29 Юли, 2020 14:44 11 483 43

Как в Германия информират за протестите в България?

  • протест-
  • протести-
  • германия-
  • ес-
  • бойко борисов-
  • николай хаджигенов-
  • медии-
  • иван гешев

В София, Пловдив, Бургас и Русе вече близо 3 седмици млади хора излизат на улицата

Как в Германия информират за протестите в България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Репортажът е предназначен за радиослушателите на мрежата от обществени медии в Германия ARD. Предлагаме ви текста без промени:

Николай Хаджигенов никога не си крие мнението. Заедно с още двама събеседници среброкосият адвокат редовно обсъжда политическото положение в студиото на една малка частна радиостанция. По време на предаването, когато се срещам за пръв път с него, тримата с апетит похапват фурми. Това е намек за един провал по време на изолацията. През април България изпрати 20 тона храни на ОАЕ, като имаше уговорка насреща да получи медицинско оборудване. Обаче вместо спешно необходимите защитни облекла и дезинфектанти, в България пристигнаха повече от 12 тона фурми.

Вече ги наричат „Отровното трио“ – и тъкмо тези трима мъже са решителните лидери на протестите в България. Техният говорител, адвокат Николай Хаджигенов, тази вечер отново ще се яви в така наречения „триъгълник на властта“: между седалищата на президента, на премиера и на парламента. „Носете си чадъри и палатки!“ – такъв е призивът на организаторите.

Хаджигенов: „Така че ние ще продължим, няма да преставаме, правителството трябва да си върви. Главният прокурор също. Всички казваха, че правителството ще подаде оставка още на втория ден от протестите, обаче Борисов няма избор. Вкопчил се е във властта си докрая, защото иначе ще се свърши в затвора.“

Корумпирана политическа система

В София, Пловдив, Бургас и Русе вече близо 3 седмици млади хора излизат на улицата. Днес те възнамеряват да блокират улици, пътища и сгради в цялата страна.

С това те настояват за оставката на дясното правителство на министър-председателя Бойко Борисов. Искат обаче да се махне и могъщият Главен прокурор Иван Гешев, който – според тях – злоупотребява с огромната си власт, за да държи отворен чадър над една до голяма степен корумпирана политическа система, която благодарение на това е приказно богата, но и може да бъде шантажирана.

По време на дългото управление на Борисов на бял свят непрекъснато излизаха корупционни скандали, в които бяха замесени и членове на правителството. А веднъж – дори и лично шефът на Антикорупционната служба. И да не мислите, че го осъдиха? Не, той сега е настанен като български консул във Валенсия.

Критиците обвиняват премиера Борисов не само в корупция, но и в пране на пари. Една подхвърлена снимка показва правителственият ръководител докато спи, а до него – пистолет и пачки с банкноти по 500 евро. В анонимно видео пък Борисов заплашва, че „ще изгори“ една политичка от опозицията.

48-годишният адвокат смята, че в България няма независимо правосъдие. И иска да се бори за тази кауза:

Хаджигенов: „Бидейки наказателен адвокат в България от 20 години, аз няма как да съм оптимист. Но никога не се отказвам. Искам да кажа: и аз, и ние не се отказваме. И занапред ще се опитваме да променим нещата. Правителството трябва да си ходи, защото иначе корупцията ще съсипе България. И ще се превърне в място като Русия на Путин или Турция на Ердоган. А все пак ние членуваме в ЕС.“

ЕС не контролира достатъчно България

Откакто България беше приета през 2007 година, Евросъюзът тъй и не успява да контролира достатъчно системата в страната, критично отбелязва юристът. А и милиардите помощи, които потичат към България в рамките на европейския пакет за борба срещу коронавируса, според Хаджигенов, няма да бъдат употребени по предназначение. По време на демонстрацията той ми каза:

