26 Март, 2021 19:20 5 837 74

Боян Атанасов пред ФАКТИ: Олигархията е противник на мажоритарния вот

  • боян атанасов-
  • има такъв народ-
  • мажоритарен вот-
  • самозащита-
  • кандидат-депутат-
  • парламентарни избори-
  • оръжие

"Оръжието е гарант за собствеността и живота на нормалните хора, които нямат друга опция за защита при някакво нападение", каза Атанасов

Боян Атанасов пред ФАКТИ: Олигархията е противник на мажоритарния вот - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Пресечната точка и нещото, в което имаме най-много допирателни с хората, които преди няколко години проведоха референдума и впоследствие основаха и „Има такъв народ“, към която и аз се числя и от чието име се кандидатирам за народен представител, беше мажоритарният вот. Това е основната причина да издигнат моята кандидатура, но не е нещо, което от вчера смятам, че трябва да се промени в България, а от повече от 15 години. От толкова време се опитвам, доколкото го позволяват силите и възможностите ми, да предизвикам или подтикна хора, организации или партии да направят тази промяна в изборното ни законодателство“.

Това каза пред ФАКТИ Боян Атанасов – член на ПП „Има такъв народ“ и кандидат на партията за народен представител в 45-тото Народно събрание от 23 МИР в София. Атанасов е дългогодишен застъпник на въвеждането на мажоритарна изборна система у нас и за извършване на промени в Наказателния кодекс в посока самозащитата с оръжие.

Мажоритарното гласуване в два тура не е някаква екзотика. То е толкова позната форма, например във Франция в момента избират по този начин. Няма нищо нетипично или ново в мажоритарното гласуване, напротив – това е една от най-старите и най-демократичните форми на вот. Като се тръгне от Древна Гърция и Рим, мине се през всички демокрации като Франция, Англии, САЩ – независимо дали депутати, конгресмени и т.н., там се гласува само по този начин, защото това е най-демократичният избор“.

Относно предимствата на мажоритарния вот, Боян Атанасов каза: „Мажоритарният избор е истинският избор. В същността е думата избор. Когато вие избирате нещо, имате право да го изберете, имате право и да не го изберете, независимо дали избирате депутат или някакъв продукт. Докато при пропорционалната система, вие нямате право нито да изберете, нито да не изберете. Имате право да потвърдите нечии друг избор, който е направен някъде в някоя партийна централа, неизвестно под чие внушение, неизвестно кой и как е подредил нещата. В тази система нямате право да изберете, можете единствено да дадете гласи си“.

„Преди време четох едно интервю, от времето, когато на посещение в България бяха двама депутати от Англия. Единият депутат беше от Консервативната, другият от Лейбъристката партия. Интервюто беше обширно, тогава предстоеше приемането на България в Европейския съюз, ставаше дума и за изборното законодателство, за това как у нас избираме парламент. Спомням си, че и двамата казаха, че пропорционалният избор е най-голямата измама в изборното законодателство на 20. век . И двамата бяха избрани мажоритарно“, разказа Атанасов.

В контекста на предстоящите избори и след споменаването на думата „измама“, на въпроса дали очаква изборни измами, той отговори: „Конспиративните теории в тази посока винаги могат да се постигнат, не че отсъстват. Всеки ден в своите интервюта различни кандидати и партии говорят за това, защото всеки си прави сметка да извади някакви дивиденти. Винаги е възможно, колкото и да не ми се иска, да има изборни измами. Изборни измами са много възможни точно при пропорционалната изборна система. Купуването на гласове е нещо типично за пропорционалната избирателна система. Когато отиваш в един район и можеш да си купиш 3000 хиляди гласа, ти почти си гарантираш място. При мажоритарните избори обаче, в един район имаме средно 25-30 хиляди човека. Там, за да си гарантираш изборите, трябва да купиш поне половината гласове, защото изборите в мажоритарния вот са 50% плюс един глас. Ако искаш да купуваш вот в мажоритарна изборна система, за да спечелиш, трябва да купиш 50% от гласовете плюс един. Не е толкова лесно да се купи. Да не говорим, че ако в един район хората разберат, че някой пазарува гласове, всички честни хора ще гласуват срещу него“.

