Last news in Fakti

17 Август, 2020 17:24 3 840 11

Идеята за премахване на Великото народно събрание е изключително вредна!

  • внс-
  • парламент-
  • нова конституция-
  • конституция

Системните партии и Народното събрание вече са напълно дискредитирани, защото не са институции на демокрацията, а инструмент на олигархията

Идеята за премахване на Великото народно събрание е изключително вредна! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Сотиров във "Фейсбук"

Идеята за премахване на Великото народно събрание е изключително вредна! Вярно е, че ВНС не съществува почти никъде другаде по света, но в България то до известна степен играе ролята на горна камара - има възпиращо действие срещу партийно-конюнктурните пориви на мнозинството в Обикновеното народно събрание.Тъй като е очевидно, че у нас няма нагласа за въвеждането на двукамарен парламент, премахването на ВНС ще даде възможност на Обикновеното народно събрание да променя основните принципи заложени в конституцията с квалифицирано мнозинство.

Като вземем предвид прогресивното снижаване на качеството на всеки следващ парламент, което се е превърнало в една зловеща закономерност, породена от наложения партийно-корпоративен модел на обратна селекция, можем да сме сигурни в каква посока ще са промените в конституцията. Порочната практика да се променя един закон по няколко пъти в рамките не само на един парламент, а често и в рамките на една пленарна сесия ще се пренесе и върху промените в основния ни закон. Там където правилата могат да се сменят по всяко време в зависимост от капризите на управляващото мнозинство, там няма правила!

Важно е да съзнаваме и това, че когато се правеше действащата конституция изтерзаният от комунистическия режим наш народ беше обладан от мощен порив към демокрация. Тази обществена нагласа сложи своя отпечатък върху конституцията ни, въпреки всичките ѝ слабости. Днес обществените нагласи са в обратна посока. Хората са омерзени от проваленият преход, през който олигархията наложи модела на фасадна демокраци.

Системните партии и Народното събрание вече са напълно дискредитирани, защото не са институции на демокрацията, а инструмент на олигархията. Исторически закономерно е в такава обстановка, когато демокрацията е изродена в контролиран от мафията хаос, хората да предпочетат управлението на човек с твърда ръка.

Първо трябва да променим правилата по които се избират депутатите, да се премахне порочната практика на листи с анонимни партийни мишки, да се премине към чисто мажоритарна система с балотажи, каквато беше волята на над 2,5 милиона избиратели и чак тогава, когато се реформира партийната система и подобри качеството на тези които избираме в Народното събрание, чрез въвеждане на принципа на пряката отговорност пред избирателите, може да се да се мисли за промяна на конституцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    6 0 Отговор
    Погледнете чл.171 и 169. При преписването на сегашната Конституцияса объркали. В 171 са сложили ВНС
  • 2 РусоРОБ

    22 5 Отговор
    По мирен начин нищо няма да се реши в тая държава.
  • 3 Бацовата конституция

    18 3 Отговор
    Всички пачки са на бацо и са за неговия шкаф
  • 4 ПОМЯРСКИ САИЙТ на ДПС

    25 2 Отговор
    Докато ДПС не се изкорени от основи от държавата ако ще и марсианците да слязат в България всичко ще се постара му, ДПС трябва да се унищожи
  • 5 Васил

    8 4 Отговор
    Брей какъв умник да не учил от същите книги на нашият диктатор Винету?
  • 6 Владиков

    13 3 Отговор
    Без ВНС и 120 народни представители в НС, по-добре направо да впишат ДПС в чл.2 на Конституцията.
  • 7 Майна

    27 5 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ!! ТОВА СЪЩЕСТВО , КОЕТО ЗАЕМА ДЛЪЖНОСТТА ПРЕМИЕР СЕ ГАВРИ С РАБОТОДАТЕЛЯ СИ-- НАРОДЪТ!!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българка

    5 7 Отговор
    Българският език да бъде единственият говорящ език във Велика България. Конфискуване на всички неправилно със заграбване предприятия през последните ЗО години.Арестуване съд и доживотен затвор на: Ахмед Доган, Корнелия Юнинова, Румен Радев, Деса, Черепа, Иво Прокопиев, Мая Манолова, Цветан Цветанов,Иво Прокопиев, Омразното Трио, Слави Трифонов и всички корумпирани Депутати и Министри още днес.Гешев Какво чакаш?????
  • 10 Димитър

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Защо Сотиров е против институцията ВНС да отпадне като име. Нима не разбира, че тази комунистическа конституция е наследството на забранената Бкп, Дс които умишлено са блокирали съдебната и други реформи в нея. Нима за да се наложи конституционна промяна трябва да се свиква пак ВНС. Това е голяма глупост на Сотиров. Пита се в задачата, защо другаря Радев се опитва да блокира опита за свикване на ВНС. Нима мерака му да състави служебно правителство е толкова голям, че не му пука за народ и държава. Или така му диктуват от Позитано 20 и руското посолство. Целия екип на Радев Решетников е само от кадри на Бсп, Дс. Оставка на президента Радев.
  • 11 ПУТИН

    1 0 Отговор
    ИДЕЯТА ЗА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНА -- ТЕ СА ЗА СИБИР НА КАТОРГА !