А краварите за стингърите спомнят ли си ? А за създаването и обучението на талибаните ?
  • 10 Сандо

    38 7 Отговор
    За да облекча Факти в желанието им да правят качествена и обективна журналистика,ще им препоръчам да не ползват материали от медии,доказали се като лъжливи,манипулиращи и автори на фалшиви новини.Ето някои:Дойче Веле /кой знае защо превзели медийния пазар у нас/,СНН,Вашингтон пост,Ню Йорк таймс,ЛА таймс,Гардиън,украински медии,сокато пишат за Русия,Стампа и т.н..Факти,уважавайте читателите си и им поднасяйте истинските новини и качествени,неутрални коментари!
  • 11 кой ли му плаща

    33 3 Отговор
    А нашите Цветанов и Паси какво ще ги правиме ?

    "Цветанов: Ще се съюзя с всички, които са за ЕС и НАТО, против влиянието на Русия" !
    Това каза пред БНР бившят втори от ГЕРБ Цветан Цветанов — председател на Евроатлантическия център за сигурност, който обяви, че ще създаде политически проект!!

    Коментиран от #12, #14, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    23 2 Отговор
    Ей, Короната не прощава! Жалко, Дойче зеле би могла да бъде много информативна медия.... жалко.
  • 14 Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "кой ли му плаща":

    Да се съюзява със себе си и еврейчето.
  • 15 Българин

    1 16 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Съгласен. Един червен няма да остане.

    Коментиран от #21

  • 16 Яверт

    30 1 Отговор
    Като чуя "улики открити от американските тайни служби" все се сещам за прословутата епроветка с биооръжие показана от Колин Пауъл. Оная лъжа разсипа целия арабски свят за векове напред

    Коментиран от #20

  • 17 Коментар

    22 1 Отговор
    При положение, че имаше снимки на уж терористи с обувки като на муриканските войници, си мисля, че в тая статия крадецът вика дръжте крадеца!!!

    Не вярвам на нито една глупост дошла от сащ или англия!!!
  • 18 Чонкин

    13 2 Отговор
    Те едни момченца с шапчици и банки организират и подклаждат световни вражди плащат на едните и на другите нали трябва да върви търговийката
  • 19 Руски еничарин

    1 17 Отговор

    До коментар #11 от "кой ли му плаща":

    Ами ще ги подкрепим. Стига с този рускои рекет - милиарди всяка година
  • 20 Бачо Киро

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Яверт":

    И били открили половин милион долара, което било доказателство, че руснаците плащат... Все едно Афганистан не е свързан с цру и наркотиците и няма въобще откъде да се намери половин милион в ръцете на талибани... Абсолютни глупости... Че и били 20 човека елитна част и работели по целия свят... Ми да четат тогава от ЦРУ, как руските им колеги се справят само с 20 човека...
  • 21 ГЕРп

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ти пък какво имаш против нас?
  • 22 Всеки народ

    15 1 Отговор
    Има правото да се сражава с чуждите окупатори както намира за добре.
  • 23 Da ama ne

    19 2 Отговор
    Еехеее!Тия смешници не престанаха да пускат измишльотини, срещу Русия.Събирали са главите на американците и ги натоварвали в каруци, за да ги карат при ГРУ агента, да ги оцени и да им плати на глава.Докога ще се опитвате да ни манипулирате с антируска пропаганда.Американците какво правят в Авганистан.Искат да притежават търговията с опиум а талибаните не им я дават.Хайде стига с шарени лъжи .На американците не вярвам и дума.Най престъпната държава в света е САЩ.

    Коментиран от #24

  • 24 The Pest

    1 12 Отговор

    До коментар #23 от "Da ama ne":

    Дори не знаеш как се пише Афганистан , а търговията с опиум от десетилетия се управлява от руснаци .

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Верно

    9 1 Отговор
    Абе ВЕРНО, ПЛАЩА ЛИ САЩ НА УКРАИНСКИ И ЧЕЧЕНСКИ БАНДИТИ, ДА УБИВАТ РУСНАЧЕТА?!?!?!

    Иначе как да си обясним как група фашисти безнаказно 2014 година изгориха десетки Руснаци в Одеса?! Ами тия дето години наред избиваха с гранати в стаите им Руски ДЕЦА, в Лугнаск, Донецк...
  • 26 хихихиххи

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "The Pest":

    Давай още вицове, че е скука!
  • 27 Rogi

    9 1 Отговор
    Това е като бюджетен сценарий на холивудска боза.
  • 28 Прав си

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "The Pest":

    Но малко уточнение ,ръководят това от ЦРУ.
  • 29 другарят

    11 1 Отговор
    Според зловещата Гьобелсова нацистка медия дойче веле "специално подразделение в ГРУ се занимава с раздаването на пари"? Това е продължение на провокацията "Скрипал" и част от гнусната и зловеща кампания на западните изроди срещу Русия!
  • 30 Анти Корупционер

    6 1 Отговор
    Не, не е плащала Русия. Американците са плащали за "неудобните". Друг е въпросът на кого.
  • 31 lupi67

    6 1 Отговор
    Да, това е новия ход на Демокрарите в САЩ да се опитат да спечелят Президентските избори Ноември месец. То не бяха Руски връзки на Тръмп, то не бяха Черни движения, то не бяха Антифа и събаряне на паметници. И сега новото че Руснаците плащали за избиване на Амеиканци и Тръмп е знаел за това. Просто Демократите в Амеика са откачили. Живея тук в САЩ и бях Демократ. Сега съм твърд Републиканец !
  • 32 Счетоводител

    7 1 Отговор
    Освен,че са открили някакви пари някъде имат ли други доказателства?? Искам да видя фактури,плащания към НАП и др. съвсем за мезе ни взеха тия.То по тая лоика можеш да обвиниш всеки за всичко.
  • 33 12345

    7 1 Отговор
    Представителите на Герб ,и компания не могат да живеят спокойно ако не сътворят поредната лъжа за Русия и Президента Вл. Путин. Сън не ги хваща.Няма да се спасите от резила със спящия Бойко Методиев Борисов/"спя гол"-негови думи/ определението за Цвета Караянчева/жена без гордост и достойнство/лиглата Е. Захариева и съпруг унищожил Алепу,.Всички медии и преса бяха осведомени.Гешев и целуващата се Херо Мустафа мълчат-защо!?Не се занимавайте с Русия.Гешев да направи проверка ,коя девойка е направила снимките ,чекмеджето с пари и злато .Бойко Борисов вместо да ходи до болницата/ВМА и Лозенец /да подаде оставка Това е изхода и да се скрие в някои от къщите си- Барселона, Банкя Гърция.
  • 34 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    ЗАЩО ДА ПЛАЩА , КАТО СИ ИМА ТАЛИБАНИ ПОДСИЛЕНИ С ВАГНЕР !?!? РУСИЯ СЕ РАЗБИРА ДОБРЕ С ДЖИХАДОЛИСТИТЕ СРЕЩУ САЩ !!!
  • 35 Чарли Уилсън

    7 1 Отговор
    а спомняте ли си колко Стингъра със съдействието на CIA подарихме на афганистанците за да бият по Съветската армия
  • 36 хахаха

    0 1 Отговор
    така е, аз лично бях куриер на зловещото подразделение на ГРУ, даваха ми ги премиите в кожени торбички, направени от т...ците на убити преди това американски войници. Оказало се, че американските та...ци, особено на чернокожите били много яки, в тях спокойно се събират около 2 кг копейки, с които всъщност с награждават талибаните.