Относно това дали при участие в 45-тото Народно събрание ще работи именно за нова изборна система, Атанасов каза: „Мажоритарната изборна система е една от основни цели както на мен, така и на „Има такъв народ“. Тези цели са обявени и в предизборната платформа, и в сайта на партия. Основните цели са по въпросите, които бяха поставени с референдума през 2016 година. Някои от тях по различни причини отпаднаха – като пряк избор на главен прокурор. По тези цели трябва да се работи и да се търси консенсус, да се водят дебати. Промяната в изборната система обаче наистина е нещото, което може да промени ситуацията в държавата. Неслучайно, където е имало промени в тази посока, рязко са се подобрили условията и политическият климат.

Преди няколко години румънците проведоха референдум, италианците няколко пъти правиха опити да променят системата. Олигархията навсякъде е противник на мажоритарната система. Тя няма сметка народът да има повече правомощия, повече контрол. Мажоритарният вот означава именно повече контрол. Когато вие познавате депутата, когато знаете биографията му, знаете какво е казал и какво е обещал, много лесно е да прецените дали на следващите избори този човек заслужава вашето доверие. Това директно елиминира прескачането от партия в партия, от листа в листа на едни и същи хора, които гледаме как от 30 години обикалят целия политически спектър. Няма значение дали днес са в една партия, а утре в друга, дали днес са кандидати от Кюстендил, утре от София, вдругиден – от Варна, те отново са в Парламента. В мажоритарната система като избирател, ако видите човек, който е излъгал доверието ви като кандидат от вашия избирателен район, първо, няма да гласувате отново за него и второ, ако иде в друг район, там хората съвсем няма да подкрепят парашутист, който някой им е спуснал“.

Предимствата на мажоритарния вот са изключително много. И партийните централи не искат тази промяна. Те искат да си редят листите, листите да имат водач, чието влизане в Парламента е сигурно, да имат поредица от послушни депутати, най-често с недоказани професионални качества, които обаче са вътре. Вътре са и така работи тази система. Именно затова искаме тази промяна. Избирателната система е в основата на всяка политическа система, без значение дали е парламентарна, президентска или монархическа. Неслучайно Избирателният кодекс е най-промененият закон за тези 30 години Преход у нас. Първата работа на всяко ново правителство е да променя Избирателния кодекс. Тези промени общо взето са козметични и обслужват една или друга централа, но реалните промени са никакви и ние се въртим в един омагьосан кръг, нищо не се променя. Затова положението в държавата е такова. Затова няма година без протести, защото няма реформи, промяната е козметична“, каза още Боян Атанасов.

След това разговорът премина към темата за самоотбраната и законовите промени, които според Атанасов трябва да се извършат в тази посока. „За мен това е една сериозна тема. Подобна промяна в Наказателния кодекс мина на първо четене. Беше инициирана от ВМРО, което аз напълно подкрепям. За съжаление обаче не успя да мине на второ четене“, каза Атанасов и обясни същината на въпроса: „Става дума за промени в Наказателния кодекс, целящи разширяване пределите на неизбежната самоотбрана. Не става дума да се разреши свободното носене на оръжие и хората да тръгнат по улиците, да се стрелят и да разрешават проблемите си. Нищо подобно. Става дума за това, че оръжието е гарант за собствеността и живота на нормалните хора, които нямат друга опция за защита при някакво нападение. Говорим за защита на дома, собствеността, собствения живот и този на близките ни“.

„Неслучайно това е така в държави, които много пъти са ни били за пример – няма да казвам САЩ, но нека се съсредоточим върху Швейцария, която е третата най-добре въоръжената държава в света. Там на трима души население, двама притежавам законно оръжие. Изваждането на разрешително за оръжие не е толкова сложно – става след изкарване на един курс, подобен на този за управление на автомобил. Швейцария е една от страните с най-нисък процент престъпност – убийства, грабежи, изнасилвания.

Има теза, че с притежаването на оръжие едва ли не ще се увеличи престъпността. Напротив – точно обратното е. Отдавна е доказано в редица международни изследвания, че строгият режим или пълната забрана за притежаване на огнестрелно оръжие не само не намаляват престъпността и убийствата, а дори напротив. Ако например жена е нападната от няколко мъже, какви опции има тя, ако не е въоръжена? Трябва да има някакви специални умения, докато ако притежава капацитета и възможността да използва огнестрелно оръжие, може да гарантира сигурна смърт на трима-четирима от тях. Тогава те ще си дадат много добра сметка дали си заслужава риска да нападнат тази жена.

