16 Юли, 2020 16:55 10 748 42

Германски експерт за действията на Гешев: "Непрофесионални, незаконни, скандални"

  • иван гешев-
  • бойко борисов-
  • васил божков-
  • герб

Във всяка една демократична и правова държава подобни действия биха били политическо самоубийство

Германски експерт за действията на Гешев: "Непрофесионални, незаконни, скандални" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ходът на Гешев във връзка със записите на Божков е скандален. Във всяка една демократична и правова държава подобни действия биха били политическо самоубийство. Но в България политиката сякаш функционира по свои правила.

 

От Кристофер Неринг:

Преди броени дни българската прокуратура публикува записи, които според нея говорят за това, че протестиращите в България са направлявани от укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Това може да се превърне в един от най-големите скандали с подслушвания в България.

Кога и как може да се подслушва в България?

В България прилагането на "специални разузнавателни средства" (СРС), т.е. проследяване, подслушване, инсталиране на устройства, контрол на кореспонденията и на електронните комуникации и прочие, е уредено от Закона за специалните разузнавателни средства. Според закона, службите за сигурност и прокуратурата могат да поискат от съда разрешение за използване на СРС, при което точно е описана формалната рамка, включително предполагаемото деяние и продължителността на използването. И понеже това е сериозно посегателство върху основните права на българските граждани, за целта е необходимо не само съдебно разрешение, но и постоянен контрол от страна на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и от специализираната постоянна комисия на Народното събрание. За представените СРС-та досега не е направил изявление нито един от тези органи и институции, включително и шефът на ДАНС.

В какво се състои скандалът?

Безпрецедентните действия на главния прокурор Иван Гешев са направо скандални. И това не се отнася само до въпроса дали подслушването на Васил Божков е било законосъобразно. Прокуратурата вече от известно време насам води разследване срещу хазартния милионер, тъй че е възможно да има съдебно разрешение за подслушването му (но това не означава директно, че Божков наистина е извършил приписваните му деяния).

Същинският скандал е публикуването на записите. Този ход беше безпрецедентен, неуместен и незаконен, и то по няколко причини. Да започнем с това, че главният прокурор Гешев по един изключително непрофесионален начин разкри и компрометира тайното набавяне на информация в едно текущо разследване. Във всеки съдебен процес в една правова държава подобни "доказателства" автоматично стават недопустими. И още: Прокуратурата по недопустим начин въздейства върху общественото мнение, а това е достатъчна причина за прекратяване на делото. Още по-обремеменяващ е фактът, че публикувайки подслушани телефонни разговори, главният прокурор нарушава закона. Защото член 32 от Закона за специалните разузнавателни средства недвусмислено повелява, че "Резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност". Да не говорим, че всички информации, събрани чрез подслушване, са строго секретни. Гешев по скандален начин наруши и двете изисквания. Освен всичко друго, публично бяха оповестени и имената на предполагаемите събеседници на Васил Божков (срещу които разследване изобщо не се води), а от гледна точка на европейската политика за защита на личните данни това действие е направо гротескно. Още повече, че става дума за журналист и за депутат, които по принцип трябва да се ползват от особена закрила срещу подслушване.

Как действат в Германия: един пример

През лятото на 2018 година шефът на германското контраразузнаване (Служба за защита на конституцията) д-р Ханс-Георг Маасен беше принуден да подаде оставка. Причината: негови публични изказвания във връзка с дясно-радикални изстъпления в Кемниц. Същината на онзи скандал се състоеше в това, че един високопоставен държавен служител няма право да се намесва в текуща политическа дискусия на базата поверителни информации, с които разполага по служба.

Случаят с Маасен демонстрира известни сходства с настоящия скандал със СРС-та в България. Защото главният прокурор Иван Гешев също по неуместен начин се намесва в текущата политика, публикувайки поверителни информации. Всъщност, в случая става дума не за разследването срещу Васил Божков, а най-вече за гражданските протести срещу Гешев, които той се опитва да дискредитира.

Като имаме предвид както законите, така и правилата, които важат за тайните служби и службите за сигурност, въпросните действия на главния прокурор бяха изключително непрофесионални и дори незаконни. Политическата цел на Иван Гешев е очевидна: да дискредитира протестното движение, което настоява за оставката му. Във всяка една демократична и правова държава подобни безпрецедентни действия бихи били политическо самоубийство. Ходът, замислен като пренасочване на удара, всъщност трябва да доведе до оставката или освобождаването на Иван Гешев. В сегашните кризисни времена обаче българската политика сякаш функционира по някакви свои собствени правила.

 

Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. Автор е на книгата "77-те най-големи митове в шпионажа".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алфа чихуа хуа

    120 4 Отговор
    А тоя журналист май дори не знае че Геша келеша преди 2 месеца разпространи записни на президента

    Коментиран от #35

  • 2 Последния Софиянец

    115 7 Отговор
    Гешев е позор! Оставка и затвор!

    Коментиран от #7

  • 3 Експерт

    16 133 Отговор
    Тоя е експерт колкото Радев има мозък в китарата

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Борислав

    72 4 Отговор
    Да този и абер си няма от право. Жива мутра. Незабавно трябва да бъде арестуван и разследван, иначе ще офейка с награбеното.
  • 5 Прост военен

    13 96 Отговор
    Радев има акъл колкото на пиле

    Коментиран от #6

  • 6 Герб

    11 61 Отговор

    До коментар #5 от "Прост военен":

    Що бе Радев бил завършил военнно училище до 3 клас
  • 7 Аноним

    9 50 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Позор за кое че гони престъпници,бай Ганьо ВЕЦ

    Коментиран от #12, #13, #17

  • 8 Чочо

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Екскремѐнт....Браво!
  • 9 Пешо

    25 5 Отговор
    Да не сте завършили заедно, но ти си горд тракторист , който Баце поздравява и си говорите свойски.Завиждаме ти.
  • 10 Фаро

    40 4 Отговор
    Аве хората стотици пъти казаха,че тоя екземпляр не става за главен прокурор ама Европа се сетила да се побара баш накрая
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Аноним":

    От гонене да си не потроши крачетата.ха ха ха ха
  • 13 анонимката

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Аноним":

    анонимка кви престъпници гони ве, как така престъпник гони престъпници...не ставай смешен
  • 14 Аноним

    0 8 Отговор

    До коментар #11 от "Иван Гешев":

    А такъв като теб да пасе овци става само
  • 15 Ха ха

    29 0 Отговор
    Милиционерът Каренин е тъп като г@зъ на слона, поне да беше си взел един съветник-юрист за да не се дъни.
  • 16 Asdfg

    47 3 Отговор
    Гешев, спиш ли? Спинкай, спинкай! Казват ти го от Германия, колко си некомпетентен! Какъв прокурор си ти бре? Адвокат на ТИКВАТА, ШИШИ и ДОГАН!

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Трябва ли

    4 28 Отговор
    В германия корипция има на всяко тук сьм от 25 години тьи че германците мнението да си пазят за себе си. Биттте швабите
  • 19 Минувач

    33 3 Отговор
    Гешев иди си с мир...... докато можеш!!
  • 20 Трябва ли

    2 13 Отговор

    До коментар #16 от "Asdfg":

    Ти от България излизал ли си изобщо А

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Боже Боже на какво се докарахме

    8 10 Отговор
    Ай са , тоя не е никакоф експерт , житкал съм го с 200 , на мен ше ми ги разправя . Гешката ми е супер , мноо добра работа ми върши , супер.
  • 24 възпитаник

    29 0 Отговор
    каскета е за затвора,кьорав е за златото и еврата за незаконните вецове,къщи за тъщи,земеделската министърка с евро парите тати и бати а ще пуска тел.записи съдружника на мафията
  • 25 Е,бравос

    3 22 Отговор
    Значи шеф на музея? Много добре..хер Експерт!Колко даде Дойче Веле за оценката,качихте ли скромната музейна заплата с хонорара?

    Коментиран от #30

  • 26 Каскета

    18 0 Отговор
    Трябва да почне да чете чуждите сайтове. Може би тогава ще си подаде оставката.
  • 27 Тодор Живков

    23 0 Отговор
    България нито е демократична, нито правова. Така че Гешев си е на мястото. Кой нормален прокурор би приел борците да го подкрепят при избора му.
  • 28 Карагьозлийски

    1 10 Отговор
    Този да не е от Щази.
  • 29 Бачо Киро

    16 1 Отговор
    Кристофер, Кристофер, какви закони търсиш в България ... Не, че ги няма, има ги, но самият главен прокурор ги нарушава през ден ... После хората чакат правосъдие ...
  • 30 Бачо Киро

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Е,бравос":

    Щом и Дойче Веле вече пише срещу ББ и компания, смятай ... Иначе човекът е шеф на научния отдел. Все нещо отбира.
  • 31 Сава

    11 2 Отговор
    Малеее, щом ДВ са против тия, значи Сорос много им е Убиден.
    Явно ще мрат келешите, щом и Сорос не ги иска. Ще им спре парите за тролове, ще им спретне цветна революцийка (което е и факт вече).
    Да се стяга бай Ставри, че много работа го чака, горкият.
  • 32 Гумени глави

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Трябва ли":

    Гешев е нашия кумир.
  • 33 NikNay

    7 4 Отговор
    Как някой още не се е изцепли, че Кристофер е агент на Путин включен в хибридната срещу властта в България и специално срещу ГЕРБ и Бойко. Все пак германеца е учил в Санкт Петербург , нали.
  • 34 JEFF

    10 0 Отговор
    Хайде сега да си подава оствката. Нали винаги дават Германия за пример ?
  • 35 линч за мръсника Гешев

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "алфа чихуа хуа":

    Това, което иска Гешев , е публично линчуване, той си мисли, че голите глави ще го пазят?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 чалма тв

    3 0 Отговор
    Пеевски ще се върне ли в България или ще го търсят в пустинята..
  • 38 БОКО Е МУТРА

    4 2 Отговор
    ЗАЩО ГЕШЕВ Е НАСТАНЕН В РЕЗИДЕНЦИЯ БОЯНА И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ --- ГЕШЕВ Е ОТ ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ
  • 39 СЛЫШИШ ЗАЯЦЬ

    5 1 Отговор
    ГЕШЕВ НЯМА ДА ИЗБЯГАШ !
  • 40 КАКВИ НЕЩАСТНИЦИ

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Жената до Гешев е свързана с организираната престъпност и Христо Ковачки
    Детелина Филипова Ханчева се издига от танцьорка на пилон до адвокат
  • 41 Генчо

    0 0 Отговор
    Кабинета Борисов не е мафията а е тяхната марионетка, корените са надълбоко те трябва да се премахнат
  • 42 Генчо

    0 0 Отговор
    Кабинета Борисов не е мафията а е тяхната марионетка, корените са надълбоко те трябва да се премахнат