Last news in Fakti

10 Юли, 2020 22:00 4 410 5

Безредици в Атина: Защо протестират гърците?

  • гърция-
  • атина-
  • протести-
  • черен блок-
  • гърци-
  • коронавирус

Според полицията в демонстрацията са участвали около 12 000 души

Безредици в Атина: Защо протестират гърците? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По данни на гръцката полиция, във вчерашния протест в Атина са участвали около 12 000 души. Причината за протеста беше новият закон за демонстрациите, който предвижда всички демонстрации да бъдат обявявани предварително. Прокуратурата би могла да ги забрани, ако съществува опасност от бунтове. Освен това организаторите трябва да вземат всички мерки за спокойното протичане на акцията. Ако това не стане, може да им бъде потърсена отговорност.

Кой породи безредиците?

Вчерашният протест бе организиран по инициатива на синдикатите на Комунистическата партия и на лявата партия "Сириза" на бившия премиер Алексис Ципрас. В него обаче имаше  и други участници. 

По време на протестите се стигна до безредици, което принуди полицията да използва сълзотворен газ и заслепяващи гранати. Те бяха породени най-вече от привърженици на т.нар. "Черен блок", според публикация на сайта на германската обществено-правна телевизия АРД.*

Законът със сигурност ще бъде приет

Консервативният министър-председател Кириакос Мицотакис заяви в парламента, че трябва да се съблюдават правата на всички хора, "както на тези, които демонстрират, така и на онези, които трябва да отидат на работа или в болница". Законът ще бъде приет със сигурност, тъй като управляващата партия разполага с необходимото мнозинство.

* Към т.нар. "Черен блок" се причисляват хора, които излизат на сцената винаги, когато решават, че трябва да предизвикат държавните органи и да провокират тежки сблъсъци с полицията и силите на реда. Те нямат твърда идеологическа концепция, самоопределят се като автономни групи, противопоставящи се на държавната власт и срещу обществото, отричат демократичната правова държава и стоят обикновено на крайно леви политически позиции. Терминът "Черен блок" възникна по време на протестите на анти-ядреното движение от началото на 80-те години на миналия век.​​​​​​​


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    47 0 Отговор
    Става нещо , тази година от горните етажи (небесата) май са решили да ни рестартират :)
  • 2 розово

    34 1 Отговор
    Ние ще приемем еврото и стачкуваме. Те са приели еврото и стачкуват.
  • 3 Язе

    6 48 Отговор
    Русия пали Балканите. Руснаците губят влияние в целия регион и отговора е с тактиката на опожарената земя. Имат богат опит. Но с тази разлика, че сега палят чужда земя защото немогат да я владеят. Тази сутрин Вучич обвини Русия, че подклажда размирици в Белград за да саботира преговорите с Косово и преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. В БГ, се опитват чрез Радев, БСП и сие + няколко мафиота да направят преврат с цел да саботират влизането ни в ИРМ2. Сега са подпалили и Гърция.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пфф

    22 1 Отговор
    Тизе си платен, герп-трол!