Last news in Fakti

5 Август, 2020 06:30 6 298 30

Русия: Градът, който въстана срещу Путин

  • хабаровск-
  • протест-
  • русия-
  • владимир путин-
  • сергей фургал

За мнозина Хабаровск е новият символ на недоволството срещу Кремъл

Русия: Градът, който въстана срещу Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десетки хиляди руснаци протестират вече седмици наред в град Хабаровск. А президентът Путин подпали недоволството им, уволнявайки губернатора, избран със 70% от гласовете в областта.

 

Миналата събота десетки хиляди отново излязоха по улиците на югоизточния руски град Хабаровск. “Фургал е нашият избор!”, “Фургал не е убиец”, скандираха те. Никой така и не препречи пътя на демонстрантите, дори шофьорите, които бяха блокирани в автомобилите си заради протеста, проявиха разбиране и изразиха подкрепа за отстранения и арестуван губернатор на региона Сергей Фургал.

В Русия, където всички неразрешени демонстрации се ликвидират на бърза ръка от силите на полицията и националната гвардия, Хабаровск се превърна в своеобразен политически феномен. За мнозина градът е новият символ на недоволството срещу Кремъл.

Протестите се провеждат всяка събота

Вече три седмици десетки хиляди се събират всяка събота по обяд пред сградата на областната администрация в града. Хабаровск има 500 000 жители и се намира в близост до границата с Китай. Полицията излиза да охранява сградата, а демонстрантите скандират в подкрепа на Фургал и шестват из градските улици.

Протестът няма официален организатор. Но времето и мястото е ясно: събота на обяд на площад „Ленин”. Руските телевизии така и още не са успели да забележат недоволството. Информацията за протестите се разпространява само в социалните мрежи от участниците в тях.

"Аз съм тук всяка събота от самото начало. Живея в региона от 50 години и за първи път виждам шествия в подкрепа на политик", казва Сергей. „Избрали сме Фургал, как така президентът просто го уволнява?“, възмущава се той.

Закъсняло обвинение

На 9 юли 2020 г. Фургал беше арестуван от Федералната служба за сигурност и закаран в Москва. Президентът Владимир Путин освободи губернатора на региона Хабаровск със свой указ.

Мотивът: "загуба на доверие". Фургал е обвинен, че е организирал убийства на бизнесмени през 2004 и 2005 година. Протестиращите не вярват на обвинението и недоумяват защо то се повдига цели 15 години след предполагаемото престъпление.

"Той е достоен човек. Познавам членове на семейството му и не вярвам на това, за което е обвинен”, казва Алексей Хартман. Той настоява делото да се гледа в съда, но не в далечна Москва, а в Хабаровск: "Хората с право искат Фургал да бъде докаран тук и процесът срещу него да се води на местна земя, както е предвидено и от Гражданско- процесуалния кодекс”, казва Хартман.

В периода 2007-2018 година бизнесменът Фургал е бил депутат в Държавна дума от дяснопопулистката Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР). През 2018 година е избран за губернатор на региона Хабаровск с близо 70% от гласовете. Още с първите си решения Фургал бързо става популярен. Той продава яхтата на регионалното управление, чиято поддръжка струвала на данъкоплатците по 600 000 рубли (около 7000 евро) годишно и съкращава пенсиите на държавните служители и на регионалните депутати, от което икономисал още 9 млн. рубли (100 000 евро).

"Когато сме единни, сме непобедими!”

Президентът Путин назначи Михаил Дегтярьов за наследник на Фургал. Сметката, която си прави президентът, е проста: Дегтярьов е също като Фургал от ЛДПР, но е по-млад и много амбициозен. Веднага след пристигането си в Хабаровск, Дегтярьов се дистанцира от своя предшественик и отказа да се срещне с демонстрантите, защото не спазвали необходимата социална дистанция на площада.

Масовото недоволство срещу уволнението на Фургал междувременно овладя голяма част от населението на Хабаровск. „Ние пак ще дойдем!“, обещават протестиращите в края на всяко протестно шествие, което започва и завършва на едно и също място – пред сградата на областната администрация. Под прозореца на управляващите хилядите скандират: "Свобода!" и "Когато сме единни, сме непобедими!". 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И сега какво?