Когато гледам поредния репортаж за бити, изнасилени пенсионери по нашите села, които нямат никаква възможност за защита, все повече и повече се затвърждава убеждението ми, че тази поправка трябва да мине максимално бързо. Има ги и другите случаи на баби героини, които притежават оръжие и не си лягат без пистолет или пушка, баби, които се явяват майки-закрилници на селото и околностите. Там престъпници и бандити не влизат, защото рискуват да им се случи най-лошото. Това обаче са единици. Хората ги е страх и не могат и да си помислят, че могат да използват оръжие, дори и да имат законно такова. Страх ги е, защото след това следват разследвания, веднага обвинения за опит за убийство или направо за убийство. Всички знаем скоростта, с която у нас работят правораздавателните органи.

В единия случай имаме човек, който е пристъпил собствеността и заплашва пряко живота ви. Вие нямате време да го питате с какви намерения в 02:00 часа през нощта влиза в имота ви. Няма да търсите обяснение дали има оръжие или не. Става дума за секунди и ако човек има оръжие, в такава ситуация трябва да има правото да използва оръжието“, коментира Боян Атанасов.

След това разговорът премина към важността от това гражданите да гласуват на 4 април. „Хората трябва да знаят, че гласувайки, след това те имат правото да изискват от политиците, на които са гласували доверие, нещата, които са им били обещани. Гласувайки, трябва да помислят много добре за кого гласуват, да си дадат сметка, че правят това и за себе си, и за децата си, и за държавата, в която живеят. Ще се върна в първата тема на разговора ни – мажоритарният избор ражда личната отговорност, персоналната отговорност, която хората търсят вместо колективната безотговорност, която наблюдаваме в безпринципните коалиции.

В момента виждаме хора, които до вчера са били в парламента като куче и котка, днес да се прегръщат и правят някаква коалиция. Обещават на избирателите си и ако влязат във властта, много лесно се отказват от обещанията си в името на някакъв компромис, в името на това, че трябва да се направи правителство или защото коалиционният партньор мисли по друг начин. Всичко, заради което хората са им дали доверието си, отива в коша за боклук, а хората не могат да им потърсят отговорност. Ако има мажоритарен избор, много трудно някой ще си позволи да излъже. При такъв избор би могло да се мисли и за отзоваване, защото само мажоритарно избран депутат може да бъде отзован. Хората подкрепят изключително много възможността да могат да отзоват човек, който е предал очакванията им“, каза Атанасов.

В края на разговора Боян Атанасов говори за провеждането на референдуми у нас. „Референдумът, който беше проведен през 2016 година у нас беше с много големи резултати на одобрение – над 70%. Политическата ни класа се направи на умряла лисица по повод този референдум все едно нищо не се е случило като не зачете резултатите от него. Направиха си и такъв закон, който да ги обслужва идеално. Имам предвид Закона за референдумите (бел. Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление). Провеждането на референдум е много трудно според разписаното в него. Едно след друго са препъни-камъчетата в този закон и те съществуват, за да не се случи да ни попитат нещо. Много ги е страх на питат нещо суверена си, който по Конституция им е работодател. Партийните централи много боязливо подхождат към тази тема, много опасно е да ни питат. За тях обаче не е опасно да гласуваме на избори и да си дадем гласа за тях“, каза Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е нали махнахте олигарсите

    18 2 Отговор
    Арабаджиеви, Бобокови, Стайков, Божков ? Сега нови ли дойдоха не разбирам ? КИРО ГЕЛА В ЗАТВОРА КОГА?

    Коментиран от #56

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аман

    9 3 Отговор
    От глупави хора и глупостите който дрънкат.Най-лесно е да се купи един човек и да се изпрати в парламента, ако на някой с пари не му се занимава пряко с политика
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    15 3 Отговор
    Извенете, но защо щатско - турската натовска власт задръства последния свободен български сайт с фалшиви тролове и коментари за "Живко"?

    🇹🇷☠️🇺🇸

    Коментиран от #24, #27, #42

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този е пълен

    8 2 Отговор
    И......т. 1.Самозащитата- каниш някой в къщи, препълваш го и после той нахълтал, Ати си се защитавал.Това е да отвориш кутията на Пандора и после няма спиране.2.мажоритарен избор-няма по-лесно нещо от това един богат да си купи човек който да му върши работа.Така шерифа на село ще е вездесъщ, а парламента всеки ден ще се дрънкат и коалират по желание

    Коментиран от #62

  • 26 Тиква

    4 4 Отговор
    Кой си ти и от къде се пръкна с толкова акъл? Тъпанар
  • 27 Българин

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Нищо против хомосексуалистите , но тази креатура на учиндолския натовски гений съобразява ли , че когато всички ромеи по селата награбят пистолети , съвсем ще довършат българското население там ?

