28 Юли, 2020 08:00 7 143 39

Размисли за расизма и обратния ефект на антирасизма, налаган с насилие

  • расизъм-
  • сащ-
  • протести-
  • вандалски прояви-
  • христофор колумб-
  • бенджамин франклин

Расизмът е ретроградно зло и битката срещу него категорично трябва да продължи. Но не по този начин

Размисли за расизма и обратния ефект на антирасизма, налаган с насилие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните два месеца ситуацията в Съединените американски щати става все по-притеснителна, в контекста на разрушаването на установения демократичен обществен ред. Грабежи, палежи, побои на расова основа, събаряне на паметници на велики личности - всичко това под шапката на ''Black Lives Matter''. Разбира се, че животът на чернокожите има значение, и то така, както има значение животът и на хората от всички останали раси. Силно обезпокоителното в случая е, че всичко това се случва в САЩ, Майката на демокрациите, пример за ред демокрации, които са в ход на развитие. Като българската, например.

Смъртта на Джордж Флойд бе ужасяващо събитие, което можеше да бъде избегнато. Но съзирането на расистки елемент в него е доста необосновано. А антирасистките акции, особено в САЩ, категорично предизвикаха и ще предизвикват обратен на търсения (или не) ефект. Просто защото, както е добре известно, насилието поражда насилие. В този случай, насилническите антирасистки демонстрации, произвеждат расизъм и у нормалния консервативен човек, който никога досега не е имал предразсъдъци, изградени на расова основа.

Расизмът по света е локално, а не глобално явление. Расизмът е ретроградно зло и битката срещу него категорично трябва да продължи. Но не по този начин, не с агресия, а с превъзпитаване, в краен случай с изолация.

Разбира се, това са само впечатления и разсъждения отстрани. За да разберем повече за случващото се в Съединените американски щати, от ФАКТИ се свързахме с г-жа Таня Киприна, която от 21 години живее в град Форт Уейн, щата Индиана. С нея сме разговаряли и преди, но с по-скоро българска насоченост.Размисли за расизма и обратния ефект на антирасизма, налаган с насилие
Таня Киприна, снимката е от град Филаделфия, щата Пенсилвания

''В момента това, което се случва в Америка, аз живея тук от 21 години вече, трябва да кажа, че се наблюдава едно интересно явление, което се нарича reversed discrimination, т.е. в един момент расисти станаха чернокожите, а не белите срещу черните. Доскоро живеехме абсолютно нормално всички, разбира се, имало е и инциденти, но никога не са ескалирали до такава степен. Или поне аз не съм била свидетел на това. В различните щати има различно отношение към този проблем. Като например в Индиана, която е много консервативна, тук по-видимо проявяват расистко отношение. Други щати пък са изключително либерални, т.нар. прогресивни щати - Ню Йорк, щата Вашингтон, Илинойс, Калифорния, която е един от най-големите примери. В южните щати, като Алабама, Джорджия, Мисисипи, Луизиана, там динамиката е по-различна, защото преобладава чернокожото население. Белите са доста предпазливи по отношение на заявяване на каквото и да е отношение към чернокожите, защото там престъпността е огромна. И най-интересното е, че тя се наблюдава най-вече в районите, където има концентрирано население от афроамериканци. Чернокожите в тези щати са с усещането, че те командват парада, като в същото време и именно поради тази причина - белите са доста тежко въоръжени в тези райони'', започна с разказa си Таня.

''Индиана е интересна и с друго. Центърът на Ку-клукс-клан е в Индиана, в едно малко селце, наречено Оцеола. Когато започнаха големите размирици, в Индиана, която е аграрен щат предоминантно, нямаше кой знае какви сблъсъци, с изключение на Индианополис и Форт Уейн. Из цялото това огромно поле от соя и царевици, където къщите са през 1 километър в съседство, всеки е въоръжен с поне 2-3 пушки и афроамериканците избягват тези райони. Има малки градчета, в които не можеш да видиш и един чернокож. Популацията е съставена предимно от бели и т.нар. реднеци, rednеck е синоним на селяндур. Те са много ограничени, много агресивни и затова там никой не смее да припари и да посегне на собствеността им. Там няма абсолютно никаква престъпност поради факта, че те се пазят взаимно. А близостта до тези Ку-клукс-клан групи и анклави ги защитава още повече'', поясни г-жа Киприна.

