Last news in Fakti

18 Юли, 2020 10:00 2 916 27

От реформатор до диктатор: метаморфозата на Башар Асад

  • сирия-
  • башар асад-
  • дамаск

Сирийският президент Асад е продукт на една полицейска и авторитарна държава, експлоатирана от един безскрупулен управляващ клан

От реформатор до диктатор: метаморфозата на Башар Асад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото той беше символ на надежда за Сирия. Но вместо надежда насади шок и ужас. Сирийският президент Асад е продукт на една полицейска и авторитарна държава, експлоатирана от един безскрупулен управляващ клан.

 

Занапред хуманитарните помощи към контролираните от противниците на режима в Сирия територии ще могат да минават само през един граничен пункт на турско-сирийската граница - Баб Ал-Хава. Русия и Китай успяха да се наложат в Съвета за сигурност на ООН и да бъдат затворени другите три пункта, през които бяха доставяни продуктите от първа необходимост.

Според Русия и Китай хуманитарната помощ на ООН нарушават суверенитета на Сирия, защото правителството в Дамаск не я е допуснала официално. По данни на ООН само в северозападна Сирия 2,8 милиона души имат нужда от спешна хуманитарна подкрепа.

Асад - от 20 години във властта

От встъпването си в длъжност преди 20 години (на 17 юли 2000) сирийският президент Башар Асад управлява чрез всяване на шок и ужас. Дългогодишният кореспондент на „Уолстрийт Джърнъл“ Сам Дагер в Дамаск цитира младия Асад, който през 1995 година бе казал: „Няма друг начин да се управлява нашето общество, освен с ритане по главата“.

Същата година по-големият брат на Асад – Басил – загива в пътно произшествия и по-късно Башар наследява във властта баща си Хафез Асад, който от 1970-а управлява страната с желязна ръка. По същото време настъпва и катарзисът у 30-годишния тогава Башар Асад, който се опитва да излезе от сянката на своя властен баща, казва Дагер.

Модернизатор на авторитарната държава

Първоначално мнозина приемат Башар Асад за много по-сдържан от неговите баща и брат. В средата на 1990-те той следва в Лондон медицина и специализира офталмология. Образът на един образован на запад лекар, който наследява близкоизточен диктатор, му носи позитиви. Башар се възприема като носител на надежда, а по време на т.нар. "Пролет в Дамаск" след смъртта на Хафез Асад през 2000 година, в страната се води относително свободен дебат за демокрацията и гражданското участие.

„Образът на носител на надежда се основава на неразбиране“, казва журналистката Кристин Хелберг, дългогодишна чужда кореспондентка в Дамаск. Много сирийци и западни политици вярват, че който проявява интерес към компютри и интернет и е получил образованието си в Англия, може да реформира страната. „Башар обаче не е никакъв реформатор. Той нито беше в състояние да сдаде властта, нито да промени коренно начина на управление на своя баща“, казва Хелберг за ДВ. „Той беше и продължава да е продукт на една полицейска и авторитарна държава, експлоатирана от един безскрупулен управляващ клан - дори и поведението му да не е на жесток диктатор".

Предатели дебнат навсякъде

Башар Асад познава и тъмната страна от живота на диктаторите и заплахите, които възникват за управляващото семейство. Когато е още млад, шофьор от близкия кръг на семейството е арестуван по обвинение, че е планирал атентат срещу младия Башар. „Оттогава той знае, че врагът може да се крие навсякъде“, казва Дагер.

Хафез Асад учи своите деца, че не трябва да показват съчувствие. Самият Хафез следва тази максима от началото на 70-те и затова превръща страната в полицейска държава, която не се колебае да изтезава свои граждани.

„Целият сирийски народ се страхува“, казва за ДВ журналистът Мустафа Калифа, който е прекарал години в затвора Тадмур в Палмира. „Всички знаят, че тези затвори съществуват, и че там хора биват измъчвани и умъртвявани".

Башар Асад усвоява този стил на управление. Модернизация - да, но не и реформи. „Тези хора са загубили ума си", коментира той своите приближени през 2000 година, когато в рамките на "Пролет в Дамаск" народът настояваше за повече демокрация. Мрежата от тайни служби, изградена от Хафез Асад, сега се ползва от неговия син, за да може той да продължи да управлява. Различните служби се конкурират и никоя не е достатъчно влиятелна, за да може да го свали от власт, твърди Кристин Хелберг.

Страхът – основен инструмент на властта

Макар да си е възвърнал контрола над по-голямата част от територията на Сирия, след продължаващата вече 10-годишна война Башар Асад вече не е властелинът в страната. Той потуши въстанието през 2011 година брутално, а започналата след това война вече е отнела живота на над половин милион души.