    Коментиран от #63

  • 28 пешо

    10 5 Отговор
    от къде ги изравят такива, бре?
    мажоритарната система по принцип обслужва богатата прослойка на обществото. и колкото то е по-не-общество, толкова задоволяването е по-пълно.
    толкова ли няма нормални, интелигентни и грамотни по темата хора, които да противостоят на тия сбъркани мераци? както и на идеята за "икономии" от намаляване на дупетатите на 120, както и куп други неща.
    с-лафчови раб'ти! зад които прозират мераците на едни тлъсти котараци.

    Коментиран от #64, #70

  • 29 Реалист 2

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Реалист":

    Специалните дарби и врачките не бяха ли на мода през 90те години на миналия век ?

    Коментиран от #34, #45

  • 30 Мето

    12 0 Отговор
    Редакция факти. Трийте и баннете спамера че ще прогони читателите ви...
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор
    Боянчо, скъпичък, без партия не може да станеш политик, все едно да станеш инженер без да завършиш институт/университет. Силна личност, още не значи силен политик. Без политици, школовани в партийните централи, една държава е обречена. Не се водете по шоумена Слави, толкова му е акълът. Без контрол върху депутата от страна на партийната централа която го е издигнала, парламентът ни ще се напълни със СКРИТИ ЛИМОНКИ. Това е целта на ....? Техниката на вербуване е стара колкото света и е доведена до съвършенство в днешно време. Няма как ИЗБИРАТЕЛИТЕ да контролират един парламент съставен от СКРИТИ ЛИМОНКИ. Как по-точно "партийната централа" ще контролира партиен водач депутат? -Партия по това се различава от БАНДА, че водачът не е абсолютен авторитет. А сега избирателите как контролират Парламента? - Чрез партийната членска маса И ПАРТИЙНИТЕ КОМИТЕТИ ПО МЕСТА на парламентарно представените партии.

    Коментиран от #33, #65

  • 32 Гост

    6 0 Отговор
    От ноември 1990 г вече не сме НАРОДНА република. Страната ни вече не принадлежи на народа, а само на шепа продажници - слуги на чужди интереси.

    Коментиран от #41, #66

  • 33 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аман от политици. На нас ни трябва революционер.

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 РАДИО ЕЛТО

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лада 2016":

    ЛАДА 2016 някога бяхме ХОРА сега сме малко ХОРА сега ЧОВЕК за ЧОВЕК стана ВЪЛК но не като песента на ПОРОФЕЕВ ЕДНООКИИ ВОЛК а истински вълци довчера ПРИЯТЕЛИ днес врагове
  • 37 ХАРОН

    2 1 Отговор
    Олигархията не се вълнува от една птичка правеща пролет. Не се страхува и от сдружения- имаме право. 30 годишния къс- попас ще продължи и ще се задълбочи в посока традиционна и отработена. Липсва политическа култура и дисциплина- самите гласоподаватели не вярват, а мечтаят!
  • 38 РАДИО ЕЛТО

    5 0 Отговор
    у нас правосъдието е кривосътие темида е корумпирана закони няма ромите бият убиват грабят изнасилват точатсоциалната система не плащат ток вода данъци не са здравно осигурени точат ной нзок телк нелк джебчийстват а герб ги пази до кога
  • 39 БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    а дилъри който купуват гласове за определена партия като лицето с прякор в нета БАЙ КУРТИ с име мартин стефанов петков В ПРОФИЛА МУ СЕ ПРЕДСТАВЯ КАТО МАРИО СТЕФАНОВ ПЕТКОВ защо се чуства недосегаем дори обижда хората на бедняци клошари защо МВР си затваря очите пред такива ДИЛЪРИ на гласове
  • 40 БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор
    прокуратурата отне ХОТЕЛ МАРИНЕЛА ГЕШЕВ и БОИСОВ го харизаха на братя МАРГИНИТЕ ф
  • 41 РАДИО ЕЛТО

