14 Юли, 2020 11:05 6 100 34

Бесен съм. Трябва нова избирателна система – мажоритарна

  • протест-
  • протести-
  • избирателна система-
  • мажоритарен вот-
  • мажоритарни избори

Президентът предлага машинно гласуване, ДБ - електронно. И как това ще промени системата?

Бесен съм. Трябва нова избирателна система – мажоритарна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората са прави да протестират. И аз меко казано съм бесен от това, което се случва напоследък в държавата ни. Но то не е само сега. То се повтаря циклично през последните 30 години. И очакваната от всички промяна така и не се случва. Сега пак се иска оставка на правителство /и съвсем уместно и на главен прокурор/.

Какво би могло да се промени даже и да се случат исканите оставки?

Според мен малко видоизменен парламент с леко редуцирани групи на ГЕРБ и БСП, няколко новопоявили се обединения, от които хората явно ще очакват промяна на системата и поредната компромисна коалиция. Така до следващите протести. А радикална промяна може да има от смяна на избирателната система от пропорционална - в която не ние избираме кой да е в листите, в мажоритарна в два тура - каквато поискаха над 2,5 милиона българи на референдума от 2016 г. Но за нея никой не споменава и дума. Президентът предлага машинно гласуване, ДБ - електронно. И как това ще промени системата?

Избирателната система е в основата на всеки политически модел. И ако протестиращите наистина искат да видят някаква промяна, която да зависи в голяма степен от тях, а не от поредната партийна централа, поставена в някаква зависимост, трябва да поискат промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура. А възможността за отзоваване ще е естествена следваща стъпка. И това трябва да е принцип за всички избирателни длъжности в държавата - включително и за прокурори и съдии.

Автор: Боян Атанасов


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    59 4 Отговор
    100 депутати ,мажоритарно избрани.

    Коментиран от #34

  • 2 Пурата

    10 26 Отговор
    Скачайте м.ймуни по площада,скоро пак ще ми търкате билетчетата.
    Това,мажоритарна пак аз си го измислих.Така ми е най удобно да си купувам депутати
  • 3 ТРЯБВА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ

    35 7 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМИ.КОИТО ДА СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.ДРУГОТО СА ЗАЛЪГАЛКИ

    Коментиран от #17

  • 4 Чегевара

    12 6 Отговор
    Мажоритарни значи най търгашеските избори.
  • 5 Ужас

    13 3 Отговор
    Трябва да се намали броя на подписите за свикване на референдум!!!! И референдума да се приема задължително от НС без разглеждан, а във вида, в който българските граждани са гласували!!!!
  • 6 Ю Кортес

    8 2 Отговор
    Нещо като,всеки си обявява минималната цена и мафията наддава за него
  • 7 Йоло Денев.

    6 3 Отговор
    Отдавна твърдя и се боря да бъде върнат бог Тангра.Това и само това е спасението.Всички чести българи да ме подкрепят.Всички на площада.

    Коментиран от #13

  • 8 Мирослав

    10 5 Отговор
    Глупости. Мажоритарна система означава в парламента да има само депутати от ГЕРБ, ДПС, БСП и хора на Ковачки. И връщане към феодализма.
  • 9 КОНТРАТА

    7 3 Отговор
    Мажоритарна и 30 депутата ще променят конституция, някой друг път мажоритарен вот! Корпоративен лакей.
  • 10 Един

    11 3 Отговор
    Трябва да се гласува електронно. . Щом държавата има доверие в онлайн банкирането и ни задължава всички да имаме такова, защо няма доверие в онлайн гласуването?!? А с него може да се прави референдум всеки ден, почти безплатно!

    Коментиран от #22

  • 11 Истината е там

    10 3 Отговор
    Мажаритарно с машинно гласуване. Това по нета е малко смешно, след като изтекоха данните от НАП.

    Коментиран от #12

  • 12 Също

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Истината е там":

    И от имотния регистър и агенцията по вписване.
    Нямам доверие на гласуване по нета.
  • 13 Може

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Йоло Денев.":

    Пък човекът да е прав.Това,още не сме го опитвали......
  • 14 чичо

    8 16 Отговор
    След Радев,мажоритарната система ми изглежда повече от тъпа.Колкото и да ги плюем-царя,Първанов,Станишев,Борисов-тези хора градяха.Радев събори,за отрицателно време,това което тези съградиха.А умния надгражда-не събаря.Е как сега да търся отговорност от всички които го избраха.И протестиращи,не подкрепяйте този който руши.Мажоритарния вот сваля всякаква отговорност от политика-това ли искате.
  • 15 ЯКО Г.ЛУПАЦИ

    7 9 Отговор
    ОЩЕ ВЧЕРА ПИСАХ, ЧЕ СЕ ГОТВИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС!!!!!!!!!!!!!!!! НАТО, СПИШ ЛИ???????????? ТОВА Е ПЛАН ВТОРИ КРИМ!!!!!!!!
  • 16 Факт

    6 0 Отговор
    Пряка демокрация!!!

