Last news in Fakti

22 Април, 2020 14:59 3 955 39

"Най-великият британец на всички времена"

  • уинстън чърчил

Цяла Европа помни думите и делата на Уинстън Чърчил

"Най-великият британец на всички времена" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той е един от най-големите политици на 20 век. Освен това е художник, писател и носител на Нобелова награда за литература. Навършиха се 55 години от смъртта на "най-великия британец" - Уинстън Чърчил.

Мнозинството от сънародниците му го определят като "най-великия британец на всички времена". И макар страната му, чието политическо управление той поема през май 1940 година, да се е променила коренно от онзи студен януарски ден през 1965 година, когато Чърчил умира, въодушевлението на британците от някогашния им политически лидер си остава непроменено.

Цяла Великобритания помни думите и делата на Уинстън Чърчил, но в центъра на вниманието не е нито художникът Чърчил, нарисувал стотици картини, нито войникът Чърчил, воювал в края на 19 век за кралица Виктория, нито пък писателят Чърчил, който през 1953 година е удостоен с Нобелова награда за литература. Цялото внимание е насочено към държавника Чърчил, за когото бившият британски премиер Дейвид Камерън казва, че е "непресъхващ извор на вдъхновение, а ехото от неговите думи и дела отеква и до днес".

Шампанско, пури и политика

Политическата кариера на Чърчил се отличава с необичайната си продължителност. През 1900 година, още по времето на кралица Виктория, Чърчил влиза в британския парламент. И остава там почти до края на живота си. Рой Дженкинс го беше нарекъл навремето "най-великия обитател на Даунинг стрийт". И действително: едва ли някой от днешните политици притежава онова постоянство и онзи невероятен ораторски талант, проявени от него по време на Втората световна война.

Припомняйки този период от историята, не бива да премълчаваме, че през 1937 година Чърчил все още величае "патриотичните заслуги" на бъдещия си враг Хитлер. Заради това изказване, но и заради други некоректни изявления като това срещу Ганди, Чърчил едва ли щеше да оцелее дълго, ако живееше в днешната лесно възбудима медийна демокрация. Същото важи, впрочем, за пристрастеността му към шампанското, както и за финансовата му зависимост от предани меценати.

Въпреки убеждението, че в днешно време Чърчил би бил де факто немислим, политическите му наследници не спират да си задават въпроса как този страстен пушач на пури би реагирал на проблемите на настоящето. Какво би казал например за постоянно засилващата се интеграция в Европа? Най-вече евроскептиците се позовават на Чърчил в ролята му на защитник на британската империя и твърдят, че той със сигурност би се застъпил за излизането на Великобритания от Брюкселския клуб. Други пък цитират прочутата му реч от 1946 година в Цюрих, когато Чърчил сподели визията си за "Европейски съединени щати". В същата реч обаче Чърчил казва и следното: "Ние държим на Европа, но не сме част от нея. Ние сме свързани, но не сме едно цяло. Ние сме асоциирани, но не сме абсорбирани. Ние не принадлежим към някой отделен континент, а към всички континенти".

Чърчил и Желязната завеса

Британският историк Дейвид Кенъдайн казва в тази връзка, че въпросът за геополитическата ориентация на Великобритания, за партньорството със САЩ и сближаването с Европа е занимавал Чърчил през цялата му политическа кариера: "Постигането на баланс между тези интереси със сигурност би било и днес негова цел. Навремето никой не можеше да каже със сигурност какво мнение ще застъпи Чърчил. Човек трудно можеше да го прецени. Но това, което казваше, беше винаги изключително интересно", казва Кенъдайн.

А Томас Килинджър, автор на биографична книга за Чърчил, го нарича "късен герой". В книгата си Килинджър пише: "Чърчил става премиер на 65 години. На тази възраст повечето хора излизат в пенсия". Показателни са и думите, с които известният историк Алън Тейлър описва Чърчил - "спасител на британците".

Чърчил е и човекът, "изобретил" понятието Желязна завеса. В реч, която изнася през 1946 година в САЩ, Чърчил говори за Желязната завеса между Изтока и Запада и така предсказва бъдещото разделение на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    41 5 Отговор
    Този юнак е искал след Втората световна война да разпарчетоса България. Да я поделят съседите. Дано се вари в казана.!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Слава на човека

    12 3 Отговор
    Освен това е ВЕЛИК, КЪРКАЧ и ПУШАЧ!!!!!
  • 3 Друговремец

    3 9 Отговор
    Някои умират като него преди 55 години, който много е обичал България и е казвал - историята ще бъде благосклонна към мен, понеже ще я пиша аз. Други пък се раждат днес преди 150 години с най-много издадени книги, ама не са в мейнстрима в днешното бурно време, о вече в сянка. Акценти,какво да се прави.
  • 4 и други цитати

    14 2 Отговор
    Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде даден тежък урок... София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро“ – Barker, E. British Policy in Soth-Eastern Europe in the Second World War. London 1976, с. 215; Гунев, Георги. Уинстън Чърчил и Балканите. Издателство на Отечествения фронт, 1989, стр.209
  • 5 жалко

    13 4 Отговор
    Англичаните избират Чърчил, руснаците - Сталин, остава и гернамците да изберат Хитлер. И тримата са имали силно развита параноя, но Чърчил е бил и шизофреник. Сталин вероятно също, но това е друга тема. Това е видно и в поведението и в говора му. Просто прегледайте запис с някоя от речите му.
  • 6 Историк

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Също е искал София да бъде срината до основи и да сади картофи.

