Last news in Fakti

26 Септември, 2012 11:03 1 500 0

Борим „белите якички” по испански модел

  • галина тонева-
  • испански-
  • модел-
  • всс-
  • избори-
  • главен прокурор-
  • проект-
  • опак-
  • борислав сарафов
Борим „белите якички” по испански модел - 1
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Компетентността на специализирания съд е доста по-широка и в този смисъл наистина се доближава до нашите представи за специализиран съд. Много силно усещаме подкрепата на испанските колеги за нашата прохождаща специализирана структура. Това, което очакваме от тях, е да видим едни добри методи на управление, заяви в интервю за БНТ и Факти.бг заместник-главният прокурор Галина Тонева, която е и ръководител на проекта по ОПАК „Укрепване капацитета на Прокуратурата на Република България при изграждане на специализирани структури за противодействие на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления”.
Според Тонева редуцирането на делата в специализираната прокуратура е въпрос на законодателни промени и подобен род изследвания, които се правят в този проект, доказват необходимостта от това. „Приемственост и продължаване на реформите” са ключовите думи на Галина Тонева за бъдещата визия на прокуратурата.


Г-жо Тонева, какво на практика е  най-важното от представения днес анализ на Асоциация „Прозрачност без граници” по проекта за специализираната прокуратура  и какво ще свърши най-добра работа в прокуратурата?

Изключително важно за нас и не само в рамките на този проект, а въобще за прокуратурата като институция, призвана да реализира със завършващ успешен акт на обвинения срещу организирани престъпни групи, е анализът, който беше направен професионално от нашите колеги от „Прозрачност без граници”. Те са посочили всички силни страни, слабости, рискове и възможности за подобряване на ефективността на работата на новосъздадените специализирани звена в рамките на прокуратурата. Искам да подчертая, че след първоначалното стартиране на проекта ние предприехме действия за неговото разширяване, така че той не само да включва създадените като структура специализирани първоинстанционни, апелативна прокуратури, но и създадените в рамките на текущата реформа в системата на прокуратурата специализирани прокурорски мрежи, т.е. функционалната специализация, която обхваща вертикално или по пирамидата на всички нива прокурорските структури по определени основни по своята обществена опасност престъпни състави. От изследването става ясно мястото на   специализираната първоинстанционна и апелативна прокуратури и съответно какво е тяхното съотношение със специализираните мрежи в системата на прокуратурата като цяло. Така че тези констатации ще ни бъдат много полезни да търсим пътища за преодоляване на слабостите, за засилване на положителните ефекти от тази специализация, включително и за преодоляване на рисковете, които съществуват. Те също бяха много добре уловени от изследователите и отразени в представените слот анализи.

Има логика в това, което председателят на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов каза: че в началото при създаването на специализираните структури като че ли са дадени по-широк диапазон и компетентност по дела, които спокойно биха могли да се разглеждат и от обикновените прокуратури. Мислите ли в насока коригиране и на по-силна специализация на прокуратурите?

Да, разбира се. Естествено това е въпрос на законодателна промяна. Действително при създаването на специализираните прокуратури и съдилища съответно беше въведена една по-широка материална компетентност от очакваната от нас, т.е. беше прието, че независимо от това какво престъпление е извършено и колко сериозна е съответната организирана група, те да бъдат от компетентността на специализираните прокуратури. Идеята за тяхното създаване предвиждаше техните структури да обхванат действително сериозната и тежка организирана престъпност. Разбира се ние като магистрати сме длъжни да прилагаме закона такъв, какъвто е, и се стараем да се справим с по-голямата компетентност, но искрено се надяваме, че точно такъв тип изследвания, за което ще бъде полезен този проект, ще дадат и на законодателния орган да ревизира своята идея и евентуално да прецени дали не е по-коректно и по-ефективно за съдебната система да бъде редуцирана материалната компетентност, защото така или иначе териториалната е много широка и тя е необходима. За това искахме такива структури да се създадат на национално ниво, за да се избегнат местните връзки и влияния, които съществуват по региони и които в голяма част са и пречка за реализиране на ефективната борба с организирана престъпност.