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    сдс АЛ ЙОРДАНОВ АЛ ТОМОВ ИВАН КОСТОВ който унищожи БЪЛГАРИЯ С МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ съсипайки ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯ за 1 ЛЕВ 1 ДОЛАР1 1 МАРКА остатъци от БКП ЛУКАНОВ ГОЦЕВ АЛ ТОМОВ ВИДЕНОВ ГОЦЕВ и много други олигаррси капиталисти унищожили и унищожаваха и унищожават БЪЛГАРИЯ вчера се навършиха 20 години когато ЦАР СИМЕОН излъга щото ще изправи БЪЛГАРИЯ за 800 дни кой бе секретар на мвр мутрата БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
  • 42 МИЛЕНИУМ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    кой е този ЖИВКО от ГРАД ВАРНА
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Попфолк":

    днес ПОПФОЛКА е леки жени леки коли и пари
  • 45 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист 2":

    и сега има ВРАЧКИ като има ШАРАНИ ще има и ВРАЧКИ някой телевизии предлагат тауслуга щото тарикатите си плащат но това е грях и БОГ ще ги накаже
  • 46 Бат Вальо

    1 2 Отговор
    Аууууууу, къв ще го ядете на 04.04. ... жал ми е за вас ...

    Коментиран от #51

  • 47 Вуте

    4 1 Отговор
    истината е друга.мажоритарният вот дава възможност местните олигарси да си купят спокойно депутатски места. няма партии, няма политически платформи, няма идеи. всичко се решава само от парите.

    Коментиран от #67

  • 48 въпрос

    1 1 Отговор
    Кой беше тоя?
  • 49 така е

    0 1 Отговор
    Факти призовава: Излез на 4 април и гласувай с бюлетина № 28!
  • 50 джъм

    2 1 Отговор
    Мажоритарни избори в два тура за НС изобщо не удачна идея , Във Франция се чудят как да се отърват от тази система .Стига се до големи аномалии. Дадена партия може да спечели и 15 % от глсовете , ама д губи балотажите и да няма нито един депутат.За какво се дава пример САЩ. Колко са сенаторите от партия различна от републиканците или демократите за последните 50 години . Може да се преброят на пръстите на ръчичките .

    Коментиран от #68

  • 51 РАДИО ЕЛТО

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бат Вальо":

    ЧУПКА ОТЛИТАЙ
  • 52 МИСЛЕТЕ!!!

    3 1 Отговор
    Мажоритарният вот е за многомилионните държави. За избирателни райони с феодална икономика и няколко хиляди избиратели е просто ЛЕСЕН НАЧИН да си купиш място в парламента!!! Най-добрата избирателна система за България е пропорционалната!

    Коментиран от #69, #71

  • 53 Мангър до Чорбана

    4 0 Отговор
    Мхм тошковците да вземат и да разяснят как при лелеяния им мажоритарен вот в Кърджали, Разград, Гоце Делчев и т. Н. Мандати ще вземат само ДПС, във Варна една трибуквена формация ще изкупи всички места, ще настане абсолютна феодализация и поне 40 50 процента от населението няма да имат представителство. Миии сценаристи чалгари, сър.

    Коментиран от #72

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Тиква

    0 0 Отговор
    Този 23 ти район сте най зле. За вас може Роман да се напише.
  • 56 Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Е нали махнахте олигарсите":

    И този е некой олигарх или работи на заплата в некой завод на олигарх както обикновенно я човек работи за някой олигарх ако ги няма олигарсите с предприятията от каде ще взимаме заплати да живеем Сигорно ще лежим и ще берем парите от даърветата така е устроен света който е успял със заводи го анатемосват като олигарх само че този олигарх дава храна на хиляди семейства така че не убиждайте успялите хора и всички собственици на футболни клубове са олигарси ама се радваме на тази прекрасна игра
  • 57 макробиолог

    0 0 Отговор
    Добра идея е мажор вот,крайно време е ДПС да стане първа политическа сила....на доганя за вота на турците пари му не трябват,.
  • 58 Край

    0 2 Отговор
    Прав е господина - Ако изборите променяха нещо - щяха да бъдат забранени. Точно мажоритарните избори са забранените които променят изоснови правилата на играта.
    НО
    вижте коменнтарите нагоре. Та тези хора избор им не трябва. За тях избора е вреден -причинява им тежко главоболие. Достатачно е че са им позволили да избират между кюфтета от пилешки клюнове и кожи и кебапчета от кожи и клюнове. И бира в големи найлонови бутилки от 70 ст. за литър.

