Last news in Fakti

22 Юли, 2020 20:30 7 970 66

Вотът не мина. Правителството на ГЕРБ въпреки това ще падне

  • герб-
  • бойко борисов-
  • дпс-
  • делян пеевски-
  • румен радев

Позициите на това правителство изглеждат все по-трудно защитими, подложени на засилващ се натиск едновременно и отвън, и отвътре

Вотът не мина. Правителството на ГЕРБ въпреки това ще падне - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вотът не мина, но са възможни и изненади – например жертва на фигура, като в шахмата. Да кажем, че Гешев реши да разследва Борисов или дори да го арестува. Какво следва тогава? Коментар на Ясен Бояджиев.

 

Както се очакваше, внесеният от опозицията вот на недоверие не мина. Което даде основание на някои от управляващите да се държат сякаш всичко е наред и правителството го чака безоблачно бъдеще до редовните избори напролет. Напразно. Всъщност, няма място за самоуспокоение, още по-малко – за ликуване. Защото позициите на това правителство изглеждат все по-трудно защитими, подложени на засилващ се натиск едновременно и отвън, и отвътре.

Под натиска на протестите

Правителството ще стои "докато не се е скъсала връзката с гражданите", заяви един от вицепремиерите. Само че тази връзка отдавна е скъсана и опитите да бъде възстановена са обречени на неуспех. Протестът няма как да бъде разколебан с предупреждения за предстояща "страшна криза" и с обяснения каква важна работа има за вършене и как няма кой друг да я свърши. Нито приспан с лакърдии за 29-те милиарда, които, като реки от мед, ще потекат от ЕС. Няма кой да се хване и на полуоставките, обещанията за „огромен ремонт“ и на всякакви други залъгалки. Напротив – лъжите, с които се води тази защитна кампания, вместо да умилостивят протеста, ще го ожесточат.

Теоретично, разбира се, правителството може да продължи да упорства и да се прави на ударено. Колкото по-дълго го прави обаче, толкова по-големи ще стават щетите за управляващата партия и толкова по-малки шансовете ѝ за някакъв, поне относителен, успех на следващите избори.

Жертва на фигура

Към всичко това обаче очаквам всеки момент да се добави и силен удар „в гръб“. Нямам предвид формалните коалиционни партньори, а дълбокият тил на правителството, от който то твърде неуспешно се опитва да се разграничава.

"ДОГАН, ГЕШЕВ, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ - ОСТАВКА И ЗАТВОР" - Това можеше да се прочете тези дни върху плакат на протеста на българите в Берлин. Снимката съвсем точно идентифицира основния проблем, изкарал българите по улиците – превзетата държава. И персонифицира „отбора“, стоящ зад това превземане. В това каре обаче (или по-скоро трио, доколкото главният прокурор не е самостоятелен играч, а инструмент) интересите вече силно се разминават. За разлика от позицията на Борисов, която, както се видя, няма как да бъде укрепена, позицията на другите двама е много по-устойчива.

Тях искането за оставка не ги засяга по никакъв начин. Тяхното място в следващия парламент е гарантирано, а вероятността да запазят и ролята си на „балансьор“ е голяма. Те и без това контролират много от ключовите институции в държавата, включително главния прокурор, който е техният най-ценен „актив“. За да го защитят от натиска на улицата, те разполагат със силен тактически ход – въпросната „жертва на фигура“. Има и идеален кандидат за тази роля. Тъй че хич няма да е изненадващо, ако внезапно (още преди правителството да е паднало под натиска на протестите или след това) главният прокурор обяви, че разследва министър-председателя (да кажем, заради пачките в чекмеджето). Или направо вземе, че го арестува.

Крайната цел

Тук отново на ход ще бъдат протестиращите. Как ще реагират те, ще продължат ли протестите или ще позволят вниманието им да бъде отклонено и на главния прокурор да му се размине?

Всъщност, и оставката на главния прокурор, както оставката на правителството и предсрочните избори са задължителни, но само междинни цели по пътя към крайната цел, към свръхзадачата на протеста, без чието решаване нищо няма да бъде решено: разбиване на модела на превзетата държава и лишаване на носителите му от възможността да го възпроизведат отново.

За постигането на тази цел протестиращите, недоволните и особено младите ще трябва да се ангажират активно в излъчването на ново политическо представителство. Различно от досегашното, на което явно не може да се разчита. Ще трябва да се ориентират в изобилието от политически ментета, които по традиция тепърва ще изскочат отнякъде. И да изберат онези, които винаги последователно са назовавали проблема ясно и са предлагали пътища за неговото решаване. Има такива. 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 64 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не стига

    76 28 Отговор
    Да падне и затвор си трябва
  • 2 Последния Софиянец

    67 26 Отговор
    Само агентката на Щази Меркел крепи стария комунист Бойко.

