ФАКТИ.БГ

Когато прекроиха Германия

През лятото на 1945 година светът е приковал поглед в един дворец близо до Берлин

Публикувана: 3 Август, 2020 14:35
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3177
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През лятото на 1945 година светът е приковал поглед в един дворец близо до Берлин. Там тримата най-могъщи мъже на онова време решават съдбата на победена Германия и чертаят следвоенното устройство на Европа.

 

В онзи слънчев следобед в двореца Цецилиенхоф в Потсдам пристигат лидерите на трите най-големи държави от антихитлеристката коалиция. В сградата, построена в стила на английско селско имение, ужасите на Втората световна война сякаш отекват само отдалеч: в Европа войната вече е приключила - с капитулацията на Германия на 8 май 1945 година. Няколко седмици по-късно - на 17 юли 1945 г., в двореца Цецилиенхоф започва т.нар. Потсдамска конференция, на която се решава съдбата на победена Германия - и по-точно става дума за нейната денацификация, демилитаризация и демократизация.

Американският президент Хари Труман, британският премиер Уинстън Чърчил и съветският лидер Йосиф Сталин решават да положат основите на новия европейски ред тъкмо на германска земя, а над всичко стоят два принципни въпроса: какво да се направи с една страна, която е хвърлила света в неизразимо страдание, и как трите страни победителки да наложат собствените си интереси.

По-късно Труман заявява по американското радио, че договореностите от Потсдам са имали за цел "да бъде заличен нацизмът, а с него и германската военна индустрия, германската армия заедно с генералния щаб и неговите милитаристични традиции". А най-важната цел на репарациите била да се изземе от Германия "всичко, което би могло да послужи за подготовката на нова война".

"Германия фактически вече не съществува"

Преговорите на т.нар. голяма тройка започват в 17 часа в залата за приеми на двореца Цецилиенхоф. Делегациите на страните победителки заемат място на огромна кръгла маса, изработена от руснаците специално за срещата. Но разговорите потръгват трудно. Още в самото начало Чърчил пита какво точно трябва да се разбира под Германия, като с този въпрос визира географското и политическото устройство на територията ѝ. По време на дискусиите по тази централна тема става дума не просто за интереса на съюзниците да ограничат германските граници до положението преди завоевателните походи на Хитлер, но и за това колко големи да са окупационните зони на страните победителки. От което зависи и влиянието им в сърцето на Западна Европа.

Съдържанието на разговорите е реконструирано впоследствие въз основа на американски протоколи и на един руски документ. В началото Труман не иска или не може да разбере въпроса на Чърчил. Може би е изненадан, а може би иска да спечели време за добре аргументиран отговор. Във всеки случай американският президент се обръща към Сталин с думите:

Труман: Какво е мнението на съветската делегация по този въпрос?

Сталин: Германия е това, което е останало от нея след войната. Друга Германия няма. Австрия например вече не е част от Германия.

Труман: Защо не кажем - Германия с границите от 1937 година?

Сталин: Като изключим обаче онова, което изгуби през 1945.

Труман: През 1945 година Германия изгуби всичко. (В руския протокол е добавено: "Германия фактически вече не съществува".)

Сталин: Германия е, както се твърди, географско понятие. Не може да пренебрегваме резултатите от войната.

Труман: Трябва ни обаче линия, от която да тръгнем... Аз предложих границите на Германия от 1937 година.

Повратна точка в световната история

Участниците в конференцията приемат предложението на Труман. И решават да разделят Германия на две репарационни зони - западна и източна, като същевременно потвърждават автономността на окупационните зони. Франция също получава своя окупационна зона. Така Германия на практика се разделя с географската, политическата и икономическата си цялост, а след като по-късно в двете репарационни зони възникват ФРГ и ГДР, бързо става ясно, че Потсдамската конференция маркира и началото на битката за влияние между западните сили и Съветския съюз. Битка, която само няколко години по-късно кулминира в Студената война.

Преговорите продължават до 2 август, когато е подписана Потсдамската декларация. Според решението на голямата тройка, източните граници на Германия са пренесени на запад към линията Одер-Ниса, което смалява територията ѝ с 25% в сравнение с 1937 година. Голяма част от откъснатите германски земи се дават на Полша като компенсация за районите, които принудително е отстъпила на Съветския съюз. Репарациите са определени само в най-общи линии, като всяка от окупационните сили покрива репарационните си искания от своята окупационна зона. Освен това лидерите на страните победителки се договарят за изселването на германското население в Полша, Чехословакия и Унгария.

Потсдамската конференция маркира повратна точка в световната история. Германският райх е разбит, коалицията на съюзническите сили започва да се разпада. В разгара на преговорите Уинстън Чърчил губи изборите в родината си. Министър-председател става лидерът на лейбъристите Клемент Атли, който печели първите следвоенни избори във Великобритания. А неопитният във външната политика американски президент Труман, заел поста след смъртта на Франклин Рузвелт, още по време на конференцията издава заповедта за пускането на първата атомна бомба.