    Коментиран от #7

  • 7 Бат Бойко

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Аз ще сбъдна мечтата му. ХА ХА ХА!
  • 8 Големанов

    18 1 Отговор
    Този и гадния ЧИФУТ ,Биконсвилд-Дизраели са най големите ДУШМАНИ на нашия нещастен народ ,но герои за британците.
    Дано врат в казана с катран и дяволите да ги бодат с вилите. АЛЕЛУЯ.
  • 9 Груйо

    25 1 Отговор
    Може да е велик политик за британците, но е бил враг на България. Негова е фразата че на Британската империя и е обявена война от един народ, който си честити банята 😆
    Може би ненавистта му към българите идва след пораженията, които търпи британската армия и Чърчил лично, като офицер на балканския фронт през първата световна война.
  • 10 Някой

    20 4 Отговор
    Няма велик британец в историята те са вируса на човечеството
  • 11 Госあ

    11 0 Отговор
    Уоу не знаех,че Чърчил бил нобелов лауреат по литература 😂 .Без коментар.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 думи на чърчил пияния

    14 0 Отговор
    Всячески поддържам използването на отровен газ по незивилизовани племена - 1919
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 думи на чърчил пияния

    11 0 Отговор
    Българите са много грешни, затова изравнете София и засейте в руините им картофи...

    По късно - щом лекарството ми има такъв ефект, дайте на българите двойна доза от него /бомбандирайте ги още/
  • 20 думи на чърчил пияния

    5 0 Отговор
    Аз утре ще изтрезнея, ама вие ще бъдете същите уроди!

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 антиЛибера

    21 2 Отговор
    Вече 30год. се гради специален авторитет на тоя масов убиец - Чърчил. Защо??
    Знаете ли, че по време на борбата за ирландска независимост между 1918 и 1923 г., Чърчил е един от малкото британски управници, които подкрепят идеята протестиращите ирландци да бъдат бомбардирани от въздуха. В качеството си на държавен секретар за колониите, той осъществява този план и в Ирак. Чълчил нарежда мащабни бомбардировки в Месопотамия през 1921 г., като едно село е напълно унищожено в рамките на 45 минути.
    Този расист Чърчил е отговорен и за смърта на над 3 милиона бенгалци, които умират от глад през 1943г., като преднамерено нарежда отклоняването на храни от гладуващото индийско население...и не само това...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 минчо

    10 0 Отговор
    е..ати и народа щом този им е най великия.
  • 27 Мислим си

    10 0 Отговор
    че за нас българите "най-великият британец на всички времена" е друг министър председател - Уйлям Гладстон.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Комунист

    8 0 Отговор
    Да се пече вечно в ада "великия" дебелак и да топи сланинките си!
  • 30 Петко

    9 0 Отговор
    И един истински боклук за нас Българите!!!!
  • 31 rashan

    10 0 Отговор
    втория ,най голям боклук след хитлер
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Какво ви става?

    12 0 Отговор
    За априлското въстание нито дума а за един британец доказан българомразец цяла хвалебствена статия. Позор, господа, позор!.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха ха ха

    6 0 Отговор
    Понеже, заради домашното обучение в Англия, родителите на са обяснили на децата, че чърчила е скапан алкохолик и най-кръвожадния убиец за всички времена - затова е и тази статийка вмирисана :)))
  • 36 Другаря Сталин

    4 1 Отговор
    чърчил е британец който не веднъж се е изказвал положително за мусолини и гитлер, масов убиец на индийци и расист
    "Аз напълно подкрепям използването на газ срещу нецивилизовани племена" това е казано в контекста на английския "феър плей" абе изобщо "велико"британия е утайката на човечеството
    Единственото добро нещо което чърчил е направил е да не се пречупи пред гитлеровите орди след падането на Франция през 1940...
  • 37 Бай хой

    2 0 Отговор
    Господ си знае работата. Любовника на тоя пиян комарджия е убит като е свален от български изтребител при нарушение на Българското въздушно пространство край Петрич през 1955 година.
  • 38 1122

    2 0 Отговор
    Забравихте да кажете за промишлените количества на изпушените пури и изпитото уиски и пренебрежението му към някои славянски държави,между които е и България,която с нищо не е заслужила това му отношение.Това отношение към славянските държави обезсмисля всичките му писателски,политически,художествени и....други дейности,след като с лека ръка на ,,височайша ,голяма личност"запокитва едни народи за сметка на други силни народи които с грабителство и поробване са се сдобили с богатствата си,които и до сега държат поробени народи в КОЛОНИИТЕ СИ! И такива ще говорят за справедливост....това е ПОЛИТИЧЕСКА ПОРНОГРАФИЯ!!!
  • 39 Историк

    1 0 Отговор
    В мемомарите си за всв толкова детайлно обяснява сраженията между монтгомъри и ромел в африка, че оставаш с впечатление, че в африка се е решила всв. На двайсет листа подробно описва ел аламейн и между другото изтъква: не мога също да не спомена великолепната руска победа при волга, за която е писано много, за нея бих добавил още следното: през лятото на 42 г., великия бояджия вместо да даде почивка на изтощените си армии, да ги прегрупира и насочи само в едно направление, направи обратното, след което остави съюзници със съмнителни войнски качества да пазят фланговете му, резултатът естествено е предизвестен...
    Оставаш с впечатление, че само англичаните са победители, а другите се възползват от грешките на противника