18 Юни, 2020 12:00 1 420 5

ООН: През 2019-а 80 млн. души са напуснали домовете си заради войни или преследване

  • бежанци-
  • мигранти-
  • оон-
  • сирия-
  • война

Международната общност е толкова разделена и неспособна да постигне мир, че ситуацията ще продължи да се влошава

ООН: През 2019-а 80 млн. души са напуснали домовете си заради войни или преследване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 80 млн. души по света, или 1% от човечеството, са били принудени да напуснат домовете си до края на 2019 година заради бягство от войни или преследване, се казва в годишния доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Според доклада около 79,5 милиона души са или бежанци, или кандидати за убежище, или хора "чиито корени са били изтръгнати в техните собствени страни".

Това е рекорден брой в края на "бурно" десетилетие на разселване, се казва още в документа.

Увеличението е с 9 млн. от предишната година и близо двойно от рекорда от 41 милиона, регистриран през 2010 година, въпреки наложените заради Covid-19 ограничения за придвижване. Сред бежанците най-много са сирийците, венецуелците, афганистанците, южносуданците и рохингите от Мианмар.

Върховният комисар за бежанците Филипо Гранди посочи, че тези данни са причина за голяма загриженост:

"Това продължава да е глобален проблем, проблем за всички държави, който обаче е предизвикателство най-вече за по-бедните страни, а не за богатите въпреки реториката. Статистиката е дори още по-интересна, тъй като 73 процента от бежанците търсят убежище в съседни страни“.

Според Гранди това опровергава твърденията, че бежанците заливат Запада. Той смята също, че международната общност е толкова разделена и неспособна да постигне мир, че ситуацията ще продължи да се влошава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Божков

    1 1 Отговор
    Вярно е
  • 2 Охо Бохо

    4 0 Отговор
    От тях 70 милиона паразити! Искат да живеят на чужд гръб. Хайде стига с този драматизъм.
  • 3 фен

    3 0 Отговор
    Не ме интересува! Да се бият да защитават родината си!
    Ние да не сме избягали от България!
  • 4 2781

    2 0 Отговор
    Полвината са в германия. Другата половина в швеция!
  • 5 емо

    1 0 Отговор
    Не разбрах как " цивилизованите Европейци" мислят да решат тоя проблем.Последните 20-25 години кавбоите престъпници започнаха под предлог,че няма "демокрация" (намразих сама дума) войните в Близкия Изток -от Афганистан до Сирия. Милиони хора бяха принудени а другата част предимно младото поколение беше организирано и финансирано от глобалистите да емигрират в Европа.(Б.Обама когато каза на Европейските лидери да спазват и уважават правата на емигрантите.) Безпомощната, окупирана Европа принудително приемаше хиляди бежанци без право на отказване. Целта им беше да създадат в Европа хаос ,безредие .Глобa листите го правят от много години тези изроди целят една част от човечеството да бъде унищожено а другата част да им слугува. И последно огънят пламна от там от където управляваха процесите и краят е непредсказуем или финансовата олигархия или политическата ще победи или светът ще бъде повлечен в хаос.