    45 10 Отговор
    Трябва да се възхищаваме на случващото се някъде много далеч- и да се правим, че не виждаме ставащото тук? Там протестите са " справедливи" - тук са " дело на мързеливи лумпени", нали? Там са само в един град - тук - в цялата страна, че и извън нея...

    Коментиран от #14

  • 2 1235678900

    14 34 Отговор
    само пътите и простите живеят под диктатура.
    мизерна русия срещу запада ?
  • 3 реалиста

    18 22 Отговор
    мдааа гнилия запад.
    Само в германия са 2-3 милиона руснаците
  • 4 5ко

    28 11 Отговор
    Либерастнодемонократичните движения, партии и т.н.т. миришат на соросориански изцепки. Може да не съм прав, но почеркът на дедо сорос е такъв и всичко е либерастно и "правово".
  • 5 100

    22 19 Отговор
    Арестуван заради загубана доверие! Все едно са във времената на Сталин!

    Коментиран от #19

  • 6 kkk

    23 15 Отговор
    Поредната помия на дойче зеле- някой чете ли ги изобщо тея ла.йна?
  • 7 ТттттТ

    23 14 Отговор
    Аууу ще се разплача от умиление-няколко стотин човека протестират и вече целият Хабаровск го изкарахте град-герой...А нещо за контра протеста в същият град да споменете???...или това не е политкорекно...?
  • 8 Пешо

    13 15 Отговор
    Това е началото на края на Путинската епоха. Хората не искат повече диктатори да управляват доживот.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БПФ

    16 2 Отговор
    Това ми напомня на: "а вие защо биете негърите" - ама обърнато на 180 градуса.

    Кога и къде в Русия полицията и националната гвардия са "ликвидирали" и смазвали мирни протести? Ами: НИКЪДЕ !!! Дори на баш-протестърът (можем да кажем професионален такъв) Навални - не му се случва нищо - ако протестът е неразрешен, арестуват го, друсват му една глоба (около 300 долара) и го пускат да си ходи по живо по здраво - до следващия път !!! Но от тоя пасквил излиза, че едва ли не руската полиция стреля на месо по демонстрантите.
    Така е и в Хабаровск - хората протестират мирно (и всъщност не са и чак толкова много), а полицията не ги закача. Да сравняваме ли със случващото се в Щатите, където дивашки орди "борци срещу расовото неравенство" грабят, рушат, нападат полицаи и опожаряват полицейски управления? В случая - коя държава е цивилизованата, и коя - варварската?
    Или да сравним с Германия - колко хиляди излязоха в Берлин - да протестират срещу КОРОНАВИРУСЪТ ??? Сигурно чакат той да се осъзнае и да си отиде - като му излязат без маски и без спазване на дистанция? Пак - кои са цивилизиваните протестиращи с нормални искания - и кои са идиoтите?

    Коментиран от #11, #23

  • 11 kkk

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "БПФ":

    Интересно ти пък отде знаеш к'во се случва в Щатите след като из нашите медии и думичка не се споменава за ситуацията там- максимума е да споменат колко болни от вирусчето имало и толкова...

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Lick

    4 5 Отговор
    "...Той продава яхтата на регионалното управление, чиято поддръжка струвала на данъкоплатците по 600 000 рубли (около 7000 евро) годишно и съкращава пенсиите на държавните служители и на регионалните депутати, от което икономисал още 9 млн. рубли (100 000 евро)...".
    Т.е. забранява на управляващите да крадат и затова го махат.
    В България заради тези мерки щеше да е...безследно изчезнал.
  • 13 Lick

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "kkk":

    Човека разбира английски и чете от техните сайтове.
    Нашите медии преди ескалацията също пишеха за протеста.
  • 14 канна

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "И сега какво?":

    Аз съм Канна: "За протести НЕЗНАМ, но ЩЕ СИ ИЗМИСЛЯ!"
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 100

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "kkk":

    Аааа, не си прав. Редовно ни просветляват къде е имало стрелба в щатите и колко хора са убити. Виж за масови убийства в Русия много рядко се съобщава.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 kkk

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "100":

    Ами давай, "просветли" ни ти за масовите убийства в Русия... Да те открехна- "масов" елемент има когато са убити поне 4 (ЧЕТИРИ) човека.