    Коментиран от #5, #61

  • 3 ТО И НА КОЧО..МАКАРИТЕ СЕ ..КЛАТАТ

    45 15 Отговор
    ПРИ НАТИСК ОТ ВЪТРЕ И ОТ ВЪН,..ВЪПРОСОТ Е...КОГИ КЕ..ПАДНАТ?!?

    Коментиран от #39

  • 4 габровец от варна

    55 19 Отговор
    Ами хайде да се махат.. То поне малко срам да имат ама... Дървени безочливи кратуни ей!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хрониките на герберлунгия

    41 15 Отговор
    Хубав анализ, само че кух. Банкянски е отличен слуга и затова го крепят българското задкулисие, евролидерите и сащ.
  • 7 Valio

    51 18 Отговор
    Едно и също и нищо не се случва......
    Когато ги видя квартета и фЪндъкова зад решетките значи тогава нещо е постигнато.
  • 8 Ще падне

    38 17 Отговор
    Участта на НДСВ ще ги сполети тези низши организми!!!

    Коментиран от #40

  • 9 БЪЛГАРИЯ

    30 41 Отговор
    Да гледаш ...Бойкикев, Мая ГАЛЕВА,Импекса, Копейкин,Бабикяновица, Терорист от Метрото,Уриниращия в шадравани и Соросите ГРАНТАДЖИИ,. Маршируват рамо до рамо,сърце до сърце по НАРЕЖДАНЕ ОТ ЩАБА НА АЛИ БАБА-ДУБАЙСКИЯ КЕШ,....БЕЗЦЕННО....!

    Коментиран от #12, #43

  • 10 Не е за вярване

    29 19 Отговор
    Че все още има толкова много заблудени хора, които ги подкрепят
  • 11 РЪМПЕЗИ

    17 19 Отговор
    ОТ ЗИМБАБВЕ СЕ ОБАДИХА...:- ВАШ БОРКО МНОГО КРАСОТА..ДАЙ ГО НА НАС..НИЕ МНОГО ЖЕНИ ИМА..ТОЙ ПАРИ ИМА, ЩЕ ДОБРЕ...ЩЕ ВИ ПЛАТИ НИЕ...КОЛКО ИСКА..И НИЕ ИМА ЧЕКМЕЖЕ...АКО ГО ВЗЕМА КОЛКО ПЛАТИ...НЯМА РАЗБЕРЕ..ДРЪЖ ГО ВИЕ...

    Коментиран от #49

  • 12 Тия от рейсовете на ГЕРБ

    41 17 Отговор

    До коментар #9 от "БЪЛГАРИЯ":

    Дето ги докарахте са страхотни, дори не бяха разбрали за какво са дошли

    Коментиран от #15, #57

  • 13 Тома неверни

    36 21 Отговор
    Кога Каскета ще разследва чекмеджето на тиквуна?
  • 14 Генералът

    39 22 Отговор
    Няма измъкване този път. Всички ще паднете. Иначе няма да мирясаме.

    Коментиран от #18

  • 15 ФАКТ

    20 37 Отговор

    До коментар #12 от "Тия от рейсовете на ГЕРБ":

    1 200 000 гласували за ГЕРБ!
    За меките китки от БСП и ДеееБъ ..колко?!?

    Коментиран от #19, #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И да падне

    26 15 Отговор
    И да не па днес, пак той ще бъде избран начело с ГЕРБ,а вие си лайте?ме но пречите.

    Коментиран от #20

  • 18 Генерал от КГБ...РЕШЕТНИКОВ?!?

    14 16 Отговор

    До коментар #14 от "Генералът":

    Вземи си Клепара-Шпионин и...в Путкинстан
  • 19 By ::) b

    15 10 Отговор

    До коментар #15 от "ФАКТ":

    Факт-вземете си бб у вас
  • 20 By ::) b

    11 5 Отговор

    До коментар #17 от "И да падне":

    Трудно,нямате шкафчета
  • 21 Кво БСП

    14 6 Отговор

    До коментар #15 от "ФАКТ":

    Бе чалгар ограничен, Тук няма такива не разбра ли!