Хаджигенов: „Трябва да има по-строги санкции, защото е съвсем ясно, че в продължение на 10 години те всичко окрадоха. И че европейските пари не се усвояват както му е редът. Тогава защо, по дяволите, продължават да ни ги отпускат тези пари? За да могат да крадат хората около Борисов? Както в Унгария? Това със сигурност е упрек към европейските чиновници.“

Общонационална стачка и мирно гражданско неподчинение – това са целите на Николай Хаджигенов. Най-бедната страна в ЕС, България, има слабо гражданско общество, с огорчение обобщава той. Но мотото на протестиращите е силно: „Мотото на протеста е да защитим демокрацията. Без свобода няма демокрация. Няма и независимо правосъдие. Това е мотото на протеста: да защитим демокрацията.“

Автор Андреа Беер


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германците

    80 9 Отговор
    Скоро ще започнат да питат, къде отиват данъците им за премиуер с пистует и шкаф с лилави пачки ли
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха-ха

    57 11 Отговор
    В Германия все ден се питат какво става в кочинката..

    Коментиран от #11, #41

  • 4 КАК

    24 93 Отговор
    МОЖЕ ХОРАТА ДА ВЪРВЯТ ПО АКЪЛА НА. НЯКАКЪВ СИ АДВОКАТ.?

    Коментиран от #8, #35

  • 5 1122333

    73 17 Отговор
    Милиони плюсове за Хаджигенов и всички сме за свобода и демокрация, но в истинския смисъл на думата!
  • 6 Антимилиционер

    15 70 Отговор
    Слава на Гешев, Боко и САЩ.

    Коментиран от #15, #36

  • 7 2loop

    61 16 Отговор
    Заради боко сме най бедната и мизерн държава в ЕС, някой да дойде и да ни измъкне от блатото или порим боко и сие

    Коментиран от #38

  • 8 По-добре- по акъла на

    44 4 Отговор

    До коментар #4 от "КАК":

    псуващ като едновремешните каруцари и и хамали- виж и чуй afera. bg
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    79 17 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ СЪМ! И ГЕРМАНЦИТЕ СЕ РЕСПЕКТИРАХА ОТ НАРОДА НИ ! БРАВО , СЪНАРОДНИЦИ !!!! ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ, КОИТО СТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ!!

    Коментиран от #12

  • 11 Лъжа

    21 38 Отговор

    До коментар #3 от "ха-ха":

    Извинете господа но в Германия никой не се интересува от България не сме център на вниманието. От 35г живея в Германия и нито по радио нито телевизия се говори за протести, Божков Радев, Борисов не са толкова интересни. Тук хората не се интересуват от другия. Работят си и за това са на ниво. Можете да видите новините по немските новини по часово в саитовете Не по бг телевизия или сайт. Ние българите преувеличаваме много.
  • 12 Ти ти

    19 7 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    И в кой район на Германия си❓❓

    Коментиран от #27

  • 13 Майна

    32 12 Отговор

    До коментар #9 от "Лъжа":

    Лъжеш ти! И по телевизията и в ежедневниците непрекъснато се следи положението в БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #22

  • 14 Фани

    12 22 Отговор
    Да на протестите в Германия пред посолството и 10 човека не може да се съберем жалко
  • 15 стегни се бе човек

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Антимилиционер":

    тая твоя слава отива към забрава
  • 16 😃АНАЛлизатор😂

    12 22 Отговор
    Прочетох Хаджигенов!!!...и спрях!!!...беше ми достатъчно. Същите статии ги пишат и за Орбан и за всички антилиберасти.
  • 17 ТАКА Е,..