    Коментиран от #21

  • 19 30 г стигат

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "100":

    Да се прави сравнение на Путин с Сталин е смехотворно , повярвай ми ( но не е задължително ) !Единия е олигарх а другия е най обикновен човек с своите предимства и недостатъци (жена му е шила мундирите и чорапите за икономия ...) Единия е стоял в Москва през цялото време на войната дори когато немците са били в гр.Химки (които в момента се е слял с Москва )т.е на няколко километра от Кремъл а другия е скрит (силно покрит) в Ново Огорево и се бои от вируса като дявал от тамян . Да , и Путин е направил, много за страната (въоръжаването , , проекти ) но до 2014 г, а след това вътрешната му политика и действия са катастрофа (тук мога да пиша с подробности но няма да ми стигне времето ) , тотална катастрофа . Но за мен не Путин е Русия !Прочете на Николай Платошкин и ще разберете за другата Русия !
  • 20 30 г стигат

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "100":

    Масови убийства в Русия няма или поне аз не съм чувал но че има масово недоволство и че са ограничени човешките права с това мога да се съглася . Това че има страх на властта от определени личности които набират популярност въпреки забраната да ги показват по националните канали е вярно . Пак ще го спомена , прочетете за Николай Платошкин и ще разберете за какво иде реч . Ако не можете да се справите ще дам линк не е проблем !!!

    Коментиран от #22, #24

  • 21 100

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "kkk":

    https://news.bg/int-politics/v-sasht-blizo-dva-pati-po-malko-ubiystva-v-sravnenie-s-rusiya.html
  • 22 100

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "30 г стигат":

    https://news.bg/int-politics/v-sasht-blizo-dva-pati-po-malko-ubiystva-v-sravnenie-s-rusiya.html
  • 23 Шопа

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "БПФ":

    Виждам, че целенасочено пишеш дезинформации. Първо полицията в Русия смазва със сила демонстрации и опозиционни лидери. Навални, като го арестуват да му лепнат една глоба преди да го пуснат по живо - по здраво го държат в пандиза от 10 до 30 дни. Ама нищо работа! Кой е Навални? Ами никой един приказливец, който просто е против властта с ютуб канал. С политиците, обаче нещата обстоят другояче - Немцов просто го застреляха като куче под стените на Кремъл, а следите на поръчителя на убийството се изгубиха в Чечня... Е веднага след това Кадиров получи ордена - "герой на Русия". Колко опозиционни журналисти бяха убити? И колко убийства се разкриха? Нито едно.
    Сега за Сорос - на този човек трябва да му целуваме краката и да му вдигнем паметници - с богатство от 8 милиарда долара клати света. Значи е гений. Руснаците за 10 милиарда $ си построиха шанца за ски скок в Сочи и тук Сорос им клати устоите на държавата.
    Пич плащат ли ти да дрънкаш глупости или си безгранично глупав?

    Коментиран от #27

  • 24 Байчо

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "30 г стигат":

    Следя ситуацията отблизо и мога да кажа, че Фургал си е престъпник, имам много приятели в Русия и ограниченията са същите като в западните държави. Даже в някои отношения са много толерантни, особенно с някои предатели. Те нямат нито опозиция, нито някой способен да замести Путин. Протестите там са си и платени,но това не е най важното. Повечето неща, които се пишат са пълни глупости. Истината е една, Путин не е изгоден на Сащ и за това е цялата дандания. Унищожението на долара и Сащ е първостепенна задача на цялото човечество. Просто нашите журналисти отдавна са се продали и пишат всякакви простотии, само и само да вземат някой лев.
  • 25 КРАДЕЦ

    2 0 Отговор
    В БАНКЯ ПЪК ПЕСНИ ПЕЯТ ЗА ТОЛУПА !
  • 26 Бото

    0 0 Отговор
    1. Протеста не е против Путин или против Кремъл, от партията на Фургал си искат Фургал на свобода! 2. И в България има протести, но няма не са против Путин, което явно не се харесва! 3. В САЩ тече гражданска война от месеци.... но това пък съвсем не се харесва, и е напълно затъмнено и неглижирано от медиите. Важното е, че Русия съпартийците на световно неизвестния Фургал, протестират! Освен това, на днешния ден най- добрите, мили и готини хора на света, изпитаха ядрено оръжие над цивилни.... Хирошима и Нагасаки.
  • 27 Боро

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шопа":

    Шопеее, шопе, виждал ли си какво правят с протестиращите в САЩ и Франция например?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.