Дискусиите в Съвета за сигурност на ООН показват колко зависим е Асад от подкрепата на Русия. Русия, както и другият съюзник на сирийския президент - Иран, искат висока цена за своята подкрепа. И двете държави поддържат военно, политическо и икономическо присъствие в Сирия, а бъдещето развитие на страната ще следва техните представи.

Асад проигра независимостта на своята държава. За него обаче няма връщане назад, казва Хелберг. Всяка същинска реформа ще срути неговата система. "Ето защо режимът може да продължи само както досега - да потиска, изтезава и корумпира. И с лъжи и пропаганда да представя борбата за оцеляване във властта за борба срещу терора – на всяка цена", допълва журналистката.    


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    3 27 Отговор
    нещо подобно като в Проссия
  • 2 Антимилиционер

    36 1 Отговор
    Още диа рия от Сорос Зеле. Откога евреите са безпристрастни оценители на Сирия?
  • 3 Да попитам

    35 1 Отговор
    Какво ли мисляр Башар Асад и сирийците за евреина Сорос?
  • 4 Съзнанието не се променя за един ден

    31 2 Отговор
    Както винаги истината е по средата. За разпокъсването и завладяването на Сирия има толкова много апетити, че ако няма диктатор тя не може да се запази. Да не говорим за манталитета на населението в региона което явно трябва да измине още стотина години естествено развитие за да възприеме някои демократични постижения на човечеството и отстраняване на религията от светската власт.
  • 5 Внимание пропаганда

    25 1 Отговор
    Сороссссс
  • 6 Ххх

    33 3 Отговор
    А нима в държави от сорта е възможно да се управлява по друг начин ? Там разбират основно от страх и репресии, за да има някакъв ред и държавност. Защото от много хора, живяли в Сирия преди така наречената арабска пролет съм чувал, че страната е била уредена и хората са живяли прилично. Но на определени регионални и световни играчи това изглежда не беше по вкуса. Изглежда и пътищата на бъдещите газопроводи също изиграха своето значение. И под знамето на борбата с "диктатора" Асад бяха събрани отрепките от целия мюсюлмански свят, които сринаха и съсипаха тотално някога приличната държава.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 В.В.П.

    24 1 Отговор
    СИРИЯ Е НАЧАЛОТО НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ....НЕ ЗАСЛУЖАВА ТАЯ СЪДБА...10%СА ХРИСТИЯНИ.....БАШАР ОТ РЕФОРМАТОР,ПО ПРИНУДА СТАНА ДИКТАТОР....КАК ,,, ДЕМОКРАТИЧНО,,ШЕ ПРЕБОРИ РАДИКАЛИСТИТЕ..??
  • 8 Работническо дело

    21 1 Отговор
    Чети, и не вярвай на очите си! Дойде веле!
  • 9 Хасан

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    ОАЕ ,Сарабия и Египет са много по теократични,диктаторски,жестоки,полицейски ..даже убиват журналист от Ню Йорк Таймс в консулство в Истанбул ..но се приемат добре на Запад ,защото за съюзници ,лоялни клиенти на оръжие и отдават богатствата си на западни корпорации...а тия които не го правят като Сирия,Иран,Либия,Венецуела са диктатори
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    19 0 Отговор
    Защо Дойче веле не казва нищо за екзекуциите на опозиционери в Египет по време на срещата на ЕС - Египет???
  • 12 Башарко

    16 0 Отговор
    Като видя Дойче Веле и повече не вярвам ни на една дума.
    И понеже тия, същите тръбят сега срещу Борисов, почвам да се замислям.... Аз самият си го знам какъв крадец е и наглец, ама и ДВ твърдят това, та почвам да се съмнявам в себе си!
    Сорооо, Соро, и над теб ще никне босилека скоро!
  • 13 Сандо

    14 0 Отговор
    Дойче веле - вън от България!!!
  • 14 ПРОДАЖНИ ЛЪЖЛИВИ ПУЙКИ

    12 0 Отговор
    ДО СПАСИТЕЛ НА СИРИЯ! НЕЩО СТЕ СЕ ОБЪРКАЛИ МИСИРКИ. ИЛИ ЯНКИТЕ ВИ ЗАРЪЧАХА ТАКА ДА ИЗЛЪЖЕТЕ.
  • 15 363627

    9 0 Отговор
    Дойче веле туй е война е, ква демокрация и права на човека и свободна пазарна икономика търсиш по време на война, Дойче веле, на война има най-големи извращения на човешката психика, стига сте писали глупости, Дойче веле! Що за медии, що за публикации, кви работят там е!
  • 16 Гейополитика

    10 0 Отговор
    По време на война не може да се говори за липса на "демокрация" и съответно за диктатура. Заради надпреварата с газовите проекти се опитаха на бързо да сменят управляващите в Сирия с по-удобни и резултатите са катастрофални.
  • 17 Хасан