    12 30 Отговор
    ПРОТЕСТИТЕ СА ВСЕНАРОДНИ И ПАРАЛИЗИРАХА ЦЯЛАТА СТРАНА!!
    ЦЕЛИЯТ ..КОМУНЯГО-СОРОСПИЙСКИ НАРОД (25 ЧОВЕКА) Е НА ...АМБРАЗУРАТА ПРЕД...ЕЛ ЧАПО!
    ФАТМАКА-ДЕ'БИЛ.... ТОЖЕ
  • 18 дясната кратуна от ляво

    35 4 Отговор
    Вярно ли че червената партийна книжка от БКП прави всеки един притежател на такава - десен. Тиквата е толкова десен, колкото може да бъде дясна, лявата ми обувка.
  • 19 данъкоплатец

    47 4 Отговор
    В записа чух нещо, което мнозина пропускат. Баце дал, той дал, на Генчо Начев 20 млн. да си дострои болницата. Въпроси: чии са тези пари дето Баце раздава, случайно не са ли наши, питал ли ни е дали да ги дава, кой е Генчо Начев да ги получава, има ли бедстващи болници и болни хора в страната нуждаещи се от такива пари. Извинявай, г-н Гешев, тези въпроси не трябваше да ги задавам аз.

    Коментиран от #21

  • 20 Шаран БГ

    7 7 Отговор
    Каквото и да е, винаги ще бъде демонстрация на демокрация, щом янките са решили да ни затрият чрез собствените ни политици !! Германците сън ги не лови, като знаят, какво става на Балканите ! Само да стане по-голяма гюрултия и ще ни умиротворят като западните комшии . Те имат хубави самолети. Под егидата на НАТО ще ни кротнат за отрицателно време........
  • 21 неподкупно корумпе

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "данъкоплатец":

    Тези пари не са ваши. Тези пари от шкафчето и никой, дори и притежателят им не знае от къде са.
  • 22 Лъжа

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    Виж с теб изобщо няма да споря. Има немски телевизий и ако разбираш език гледай
  • 23 Хайде

    11 3 Отговор
    Слушах записа но гласт на Тонислав не се чува Борисов сам ли си говори
  • 24 FuckEU

    9 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Няма ли най-после да се появи новият Крум, за да направи кенефи за гетото от главите на българоубиецът и шайката му национални предатели?
  • 25 Хаджигенчууу

    13 24 Отговор
    Тия тримата са много неприятни хора. Когато човек се занимава с политика, излиза пред хиляди хора, инициира, води, организира каквото и да е мероприятие би трябвало да има уважение към водените от него хора и да се приведе в приличен вид. Господа другари, вие освен, че сте противни в изказа си, сте противни и на външен вид. Точно така Бойко едно време се обличаше като Ал Капоне, Радев обикаля с дънки по улиците. Нямаме един нормален консервативен, умерен, представителен политически лидер. Другаря от ДА България бръснач и гребен не знае какво е. Огледайте хората в Западния свят и/или Русия. И те са преобладаващо леви либерали и бивши и настоящи комунисти, но поне имат самоуважение. Ганьовци с псувни, дънки и маратонки политики въртят. 50% от имащите право на глас не гласуват Това е тихото мнозинство работещи хора със щастливи семейства, честни в работата и личния си живот. Тези 50 процента са най-голямата партия и без да го осъзнават водят неравна борба с лъжливи ганьовци либерали и комунисти, лилави крадци изнасилвачи на баби. Но скоро тези 50 съвсем небрежно ще ви размажат като мухи, защото всички до един петните майката земя.
  • 26 оле

    5 12 Отговор
    Спокойно Бабикян, Хаджикян и Минекян ще оправят кочината.

    Коментиран от #40

  • 27 Аз ще ти

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ти ти":

    ще ти отговоря във провинция селска около Пловдив.....Потомствен лъжец. Комуняга......
  • 28 Мордекай

    6 16 Отговор
    Не знам защо вече и в Германия не се пише истината ,примерно с думите "две - три хикляди в началото и все по малко протестиращи, голяма част от тях платени от олигарси които бягат от закон , се опитват да СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВО ИЗБРАНО В РЕДОВНИ И ПРОЗРАЧНИ ИЗБОРИ , ПРАВИТЕЛСТВО ПОДКРЕПЕНО ОТ МИЛИОН И ПОЛОВИНА ИЗБИРАТЕЛИ.Тези затихващи протести повече пречат от колкото помагат на демокрацията и хората които подкрепят законно избраното правителство , а те са много по голям процент и то нарастващ в сравнение с други мижави партийки и кандидат политици. Просто и ясно и е самата истина