    Коментиран от #59

  • 59 www

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Край":

    Чалгопитеците - фенове на мутрите е най-добре да млъкнете и да се скриете!
  • 60 Тоя лъже

    3 0 Отговор
    Хора, не се лъжете от подобни изказвания!
    Пропорционална система означава, че ако пет човека на сто искат да присъства някоя политика в парламента, то тя трябва да присъства, с брой депутати, пропорционални на тези 5 на сто. А ако десет на сто искат нещо друго, то пак ще влезе в парламента, пропорционално. Мажоритарният вот казва не, не може. Ще влязат само онези, за които е гласувала най-голямата група, т.е., това е някакъв вид болшевизъм, когато най-голямата група, през политиката командва останалите групи в обществото. Забележете, в сфери на живота, в които няма никакъв проблем, да съществуват различни визии, както имаме различни видове медицина, съжителстващи успоредно. Откога болшевизмът е демократичен? Това няма нищо общо с президентските или кметските избори, където и без друго не може да има няколко кмета или президента. Само че, в парламента може да се пренесе картината отвън, пропорционално. Мажоритарно не може да се пренесе картината, защото мажоритарният вот изкривява, като дава несъществуваща прекомерна власт на някой, който не е спечелил съответното доверие, а хора гласували за друг, са принудени да гласуват за него.
    Защо никой не говори за
    -образователен ценз и социален ценз
    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. В Италия например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    Коментиран от #73

  • 61 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ще има що-годе някаква наченка на демокрация, когато знаеш за кого гласуваш !!!
    Сега де факто не се гласу,ва за личност, за човек, а за някаква си ПАРТИЯ. Същата си реди депутатите след избори , както и се иска. Ща "талаш" от артисти и певци премина през / няма да цитирам Иво Сиромахов/.....всред тълпата от 240 броя "народни избраници" !?
    И важно е : този за когото си гласувал, когато дреме като нагушено пуйче с орехи там, да имаш възможност ДА ГО ОТЗОВЕШ,да го прогониш, за да не яде хляба народен напразно !!!
    И най-важното: За НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ да гласуват 1/ само хора с нужния образователен ценз 2/ само тези, които с труда си работят за доброто на Родината и пълни хазната на Републиката !!
    Просто е перверзно,хора живеещи при други социални, икономически и политически условия, с нищо не допринасящи за икономиката / НАЙ-ВАЖНОТО/ на Републиката, имащи /вече, след 15-25 години емиграция/ смътна представа за живота у нас, да гласуват за български Парламент !!! Това е мръсно погазване на Конституцията и нейния член 60-ти, уповавайки се само на българския паспорт и чл. 26, ал 1 до ....".всички права " и се игнорира продължението .....-" и задължения по тази Конституция
    Както и позовавайки се на чл.6, ал 2 да нарушаваш член 11, алинея 4 !!!??

    Коментиран от #74

  • 62 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Този е пълен":