"За да се завърне Германия в цивилизования свят"

А какво е значението на Потсдамската конференция за самата Германия? Макар в центъра на преговорите в Цецилиенхоф да стои най-вече въпросът как да бъде наказан военният агресор Германия, конференцията все пак излъчва и сигнал на надежда. Предишни предложения, според които германците е трябвало да бъдат хвърлени в робство, не се обсъждат на тази конференция. Вратата за завръщането на Германия в международната общност остава отворена. Не на последно място защото САЩ своевременно осъзнават стратегическото значение на Западна Германия в контекста на съветската експанзия.

Когато след края на конференцията Труман се прибира във Вашингтон, в обръщение по радиото той казва, че се връща от един град, "от който германците искаха да завладеят света. Сега този град е опустошен. Всичко там е в развалини - сградите, икономиката, хората. Но ние ще направим всичко, което е по силите ни, за да се превърне Германия отново в почтена нация. За да намери в крайна сметка своя път, да излезе от хаоса, в който сама се хвърли, и да се завърне в цивилизования свят".

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Вова Император на Третия Рим
1 Отговор
Сега ще е Когато прекроиха Краварника.

Коментиран от #5


Оценка:
-5 +16

честен ционист
2 Отговор
Тоя у средата е с правилната форма на носа.

Оценка:
-1 +4

Маркс
3 Отговор
Доктрината "Труман" замина на кино. Комунизмът заля целия свят.

Оценка:
-6 +9

Фффффф
4 Отговор
Германци трябва да са на отделни малки държавички, както са били преди 150г,иначе стават опасни агресори за цяла Европа

Оценка:
-14 +9

наблюдател
5 Отговор

До коментар #1 от "Вова Император на Третия Рим":


Третия Рим ще бъде разрушен.

Оценка:
-8 +2

Факт
6 Отговор
Сталин спаси България!!!

Оценка:
-9 +14

Гост
7 Отговор
"Врaтaтa зa зaвръщaнeтo нa Гeрмaния в мeждунaрoднaтa oбщнocт ocтaвa oтвoрeнa. Нe нa пocлeднo мяcтo зaщoтo CAЩ cвoeврeмeннo ocъзнaвaт cтрaтeгичecкoтo знaчeниe нa Зaпaднa Гeрмaния в кoнтeкcтa нa cъвeтcкaтa eкcпaнзия."
Именно!
Всъщност, съгласно тази конференция, а и тази по-рано - в Техеран 1943-та, е предначертано бъдещето на България, а и на цяла Европа.

Оценка:
-1 +9

Циганин
8 Отговор
Фактите разкажете по-подробно за тези преговори защото те касаят съдбата на цяла Европа и на България в това число.

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +7

Ъхъ
9 Отговор
Какви велики мъже са тая папл.ч? такива крадливи паразити трябва да се изтрият от световната история , де що има изкрадоха цяла Европа , пари, технологии, мозъчни тръстове и накрая глобален завоалиран фашизъм

Оценка:
-3 +4

Каква българия,бе!?
10 Отговор

До коментар #8 от "Циганин":


Ти кьорав ли си!???Победната тогава Германия е лидер на Европа!А населението на "големия " победител Русия дава дупе да живее и работи в Германия!!!! Съюзникът на Германия, България тъне в мизерия,и чака тогава победената и унизена Германия да и прати някоя и друга евросубсидия,та да върже двата края!

Оценка:
-3 +11

Дълбоко Виждащ
11 Отговор
Сега Потсдам е Един Прекрасен Град с Над 200 езера,които придават един Мек климат през Цялата година!Когато се разходите в САН- Суси,Когато посетите Планетариума ,или си Купите Карта за цяла година за Биосферата,която е създадена в запустяла спортна зала-ще разберете Величината на величието на тази Нация!Поклон пред такива човеци!

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +13

сноу
12 Отговор

До коментар #11 от "Дълбоко Виждащ":


Тъй,тъй ...разхождаш се ,дивиш се ,направено ..ама с пари и то много пари или робски ,затворнически труд...Защото скоро самите германци признаха, че над половината халета на фолксваген и всички на бмв са строени от роби/концлагеристи/...Сега да не е по-различно...

Оценка:
-1 +2

безпартиен
13 Отговор
След 9 май 1945 нито Германия и Германия,нито германците са истински германци!!!Причината е една и те я знаят,но могат да я кажат единствено в разговор на четири очи с приятел-може да носиш плакати,фанелки,шапки с ликовете на Ленин,Сталин,Мао,Че,сърп и чук,червена звезда и когото се сетите от комунистите,но с пречупен кръст и с фюрера НЕ!!!Значи комунизмът вече е победил в целия свят!!!Демокрация?Тя е за наивниците!Една върхушка си предава властта от бащи на синове и внуци.Така е и у нас.

Оценка:
-0 +1

Шаран БГ
14 Отговор
Германците са колкото гениални, толкова и нещастни ! Хубавото е, че са многочислени. Това са "роби на труда и на науката" И техните ръководители ,човеци алчни и тщеславни, докарват един трудолюбив народ, да е подлога на още по-безсъвестни и по-алчни хора. След Първата война до днес, Германия е васал на САЩ. Те я възстановяват тогава, те я хвърлят във ВСВ, Те я заробват окончателно и безвъзвратно след нея. / Четете по-горе какво е казал убиецът Труман, като се е върнал от Потсдам/ След като съветските войски се оттеглиха от цяла Европа, сега вече цяла Германия е в лапите на "икономическия убиец", завърнала се в "цивилизования свят "

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.