    Коментиран от #31, #37

  • 29 Нико

    14 5 Отговор
    Никой не се интересува в Германия от България.И въобщена запад не се интересуват от българите..То кой се интересува от слуги които берат ягоди и работят в хосписи като чистачи ..Българите са единственните които работят най мръсната работа на Запад защото са най неконкурентноспособни като образование и креативност.
  • 30 Българка

    10 17 Отговор
    Не съм съгласна със тази статия.Това,което се описва в нея не е вярно.Няма толкова "много"протестиращи,колкото е описано.Малка група от платени "протестиращи",не са представители на повечето българи.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    2 5 Отговор
    Племенницата живее в Германия, в една къща, само тя християнка, и 9 семейства бг цигани. Децата им родени, учат, богати, фризори, титан, дрога от холандия.. Те защо да стачкуват, а и нашата.. Нито там им се стои, нито в бг. Побъркаха се млади и стари. Поне да спрат стачкуващите. Тук в бг останаха старци и млади от малцинствата, и ще спиделя, не съм фен на рр, но идва през зимата в града и циганка млада искала да я бие, научителка внуче псува.. Мвр е тяхно, общини, нои, нап, всичко в бг е на тях. Не че искаме, но как отвън, нали ще кажат правата, нищо че на бгхрис са много повече накърнени. Няма да се оправим 8 месеца стапки продължават, а презнтова време.. Знаете кво се прави.. Лови се риби да сте ни живи. Не ви е лесно навън и тук, но кой издържи.. Може би това е целта.. Умирачката..
  • 35 ХХХ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КАК":

    Не е така. Хората се вдигнаха преди тия да се присламчат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 безпартиен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "2loop":

    И не само заради него!Заслугата да сме на този хал е преди всичко на тези които ни предлагат некачествен "материал" за политици!!Как едни или други ниско интелигентни съмнително образовани са поставени в едни списъци чиято единствена цел е да се заобиколи желанието на хората за честен избор?Кой ги съставя тези листи?Партиите,ръководствата им?Ами това са 5-6 души за партия!Това са си ООД,а в някои случаи и ЕООД!!!Не е тайна,че изборно място струва пари.Ако МВР,ДАНС,БОП не го знаят-значи тези служители не са за тази работа!Ако го знаят вече толкова години и нищо не правят-също!!!А иначе ще си има шкафчета с пари,записи на раговори,провалени дела и каквото и да Ви говорят,знайте,че става въпрос за ПАРИ!!!
  • 39 Дойчето да не Вели толкоз

    1 0 Отговор
    Да крадоха и крадат,но балкански поток трябва да бъде построен докрай и да не плашат с взривове,ами да сложат охрана.Адио трио!
  • 40 Не бъркай

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "оле":

    Гей парада е либерал-протеста,всички ЛГБТ са навън
  • 41 Кочинката

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "ха-ха":

    След Герб, ще дойде друга кочинка, с други грухтящи и лакоми прасета, още по лакоми и самодоволно ще потриват ръце, че патките грачат на паветата,а те ще разпределят европейските пари. Облякъл се Илия , пак в тия.Радвай се, народе,че протестираш, така го правиш 30 години,след 30 ще са други. БАЛКАНСКИ МАНТАЛИТЕТ. ГРАБЛИВО ПЛЕМЕ.
  • 42 Стоян Димитров

    0 2 Отговор
    И като дойдат избори кой ще сложат да управлява България тия дето протестират сега не разбрах????

    Коментиран от #43

  • 43 дудука

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Стоян Димитров":

    бареков , кого !