    Ами ще трябва да внимавате кого каните в къщи, защото сега ако се е оказал насилник, изнасилвач, крадец или убиец, то нищо не можете да му сторите!!! Същото трябва да внимавате и ако някой ви кани у тях, разбира се!!! МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ върви в комплект с ПРАВО на ОТЗОВАВАНЕ от парламента на корумпирани депутати и най-вече с ВЪРХОВЕНСТВО НА Закона!!! ТОГАВА ВСИЧКО СИ ИДВА ПО МЕСТАТА!!!
  • 63 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    A тoвa, чe имaш прaвo дa нocиш oръжиe нe oзнaчaвa, чe щe мoжeш дa гo изпoлзвaш в други cлучaи ocвeн ПРИ CAМOЗAЩИТA(нe и зa нaпaдeниe нaд нeвинни)!!! Т.е. силно препоръчително е поне по оживени места да е налице ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ(щом има опасност от военни стълкновения)!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Империалистчо, от казаното от теб следва, че НЕ БИЛО ВЪЗМОЖНО да има ПОЛИТИЦИ, които били (партийно) НЕЗАВИСИМИ кандидати за кмет, президент или депутат!!!
    Ами това с две думи са бращолевиници на напълно некомпетентен човек или на съзнателно злоупотребяващ с невежеството на своя народ, защото не отговарят на истината!!!
    А щом само една разлика виждаш между "ПАРТИЯ" и "БАНДА", то това ясно говори за липсата на почтеност и ниското ниво на партийното политическо съсловие дори и според теб самия, защитнико, на партийната политическа наглост!!!
    Избирателите на практика никак не контролират парламента, нито това прави някаква си партийна членска маса, комитети и т.н.
    Някога в тоталитарна България, преди повече от 30 години, в чл.1 от Конституцията е било записано, че "ръководна роля в обществото и държавата има БКП", но днес партиите НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ в УПРАВЛЕНИЕТО на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и затова в чл.1 от Конституцията днес четем следното:
    " България е република с парламентарно управление."
    "Цялата държавна власт произтича от НАРОДА. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция."
    "НИКОЯ част от народа, политическа ПАРТИЯ или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ суверенитет."
  • 66 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Напротив! Властта принадлежи по закон на българския НАРОД!
    Но това, че народът ни е НЕВЕЖ е отделен въпрос, който е обаче и огромният проблем в държавата ни!!! Прочете поне веднъж внимателно Върховния закон на Република България, наречен Конституция и научете какви са ви ПРАВАТА на граждани и какви са ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на държавните институции, защото иначе НЕ МОЖЕТЕ да си УПРАВЛЯВАТЕ ДЪРЖАВАТА, защото тя се управлява "СПОРЕД КОНСТИТУЦИЯТА и ЗАКОНИТЕ на СТРАНАТА" (както е записано в чл.4 от Конституцията ни)!!!
    Конституция на Република България:
    Чл. 1.(2) Цялата държавна власт произтича от народа.

    Чл. 4 (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
  • 67 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Вуте":

    Не! Истината е, че Мажоритарният вот е начин за провеждане на политически избори!!! И това е така, ни повече ни по-малко!!! Гласове винаги могат да се купуват независимо от вида на избирателната система, но при мажоритарен вот трябва доста да се "поизръсят" кандидат-депутатите, защото ще трябва да купят над 50% от гласовете на избирателите, докато при пропорционалната избирателна система (както е сега) могат да си купят и под 10% от гласовете и пак са в парламента купуващите гласове престъпници!!! Естествено, че стиснатите, алчни, корумпирани политици-олигарси, забогатели с кражби от народа НЕ искат да дават повече пари и затова и НЕ желаят мажоритарния вот и затова и се скъсват да мамят своя народ, включително и с безброй тролове в Интернет, за да го държат в НЕВЕЖЕСТВО - ПРОСТА ИСТИНА Е ТОВА!!!
  • 68 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "джъм":

    А бе хора стига с тези глупости!!!
    Естествено, че при гласуване трябва да се вземат ЗА РЕШАВАЩИ мнозинството от гласувалите!!!
    Като отидат в парламента и трябва да приемат някой закон,
    ТОГАВА НЕ ТРЯБВА ЛИ НАД 50% ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ
    ДА ПОДКРЕПЯТ ТЕКСТА НА ЗАКОНА?!
    И какво само ревете за партиите спечелили нищожен процент от гласовете,
    ТОЧНО ОТВРАТИТЕЛНАТА ПРОПОРЦИОНАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА,
    ОНЕПРАВДАВА ВСИЧКИ НАЙ-МАЛКИ ПАРТИИ,
    ЗАЩОТО ИЗОБЩО НЕ ДОПУСКА ТЕЗИ ОТ ТЯХ,
    КОИТО СА СПЕЧЕЛИЛИ ПОД 4% ОТ ГЛАСОВЕТЕ
    НА ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ!!! СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА!!!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "пешо":

    Мажоритарната система обслужва НЕ богатите или бедните,
    а логиката и СПРАВЕДЛИВОСТТА!!!
    Тя е ИСТИНСКАТА избирателна система!!!
    ПРОПОРЦИОНАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА е някаква ГРЕШКАТА на прехода!!! Пробвайте да изберете по пропорционалната избирателна система,
    например, кмет или президент!!!
    НЯМА КАК ДА СТАНЕ, НАЛИ?!
    ПРОПОРЦИОНАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА е ПАРТИЙНО ориентирана
    и лансирана от основно от бившата БКП!!!
    А при мажоритарната избирателна система
    наравно с кандидати на различните партии
    в предизборната надпревара могат да участват
    и НЕЗАВИСИМИ КАНДИДАТИ за народни представители!!!
    В момента обаче всяка една парламентарна група
    гласува под строй и по един и същ начин,
    както своя водач на парламентарната им група!
    С две думи ДОРИ И 120 ДЕПУТАТА са МНОГО!!!
    Достатъчни са и само водачите на парламентарни групи
    да влизат в парламента и да имат правото да гласуват
    с толкова на брой депутатски карти,
    колкото е броя на (уж) депутатите
    от парламентарната им група,
    защото парламентарните групи
    и без това си гласуват солидарно КАТО ЕДИН ЧОВЕК!!!
  • 71 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "МИСЛЕТЕ!!!":