''Расисъм, това, което го разбираме в смисъл на сегрегация, никой не отделя чернокожите, никой не ги сегрегира от белите. Напротив, те имат много повече права във всяко едно отношение. Те са дотолкова интегрирани, че във всяко държавно учреждение, като например пощи, федерални офиси, щатски офиси, там работят предимно чернокожи. Влизат там с предимство точно, за да се поддържа идеята, че те имат същите права и никой не се опитва да ги дискриминира. Това, което се случи през настоящото лято, е извън всякакви представи за нормалност по отношение на заявяване на липса на права или на дискриминация. Стигна се до сблъсък, който всъщност беше без цел и посока. Това беше едно много лумпенско проявление на някаква гражданска позиция. Те изкривиха всичко'', сподели ни вижданията си българката, живееща от дълги години в САЩ.

В разговора с нея постигнахме абсолютен консенсус за обратния ефект, който постигат вандалщините на американска територия. ''Стигна се до расистки пресантименти у хора, които никога не са ги имали. В това число и аз. Започвам да изпитвам едно особено недоверие към афроамериканците, познавайки техния манталитет, знаейки, че те не обичат да се трудят кой знае колко. Повечето от тях, може би около 70% живеят благодарение на социалната системата. Афроамериканките раждат по много деца, а самите деца не познават бащите си. По последни статистики 50% от децата не познават бащите си. И колкото повече деца раждат, толкова повече пари получават от държавата. Те не обичат да работят, това е факт. Интересното е, че тези вълнения доведоха до това между самите чернокожи да има напрежение и негодувание, защото най-пострадалите райони са тези, в които живеят чернокожи. Много от тях загубиха работните си места в известни магазини, просто защото тези магазини бяха разрушени''.

''Когато дойдох в САЩ и виждах толкова много тъмнокожи около себе си, в началото преживях културен шок. Но много бързо се адаптирах и проумях, че ако се държиш нормално с другите, които са различни по цвят, те ти отговарят със същото. Освен това, моята работа в един момент беше изключително свързана с ходенето в кварталите, населявани от чернокожи (б.р. Таня е била полицай). Работех с криминално проявени, луди и всякакви други в този район на Форт Уейн. Аз никога не съм имала проблем. В момента, в който ги предразположиш и им покажеш, че не чувстваш някакво превъзходство над тях, те са абсолютно адекватни в комуникацията си с теб'', разказа ни още тя.

''Много често се дискутира проявата на полицейска бруталност тук. Но това, което се случи с Джордж Флойд, е извън пропорции. Защото първо на първо човек като проследи събитията назад във времето, които доведоха до това, става ясно, че той е един криминално проявен, човек с много дълга криминална история - обири на банки, продажба на наркотици, сутеньорство, много неща. И всъщност това, което се е случило е, че той е влязъл в един магазин за алкохол, вече доста пиян, след което собствениците са извикали полицията (б.р. заради това, че е опитал да пазарува с фалшиви банкноти), а той е започнал да се разправя, да се държи неприлично със собствениците на магазина. Полицията е дошла, арестуват го, но той е започнал да се съпротивлява, при което се стига до този момент с натискането на земята, своеобразното покатерване по тялото му. Според мен това беше много безвкусен повод да се започне целият този бунт, защото има много по-страшни примери за това как полицията е третирала и бели, и черни, но никога не се е стигало дотук. ''Това беше просто клечката кибрит, която подпали цялата слама'''', смята Таня Киприна.

''Има неправилно разбиране на промяната. Всеки иска да постигне някаква промяна, уж към по-добро, към по-хуманно общество, а реално се получи точно обратното. Според мен катализатор донякъде беше и позицията на Тръмп, защото с неговото пристигане в Белия дом, той съзнателно или не успя да раздели обществото на малцинства и всякакви други. И то предимно използваше мексиканците и латиноамериканците, които са в Америка. Това акумулира едно напрежение, което беше абсолютно изкуствено създадено. Тук Тръмп направи огромна грешка, той винаги е бил в услуга на белите, няма какво да се лъжем. В Чарлсвил преди 3 години, ако си спомняте, имаше едно голямо движение, тогава белите бяха еруптирали'', добави нашенката, живееща в Съединените американски щати.

За ролята на Демократическата партия в случващото се по улиците на много американски щати, Таня Киприна заяви следното: ''Демократите в момента са една глутница корумпирани мафиоти. Но не толкова брутални, колкото нашите мафиоти в България, те имат добре изградено лустро. Но в същото време те са в основата на тези бунтове. Времето никак не е случайно, предстоят избори през ноември. По този начин имаше всички шансове страната да бъде сериозно разклатена и те го постигнаха. Освен това, аз съм убедена, че в дъното на всичко стоят хора близки до Сорос, Рокфелер, Морган. Това не е тайна. Сорос е достатъчно известен с факта, че там, където той се появи, започват всички тези метежи и бунтове, и понеже Европа започна да го недолюбва, той се прибра в Америка и малко след прибирането му започнаха тези неща, което не е случайно. Това не е конспиративно теория, доказано е вече чрез журналистически разследвания. Те доказаха неговата връзка, неговата намеса в тези процеси''

В хода на събитията в САЩ през последните два месеца, се заговори и за роля Китай във вандалщините на представители на Антифа: ''О, да, естествено, всичко е много навързано. Коронавирусът тръгна от Китай. Това се случи точно в момента, в който Тръмп им обяви търговска война. Две седмици по-късно се появи коронавирусът. Това никак не е случайно. Този вирус, в голяма степен, доведе до тези бунтове, защото хората психически, психологически се изтормозиха от тази изолация и тези нови регулации. Всички живеят в страх и съмнение, не знаейки вече какви са им правата. Американците не са свикнали на такова нещо. Като добавим и колапс на икономиката, затваряне на училищата, тези млади хора, които не знаят какво да правят, тръгнаха да се забавляват по улиците, да вандалстват, естествено и полицията стана много активна, това са пререквизитите към всичко останало, което последва'', коментира събеседничката ни и тази хипотеза.

''Това, което причини негативни емоции в умерената част на обществото, е събарянето на паметници, оскверняването на много исторически места. Един от най-фрапиращите моменти беше режисираният поход срещу монументи на Колумб, да речем, на Бенджамин Франклин, дори. Това създаде голямо негодувание в най-меката му форма. На места имаше много открито яростно отношение, белите се опитваха да предотвратят тези гаменски прояви. Дори има движение, съставено от чернокожи, които не са съгласни с проявите на вандалщина от Антифа. Групировки на чернокожи се избиват в момента в Чикаго. Последният наказателен разстрел се случи по време на погребение. Кметицата на Чикаго е чернокожа и сега вилнеят безнаказано, яхнали вълната. Избиват се взаимно заради наркотеритории'', завърши Таня Киприна.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Divide et impera

    81 5 Отговор
    Расизмът е насаждан още в училище в ранните детски години и то основателно.
  • 2 Грейс

    153 3 Отговор
    Значи в щатите, където преобладават черните, престъпността е много по голяма, а белите се страхуват! Това да ви намеква за циганите в България?
  • 3 Охо Бохо

    141 0 Отговор
    Тази госпожа май описва тукашния етнос, който се размножава като зайци и колкото повече, толкова повече пари получават, а бащите са все непознати.
  • 4 Либерали

    54 2 Отговор
    Ще кръстосам скумрия с шаран, създаденото поколение ще го пиша делфини и ще го даря на делфинариума. Само чакам да ме финансира някое НПО.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 шумчо

    55 1 Отговор
    Колкото ти е по-черна кожата, колкото повече си стоял на слънце, толкова повече крадеш?
  • 7 Африка

    51 6 Отговор
    А BLM кога ще поискат възмездие от предците си в Африка, които са ги продавали на европейските и американските търговци срещу едно огледало и половин бутилка джин? В Европа също са търгували хора срещу коне и ловни кучета. Може и по тази опорна точка да се поработи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мислещ

    42 3 Отговор
    То няма антирасизъм, има крайно екстремистки расизъм срещу бялата раса и срещу нормалността. Което не значи и че полицията не е наистина репресивен орган, разбира се. Мислещите хора няма как да са на никоя от 2-те страни.
  • 12 бах таз демокрация

    74 0 Отговор
    Това ли било майката на демокрацията ? Че аз като чета това, ми прилича на държава от южна Африка. Наркокартели , банди , кръгова самоотбрана в къщи , рушене , трошене и т,н.
    А ние сме ги взели за пример. Ами защо се чудим тогава кой ни управлява ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 8256

    59 1 Отговор
    Прави ми впечатление, че в БГ медиите има яко затъмнение за това какво се случва в САЩ. Повечето хора в БГ дори и не са чували за произтичащото там. А то е страшно.
    Знам, че на облъчените няма как да им докажеш, понеже те следят какво им говори телевизора, а той не говори нищо за това.
    Скоро от САЩ няма да остане и помен. Давам някъде около 2 години до тогава.
    Ако не се вземат мерки срещу произвола там, скоро тъмните ще могат и ядреното куфарче да ползват.

    Коментиран от #19

  • 16 Каун

    40 1 Отговор
    Човека с мустака може да оправи бързо нещата. Вервайте ми.

    Коментиран от #20

  • 17 pbdan

    9 51 Отговор
    "И най-интересното е, че тя(престъпността) се наблюдава най-вече в районите, където има концентрирано население от афроамериканци." Това звучи глупаво, наивно и нелепо от полицай, живеещ 21г. в САЩ.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мислещ

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "8256":

    И ще си имат за президент Камачо, дето ще излиза с автомат на официални изявления.
  • 20 вЕрвам ти..

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Каун":

    ...ама аз се сещам за поне трима - един с малки мустачки, другия -с големи и с лула, третия е с тънки , носи тъмни очила и голяма шапка, но и тримата да възкръснат , няма да могат да се оправят ..
  • 21 Истината

    28 1 Отговор
    Когато циганите в България се навъдят достатъчно - 50 0/0 от населението тогава и тук ще се случи същото.
  • 22 Българан Европейски

    26 1 Отговор
    Госпожата добре ги е подредила афрофашистите. Ако не беше търговията с роби, тия да бяха отдавна изядени на афрогрил.
    Хахаха!
  • 23 Свобода

    18 3 Отговор
    Едни от първите робовладелци са били афро и индианци. Техните наследници ще поемат ли политическата отговорност?
  • 24 Комунист

    8 16 Отговор

    До коментар #17 от "pbdan":

    Много си прав. Дамата не забелязва и не отчита факта, че няма обширни райони със културни преуспели и богати чернокожи. И по най-тъпанарския начин си прави извода, че чернокожите по презумция и при всякакви обстоятелства ще се държат като примати защото са си такива, а не защото системата ги прави такива. Като че ли няма по света "бели" общества с престъпност. Вярно е, че беднотията създава престъпници. Но е вярно и, че системата допускаща такова разделение в обществото се поддържа от най-богатите, които също масово са престъпници, но престъпленията им са от друго естество и системата не позволява да имат добра разкриваемост. Докато не осъзнаем, че неравенството не може да се оправдае с идиотските обяснения за умноработливите и тъпомързеливите, тези два процеса си текат стихийно като природен феномен. И подчиняват човека (венеца на сътворението) на един мъртъв бог (създаден от същия този човек) - парите

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Скептика

    31 0 Отговор
    Рядко попадам на толкова реалистично написана статия, за жалост това е действителноста в която живеем
  • 27 Разум

    20 2 Отговор
    Няма расизм във хомогенни общества.
    Да запазим България славяно-Българска държава!