    Коментиран от #41

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Голем смях

    16 8 Отговор
    Ще падне..колкото ще паднат макарите на коча,когато се клатят.
  • 25 Гого - врачанска булка

    15 5 Отговор
    Когато падне се обадете !
  • 26 Борисов не съм

    14 9 Отговор
    Аха,ще падне .... пада от няма и четири мандата и все непаднал
  • 27 Гого - врачанска булка

    14 8 Отговор
    Заглавието трябва да е Правителството на ГЕРБ въпреки всичко ще стане
  • 28 Далече от истината

    18 20 Отговор
    Далече далече от истината....
    Все по-малко и по-малко протестиращи. Даже и 500 души няма днес. Платените протести от олигарси и мафиоти никога няма да успеят защото не са спонтанни а дирижирани и манипулирани и нямат масовост. Това е истината

    Нaй-мacoвият прoтecт oт Пeтък e cъбрaл eдвaм eдвaм 4000 души, a тoвa e 0,2 % oт живeeщитe в 2 милиoннa Coфия или 0.057 % oт бългaрcкият нaрoд. Прeз ocтaнaлитe дни прoтecтът в Coфия e oкoлo 2000 души кoeтo e 0,1% oт Coфия или 0,029% oт житeлитe нa cтрaнaтa. Фaкт дoкaзaн c прeбрoявaнe нa прoтecтирaщитe oт пaнoрaмни cнимки и видeo. Извoд: Прoтecтитe нямaт мacoвocт зaщoтo нямaт никaквa пoдкрeпa вcрeд oбщecтвoтo. Вмecтo дa привличaт cимпaтизaнти, учacтвaщитe пoнe 6-7 пaртии и движeния oтблъcквaт и oтврaщaвaт хoрaтa. Зaтoвa тe ca oбрeчeни нa прoвaл и избoритe кoгaтo и дa ca щe дoкaжaт тoвa. Тeзи прoтecти дe фaктo пoмaгaт нa упрaвлявaщитe пaртии дa увeличaт cимпaтизaнтитe cи и дa втвърдят eлeктoрaтът cи. Зaтoвa тaкивa прoтecти ca кaтo бумeрaнг зa тeзи кoитo ги oргaнизирaт и мoгaт дa дoвeдaт упрaвлявaщaтa кoaлиция дa cпeчeли пълнo мнoзинcтвo. Нo хoрa кaтo Хриcтo Ивaнoв, Мaя Мaнoлoвa, AБВ, Възрaждaнe , Бoeц, Вacил Бoжкoв и прoчиe нe рaзбирaт тoвa кaктo и нe рaзбирaт oт coциoлoгия и пcихoлoгия нa глacувaнeтo. Тaкa чe чecтитo нa упрaвлявaщитe. Тe мoгaт caмo дa ви блaгoдaрят зaтoвa.

    Коментиран от #31, #48, #62

  • 29 Василева

    7 11 Отговор
    Много гладни за власт хора.След като Борисов е окрал всичко ,с какво ще изпълните обещанията дадени на хората.77

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гого - врачанска булка

    9 4 Отговор

    До коментар #28 от "Далече от истината":

    Много е тренди да си ребъл и да спираш тока на метрото
  • 32 Гого - врачанска булка

    11 2 Отговор
    И да обиждаш полицаи ...то това е престижен спорт тук
  • 33 Борисов не съм

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Василева":

    Дай обещанията и ще ти се обясни
  • 34 Оставка за Христо Иеанов

    17 8 Отговор
    Комунистът Христо Иванов да отговори дали е вярно следното:
    Бил ли е свързан с ДС чрез своите роднини? Вербуван ли е като таен агент на КГБ и внедрен в политиката на България за да разрушава и разединява Дясното пространство и съботира членството на България в ЕС и НАТО, като действа с маската на десен и борец за правда и свобода но всъщност да изпълнява конспиративна, подривна и саботьорска дейност в България. Като част от плана влиза изцяло овладяване на Съдебната система, за да се контролира и компрометира правосъдието в страната с цел насаждане на негативизъм и отчаяние в гласоподавателите и недоверие от страна на ЕС, с цел откъсването на България от ЕС. Затова и той сега е толкова бесен защото след като успя да овладее до някъде Съдът със своите поставени лица, Прокуратурата му се изплъзна . Затова организира свирепи и вандалски атаки преди и след избирането на Иван Гешев за главен прокурор. А също така създава и работи с НПО организации за съботиране на приемане на Европейското законодателство. И в същото време се съюзява на протести с Русофили, анархисти и социалисти.

    Коментиран от #35

  • 35 Христо в ефир

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "Оставка за Христо Иеанов":

    Не натиснах аз копчето в метрото ....
  • 36 Гого - врачанска булка

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мишо":

    Тъй китайците дерат живи кучета ...ти китаец ли си
  • 37 Софиянецо

    5 2 Отговор
    Статията завършва с има такива, но не казва кои са. Тия такива се чакат повече от десет години, но нещо не се появяват.

    Коментиран от #60

  • 38 Логика

    13 9 Отговор
    Ако започне война между Гърция и Турция, Балканите не ги очаква добро. Гледам реално на нещата. Ако в този момент падне правителството тежко и горко на България при напрежението между Турция и Гърция. Опасно е за Балканите. Не е желателно о в този момент служебно правителство. На изборите ще изберем, който искаме. Трябва да мислим не с краката, с главата.

    Коментиран от #59

  • 39 барета

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТО И НА КОЧО..МАКАРИТЕ СЕ ..КЛАТАТ":

    никоги!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1488

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Кво БСП":

    .....бе класик неограничен , 'ми 'кви има бе?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иван

    0 1 Отговор
    Защо.Може ли да ми кажеш
  • 45 Реалист

    12 4 Отговор
    Ей, много фантазия и пара в свирката! " ще падне" , утре, след час, след минута... Събудете се, наивници! Политическата фасада на големия за българските условия капитал НЕ пада, а се пребоядисва. Не пилейте калории, ами се образовайте политически, тролове гладни, не наяли се.
  • 46 Мечтайте си

    5 10 Отговор
    Сега правят ремонт на кабинета Борисов 3. Скоро ще има и кабинет 4. Бойко ще управлява още 2 , 3 може и 4г до пенсия. И ще си назначи негови млади хора да управляват държавата. Все пак да дадем път на младите да откраднат нещо и те. А народът не го мислете ние се оправим. Ъммм продължавайте с краденето.
  • 47 оня с коня

    7 1 Отговор
    Да каже Въпросното "Дайче Веле" /НЯМАЩО НИЩО ОБЩО с Немското /вилнеещо в БГ - ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е И КОЙ ГО ФИНАНСИРА?
  • 48 Мъдьо

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Далече от истината":

    Като си пееш Пенке ле, ще ядеш хурката.536
  • 49 ХОТЕЛА В ХАЛКИДИКИ...РАЙ ЗА БСП

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "РЪМПЕЗИ":

    НЕЩО ЗА ХОТЕЛА В ХАЛКИДИКИ НЕ КАЗАХА ЛИ
  • 50 Дойче беле

    2 1 Отговор
    фейк нюз, обслужваме интереси хахах
  • 51 В.В.П.

    11 1 Отговор
    ДО МЛАДЕЖТА В СОФИЙСКО...НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ НА ТЕЛЕ С АЙКЮ 56,ДА ВИ УПРАВЛЯВА....ТОВА Е ПО ТЕЖКО И БОЛИ ОТ ПОРЕЗНА РАНА....ПОСЛЕДСТВИЯТА СА СТрАШНИ....СЕГА ЗАПОЧВА ТРАГЕДИЯТА...БЪДЕТЕ СМЕЛИ...Накажете корупцията и ЕГОЦЕНТРИЗМА...
  • 52 Разум

    7 3 Отговор
    Без най-строги наказания за мафиотите няма да има прогрес.
  • 53 бсп

    7 5 Отговор
    Кой ще пада, и кой ще се вдига не се знае!Ясно е обаче, че бсп вече се самоизрива от политическата сцена заедно с др.техноимпексова която е водача на самоизрива ето!Другата год.ще бъде напълно изрината бсп с президента и!
  • 54 бсп

    8 3 Отговор
    Кой ще пада, и кой ще се вдига не се знае!Ясно е обаче, че бсп вече се самоизрива от политическата сцена заедно с др.техноимпексова която е водача на самоизрива ето!Другата год.ще бъде напълно изрината бсп с президента и!Бсп и президентството ще са изринати, и изритани!
  • 55 бракоразводен адвокат

    4 6 Отговор
    Грубa грeшкa e aкo прaвитeлcтвoтo зaпoчнe дa прaви кaдрoви прoмeни! Щoм 30 лумпeнa c пo 30 лeвa в джoбa, бутнaти им зaд шaдрaвaнa нa прeзидeнтcвoтo мoгaт дa нaкaрaт прaвитeлcтвoтo дa прaви прoмeни, тo тoвa прaвитeлcтвo нaиcтинa нe cтaвa зa нищo и трябвa дa cи oтидe!В България не живеят 50 човека, та 30 недоволни от правителството протестиращи да решават съдбата на останалите 20! С 30 или 300 души промени не се правят, a виe уcпявaтe дa cъбeрeтe мaкcимум 300 чoвeкa прeд прeзидeнтcтвoтo! Когато се съберете 2 милиона и изпълните цариградско шосе и целият център с протестиращи като нас когато бутнахме комунизма тогава ще бъдете чути.За сега сте едни безгласни кoмуниcтичecки букви!Дa ви дaдaт пo eднa мoтикa и нa пoлeтo дa пoрaбoтитe бeз зaплaщaнe!
  • 56 Безпартиен

    2 1 Отговор
    Аз също виждам една формация, мисля че е партия, БТР (България на труда и разума), които могат да поемат държавата. Там няма стари, компрометирани лица и няма лидерство. Няма опасност да крадат като всички досега. Четох им стратегията, управлението на държавата ще бъде от хора, излъчени от народа. Единственото условие е да се спазва Програмата, която звучи много добре. Тя ще бъде одобрена от хората чрез референдум. Стратегията им не позволява крадене, всичко е прозрачно. Те единствено са за излизане от Европейския съюз и НАТО. Англия излезе, сега Италия започна процедура за излизане от бандитския ЕС, който ни реди досегашните правителства. ЕС започна да се разпада. България на труда и разума, за нея става въпрос, защото само тя може да ни изведе от блатото.
  • 57 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тия от рейсовете на ГЕРБ":

    Да не би някой от висящите на жълтите павета да има дори бегла идея защо е там? Изключвам платените щото те са там за кинти. От 15 дни едно смислено изречение не чух от някой протестиращ (искам това искам онова ама как ще стане не е ясно).

    Коментиран от #58

  • 58 Безпартиен

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Роко":

    Като падне Борисов, Президентът ще назначи служебно правителство, което да подготви страната за ЧЕСТНИ избори. Тоя път ще си отваряме очите на четири, ще мислим с главите си кого да изберем и така. Аз не виждам нито една от старите партии, която да е читава. Опарихме се от БСП, Коцето от Възраждане е крадлив, Слави става само за шоу и е патерица на Борисов, тия от АБВ са червена мафия, Мая се изложи с нейните закони и остави много семейства на улицата, защитава Истанбулската конвенция и не става. Георги Георгиев от БОЕЦ кърти с много снимки с Борисов, сега умира да е лидер. И много други точат зъби за кокала, но като се разрови човек вижда че всичките са омазани до ушите от зулуми. Остава БТР, след много внимателно проучване на всеки ще му харесат.

    Коментиран от #63, #64

  • 59 Любо

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Логика":

    Ако ги оставям те да се подготвят изборите, отново ще ни измамят и ще ги манипулират. Тоя път трябва да са честни, затова друг трябва да ги организира, на ГЕРБ. Не трябва тоя път да се позволят измами.
  • 60 Илия Янчев

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Софиянецо":

    България на труда и разума има предвид явно, само те са читави. Всичко друго е леш.
  • 61 Агент

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    На КГБ е агент. Тя ости (източна германка) и е учила в СССР. Кой ходеше да учи там и възможно ли е службите да не го потърсят? Щази я проучват и я предават на КГБ. Това само по себе си я прави зависима за цял живот. Не и е лесно.
  • 62 Дааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Далече от истината":

    Кой от изброените да разбере-Майчето, Радев, Хаджигенов, Бабикян, Малоумниците дето спряха метрото.... Разбираш, ако можеш да мислиш... А на упоменати те коефициентът им на интелигентност общо едва достига двуцифтено число. Не задоволени и не реализирани... А иначе говорят от името на народа... Кой го е упълномощил? Аз - не, но си позволяват да говорят и от мое име...
  • 63 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Безпартиен":

    Ахоооу, без партиен... Радев и чести избори е все едно да кажеш, че циганка с 4 деца и 5 аборта е девствена... Голем смех... Радев назначи любовницата си- не жена си, любовницата си на две длъжности... Ееееми, сега му се иска той да организира честни избори... Ох, чакай, че се разплаках от смях...
  • 64 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Безпартиен":

    Ахоооу, безпартиен... Радев и чести избори е все едно да кажеш, че циганка с 4 деца и 5 аборта е девствена... Голем смех... Радев назначи любовницата си- не жена си, любовницата си на две длъжности... Ееееми, сега му се иска той да организира честни избори... Ох, чакай, че се разплаках от смях...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.