    Това не е вярно!!!
    Мажоритарният вот е истинският вот!!!
    При него винаги в парламента влизат само КАЧЕСТВЕНИ хора,
    които са СПОСОБНИ да спечелят
    ДОВЕРИЕТО на МНОЗИНСТВОТО,
    а НЕ на МАЛЦИНСТВОТО от избирателите!!!
    НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ
    хора, защитаващи ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ
    и пренебрегващи ИНТЕРЕСИТЕ на НАРОД и Родина!!!
  • 72 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Мангър до Чорбана":

    За мен няма по-голям патриот от Левски, а той е казал, че НЕ Е ПРОТИВ ТУРСКИЯ НАРОД, НИТО ПРОТИВ ВЯРАТА МУ, та вие нещо "По-Велики" Родолюбци от Апостола на Свободата ни ли се опитвате да се пишете ви се чудя?!
    То точно при СЕГАШНАТА ПРОПОРЦИОНАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА сме около и над 50% тези, които неодобряваме никого, защото сме отвратени от всичките корумпирани депутати избрани именно чрез ПРОПОРЦИОНАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА, а НЕ чрез МАЖОРИТАРЕН ВОТ!!!
    И като влезе в парламента една партия с мижави 5-6% какво може да направи освен да се коалира с другите, за да й станат ПОВЕЧКО процентите, за да има шанс да управлява ... или да си стои опозиция и от нея нищо да не зависи!!!
    "40-50 процента от населението нямали да имат представителство" при мажоритарен вот, но защо не гледате, че ВИНАГИ НАД 50% ще имат ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО и НИКОГА в ПАРЛАМЕНТА НЯМА да ВЛИЗАТ случайни хора, КОИТО СА ПОДКРЕПЕНИ ОТ ЕДВА 5-6% от НАСЕЛЕНИЕТО, както става при ПРОПОРЦИОНАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА?!
    "МАЖОРИТАРЕН ВОТ" е чуждица в българският език
    и смисълът или преводът й е "ВОТ НА МНОЗИНСТВОТО"!!!
    Вие какво, НЕ ИСКАТЕ да УПРАВЛЯВА МНОЗИНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ,
    А МАЛЦИНСТВАТА, ТАКА ЛИ?
  • 73 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Тоя лъже":

    БЕДНОСТТА НЕ Е ПОРОК!!!
    ИЛИ ТИ ОДОБРЯВАШ ПОВЕЧЕ ХОРА,
    КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ, например,
    С РЕКЕТ, КРАЖБИ И ИЗНУДВАНЕ и т.н.,
    НО СА ПЛАТИЛИ НЯКАКВИ ДАНЪЦИ,
    А НЕ ОДОБРЯВАШ ЧОВЕК ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН,
    КОЙТО НИЩО ЛОШО ИЛИ НЕЗАКОННО НЕ Е СТОРИЛ,
    НО Е БЕЗРАБОТЕН ИЛИ ИЗПАДНАЛ
    ВЪВ ВРЕМЕННА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ?!
    И също така НЕ Е ли нормално и правилно
    МНОЗИНСТВОТО (или БОЛШИНСТВОТО)
    да УПРАВЛЯВА и КОМАНДВА,
    а НЕ това да прави някое от МАЛЦИНСТВАТА?!
  • 74 Велинов

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Шаран БГ":

    Човек, предлагаш неща, които са
    ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ и в НАРУШЕНИЕ
    на основни граждански СВОБОДИ и ПРАВА!!!
    Ето цитираните от теб части от Конституцията ни:

    Чл. 6.
    (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

    Чл. 11.
    (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
    (2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
    (3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон.
    (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

    Чл. 26.(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

    Чл. 60.(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.
    (2) Данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон.