Last news in Fakti

3 Октомври, 2012 12:01 1 246 3

Борислав Сарафов прогнозира присъди по знакови дела през 2013 г.

  • борислав сарафов-
  • присъди-
  • главен прокурор
Борислав Сарафов прогнозира присъди по знакови дела през 2013 г. - 1
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2013 ще бъде годината на присъдите по знаковите дела. Това заяви през "Денят започва" по БНТ Борислав Сарафов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.
Той допълни, че очаква до края на годината спецпрокурорите да приключат почти всички разследвания, които са започнали.
Девет месеца след старта на специализираната прокуратура статистиката сочи 127 дела, по които спецпрокурорите работят към момента не малка част от тях са приключили, заяви Сарафов.
„Към момента сме образували 99 производства и сме приели по компетентност, образувани от други прокуратури още 28. Общо работим по 127 дела. Към момента сме приключили една не малка част от тях, като очаквам до края на годината да форсираме нашата дейност и да приключим разследванията по една голяма част от тези дела. Разбира се, истинските резултати ще дойдат с постановяване на първите присъди от Специализирания съд, които ние очакваме. Това ще бъде единственият обективен критерии до колко добре сме свършили нашата работа. Особено в следващата година очаквам присъди по много от нашите дела, защото е необходимо технологично време от започването на едно разследване до приключването му на първа инстанция”, заяви Сарафов.

Сарафов говори и за пречките в работата, които срещат.

Към момента пречки и проблеми ни създава не достатъчно качествени, коректни и вещи лица, особено по такива за финансово стопанската сфера. Една не малка част от нашите дела, касаят данъчни престъпления, пране на пари и именно по тези дела срещаме сериозни затруднения с намирането на вещи лица по тях. Може би даването на възможност за включването на данъчни експерти като вещи лица да ускори нашите наказателни производства.

Сарафов коментира и изборът на нов главен прокурор

Лично според мен, отговорът е какъв трябва да бъде новият главен прокурор. Трябва да притежава много високи  лични и професионални качества като определено предимство би било, ако той е магистрат от кариерата, независимо дали е съдия или прокурор.

В отговор на въпрос една от кандидатурите, които се спряга, е тази на заместник - главният прокурор Галина Тонева, как възприемате идеята главният прокурор да бъде жена?
Г-жа Тонева отговаря на всички тези критерии, които споменах. Лично аз бих приел безрезервно нейната кандидатура. Все пак да не забравяме, че тя освен прокурор бе и съдия преди да дойде в прокуратурата, така, че отговаря на всички тези критерии. Освен всичко друго тя е запозната и със структурната реформа в прокуратурата и би могла да довърши започнатото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Е да.Най напред оставиха престъпниците да избягат от България а сега ще ги съдят.То в България всичко ни е такова.Най напред асфалтираме после копаем.Абе разлайваме кучетата само.
  • 2 Грую

    0 0 Отговор
    Още малко време като ги посъдят знаковите престъпници и додето ги осъдят виж, че взели та се пенсионирали и ще трябва да откриват пощенски клон в затвора за да могат да си получават пенсиите хората и пак допълнителни разходи то край няма тази работа.
  • 3 сталин

    0 0 Отговор
    кои са избягали ве
    от 50 000 само двама.

    кой ше бяга
    къде ше иде? да краде в рим ли