    Коментиран от #31

  • 17 Баровеца-СФ

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТРЯБВА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ":

    Подкрепям РЕФЕРЕДНО задължително гласуване - орека демокрация!
  • 18 Баровеца-СФ

    3 0 Отговор
    ...извинявам се за грешката-пряка демокрация
  • 19 Чичо Тони

    9 0 Отговор
    Мажоритарната система (в страни като България) е манна небесна за всеки кандидат диктатор. Машинното гласуване (като всичко свързано с машини) ще облекчи СИК с протоколите и в известна степен ще ограничи купения вот. Що се отнася до електронното гласуване, само хора които хал-хабер си нямат как функционира една компютърна система, могат да пледират за такава. И колкото по-малко разбират от ИТ, толкова по-гласовити са. При електронното гласуване всичко е в ръцете на този който пише софтуера - чети, "който плаща да бъде написан"! А що се отнася до смяната на системата - тя може да бъде сменена (променена) единствено от хората които гласуват. Когато започнат да гласуват не по емоции и конюнктура, а по интереси на своето, на децата си и на внуците си по-близко и по-далечно бъдеще - тогава ще се случи и промяната. Очевидно е, че за да се промени манталитета на гласуващите, ще са необходими доста години. Та така.

    Коментиран от #21

  • 20 Шекспир

    8 2 Отговор
    Мажоритарната система изисква грамотно информирано и отговорно общество.Ние го нямаме.Не се заблуждавайте.Ще напълним парламента с мис-ки чалгаджии мафиоти и олигарси.Е тогава ще видим кон боб яде ли.
  • 21 Шекспир

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Тони":

    Много точно.Нашите политици са еманация на общественото състояние.
  • 22 Чичо Тони

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Сигурността на он-лайн банкирането няма нищо общо със сигурността на гласуването. При банкирането имаш 24/7 контрол на сметките си и нищо повече. Не знаеш нищо за всички останали с/ки в банката и за нейните операции. Ако забележиш неоторизиран достъп до сметките си, правиш разпечатки и отиваш в съда да си търсиш правата. При гласуването можеш единствено да се оплачеш на арменския поп. Сравняваш круши със шипки.
  • 23 Край

    3 1 Отговор
    Не въвеждайте мажоритарна избирателна система защото ще промените България. Няма да гласувате за абревиатури а за реални хора. Сега прехода си върви добре. Шкафчетата се пълнят. Лъчо Мозъка пак ще ви го назначат за "народен избраник" и кръглия преход ще продължава до края. До края на българите.
    Мажоритарната избирателна система е за умни хора който са разбрали как функционера демокрацията и не дават да им се отнема.
    Българите си искат овчар да си ги пасе стриже, дои и понякога дере.
    Мажоритарните избори променят нещата -за това са забранени.
    Радев нищо че е мажоритарно избран също не ви ги разрешава.
  • 24 Край

    4 0 Отговор
    Дявола е в детайлите - истината е че българите сме глупави.
    И машинно и дистанционно и интернет гласуване ще ви въведът. И крачно и ръчно и ... Само мажоритарно не. Това е щото е много опасно пък те денонощно мислят за вас.
  • 25 Държавното

    1 0 Отговор
    Устройство, а не начинът на гласуване, трябва да се промени, за да има промяна!
  • 26 Мажоритарната

    2 0 Отговор
    Избирателна система е за богатите и известните кандидати! А богати и известни са от котилото на Партията майка, на всички партии, в България ! Факт!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРАВИЛНО !!! НО АКО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕ СЕ ПРОМЕНИ И ЖУРИ ОТ НАРОДА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ВИНОВНОСТТА -НЯМА ДА СЕ ДЪРЖИМ ЗА СЪРЦЕТО ПРИ ХИМНА !!!!
  • 29 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СЪДЛЬОВЦИ И СЪДЛЯРКИ СЪС СТРАННИ МОТИВИ ОПРЕДЕЛЯ НЕВИНОВНОСТ ЗА ВСЕКИ "МАФИОТ " ;"МУТРАК"; И ТАК ДАЛЬЕ ...НО ОТ НИКОГО НЕ СА ИЗБРАНИ ,А СЕ САМОНАЗНАЧАВАТ -ГНУСНАТА КОХОРТА СЪДЛЬОВЦИ - И ПРЕЧУКВАХА БЪЛГАРИЯ - ДЕЙ ЗОРАТА ПЪРВО НИ Е ..!!
  • 30 Сандо

    3 0 Отговор
    Как пък не научиха нещо толкова просто за тия мажоритарни избори?Тъпи ли са ,купени да манипулират хората,що ли?Мажоритарните избори са края на желаната демокрация.
  • 31 чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Какво означава-пряка демокрация?До всички които пишат за вота.Какъвто и да е той нали трябва живия човек да гласува.Съгласен съм с ония които отричат онлайн и машинното гласуване.
  • 32 Яверт

    3 0 Отговор
    Нова конституция приета с референдум след обществено обсъждане!
  • 33 Актуална Антена

    0 2 Отговор
    Машинно трябва да е гласуването, и да се гласува в единствено в България. И забрана на двойното гражданство.
  • 34 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    240 депутати в парламента, и всеки има обръчи от фирми..дори и 100 депутати много за БГ... най вече трябва да се намали драстично броят на държавни служители,поне с 50% ...и без държавна субсидия за партии..това което било гласувано на референдум..