    Така ще избегнем "расовите" проблеми върлуващи на запад.
  • 28 ИВАН

    28 0 Отговор
    Ама в Америка черния избягва дивия реднек, понеже знае, че пипа ли - ще го гръмнат, а тука циганина тормози старите хора по селата, заради циганите, хората не могат нито животно да завъдят, нито нещо да си посеят за ядене
  • 29 lupi67

    27 0 Отговор
    Много точно го е описала жената положението в Щатите. И аз живея тук от 20 години и потвърждавам всяка нейна дума! И аз като нея смятам че демократите за побеснели и в стремежа си да си върнат властта не се спират пред нищо и подклаждат размириците. Затова Тръмп със сигурно ще има моя и на моето семейство гласове на изборите Ноември месец. Гласове който преди това сме давали за Демократите.
  • 30 GTR

    17 0 Отговор
    Печки ко да ги правиш.
  • 31 Tanad

    18 1 Отговор
    По големи расисти от черните няма
  • 32 хаха

    1 18 Отговор
    Откъде изкопаха тази госпожа Киприна...
  • 33 Мунчо

    14 1 Отговор
    Като гледам какво става в САЩ започвам да харесвам расизма!!
  • 34 Гошо

    10 2 Отговор
    г-жа Киприна
    Това предполагам ви е познато НО ГО ПРОЧЕТЕТЕ ПАК ,ако ли не сте го чела ще ви е интересно и ще разберете случващото се сега

    "Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще
    намерим наши единомишленици... наши съюзници и помощници в самата Русия.

    Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ - руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.

    От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата - всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството - с една дума, всякаква безнравственост.

    В управлението на държавата ще създадем хаос и безпорядък. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме з
  • 35 Заложено

    14 1 Отговор
    Още от самото им начало всички либерастници в САЩ са извратени,независимо доло са черни или бели. Чарли Чаплин е бил пед.фил,Мартин Лутър Кинг - сексуален развратни,а фамозната комунистка Анджела Дейвис - лез.ийка. Неслучайно Хувър и Маккартни подгониха навремето артистичния елит на Холивуд. Сега и децата знаят,че там е вавилонското стълпотворение на п.дофилите,джендърите и сатанистите. Тия хора напълно закономерно ползват ч.рните в сататинските си замисли - печките са по-близо до аборигенството,до вуду магиите и далече от целенасочения труд. Това си им е генетично заложено,като иднобългарите да бИрат каквото дала природата,да ги удари по тиквата кокосовия орех докато дремят под палмата или да ги хрантути либерастната демОНокрация.
  • 36 не може да бъде

    8 1 Отговор
    Сегашната ситуация с расизма и протестите са отразени най-добре във философията на нане Вуте -"Язека най.много мразим расизмо.И негрите ги мразим,но по-малко!"...А българите били прости,а!?
  • 37 Бг язовец

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Комунист":

    Абсолютно съм съгласен с жената от статията. Живял съм и в Америка, а в момента съм в западна Европа. Навсякъде черните са еднакви - не бачкат, живеят от помощи и техните квартали са опасни. Имал съм и черни колеги които са свестни, но винаги сравнение с един бял, ще гледа да скатае от работата и кво ли не още. И това не е проява на расизъм, просто техния манталитет не ми харесва.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аве Адолф Хайлллл

    4 1 Отговор
    А какво лошо има в расизма ......