    8 1 Отговор
    Дойче Велле е Като Правда навремето ..гола пропаганда
  • 18 другарят

    16 1 Отговор
    Историята си прави често лоши шеги! Пожелавам на немските нацисти, един ден да се превърнат в една голяма "Сирия"! В тези лицемери няма чест , достойнство и каквато и да е човещина! От всички "милиарди", които твърдят че "дали на Сирия" ..всъщност това е рекета който плащат на Султана за уж сирииските бежанци. Половината от сирииските бежанци /около 4 милиона/ се намираха в самата Сирия в териториите контролирани от Асад и западните изроди не дадоха и цент за тях, а точно обратното..Върху Сирия са наложени икономически санкции. Сега много от тези хора се завърнаха по родните им места, но домовете им са разрушени и трябва да им се помага. Сиририиското правителство и Русия предлагат помоща да бъде разпределяна от международна организация и да отива за всички нуждаещи се сириици, а не само за тези в териториите извън контрола на Асад .
  • 19 Пако

    10 0 Отговор
    Помия а ла Дойче веле!!!!
  • 20 kkk

    10 0 Отговор
    Миризливото дойче зеле с поредната си помия и нашите продажници веднага я пускат- що ли не ме учудва...

    Много ми е интересно утре като го самоубият Сорос и линчуват слугите му кой ще ви пише опорките и кой ще ви плаща да лъжете всеки ден?
  • 21 Трудовакъ

    14 0 Отговор
    Тази статия е откровена лъжа и манипулация! Д-р Башар ал Асад не е диктатор. Това, че от 10 години му спретнаха вътрешна гражданска война, не го прави диктатор. "Дойче Веле" по-добре да напишат статии за десетките милиарди долари, които изсипаха монархиите от Персийския залив, САЩ, Обединеното кралство, Франция и дори джуджета като Холандия (искаща да я наричаме Нидерландия), за да финансират практически неограничено глобалния фундаменталистки ислямски тероризъм, неговите мутанти и прикрития, като т.н." Бели каски" и подобни измишльотини, служещи за безогледно изтребление на сирийския народ. Под претекст Катар да си прекара едни тръби за газ в негов интерес и угода, запалиха война, която вече излезе от територията на Сирия, а пораженията и ефектите от това натрапено на Сирия безумие, с което президентът Асад се бори от 10 години, ще се проявяват още дълги години. Затова и още не са неутрализирани терористите в Идлиб, защото там са събрани огромно количество международни терористи и техните семейства. Те няма да се предадат, защото за тях не може да има снизхождение, нямаи къде да отидат, Турция не ги иска, а всяка друга държава би ги осъдила за извършените от тях зверства. В Идлиб практически няма мирно население, това е резерват за терористи, престъпници и техните семейства и роднини. Ако там е имало загинали жени и деца, те са жени и деца на терористи, убийци и престъпници. Мирното население от Идлиб отдавна избяга на териториите, контролирани от правит
  • 22 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    САЩ-САЩ-САЩ - ШВАЙНЕ ШВАБЕН "ФРИЙДЪМ" !!!!!?????
  • 23 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    НАЛИ ИДИЛ -НА САЩ ЗАВОЮВА И РАЗРУШИ ПАЛМИРА -СТАРИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТИ !!! ВОЙНИЦИТЕ НА ИДИЛ СА С ОБУВКИ : "ПУСТИННА БУРЯ " - И ТАНКОВЕ НА САЩ -/УЖ НЕ МОГЛИ ДА СИ ИЗТЕГЛЯТ ТИЛА -АМЕРИКАНЦИТЕ / !!!??? АМЕРИКЪН ПЕТРОЛ ИНТЕРЕС В ДЕИР АЗ ЗОР -ДО ПАЛМИРА--- АТАКУВАН ОТ САЩ ПРЕЗ САУД И ЙОРДАН !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 Генко

    1 2 Отговор
    Пенко ,аповете пи ля ?
  • 25 Циганин

    4 1 Отговор
    Какъвто и да е Асад ,фактът ,че 9 години неговото : - ще си върнем всеки инч от земята ,се случва ,макар и с цената на .....около 200 хиляди сирийски войници до момента ,показва ,че Башар не е случаен човек ! Поправете ме ,ако греша
  • 26 Бай Манчо

    0 0 Отговор
    янките и пуделите им май настъпиха мотиката в Сирия и сега им останаха само икономическите санкции , да крадат петрол за да финансират тероризма в региона и да вършат обичайните си мръсотии . Лицемери но и никой не е очаквал друго затова сега Русия , Иран , Китай възстановяват страната , а гнездото с терористи в идлиб рано или късно ще бъде разритано , за съжаление където стъпи "демократорски крак" дълго време се възстановява страната .
  • 27 Още по зле

    0 0 Отговор
    От Мутра до Диктатор.