Посочихте, че сте се спрели на модела на Испания, какво най—много може да се заимства от испанските специализирани структури ?

С испанските колеги имаме изключително добри контакти. Много силно усещаме тяхната подкрепа за нашата прохождаща специализирана структура. Това, което очакваме от тях, е да видим едни добри методи на управление, т.е. това, което целим в момента, е да се повиши капацитетът на управление на тези структури, защото те са прохождащи - само на 8 месеца. Така че това, което ще направим там, е да потърсим съдействие, да проучим техния опит и да го пренесем по възможност съобразно българското законодателство в нашите реалности. Испанската национална ауиденция  не е специализирана единствено и само за противодействие на тероризма, както широко се тиражираше у нас. Там наистина се разглеждат дела срещу организирана престъпност, включваща трафик на наркотици, трафик на хора, данъчни престъпления, разглеждат се въпросите за конфискация на незаконно придобито имущество, така че тяхната компетентност също е доста по-широка и в този смисъл наистина се доближава до представите ни за това какво искаме да стане от нашите специализирани структури.

Те обаче залагат изключително много на така нареченото косвено доказателство, прокурор Сарагоса е човекът, от когото тръгва широкото му приложение в Испания. Българското право ще стигне ли до използването на косвено доказателство в такива тежки дела?

Въпрос на законодателна преценка. Ние и в настоящия етап работим по косвени доказателства, но такива, каквито са допустими и уредени за способите на тяхното събиране по българския НПК. Виждате, че противодействието на организираната престъпност е доста сложно в световен мащаб. То е динамично, развива се и законодателната уредба. Така че, надявам се, и в българските реалности ще се откликва на нуждите на съответния период от време.

Как бихте коментирали избора на ВСС и Вашата визия за прокуратурата? Знаем, че скоро ще бъде избиран главен прокурор и предполагам, че една от кандидатурите ще бъде Вашата?

Смятам, че тези избори за ВСС бяха действително доста прозрачни, повече от очакваното. Аз имах леки колебания за това как точно ще се реализират, защото лично аз бях привърженик на прекия вот. Във всички случаи съм длъжна да се съглася, че това, което беше направено в момента е много голяма крачка напред към откритост и прозрачност. Мога специално да говоря за начина, по който протече изборът в прокуратурата, защото съм участвала и в събранията за нови кандидатури, които бяха във ВКП в делегатското събрание. Колегите бяха изключително спокойни, свободни, те нямаха никакви притеснения да задават въпросите, които ги вълнуват, независимо че кандидати бяха и техни административни ръководители, много от които не бяха избрани, така че те продължават да работят заедно. И това не ги притесни. Това, което за мен е показателно, е, че има свобода на мисленето и на изразяването на становища, виждания и идеи за развитието на прокуратурата.
Колкото до това, какво ще се случи оттук нататък, всичко е въпрос на окончателно структуриране във ВСС. Знаете, че остава да бъде избрана квотата от Народното събрание - това ще се случи днес. Искам да оставим на колегите, които ще бъдат членове на новия ВСС, спокойно да се организират, да създадат съответните си комисии, да си начертаят плановете за работа, ако трябва да коригират някакви вътрешни свои правила за работа. Оттам нататък номинациите са тяхно право, както те преценят.
На този етап смятам че това, което видяхте в представянето на проекта, е много важно за бъдещето на прокуратурата. То действително се случва днес в рамките на проект, защото такива са възможностите, които ние ползваме за финансиране, за проучване на добри практики и модели, които искаме да ползваме. Иска ми се оттук нататък тази реформа да не спира. За мен тя е много лична и ценна. Смятам, че аз заедно със сегашния главен прокурор и целия негов екип имаме съществен принос за тези добри начинания в сферата на специализация и повишаване на квалификация да вървят напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА